Free website traffic generator MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Ανακαλούνται οφθαλμικές σταγόνες από τον ΕΟΦ

 medlabnews.gr iatrikanea

Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ γνωστοποιεί την απόφασή του για εθελοντική προληπτική ανάκληση παρτίδων γνωστού φαρμακευτικού προϊόντος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, δημοσιοποιείται η απόφαση για «την ανάκληση των παρτίδων 22L072 & 22M013 του φαρμακευτικού προϊόντος ‘UTENOS EY.DR.S.DC 0.25MG/ML’, λόγω απόκλισης από την επικυρωμένη διαδικασία παραγωγής.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής προληπτικής ανάκλησης της εταιρείας ZWITTER PHARMACEUTICALS ΕΠΕ, η οποία ως Τοπικός Αντιπρόσωπος, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Βάλτε στη δίαιτα σας γιαούρτι. Οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού

της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγος,  medlabnews.gr iatrikanea

Η γιαούρτη ή το γιαούρτι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο 
άνθρωπος. Οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες το γνώριζαν καλά. 
Μάλιστα είχαν από τότε αντιληφθεί τις θρεπτικές του ιδιότητες και τις 
θετικές του επιδράσεις στα έντερα. 


Το γιαούρτι είναι το γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από τη ζύμωση του γάλακτος με τη δράση συγκεκριμένων μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοί αυτοί πρέπει να είναι άφθονοι και ζωντανοί στο τελικό προϊόν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, γιατί στη δράση τους οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού. Το γιαούρτι αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες τροφίμων στον κόσμο  Το γιαούρτι είναι μια πολύ θρεπτική και εύπεπτη τροφή, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και φυσικά για όλες τις φάσεις της ανάπτυξης.
Το γιαούρτι ικανοποιεί την ανάγκη για ένα υγιεινό σνακ, εύκολο και γρήγορο και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών  Α, Β2 και Β12. Ο συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών συμβάλλει στη γρήγορη ανάπτυξη του οργανισμού και στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. 

Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες αποτελούν τα σημαντικότερα «δομικά» συστατικά για την αύξηση των οργάνων και του σκελετού και κυρίως για την ανάπτυξη των μυών. Η βιταμίνη Α προστατεύει την όραση και τα δόντια, ενώ είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του δέρματος, η Β2 χαρίζει ενέργεια στον παιδικό οργανισμό και η Β12, εκτός από τη βοήθεια που προσφέρει στην απορρόφηση των συστατικών, συμβάλλει στην παραγωγή των ερυθρών. αιμοσφαιρίων του αίματος. Περιέχει επίσης ζωντανούς μικροοργανισμούς (οι οποίοι προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος) οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Το γιαούρτι έχει αντισηπτικές ιδιότητες λόγω μιας ουσίας του περιέχει, του γαλακτικού οξέος, που εμποδίζει τη ζύμωση και την απορρόφηση των τοξινών. Παράγει ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες (όπως, λόγου χάρη, φυματίωση).
Οι πρωτεΐνες στο γιαούρτι είναι υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ η ποιότητά τους είναι ανώτερη από του γάλακτος. Η ποσότητά τους μάλιστα, όπως και εκείνη του ασβεστίου, είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του γάλακτος γιατί όλα τα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή. Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες αυτές χωνεύονται πιο εύκολα, διότι είναι περισσότερο τρωτές στα ένζυμα της πέψης. Πράγματι, στο γιαούρτι γίνονται αρκετές ζυμώσεις με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται (κατά 93%) από το έντερο πολύ πιο εύκολα από ό,τι το γάλα.

Το γιαούρτι συμβάλλει στην ανάπτυξη και σωματική διάπλαση των παιδιών. Η οξίνιση και τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των συστατικών . Τα πολυάριθμα ζωντανά και ενεργά βακτήρια ασκούν θετική δράση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.

Ως τροφή το γιαούρτι βοηθάει στην υψηλή πρόσληψη ασβεστίου και κατ’επέκταση στην καλή υγεία των οστών. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης αρρώστων. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Το παραδοσιακό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακοσμία στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα και το σάλιο. Άτομα που καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι έχουν λιγότερη τερηδόνα. 
Εκτός από τη δράση εναντίον της κακοσμίας του στόματος, το γιαούρτι 
φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού 
συστήματος στις γυναίκες. Επιπρόσθετα βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση 
παθήσεων του πεπτικού συστήματος.

Δίαιτες για απώλεια βάρους που περιλαμβάνουν γιαούρτι είναι 
περισσότερο αποτελεσματικές. Το γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα 
λιπαρών, βοηθά κατά τη δίαιτα, στην απώλεια λίπους από τον οργανισμό και 
όχι μυϊκής μάζας. Παράλληλα προσφέρει ασβέστιο στα οστά μειώνοντας τον 
κίνδυνο απώλειας οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Το ασβέστιο που προέρχεται από τη διατροφή, βρέθηκε να επιδρά εναντίον της παχυσαρκίας. Το ασβέστιο μειώνει τα επίπεδα της καλσιτριόλης με αποτέλεσμα να μειώνεται το ασβέστιο εντός των λιπωδών κυττάρων του σώματος. Το βιολογικό αυτό αποτέλεσμα του ασβεστίου οδηγεί σε αύξηση της χρήσης των λιπών από τα κύτταρα και τη μείωση σύνθεσης νέου λίπους. Χαμηλό ασβέστιο στον οργανισμό μπορεί να ευνοεί την ανάπτυξη περισσότερων και μεγαλύτερων λιπωδών κυττάρων. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ασβέστιο που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι) είναι περισσότερο αποτελεσματικό εναντίον της σύνθεσης λίπους παρά το ασβέστιο από άλλες πηγές. Επίσης, τα πλούσια Θρεπτικά συστατικά που περιέχει το γιαούρτι και οι σχετικά λίγες Θερμίδες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα λόγω δυσανεξίας στην λακτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο που περιέχει το γάλα. Κατά τη μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι, η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30%. Το αποτέλεσμα αυτής της μείωσης είναι ότι το γιαούρτι αποτελεί τροφή εύπεπτη ακόμα και για ανθρώπους που δεν μπορούν να πίνουν γάλα. Φυσιολογικά το γάλα χρειάζεται 4 ώρες για να χωνευτεί ενώ μόνο μια ώρα για το γιαούρτι.

Συμπερασματικά, το γιαούρτι πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας διατροφής όλων, αφού έχει μεγάλη βιολογική αξία και μπορεί και δρα τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό, προάγοντας έτσι την υγεία

Για να βρείτε το πιο υγιεινό γιαούρτι με πραγματικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα στη συσκευασία. Να θυμάστε ότι η ζάχαρη που αναγράφεται στον πίνακα περιλαμβάνει πρόσθετα σάκχαρα και λακτόζη, που είναι η φυσική μορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται στο γάλα

H καθημερινή κατανάλωση χαμηλών λιπαρών ή άπαχου γιαουρτιού βοηθάει στην επαρκή πρόληψη ασβεστίου, καλίου και βιταμίνης D που έχουν ανάγκη οι περισσότεροι ενήλικοι και τα παιδιά

Οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού, η ελαφριά του γεύση και το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις πιο εύπεπτες τροφές, του δίνουν τη δυνατότητα να μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες. Έτσι μπορεί να καταναλωθεί στο γραφείο αντί για το μεσημεριανό φαγητό, σαν επιδόρπιο και φυσικά να αντικαταστήσει το βραδινό γεύμα. Προτείνεται η κατανάλωσή του μετά από θεραπεία ασθενών με αντιβιοτικά ή ακτινοβολίες, για να αποτρέψει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο εντερικό τους σύστημα (ενισχύοντας τους καλούς μικροοργανισμούς σε αυτό).

Διαβάστε επίσης

29 σημαντικοί λόγοι για να τρώμε γιαούρτι καθημερινά. Η Υγιείαρτος των Αρχαίων Ελλήνων. Η ιστορία του γιαουρτιού

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Γιαούρτι ή Υγιείαρτος των Αρχαίων Ελλήνων

Το γιαούρτι είναι ένα σημαντικό γαλακτοκομικό προϊόν της χώρας μας. Εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες.

Ένα φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία

Το γιαούρτι, τροφή εκπληκτικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, βελτιώνει την υγεία και χαρίζει μακροζωία, όταν καταναλώνεται τακτικά.

Η ιστορία του γιαουρτιού:

Χωρίς αμφιβολία, το γιαούρτι, υπήρχε πολλά χρόνια πριν οι άνθρωποι γράψουν γι’ αυτό. Είναι πολύ πιθανό ότι η ανακάλυψη του έγινε τυχαία. Γενικά πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, κάπου στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας, ή ίσως στη γειτονική Περσία. Περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιο των Ελλήνων από τους αρχαίους χρόνους, γιατί το θεωρούσαν τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό το ονόμαζαν και υγιείαρτο. Οι εκπληκτικές αυτές ιδιότητες ανακαλύφθηκαν ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από το Ρώσο Νομπελίστα επιστήμονα, φυσιολογίας και ιατρικής, Dr Elias Metchinikoff. Ο γιατρός-βακτηριολόγος Μέτσινκοφ ανακάλυψε ότι τα λιπαρά του γάλακτος γίνονται πιο εύπεπτα εξουδετερώνοντας τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα και μελέτησε τη συσχέτιση με τα πρώιμα γηρατειά στους ανθρώπους. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν, ότι η μακροβιότητα του ανθρώπου οφείλονται στο γιαούρτι.
Είναι τρόφιμο πολύ Θρεπτικό και πολύ Εύπεπτο, γι’ αυτό ονομάζεται και θαυματουργό!
Στην αγορά το βρίσκουμε σε πολλούς τύπους, όμως όταν λέμε γιαούρτι εννοούμε το παραδοσιακό. Το γιαούρτι φτιάχνεται από γάλα φρέσκο, κυρίως αγελαδινό (παλιότερα χρησιμοποιούνταν το πρόβειο γάλα), στο οποίο έχουν προσθέσει ειδικές καλλιέργειες που το πήζουν, ζυμώνεται δε με τη βοήθεια δύο βακτηρίων, του βακίλου του γάλακτος (λακτομπάκιλους μπουλκάρικους) και του στρεπτόκοκκου (στρεπτόκοκκους τερμόφυλους). Δηλαδή, μέσω της δράσης των βακτηρίων αυτών και κάτω από ορισμένες συνθήκες, το γάλα, που νωρίτερα παστεριώθηκε, μετατρέπεται σε ένα άλλο προϊόν, που έχει παχύρρευστη υφή και χαρακτηριστική υπόξινη γεύση. Η ένδειξη «ζωντανό» σημαίνει ότι εκτός από την παστερίωση του γάλακτος δεν ακολουθήθηκε άλλη παστερίωσης στο τελικό προϊόν, το οποίο διατηρεί όλα τα γαλακτικά του ένζυμα ζωντανά, μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γιαουρτιού στο σπίτι (σαν μαγιά).
Το πραγματικό γιαούρτι πρέπει να αναγράφει στην ετικέτα «ζωντανό» ή με «ζωντανά γαλακτικά ένζυμα» ή να γράφει την επιστημονική τους ονομασία.Το νόστιμο αυτό γαλακτοκομικό προϊόν που φημίζεται για τα θρεπτικά συστατικά του, είναι ένα από τα πιο εύχρηστα υλικά της ελληνικής κουζίνας. Τα διαδεδομένα πιάτα με γιαούρτι, όπως το τζατζίκι και το γιαούρτι με μέλι και καρύδια διαδέχονται νέες προτάσεις για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και τους επαγγελματίες εστιάτορες.
Θρεπτικά συστατικά:
Το γιαούρτι περιέχει όλα τα συστατικά του γάλακτος και σχετικά λίγες θερμίδες. Επειδή είναι συμπυκνωμένο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο. Πιο αναλυτικά το γιαούρτι περιέχει:
Πρωτεΐνες: Είναι πλούσια πηγή Πρωτεϊνών μεγάλης βιολογικής αξίας.
Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία: Αποτελεί πλούσια πηγήΑσβεστίου και, Μαγνησίου, Καλίου, Φωσφόρου. Το ασβέστιο είναι περισσότερο (γιατί και τα υπόλοιπα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή). Επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου.
Βιταμίνες: Περιέχει βιταμίνες, όπωςΒιταμίνη Β12 και Β2. Περιέχει δε και αρκετή ποσότητα βιταμινών Α και D. Οιβιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνονται με την επίδραση των βακτηριδίων και έτσι, η σχέση με το γάλα, διευκολύνει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου.
Υδατάνθρακες: Το γιαούρτι περιέχει μόνο λίγους Υδατάνθρακες.
Γαλακτικό οξύ: Η λακτόζη του γάλακτος με το ξίνισμα μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ γι’ αυτό τα άτομα, που έχουν δυσανεξία στο γάλα έχουν τη δυνατότητα να τρώνε γιαούρτι. Το γαλακτικό οξύ που περιέχει έχει αντισηπτικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών.
Ζωντανούς μικροοργανισμούς: Περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς (οι οποίοι προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος), η επίδραση των οποίων είναι σημαντική, γιατί: βελτιώνουν τις γαστρικές εκκρίσεις, ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, εμποδίζουν την απορρόφηση τοξινών, παράγουν ουσίες και φυσικάαντιβιοτικά ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες όπως τη φυματίωση.
Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Γιαούρτι το απαραίτητο και θαυματουργό. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά το γιαούρτι πρέπει να βρίσκεται στο καθημερινό τραπέζι όλων μας, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Εκτός της μεγάλης του Θρεπτικής αξίας είναι τρόφιμο και με Θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλες τις φάσεις της ζωής μας. Η πλούσια διατροφική αξία του γιαουρτιού το καθιστά σαν την απαραίτητη, αναντικατάστατη, καθημερινή τροφή που συνδυάζει απόλυτα το τερπνό με το ωφέλιμο.
Η αξία του είναι ανεκτίμητη γιατί:
1 Τονώνει την κινητικότητα του εντέρου και γενικά δρα ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα. Ανακουφίζει τα αέρια, τον πόνο των εντέρων, τηδυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις μολύνσεις, όπως το Ε. coli. Βοηθά στην πρόληψη της προσβολής των ταξιδιωτών από τα ξένα μικρόβια. Περιέχει προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες, όπως τοαλκοόλ και ο καπνός, ενώ μειώνει τη συχνότητα του έλκους στομάχου. Η οξίνιση και τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των συστατικών. Διευκολύνει την πέψη, σε άτομα που έχουν δυσκολία απορρόφησης ασβεστίου.
Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.)
2 Επίσης, προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και τηνκυστίτιδα. Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά φρέσκο χυμό φρούτων, τρώνε γιαούρτι και τυρί συχνά διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος
3 Είναι τροφή που αφομοιώνεται εύκολα.
Το γάλα χρειάζεται 4 ώρες για να χωνευτεί ενώ το γιαούρτι μόνο 1 ώρα, στο γιαούρτι δε γίνονται αρκετές ζυμώσεις, με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται κατά 93% από το έντερο πολύ πιο εύκολα από το γάλα.
4 Σκοτώνει διάφορους επιβλαβείς μικροοργανισμούς του εντέρου.Τα πολυάριθμα ζωντανά και ενεργά βακτήρια (γαλακτοβάκιλους) ασκούν θετική δράση στη μικρό-χλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων. Ισοδυναμεί με ένα φυσικό αντιβιοτικό. Οι δυο μικροοργανισμοί, οι οποίοι καταλύουν τη ζύμωση της λακτόζης και είναι οι Lactobacillusbulgaricus και Streprococcus thermophilis Όταν φτάσουν στο έντερο, αποκαθιστούν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα και καταπολεμούν τον υπερπληθυσμό των βλαβερών βακτηρίων, που μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, την εξάντληση ή τη χρήση αντιβιοτικών.
5 Καταπολεμά τις διάρροιες, που προέρχονται από λοιμώξεις τουγαστρεντερικού σωλήνα, γιατί οι βάκιλοι του, εξουδετερώνουν τα μικρόβια που τις προκαλούν.
6 Καταπολεμά την χρόνια δυσκοιλιότητα, γιατί η υφή του είναι μαλακή και υδαρή ώστε να ενθαρρύνει τις συσπάσεις ενός «τεμπέλικου» εντέρου και οι βάκιλοί του εξυγιαίνουν τη χλωρίδα του εντέρου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συγκεντρώνονται.Δείτε: Βότανα και τροφές για την σωστή λειτουργία του εντέρου, κατά της δυσκοιλιότητας!
7 Βοηθάει στην αναγέννηση της χλωρίδας του παχέος εντέρου, σε περιπτώσεις θεραπείας με αντιβιοτικά. Είναι απαραίτητη η κατανάλωσή του σε περιπτώσεις θεραπείας με αντιβιοτικά ή ακτινοβολίες, για να καταστρέψει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο εντερικό τους σύστημα, ενισχύοντας τους καλούς μικροοργανισμούς σε αυτό. Επιπλέον παράγει ουσίεςκαι φυσικά αντιβιοτικά, ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες, όπως η φυματίωση. Είναι σε όλους γνωστή η συμβουλή των ιατρών να καταναλώνεται γιαούρτι μαζί με την λήψη αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου. Το γιαούρτι εφοδιάζει το έντερο με μικροοργανισμούς που διατηρούν την ισορροπία του και αναπληρώνουν τις καταστροφές που έχει υποστεί η χλωρίδα του.Δείτε: Πως να αποκαταστήσετε την υγιή εντερική χλωρίδα, μετά την λήψη αντιβιοτικών.
8 Οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχει (προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος) ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Σε περιπτώσεις δε γαστρεντερίτιδας μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
9 Είναι ιδανικό τρόφιμο για τα παιδιά που έχουν πρόβλημα με τη λακτόζη,γιατί μπορούν να το φάνε άφοβα και να πάρουν από αυτό το ασβέστιο και τα υπόλοιπα απαραίτητα συστατικά. Όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη, που περιέχει το γάλα, το γιαούρτι αποτελεί την εναλλακτική λύση για τη λήψη του απαραίτητου ασβεστίου.
10 Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχει, ιδιαίτερα το ασβέστιο, και οι σχετικά λίγες θερμίδες του συμβάλλουν στην καταπολέμηση τηςΠαχυσαρκίας και τη διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος: Λόγω της ιδιότητας του ασβεστίου να οδηγεί σε αύξηση τη χρήση των λιπών από τα κύτταρα και τη μείωση σύνθεσης νέου λίπους (το χαμηλό ασβέστιο ευνοεί την ανάπτυξη περισσοτέρων και μεγαλύτερων λιπωδών κυττάρων) τα άτομα που χρησιμοποιούν το γιαούρτι σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά χάνουν μεγάλη ποσότητα λίπους από το σώμα τους. Επίσης μειώνεται το κοιλιακό λίπος, που θεωρείται περισσότερο επικίνδυνο για την υγεία και χάνεται περισσότερος λιπώδης ιστός παρά μυϊκός ιστός. Αντίθετα, σε δίαιτες που λείπει το γιαούρτι χάνεται λίπος αλλά και μυϊκός ιστός. Σε παιδιά και έφηβους που καταναλώνουν γάλα, τυρί και γιαούρτι (σε ποσότητα που συστήνεται για την ηλικία τους) το βάρος του σώματός τους είναι πιο συχνά φυσιολογικό σε σύγκριση με τους συνομιλήκους τους που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά.
11 Είναι αντί-χοληστερινικό, δηλαδή κατεβάζει την χοληστερίνη του αίματος.Προστατεύει από τις καρδιοπάθειες αυξάνοντας την λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας και μειώνοντας την κακή χοληστερόλη.Δείτε: Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης
12 Παρουσιάζει Αντικαρκινική δραστηριότητα. Έρευνες έδειξαν ότι το ασβέστιο παίζει ρόλο στους μηχανισμούς γένεσης καρκίνου, ιδιαίτερα δε βρέθηκε πως μπορεί να μειώσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Ένα από τα βακτήρια του γιαουρτιού, το λακτοβάκιλους, αποδείχτηκε πως καταστέλλει την παραγωγή ένζυμων που ευνοούν τους όγκους στο παχύ έντερο.
13 Παράγει ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά, ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες, όπως η φυματίωση.
14 Προλαβαίνει τον εκφυλισμό του Συκωτιού.
15 Είναι ευεργετικό για τους ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από οινοπνευματώδη ποτά, γιατί προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου.
16 Έχει διαπιστωθεί ότι οι πρωτεΐνες του χωνεύονται πιο εύκολα. Δείτε: Η σημασία της πρωτεΐνης για τον οργανισμό μας
17 Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικούς παράγοντες, που διασπούν τα ξένα οιστρογόνα- χημικές ουσίες (τοξικές ουσίες που συμπεριφέρονται σαν ορμόνες μέσα στον οργανισμό) και οι οποίοι είναι καρκινογόνοι.
18 Το ασβέστιο που περιέχει το γιαούρτι έχει μια ακόμη πολύτιμη ιδιότητα: Προστατεύει την Ακοή, γιατί προφυλάγει τα μικρά οστά του αυτιού, που δρουν προστατευτικά στην συγκεκριμένη αίσθηση. Αν δηλαδή τον τελευταίο καιρό παρατηρήσατε ότι η ακοή σας μειώθηκε ελαφρά εφαρμόστε μια απλή οικιακή αγωγή που θα σας βοηθήσει: Φάτε ένα γιαούρτι. Για να πάρετε τα 700 mg ασβεστίου που χρειάζεστε είναι αρκετό 1 ποτήρι γάλα, 1 γιαούρτι πλήρες και ένα κομμάτι τυρί (φέτα), ενώ στην εγκυμοσύνη αυξάνουμε την ποσότητα κατά 500mg.
19 Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ η ποιότητά τους είναι ανώτερη από αυτές του γάλακτος, η ποσότητά τους δε είναι αρκετά μεγαλύτερη (από την αντίστοιχη του γάλακτος) γιατί όλα τα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή. Οι πρωτεΐνες αυτές χωνεύονται πιο εύκολα, γιατί είναι περισσότερο <τρωτές> στα ένζυμα της πέψης. Πράγματι στο γιαούρτι γίνονται αρκετές ζυμώσεις, με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται κατά 93% από το έντερο πολύ πιο εύκολα από ότι το γάλα.
20 Βοηθά αποφασιστικά στην ανάπτυξη και τη σωματική διάπλαση των παιδιών λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο το καθιστά πολύτιμο για όλα τα παιδιά άνω των 7 μηνών, τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, για όσους αντιμετωπίζουν (ή θέλουν να προλάβουν) προβλήματα.
21 Λόγω του γαλακτικού οξέος που περιέχει παρουσιάζει αντισηπτικές ιδιότητες που εμποδίζει τη ζύμωση και την απορρόφηση των τοξινών.
22 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης των αρρώστων. Ανάλογα με την περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε μικροοργανισμούς το γιαούρτι μπορεί να έχει αντί-μικροβιακή δράση και να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί μία από τις ελαφρότερες και πλουσιότερες τροφές, την οποία μπορεί να καταναλώσει κάποιος όταν υποφέρει από γρίπη, ακόμη και με υψηλό πυρετό.Δείτε: Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια, αλλά από το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα!
23 Το παραδοσιακό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακοσμία του στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα και το σάλιο. Η άσχημη αναπνοή είναι από τα πιο δυσάρεστα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Συχνά οφείλεται στην παρουσία βακτηριδίων, που προκαλούν την αποσύνθεση των μη χωνεμένων τροφών στο στομάχι. Αποτέλεσμα αυτής της αποσύνθεσης είναι διάφορα δύσοσμα αέρια που διαφεύγουν από το στόμα, προκαλώντας έτσι το σύμπτωμα της κακοσμίας. Για να καταπολεμηθεί αυτό το δυσάρεστο πρόβλημα είναι αρκετό να φάει κάποιος γιαούρτι. Οι λακτοβάκιλοι, που περιέχει καταστρέφουν τα βακτήρια που γεννούν το πρόβλημα, λύνοντάς το άμεσα.
24 Σαν τροφή βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου, του φωσφόρου του γάλακτος.
25 Δυναμώνει τα εύθραυστα οστά των ηλικιωμένων ανδρών και βοηθάει τις γυναίκες στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
26 Προφυλάξτε την υγεία των δοντιών σας εντάσσοντας το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή μια και, σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύει και από την τερηδόνα.
27 Συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπων δερματοπαθειών, που οφείλεται σε έλλειψη ή κακή απορρόφηση από το έντερο των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ενισχύει τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, καθώς επίσης ενισχύει και την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.
28 Το γιαούρτι δεν προκαλεί εύκολα αλλεργία όπως το γάλα, γιατί με τη ζύμωση η λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος, που είναι το κύριο αλλεργιογόνο συστατικό του) διασπάται σε γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερα ανεκτό στο άτομο με αλλεργικό πρόβλημα. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα γιατί τους προκαλεί πόνους στην κοιλιά, διάρροια και φούσκωμα Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην αδυναμία τους να πέψουν τη λακτόζη. το φυσικό ζάχαρο που περιέχει το γάλα. Στο γιαούρτι η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30% με αποτέλεσμα το γιαούρτι να αποτελεί τροφή εύπεπτη ακόμα και για αυτούς τους ανθρώπους. Και
29 Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας σε καλή κατάσταση και, όπως ισχυρίζονται πολλοί, χαρίζει μακροζωία. Φημίζεται ότι διατηρεί το νου σε εγρήγορση και αποτρέπει το γήρας.
Δεν είναι μόνο τρόφιμο των ηλικιωμένων αλλά όλων των ανθρώπων.

Γιαούρτι και Δίαιτα:

Το γιαούρτι αποτελεί ένα από τα καλύτερα διαιτητικά βοηθήματα. Ανάμεσα στις άλλες διαιτητικές τροφές, ενδεικτικά αναφέρεται ότι το αποβουτυρωμένο γιαούρτι περιέχει 38 θερμίδες περίπου έναντι 80 που περιέχει ένα αυγό, 132 θερμίδες ένα μέτριο μήλο, 100 μία πατάτα βραστή, 230 μία μερίδα κοτόπουλο ψητό, 126 τα 100 γραμμάρια τόνου σε νερό. Ενώ είναι αλήθεια ότι τόσο το σκέτο γιαούρτι, όσο και το γάλα έχουν την ίδια θρεπτική αξία και την ίδια ποσότητα θερμίδων, είναι γεγονός ότι το γιαούρτι είναι περισσότερο χορταστική τροφή. Επιπλέον, το γιαούρτι μπορεί να υποκαταστήσει άριστα τροφές, όπως είναι η κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα, η ξινή κρέμα (αφρόγαλα) που περιέχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό θερμίδων με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δυνατή η διατήρηση του βάρους υπό έλεγχο.

Παιδί και Γιαούρτι:

Το γιαούρτι είναι ο καλύτερος φίλος και των παιδιών. Συστήνεται από τους παιδίατρους σαν βασικό στοιχείο του καθημερινού διαιτολογίου για όλες τις ηλικίες γιατί μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, εύγευστη και εύπεπτη. Μετά τον 18ο μήνα είναι ιδανικό σαν δεύτερο πρωινό ή απογευματινό γεύμα μόνο του ή σε συνδυασμό με φρούτα, μέλι, ψωμί ή μπισκότα. Σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού σε νερό εφόσον θεωρείται μια ημι-στέρεα τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα νερού. Ακόμα το γιαούρτι είναι δημοφιλές στη παιδική και εφηβική ηλικία γιατί προσφέρεται σαν επιδόρπιο, ενώ δεν περιέχει ζάχαρη, λιπαρά και πολλές θερμίδες. Μπορεί επίσης και να εμπλουτιστεί με ελκυστικά πρόσθετα όπως φρούτα, σοκολάτα, δημητριακά, μούσλι, ξερά δαμάσκηνα, μπισκότα, μέλι, καρύδια, γλυκά του κουταλιού.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το υγιεινό γιαούρτι:

Πολλοί αναρωτιούνται: «ποια πρέπει να είναι όμως η όψη ενός γιαουρτιού ώστε να το καταναλώσουμε άφοβα και με τη σιγουριά ότι ναι, τρώμε κάτι που είναι όντως υγιεινό»;Έτσι για να είμαστε σίγουροι, πρέπει: Η Όψη του πρέπει να είναι αλαβάστρινη, δηλαδή λευκό, λείο και λαμπερό. Η γεύση του να είναι υπόξινη και να έχει χαρακτηριστικό και ευχάριστο άρωμα. Αν καλύπτεται από υμένιο (πέτσα) αυτό να είναι συμπαγές και λευκό έως υποκίτρινο. Στο ολόφρεσκο γιαούρτι η επιφανειακή πέτσα είναι λεπτή, λεία, λευκό-κίτρινη και εύθραυστη. Στο περισσότερων ημερών η πέτσα είναι χονδρή, ρυτιδωμένη, κιτρινωπή και ανθεκτική. Η φυσική του κατάσταση να είναι συμπαγής, χωρίς πόρους και να μην εμφανίζει ίζημα. Να μην περιέχει χρωστικές ουσίες, ζελατίνη, ζάχαρη ή συντηρητικά. Το γιαούρτι με φρούτα δεν πρέπει να περιέχει προσθετικά ή συντηρητικά, όπως σορβικό κάλιο (που χρησιμοποιείται στα φρούτα). Το διάστημα ανάμεσα στην ημερομηνία παραγωγής και την ημερομηνία λήξης δεν πρέπει να ξεπερνά τον ένα μήνα (σε θερμοκρασία 2-6ο C). Το καλύτερο γιαούρτι και αυτό που περιέχει τις περισσότερες βιταμίνες είναι το ΠΛΗΡΕΣ. η ποσότητα ασβεστίου όμως είναι ίδια σε όλα τα είδη.
«Τροφή»: Μην ξεγελιέστε… Τα προϊόντα με τα φρούτα ή άλλες προσμίξεις ΔΕΝ είναι γιαούρτι, αλλά ΕΠΙΔΌΡΠΙΑ γιαουρτιού που καμία σχέση δεν έχουν με το πραγματικό. Για να το διαπιστώσετε, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΟΥΣ
Γιαούρτι με ή χωρίς πέτσα; Εάν μπορείτε να προμηθευτείτε παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα (το οποίο έχει πήξει μόνο με την πυτιά), τότε προτιμήστε το, γιατί είναι αγνό και φυσικό προϊόν. Το γιαούρτι με πέτσα του εμπορίου, ωστόσο, είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής επεξεργασίας. H πέτσα σχηματίζεται όταν το γάλα δεν είναι ομογενοποιημένο. Αυτό σημαίνει ότι το λίπος δεν διαχέεται στο γάλα, αλλά συγκεντρώνεται στην επιφάνεια. Ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο αγελαδινό γιαούρτι με πέτσα και χωρίς πέτσα δεν υπάρχει, εκτός και αν έχει γίνει προσθήκη πρόβειου γάλακτος (πιο πλούσιο σε λιπαρά) ώστε να είναι πιο παχιά η πέτσα. H μόνη διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους γιαουρτιού είναι ότι στο γιαούρτι με πέτσα το λίπος είναι συγκεντρωμένο στην πέτσα, οπότε αφαιρώντας τη γλιτώνετε θερμίδες.

Πώς δεν πρέπει να είναι το γιαούρτι:

Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι το γιαούρτι δεν πρέπει να έχει,
Υπερβολικά ξινή γεύση: σημαίνει γενικά ότι έχει ζυμωθεί σε υψηλότερη από την κανονική θερμοκρασία ή ότι έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του προϊόν

Ανακαλούνται 52.000.000 ελαττωματικοί αερόσακοι. Ποιες μάρκες αυτοκινήτων αφορά;

 medlabnews.gr

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των αυτοκινήτων δήλωσαν την Τρίτη ότι 52 εκατομμύρια συσκευές που χρησιμοποιούνται για το φούσκωμα αερόσακων οι οποίες παράγονται από τους προμηθευτές αυτοκινήτων ARC Automotive και Delphi δεν είναι ασφαλείς και πρέπει να ανακληθούν επειδή μπορεί να σπάσουν.

Η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) ζήτησε για πρώτη φορά την ανάκληση τον Μάιο, αλλά η ARC απέρριψε το αίτημα. Η υπηρεσία εξέδωσε μια αρχική απόφαση την Τρίτη και όρισε μια δημόσια συνεδρίαση για τις 5 Οκτωβρίου.

Οι συσκευές που ζητά η NHTSA να ανακληθούν χρησιμοποιήθηκαν σε αερόσακους οχημάτων από το 2000 έως τις αρχές του 2018 που παρήχθησαν από 12 αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των General Motors, Ford Motor, Stellantis, Tesla, Toyota Motor και Volkswagen.

«Οι συσκευές των αερόσακων που σχίζονται όταν τους δίνεται εντολή να ανοίξουν είναι σαφώς ελαττωματικές, καθώς αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους επιβάτες του οχήματος όπως θα έπρεπε και ενέχουν αδικαιολόγητά υψηλό κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού ή και θανάτου», δήλωσε η NHTSA.

Η ARC, που απέρριψε τον Μάιο το προσωρινό συμπέρασμα της NHTSA ότι υπάρχει ελάττωμα, δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού την Τρίτη

Η NHTSA δήλωσε ότι γνωρίζει για επτά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες στα οχήματα που επιδιώκει να ανακληθούν, συμπεριλαμβανομένων επτά τραυματισμών και ενός θανάτου.

Αρχικά, η NHTSA ανέφερε ότι 67 εκατομμύρια συσκευών δεν ήταν ασφαλείς, αλλά την Τρίτη διόρθωσε την εκτίμηση αυτή για να λάβει υπόψη της «υπερβολικά περιεκτικές απαντήσεις που αναφέρθηκαν στην υπηρεσία από ορισμένους κατασκευαστές κατά τη διάρκεια της έρευνας».

Η GM τον Μάιο συμφώνησε να ανακαλέσει σχεδόν 1 εκατομμύριο οχήματα με συσκευές ασφαλείας ARC μετά από μια ρήξη τον Μάρτιο που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό στο πρόσωπο ενός οδηγού.

Η Delphi Automotive, η οποία εξαγοράστηκε από την Autoliv, κατασκεύασε περίπου 11 εκατομμύρια από αυτες βάσει συμφωνίας αδειοδότησης με την ARC, η οποία κατασκεύασε τα υπόλοιπα 41 εκατομμύρια.

Η NHTSA εξετάζει προσεκτικά σχετικές αναφορές για προβλήματα των αερόσακων για περισσότερα από 15 χρόνια.

Τραγική Ανατροπή. Το πλήρωμα τον έσπρωξε από το πλοιο και τον σκότωσε (video)

 medlabnews.gr

Το καράβι που ήθελε να προλάβει ο άτυχος άνδρας, εκτελούσε to δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο.

Τραγική κατάληξη είχε η προσπάθεια ενός 36χρονου να επιβιβαστεί σε πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο άνδρας έχασε τη ζωή του όταν προσπάθησε να προλάβει το πλοίο που αναχωρούσε για Κρήτη, πηδώντας στον καταπέλτη ενώ έκλεινε

Και ενώ οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι έπεσε μόνος του, δύο ανατριχιαστικά βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media φέρνουν νέα δεδομένα.

Μέλη του πληρώματος διακρίνονται να σπρώχνουν τον νεαρό άνδρα απ' τον καταπέλτη του πλοίου. Εντολή εισαγγελέα για συλλήψεις του καπετάνιου, των δύο μελών του πληρώματος που βρίσκονταν στον καταπέλτη και του αξιωματικού καταστρώματος.

Σύμφωνα με βίντεο που διακινείται στα social media το πλήρωμα του πλοίου Blue Horizon φαίνεται να πετάει τον άτυχο άνδρα από τον καταπέλτη και αυτός να καταλήγει στη θάλασσα όπου βρήκε τραγικό θάνατο.

Συγκεκριμένα δυο μέλη του πληρώματος διαπληκτίζονται με τον άνδρα και τον σπρώχνουν πάνω στον καταπέλτη που εκείνη την ώρα σηκώνεται και ενώ το πλοίο έχει βάλει μπροστά τις μηχανές και αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά.

Επιβάτες του πλοίου έχουν καταγράψει τη στιγμή που ο 36χρονος βρίσκεται στη θάλασσα και το πλοίο αναχωρεί, με το νερό να τον “καταπίνει”.

«Ρε, θα πνιγεί» ακούγεται κάποιος από το κατάστρωμα.

Ο άτυχος άνδρας χάνει την ισορροπία του και πέφτει στη θάλασσα όπου πνίγηκε. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Για το τραγικό συμβάν διεξάγεται προανάκριση από το Λιμενικό. Με εντολή εισαγγελέα, συνελήφθησαν τα δυο μέλη του πληρώματος που ήταν στον καταπέλτη, ο καπετάνιος του πλοίου και ο αξιωματικός καταστρώματος.

Αξιοσημείωτο είναι πως, ενώ μέλος του πληρώματος φαίνεται να έχει ρίξει τον 36χρονο στη θάλασσα, η ενημέρωση από τους ανθρώπους του πλοίου σε όσους επέβαιναν σε αυτό, ήταν: «Ενημερώνουμε τους κυρίους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Το πλοίο έχει επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά για την προανάκριση και αργά το βράδυ δόθηκε εντολή απ' τον εισαγγελέα για συλλήψεις του καπετάνιου, των δύο μελών του πληρώματος που βρίσκονταν στον καταπέλτη και του αξιωματικού καταστρώματος. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καταθέσεις από το πλήρωμα και όλους τους επιβαίνοντες.

Απ' την μεριά της η εταιρεία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η Διοίκηση της Attica Group, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμένα Πειραιά, δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος».

Βαρβιτσιώτης: Εκφράζω τη θλίψη μου για το τραγικό περιστατικό

Σε μήνυμά του μέσω του twitter ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τη θλίψη του για το περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά και τονίζει πως «γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Λιμεναρχείο Πειραιά για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών».

Τον είδαν να πεθαίνει

Το φρικτό περιστατικό έγινε μπροστά στα μάτια όχι μόνο των επιβατών του Blue Horizon αλλά και των επιβατών άλλων πλοίων που ετοιμάζονταν εκείνη την ώρα να αποπλεύσουν από το λιμάνι του Πειραιά.

Μεταξύ αυτών, το ζευγάρι Βασίλης και Μαρία Μητροπούλου, που μιλώντας στα Ρεθεμνιώτικα Νέα, είπαν στις 21:00 με 21:30 περίπου, ένας νεαρός άνδρας επέμενε να επιβιβαστεί στο άλλο πλοίο, το πλήρωμα όμως δεν του επέτρεπε.

Άνδρες του Λιμενικού, σύμφωνα με τους Ρεθυμνιώτες μάρτυρες, περισυνέλλεξαν τον νεαρό από την θάλασσα αλλά ήταν νεκρός.

Ψωρίαση και υπέρταση; Και όμως, υπάρχει μία ισχυρή σύνδεση!

Ψωρίαση και υπέρταση; Και όμως, υπάρχει μία ισχυρή σύνδεση!

medlabnews.gr iatrikanea

Η ψωρίαση, μια φλεγμονώδης νόσος που προκαλεί φολιδωτές βλάβες στο δέρμα, σχετίζεται με μια σειρά από άλλες χρόνιες παθήσεις, κυρίως με την ψωριασική αρθρίτιδα. Με την ψωρίαση  σχετίζεται όμως και η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Τα άτομα με συμπτώματα ψωρίασης του δέρματος είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν συνήθως υψηλότερο ποσοστό υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό», αναφέρει  ο κος Κώστας Λουμος, Πρόεδρος του ΚΑΛΥΨΩ.

Μια ανασκόπηση στο Journal of Hypertension που ανέλυσε ιατρικά αρχεία περισσότερων από 300.000 ατόμων με ψωρίαση διαπίστωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιαίτερα συχνή σε ασθενείς με σοβαρά δερματικά συμπτώματα, επηρεάζοντας περισσότερους από τους μισούς (54 %).

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα άτομα με μέτρια ή σοβαρά δερματικά συμπτώματα ψωρίασης είναι πιο πιθανό να έχουν ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Dermatology.

Η σχέση μεταξύ ψωρίασης και υψηλής αρτηριακής πίεσης

Η σχέση μεταξύ ψωρίασης και υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι πολύπλοκη και δεν είναι πλήρως κατανοητή. Δεν είναι γνωστό εάν η ίδια η ψωρίαση προκαλεί υπέρταση ή εάν η σχέση προκαλείται από άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα ή η διατροφή. Οι ασθενείς με ψωρίαση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε άλλους παράγοντες κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο διαβήτης. Η ψωρίαση συνδέεται επίσης με το μεταβολικό σύνδρομο, και αυτό πιθανότατα οφείλεται σε φλεγμονή.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα από τα πέντε συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου, μαζί με την κοιλιακή παχυσαρκία, τη μειωμένη ρύθμιση της γλυκόζης, τα υψηλά τριγλυκερίδια και τη μειωμένη HDL («καλή») χοληστερόλη.

«Όταν έχετε ψωρίαση, η φλεγμονή προκαλεί ή σχετίζεται με πολλές από τις καταστάσεις [όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση] που οδηγούν σε καρδιακές προσβολές», αναφέρει ο κος Λούμος.

Η σύνδεση ψωρίασης-υπέρτασης σε μοριακό επίπεδο

Έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης στα Ιατρικά Αρχεία, δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ της ψωρίασης και της αύξησης πολλών ενζύμων και πρωτεϊνών που αυξάνουν έμμεσα την αρτηριακή πίεση ή αυξάνουν τη φλεγμονή.

Το ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ACE) μετατρέπει την ορμόνη αγγειοτενσίνη Ι σε αγγειοτενσίνη ΙΙ, προκαλώντας συστολή των αιμοφόρων αγγείων και συνεπώς αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα τόσο αγγειοτενσίνης όσο και ACE. Η αγγειοτενσίνη ΙΙ διεγείρει επίσης την παραγωγή ορμονών που αναγκάζουν τα νεφρά να απορροφούν αλάτι και νερό, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση αυξάνοντας την ποσότητα των υγρών στο σώμα. Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί επίσης να έχουν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης ενδοθηλίνη-1, η οποία έχει προφλεγμονώδη αποτελέσματα που εμπλέκονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ορισμένες θεραπείες ψωρίασης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης και καρδιακής προσβολής

Υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι η θεραπεία της ψωρίασης βελτιώνει την υπέρταση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ορισμένα βιολογικά φάρμακα για την ψωρίαση μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. «Πολλά μητρώα δείχνουν ότι όταν ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και ψωρίαση υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αναστολείς του TNF, είχαν 50 % μείωση των καρδιακών προσβολών».

«Οτιδήποτε θεραπεύει την ψωρίαση μειώνει τη φλεγμονή. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα δεδομένα που έχουμε για τη μείωση των καρδιακών προσβολών προέρχονται από τους αναστολείς TNF. Τα οφέλη για τους ασθενείς είναι το καθαρό δέρμα και η μείωση των συννοσηροτήτων όπως η καρδιακή προσβολή».

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το φως του ήλιου, το οποίο βελτιώνει την ψωρίαση, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στο Journal of the American Heart Association υποδηλώνει ότι η έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία σχετίζεται με χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν

Για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε άτομα με ψωρίαση, το ΚΑΛΥΨΩ  προτείνει στα μέλη του  να επισκέπτονται έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας που μπορεί να παρακολουθεί την αρτηριακή τους πίεση και να συζητήσει άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

«Επίσης, ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να χάσουν βάρος και να σταματήσουν το κάπνισμα», τονίζει ο κος Λούμος.  Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, βασικός παράγοντας κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο. Ο λιπώδης ιστός φαίνεται να είναι πηγή αγγειοτενσίνης, επομένως η μείωση του σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης».

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να σας συστήσει φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή και τα δύο. Παρακάτω οι ακόλουθες συμβουλές για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση με φυσικό τρόπο:

• Σωματική δραστηριότητα. Προσπαθήστε να κάνετε τη συνιστώμενη σωματικής δραστηριότητας, που   είναι  τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα.

• Τρώτε λιγότερο αλάτι. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε νάτριο και προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων.

• Αυξήστε την πρόσληψη καλίου. Το κάλιο βοηθά το σώμα σας να απαλλαγεί από το νάτριο. Οι μπανάνες, τα πεπόνια, τα πορτοκάλια, τα αβοκάντο και οι ντομάτες είναι όλα καλές πηγές του μετάλλου.

• Μην πίνετε πολύ αλκοόλ. Για να βοηθήσουν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, συνιστάται στους άνδρες να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ σε δύο ποτά την ημέρα και οι γυναίκες να περιορίζουν την πρόσληψη σε ένα ποτό την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

• Μειώστε το άγχος. Το χρόνιο στρες μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο για διάφορες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού. Η εύρεση τρόπων μείωσης ή διαχείρισης του στρες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας.

Η νέα πρωτοβουλία στοχεύει να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθητοποίησης και της θεραπείας για την υπέρταση

Οι ασθενείς με ψωρίαση τείνουν να υποβάλλονται σε ανεπαρκή διάγνωση και υποθεραπεία για παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη. Για το λόγο αυτό το National Psoriasis Foundation, στην  Αμερική  προσπαθεί να βελτιώσει  αυτό το πρόβλημα μέσω της ανάπτυξης και της δοκιμής ενός κεντρικού μοντέλου συντονιστή φροντίδας.

Στο νέο μοντέλο, που περιγράφεται σε μια πρωτότυπη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο JAMA Dermatology, τα άτομα με ψωρίαση που έχουν παράγοντες κινδύνου πρώιμης καρδιακής νόσου θα παραπέμπονται από τον δερματολόγο ή τον ρευματολόγο τους σε έναν συντονιστή φροντίδας για να βοηθήσουν στη διαχείριση παραγόντων κινδύνου και να τους συνδέσουν με πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Του Κώστα Λούμου, Προέδρου του Σωματείου « ΚΑΛΥΨΩ» (Πηγή: everydayhealth.com)

Διαβάστε επίσης:

Η ψωρίαση ΔΕΝ είναι μεταδοτική. ΔΕΝ κολλάει και ΔΕΝ δημιουργεί προβλήματα στους άλλους.

Ανέβηκε η πίεση; Tι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε για να την ρίξετε; Αρτηριακή υπέρταση. Υπερτασική κρίση


ΑΠΘ: Φοιτητές αναπτύσσουν καινοτόμο «όπλο» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών

ΑΠΘ: Φοιτητές αναπτύσσουν καινοτόμο «όπλο» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών

medlabnews.gr iatrikanea

Με τη διεθνώς διακεκριμένη φοιτητική διεπιστημονική ομάδα «iGEM Thessaloniki» συναντήθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, στην Πρυτανεία. Η ομάδα, έχοντας κερδίσει μέχρι σήμερα πολλά μετάλλια και διακρίσεις, θα εκπροσωπήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για έκτη συνεχή χρονιά, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό «iGEM Competition» που αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT.

Η φετινή ομάδα αποτελείται από 18 μέλη και την απαρτίζουν από το ΑΠΘ οι προπτυχιακοί φοιτητές από το Τμήμα Βιολογίας Μάρκος Μαθιουδάκης, Αγγελική-Μαρία Παπαπάνου, Ασημένια Ιωαννίδου και Στέφανος Αναγνωστόπουλος, από το Τμήμα Χημείας Αγγελική-Αργυρή Σαββοπούλου-Τζακοπούλου, Ιωάννα Γερογιάννη και Μιχαέλα Βερβέρη, από το Τμήμα Ιατρικής Άρτεμις-Χρυσάνθη Σάββα και Παναγιώτα Μπάκα, από το Τμήμα Φαρμακευτικής Ραφαήλ Ανδρέου και Θέτις Τσίνογλου, από το Τμήμα Γεωπονίας Νεφέλη-Μαρία Μακρή. Επίσης, στην ομάδα συμμετέχουν από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η Σουλτάνα Δεληζήση και από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος η Νίκη Ευσταθίου. Εκπαιδευτές της ομάδας είναι από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ η Δρ. Κωνσταντίνα Ψαθά και από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ ο Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Κύριος επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας είναι, για τρίτη χρονιά, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και Συντονιστής της διεπιστημονικής ομάδας Λειτουργικής Πρωτεϊνωματικής Ανάλυσης και Βιολογίας Συστημάτων (FunPATh, ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ), Μιχάλης Αϊβαλιώτης και συν-υπεύθυνος είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, Διευθυντής του Τομέα Βοτανικής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Cyanolab του ΑΠΘ Σπύρος Γκέλης.

Τα μέλη της ομάδας ενημέρωσαν τον Πρύτανη του ΑΠΘ για το πρότζεκτ με το οποίο θα συμμετάσχουν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό. Αν και τα τελευταία χρόνια η «iGEM Thessaloniki» συμμετέχει στον διαγωνισμό με καινοτόμες ιδέες που αφορούν στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, η ομάδα επέλεξε για φέτος να συμβάλει στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων με σημαντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στον άνθρωπο.

«Στην πορεία αυτής της αναζήτησης, βαθιά επιρροή αποτέλεσε το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν κάθε χρόνο τη χώρα μας και δη οι πρόσφατες, μεγάλες πυρκαγιές σε Μάτι, Εύβοια, Πάρνηθα και Θράκη που είχαν τεράστιο οικολογικό και ανθρώπινο κόστος» αναφέρουν τα μέλη της Ομάδας. Το «Euphoresis» είναι ένα καινοτόμο προϊόν που μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη αναγέννηση του δάσους μετά την πυρκαγιά.

Euphoresis: Ένα καινοτόμο «όπλο» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών

Το «Euphoresis» αποτελεί την πρώτη εφαρμογή Συνθετικής Βιολογίας σε δασικές εκτάσεις, η οποία πραγματεύεται την παραγωγή ενός φυσικού πολυμερούς για να αποτρέψει φαινόμενα ερημοποίησης και διάβρωσης, και τη στοχευμένη τροποποίηση μικροοργανισμών για εμπλουτισμό του εδάφους σε θρεπτικά αναγκαία για την εξυγίανση του οικοσυστήματος μετά από μία πυρκαγιά.

Πιο αναλυτικά, η πρόταση που προτείνει η «iGEM Thessaloniki» είναι η δημιουργία ενός υδρόφιλου, πολυσακχαρικού πολυμερούς σε μορφή υδρογέλης, το οποίο θα συμβάλλει στην απορροφητικότητα του νερού, καθώς και των υδατοδιαλυτών θρεπτικών στοιχείων, και θα τοποθετείται στο καμένο έδαφος. Μάλιστα, ακολουθώντας τους άξονες της Κυκλικής Οικονομίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, το πολυμερές θα παράγεται από την επεξεργασία παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων και πιο συγκεκριμένα από κελύφη οστρακοειδών και φλούδες εσπεριδοειδών. Οι ιδιότητες της υδρογέλης θα ενισχύονται με την προσθήκη ενός συνθετικού αντιμικροβιακού πεπτιδίου, παραγόμενο με τις τεχνικές της συνθετικής βιολογίας. Στο εσωτερικό του πολυμερούς θα φιλοξενείται μία μικροβιακή κοινοπραξία (consortium) επιλεγμένων στελεχών μικροοργανισμών. Επιπλέον, στο εσωτερικό του πολυμερούς θα βρίσκονται σπέρματα ενδημικών φυτών τα οποία κάτω από ευνοϊκές συνθήκες θα φυτρώνουν, δίνοντας ξανά ζωή στις καμένες δασικές εκτάσεις.

Το όνομά του πρότζεκτ προκύπτει από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «ευφορία» και «γένεσις».

Στόχος του «Euphoresis» είναι η διάθεση στους κρατικούς φορείς, όπως π.χ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στα Δασαρχεία κ.ά, ενός καινοτόμου «όπλου» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, απόλυτα ασφαλούς για το οικοσύστημα.

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός

Ο Διαγωνισμός «iGEM Competition» ξεκίνησε το 2003 ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «iGEM Foundation. Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Νοέμβριο του 2023, στο Παρίσι. Ο Διαγωνισμός αποτελεί πλέον θεσμό και έχει αναδείξει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για την iGEM Thessaloniki: Linkedin, Facebook, Instagram

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων