MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Το Μαρούσι παίρνει τη σκυτάλη μεταφέροντας το μήνυμα της ομαδικότητας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού


Αγώνας σκυταλοδρομιών δρόμου “Maroussi Vikos Relays”την  Κυριακή 26 Απριλίου 2015    
Άτομα κάθε ηλικίας, μικροί και μεγάλοι  με «όχημα» τη σκυτάλη  μπορούν να συμμετάσχουν στον Αγώνα Σκυταλοδρομιών Δρόμου για όλους, που θα διεξαχθεί στο Μαρούσι την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, από τις 10:30 έως τις 13:00, μεταφέροντας από χέρι σε χέρι το μήνυμα του ομαδικού πνεύματος, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Τρέχουμε και διασκεδάζουμε στους δρόμους της πόλης του Αμαρουσίου, όχι απλά για την προσωπική άθληση και ευεξία, αλλά και για τη στήριξη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Κοινωνικών Ευπαθών Ομάδων  και του Σικιαριδείου Ιδρύματος.     
Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ενόψει του ξεχωριστού αγώνα Σκυταλοδρομιών Δρόμου, καθώς και οι συμμετέχοντες ομιλητές: Η  Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, ο Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς, η Ολυμπιονίκης Νέων Αθηνά Αγγελόπουλου και ο Διευθυντής των Βίκος Relays Λευθέρης Πλακίδας.              
O Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι το Μαρούσι είναι η γενέτειρα του μεγάλου Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου Δρόμου του Σπύρου Λούη. Τιμώντας τη μοναδική αυτή παρακαταθήκη της πόλης μας, θέλουμε το Μαρούσι να βρίσκεται κοντά και να πρωταγωνιστεί σε κάθε προσπάθεια που προάγει το «Ευ Αγωνίζεσθαι», αλλά και τον υγιεινό τρόπο ζωής που σχετίζεται με το περπατώ, τρέχω, διατηρώ την ευεξία, την υγεία μου και βοηθώ για την υποστήριξη όσων έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτός ο ξεχωριστός αγώνας σκυταλοδρομιών δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Μεταφέρει το μήνυμα ότι όταν ενώνουμε τα χέρια μέσα από την προσωπική προσπάθεια του καθενός μας κάθε στόχος είναι επιτεύξιμος  πόσο μάλλον όταν επίκεντρο και αποδέκτης της προσπάθειας αυτής είναι οι συνάνθρωποι μας που χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και υποστήριξης.  Θα είμαστε όλοι εκεί και είμαι σίγουρος ότι ο συμπολίτες μας θα τιμήσουν αυτή την προσπάθεια.»     
Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας αναφερόμενος στη σημαντική συνεργασία που έχει επιτευχθεί  με το Δήμο Αμαρουσίου και προσωπικά με το Δήμαρχο κ. Γιώργο Πατούλη σημείωσε ότι «δεν θα μπορούσαμε να λείψουμε από αυτή τη σημαντική διοργάνωση του Δήμου Αμαρουσίου. Είμαστε δίπλα, είμαστε χορηγοί γιατί πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός του αθλητισμού με την κοινωνική προσφορά μας αφορά όλους.»
Η  Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη υπογράμμισε ότι ο αγώνας σκυταλοδρομίας δεν είναι μόνο ένας ακόμη αγώνας που προωθεί τον αθλητισμό και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι ένας αγώνας που εμπνέει στην ομαδικότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Θα είμαστε εκεί και θα σας περιμένουμε να έλθετε με τις οικογένειες, σας τα παιδιά σας για να συμμετάσχουμε όλοι στον αγώνα.   
«Θα συμμετέχουμε στον αγώνα στέλνοντας το δικό μας μήνυμα» τόνισε ο Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς, ενώ η Ολυμπιονίκης Νέων Αθηνά Αγγελόπουλου χαρακτήρισε εξαιρετικό αυτό τον αγώνα που συνδυάζει ομαδικό πνεύμα και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. 
Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης η εκπρόσωπος της εταιρείας Βίκος κα Νατάσσα  Κρέτσα και ο προπονητής ΑΣΚΑ Αμαρουσίου κ. Βάιος  Γιώρας. Την ευθύνη του συντονισμού είχε ο Διευθυντής των Βίκος Relays Λευθέρης Πλακίδας.   
 Σημείο εκκίνησης και τερματισμού του αγώνα είναι στη διασταύρωση των οδών  Ολυμπιονίκου Τσικλητήρα και Κ. Καραμανλή.
Τη σκυτάλη παίρνουν πρώτα οι μικροί μας φίλοι όπου συμμετέχουν σε αγωνίσματα  4x 50μ.  και 4x100μ. και 4x200. Μετά ακολουθούν οι έφηβοι στο αγώνισμα 4x1000m. Τέλος θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα 4x2000μ. και 2x 4000μ. που αφορούν όλες τις ηλικίες και όλους του συμπολίτες.   Στο αθλητικό πάρτι στο Μαρούσι  τρέχουν οικογένειες παιδιά, άτομα με αναπηρία ηλικιωμένοι μαζί με κορυφαίους αθλητές κα πρωταθλητές.
 Μία μοναδική ευκαιρία όπου συνυπάρχουν ομαδικά και αρμονικά ο αγωνιστικός και ο μαζικός αθλητισμός, σε ένα αγώνα δρόμου για όλους.  


Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει ηλεκτρονικά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του BIKOS RELAYS – www.relays.gr 

ΙΣΑ: Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Επ´ αφορμής περιστατικού, που γνωστοποιήθηκε από τα ΜΜΕ για  44χρονο ασθενή  με συμπτώματα φαρυγγίτιδας, ο οποίος  πήγε στο φαρμακείο και πήρε αντιβίωση, χωρίς ιατρική συνταγή με αποτέλεσμα μετά από 4 ημέρες να εισαχθεί στο  Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Βενιζελείου, εν συνεχεία διασωληνωμένος να μεταφερθεί από τους ιατρούς του Νοσοκομείου  στην εντατική, όπου  άφησε την τελευταία του πνοή, θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα κάτωθι:
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει από καιρού επισημάνει την πάγια θέση του ότι "κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίδεται χωρίς ιατρική συνταγή" . Πρέπει λοιπόν άμεσα  να ρυθμιστούν νομοθετικά οι ποινές που θα αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα , διότι δεν πρέπει να κλάψουμε άλλα θύματα από αυτή την αλόγιστη κατάσταση. Εν έτη 2015 είναι τραγικό να πεθαίνουν κατ' αυτό τον τρόπο ασθενείς, ενώ ο ιατρός θα μπορούσε να είχε χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία σώζοντας τον ασθενή. 
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας θεωρούμε ότι άμεσα θα δώσετε λύση  στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση.



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ   ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τρώμε, προσέχοντας την υγεία μας

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D., medlabnews.gr
Το φαγοπότι που ακολουθεί την Ανάσταση συχνά φέρνει διάφορα προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί μετά από μια περίοδο νηστείας (ηθελημένης ή αναγκαστικής) απότομα τρώγονται αρκετά βαριά φαγητά, είτε από το πολύ φαγητό εκδηλώνονται προβλήματα που προϋπήρχαν. Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο παρατηρείται αύξηση των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων της τάξης του 20%.
Tα πιο συχνά προβλήματα υγείας που καταγράφονται τις μέρες μετά την Ανάσταση είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές, με προεξάρχουσα την δυσπεψία. Ο κίνδυνος βαρυστομαχιάς είναι ακόμα μεγαλύτερος για όσους έχουν τηρήσει με ευλάβεια την νηστεία των προηγούμενων ημερών, καθώς η απότομη πρόσληψη τόσο μεγάλης ποσότητας δύσπεπτων τροφίμων μετά από τόσο λιτή διατροφή ζορίζει ακόμα περισσότερο το πεπτικό σύστημα.

H οξεία μέθη, οι γαστρεντερίτιδες και οι παγκρεατίτιδες αποτελούν συνηθισμένες συνέπειες της  κραιπάλης μετά τη νηστεία. Επειδή, εξάλλου, το πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο σε κόκκινα κρέατα, εντόσθια και γλυκάδια, που είθισται να συνδυάζονται με γενναίες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί να αυξηθούν σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Το κρέας των νεαρών αρνιών και κατσικιών έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (είδος χημικών ενώσεων που αυξάνει το ουρικό οξύΑυτή η παρενέργεια του οβελία  δημιουργεί προβλήματα σε όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου λίγες μέρες μετά το Πάσχα, με τα περισσότερα «θύματα» να είναι άτομα με βεβαρημένη καρδιαγγειακή υγεία που παρασύρονται από την εορταστική ατμόσφαιρα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από αρνί σούβλας, κοκορέτσι, αυγά και τσουρέκι και άλλα  πασχαλινά γλυκίσματα μαζί με άφθονο αλκοόλ.. Η καρδιακή επιβάρυνση οφείλεται στο ότι το στομάχι χρειάζεται περισσότερο αίμα για να πέψει τέτοιου είδους τρόφιμα, με συνέπεια να «ζορίζεται» η καρδιάκαι στα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως λ.χ. υπέρταση, στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, η πρόσθετη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας δεν είναι ό,τι το καλύτερο.

Συμβουλές υγείας για το Πασχαλινό τραπέζι.

  • Προσέξτε να μην φάτε πάρα πολύ
  • Περιοριστείτε στο ένα αυγό. Όχι γιατί τα αυγά κάνουν κακό αλλά γιατί έπεται καταιγισμός ζωικής πρωτεΐνης και λίπους.
  • Να φάτε μαγειρίτσα αλλά με μέτρο γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Η σούπα με κρέας αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας για να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του που στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.
  • Μην πέσετε με τα μούτρα στο αρνί. Αρχίστε με μια σαλάτα ή λαχανικά, ψωμί ή πατάτες ψητές ή βραστές, και μετά φάτε λίγο αρνί, κοκορέτσι ή τηγανητά φαγητά.
  • Μη διστάσετε να φάτε ρύζι, μακαρόνια ή ψωμί μαζί με το κρέας. Αυτό μας χορταίνει και συνεπώς μειώνει τις πιθανότητες να υπερκαταναλώσουμε κρέας και παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου, από άποψης μακροθρεπτικων συστατικών πιάτου.
  • Μην τσιμπολογάτε από τις πιατέλες.
  • Μην φάτε την πέτσα από το αρνί ή το κατσίκι
  • Μην πιείτε πολύ αλκοόλ. Προτιμήστε το κρασί ως συνοδευτικό, αντί για μπύρα καθώς περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά και προάγει την υγεία μας.
  • Να προτιμάτε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος (όπως στη σούβλα) αντί για το ψήσιμο στο φούρνο, στη γάστρα κ.λ.π.
  • Στύψτε άφθονο λεμόνι στο κρέας καθώς έχει όχι μόνο πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά και η βιταμίνη C που περιέχει αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Μην αμελήσετε να φάτε φρούτα και να πιείτε νερό
Ειδικές συμβουλές για όσους έχουν κάποια πάθηση.

  • Τα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει να αποφύγουν τα απότομα και μεγάλα γεύματα, καθώς επίσης και τα εντόσθια και τα λιπαρά μέρη του αρνιού, επειδή περιέχουν πολύ νάτριο (αλάτι).
  • Αν παίρνετε αντιπηκτική αγωγή προσέξτε γιατί το κρασί, οι σαλάτες κλπ μπορεί να επηρεάσουν τον χρόνο πήξης του αίματος. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Τα άτομα με υψηλά ή οριακά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοόλ και εντοσθίων.

Διαβάστε επίσης
 




Χρήσιμες πληροφορίες για την Ασθένεια Πάρκινσον. Παγκόσμια ημέρα

Eπιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τον ίδιο χρόνο δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της EPDA», που σκοπό είχε να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.



Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια πάθηση που επηρεάζει την κίνηση του σώματος. Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον έχουν προβλήματα με τον έλεγχο των μυών του σώματος λόγω διακοπής των μηνυμάτων από τον εγκέφαλο. Η νόσος του Parkinson είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη νευροεκφυλιστική νόσος, η μετά τη νόσο του Αlzheimer, οποία χαρακτηρίζεται από μια προοδευτική απώλεια των νευρώνων της ντοπαμίνης στη μέλαινα ουσία (substantia nigra). Στην πλειοψηφία του ο κόσμος έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι η νόσος ξεκινάει με τρέμουλο ενώ στην πραγματικότητα ξεκινάει με βραδυκινησία ενός άκρου και πιο συχνά, ενός άνω άκρου. Για να μπει όμως η διάγνωση της νόσου χρειάζονται και άλλα συμπτώματα, όπως ο τρόμος, η δυσκαμψία κάποιου άκρου και η αστάθεια στο βάδισμα. Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν από τη μία πλευρά του σώματος, δεξιά ή αριστερά και μετά γίνονται αμφοτερόπλευρα.
Σημεία με τα οποία μπορεί κάποιος να πονηρευτεί και να ζητήσει την συμβουλή ειδικού ιατρού βρίσκονται μέσα από την καθημερινότητα, π.χ. να μην μπορεί να κουμπώσει το κουμπί στο πουκάμισο, να δυσκολεύεται στο ξύρισμα ή να σκοντάφτει συχνά.
Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας χωρίς καθυστέρηση βοηθάει την πρόγνωση της νόσου.


Το όνομα νόσος του Πάρκινσον προέρχεται από το Βρετανό γιατρό που πρώτος περίγραψε τα συμπτώματα το 1817, τον Δρ. Τζέιμς Πάρκινσον

Στατιστικά στοιχεία Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον στην Ευρώπη σήμερα και αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.
Είναι η δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη νευροεκφυλιστική νόσος (μετά από τη νόσο του Αλτσχάιμερ) και ο επιπολασμός της θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς αυξάνεται και το ποσοστό των ηλικιωμένων στον συνολικό πληθυσμό.
Η οικονομική επίπτωση της νόσου είναι τεράστια – το ετήσιο ευρωπαϊκό κόστος υπολογίζεται σε € 13,9 δισεκατομμύρια.
Ωστόσο, η νόσος του Πάρκινσον είναι απλά μία από τις πολλές νευροεκφυλιστικές διαταραχές, οι οποίες θα ξεπεράσουν τον καρκίνο σε συχνότητα εμφάνισης μέχρι το 2040 (ΠΟΥ 2004).
Η συνεχιζόμενη έρευνα έχει οδηγήσει σε σημαντική αποτελέσματα στον τομέα της αντιμετώπισης της νόσου, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα ώστε να μπορούμε να λέμε ότι υπάρχουν μέθοδοι που καθυστερούν αποτελεσματικά ή ακόμα και σταματούν ή εν τέλει αντιστρέφουν την πορεία της ασθένειας.


Διαβάστε επίσης

Η νόσος του Πάρκινσον τι είναι; Ποια τα συμπτώματα και πώς γίνεται η διάγνωση; Μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας και πώς να κινήστε χωρίς να πέφτετε.



Το medlabnews.gr σας εύχεται Καλές Εορτές, με υγεία

Οι μεταβολές του καιρού συντηρούν ακόμα τις εποχιακές ιώσεις και την γρίπη


της Κικής Τσεκούρα, medlabnews.gr

Η αστάθεια του καιρού, οι βροχές, οι μεταβολές τις θερμοκρασίας μέσα στην μέρα και η υγρασία συντηρούν ακόμα τις εποχικές ιώσεις και την γρίπη. Για άλλες τρείς εβδομάδες ακόμα υπολογίζεται να μας ταλαιπωρεί η γρίπη.

Εξακολουθούν να αυξάνονται οι θάνατοι από την εποχική γρίπη, καθώς μέχρι σήμερα το πρωί είχαν συνολικά χάσει τη ζωή τους 98 άνθρωποι.

Από την επιδημιολογική καταγραφή των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι ο θλιβερός κατάλογος με τους ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους, ανεμβολίαστοι και με έχοντας εμφανίσει βαριές επιπλοκές από τη γρίπη, μακραίνει με πολύ πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με εκείνον του περασμένου μήνα.

Σταθερή μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ): μέχρι και το πρωί της Μ. Δευτέρας βρίσκονταν σε ΜΕΘ 28 ασθενείς που εμφάνισαν επιπλοκές μετά τη νόσησή τους με γρίπη.

Σημειώνεται ότι συνολικά από την αρχή τους έτους μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί στις ΜΕΘ 224 άνθρωποι.

Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή «πρωταθλήτρια» και στους θανάτους. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα με πτωτική τάση.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους;
Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως;
Τα συμπτώματα αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να με ανησυχήσουν;

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:
   υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
   γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
   κυάνωση
   άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
   μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
   διέγερση ή σπασμοί
   επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού,διαβήτη κλπ.)
Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι:
   υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
   δύσπνοια
   πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
   λιποθυμικά επεισόδια
   σύγχυση

πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι.

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015 αφιερωμένη στα μη ασφαλή τρόφιμα


της Κικής Τσεκούρα, medlabnews.gr
Στις 7 Απριλίου 1948 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) , ένα εξειδικευμένο όργανο του ΟΗΕ για θέματα υγείας, γι’ αυτό και καθιερώθηκε η 7η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Φέτος, ο Π.Ο.Υ. επιλέγει ένα από τα σημαντικότερα θέματα παγκόσμιας ανησυχίας για τη δημόσια υγεία – τα ασφαλή τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ασφάλεια των Τροφίμων αφορά στην προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και τροφιμογενών λοιμώξεων, οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες, και εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω μολυσμένου φαγητού ή νερού.
 Με την εξελισσόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση η ανάγκη διάθεσης επαρκών και ασφαλών τροφίμων προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική. Ο τομέας της Ασφάλειας των Τροφίμων αντιμετωπίζει νέες και δυναμικά εξελισσόμενες προκλήσεις ως αποτέλεσμα κυρίως, της παγκοσμιοποίησης και απελευθέρωσης του εμπορίου, των νέων τεχνολογιών και των κλιματικών αλλαγών.
Η αλυσίδα παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης τροφίμων γίνεται συνεχώς πιο περίπλοκη. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τόσο την εμφάνιση νέων αναδυόμενων κινδύνων άγνωστων μέχρι σήμερα όσο και την επανεμφάνιση άλλων από τους οποίους πιστεύαμε ότι είχαμε απαλλαγεί.
Η Ασφάλεια των Τροφίμων αφορά στην προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και τροφιμογενών λοιμώξεων οξέων ή χρόνιων, οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες (που εκ φύσεως περιέχονται ή τεχνητά προστίθενται σε τροφές), οι οποίες εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω μολυσμένου φαγητού ή νερού.
Η διατροφή επίσης αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ορισμένων μορφών καρκίνου, παχυσαρκίας, κ.α.
 Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα:
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΥ)
7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
ΘΕΜΑ : ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (FOOD SAFETY)
«Βελτίωσε την ασφάλεια των τροφίμων από το αγρόκτημα έως το πιάτο»
Α. Η Ασφάλεια των Τροφίμων, αφορά στην προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και τροφιμογενών λοιμώξεων οξέων ή χρόνιων, οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες (που εκ φύσεως περιέχονται ή τεχνητά προστίθενται σε τροφές), οι οποίες εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω μολυσμένου φαγητού ή νερού. Η διατροφή επίσης αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, ορισμένων μορφών καρκίνου, παχυσαρκίας, κ.λ.π.
Β. Το βασικό μήνυμα του Π.Ο.Υ για την Ημέρα Υγείας είναι: «Βελτίωσε την ασφάλεια των τροφίμων από το αγρόκτημα έως το πιάτο».
Το ανωτέρω μήνυμα εξειδικεύεται σε δύο άξονες:
Προτεραιότητα στη διατομεακή συνεργασία (τομείς αγροτικής ανάπτυξης, κτηνιατρικής, υγείας, εμπορίου, τουρισμού, παιδείας κλπ) ως προϋπόθεση για την ενδυνάμωση της πρόληψης, του ελέγχου και της αντιμετώπισης τροφιμογενών ασθενειών.
 «Σκέψου παγκοσμιοποιημένα – δράσε τοπικά». Συμμετοχή των αρμόδιων φορέων σε δίκτυα για την αποτελεσματική και άμεση απόκριση σε διεθνείς επείγουσες καταστάσεις απειλής της ασφάλειας των τροφίμων, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των «εξουσιοδοτημένων χρηστών» των δικτύων. Ως παράδειγμα αναφέρονται το RASFF-WINDOW και το CIRCA-RASFF.
Γ. Όσον αφορά θέματα ανάπτυξης, ενημερωτικών εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και την έγκυρη πληροφόρηση των καταναλωτών και των συλλογικών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, τα μηνύματα ευαισθητοποίησης επικεντρώνονται στους άξονες:
«Ενημερώσου! Πόσο καλά γνωρίζεις τα τρόφιμα που καταναλώνεις;»
Εξοικείωση με την ανάγνωση και κατανόηση των πληροφοριών που υπάρχουν στις ετικέτες των τροφίμων και με την επισήμανση των αλλεργιογόνων ουσιών στις συσκευασίες των τυποποιημένων προϊόντων και στους καταλόγους των καταστημάτων.
«Χειρίσου, αποθήκευσε και προετοίμασε τα τρόφιμα με ασφαλή τρόπο»
Γνώση ασφαλών πρακτικών που αφορούν π.χ. στις θερμοκρασίες ψησίματος, διαχωρισμού (για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης) και αποθήκευσης τροφίμων, καθώς και επεξεργασίας νερού αμφίβολης ασφάλειας.
«Κάνε ασφαλείς και έξυπνες επιλογές στη διατροφή σου»
Εστίαση σε ειδικά θέματα όπως την προετοιμασία γευμάτων για έγκυες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς (π.χ. ανοσοκατεσταλμένους), επιλογή τροφών που παρασκευάζονται από πλανόδιους πωλητές ή παρέχονται σε μπουφέ, προστασία των τροφών από μόλυνση από ζώα κλπ.. Επιπλέον, είναι σημαντική η ενημέρωση σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές και τις τροφικές δυσανεξίες, οι οποίες είναι σχετικά συχνές στο γενικό πληθυσμό και η διάγνωση των οποίων συνήθως τίθεται με καθυστέρηση, καθώς δεν αναζητείται εγκαίρως ιατρική συμβουλή.
«Απόλαυσε το φαγητό με ασφάλεια»
Η επιλογή τροφών που πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ταυτόχρονα υγιεινών (προσφέρουν ενέργεια και ευεξία) αποτελεί μέρος ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής (lifestyle) που συντελεί στη μείωση των αιτιολογικών παραγόντων των χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η υπερκατανάλωση αλκοόλ κ.α.. Προς την κατεύθυνση αυτή προωθείται η μείωση της κατανάλωσης αλατιού από τον πληθυσμό για την πρόληψη της υπέρτασης Επίσης, το φαγητό είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης κοινωνικών επαφών ή από κοινού εορτασμού σημαντικών γεγονότων, όπου οι επιλογές υγιεινών και ασφαλών τροφίμων αποτελεί προϋπόθεση για την ψυχαγωγία αλλά και την εξοικείωση με ξένες κουλτούρες και «κουζίνες».
 Πηγές
World Health Organization,
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων