Free website traffic generator Πώς θα καταλάβετε ότι το μέλι που επιλέξατε είναι αγνό; ΠΡΟΣΟΧΗ σιρόπια με χρώμα πωλούνται για αγνό Ελληνικό μέλι | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς θα καταλάβετε ότι το μέλι που επιλέξατε είναι αγνό; ΠΡΟΣΟΧΗ σιρόπια με χρώμα πωλούνται για αγνό Ελληνικό μέλι

Υπάρχουν διαφόρων ειδών νοθείες του μελιού με το χρώμα και τα σιρόπια

επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea

Υπάρχουν διαφόρων ειδών νοθείες του μελιού. Μια πολύ απλή νοθεία είναι να πουλιέται ένα είδος σαν κάτι άλλο, π.χ. ένα ανθόμελο για θυμαρίσιο ή ένα εισαγόμενο για ελληνικό. Επίσης, υπάρχουν νοθείες με εξωγενή σάκχαρα (π.χ. ισογλυκόζη, γλυκόζη και άλλες γλυκαντικές ύλες, με παράλληλη προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών).

Τελευταία βρέθηκαν γνωστά μέλια και σε ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ να έχουν χρωστικές επικίνδυνες ουσίες τα γνωστά Ε. Το χρώμα στο μέλι παίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά του οπότε διάφοροι το νοθεύουν για να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές.

Σε μείζον διατροφικό σκάνδαλο εξελίσσεται το θέμα των ανεξέλεγκτων εισαγωγών «μελιού» από τρίτες χώρες, τα οποία αναμειγνύονται με ντόπια μέλια και στη συνέχεια προωθούνται και πασάρονται στην ελληνική αγορά ως εγχώρια προϊόντα, υψηλής δήθεν διατροφικής αξίας. Το σκάνδαλο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για σιρόπια, «επιστημονικά» επεξεργασμένα, προκειμένου να αποκτήσουν την όψη, το άρωμα και την υφή του μελιού, ώστε μετά από προσμίξεις να αποκτήσουν και «τόπο καταγωγής» και ελληνική ταυτότητα. Η διαδικασία της νοθείας, όπως την αναλύουν ειδικοί επιστήμονες της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), που εκπροσωπεί συνολικά 25.000 Έλληνες παραγωγούς μελισσοκόμους, είναι αφενός απλή, αλλά αφετέρου βασίζεται σε μοντέλα νοθείας που έχουν καθοριστεί μέσα από επιστημονικές μελέτες και πρακτικές..

Όπως αναφέρουν, πρόκειται για μία πολύ εξελιγμένη νοθεία, με βιομηχανικά σιρόπια, τα οποία είναι «σχεδιασμένα», με διάφορες χρωστικές και αρώματα, να μιμούνται το μέλι. Οι έλεγχοι που γίνονται από τα τελωνεία και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές είναι ελλιπείς ενώ βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τα μέλια απλά χωρίζονται σε ευρωπαϊκά και μη. «Το μόνο που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι το μέλι έχει παραχθεί στον πλανήτη γη», τονίζει ειδική κτηνίατρος, επιστημονικός συνεργάτης της ΟΜΣΕ. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει κάποιο σήμα ή πιστοποίηση για τη χώρα παραγωγής και προέλευσης..

Το κόλπο της πρόσμιξης και οι «ελληνοποιήσεις» Το colpo grosso της νοθείας και η απάτη των «ελληνοποιήσεων» των βιομηχανικών σιροπιών της Άπω Ανατολής και της αναβάπτισης τους σε ελληνικά ντόπια μέλια, γίνεται με την πρόσμιξη ποσότητας ελληνικού μελιού ώστε να προστεθεί γύρη από την ελληνική χλωρίδα, διότι τα σιρόπια δεν έχουν γύρη.

Με αυτό τον τρόπο, η πρόσμιξη των σιροπιών με κάποια ποσότητα ελληνικού μελιού, αποκτά μέσω της γύρης, βοτανική προέλευση και γεωγραφική ταυτότητα. Δηλαδή η γύρη που προστίθεται μέσω του ελληνικού μελιού, μεταφέρει πληροφορίες για τα λουλούδια και την περιοχή στην οποία φυτρώνουν, οι οποίες εντοπίζονται στους ποιοτικούς ελέγχους που γίνονται.

Αυτή λοιπόν η μικρή ποσότητα γύρης, προσθέτει σε αυτά τα μείγματα την ελληνική ταυτότητα ώστε να πωλούνται στην ελληνική αγορά ως εγχώρια προϊόντα ή ακόμα και να εξάγονται ως ελληνικό μέλι στις χώρες της Ευρώπης. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι ζητούν εδώ και καιρό στους ποιοτικούς ελέγχους, για να αναγνωριστεί ένα μέλι ως ελληνικό, να οριστεί ένα αυξημένο ποσοστό από κόκκους γύρης ώστε να μην είναι εύκολη η πρόσμιξη, αλλά προφανώς η ελεύθερη αγορά δεν επιτρέπει τέτοιες υπερβολές. «Η αυξημένη ιχνηλασιμότητα στο μέλι και πως διακινείται το μέλι, είναι ένα πάγιο αίτημα των μελισσοκόμων της Ελλάδας και της Ευρώπης», τονίζει η κτηνίατρος και ζητά να υπάρξουν αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι, όπως υπάρχουν για το κρέας.

Πώς θα καταλάβετε ότι το μέλι που επιλέξετε είναι αγνό;

-Η κρυστάλλωση του μελιού, κι όχι ζαχάρωμα όπως συνηθίζουμε να το λέμε, συμβαίνει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του μελιού σε γλυκόζη. Αυτό δεν είναι ένδειξη νοθείας. Το αντίθετο μάλιστα.

Για να ξανακάνετε το μέλι ρευστό, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και βυθίστε το σε ένα κατσαρολάκι με νερό στους 45-55 βαθμούς Κελσίου. Προσοχή!

Mην το βράσετε, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά του στοιχεία και θα μειωθεί η θρεπτική του αξία.

- Όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει, επομένως τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά του.

-Δεν πρέπει να υπάρχει λευκός αφρός κάτω από το καπάκι, στα τοιχώματα του βάζου ή στην επιφάνεια του μελιού. Η ύπαρξη αφρού σημαίνει ότι το μέλι είναι βρασμένο, άρα όλες οι εξαιρετικές του ιδιότητες έχουν καταστραφεί.

-Πάρτε μια κουταλιά μέλι και ρίξτε τη μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Αν διαλυθεί το μέλι είναι νοθευμένο. Το γνήσιο μέλι θα καθίσει στο πάτο του ποτηριού.

Οι μελετητές και οι γιατροί, τόσο της αρχαιότητας όσο και σήμερα, συμφωνούν ότι το μέλι αποτελεί συντελεστή της μακροζωίας. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος και άλλοι, έζησαν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μέλι αποτελούσε απαραίτητο στοιχείο της διατροφής του.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, το μέλι από την αρχαιότητα θεωρείται ένα ξεχωριστό τρόφιμο με ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία και οι μεγάλοι γιατροί της αρχαιότητας το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει τεκμηριώσει πολλές σημαντικές βιολογικές δράσεις του μελιού (αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, πρεβιοτική, χημειοπροφυλακτική, αντιφλεγμονώδη, ανοσοενυσχυτική) ώστε να χαρακτηρίζεται λειτουργικό τρόφιμο, δηλαδή ένα τρόφιμο που αποδεδειγμένα παρέχει οφέλη στην υγεία μας και επομένως βελτιώνει τη λειτουργία του οργανισμού. Όσον αφορά το ελληνικό μέλι, η ποικιλία φυτών της Ελλάδας, με μια βιοποικιλότητα που περιλαμβάνει 6.500 είδη φυτών εκ των οποίων τα 1.400 είναι ενδημικά και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, το καθιστά μοναδικό. Η βοτανική ποικιλία, σε συνδυασμό με το ξηροθερμικό κλίμα, δίνει μέλι πυκνό, πλούσιο σε άρωμα και γεύση.

Το ελληνικό μέλι συλλέγεται κατά 90% σε άγρια οικοσυστήματα και όχι σε καλλιεργούμενα φυτά, σε μια χώρα που δεν καλλιεργούνται γενετικά τροποποιημένα φυτά.

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδεικνύει τις ιδιαίτερες βιολογικές δράσεις του ελληνικού μελιού σε σχέση με το μέλι MANUKA της Νέας Ζηλανδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο είδη ελληνικού μελιού έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης: το μέλι ελάτης βανίλια Μαινάλου και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι:

– Συστήνεται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι, αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.

– Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.

– Η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

Δεν συνιστάται η κατανάλωση μελιού σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους και σε άτομα που εμφανίζουν τροφική αλλεργία στο μέλι. Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε μέλι μόνο μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων