Ο Σπαρταθλητής, ιατρός χειρουργός, Στέργιος Αράπογλου έτρεξε 3.046 χλμ σε 50 ημέρες για μεγάλο σκοπό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο Σπαρταθλητής, ιατρός χειρουργός, Στέργιος Αράπογλου έτρεξε 3.046 χλμ σε 50 ημέρες για μεγάλο σκοπό

Έτρεξε όλη την Ελλάδα από τον βορρά έως το νότο για να τιμήσει τα μνημεία των πεσόντων στο εγχείρημα που ονόμασε Ελληνικά Ολοκαυτώματα.

medlabnews.gr iatrikanea 

Ο Στέργιος Αράπογλου ξεκίνησε την Δευτέρα 3 Απριλίου από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου για την υλοποίηση του δρομικού εγχειρήματος, συνολικού μήκους 3.000 km, με στόχο να διέλθει από 62 μαρτυρικές πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν Ολοκαυτώματα κατά την περίοδο 1940 - 1945 από τις δυνάμεις τριπλής κατοχής του Άξονα

Τα μαρτυρικά χωρία της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης πρόκειται να διασχίσει ο ο Σπαρταθλητής και γιατρός του ΕΣΥ Στέργιος Αράπογλου αγωνιζόμενος για τη μνήμη και τη Δικαιοσύνη.

Με σκοπό μεταξύ άλλων την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών ο γιατρός Στέργιος Αράπογλου αφησε για δύο ολόκληρους μήνες την οικογένεια του με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του, τα χειρουργικά κρεβάτια στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο αλλά και τους φοιτητές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να τρέχει καθημερινά περίπου 60-65 χιλιόμετρα ώστε να τιμήσει τους χιλιάδες πατριώτες που μαρτύρησαν από τις θηριωδίες των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου.

Ο γενικός χειρουργός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ στην ιατρική σχολή του Α.Π.Θ. Σέργιος Αράπογλου έκανε πραγματικότητα έναν άθλο που κανείς δεν είχε τολμήσει ή ακόμα δεν είχε σκεφτεί έως τώρα.

Ελληνικά Ολοκαυτώματα

Έτρεξε όλη την Ελλάδα από τον βορρά έως το νότο για να τιμήσει τα μνημεία των πεσόντων στο εγχείρημα που ονόμασε Ελληνικά Ολοκαυτώματα.

Από τα Δίκαια στο Γύθειο 2.354 χιλιόμετρα

Τρέχοντας κατά μέσο όρο περίπου 65 χιλιόμετρα την ημέρα, κάλυψε συνολικά 3.046 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 2.354 στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα 692 στην Κρήτη.

Η διαδρομή που χάραξε από τα Δίκαια Ορεστιάδας, έως την Κάτω Ζάκρο της Κρήτης είχε μοναδικό στόχο να επισκεφτεί όσο το δυνατόν περισσότερα μνημεία του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων.

Στη νήσο Κρανάη

Σημαδιακή ήταν η 11η Μαΐου 2023 καθώς έφτασε στο Φάρο της νήσου Κρανάης, στο Γύθειο Λακωνίας έχοντας διανύσει 2354 χιλιόμετρα σε 38 ημέρες.

Είχε τρέξει σε μνήμη Τάκη Σκουλή

Όπως αποκαλύπτει στο ethnos.gr στο παρελθόν είχε τρέξει από το Ορμένιο Έβρου στο ακρωτήριο Ταίναρο για να τιμήσει τη μνήμη του μαραθωνοδρόμου και ιστορικού ερευνητής Τάκη Σκουλή, ενώ αρκετά φοράς έχει τρέξει στον υπερμαραθώνιο του Σπάρταθλου.

«Το προετοίμαζα 5 χρόνια»

Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε και τον εαυτό του. Όλα ξεκίνησαν το 2018 όταν διαβάζοντας τα παιδιά του για το σχολείο (έχει δύο κόρες 15 και 13 ετών και δύο γιους 9 και 4 ετών) για το σχολείο διαπίστωσε πως τα σχολικά βιβλία έγραφαν «επιδερμικά» τα γεγονότα του Β παγκοσμίου πολέμου και τα όσα βίωσαν οι Έλληνες σε όλη την Επικράτεια. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν εκπαιδευτικές ενημερωτικές εκπομπές και τα τηλεοπτικά κανάλια κατακλύζονται με πρόγραμμα που έχει άχρηστο περιεχόμενο. Τα σχολικά βιβλία δεν αναφέρουν τίποτα για το Ελληνικό Ολοκαύτωμα με συνέπεια τα παιδιά να μη γνωρίζουν καν τι σημαίνει Ολοκαύτωμα».

«Σχεδίαζα αυτό το εγχείρημα 5 ολόκληρα χρόνια και περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να το πραγματοποιήσω. Αποφάσισα να το κάνω επειδή ένιωσα πως υπάρχει έλλειμμα εκμάθησης των παιδιών μέσα από το σχολείο και όσο περνούν τα χρόνια κανείς δεν ασχολείται και όλα ξεχνιούνται. Έχουν περάσει 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων. Έχουν απομείνει ελάχιστοι επιζώντες και επιζήσασες. Έτσι πήρα την απόφαση να κάνω ένα οδοιπορικό από όλα τα μνημεία των Ελλήνων που σφαγιάστηκαν, κάηκαν ή βασανίστηκαν και παράλληλα να συγκεντρώσω πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο. Στόχος μου είναι να εκδοθεί ένα λεύκωμα με φωτογραφίες και είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε συνεργασία για να βγει κάτι ωραία και δυνατό χωρίς φυσικά να επιζητώ κέρδος ή εκμετάλλευση», είπε στο ethnos.gr ο Σέργος Αράπογλου.

Τον περίμεναν μαυροφορεμένες γυναίκες

Από κάθε χωριό που πέρασε στέκονταν για να κάνει προσκλητήριο νεκρών, ενώ στα μεγαλύτερα χωριά έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και συγκίνηση από τους τελευταίους επιζώντες των γεγονότων αλλά και των απογόνων τους που έχουν να διηγηθούν τις τελευταίες τραγικές στιγμές των συγγενών τους. Παιδιά που σφαγιάστηκαν, έγκυες γυναίκες που παραδόθηκαν στην πυρά, έφηβοι που απαγχονίστηκαν και οικογένειες που ξεκληρίστηκαν.

Εχουμε χρέος να τους τιμήσουμε

«Κάθε όνομα που είναι γραμμένο στις επιτύμβιες στήλες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι και μία τραγική ιστορία. Έχουμε χρέος να αναδείξουμε τη θυσία αυτών των ανθρώπων και τις θηριωδίες των Γερμανών. Πρέπει να τιμήσουμε τη μνήμη τους. Έχουμε χρέος να αφήσουμε στα παιδιά μας την σωστή πληροφορία για τα όσα συνέβησαν μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Δεν πρέπει να τους ξεχνούμε».

Προσκλητήριο νεκρών σε 65 μνημεία

Ξεκίνησε αρχές Απριλίου από το βορειότερο άκρο του Έβρου και επισκέφθηκε 24 μνημεία στην ηπειρωτική Ελλάδα και 41 στην Κρήτη. Πάντα φορούσε μαύρα ρούχα σε ένδειξη πένθους.

Δεν θέλω προβολή

Έκανε 50 διανυκτερεύσεις με λίγο ύπνο και λιτό φαγητό και κάλυψε μόνος του τα έξοδα του εγχειρήματος. «Δεν ήθελα να έχω κανέναν υποστηρικτή ή χορηγό και γενικά απέφυγα τη μεγάλη έκθεση στη δημοσιότητα. Όλο αυτό που έγινε δεν έχει επίκεντρο εμένα. Δεν χρειάζομαι προβολή. Αυτά που χρειάζονται προβολή είναι τα μνημεία του Ελληνικού Ολοκαυτώματος. Πρέπει να μάθουν τα παιδιά. Να τα μπολιάσουμε με πληροφορία και να είστε σίγουροι πως θα ανθίσουν».

Τον υποστήριξε ένας Κρητικός

Οι πρώτες ημέρες ήταν δύσκολες καθώς όσο έτρεχε έπρεπε παράλληλα να προγραμματίζει λεπτομέρειες για τη βραδινή διαμονή του και αυτό τον κούραζε. Μέχρι που εμφανίστηκε στο... δρόμο του ο Αριστομένης Συγγελάκης από το μαρτυρικό Βιάννο που τον υποστήριξε όσο μπορούσε στην πορεία του μέχρι τον τερματισμό: «Θέλω να τον ευχαριστήσω τον κύριο Αριστομένη Συγγελάκη. Είναι και Γραμματέας στο Συμβούλιο Διεκδικήσεων Γερμανικών Αποζημιώσεων και με υποστήριξε πολύ στο ταξίδι μου».

Δυνατές στιγμές σε Δίστομο και Καλάβρυτα

Όσο για τις πιο δυνατές στιγμές που έζησε παραδέχτηκε πως ήταν στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα που συνομίλησε με τον τελευταίο επιζήσαντα Γιώργο Δημόπουλο που σήμερα είναι 91 ετών, αλλά και στο μικρό χωριό της Κρήτης, το Κουστογέρακο όπου συνάντησε την 91χρονη Αμαλία Πατεράκη.

Υπάρχουν λάθη στην ταινία

«Ο Γιώργος Δημόπουλος ήταν συγκλονιστικός. Θυμάται όλες τις λεπτομέρειες από την αποφράδα ημέρα. Μάλιστα στις 13 Δεκεμβρίου 2043 θα συμπληρωθούν 80 χρόνια. Μου έκανε εντύπωση η δύναμη με την οποία μου περιέγραφε τα γεγονότα και μου ζήτησε να μεταφέρω παντού το μήνυμα των λαθών που υπάρχουν στην υπόθεση της ομώνυμης χουλιγουντιανής ταινίας».

91χρονη γλίτωσε από θαύμα

Και η Αμαλία Πατεράκη ήταν συγκλονιστική. Μου έκανε εντύπωση που ακόμα και σήμερα 80 χρόνια μετά είχε μία φοβία στην περιγραφή των σφαγών που βίωσε. Πήγαν να την κάψουν οι Γερμανοί και μετά να την εκτελέσουν αλλά γλίτωσε από έναν ελεύθερο σκοπευτή που σκότωσε τον Γερμανό αξιωματικό που θα την σκότωνε μαζί με άλλες γυναίκες».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων