επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Επιδημία γρίπης είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες σε κυκλαδίτικα νησιά της χώρας. Η αύξηση του τουρισμού και κυρίως των επισκεπτών από χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου είναι τώρα σε εξέλιξη η εποχική έξαρση της γρίπης, έχει ως αποτέλεσμα η νόσος να έχει κάνει την εμφάνισή της σε τουριστικά νησιά όπως η Πάρος και η Ιος. Κάποια κρούσματα εντοπίστηκαν και στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό σε μια περίοδο «αναπάντεχη» για τα δεδομένα της χώρας μας, όπου η δραστηριότητα του ιού της γρίπης συνήθως ξεκινάει τον Δεκέμβριο.
H αυξημένη επαγρύπνηση για την πανδημία και τα οργανωμένα συστήματα επιτήρησης του ΕΟΔΥ εντόπισαν μια ασυνήθιστη για την εποχή δραστηριότητα γρίπης (ακόμη και περιστατικά γρίπης Η1Ν1), καθώς και αρκετά κρούσματα γριπώδους συνδρομής και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, κυρίως ανάμεσα σε νεότερους ανθρώπους.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», διευκρινίζουν οι γιατροί, παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγοι οι πολίτες που όταν παρουσιάζουν συμπτώματα υποθέτουν ότι έχουν προσβληθεί από Covid, λόγω της ομοιότητας των συμπτωμάτων με αυτά του κοροναϊού.
Διαφορά γρίπης και κοροναϊού
Οι ασθενείς με γρίπη έχουν βασικά καταρροή, βραχνάδα, πονόλαιμο αλλά για αρκετές ημέρες. Επιμένουν δηλαδή τα συμπτώματα. Μοιάζουν πολύ με αυτά του κοροναϊού, αλλά δεν έχουν συνήθως πυρετό και πονοκέφαλο. Υπερτερεί το ανώτερο αναπνευστικό με το θέμα της καταρροής και βεβαίως τα τεστ για Covid βγαίνουν αρνητικά
Η νόσος Covid απαιτεί απομόνωση προκειμένου ο ιός να μην διασπαρεί σε άλλα μέλη της οικογένειας ή του κοινωνικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος του ασθενούς.
Οπότε οι γιατροί συμβουλεύουν όσους εμφανίζουν συμπτώματα να κάνουν πολλά τεστ, τηρώντας παράλληλα μέχρι το οριστικό αποτέλεσμα τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Την παρατήρηση ότι ήδη, κυρίως σε κάποια νησιά του Αιγαίου, καταγράφονται αυξημένα περιστατικά γρίπης κάνει και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής. «Από αυτήν την άποψη το φετινό καλοκαίρι θυμίζει εκείνο του 2009, όταν είχε εμφανιστεί το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1)», επισημαίνει. Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με την απότομη αύξηση των ταξιδιών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν έχει έρθει σε επαφή με τη γρίπη τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, και για τον λόγο αυτό έχει εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό η ανοσία έναντι του ιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περυσινή περίοδο εποχικής γρίπης (2021-2022) στη χώρα μας δηλώθηκαν μόλις πέντε σοβαρά περιστατικά γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τρεις θάνατοι. Την περίοδο 2020-2021 δεν καταγράφηκε σοβαρό περιστατικό ή θάνατος, ενώ από τα κλινικά δείγματα που ελέγχθηκαν ως ύποπτα περιστατικά, κανένα δεν βρέθηκε θετικό για ιούς γρίπης. Τις πέντε προ πανδημίας περιόδους γρίπης δηλώθηκαν ετησίως κατά μέσον όρο 280 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 125 θάνατοι λόγω γρίπης.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου