medlabnews.gr iatrikanea
Μια 19χρονη δόκιμος της Ακαδημίας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ βρέθηκε νεκρή στον κοιτώνα της στο Κολοράντο τον περασμένο μήνα. Αιτία θανάτου της ήταν η πνευμονία. Ήταν μια τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, σύμφωνα με ειδικούς.
Αιτία θανάτου σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η πνευμονία.
Η 19χρονη Avery Koonce, από το Tyler του Τέξας, πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου. «Στην ουσία πέθανε από μη θεραπευμένη πνευμονία», δήλωσε ο ιατροδικαστής Dr. Michael Baden, ο οποίος εξέτασε την έκθεση αυτοψίας που περιήλθε στην κατοχή της New York Post.
Ο ιατροδικαστής αναφέρθηκε στο paeniclostridium sordelli, το οποίο περιέγραψε ως ένα «σχετικά σπάνιο αλλά δυνητικά θανατηφόρο αναερόβιο βακτήριο» που «σχετίζεται με ένα σύνδρομο που μοιάζει με τοξικό σοκ και μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα σε θάνατο». Αλλά ήταν «δευτερεύον» σε σχέση με την παραγρίπη -ή ιογενή λοίμωξη των πνευμόνων-, όπως διαπιστώνει η έκθεση του ιατροδικαστή.
Ο Baden, πρώην επικεφαλής ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης, θεώρησε ότι τα βακτήρια «θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί με πενικιλίνη» και ο ιός θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί με υγρά και αντισώματα.
«Είχε πρώτα την ιογενή λοίμωξη που μείωσε την ανοσία της, οπότε τα βακτήρια μπόρεσαν να αναπτυχθούν», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο θάνατός της δεν σχετίζεται με κάποια «προϋπάρχουσα ανωμαλία».
«Τις ημέρες πριν από τον θάνατο της Koonce, πιθανότατα θα είχε εμφανίσει συμπτώματα, όπως βήχα, πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή», είπε.
Η έκθεση αυτοψίας διαπίστωσε ότι η πρωτοετής δόκιμος είχε χρόνιο βήχα που χειροτέρευε.
Παρ’ όλα αυτά, «ήταν μια θεραπεύσιμη κατάσταση με αντιβιοτικά», δήλωσε ο Baden, σημειώνοντας ότι μερικές φορές οι άρρωστοι άνθρωποι δεν αναζητούν θεραπεία, επειδή δεν συνειδητοποιούν πόσο άρρωστοι είναι στην πραγματικότητα.
Η πνευμονία είναι η πιο γνωστή νόσος του αναπνευστικού από την αρχαιότητα. Πρώτος ο Ιπποκράτης(460-370π.Χ) αναφέρεται στη νόσο και τα συμπτώματά της. Στους αιώνες η πνευμονία θεωρείται κύρια αιτία νοσηρότητος και θνητότητος. Το 1918 ο εξέχων ιατρός Ουίλιαμ Όσλερ χαρακτηρίζει την πνευμονία ως ΄΄κυβερνήτη΄΄ των αιτιών θανάτου εκείνη την εποχή. Το 1929 ο Άγγλος ερευνητής Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλλίνη, το πρώτο αντιβιοτικό σκεύασμα. Έκτοτε η αλματώδης εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης μείωσε τη θνησιμότητα της πνευμονίας στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της πνευμονίας, η χρήση των εμβολίων κατά της πνευμονίας, καθώς και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, σώζουν ζωές, με απλά μέτρα, όπως ο έγκαιρος και αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθαρό οικιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλούς πόσιμου νερού και βελτιωμένων εγκαταστάσεων υγιεινής, και η παροχή θρεπτικών ιχνοστοιχείων συμβάλλουν ώστε να μειωθούν τα περιστατικά πνευμονίας.
Συνήθως προκαλείται από βακτήρια, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από ιούς και άλλους μικροοργανισμούς.
Διαβάστε επισης
- Πότε ο βήχας πρέπει να σας ανησυχήσει, τι μπορεί να προκαλέσει και πώς αντιμετωπίζεται;
- Καρκίνος του πνεύμονα, αιτίες που τον προκαλούν και ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα;
- Ξυπνάτε από τον βήχα; Ποια είναι η αιτία και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;
- Ψύξη, ρινίτιδα, κατάπτωση, πονοκέφαλο, βήχα μπορεί να προκαλέσει η κακή χρήση των κλιματιστικών
- Κρυολόγημα ή γρίπη; Τι πρέπει να κάνουμε; Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε ασπιρίνη στα παιδιά με γρίπη;
- Εποχική γρίπη. Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, που πρέπει να εμβολιαστούν και ποια είναι η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού;
- Έχει το παιδί σας πυρετό; Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε.
- Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου, από το κρυολόγημα και την ιγμορίτιδα μέχρι την ψωρίαση και την ακμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου