επιμέλεια Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea
το άρθρο ενημερώνεται καθημερινά όταν προκύπτουν νεότερα δεδομένα
Παροσμία: Ένα ακόμα σύμπτωμα της COVID-19
Η παροσμία μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με COVID-19 μετά από την ανοσμία, αναφέρει η Washington Post. Εάν η ξαφνική απώλεια μυρωδιάς και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη δεν σας έπεισαν ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό, τότε το να σας έρχεται γεύση… λαδιού στο στόμα όταν πίνετε καφέ θα πρέπει σίγουρα να σας πείσει.
Μία 35χρονη γιατρός μολυσματικών ασθενειών σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα πίστευε ότι είχε ξεπεράσει την COVID-19. Ο πυρετός, τα ρίγη και η σοβαρή κόπωση είχαν βελτιωθεί και οι αισθήσεις της μυρωδιάς και της γεύσης επέστρεφαν. Στη συνέχεια ήπιε μια γουλιά κόκκινο κρασί, αλλά αυτό είχε γεύση σαν… βενζίνη!
Επίσης το άρωμα μαγειρεμένου σκόρδου και κρεμμυδιών της έφερνε αναγούλα. Το κρέας άρχισε να μυρίζει σαν να είναι σάπιο και αναγκάστηκε να αλλάξει οδοντόκρεμα, αφού η γεύση της μύριζε πολύ άσχημα. Ακόμα και ο καφές της άρχισε να μυρίζει σαν βενζίνη.
Μελέτη βρήκε ότι τα άτομα με αιφνίδια και οξεία απώλεια όσφρησης έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν αντισώματα κατά του κοροναϊού, σε σχέση με όσους έχουν απώλεια γεύσης.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η υπερβολική έμφαση στον πυρετό και στον βήχα ως κύρια συμπτώματα του κοροναϊού είναι πιθανώς εσφαλμένη, ενώ τόνισαν ότι η απώλεια όσφρησης πρέπει πλέον να αναγνωριστεί διεθνώς ως βασικό σύμπτωμα της Covid-19 και όχι ως δευτερεύον.
Παρά το ότι η απώλεια όσφρησης δεν εκδηλώνεται σε όλους τους ασθενείς Covid-19, το φαινόμενο είναι τελικά αρκετά συχνό (περίπου στο 60% των ασθενών σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου) και πρέπει να δημιουργεί υποψίες, ακόμη κι αν δεν συνοδεύεται από βήχα ή πυρετό.
Η απώλεια όσφρησης λόγω της λοίμωξης από τον κοροναϊό είναι κάτι διαφορετικό και πιο έντονο από ό,τι το μπλοκάρισμα της όσφρησης και την αλλοίωση της γεύσης εξαιτίας ενός κρυολογήματος.
Οι άνθρωποι με κοροναϊό που χάνουν μόνο την όσφρηση τους, χωρίς άλλο σύμπτωμα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, επειδή συνήθως νιώθουν καλά, δεν έχουν επίγνωση ότι είναι φορείς του κοροναϊού και δεν παίρνουν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας των άλλων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα τεστ οσμής και γεύσης δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα επίσημα διαγνωστικά εργαλεία, όπως ο έλεγχος φαρυγγικού επιχρίσματος, θα μπορούσαν όμως να φανούν χρήσιμα σε περιπτώσεις όπου τα άμεσα αποτελέσματα κρίνονται αναγκαία, ιδιαίτερα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ή στα αεροδρόμια.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου