Για το σταφύλι, υπάρχουν αναφορές από τα έπη του Ομήρου και δεν είναι τυχαίο ότι κατείχε δεσπόζουσα θέση στα συμπόσια των αρχαίων. Στην αρχαία ελληνική μυθολογία αναφέρονται τρία πρόσωπα με το όνομα Στάφυλος. Η επικρατέστερη σχετικά με το όνομα των σταφυλιών αναφέρεται στον Στάφυλο, που ήταν βοσκός του βασιλιά Οινέα. Κάθε σούρουπο, όταν οδηγούσε τα κοπάδια πίσω στο υποστατικό του αφεντικού του, πρόσεξε ότι μια γίδα καθυστερούσε, ενώ συγχρόνως έκανε τρέλες. Την παρακολούθησε μια μέρα και είδε ότι το ζώο έτρωγε κάποιους καρπούς που ο ίδιος δεν είχε ξαναδεί. Ο Στάφυλος διηγήθηκε το περιστατικό στον Οινέα και αυτός του υπέδειξε να στύψει τους καρπούς αυτούς και να πάρει τον χυμό τους. Παρασκεύασε έτσι ένα ποτό που ονομάσθηκε οίνος (κρασί) από το όνομα του βασιλιά, ενώ οι καρποί αυτοί ονομάσθηκαν σταφύλια (σταφυλαί) από το όνομα του Σταφύλου.
Μας απασχολεί μέχρι και σήμερα λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει και μια πληθώρα μελετών που αναγνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι κύριες ποικιλίες σταφυλιού είναι : η Ευρωπαϊκή (Vitis vinifera), οι Βορειο – αμερικάνικες (Vitis labrusca και Vitis rotunndifolia ) και ορισμένες Γαλλικές παραλλαγές
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες στην Ελλάδα. Γενικότερα διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του, λευκό, κόκκινο και μαύρο
Το σταφύλι αποτελεί μια πλήρη τροφή ισοδύναμη με το μητρικό γάλα, αλλά βέβαια μόνο για την περίοδο που ωριμάζει.
Τα σταφύλια ανακουφίζουν από τους πόνους στα γόνατα
Οι κυριότερες βιταμίνες και τα σημαντικότερα μέταλλα του σταφυλιού
Μέση διατροφική ανάλυση 100g σταφυλιού
| ||
Θρεπτικό συστατικό
|
Τιμή
|
% της ΣΗΠ*
|
Ενέργεια
|
69 Kcal
|
3.5%
|
Υδατάνθρακες
|
18 g
|
14%
|
Πρωτεΐνες
|
0.72 g
|
1%
|
Ολικά λιπαρά
|
0.16 g
|
0.5%
|
Διαιτητικές ίνες
|
0.9 g
|
2%
|
Βιταμίνες
| ||
Φυλλικό οξύ
|
2 µg
|
0.5%
|
Νιασίνη
|
0.188 mg
|
1%
|
Παντοθενικό οξύ
|
0.050 mg
|
1%
|
Πυριδοξίνη
|
0.086 mg
|
7.5%
|
Ριβοφλαβίνη
|
0.070 mg
|
5%
|
Θειαμίνη
|
0.069 mg
|
6%
|
Βιταμίνη A
|
66 IU
|
3%
|
Βιταμίνη C
|
10.8 mg
|
18%
|
Βιταμίνη E
|
0.19 mg
|
1%
|
Βιταμίνη K
|
14.6 µg
|
12%
|
Ηλεκτρολύτες
| ||
Νάτριο
|
0%
|
1 mg
|
Κάλιο
|
191 mg
|
4%
|
Μέταλλα
| ||
Ασβέστιο
|
10 mg
|
1%
|
Χαλκός
|
0.127 mg
|
14%
|
Σίδηρος
|
0.36 mg
|
4.5%
|
Μαγνήσιο
|
7 mg
|
2%
|
Μαγγάνιο
|
0.071 mg
|
3%
|
Ψευδάργυρος
|
0.07 mg
|
0.5%
|
Φυτοχημικά
| ||
α-Καροτένιο
|
1 µg
|
--
|
ß-καροτένιο
|
39 µg
|
--
|
Λουτεΐνη-ζεαξανθίνη
|
72 µg
|
--
|