του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης του medlabnews.gr iatrikanea
Η πρωτεΐνη του κοροναϊού
Η προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του κοροναϊού, γνωστή και ως πρωτεΐνη S (Spike), προσκολλάται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία που της προσφέρουν οι πύλες υποδοχής ACE2 και NRP1.
Αυτή είναι η μοριακή δομή της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα! Η ανακάλυψη έγινε στο Πανεπιστημίου του Τέξας .
Αν και ο κοροναϊός χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές πρωτεΐνες για να αναπαραχθεί και να εισβάλλει σε κύτταρα, η πρωτεΐνη σε σχήμα ακίδας είναι αυτή που του ανοίγει την πόρτα στα ανθρώπινα κύτταρα. Αφού η πρωτεΐνη της ακίδας δεσμεύεται στον υποδοχέα ανθρώπινων κυττάρων, η ιογενής μεμβράνη της, συγχωνεύεται με την ανθρώπινη κυτταρική μεμβράνη, επιτρέποντας στο γονιδίωμα του ιού να ξεκινήσει τη μόλυνση.
Η πρωτεΐνη S1 προκαλεί την απελευθέρωση κυτοκινών και προϊόντων φλεγμονής
Η πρωτεΐνη αναγκάζει τον εγκέφαλο να εκκρίνει κυτοκίνες, ουσίες που ευθύνονται για φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Οι κυτοκίνες συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού, ενίοτε όμως οδηγούν σε υπερβολικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερες βλάβες από ό,τι η ίδια η λοίμωξη.
Η υπερπηκτικότητα της νόσου COVID-19 οφείλεται στην υπερφλεγμονώδη κατάσταση , την «καταιγίδα κυτταροκινών» που επιπλέκει σε πολλές περιπτώσεις τη νόσο και γι αυτό την ονομάζουμε «ανοσοθρόμβωση». Αποτέλεσμά της είναι η ενεργοποίηση και η φλεγμονή του ενδοθηλίου που οδηγεί σε θρόμβωση των μικρών αγγείων αρχικά του πνεύμονα και στη συνέχεια και άλλων οργάνων.
Πολύ νωρίς από την έναρξη της πανδημίας διαπιστώθηκε ότι η σοβαρή νόσος COVID-19 εκτός από την προσβολή του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να συνδυάζεται με μια υπερπηκτική κατάσταση που μπορεί να εκδηλωθεί ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή ή και θρόμβωση των μικρών αγγείων. Τέτοιες θρομβωτικές εκδηλώσεις έχουν περιγραφεί έως και σε 30% των ασθενών με σοβαρή COVID-19 νόσο.
Τι κάνουν τα εμβόλια
Η ίδια η πρωτεΐνη “ακίδα” είναι το εμβόλιο, ώστε να δημιουργηθούν αντιγόνα έναντι του ιού. Όμως εισάγοντας την πρωτεΐνη στον οργανισμό με το εμβόλιο, σε αρκετά άτομα αναπτύσσεται μια ασθενής Covid-19 και στο σημείο του εμβολίου υπάρχει αντίδραση όχι από τον ιό αλλά από την πρωτεΐνη.Έτσι μπορεί και πάλι να εκδηλωθεί απελευθέρωση κυτοκινών όπως όταν υπάρχει και ο ιός και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις θρομβώσεις.
Προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής
Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση της υπερπηκτικότητας συστήνεται η προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής (ηπαρίνης και κυρίως χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης) σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19. Είναι γνωστό ότι η ηπαρίνη εκτός από τις αντιθρομβωτικές της ιδιότητες έχει και αντιφλεγμονώδεις
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου