Σοκ και απέραντη θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του τραγουδιστή Μανώλη Λιδάκη σε ηλικία 65 ετών.
Ο Μανώλης Λιδάκης άφησε την τελευταία του πνοή στην Κρήτη, όπου βρισκόταν το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο είχε ταλαιπωρηθεί από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
O τραγουδιστής, όπως γράφει το patris.gr, πριν από μερικούς μήνες, το καλοκαίρι, αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και ενώ ήταν προγραμματισμένο να υποβληθεί σε επέμβαση αρθροπλαστικής στο πόδι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Χανίων, κόλλησε ένα μικρόβιο που του προκάλεσε φλεγμονή, με συνέπεια να μην μπορεί να κινηθεί επί τρεις μήνες. Τον περασμένο Ιούλιο, μάλιστα, ανέβαλε τις προγραμματισμένες του εμφανίσεις. Τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν και τελικά υπεβλήθη σε εγχείρηση αρθροπλαστικής στις 17 Ιανουαρίου, το οποίο είχε ανακοινώσει και ο ίδιος στο Facebook. Μετά το χειρουργείο ανάρρωνε στην αγαπημένη του Κρήτη, στο σπίτι που εντοπίστηκε σήμερα -δυστυχώς- νεκρός.
Ο ιδιοκτήτης της βίλας που είχε νοικιάσει ο δημοφιλής τραγουδιστής τον αναζήτησε, καθώς έβλεπε ακινητοποιημένο το αυτοκίνητό του στο γκαράζ του οικήματος, και έτσι υπήρξε κινητοποίηση και μπήκαν στο σπίτι.
Στην τελευταία του συνέντευξη, στην εφημερίδα Πατρίς, είχε μιλήσει για το πρόβλημα υγείας του και την αρθροπλαστική που είχε κάνει, λέγοντας ότι δεν είχε γίνει με ολική νάρκωση και ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία να παρακολουθεί τη χειρουργική επέμβαση.
Τα ακριβή αίτια θανάτου του αγαπημένου τραγουδιστή θα διακριβωθούν από τη νεκροψία-νεκροτομή που θα γίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου και μεταφέρθηκε η σορός του το απόγευμα.
Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έφυγε προδομένος από την καρδιά του, όπως μεταδόθηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ, ωστόσο οι τελικές απαντήσεις θα δοθούν από τους ιατροδικαστές.
«Ο ιδιοκτήτης πήγε την Τρίτη και του χτύπησε, για να του φτιάξει μία πόρτα. Ο Μανώλης δεν του άνοιξε. Πήγε από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας και ο Μανώλης φαινόταν ότι κοιμάται. Λέει “εντάξει αφού κοιμάται, ας τον αφήσω, μην τον ενοχλήσω”. Ξαναπάει την επομένη, δηλαδή Τετάρτη πλέον, και χτυπάει την πόρτα και πάλι ο Μανώλης δεν του ανοίγει. Ξαναπάει στο παράθυρο και τον βλέπει ακριβώς στην ίδια στάση να κοιμάται. Ο άνθρωπος υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά και ειδοποίησε την αστυνομία της Χερσονήσου, που πήγανε με κλειδαρά», αποκάλυψε για την στιγμή που κατάλαβαν ότι ο Μανώλης Λιδάκης έχει φύγει από τη ζωή.
«Πήγε ο γαμπρός μου, τον πήγανε στο νεκροτομείο και την επόμενη το πρωί η νεκροψία έδειξε ότι όλες τις στεφανιαίες αρτηρίες του φραγμένες 100%. Εάν το είχε πάρει χαμπάρι έγκαιρα, θα το προλάβαινε, αλλά για το συγκεκριμένο περιστατικό και 10 γιατροί να ήταν από πάνω του, δεν το προλάβαιναν πλέον», συνέχισε η αδελφή του τραγουδιστή, αποκαλύπτοντας την αιτία από την οποία έφυγε ο Μανώλης Λιδάκης.
Στις 14 Νοεμβρίου 2024, η αδερφή του τραγουδιστή Χαρά Σπυριδάκη, μιλώντας στο Mega, είχε αναφερθεί στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο Μανώλης Λιδάκης, τονίζοντας ότι «το γόνατό του ήταν σαν μπάλα ποδοσφαίρου».
«Βγήκε για να ξεκουραστεί λιγάκι, γιατί είμαστε στην αναμονή της αρθροπλαστικής. Αποφασίστηκε, όμως, να πάει στο σπίτι του να ηρεμήσει λιγάκι, να ξεκουραστεί. Δικιά του απόφαση είναι. Το πρόβλημα υφίσταται. Δηλαδή, από κοινού το αποφάσισαν να πάει στο σπίτι του για να ξεκουραστεί, γιατί έχουμε και μία εγχείρηση μπροστά μας. Θα τον επισκέπτεται φυσικοθεραπευτής στο σπίτι για την προετοιμασία της εγχείρησης. Τώρα είναι για το πόδι η αρθροπλαστική που πρέπει να γίνει. Ο Μανώλης ήταν να χειρουργηθεί αρχές Σεπτέμβρη, όμως, στο γόνατο εισχώρησε στρεπτόκοκκος και έπρεπε να καθαρίσουμε από τον στρεπτόκοκκο, να ξεπρηστεί το πόδι, να γίνει υγιές, για να μπορέσει να δεχτεί την αρθροπλαστική. Δύο μήνες έπαιρνε αντιβίωση και το γόνατό του ήταν σαν μπάλα ποδοσφαίρου, πάρα πολύ πρησμένο. Ψυχολογικά καλά είναι. Κάνει υπομονή, πότε στα πάνω του, πότε στα κάτω του, γιατί έχει κουραστεί να περιμένει κι εκείνος. Οι κινήσεις του ήταν περιορισμένες στο ελάχιστο. Στο σπίτι του με το πι. Μια μεγάλη ταλαιπωρία αυτή για τον Μανώλη, πολύ μεγάλη και επώδυνη, αλλά όλα καλά θα πάνε» είχε πει η αδερφή του τραγουδιστή.
Γεωργιάδης για Λιδάκη: "Τον πήρα τηλέφωνο μετά από σκληρές δηλώσεις εναντίον μου, γίναμε φίλοι"
Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον ξαφνικό χαμό του σπουδαίου καλλιτέχνη Μανώλη Λιδάκη εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ αποκάλυψε και μία άγνωστη πτυχή του.
Ο υπουργός Υγείας μετά την τραγική είδηση για τον ξαφνικό θάνατο του Μανώλη Λιδάκη, σε ανάρτησή του στο Χ, έγραψε:
«Με τον αείμνηστο πλέον σπουδαίο καλλιτέχνη (και φοβερό τενίστα για όσους δεν το ξέρουν) Μανώλη Λιδάκη γνωρίστηκα πρόσφατα. Ήταν μετά από κάποιες σκληρές εναντίον μου δηλώσεις, που τον πήρα πρώτα φορά τηλέφωνο.
Έκτοτε γίναμε φίλοι και μιλάγαμε συχνά. Με ευχαρίστησε μάλιστα και δημοσίως πριν λίγο καιρό και με συγκίνησε. Η είδηση του ξαφνικού του θανάτου με σόκαρε και με στενοχώρησε απίστευτα. Καλό ταξίδι φίλε ήσουν φοβερός τύπος και πραγματικά αγνή ψυχή. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του»
Τι ειχε γράψει
Ο Μανώλης Λιδάκης το καλοκαίρι του 23 νοσηλευόταν στο ΠΑΓΝΗ μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία χρειάστηκε να υποβληθεί λόγω προβλήματος υγείας ορθοπεδικής φύσεως. Και εκφράζει έντονη αγανάκτηση για την κατάσταση στο ΕΣΥ μέσα από την ανάρτησή του.
Η συγκεκριμένη ανάρτηση διαγράφηκε μετά από λίγες ώρες, χωρίς να υπάρξει κάποια εξήγηση.
Η κυριότερη αιτία της στεφανιαίας νόσου είναι η αθηροσκλήρυνση
Η Στεφανιαία νόσος οφείλει το όνομά της στα στεφανιαία αγγεία, αρτηρίες οι οποίες αιματώνουν την καρδιά και είναι υπεύθυνες για την σωστή λειτουργία της .
Τα στεφανιαία αγγεία εκφύονται από τη ρίζα της αορτής και αποτελούνται από την αριστερή και τη δεξιά στεφανιαία αρτηρία. Η αριστερή στεφανιαία αρτηρία έχει ένα βραχύ αρχικό τμήμα (το στέλεχος) και κατόπιν χωρίζεται σε δύο κλάδους: Τον πρόσθιο κατιόντα και τον περισπώμενο κλάδο.
Η δεξιά στεφανιαία αρτηρία έχει ξεχωριστή έκφυση .
Η κυριότερη αιτία της στεφανιαίας νόσου είναι η αθηροσκλήρυνση των στεφανιαίων αρτηριών η οποία ευθύνεται σε ποσοστό περίπου 90%. Κατά την αθηροσκλήρυνση αναπτύσσονται αθηρωματώδεις πλάκες εντός του έσω χιτώνα των αρτηριών. Οι πλάκες αυτές δημιουργούν με την πάροδο του χρόνου στένωση του αυλού του αγγείου. Έτσι όταν το αίμα που φθάνει στο μυοκάρδιο με τις στεφανιαίες αρτηρίες δεν επαρκεί για τις ανάγκες της καρδιάς, τότε εμφανίζεται καρδιακή ισχαιμία και πόνος (στηθάγχη).
Για την παθογένεια της ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες όπως μηχανικοί, αιμοδυναμικοί, υπερχοληστεριναιμία, ανοσολογικοί οι οποίοι προκαλούν βλάβη του ενδοθηλίου του αγγείου και έτσι ευνοείται η είσοδος των λιποπρωτεινών και η δημιουργία αθηροσκλήρυνσης.
Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea
Διαβάστε επίσης
- Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση καρδιακής προσβολής; Πρώτες βοήθειες στο έμφραγμα
- Σε τι οφείλεται η ταχυκαρδία και πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι; Πώς γίνεται η διάγνωση και ποια η θεραπεία;
- Καρδιακή αρρυθμία. Τι είναι; Πόσο επικίνδυνη είναι; Πώς αντιμετωπίζεται; Πώς προλαμβάνεται;
- Τι είναι ο καρδιακός ρυθμός; Κάποια μυστικά για την μέτρηση του σφυγμού. Ποιες οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλικία; Μέτρηση ακόμα και με smartphone
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου