Η δεύτερη γνώμη σώζει από ακρωτηριασμό το διαβητικό πόδι. Νέα, πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετωπίζει τη σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η δεύτερη γνώμη σώζει από ακρωτηριασμό το διαβητικό πόδι. Νέα, πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετωπίζει τη σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη (video)

Το Ιατρικό Αθηνών παρουσιάζει πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική που σώζει το διαβητικό πόδι

επιμελειια medlabnews.gr iatrikanea

Το «διαβητικό πόδι» είναι μία σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη που συχνά οδηγεί σε ακρωτηριασμό των κάτω άκρων. Η συχνή αυτή επιπλοκή τείνει να λάβει εφιαλτικές διαστάσεις καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 20 δευτερόλεπτα.

Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη ελκών στα κάτω άκρα σε διαβητικούς ασθενείς είναι η διαβητική νευροπάθεια, η οποία αφορά τη βλάβη στα νεύρα και την απώλεια αίσθησης με αποτέλεσμα την αδυναμία αντίληψης βλαπτικών ερεθισμάτων που διευκολύνει την ανάπτυξη ελκών, και η γάγγραινα, η οποία οφείλεται σε απόφραξη αγγείου που οδηγεί σε νέκρωση το πόδι ή τα δάκτυλα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού:

  • Στην Ελλάδα συμβαίνουν 3000 περίπου ακρωτηριασμοί διαβητικών ασθενών ετησίως. 
  • Στην Ελλάδα εμφανίζεται συχνότητα 5%, για τα διαβητικά έλκη. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 50.000 άτομα με Διαβήτη στον Ελληνικό χώρο εμφανίζουν άμεσο κίνδυνο ακρωτηριασμού, αν δεν τύχουν εξειδικευμένης φροντίδας.
  • Σύμφωνα με τις πρόσφατες (2017) εκτιμήσεις, κάθε χρόνο 2% του πληθυσμού των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν νέα έλκη. Άρα, 20.000 περιπτώσεις  διαβητικών ελκών προστίθενται κάθε χρόνο στη ελληνική επικράτεια
Ανατρέχοντας στα διεθνή στοιχεία βλέπουμε ότι το 70% των ακρωτηριασμών που διενεργούνται σε όλο τον κόσμο αφορά διαβητικούς ασθενείς και ότι 1.000.000 άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη παγκοσμίως αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.

Η σοβαρότητα της επιπλοκής αυτής του σακχαρώδους διαβήτη και το τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών κάνει επιτακτική την ανάγκη για την ανάδειξη νέων μεθόδων αντιμετώπισής της.

Μία νέα πρωτοποριακή μέθοδο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού παρουσίασε ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ο οποίος αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της πάθησης και μένοντας πιστός στη δέσμευσή του να οδηγεί τις εξελίξεις έχει επενδύσει, για ακόμη μία φορά, σε τεχνολογία αιχμής.

Το μοναδικό στην Ελλάδα, νέο πιστοποιημένο Ρομποτικό Υβριδικό Χειρουργείο – «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», νέας γενιάς Discovery IGS 740 της GΕ Healthcare, έχει καταστήσει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, σημείο αναφοράς για την αντιμετώπιση πολύπλοκων καρδιακών και αγγειακών περιστατικών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Με  συνολική επένδυση ύψους άνω των 2 εκ. ευρώ ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» διαμορφωμένος, αποκλειστικά για το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία τον καθιστούν μοναδικό στο είδος του. Μεταξύ άλλων:

• Δυνατότητα πραγματοποίησης επεμβάσεων με αναίμακτη προσπέλαση από τα αγγεία του ασθενούς.

• Συνδυάζει την προεγχειρητική αξονική αγγειογραφία με την ψηφιακή εικόνα (τεχνική fusion) και βοηθά στην πλοήγηση κατά τη διάρκεια της ακτινοσκόπησης, μειώνοντας δραματικά τη δόση της ακτινοβολίας, αλλά και την ποσότητα του σκιαγραφικού που λαμβάνει ο ασθενής.

• Επιτρέπει τη διενέργεια αξονικής αγγειογραφίας, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η οποία εξασφαλίζει την άμεση διόρθωση οποιουδήποτε προβλήματος πριν τη λήξη της επέμβασης.

Η νέα μέθοδος παρουσιάστηκε σε εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της GE Healthcare, και όπου έλαβαν μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, η κα Cecilia Felix, General Manager, Image Guided Therapies, EMEA, GE Healthcare, η Δρ. Γιούλη Αργυρακοπούλου, Ειδικός Παθολόγος, Διευθύντρια Γ΄ Διαβητολογικής Μονάδας, Μονάδας Παχυσαρκίας & Ιατρείου Διαβητικών Εγκύων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και ο Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας, Διευθυντής Γ΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Κεντρικός άξονας της Συνέντευξης Τύπου ήταν η προβολή της ταινίας μικρού μήκους, με τίτλο “The Cut:The Secret to Saving a Limb”, παραγωγής GE Healthcare, 2022. Η εν λόγω ταινία που αποτελεί πραγματική ιστορία, αφορά στη μάχη ενός άνδρα με τον διαβήτη, στην αδιάκοπη αναζήτηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής και στην καινοτόμο χειρουργική τεχνική που του έσωσε τελικά το πόδι.

Οι καταξιωμένοι ιατροί-επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, αναλογιζόμενοι την ηλικία και τον αριθμό των ασθενών που αναμένεται να νοσήσουν από διαβήτη και διαβητικό πόδι, επισήμαναν πως η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με ένα δυσβάσταχτο κοινωνικό και οικονομικό σοκ, στο εγγύς μέλλον.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, επισήμανε τα ακόλουθα: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τον Όμιλο του Ιατρικού που η στρατηγική συνεργασία με τον διεθνή κολοσσό GE Healthcare την οποία εγκαινιάσαμε πριν από 3 χρόνια, αποδίδει σημαντικούς καρπούς. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που η GE Healthcare επέλεξε το Ιατρικό και το συνεργάτη ιατρό μας, Δρ. Θεοδόσιο Μπίσδα, πρέσβη του brain gain για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία “ The Cut:The Secret to Saving a Limb”, παραγωγής GE Healthcare 2022, που προβάλλεται διεθνώς».

 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων