της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr
Την εξήγηση γιατί αποσύρθηκε το σιρόπι Ponstan από τον ΕΟΦ, έδωσε με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών , Κωνσταντίνος Λουράντος.
Ο κ. Λουράντος ανέφερε ότι: «υπάρχουν κάποιες νέες αποφάσεις σε ότι αφορά τις προσμίξεις που έχουν κάποια σιρόπια, μεταξύ των οποίων και δύο συγκεκριμένα μέταλλα. Επειδή λοιπόν υπάρχουν νέες αποφάσεις για τα όρια προσμίξεων αυτών των μετάλλων, δυνητικά μπορεί να υπάρξει υπέρβαση των νέων ορίων. Για αυτό αποφάσισε ο ΕΟΦ να αποσύρει το σιρόπι Ponstan».
Όπως επεσήμανε ο κ. Λουράντος «το σιρόπι αυτό έχει έλλειψη εδώ και 10 μήνες. Κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποθέματα στα φαρμακεία. Η πολύ σωστή αυτή κίνηση του ΕΟΦ έγινε για να πληροφορηθεί ο κόσμος και να μην χρησιμοποιήσει ότι απόθεμα έχει στο σπίτι του. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, προληπτικά γίνεται αυτή η διαδικασία».
Δηλητηρίαση από μόλυβδο
Κρυφή απειλή για την υγεία μικρών και μεγάλων είναι ο μόλυβδος, ο οποίος ακόμη και σε μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Πως το μέταλλο αυτό δηλητηριάζει την ζωή μας;
Η δηλητηρίαση από μόλυβδο συμβαίνει όταν αρκετό από αυτό το μέταλλο συσσωρευθεί στο σώμα μέσα σε μια χρονική περίοδο μηνών ή ετών. Ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ιδιαιτέρως ευαίσθητα είναι τα παιδιά κάτω των έξι ετών, στα οποία μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά η πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη. Σε πολύ υψηλά επίπεδα ο μόλυβδος μπορεί ν’ αποβεί μοιραίος για τη ζωή.
H δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί διότι ακόμη και άτομα φαινομενικώς υγιή μπορεί να έχουν μολυνθεί. Τα κλινικά σημεία και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται όταν έχουν ήδη συσσωρευθεί στο σώμα επικίνδυνες ποσότητες.
Τοξικότητα λιθίου
Η μακροχρόνια χρήση του λιθίου ενέχει τον κίνδυνο της μειωμένης νεφρικής λειτουργίας. Οι άνθρωποι με νεφρική νόσο μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα λιθίου λόγω της μειωμένης αποβολής. Οι γιατροί παρακολουθούν τη λειτουργία των νεφρών ζητώντας εξετάσεις ουρίας και κρεατινίνης. Οι άνθρωποι που παίρνουν λίθιο μπορεί να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό.
Και τα δύο μέταλλα σε σχέση με την τοξική δόση στο ponstan σιρόπι ήταν απειροελάχιστα. Όμως επειδή η Ευρωπαϊκή οδηγία άλλαξε και με βάση αυτή βρέθηκαν μικρές διαφορές, η παραγωγός εταιρεία η Pfizer Ελλάδος (το Ponstan παράγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Φαραν) αποφάσισε να το αποσύρει.
Τι πρέπει να κάνετε αν παίρνατε Ponstan σε σιρόπι
Η απόσυρση του Ponstan σε σιρόπι δεν δημιουργεί πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετές άλλες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να πάρουν οι ασθενείς. Ενδεικτικά παυσίπονα/αντιπυρετικά που θα μπορούσαν να πάρουν οι ασθενείς είναι, λ.χ., όσα περιέχουν ιβουροφαίνη ή παρακεταμόλη. Παραδείγματα αυτών των αντιπυρετικών είναι τα Algofren, Nurofen, Depon, Dolal, Apotel κ.λπ. Καλό όμως είναι πριν από την αλλαγή να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή τον παθολόγο για να μάθετε αν είναι κατάλληλα για εσάς.Τι πρέπει να κάνετε αν το έχετε στο σπίτι
Η ανάκληση όλων των παρτίδων του σιροπιού σημαίνει πως οι ασθενείς πρέπει να πετάξουν και τις ποσότητες που έχουν στο σπίτιΥπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Pfizer που παράγει το σιρόπι Ponstan το απέσυρε εθελοντικώς. Η απόσυρση αφορά μόνο το σιρόπι. Οι άλλες μορφές του Ponstan (π.χ. χάπια) δεν περιέχουν τις συγκεκριμένες προσμίξεις
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου