Τα μάτια δεν αντανακλούν απλά τα συναισθήματά μας, αλλά είναι και πολύ ευαίσθητα στο περιβάλλον. Ο χρόνος διαλέγει την περιοχή γύρω από τα μάτια για να κάνει την πρώτη του εμφάνιση.
Εξάλλου φτάνει μόνο να αγγίξουμε την επιδερμίδα σε αυτή την περιοχή για να αντιληφθούμε πόσο λεπτή είναι, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο του προσώπου. Οι σμηγματογόνοι αδένες -το φυσικό λιπαντικό του δέρματος- είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι στην περιοχή των ματιών, ενώ αντίθετα υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο επιφανειακών -άρα εύθραυστων- τριχοφόρων αγγείων. Η επιδερμίδα, επίσης, καταπονείται καθημερινά από τις εκούσιες ή ακούσιες γκριμάτσες μας, από τη διαρκή κίνηση των βλεφάρων και βέβαια από το οξειδωτικό στρες που προκαλεί στα κύτταρά της το εχθρικό περιβάλλον. Οι ιδιαιτερότητες αυτές οδηγούν στους μαύρους κύκλους, στα πρηξίματα, στις σακούλες και, φυσικά, στις λεπτές ακτινωτές ρυτίδες που σχηματίζονται στις εξωτερικές γωνίες των ματιών, το γνωστό «πόδι της χήνας».
Με τον όρο "μαύροι κύκλοι" περιγράφεται η υπερμελάγχρωση ( με τη μορφή κηλίδων και πλακών ) που μπορεί να παρουσιαστεί γύρω από τα μάτια, προσδίδοντας στην περιοφθαλμική χώρα ταλαιπωρημένη εμφάνιση. Οι μαύροι κύκλοι επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, έχουν μεγαλύτερη προτίμηση στις γυναίκες και παρουσιάζουν ποικίλη αιτιοπαθογένεια.
Η κούραση, η έλλειψη ύπνου, το stress, η κακή διατροφή ( αναιμία ), η μειωμένη πρόσληψη υγρών, το κάπνισμα, η χρόνια χρήση αλκοόλ, είναι μερικοί από τους επιβαρυντικούς παράγοντες των "μαύρων κύκλων".
Οι τρεις πιο πιθανοί είναι: γενετικοί (κληρονόμηση ενός τύπου δέρματος που είναι επιρρεπές στη δημιουργία τέτοιων σχηματισμών), κατακράτηση υγρών (προκαλεί πρήξιμο, το οποίο μπορεί να κάνει ορατές τις σκιές) και η γήρανση (το δέρμα γύρω από τα μάτια λεπταίνει και χαλαρώνει).
Τα βλέφαρα είναι οι λεπτότερες και μαλακότερες περιοχές του δέρματος. Το κανονικό δέρμα έχει πάχος περίπου 2 χιλιοστά, ενώ το δέρμα των βλεφάρων μόνο 0,5 χιλιοστά. Το πρήξιμο των βλεφάρων είναι ένα πρόβλημα με διάφορες αιτίες -ακόμα και η ευσυγκινησία μας παίζει ρόλο- αλλά και αρκετούς τρόπους αντιμετώπισης. Αντίθετα, το πρήξιμο και οι σακούλες κάτω από τα μάτια, που κάνουν την εμφάνισή τους σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι από τα προβλήματα που απαιτούν δραστικότερες λύσεις.
Οι σακούλες κάτω από τα μάτια, αποτελούνται από λιπαρό ιστό και υγρά, ενώ σε ορισμένες οικογένειες δημιουργούνται νωρίτερα. Σκιές από το φωτισμό μπορεί να κάνουν δυνατή την εμφάνιση των κύκλων, ή το λεπτό δέρμα στο χαμηλότερο επίπεδο του βλεφάρου μπορεί να επιτρέψει στο σκούρο κόκκινο ή πορφυρό εσωτερικό του να γίνει ορατό.
Το προστατευτικό λίπος που υπάρχει γύρω από τον βολβό του ματιού συγκρατείται με ένα λεπτό διάφραγμα. Με το πέρασμα του χρόνου -πολύ περισσότερο αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση- το διάφραγμα αυτό χαλαρώνει και σε συνδυασμό με τη μείωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας κάτω από τα βλέφαρα, το λίπος προβάλλει προς τα έξω σχηματίζοντας σακούλες. Στην περίπτωση αυτή μόνον ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να δώσει λύση.
Εάν το υγρό διατηρηθεί στο σώμα, οι σακούλες ίσως γίνουν μεγαλύτερες, καθώς κινούνται προς τα κάτω, λόγω βαρύτητας. Μερικές συνθήκες που έχουν σαν αποτέλεσμα τη κατακράτηση των υγρών είναι τα προβλήματα της καρδιάς, του θυροειδή, των νεφρών και του συκωτιού, η υψηλή πίεση του αίματος και το προεμμηνορροιακό φούσκωμα. Η κατακράτηση υγρών που οφείλεται συνήθως στην κακή τοπική κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, σε αλλεργίες και δερματικές παθήσεις, στην υπερβολική κατανάλωση αλατιού και σε ορμονικές μεταβολές-προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή εμμηνόπαυση- εκδηλώνεται με οιδήματα, δηλαδή πρήξιμο των βλεφάρων.
Ορισμένα φάρμακα (όπως η κορτιζόνη) μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα υγρά. Επιπλέον, καθώς το σώμα γηράσκει, το δέρμα γύρω από τα μάτια λεπταίνει και ίσως να κρεμάσει προκαλώντας τις σακούλες.
Η κούραση μπορεί να κάνει τους μυς να χαλαρώσουν ή να χάσουν τον τόνο τους, με τα ίδια αποτελέσματα, αλλά η κούραση ίσως δεν είναι πιθανώς τόσο σημαντική αιτία.
Μια άλλη κοινή αιτία πρηξίματος και δημιουργίας σακούλων, είναι η υπερβολική αύξηση της μυϊκής μάζας γύρω από τα μάτια. Αυτό αφορά ειδικότερα ανθρώπους που χαμογελούν ή στραβίζουν πολύ συχνά. Μερικές φορές η λύση στους κύκλους και τις σακούλες μπορεί να είναι τόσο απλή, όπως η παύση ενός ενοχλητικού καλλυντικού, σαν τη μάσκαρα, η οποία μπορεί να περιέχει μία χρωστική ουσία, υπεύθυνη για αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους.
Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια οφείλονται κατά κύριο λόγο σε τρεις παράγοντες οι οποίοι μπορούν να δράσουν μόνοι τους ή σε συνδυασμό :
Εναπόθεση χρωστικών πάνω στο δέρμα, το οποίο συνήθως είναι τραυματικής αιτιολογίας από ερεθισμένα μάτια λόγω αλλεργιών ή ξηροφθαλμίας. Η χρωστική που εναποτίθεται είναι αιμοσφαιρίνη που απελευθερώνεται από τα τραυματισμένα τριχοειδή του δέρματος όταν με μανία τρίβουμε τα μάτια μας. Οι αλλεργίες αποτελούν την κυριότερη αιτία για την εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Εποχιακές αλλεργίες μπορούν συνήθως να αντιμετωπισθούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η καλύτερη λύση για τις μόνιμες αλλεργίες είναι συνήθως η αποφυγή των αιτιών που τις προκαλούν. Άτομα με αλλεργίες, συνήθως, παρουσιάζουν έλλειψη βιταμινών Β6 και Β12 καθώς και φυλλικού οξέος.
Η δεύτερη αιτία είναι η φλεβική λίμνανση. Η εικόνα των κάτω βλεφάρων λόγω του λεπτού δέρματος της περιοχής αλλοιώνεται πολύ εύκολα όταν το τριχοειδικό δίκτυο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος. Μετά από εποχικές ή χρόνιες αλλεργίες, λόγω ενός στραβού διαφράγματος ή κάποιας κάκωσης της μύτης, ή λόγω χρόνιας ιγμορίτιδας η περιοχή εμφανίζει συμφόρηση, λόγω κακής παροχέτευσης των δακρύων στη μύτη, με αποτέλεσμα τα βλέφαρα να φαίνονται πρησμένα και μελανά από την ελλιπή οξυγόνωση.
Tρίτη και πολύ συνήθης αιτία, η οποία εμφανίζεται κυρίως λόγω σκίασης και όχι πραγματικής χρωστικής, είναι η παραμόρφωση της κάτω βλεφαρικής αύλακας, δηλαδή της αύλακας στην έσω γωνία του ματιού όπου ρέουν τα δάκρυα παράλληλα με την μύτη μας. Οφείλεται στη σταδιακή απώλεια του λιπώδους ιστού, που φυσιολογικά έχουμε μέσα στην οφθαλμική κόγχη για να συγκρατεί τον οφθαλμό.
Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους
• Κάντε ένα διάλειμμα από τον υπολογιστή και ξεκουραστείτε για πέντε έως δέκα λεπτά. Κοιτάξτε έξω από το παράθυρο, κάντε μια βόλτα στην αυλή και αποφύγετε το διάλειμμα μπροστά στην τηλεόραση.
• Προστατέψτε την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιώντας αντηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι και φορώντας καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου.
• Ενισχύστε τη μικροκυκλοφορία της επιδερμίδας και βοηθήστε την αποσυμφόρηση της περιοχής γύρω από τα μάτια απλώνοντας την κρέμα σας με ελαφρά χτυπηματάκια του δείκτη ή εφαρμόζοντας ειδικές κινήσεις μασάζ -θα βρείτε οδηγίες και σκίτσα σε πολλά προϊόντα.
• Αποφεύγετε το αλάτι και το αλκοόλ και πίνετε άφθονο νερό. Με άλλα λόγια, προτιμήστε γεύματα με λίγο αλάτι και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β, όπως είναι το σπανάκι. Γενικά, πάντως, αποφύγετε τα βαριά φαγητά κατά τις βραδινές ώρες.
• Αν αισθάνεστε τα μάτια σας κουρασμένα, δοκιμάστε τα ειδικά pads, εμπλουτισμένα με ενεργά συστατικά που καταπραΰνουν, δροσίζουν την επιδερμίδα και συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της μικροκυκλοφορίας. Εναλλακτικά, οι παραδοσιακές «συνταγές» καταπολέμησης των οιδημάτων και των μαύρων κύκλων -παγωμένες κομπρέσες με τσάι ή χαμομήλι, ροδέλες αγγουριού ή πατάτας, παγάκια- θα σας προσφέρουν σίγουρα άμεση ανακούφιση.
• Απομακρύνετε απαραίτητα το μακιγιάζ κάθε βράδυ χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες συνθέσεις ντεμακιγιάζ ματιών. Μουσκέψτε καλά με το προϊόν μια ροδέλα από βαμβάκι, πιέστε την ελαφρά πάνω στο βλέφαρο για ένα λεπτό και στη συνέχεια απομακρύνετε το μακιγιάζ με απαλές καθοδικές κινήσεις, χωρίς τρίψιμο. Ολοκληρώστε αφαιρώντας τα κατάλοιπα του μακιγιάζ στα κάτω βλέφαρα.
• Κρατήστε την κρεβατοκάμαρά σας μακριά από τη σκόνη και τη γύρη, ειδικά όταν πρόκειται για το στρώμα και το μαξιλάρι σας.
• Για να αποφύγετε τη δημιουργία μαύρων κύκλων, φροντίστε να κοιμάστε έχοντας ελαφρά ανασηκωμένο το κεφάλι, για να διευκολύνετε την αποσυσσώρευση των υγρών στην περιοχή των κάτω βλεφάρων.
• Αποφεύγετε να τρίβετε τα μάτια σας, γιατί το τρίψιμο ερεθίζει την περιοχή και μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή τριχοειδών αγγείων προκαλώντας το μαύρισμα της περιοχής.
• Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ κάτω από τα μάτια, ώστε να ανακουφίσετε το πρήξιμο. Κλείστε τα μάτια σας και πιέστε απαλά με το δάχτυλο στο πρησμένο σημείο, κάνοντας μασάζ από τις εσωτερικές προς τις εξωτερικές γωνίες των ματιών.
• Κρατήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και πιείτε αρκετό νερό καθημερινά. Φροντίστε να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά (κυρίως πράσινα) και συμπληρώστε τη διατροφή σας με βιταμίνες αν είναι αναγκαίο. Επίσης, εφοδιάστε τον οργανισμό σας με άφθονο νερό καθημερινά.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες σπιτικές μάσκες ματιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
• Αν θέλετε να αποχωριστείτε τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας κόψτε στη μέση δύο δίσκους ντε μακιγιάζ, βρέξτε τους καλά και τοποθετήστε τους στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Μετά τους βάζετε κάτω από τα μάτια σας και τους αφήνετε για άλλα περίπου 10 λεπτά.
• Βάλτε κρέμα για τις αιμορροΐδες Το πρήξιμο και οι ρυτίδες μειώνονται με κρέμα για τις αιμορροΐδες που περιέχει κορτιζόνη και λιδοκαϊνη. Η κρέμα για τις αιμορροΐδες σφίγγει τις πρησμένες περιοχές γρήγορα και μειώνει τις ρυτίδες. Να είστε προσεκτικοί για να μην μπει η κρέμα στα μάτια σας.
• Βάζετε στον εκχυμωτή λαχανικών δύο πατάτες και με το χυμό τους κάνετε πολλές κομπρέσες γύρο από τα μάτια.
• Κόβετε μερικές φετούλες πατάτας, τις βάζετε επάνω στις φουσκωμένες περιοχές και τις πιέζετε ελαφρά για περίπου 10 λεπτά. Ξεπλένεστε με κρύο νερό.
• Κάντε κομπρέσες με έγχυμα άνηθου.
• Όταν τα μάτια σας είναι κόκκινα και πρησμένα, κόψτε ένα -δυο φέτες κρύο αγγούρι, ξαπλώνετε, και βάλτε μια φέτα σε κάθε μάτι για 30 λεπτά. Έτσι τα μάτια σας θα είναι πιο φωτεινά και θα νιώσετε το σώμα σας πιο ανανεωμένο..
• Εκτός από τα οφέλη του για τον οργανισμό το τσάι μπορεί να συμβάλει και στη μείωση των μαύρων κύκλων. Αφού απολαύσουμε το τσαγάκι μας παίρνουμε τα φακελάκια τσαγιού και τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Μετά τα τοποθετούμε κάτω από τα μάτια μας και βλέπουμε τους κύκλους να εξαφανίζονται σιγά σιγά. Βάλτε πάνω στα μάτια σας φακελάκια τσαγιού και κρατήστε τα για περίπου 10-15 λεπτά. Ξεβγάλτε τα πρώτα με χλιαρό νερό και μετά με κρύο.
• Τοποθετήστε φέτες αβοκάντο κάτω από κάθε μάτι, ή δοκιμάσετε μια πάστα από αλεσμένα αμύγδαλα και γάλα για να φωτίσετε τις σκοτεινές σκιές των ματιών σας.
• Φτιάξτε μια μάσκα από 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό ντομάτας, μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και μια πρέζα αλεύρι. Απλώστε τη μάσκα πάνω από τα μάτια, κρατήστε την για 20 λεπτά. Ξεβγάλτε τα με χλιαρό νερό και μετά με κρύο.
• Πάρτε δύο κουταλάκια του γλυκού και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Μετά ξαπλώστε και τοποθετήστε τα κουταλάκια πάνω από τα βλέφαρά σας για 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Το απότομο κρύο του μετάλλου θα ανανεώσει τα κουρασμένα μάτια σας και μπορεί να ενισχύσει και την ενέργειά σας την ίδια στιγμή.
• Κάντε κομπρέσες με έγχυμα μαϊντανού.
• Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα. Η συνταγή που σας παρουσιάζουμε θα αφαιρέσει τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας. Παρασκευή: Σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό η τσάι χαμομηλιού προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και ανακατέψτε. Στη συνέχεια πάρτε μια μπατονέτα ή ένα δίσκο βαμβακιού βουτήξτε στο διάλυμα και τοποθετήστε κάτω από τα μάτια σας. Αφήστε να δράσει για περίπου 10-15 λεπτά Πλύνετε το πρόσωπό σας και εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα. Τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν.
Ποια συστατικά πρέπει να περιέχουν οι κρέμες ματιών;
1. Ρετινόλη - αντιρυτιδική δράση
2. Βιταμίνη C - λάμψη και λείανση
3. Βιταμίνη Κ - καταπολέμηση των μαύρων κύκλων
4. Συνένζυμο Q10 - αντιοξειδωτική δράση
5. Υαλουρονικό οξύ - ενυδάτωση
6. Καφεΐνη - τόνωση, διέγερση μικροκυκλοφορίας
7. Μαύρο/πράσινο τσάι - αποσυμφορητική δράση
8. Αλόη - καταπραϋντική/ενυδατική δράση
9. Χαμομήλι - αντιφλεγμονώδης δράση
10. Γκίνκο Μπιλόμπα- ενίσχυση μικροκυκλοφορίας
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου