MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Πρωτοποριακή εξέταση σώζει ασθενή κάνοντας ψηφιακό καρδιογράφημα μέσω Metaverse στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως γράφτηκε ιστορία. Το Metaverse είναι ακόμα ένα πολύ παρθένο τεχνολογικό έδαφος, ένας κόσμος που υπόσχεται να κάνει τα αδύνατα δυνατά και μέσα σε αυτά τα αδύνατα που θα γίνουν δυνατά, εμπλέκεται και η ιατρική. Με την καινοτομία που παρουσιάστηκε σε συνέδριο από το Πανεπιστήμιο του Ηρακλείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Λωζάννης, το ιατρικό μέλλον στο Metaverse ίσως και να σώσει ζωές.

Το τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, σε συνεργασία με την ομάδα Καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης, πραγματοποίησαν την πρώτη στον κόσμο ιατρική εξέταση που έγινε εξ ολοκλήρου μέσα στον εικονικό κόσμο του Metaverse.

Σε ένα εικονικό συνέδριο που έγινε στο περιβάλλον Aimedis Avalon, το καρδιολογικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και η ομάδα καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής της Λωζάννης παρουσίασαν την πρώτη εξέταση μέσω Metaverse σε ασθενή. Η πρωτοποριακή αυτή εξέταση δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να είναι άμεσα διαθέσιμο όλο το 24ωρο, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία. Ωφελημένοι θα είναι και οι ασθενείς που θα αισθάνονται πιο άνετα.


ψηφιακό καρδιογράφημα

Ο δρ. Ιωάννης Σκαλίδης, καρδιολόγος και σχεδιαστής του project, παρουσίασε μια τρομερά επαναστατική ιδέα, ένα περιβάλλον στο οποίο ένας 30χρονος άνδρας με σοβαρό πόνο στο στήθος και δίχως να έχει κάποια ξεκάθαρη διάγνωση, είχε πρόσβαση μέσω του avatar του στο Metaverse, στα δεδομένα του ιδιωτικού εικονικού δωματίου εξέτασης, όπου χάρη σε μια συσκευή EGG που είχε στα χέρια του, έδινε σήμα στον γιατρό για να καταγράψει αν υπάρχουν συμπτώματα.

Αυτή η εξέταση, όταν τελειοποιηθεί και μπει σε διαδικασία μαζικής παραγωγής και η ειδική συσκευή, αναμένεται να σώσει πολλούς ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν καμία πρόσβαση σε νοσοκομείο ή ακόμα και σε γιατρό, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες ώρες μέχρι να γίνει μια διάγνωση.

Ο καρδιολόγος Ιωάννης Σκαλίδης, που σχεδίασε το εγχείρημα, εξηγεί ότι ο ασθενής ήταν ένας άνδρας 30 ετών που είχε δυνατό πόνο στο στήθος, χωρίς σαφή διάγνωση. Μεταφέρθηκε σε ένα εικονικό «δωμάτιο» στο Metaverse όπου υπήρχε και μηχάνημα για καρδιογράφημα.

Όταν εμφάνισε ξανά πόνο, τού έγινε καρδιογράφημα που ήταν φυσιολογικό. Καθώς και οι άλλες ζωτικές ενδείξεις του άνδρα ήταν κανονικές, ο γιατρός τον καθησύχασε.

Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, οι ώρες γίνονται μερικά λεπτά. «Όταν ο ασθενής υπέφερε από πόνους στο στήθος, ήταν σε θέση να μιλήσει με γιατρό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα εφάρμοζε στο σπίτι την EGG συσκευή που διαθέτει ψηφιακή απεικόνιση για την καρδιακή λειτουργία. Σε περίπτωση καρδιακού στηθιαίου πόνου, η EGG μπορεί να πει ακριβώς αν τα πράγματα είναι άσχημα».

Ο δρ. Niccolo Maurizi από την πλευρά του, σχεδιαστής μαζί με τον κ. Σκαλίδη του πρότζεκτ και καρδιολόγος με εμπειρία στην ψηφιακή εξέταση, τόνισε από την πλευρά του ότι ο ασθενής χρειαζόταν μόνο έναν υπολογιστή και ένα φορητό μηχάνημα που του δάνεισε το νοσοκομείο.

Ο CEO της Aimedis, ο δρ. Michael J. Kaldasch ανέφερε ότι το metaverse περιβάλλον Aimedis Avalon προσφέρει «στη βιομηχανία υγείας μια ψηφιακή και ασφαλή πλατφόρμα στο Metaverse και συνδυάζει τον αληθινό κόσμο με τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού. Η επεκτεινόμενη ιατρική γνώση, η αξιόπιστη πληροφόρηση και τώρα η ικανότητα να διεξάγουμε ασφαλή συμβουλευτική, γίνονται άμεσα διαθέσιμα».

Εκτός από την εξέταση και διάγνωση ασθενών, στο εγγύς μέλλον οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα μπορούν να ασκούν ψηφιακή συμβουλευτική και εκπαίδευση σε μαθητευόμενους, κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα στην ιατρική. Σκεφτείτε για παράδειγμα σε μια εποχή πανδημίας με τεράστιες ανάγκες σε ΜΕΘ, αλλά σε χώρες όπως η Ελλάδα, με ελάχιστο προσωπικό και όχι καλά εκπαιδευμένο, να υπάρχει το Metaverse για να τους βοηθήσει να εκπαιδευτούν άμεσα από ειδικούς.

«Η ψηφιοποίηση δε μπορεί να εμποδιστεί πλέον. Προσφέρουμε αξιόπιστη τεχνολογία ώστε στο μέλλον η βιομηχανία της υγείας να μπορεί να έχει συμπληρωματικές ψηφιακές λύσεις όπως το Aimedis Avalon για να καθοδηγεί και να κουράρει τους ασθενείς με τρόπο έγκαιρο και αποτελεσματικό», συμπληρώνει ο Kaldasch.

«Η καλύτερη εκπαίδευση φέρνει ακριβέστερες διαγνώσεις και καλύτερες θεραπείες», σημειώνει ο δρ. Σκαλίδης και προσθέτει: «Στην φροντίδα υγείας το Metaverse είναι “game changer”», μια υψηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους λύση που θα είναι διαθέσιμη σε όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι η κατάλληλη άσκηση, για να χαθεί το σωσίβιο από την κοιλιά;


του Δημήτρη Ψυρρόπουλου, M.D., medlabnews.gr iatrikanea

Όταν κάποιος βλέπει ότι πήρε κιλά, το πρώτο σημείο του σώματος που παρατηρεί είναι η κοιλιά του. Βλέπει, λοιπόν, την κοιλιά του να ‘πετάει’ περισσότερο από πριν, δυσκολεύεται να κουμπώσει τα παντελόνια του ενώ ‘ξεχνάει’, σε αυτή τη φάση, τις πιο εφαρμοστές μπλούζες…

Είναι η ώρα να προσέξει την διατροφή του και να αρχίσει γυμναστήριο. Όμως τελικά ποιος τύπος άσκησης βοηθάει περισσότερο; Τα ατέλειωτα σετ κοιλιακών θα βοηθήσουν την κατάσταση ή μήπως ο διάδρομος θα αποδειχτεί καλύτερος σύμμαχος;

Σε αυτό το ερώτημα φαίνεται ότι απαντάει μια έρευνα των Slentz και συνεργατών, που δημοσιεύτηκε στο ‘American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism’. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση 3 διαφορετικών τύπων άσκησης στο κοιλιακό λίπος (υποδόριο και σπλαχνικό). Το υποδόριο λίπος είναι αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, ενώ το σπλαχνικό εντοπίζεται στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας και περιβάλλει τα όργανα (π.χ. ήπαρ). Το σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που ενοχοποιείται για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης, υπερλιπιδαιμιών, δηλαδή των εκδηλώσεων του μεταβολικού συνδρόμου.
   Το δείγμα αποτελούνταν από 144 άτομα (άνδρες και γυναίκες), ηλικίας 18-70 ετών που ήταν υπέρβαρα. Αυτά χωρίστηκαν σε 3 ομάδες που περιλάμβαναν περίπου τον ίδιο αριθμό ατόμων.
   Η πρώτη ομάδα έκανε αερόβια άσκηση υψηλής έντασης. Τα άτομα της ομάδας αυτής έτρεχαν σε διάδρομο για περίπου 120 λεπτά την βδομάδα, στο 75-80% της μέγιστης έντασης.
   Η δεύτερη ομάδα έκανε άσκηση αντίστασης. Αυτή περιλάμβανε 3 εβδομαδιαίες προπονήσεις. Η προπόνηση περιλάμβανε 8 ασκήσεις που γύμναζαν όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες του σώματος. Για την κάθε άσκηση πραγματοποιούνταν 3 σετ 8-12 επαναλήψεων.
   Η τρίτη ομάδα, ήταν η ομάδα της μικτής άσκησης και η προπόνησή της ήταν ο συνδυασμός της προπόνησης που έκανε η ομάδα της αερόβιας άσκησης και της ομάδας της άσκησης αντίστασης.
Το πρόγραμμα διήρκησε για 8 μήνες.
1.            Τελικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα της αερόβιας άσκησης παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση σπλαχνικού λίπους, καθώς και σημαντική μείωση συνολικού κοιλιακού λίπους (υποδόριου και σπλαχνικού).
2.            Η ομάδα της μικτής άσκησης παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση συνολικού κοιλιακού λίπους, αλλά μικρότερη μείωση σπλαχνικού λίπους σε σύγκριση με την ομάδα της αερόβιας άσκησης.
3.            Τέλος, η ομάδα της άσκησης αντίστασης παρουσίασε μια μικρή μείωση του συνολικού κοιλιακού λίπους (μικρότερη και από τις 2 άλλες ομάδες).
4.            Παράλληλα, οι ομάδες της αερόβιας άσκησης και της μικτής άσκησης φάνηκε να βελτιώνουν τόσο την ινσουλινοαντίσταση όσο και το συνολικό σκορ του μεταβολικού συνδρόμου. Στην ομάδα της άσκησης αντίστασης δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες επιδράσεις.
Ο μηχανισμός στον οποίο οφείλονται αυτές οι διαφορές, δεν αποσαφηνίστηκε από τους ερευνητές. Εκτιμούν ότι αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ της αερόβιας άσκησης και της άσκησης αντίστασης είναι η ενεργειακή δαπάνη. Υποστηρίζουν ότι ακόμα και ένας πολύ έντονος και απαιτητικός κύκλος με ασκήσεις αντίστασης διάρκειας περίπου 1 ώρας, οδηγεί σε κατανάλωση περίπου 250 - 300 θερμίδων, ενώ τρέξιμο διάρκειας 1 ώρας οδηγεί σε διπλάσια δαπάνη ενέργειας. Σίγουρα πάντως χρήζει διερεύνησης ο μηχανισμός της διαφορετικής επίδρασης που έχουν οι 2 τύποι άσκησης στη μείωση του κοιλιακού λίπους, και γενικότερα στον ανθρώπινο μεταβολισμό.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η άσκηση αντίστασης δεν είναι χρήσιμη. Κάθε άλλο. Μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη (μέσω της ενδυνάμωσης του μυϊκού ιστού), πράγμα που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αν θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητοι στις δραστηριότητές μας ακόμα και στα γεράματα. Όσο περνούν τα χρόνια (και όσο δεν γυμναζόμαστε) τόσο αυξάνεται και η απώλεια μυϊκού ιστού.

Συμπερασματικά, όσοι θέλουν να ξεφορτωθούν το ‘σωσιβιάκι’ που έχουν γύρω από την κοιλιά τους ας αρχίσουν να επισκέπτονται τα κοντινά τους γήπεδα για τρέξιμο ή έστω ας κάνουν ένα μεγάλο καθημερινό περίπατο. 
Παράλληλα με αυτό να μην παραμελούν την άσκηση αντίστασης γιατί αυτή θα τους δώσει ανεξαρτησία κίνησης για όλη τους τη ζωή, ενώ θα βοηθήσει σίγουρα για τη δημιουργία ενός πιο σφριγηλού και καλλίγραμμου σώματος.

Δρ Δημήτρης Ψυρρόπουλος, kardiologika.blogspot.gr

Πηγές: 1) Slentz CA et al. Effects of aerobic vs. resistance training on visceral fat stores, liver enzymes and insulin resistance by HOMA in overweight adults from STRRIDE AT/RT. American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism. 2011 Nov; 301(5): 1033-1039. 
2) Bateman LA et al. Comparison of aerobic vs. resistance exercise training on metabolic syndrome (from the studies of a Targeted Risk Reduction Intervention through Defined Exercise – STRRIDE – AT/RT). American Journal of Cardiology. 2011 Sep; 108(6): 838-844, 

Διαβάστε επίσης

Αγκινάρες για συκώτι, έντερο, χοληστερίνη, αναιμία, διαβήτη, οστεοπόρωση, αρθριτικά, κατά του καρκίνου


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής Βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Οι αγκινάρες έχουν περισσότερη θρεπτική αξία όταν αποχυμώνονται παρά όταν μαγειρεύονται. Περιέχουν Κάλιο, Σίδηρο, Ιώδιο και Φώσφορο, καθώς και βιταμίνες Α και Β.

Η αγκινάρα (Cynara cardunculus, Κυνάρα η καρδονίσκη ή αλλιώς Κυνάρα η κάκτος) είναι πολυετές λαχανικό της οικογένειας των Αστεροειδών (Asteraceae). Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου, ύψους περίπου 1,5 μ. Με σχήμα που παραπέμπει σε «αρματωμένο πολεμιστή», η αγκινάρα είναι φυτό ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται, όμως, σε πολλά μέρη του σύγχρονου κόσμου σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος και εδάφη χωρίς πολλή υγρασία. Η ρίζα της αγκινάρας είναι πασσαλώδης και προχωρεί βαθιά στο έδαφος.

Τα φύλλα της είναι μεγάλα με βαθιές σχισμές, χρώμα γκριζωπό στο κάτω μέρος και το στέλεχος της είναι μακρύ με διακλαδώσεις. Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες κατά την άνοιξη ή το φθινόπωρο ενώ ο βλαστός της ξεραίνεται το καλοκαίρι.




Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, πολύ νόστιμη και «ειδικός» μεζές για τσικουδιά.



Μέση Διατροφική Ανάλυση 100 γραμμάρια Φρέσκιας Αγκινάρας (Cynara scolymus)

(Πηγή : USDA National Nutrient data base)
Συστατικό

% ΤΗΣ ΣΗΠ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 
47kcal
2%
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 
10,51 γρ. 
8%
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ 
3,27 γρ. 
6%
ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ
0.15 γρ. 
0,50%
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
5,4 γρ. 
14%
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ
68μg
17%
ΝΙΑΣΙΝΗ 
1.046 mg 
6.5%
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ 
0,338 mg
7%
ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ
0.116 mg 
9%
ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ
0.066 mg 
5%
ΘΕΙΑΜΙΝΗ
0.072 mg 
6%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C 
11.7 mg
20%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
13IU
0,50%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
0.19 mg
1%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ 
14,8 μg 
12%
ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ
ΝΑΤΡΙΟ
94 mg
6%
ΚΑΛΙΟ 
370 mg
8%
ΜΕΤΑΛΛΑ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
44 mg
4%
ΧΑΛΚΟΣ
0,321 mg
27%
ΣΙΔΗΡΟΣ
1,28 mg
16%
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
60 mg
15%
ΦΩΣΦΟΡΟΣ
90 mg
13%
ΣΕΛΗΝΙΟ
0,2 μg 
< 0,5%
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ 
0,49 mg 
4,50%
ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ
β-ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ 
8 μg

ΛΟΥΤΕΙΝΗ - ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ 
464 μg





Χάρη στην κυναρίνη και ένα άλλο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σιλυμαρίνη, οι αγκινάρες είναι πολύ ωφέλιμες για το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό. Οι αγκινάρες εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική ως θεραπεία για παθήσεις του ήπατος και οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πλέον την ορθή αυτή χρήση.
Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων. Είναι καλό να την προτιμούν άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσπεψία αφού η κυναρίνη που περιέχει βοηθά στην αποτελεσματικότερη πέψη των λιπών και απορρόφηση των βιταμινών από το φαγητό μας.
Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη, ή με άλλους μηχανισμούς. Είναι λοιπόν ιδανικές για άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Είναι επίσης διουρητική, γι' αυτό είναι καλό και για όσους έχουν πέτρες στα νεφρά. Δυστυχώς όμως όχι για τους νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση, γιατί περιέχει υψηλή ποσότητα Καλίου.

Είναι τονωτική, αντιγηραντική και βοηθάει ιδιαίτερα στη μετεγχειρητική αναιμία.

Πολλοί αναφέρουν ότι η αγκινάρα είναι εξαιρετικά ευεργετική και μάλιστα προστατεύει τον άνθρωπο από τον διαβήτη.

Βοηθάει πολύ σε περιπτώσεις αρθριτικών και ρευματισμών και ιδιαίτερα το ζουμί από βραστές αγκινάρες είναι εξαιρετικό για τις αιμορροΐδες (όταν πίνεται με πολύ λάδι και λίγο αλάτι)

Χάρη στις θετικές επιπτώσεις της αγκινάρας στο ήπαρ, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι αγκινάρες θεραπεύουν τον πονοκέφαλο μετά το ποτό, ιδιαίτερα τα φύλλα τους.
Έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά στα φύλλα αγκινάρας μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL).
Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Μια μεσαία αγκινάρα έχει περισσότερες φυτικές ίνες από ό, τι ένα φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα.

Έρευνες έδειξαν ότι πολυφαινόλες όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και ορισμένων τύπων λευχαιμίας.

Οι αγκινάρες είναι μια ασφαλής και υγιεινή επιλογή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 
Καλό είναι οι μητέρες που θηλάζουν ΝΑ ΜΗΝ τρώνε αγκινάρες γιατί η Κυναρίνη μπορεί να προκαλέσει εμετούς και κολικό στο παιδάκι. Επίσης, είναι σημαντικό οι έγκυες γυναίκες να πλένουν τις αγκινάρες τους πριν τις φάνε. Μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια και παράσιτα που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες που μεταδίδονται με τρόφιμα όπως τοξοπλάσμωση και λιστερίωση σύμφωνα με το FDA και την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης.



Όλα τα οφέλη της αγκινάρας, υπάρχουν όσο αυτή είναι φρέσκια. Όταν μπαίνει στην κατάψυξη ή γίνεται τουρσί, δεν έχει καμία αξία.

Όταν μαγειρεύονται χάνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας. Το τρυφερό μέρος τους είναι τρυφερό και μπορεί να φαγωθεί ωμό.



Θεραπευτική χρήση της αγκινάρας

Χρησιμοποιούμε τα φύλα της αγκινάρας: Βράζουμε 100 γρ. σε ένα λίτρο νερού. Δυστυχώς το ζουμί της είναι αρκετά πικρό, αλλά είναι σημαντικό να το πιείτε σκέτο και μετά μένει μια ευχάριστη αίσθηση στο στόμα. Πίνουμε ένα φλιτζάνι την ημέρα με άδειο στομάχι.

Φάτε την αγκινάρα ωμή

Εάν βρείτε baby αγκινάρες είναι τόσο τρυφερές που μπορείτε να τις καταναλώσετε χωρίς να τις μαγειρέψετε, προσθέστε λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο και είναι έτοιμες.

Λίτσι γλυκό φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά



της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Το λίτσι, είναι δένδρο αειθαλές που προέρχεται από τη νότια Κίνα, σχηματίζει σφαιρική, συμμετρική και πυκνή κόμη και φέρει καρπούς σφαιρικούς με διάμετρο 3-4 εκ. και κέλυφος χρώματος κόκκινου κατά την ωρίμανση. Η σάρκα είναι λευκόχρωμη με γλυκιά, ελαφριά, υπόξινη γεύση και ευχάριστο άρωμα. 

Βοτανολογικά προσδιορίζεται με την ονομασία (Litchi chinensis Sonn) ή (Nephelium litchi Cambess) ενώ κοινώς ονομάζεται litchi, lichee, laichi, leechee or Lychee.

Το λίτσι παράγει σαρκώδη φρούτα που έχουν μήκος μέχρι 5 cm και πλάτος 4 cm. Το εξωτερικό του φρούτου καλύπτεται από ροζ-κόκκινη κρούστα, η οποία είναι βρώσιμη, αλλά μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα για να αποκαλυφθεί το εσωτερικό του στρώμα, που είναι μία ημιδιαφανής λευκή σάρκα. Το σχήμα του είναι από στρογγυλό έως ωοειδές και σε ορισμένες ποικιλίες καρδιοειδές. Έχει αρωματική μυρωδιά, με γλυκιά και ευχάριστη γεύση.

Κατάγεται πιθανότατα από την Ασία και ειδικότερα από τις περιοχές της νότιας Κίνας, της Μαλαισίας και του Βιετνάμ, όπου η καλλιέργειά του ξεκίνησε το 2.000 π.Χ..

Υπάρχουν περίπου 40 ποικιλίες, αλλά μόνο 15 είναι ευρύτερα γνωστές και έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τα φρούτα που παράγουν. Μερικές ποικιλίες είναι: No Mai Tsze, Kwa Iuk, Kwai mi, Hsiang li, Hsi Chio tsu, Hak ip, και άλλες.
Η μεγαλύτερη καλλιέργεια του λίτσι είναι στην Κίνα και ακολουθούν η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Βιρμανία, η Ταϊβάν, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, το Queensland, η Μαδαγασκάρη, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική.
Στην Ελλάδα αποτελεί πολύ νέα καλλιέργεια που δοκιμάστηκε σε πολύ μικρές εκτάσεις στη δυτική Κρήτη. Τα δεδομένα από αυτές τις φυτείες έδειξαν ότι μπορούν να παραχθούν πολύ καλής ποιότητας καρποί σε κατάλληλες περιοχές της Νότιας Ελλάδας. Η καλλιέργεια μπορεί να υλοποιηθεί στις περιοχές των νήσων Κρήτης, Κυθήρων, Αντικυθήρων και των νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων που έχουν συνθήκες κατάλληλες για αυτήν την καλλιέργεια.


Πολλαπλασιάζεται με εναέριες καταβολάδες, εγκεντρισμό και μοσχεύματα. Χρειάζεται περιοδικές χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκειμένου να επιτευχθεί η ανθοφορία. Σε περιοχές, όμως  όπου η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα παραμένει σταθερά κάτω των 10°C τα δένδρα δεν παράγουν καρπούς αλλά μόνο βλάστηση.

Η καλλιέργεια απαιτεί υψηλή υγρασία από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο ενώ ευδοκιμεί σε αμμώδη εδάφη και σε αμμοαργιλώδη με καλή αποστράγγιση και σχετικά όξινα. Τα δένδρα χρειάζονται ελαφρό ετήσιο ελαφρύ κλάδεμα. Θεωρείται από τις προωθούμενες  φυτείες  ενώ πιλοτικές φυτείες έχουν δείξει ότι μπορούν να παραχθούν πολύ καλής ποιότητας καρποί σε κατάλληλες περιοχές της Νότιας Ελλάδας και της Κρήτης.

Θρεπτικά συστατικά: Τα λίτσι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και έχουν περίπου 65 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Τα λίτσι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, παρέχοντας το 119% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας σε μία μερίδα.  Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα βιταμινών Β, όπως βιταμίνη Β6, καθώς και κάλιο, θειαμίνη, νιασίνη, φολικό οξύ και χαλκό.

Ανοσοποιητικό
Πλούσιο σε βιταμίνη C, το lychee έχει επίσης πάνω από το 100% της καθημερινής απαίτησης του οργανισμού σε ασκορβικό οξύ (ABA), ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.  Η βιταμίνη C διεγείρει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύουν το σώμα από τους διάφορους «εισβολείς».
Πέψη
Είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών που ρυθμίζουν την κίνηση του εντέρου και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Παράλληλα διεγείρει τα γαστρικά και πεπτικά υγρά που προωθούν την αποτελεσματική απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
Αντιϊκή δράση
Οι προανθοκυανιδίνες που υπάρχουν στα λίτσι είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρή δράση έναντι των ιών. Η λικετανίνη Α2, ένα συστατικό των λίτσι, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.
Κυκλοφορία του αίματος
Η υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό βοηθά στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα καθώς παράγονται περισσότερα ερυθροκυττάρα (RBCs), βελτιστοποιώντας την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνοντας την οξυγόνωση των οργάνων και των κυττάρων.
Αρτηριακή πίεση
Βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης διατηρώντας την ισορροπία υγρών. Είναι πλούσια σε κάλιο που μειώνει τη συστολή των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων.
Δέρμα
Η βιταμίνη C που περιέχουν δρα ως αντιοξειδωτικό και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ρυτίδες, κηλίδες και πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Απώλεια βάρους
Είναι μια μεγάλη πηγή διαιτητικών ινών που παίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σχεδόν αμελητέα περιεκτικότητα σε λιπαρά. 
Αντι-φλεγμονώδης δράση
Όντας πλούσια σε φλαβανόλη, τα εκχυλίσματα από λίτσι είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν φλεγμονές και βλάβες ιστών. 
Γερά οστά
Τα μέταλλα που βρίσκονται στα λίτσι, όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο χαλκός, αυξάνουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, καθιστώντας τα έτσι γερά και υγιή.
Πώς τρώγονται
Οι καρποί καταναλώνονται κυρίως αποξηραμένοι αλλά και νωποί ή σε σιρόπι
Τα λίτσι τρώγονται φρέσκα σαν επιδόρπιο ή σε φρουτοσαλάτες. Μπορούν να γεμιστούν με τυρί cottage και να σερβιριστούν σαν σαλάτα μαζί με ξηρούς καρπούς. Επίσης γεμίζονται με τυρί κρέμα και μαγιονέζα ή με ξηρούς καρπούς (ταιριάζουν με pecans). Μπαίνουν σε ζελέ, παγωτά ή σε γλυκά μαζί με σαντιγί. Μαγειρεύονται μαζί με χοιρινό και γίνονται και κομπόστα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και αποξηραμένα.

ΠΡΟΣΟΧΗ 
Τα λίτσι έχουν ένα αρνητικό και αυτό είναι το υψηλό τους περιεχόμενο σε ζάχαρη που φθάνει τα 29 περίπου γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι. Για το λόγο αυτό, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ειδικά από διαβητικούς.

Πηγές
  • www.radicio.com
  • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Διαβάστε επίσης
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων