επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Η μηνιγγίτιδα είναι μια φλεγμονή που εντοπίζεται στις μήνιγγες (δηλ. στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο) καθώς και το υγρό που βρίσκεται μεταξύ αυτών και που καλείται εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ
Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους και νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
Πέντε (5) είναι οι κύριες οροομάδες (Α,Β,C,W-135,Y) του βακτήριου Neisseria Meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως ο πυρετός, ο έμετος και η κεφαλαλγία.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί μέχρι και ακρωτηριασμό άκρων. 90% ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Η ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΤΥΠΟΥ Β
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για το 90% των περιστατικών της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Πρόκειται για νόσο με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια της ζωής.
Σε βρέφη και παιδιά έως 18 μηνών θα χορηγείται τελείως δωρεάν το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β’ στην Ελλάδα.
Την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έλαβε το εμβόλιο Bexsero για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β για τη δωρεάν χορήγησή του, η οποία ανταποκρίθηκε στο επίμονο και μακροχρόνιο αίτημα παιδιάτρων και παιδιατρικών ενώσεων. Μετά την έγκριση που έλαβε, το Bexsero θα χορηγείται πλέον δωρεάν σε παιδιά κάτω των 18 μηνών.
Ωστόσο, παραμένει το αίτημα για την κάλυψη του κόστους του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς οι γονείς θα πρέπει να επιβαρυνθούν το κόστος και το ποσό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 250 ευρώ περίπου, για όλες τις δόσεις που απαιτούνται ανά ηλικιακή ομάδα.
«Το εμβόλιο Bexsero, που αφορά τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εμβολιασμών και την Ελληνική Πολιτεία, να συνταγογραφείται και να δίδεται δωρεάν για τα παιδιά που θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από τον 2ο μήνα ζωής και θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να γίνουν 18 μηνών», ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media, ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, προσθέτοντας:
«Αυτό έρχεται να κλείσει ένα μεγάλο κενό στην ανισότητα πρόσβασης για το εμβόλιο αυτό, όσον αφορά το υψηλό του κόστος και να δώσει την δυνατότητα πλέον να εμβολιαστούν και να προστατευτούν από το φοβερό αυτό νόσημα, όλα τα Ελληνόπουλα που θα γενιούνται στην χώρα μας. Δυστυχώς για τους γονείς που έχουν παιδιά μεγαλύτερα των 18 μηνών θα πρέπει αν δεν το έχουν κάνει να το πληρώσουν από την τσέπη τους».
Μηνιγγίτιδα Β: Πόσα εμβόλια απαιτούνται
Διευκρινίζεται πως το συγκεκριμένο εμβόλιο θεωρείται σημαντικό από τους παιδιάτρους, όμως, επειδή ο αριθμός κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β είναι πολύ μικρός κάθε χρόνο στην Ελλάδα, δεν αποζημιωνόταν έως σήμερα.
Για τα νεογνά από 2-6 μηνών απαιτούνται 4 δόσεις του εν λόγω εμβολίου, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλεί βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, με τα βρέφη και τους εφήβους να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών από την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι ο εμβολιασμός.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στα 10 άτομα που προσβάλλεται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει, παρά τη θεραπεία και 1 στα 5 που επιβιώνει, έχει σοβαρές αναπηρίες (εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής, ακρωτηριασμό άκρων, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.)
Οι γονείς δεν πρέπει να παραλείπουν τις προγραμματισμένες επισκέψεις στον παιδίατρο λόγω της πανδημίας κατά την επίσκεψη είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν από τον γιατρό τους για τη νόσο.
Τι είναι η μηνιγγίτιδα Β
H μηνιγγίτιδα Β είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή νόσος που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή τωνμηνίγγων, δηλαδή των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη του αίματος που ονομάζεται μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσειςκαθώς προσβάλλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες. Εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.
Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.
Τα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας Β μοιάζουν πολύ με αυτά της κοινής γρίπης ή του κρυολογήματος, με αποτέλεσμα, ειδικά τη χειμερινή περίοδο που τα περιστατικά ιώσεων είναι αυξημένα, να υπάρχει σύγχυση και δυσκολία στην πρώιμη διάγνωση. Υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός μπορεί να είναι πρώιμα συμπτώματα της νόσου ωστόσο συχνά δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα». Εάν όμως ο ένοχος πίσω από τα συμπτώματα αυτά είναι η μηνιγγίτιδα, η νόσος εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να έχει εξαιρετικά σοβαρές επιπλοκές.
Η θεραπεία πρέπει να γίνεται πάντοτε στο νοσοκομείο με τη χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών. Όσο νωρίτερα αρχίσει η θεραπεία τόσο πιθανότερη είναι η καλύτερη έκβαση της νόσου.
Τα κυριότερα συμπτώματα της Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου
Στις 4 πρώτες ώρες:
• πυρετός
•λήθαργος
• πόνος στα μάτια
• άρνηση λήψης τροφής
• μη φυσιολογικό χρώμα του δέρματος
12-15 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα:
•εξάνθημα
•φωτοφοβία
• αυχενική δυσκαμψία
15-24 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα:
• μη αίσθηση του χώρου
• σηπτικό σοκ
Νεογέννητα και παιδιά μικρής ηλικίας
• Μείωση της όρεξης
• Υψίσυχνο κλάμα
• Ανησυχία
• Υπνηλία
• Υποτονία
• Λήθαργο
• Πυρετό
Ενήλικες
• Πονοκέφαλος
• Πυρετός
• Αυχενική Δυσκαμψία
• Σπασμοί
• Ευερεθιστότητα
• Υπνηλία
• Λήθαργος
• Ναυτία ή έμετοι
• Φωτοευαισθησία (ο ασθενής ενοχλείται όταν κοιτάει το φως)
• Έλλειψη όρεξης
Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, αλλά βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Η μετάδοση μπορεί να γίνει με τον βήχα, το φτέρνισμα και την άμεση σωματική επαφή, όπως το φιλί. Η διασπορά των μικροβίων μπορεί να γίνει και με την κοινή χρήση διαφόρων σκευών ή αντικειμένων. Τα μεγαλύτερα παιδιά παραπονιούνται συνήθως για έντονο πονοκέφαλο, ενώ τα μωρά εκδηλώνουν ανησυχία ή έντονο κλάμα. Ένας ασθενής με μηνιγγίτιδα μπορεί πιθανώς να παρουσιάσει σπασμούς.
Πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β - εμβολιασμός
Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους και να ενημερωθούν για τη νόσο και την σημασία της πρόληψης με την αφορμή τις επικείμενες ιώσεις του χειμώνα.
Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Πηγές: Υπουργείο Υγείας.ΕΟΔΥConfederation of Meningitis Organisations Inc. (CoMO)
Με νέα ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων προσφέρει εξηγήσεις ως προς τη συνταγογράφηση στους παιδιάτρους – μέλη της.
«Όπως γνωρίζετε με την τελευταία αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, δίνεται η δυνατότητα στους Παιδιάτρους να μπορούν να συνταγογραφούν το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου της οροομάδας Β.
Είναι μια απόφαση που την χαιρετίζουμε θετικά, αφού δίνει την δυνατότητα να εμβολιάζονται δωρεάν όλα τα βρέφη ηλικίας 2μηνών και μέχρι 18 μηνών το πολύ, οπότε ο εμβολιασμός θα ολοκληρώνεται με την χορήγηση τριών δόσεων», αναφέρει, και προσθέτει:
«Επειδή διαδικαστικά προβλέπεται, προκειμένου να ξεκινήσουμε την συνταγογράφηση του εμβολίου αυτού, η τροποποίηση της θετικής λίστας φαρμάκων, θέλουμε να παρακαλέσουμε όλους να μην συνταγογραφούν το εμβόλιο χρησιμοποιώντας τον κωδικό Z.29. O κωδικός αυτός προβλέπεται για τα παιδιά που εμπίπτουν στην κατηγορία συγκεκριμένων παθήσεων του ανοσοποιητικού ή είναι σε αυξημένο κίνδυνο (όπως αυτό προβλέπεται από το ΕΠΕ).
Συνταγογραφώντας με τον κωδικό Z.29:
α) Χαρακτηρίζουμε στο σύστημα υγιή παιδιά ότι πάσχουν από ανοσοανεπάρκειες ή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο νόσου από μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β β) Υπάρχει πιθανότητα, μετά από έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, να ζητηθεί από τον Παιδίατρο να πληρώσει το εμβόλιο ή να του επιβληθεί πρόστιμο. Τα φαρμακεία όταν υπάρχει συνταγογραφημένη συνταγή με τον Z.29 είναι υποχρεωμένα να την εκτελέσουν αφού φαίνεται ότι νομίμως έχει συνταγογραφηθεί για παιδιά της συγκεκριμένης κατηγορίας. Παρακαλούμε τις Ενώσεις μέλη μας να κοινοποιήσουν την παρούσα στους Παιδιάτρους που εκπροσωπούν».
Με την ίδια ανακοίνωση, οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι παρακαλούν τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να ενημερώσει τα μέλη του επί του παρόντος να μην προτρέπουν τους γονείς να πηγαίνουν στον Παιδίατρό τους για να τους συνταγογραφήσει το εμβόλιο αυτό. «Πολύ δε μάλλον όταν οι γονείς έχουν παιδιά που είναι μεγαλύτερα των 18 μηνών, οπότε έτσι κι αλλιώς δεν δικαιούνται της συνταγογράφησης του εμβολίου, όποτε αυτό γίνει. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για το θέμα αυτό και θα σας ενημερώσουμε μόλις έχουμε νεότερα για την τροποποίηση της θετικής λίστας φαρμάκων ή και άλλων λεπτομερειών, που θα μας επιτρέψουν νομίμως να το συνταγογραφούμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου