Νόσος Parkinson: Καλά νέα από την έρευνα της Bayer για θεραπεία με βλαστοκύτταρα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Νόσος Parkinson: Καλά νέα από την έρευνα της Bayer για θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Τροποποιημένα βλαστοκύτταρα φαίνεται να μπορούν να αποκαθιστούν τα νευρωνικά δίκτυα που καταστρέφει η νόσος
Νόσος Parkinson: Καλά νέα από την έρευνα της Bayer για θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Η θυγατρική της Bayer, BlueRock, έγινε η πρώτη εταιρεία που ανέφερε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον σε ανθρώπους, χρησιμοποιώντας μια πειραματική  θεραπεία με βλαστοκύτταρα, δήλωσε την Τετάρτη η εταιρεία.

Το κυνήγι τη θεραπείας της νόσου του Πάρκινσον έχει γνωρίσει πολλές αποτυχίες επί δεκαετίες.

Η Bayer δήλωσε ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της δοκιμής Φάσης Ι με 12 εθελοντές, η θεραπεία της BlueRock αποδείχθηκε καλά ανεκτή και ότι τα μεταμοσχευμένα κύτταρα αναπτύχθηκαν όπως προβλεπόταν στον εγκέφαλο των ασθενών.

Αυτό την ενθάρρυνε να προχωρήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους στο δεύτερο από τα τρία στάδια, με την ένταξη ασθενών να προβλέπεται στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ένα πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσφατα επικεντρωθεί στην προσέγγιση της μεταμόσχευσης τροποποιημένων κυττάρων για την αποκατάσταση μιας περιοχής του εγκεφάλου που παράγει κανονικά ντοπαμίνη.

Ορισμένες από αυτές τις εργασίες διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο Cambridge της Βρετανίας, το Νοσοκομείο Bundang CHA της Νότιας Κορέας, την Cyto Therapeutics της International Stem Cell Corp στην Αυστραλία, την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο της Ιαπωνίας.

Για την πειραματική θεραπεία της BlueRock, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν τροποποιηθεί ώστε να ανακτούν την ικανότητα να σχηματίζουν κάθε είδους εξειδικευμένο ιστό, και τα μετέτρεψαν σε νευρικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη.

Όταν εμφυτεύονται χειρουργικά στον εγκέφαλο ενός ατόμου με νόσο του Πάρκινσον, τα θεραπευτικά κύτταρα έχουν σχεδιαστεί για να αποκαθιστούν τα νευρωνικά δίκτυα που καταστρέφονται από την ασθένεια.

Τα αρχικά αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι τα κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν και άρχισαν να παράγουν ντοπαμίνη, ένα σημαντικό μόριο σηματοδότησης του εγκεφάλου που λείπει από τους ασθενείς με Πάρκινσον.

Η νόσος του Πάρκινσον, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία και η οποία πλήττει περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, προκαλεί προοδευτική εγκεφαλική βλάβη. Συνήθη συμπτώματα είναι η απώλεια του μυϊκού ελέγχου, ο τρόμος, η μυϊκή ακαμψία και η βραδύτητα της κίνησης, ενώ σε ορισμένους ασθενείς παρατηρείται άνοια.

Η Bayer εξαγόρασε την BlueRock Therapeutics και την Asklepios Biopharmaceutical το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια δραστηριότητα κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας,

Η Bayer έκλεισε πέρυσι συμφωνία συνεργασίας με τη Mammoth Biosciences στην περιοχή του San Francisco Bay, που συνιδρύθηκε από τη νομπελίστρια Τζένιφερ Ντούντνα, για την ανάπτυξη θεραπευτικών εργαλείων που βασίζονται στην τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR/CAS9.

Πηγή: reuters.com

Διαβάστε επίσης:

Νόσος Πάρκινσον με τρέμουλο στα χέρια, αργείτε να δέσετε τα κορδόνια σας, πρόβλημα στην ισορροπία, την ομιλία

Νόσος του Πάρκινσον. Είναι κληρονομική; Η σημασία της άσκησης, της διατροφής, του ύπνου. Πώς να κινήστε χωρίς να πέφτετε


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων