MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Σύκα φρέσκα και αποξηραμένα για έντερο, αναιμία, οστεοπόρωση, πίεση, διαβήτη, λίμπιντο. Τα φύλλα συκιάς

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Το σύκο είναι ένα φρούτο που ευδοκιμεί κυρίως σε χώρες με εύκρατο κλίμα, όπως αυτό της νοτιοδυτικής Ασίας αλλά και της Μεσογείου.

Η συκιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, που χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα. Η συκιά είναι φυλλοβόλο δένδρο με 6-8 μέτρα ύψος, με φλοιό λείο, γκριζο-ασημί και χοντρά κλαδιά που περιέχουν γαλακτώδη χυμό. Τα φύλλα είναι επαλάσσοντα, έμμισχα μέχρι 20 εκατοστά, παλαμοβόλα, καρδιοειδή στη βάση και ρυτιδωμένα στο επάνω μέρος. Στο κάτω μέρος μπορεί να είναι και τριχωτά. Τα πολυάριθμα, μικροσκοπικά άνθη είναι απλά μέσα σε σαρκώδη αχλαδόμορφη ανθοδόχη που φέρει ανοιχτό πόρο στην κορυφή. Τα αρσενικά άνθη βρίσκονται κοντά στον πόρο, ενώ τα θηλυκά προς τα κάτω και τα πλάγια τοιχώματα. Ο καρπός της συκιάς είναι σαρκώδης, γλυκός.
Υπάρχουν, περίπου 600 ποικιλίες σύκων σε όλο τον κόσμο...
Στη χώρα μας, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σύκα που παράγονται έχουν πλούσια γεύση. Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή όλο το χρόνο.

Τα σύκα είναι γνωστά από την αρχαιότητα και φαίνεται ότι πρωτοκαλλιεργήθηκαν στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ. H θρεπτική τους αξία είχε αναγνωριστεί από τους αρχαίους Έλληνες, αιώνες πριν από την επιστημονική κοινότητα, καθώς οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων κατανάλωναν πριν τα αγωνίσματα φρέσκα, αλλά και ξηρά σύκα.

Τα σύκα αποτελούν την καλύτερη φυτική πηγή ασβεστίου και φυτικών ινών. O Αμερικανικός Σύλλογος Διατροφής έχει καθορίσει ότι το αποξηραμένο σύκο είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο σε σχέση με τις ανθρώπινες ανάγκες.
Περιέχουν φυσικά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερες ποσότητες. Από αυτά ξεχωρίζουν τα αντιoξειδωτικά συστατικά, τη βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες. Συνεπώς τα σύκα είναι πασίγνωστα για τις υπακτικές και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τέλος, ο σίδηρος, ο φώσφορος και το φυλλικό οξύ μπορούν να προσληφθούν από τα σύκα σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Το διατροφικό προφίλ του σύκου φαίνεται στον παρακάτω πίνακα


Μια μέση ημερήσια κατανάλωση 100g / περίπου 5 σύκα περιέχει:

Σάκχαρα
55-60 g
Φώσφορος
163 mg
Πρωτεΐνες
4 g
Μαγνήσιο
91,5 mg
Λιπίδια
0g
Κάλιο
138 mg
Φυτικές Ίνες
6,7 g
Βιταμίνη Α
80 I.U.
Χοληστερόλη
0 mg
Βιταμίνη Β1
0,073 mg
Ασβέστιο
186 mg
Βιταμίνη Β2
0,072 mg
Σίδηρος
4,2 mg
Ενέργεια
217 kcal

Ευεργετικές επιδράσεις του σύκου στον οργανισμό

Ιδιότητες και ενδείξεις
Τα σύκα
   Χρησιμοποιούνται για τα αποστήματα στα ούλα και τις στοματικές φλεγμονές.
   Θεραπεύουν όγκους.
    Τα σύκα τονώνουν το μυαλό.
   Χρησιμοποιούνται σε δηλητηρίαση.
   Σε έγχυμα τα σύκα κάνουν για πονόλαιμο, φαρυγγίτιδα, κρυολόγημα, ουλίτιδα, χρόνια καταρροή, φλεγμονές κύστης και νεφρών, την ευλογιά. την ιλαρά και την οστρακιά
   Είναι τονωτική, παχυντική τροφή που χαλαρώνει τα έντερα, ανακουφίζει το στήθος και γιατρεύει πολλούς όγκους...
   Τα σύκα φρέσκα είναι τονωτικά, παχυντικά, διουρητικά, ευκοίλια και ρίχνουν την πίεση.
   Τα σύκα τονώνουν σωματικά και πνευματικά τους ανθρώπους.
   Τα σύκα κάνουν και για όσους νιώθουν έντονα το κρύο το χειμώνα.

Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου και σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση σύκων θα πρέπει να είναι τα άτομα που έχουν γαστρεντερικές παθήσεις, λόγω των σπόρων που περιέχουν. Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και έτσι πρέπει να αποφεύγονται.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα σύκα, περιέχοντας σημαντικές ποσότητες σιδήρου και φυλλικού οξέος, αποτελούν πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για γυναίκες κατά τη διάρκεια της αδιαθεσίας, για τις εγκύους και τις θηλάζουσες.
Σίγουρα λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του το σύκο βοηθά στη βελτίωση της υγείας του δέρματος, ενώ λόγω της υπακτικής του δράσης μπορεί να φανεί χρήσιμο σε άτομα δυσκοίλια ή σε άτομα με αιμορροΐδες.

Καρδιαγγειακή υγεία:
Τα σύκα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου και πολύ υψηλές ποσότητες καλίου και μαγνησίου, με αποτέλεσμα να βοηθούν πολύ στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην αποφυγή της υπέρτασης. Η αυξημένη συγκέντρωση φυτικών ινών εξάλλου ευνοεί τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σύκων, όπως η βιταμίνη C, ελέγχουν τις συγκεντρώσεις των ελευθέρων ριζών αποτρέποντας την ανάπτυξη της αθηροσκλήρυνσης. Ο συνδυασμός των παραπάνω βοηθά στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Οστική πυκνότητα και «όπλο» κατά του καρκίνου:

Το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο (το οποίο αποτρέπει την αποβολή ασβεστίου μέσω της διούρησης) επάγουν την καλή οστική πυκνότητα και δύναμη, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας. Τα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά ή με σοβαρή δυσανεξία λακτόζης. Μεγάλο μέρος της μελέτης έχει επικεντρωθεί και στα πλεονεκτήματα για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του στήθους.

Έλεγχος ινσουλίνης και βάρους:
μόνο το φρούτο, αλλά και τα φύλλα της συκιάς, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα που ακολουθούν αγωγή ινσουλίνης.
Το φρούτο όσο και το εκχύλισμα φύλλων συκιάς χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια μαζί με τα γεύματα διαβητικών με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης.
Παρότι τα σύκα περιέχουν αρκετή γλυκόζη, η μοναδική περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες τα καθιστά απαραίτητα σε προγράμματα απώλειας βάρους.

Τα αποξηραμένα σύκα ενδείκνυνται τις κρύες νύχτες του χειμώνα για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Αυτή που δρα ευεργετικά στον ερεθισμένο λαιμό, είναι η κολλώδης ουσία τους, η οποία όταν αναμιγνύεται με το νερό, διογκώνεται, και γίνεται «ασπίδα» απέναντι στον πόνο και τον ερεθισμό.

Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή

Τα σύκα αποτελούν ένα φυσικό… αφροδισιακό. Το σύκο επιδρά στο ορμονικό σύστημα και απελευθερώνει τη διάθεση για σεξ.

Αποξηραμένα σύκα-Διατροφική αξία

Η ιδιαιτερότητα των σύκων όσον αφορά τη διατροφική τους αξία , είναι η πλούσια περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των ξηρών σύκων σε ασβέστιο μπορούν να καλύψουν το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον οργανισμό μας.
Αυτό που καθιστά τα αποξηραμένα σύκα ως ένα από τα ιδανικά σνακ για την καθημερινή διατροφή είναι η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λίπη και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες που δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι και έτσι βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τα αποξηραμένα σύκα είναι καλές πηγές βιταμινών (βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β 6, βιταμίνη C, βιταμίνη E).

Η θρεπτική τους αξία ανά 100 gr είναι η εξής:


Ενέργεια:        
1040 Kj / 240 kcal
Πρωτεΐνες
 3.6 gr
Υδατάνθρακες- Σάκχαρα
 52.9 gr
Λίπη - Kορεσμένα:  
1.6 gr
Φυτικές ίνες:  
10.6 gr
Νάτριο:           
0.07 gr

ΠΡΟΣΟΧΗ
Διαθέτουν περισσότερα σάκχαρα από άλλα φρούτα, χαρίζοντας και θερμίδες - εκτός από ενέργεια - σε όποιον τα καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά το μάζεμα του σύκου, καθώς το φρούτο θα πρέπει να είναι ώριμο αλλά όχι υπερβολικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα σύκα δεν ωριμάζουν άλλο αφού κοπούν και δεν διατηρούνται παρά μόνο λίγες μέρες στο ψυγείο. Κατά την αγορά τους θα πρέπει να προσέχουμε να είναι τρυφερά χωρίς να είναι πάρα πολύ μαλακά, η φλούδα τους να είναι λεία και να μην έχουν χτυπηθεί.

Τα φύλλα συκιάς

   Το γάλα των φρέσκων φύλλων και σύκων, με συχνές επαλείψεις πρωί και βράδυ βοηθούν να ξεφορτωθείτε κάλους, σκληρύνσεις, κρεατοελιές και να ξεπεράσετε τον πονόδοντο. Προσοχή, όμως, αν πάει στα ούλα είναι καυστικό..
   Εξουδετερώνει το δηλητήριο των σκορπιών.
   Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της λέπρας.
   Ο γαλακτερός χυμός πήζει το γάλα των ζώων και χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει πυτιά.
   Για το άσθμα καπνίστε αποξηραμένα φύλλα συκιάς


Διαβάστε επίσης

Κελυφωτά φιστίκια. Τα φυστίκια Αιγίνης είναι σούπερ τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία για καρδιά, χοληστερίνη, μάτια, αδυνάτισμα

κελυφωτά φιστίκια
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Τα κελυφωτά φιστίκια είναι από τους καλύτερους ποιοτικά και πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς. Έχουν χαρακτηριστεί ως ΣΟΥΠΕΡ ΤΡΟΦΗ και όχι άδικα. Ανατρέχοντας στη θρεπτική τους αξία βλέπουμε ότι αποτελούν από τα λίγα τρόφιμα, τα οποία σε μικρή ποσότητα μας δίνουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών.

Η φιστικιά (pistachio) είναι φυλλοβόλο δέντρο του γένους Πιστακία και της οικογένειας των Ανακαρδιοειδών. Η καταγωγή της είναι από το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται ευρύτατα από την Ασία μέχρι τις Μεσογειακές χώρες και την Αμερική για το καρπό της, το φιστίκι. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 10 μέτρα με πλούσια διακλάδωση με κλαδιά που έχουν χρώμα σταχτί.
Τα φύλλα του είναι δερματώδη και σύνθετα. Οι ταξιανθίες της φιστικιάς σχηματίζουν τσαμπιά από μικρά άνθη. Οι φιστικιές είναι αρσενικά και θηλυκά δέντρα, με τα αρσενικά να ανθίζουν νωρίτερα. Έτσι η γύρη συλλέγεται και συντηρείται σε ψυγεία, και ρίχνεται αργότερα στα θηλυκά άνθη με τη μορφή ραντίσματος (τεχνητή επικονίαση).
Ο καρπός του δέντρου έχει μήκος 1-2 εκατοστά και το περικάρπιο είναι δερματώδες και έχει πράσινο χρώμα, ενώ το εσωτερικό (ενδοκάρπιο) είναι ξυλώδες και σκληρό. Όταν ωριμάσει το περικάρπιο τότε γίνεται ωχρό, σχίζεται και πέφτει αφήνοντας το ενδοκάρπιο που με τη σειρά του ανοίγει αφήνοντας να φανεί η εσωτερική ψίχα. Αυτή έχει χρώμα πράσινο και περιβάλλεται από λεπτό φλοιό ρόδινου χρώματος (περισπέρμιο). Οι καρποί της φιστικιάς σχηματίζουν ολόκληρα τσαμπιά.


Οι πρώτες φιστικιές ήρθαν στην Αίγινα στα τέλη του 19ου αιώνα και αρκετές φιστικιές φυτεύτηκαν στο νησί μεταξύ 1920 και 1940, αφού είχε ήδη παρατηρηθεί η καλή εδαφική προσαρμογή του δένδρου και η δυνατότητα προσπορισμού αξιόλογου εισοδήματος.
Tα φρέσκα ελληνικά φιστίκια Αιγίνης και Μεγάρων είναι από το 1994 προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), για να προστατευτεί από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Πρόκειται πράγματι για ένα μοναδικό προϊόν, αφού ένας σπάνιος συνδυασμός ικανού αριθμού παραγόντων του δίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το έχουν καταστήσει διάσημο.
Η φιστικιά Αιγίνης ονομάζεται και κοιλαράτη. 

Φυστίκι ή φιστίκι; 

Η λέξη προέρχεται είτε από την τουρκική fistik είτε από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη πιστάκιον. Σε κάθε περίπτωση όμως η σωστή γραφή είναι με -ι-, φιστίκι και όχι φυστίκι που γράφουν αρκετοί. Αν προέρχεται από την τουρκική, η λέξη πρέπει να γραφτεί στην πιο απλή μορφή της (με -ι-). Αν προέρχεται από το πιστάκιον, πάλι η σωστή γραφή είναι με -ι-. φιστίκι < από την τουρκική λέξη fıstık < ή άμεσα από την περσική ή από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη πιστάκιον < πιστάκη < πιθανόν από το περσικό pistah

Στην αγορά, τα φρέσκα ελληνικά φιστίκια Αιγίνης, αλλά και αυτά των άλλων περιοχών, όπως τα Μέγαρα, η Φθιώτιδα, η Χαλκιδική και η Εύβοια, βγαίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εισάγουμε όμως και πολλά φιστίκια τύπου Αιγίνης κυρίως από το Ιράν και τη Συρία, που θεωρούνται εξίσου καλής ποιότητας με τα ελληνικά. Εισαγωγές γίνονται και από την Αμερική, αλλά η γεύση αυτών των φιστικιών διαφέρει κατά πολύ από αυτήν των Αιγίνης που γνωρίζουμε.  Το Ιράν έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή στο κόσμο. Ακολουθούν οι Η.Π.Α., η Τουρκία και η Συρία. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη και έκτη στον κόσμο με 9.500 τόνους ετησίως.
medlabnews.gr
Τα φιστίκια χαρακτηρίζονται σαν μια σούπερ, συμπυκνωμένη τροφή. Είναι από τα λίγα τρόφιμα τα οποία σε μικρή ποσότητα μας δίνουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, μια μόλις χούφτα καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδιαιτέρως το συμπλέγματος Β), μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά.
Ακόμη και 25 γραμμάρια φιστίκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν 10 τοις εκατό από τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη B6, θειαμίνη, μαγνήσιο, φωσφόρο και χαλκό και φυτικές ίνες.

Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g φιστίκια Αιγίνης

Ενέργεια                      574kcal
Λίπος                             51.6g
Πρωτεΐνη                      17.6g
Υδατάνθρακες             11.6g
Ουγγρικα λιπαρα οξεα:  42.4g      
Φυτικες ινες                 10.5g
Βιταμίνη Α                      0.025mg
Βιταμίνη Β1                    0.69mg
Βιταμίνη Β2                    0.2mg
Βιταμίνη Β3                    1.45mg
Βιταμίνη Β5                    1.19mg
Βιταμίνη B6                    0.25mg
βιταμίνη Β7                    0.018mg
Φολικό οξύ                   58mg
Βιταμίνη Ε                       5.2mg
Βιταμίνη C                       7mg
Ασβέστιο                      136mg
Κάλιο                                 1020mg
Μαγνήσιο                      158mg
Φώσφορος                    500mg
Νάτριο                                6mg
Σίδηρος                            7.3mg
Ψευδάργυρος                  1.4mg


Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες, ουσίες που αποδεδειγμένα σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης

Αντιοξειδωτικά, τα οποία γνωρίζουμε ότι μας προστατεύουν από τη γήρανση και νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά


Βιταμίνη Β6, η οποία μειώνει τα επίπεδα της ουσίας ομοκυστείνης, μιας ουσίας που σχετίζεται με την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών και αρτηριοσκλήρυνσης. 


Τα φιστίκια Αιγίνης, εκτός του ότι είναι απολαυστικά, μπορούν ταυτόχρονα να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, αφού έρευνα που έγινε στην Πενσιλβάνια έδειξε ότι καταναλώνοντας 40 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης την ημέρα για 4 εβδομάδες και διπλασιάζοντας την ποσότητα για 4 επιπλέον εβδομάδες, η LDL χοληστερόλη πέφτει κατά 9% το πρώτο διάστημα και 12% το επόμενο. Η κατανάλωση φιστικιών και τα δύο αυτά διαστήματα μείωσε κατά 15% τα επίπεδα της ιντερλευκίνης – 1, ενός δείκτη φλεγμονής που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φιστίκια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και υψηλή σε ακόρεστα, ενώ δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά οξέα. Μια πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει ότι η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών βοηθάει στην μείωση της πίεσης. 


Περιέχουν υψηλή ποσότητα καλίου, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό ρίχνοντας τα επίπεδα της ορμόνης στρες κορτιζόλης, περισσότερο από κάθε άλλο ξηρό καρπό.


Mελέτες έρχονται να πιστοποιήσουν είναι το ότι τα κελυφωτά φιστίκια περιέχουν τα συστατικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στα μάτια μας. Συγκεκριμένα, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την ακτινοβολία που καθημερινά δέχεται ο οφθαλμός, συμβάλλοντας στην πρόληψη της γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας προφανώς επιτρέποντας στον οφθαλμό να φιλτράρει το επιβλαβές μικρού κύματος φως και περιορίζοντας άλλες επιβλαβείς επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Τα φιστίκια δεν μπορεί να θεωρείται ως τροφή για δίαιτα, αλλά, όπως φαίνεται από τις πιο πρόσφατες έρευνες, μπορεί να σε αδυνατίσουν. Έρευνες δείχνουν ότι κόβουν την όρεξη και δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μία αμερικανική έρευνα έδειξε ότι άτομα που περιλάμβαναν φιστίκια στη διατροφή τους δεν πήραν βάρος, ενώ είδαν και πτώση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα φιστίκια περιέχουν τα λεγόμενα καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που φαίνεται ότι συμβάλλουν και στη μείωση λίπους στο στομάχι. Επιπλέον, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και ο συνδυασμός πρωτεΐνης και λίπους είναι ιδανικός για να κόψει την όρεξη. 

Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης ενδεχομένως να συνδέεται και με την καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους, συμβάλλοντας στην επίτευξη υψηλότερου αισθήματος κορεσμού, συγκριτικά με άλλα ισοθερμιδικά σνακ, ενώ έχει φανεί πως η προσθήκη τους σε γεύματα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μειώνει σημαντικά τη μεταγευματική απόκριση γλυκόζης.

Κι όλα αυτά με μόλις 170 θερμίδες ανά μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων! 

Με 3 ή 4 θερμίδες το καθένα, τα φιστίκια Αιγίνης έχουν τις λιγότερες θερμίδες απ’ όλους τους ξηρούς καρπούς. Μπορούμε δηλαδή να καλύπτουμε ένα σημαντικό μέρος των ημερησίων αναγκών μας σε θρεπτικά συστατικά με φυσικό τρόπο, ειδικά αν τα απολαμβάνουμε άψητα και ανάλατα.


Τα αγοράζουμε ολόκληρα με το κέλυφος ή μόνο την ψίχα, ψημένα ή άψητα, αλατισμένα ή ανάλατα, αλλά και φρέσκα. 
Τα καλύτερα: Πρέπει, όταν τα αγοράζουμε, να είναι λίγο ανοιχτά και ο καρπός τους να μην έχει τρύπες. Τα καλύτερης ποιότητας είναι φυσικά ανοιχτά από τη μύτη και όχι από το πλάι, όπως είναι αυτά που είναι τεχνητά ανοιγμένα, οι λεγόμενες τσιμπίδες.

Γκότζι Μπέρι. Ισχυρό αντιγηραντικό, αντιφλεγμονώδες, αντικαρκινικό, κατάλληλο για μνήμη, καρδιά, συκώτι, διαβήτη, βήχα.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) (το μούρο της ευτυχίας) είναι η κοινή ονομασία που έχει επικρατήσει εκτός Κίνας για ένα φρούτο, που παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη και τα οποία έχουν πολύ μικρές διαφορές: το Lycium barbarum και το Lycium chinense, που ανήκουν στην οικογένεια των σολανοειδών (Solanaceae). Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.

Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) παράγουν φρούτα όπως τα μούρα σε έντονο πορτοκαλι-κόκκινο χρώμα και ελλειψοειδές σχήμα 1–3-cm μήκος και είναι πολύ τρυφερά και μαλακά. Ο κάθε καρπός Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) περιέχει μεγάλο αριθμό από σπόρους. Σε κάθε Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) ο αριθμός των σπόρων ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία και το μέγεθος του καρπού, περιέχοντας 10-60 μικροσκοπικούς κίτρινους σπόρους, που βρίσκονται συμπιεσμένοι μέσα σε καμπύλο έμβρυο.


Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) έχει ιστορία πολλών αιώνων χρήσης στην Κίνα, όπου εκτιμάται ιδιαίτερα για τις ιατρικές, θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητές του. Μεταξύ άλλων το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενική υγεία.

Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα, εκτός από τις περιοχές παραγωγής τους, και συνήθως πωλούνται σε ανοιχτά κουτιά και μικρές συσκευασίες, σε ξηρά μορφή. Ο βαθμός αποξήρανσης ποικίλλει στα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry): Κάποιοι καρποί παραμένουν μαλακοί και κάπως κολλώδεις, όπως οι σταφίδες, ενώ άλλοι μπορεί να είναι πολύ σκληροί.



Θρεπτική Αξία των Γκότζι μπέρι


Το Γκότζι μπέρι είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και αμινοξέων.
Το Goji Berry θεωρείται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών.
Περιέχει 18 αμινοξέα, 21 ιχνοστοιχεία και μερικές βιταμίνες και μέταλλα.
Έχει 6 φορές περισσότερα αμινοξέα από την γύρη μελισσών,
500 φορές περισσότερη βιταμίνη C ανά βάρος από τα πορτοκάλια,
περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι,και περισσότερη βήτα καροτίνη από τα καρότα.
Το Γκότζι μπέρι περιέχει μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο και βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και βιταμίνη Ε, το οποίο συνήθως συναντάμε στα σιτηρά και τους σπόρους και σπάνια στα φρούτα.
Άλλα χαρακτηριστικά είναι τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης(το 13% των μούρων είναι πρωτεΐνη, περισσότερο από προϊόντα ολικής άλεσης) και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών.
Επιπλέον τα Γκότζι μπέρι περιέχουν βητα- σιτοστερόλη, βηταΐνη και απαραίτητα λιπαρά οξέα. 
Η μεγάλη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες (10 φορές παραπάνω από τους υπόλοιπους κόκκινους καρπούς και 30 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί) αλλά και η περιεκτικότητα σε αμινοξέα και μέταλλα (έχουν 11% πρωτείνη) και βοηθούν σημαντικά στην αναγέννηση των κυττάρων και όχι μόνο. Αυτές οι ιδιότητες το κάνουν να αποτελεί ένα άκρως υγιεινό φρούτο.
Με όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί έχουν τόσο σημαντική αξία για την υγεία και την φαρμακευτική.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
Διατροφική αξία:
 345 θερμίδες/100 γρ.
 0,1% λιπαρά
 13% πλήρη φυτική πρωτεΐνη, με 18 αμινοξέα, τα μισά εκ των οποίων σε ελεύθερη μορφή -όχι δεσμευμένες σε πρωτεΐνες.
 8,2% βασικά λιπαρά οξέα, τα μισά εκ των οποίων είναι πολυακόρεστα.
 67,7% υδατάνθρακες, 10% σε ίνες, 36% σε πολυσακχαρίδια και μόλις 21,7% σε σάκχαρα.

Βιταμίνες:
 Α
 Β1, Β2, Β5 σε μικρή ποσότητα, Β6.
 C σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.
 Ε, η οποία σπάνια βρίσκεται σε φρούτα.

Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία:
 Ασβέστιο
 Χαλκό
 Γερμάνιο
 Σίδηρο
 Μαγνήσιο
 Φώσφορο
 Κάλιο
 Σελήνιο
 Νάτριο
 Ψευδάργυρο
 και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία.

Αντιοξειδωτικά:
Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση των Κινέζων ότι πρόκειται για το φυτό της μακροζωΐας και της αντιγήρανσης.
 5 καροτονοειδή: βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη, λυκοπαΐνη, κρυπτοξανξίνη και ζεαξανθίνη.
 Ριβοφλαβίνη
 Ασκορβικό οξύ
 Κυστίνη
 Μαγγάνιο

Φυτοθρεπτικά συστατικά - Phytonutrients:
 5 LbGp πολυσακχαρίτες, οι οποίοι ρυθμίζουν τα αντισώματα, αποτρέπουν μεταλλάξεις του DNA, και αυξάνουν τα επίπεδα δισμουτάσης στο αίμα.
 Βηταΐνη, που προστατεύει το DNA, αυξάνει την παραγωγή χολής στο συκώτι, ηρεμεί τα νεύρα, βελτιώνει την μνήμη, συμβάλλει στην αύξηση των μυών, αποτρέπει ασθένειες του συκωτιού, και αποτοξινώνει το συκώτι.
 Φυσαλίνη, αντικαρκινογόνα, αποτρέπει την εμφάνιση λευχαιμίας, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και θεραπεύει την ηπατίτιδα Β.
 Σεσκιτερπενοειδή, εκκριταγωγός της αυξητικής ορμόνης του αδένα της υπόφυσης, αντιμετωπίζει τον καρκίνο του τραχήλου, τα προβλήματα από την εμμηνόπαυση, ενώ ενισχύει την καρδιά και βοηθά στα προβλήματα πίεσης.
 Σολαβετιβόνη, μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο.
 Βήτα-σιτοστερόλη, αντιφλεγμονώδες, χαμηλώνει την χοληστερόλη, θεραπεύει την σεξουαλική ανικανότητα και τα προβλήματα του προστάτη.

Σημαντική είναι η παρουσία της βηταΐνης μιας ουσίας προδρόμου της χολίνης η οποία βοηθά στο απαλλαγούμε από το λίπος του ήπατος, μας ηρεμεί από την νευρικότητα και μας ενισχύει την μνήμη. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι  το φυτό έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη libido και στα δύο φύλα. Ενισχύει το μεταβολισμό, χωρίς όμως να θεωρείται προϊόν αδυνατίσματος. Μια ακόμη από τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού Goji Berry είναι το όφελος στη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων, όπως είναι το έλκος, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και η δυσκοιλιότητα.

Το Γκότζι Μπέρι δεν έχει καμία απολύτως τοξικότητα, όμως, όπως και με τα περισσότερα φρούτα, δεν θα πρέπει να το καταναλώνετε αν πάσχετε από ανεπάρκεια του σπλήνα με συσσώρευση υγρού, ή από διάρροια. Το Γκότζι τώρα χρησιμοποιείται σε κλινικό περιβάλλον για την θεραπεία μιας σειράς κοινών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της θεραπείας της εξασθένησης που συνοδεύεται από δίψα και μπορεί να είναι αρχική ένδειξη για την εμφάνιση διαβήτη, για την θεραπεία της φυματίωσης, της ζάλης, της θολής όρασης και του χρόνιου βήχα.

Στην θεραπεία του διαβήτη 8-10 γραμμάρια Γκότζι Μπέρι που παρασκευάζονται στον ατμό (για να μαλακώσει το φρούτο), χορηγείται στον ασθενή τρεις φορές την ημέρα. Η ημερήσια δόση κυμαίνεται από 8 ως 30 γραμμάρια και είναι χαρακτηριστική των ιατρικών εφαρμογών που πραγματοποιούνται την δεδομένη στιγμή σε αρκετές χώρες. Ο καρπός του Γκότζι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε έναν μεγάλο αριθμό πρόσφατων κλινικών δοκιμών για την θεραπεία της ανεπάρκειας του μυελού των οστών (χαμηλή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων).

Το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Ιατρικής της Μογγολίας ανέφερε ότι το Γκότζι Μπέρι έχει χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία της ατροφικής γαστρίτιδας και στην εξασθένηση της πέψης που οφείλεται σε μειωμένη δραστηριότητα του στομάχου. Οι ασθενείς κατανάλωναν 10 γραμμάρια ολόκληρων φρούτων κάθε φορά, τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα, για δύο μήνες, ή και περισσότερο, με άριστα αποτελέσματα. Ο χυμός Γκότζι περιέχει 8 είδη αμινοξέων (έξι φορές υψηλότερη ποσότητα από την γύρη των μελισσών), τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό (όπως είναι η ισολευκίνη και η τρυπτοφάνη).

Τα Γκότζι Μπέρι είναι γνωστά για τις ιδιότητές τους να αποκαθιστούν την νεανική ζωτικότητα και να ενδυναμώνουν την υγεία.

Ο ξακουστός Li Qing Yuen, ο οποίος φαίνεται ότι έζησε ως την ηλικία των 252 ετών (1678-1930), κατανάλωνε Γκότζι Μπέρι καθημερινά, και αυτή είναι μια πολύ γνωστή και εξακριβωμένη περίπτωση ακραίας μακροζωίας.

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ:
 -Διώχνει την κόπωση, ειδικά κατά την ανάρρωση από ασθένειες.
-Η βηταΐνη του γκότζι μπέρι αποκαθιστά το κατεστραμμένο DNA.
-Τα καροτονοειδή του βελτιώνουν την όραση και αποτρέπουν τον αστιγματισμό και τον καταρράκτη.
-Προστατεύει το συκώτι και τα νεφρά
-Επίσημες έρευνες αναφέρουν ότι πολύ πιθανά να προστατεύει από καρδιοαγγειακές και φλεγμονώδεις ασθένειες, ότι προστατεύει το νευρικό σύστημα και μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαρκινικός και ανοσολογικός παράγοντας.
-Στην Κίνα θεωρείται ήδη καρδιοτονωτικό.
-Ενισχύει το ανοσοποιητικό.
-Βοηθάει τα κύτταρα να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
-Αντιμετωπίζει τις ζαλάδες και την εμβοή των αυτιών.
-Με επιθέματα από τη ρίζα αντιμετωπίζεται ο πυρετός, αλλά και η εφίδρωση και η δίψα.
-Η ρίζα ελαττώνει επίσης την αιμόπτυση και ανακουφίζει από τον βήχα.
-Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν την χρησιμότητά του στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
-Αντιμετωπίζει την σεξουαλική ανικανότητα στους άνδρες.
-Βοηθά στους πόνους της πλάτης και της μέσης.
-Επιδρά θετικά στην νυκτοουρία.
-Αντιμετωπίζει τους ιλίγγους.
-Μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων.

Πώς τα καταναλώνουμε τα Γκότζι Μπέρι

Η γεύση από τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας και κερασιού. 
Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες με Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) και παρασκευάζουν επίσης ένα κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί των Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καταναλώνονται ως λαχανικό. Ως τρόφιμο, τα αποξηραμένα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), παραδοσιακά μαγειρεύονται πριν την κατανάλωση. Τα ξερά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) προστίθενται συχνά σε ρύζι, μούσλι, γιαούρτι, κλπ. Χρησιμοποιείται επίσης σε κινέζικες τονωτικές σούπες, σε συνδυασμό με κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας, με λαχανικά, ή μαζί με άλλα βότανα, όπως άγρια γλυκοπατάτα, και με τη ρίζα γλυκόριζας.

Οι καρποί Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) επίσης βράζονται για τσάι, συχνά μαζί με άνθη χρυσάνθεμου ή και κόκκινα τζίτζιφα, ή με κάποιο άλλο βότανο για τσάι, και είναι διαθέσιμοι και σε συσκευασίες ως τσάι.

Επίσης, παράγονται διάφορα κρασιά που περιέχουν Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), και μερικά από αυτά είναι μίγμα σταφυλιού και Γκότζι Μπέρι (Goji Berry).

Οι πλήρως ώριμοι καρποί τους μπορούν να φαγωθούν ωμοί, να αποξηραθούν ή να μαγειρευτούν.
Το γκότζι μπέρι είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό επιδόρπιο. Αντί να καταναλώσετε λίγες σταφίδες, μπορείτε να προτιμήσετε μια χούφτα από αυτό το θρεπτικό σνακ. Επίσης, μπορείτε να τα προσθέσετε στα δημητριακά σας.
Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν το χυμό των γκότζι μπέρι, κυρίως λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Μπορείτε να τον προμηθευτείτε, έτοιμο σε μπουκάλια σε επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων.


Αρκετά είναι και τα παράγωγα προϊόντα που θα βρείτε στα καταστήματα τροφίμων, όπως γκότζι μπέρι σε μορφή σκόνης, που χρησιμοποιείται κυρίως σε smoothies και παρόμοια ροφήματα.

Διαβάστε επίσης


Τα Ελληνικά super foods με μεγάλη αντιοξειδωτική δράση.


medlabnews.gr iatrikanea

Πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών για τον άνθρωπο αποτελούν, τα “ υποτιμημένα” και “ ξεχασμένα” από πολλούς καταναλωτές, ελληνικά φρούτα του δάσους.

Σύμφωνα με έρευνες μπορούν να ανταγωνίζονται και να υπερτερούν σε θρεπτική αξία τις εισαγόμενες ποικιλίες που προέρχονται από τροπικές χώρες και τη Λατινική Αμερική. Συγκρίνοντας 65 είδη φρούτων (μελέτη Fu et al., 2011)από παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες "η υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα βρέθηκε στα...φτωχά τζίτζιφα(!), τα βύσινα, τα ρόδια, ο λωτός και το κεράσι. Τα παραπάνω "παραδοσιακά" ελληνικά φρούτα ανταγωνίζονται επάξια το αφρικανικό μήλο - σακχαροκάλαμο (sweet sop), το γκουάβα, την παπάϊα, τον ανανά, κ.α.

“ Το κεράσι και το βύσσινο είναι από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδοτικών γιατί περιέχουν μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι πολύ πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, σε σύγκριση με τις βιταμίνες Α και C. Τα πλεονεκτήματα της μελατονίνης, σε σύγκριση με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι λιποδιαλυτή και υδατοδιαλυτή, άρα μπορεί να είναι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή μέσα στον οργανισμό, και δεν είναι καθόλου τοξική”, ανέφερε μεταξύ άλλων, (μιλώντας σε συνέδριο της Detrop- Artozyma με θέμα την “ Αντιοξειδωτική ικανότητα σε φρούτα και ξηρούς καρπούς") η δρ. Παυλίνα Δρογούδη, διευθύντρια ερευνών Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων - Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων - ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.
Τα φρούτα και λαχανικά είναι γνωστό πως περιέχουν απαραίτητα ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες αλλά τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζονται ως μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Όπως υπογραμμίζει η κ. Δρογούδη, περιέχουν φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες και ταννίνες, βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), βιταμίνη Α (β -καροτένιο και άλλα καροτενοειδή), βιταμίνη E (α-τοκοφερόλη) κ.α., τα οποία μόνα τους, ή σε συνδυασμό, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του ανθρώπου. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει συνολικά 3.244 ερευνητικές εργασίες με θέμα τις φαινολικές ουσίες στα φρούτα και λαχανικά που το επιβεβαιώνουν.

Τα ελληνικά “ super foods”

Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στην αντιοξειδωτική ικανότητα μεταξύ ειδών φρούτων. Υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα παρουσιάζουν οι καρποί με πολλές ανθοκυανίνες (προσδίδουν κόκκινο, μωβ και μπλέ χρώμα). Τα κράνα, το ρόδι τα δαμάσκηνα, τα κόκκινα σταφύλια, ο λωτός, κ.α., είναι super foods! Μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν και μερικά απ΄αυτά χωρίς κανένα ψεκασμό με φυτοφάρμακα.
Εξίσου πολύ μεγάλες διαφορές υπάρχουν σε ένα είδος μεταξύ γενοτύπων. Οι ελληνικής καταγωγής ποικιλίες μήλου “ φιρίκι”, της κερασιάς τα “ τραγανά”,το βερίκοκο "νίκη” και η ροδιά “ Ανδομάχη”, είχαν από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ουσιών.
Σύμφωνα με την έρευνα “ Αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκέντρωση ανθοκυανών, ασκορβικού οξέως, κ.α. σε διαφορετικά είδη μικρών φρούτων (Γ. Παντελίδης, Γ. Μαγκανάρης, Μ. Βασιλακάκης, Γ. Διαμαντίδης)” η αντιοξειδωτική ικανότητα είναι μεγαλύτερη στα βατόμουρα (113 - 168) και ακολουθούν: 77 - 145 τα σμέουρα, 84 τα κράνα και 40 - 65 τα ριβήσια (άγρια φρούτα του δάσους).
Αντίστοιχα, τα κράνα είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση σε (103 mg/100 φβ) , η φράουλα (46 mg /100 φβ), το πορτοκάλι (31 mg /100 φβ) και το ακτινίδιο (29 - 80 mg /100 φβ).
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων