Γιατί τα ομαδικά τεστ που έκαναν στην Σλοβακία την έφεραν στο υψηλότερο ποσοστό θανάτων παγκοσμίως | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατί τα ομαδικά τεστ που έκαναν στην Σλοβακία την έφεραν στο υψηλότερο ποσοστό θανάτων παγκοσμίως

Η Σλοβακία είχε τεράστια έκρηξη θετικών κρουσμάτων και θανάτων

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Τα self test θα είναι ένα βασικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, όπως εξήγησε κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Yale έδειξε ότι η εβδομαδιαία διάθεση των self test θα απέτρεπε 2.8 εκατ. μολύνσεις και 15.800 θανάτους. Επιπλέον, στη Σλοβακία τα self test μείωσαν τον επιπολασμό κατά 50% και βοήθησαν στην ασφαλή λειτουργία σχολείων, είπε ο υφυπουργός. 

Είναι όμως έτσι;

Η Σλοβακία είχε τεράστια έκρηξη θετικών κρουσμάτων και θανάτων μέσα στον Οκτώβριο, με το νούμερο των 3.363 της 30ης Οκτωβρίου να αποτελεί ρεκόρ και το δείκτη να σκαρφαλώνει σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις πάνω από το 2.000. Ο Νοέμβρης ξεκίνησε εξίσου άσχημα, με 3.216 θετικά κρούσματα την 4η Νοεμβρίου. Τα επίπεδα θανάτων στη χώρα από covid-19 ήταν πάρα πολύ χαμηλά, τον Οκτώβριο όμως καταγράφηκαν διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ, με αποκορύφωμα τους 31 θανάτους της 6ης Νοεμβρίου.

Τα μέτρα 

Η χώρα απέφυγε μια επανάληψη του αυστηρού lockdown που επιβλήθηκε την άνοιξη, αλλά απαγόρευσε την παρουσία πελατών σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, διεύρυνε τη χρήση μάσκας, επέβαλε τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια, περιόρισε τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων σε συναθροίσεις και έκλεισε ορισμένους δημόσιους χώρους. 

Το πείραμα

Μαζί με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού, η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο και ένα μεγαλεπήβολο project, θεωρώντας το ως Plan B της επιβολής lockdown. Στις 17/10 ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς δήλωσε ότι έχουν παραγγελθεί 13 εκατομμύρια τεστ αντιγόνων από τη Νότια Κορεά. 

Τo κίνητρο αυτής της κολοσσιαίας παραγγελίας για τα δεδομένα της Σλοβακίας (5,5 εκατ. κάτοικοι) το είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ως γνωστόν η χώρα κατάφερε να υποβάλει μέσα σε μόλις δύο ημέρες περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια άτομα σε τεστ για τον κοροναϊό, δηλαδή τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού της.

Για την υλοποίησή του επίπονου προγράμματος δούλεψαν 40.463 άτομα, μεταξύ των οποίων 14.500 υγειονομικοί και 6.319 στρατιώτες, σε 5.000 σημεία ανά τη χώρα.

Στο πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκαν τα λεγόμενα rapid tests (τεστ αντιγόνων), τα οποία δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε μερικά λεπτά, αλλά δεν είναι εξίσου αξιόπιστα με τα μοριακά. 

Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν εθελοντική, όμως όσοι δεν υποβλήθηκαν είναι αναγκασμένοι να μείνουν στο σπίτι τους, σε συνθήκες καραντίνας, για δύο εβδομάδες, όπως ακριβώς και όσοι βρέθηκαν θετικοί. Αντίθετα, όσοι βγήκαν αρνητικοί έλαβαν ένα πιστοποιητικό που τους επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία. Αναλυτικά δείτε το πείραμα εδώ

Δεν απέδωσε το πείραμα της Σλοβακίας-Μετά τα μαζικά τεστ καταγράφηκε επιδείνωση

Τελικά ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος για την COVID-19 είναι μια πρακτική, που μπορεί να αποτρέψει τα αυστηρά μέτρα; 
Η απάντηση είναι όχι και αυτό αποδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία, αλλά και εκ του αποτελέσματος.

Στη Σλοβακία με πληθυσμό 5.5 εκατομμυρίων κατοίκων, στην ουσία δεν έγινε κατορθωτό να ελεγχθεί ολόκληρος ο πληθυσμός, αλλά περίπου το 60% του. Ένα άλλο σημαντικό στοιχεία είναι πως ο μαζικός έλεγχος του πληθυσμού, δεν απέτρεψε το lockdown. Έγινε σε συνδυασμό με ολικό ή μερικό lockdown.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου μαζικών ελέγχων (2 Νοεμβρίου 2020), συνεχίστηκαν οι περιορισμοί της 15ης Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης για τα παιδιά άνω των 10 ετών.

Οι επιστημονικές εκτιμήσεις διεθνώς για τα αποτελέσματα του εγχειρήματος της Σλοβακίας, είναι πως υπήρξε μείωση του επιπολασμού της νόσου (ποσοστό θετικών στον πληθυσμό) κατά 70%. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε επιστημονικά άρθρα, δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί εάν η μείωση αυτή οφείλεται μόνο στον μαζικό έλεγχο ή και στα μέτρα περιορισμού (lockdown) που συνυπήρχαν.

Το πιο σημαντικό όμως, είναι πως αυτό δεν είχε την αναμενόμενη διάρκεια, αφού μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, υπήρξε επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας που είχε μεγάλο αντίκτυπο και στην αύξηση των θανάτων.

Στην αθροιστική επίπτωση 14 ημερών, όπως καταγράφεται από τον ECDC, η Σλοβακία καταγράφει 674 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Η Κύπρος, για παράδειγμα είναι λίγο πιο πάνω με 717 περιστατικά. Σ’ ότι αφορά δε τη θνητότητα, η Σλοβακία καταγράφει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, 17,72 θανάτους ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού και η Κύπρος 4,47, που είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ε.Ε.

Με αυτά γίνεται αντιληπτό πως ο καθολικός έλεγχος πληθυσμού ως μοναδικό μέτρο, πέραν από το μεγάλο του λειτουργικό κόστος, δεν μπορεί να επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σε περιοχές όπου εφαρμόσθηκε, συνοδευόταν από αυστηρά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας και ελέγχου της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, ενώ όπως δείχνουν τα δεδομένα, δεν αποδίδει μακροχρόνιο όφελος στον περιορισμό της μετάδοσης.

Η Σλοβακία σήμερα καταγράφει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό θανάτων από την Covid-19 σε όλον τον κόσμο, συγκριτικά με τον πληθυσμό της. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στον τοπικό Τύπο δείχνουν ότι πάνω από το 80% των Σλοβάκων θέλουν να παραιτηθεί ο Μάτοβιτς, για τους λάθος χειρισμούς της πανδημίας και των εμβολίων.

Μετά από αυτά είναι λάθος του Υφυπουργού Υγείας να αναφέρει κάτι αποτυχημένο ως επιτυχημένο προκειμένου να επηρεάσει τον κόσμο για τα self test. Και να λάβουμε υπόψη μας ότι τα τεστ στην Σλοβακία έγιναν από υγειονομικούς και όχι με αυτοέλεγχο ήταν rapid και όχι self test (τα rapid είναι πιο αξιόπιστα), και σήμερα η Σλοβακία έχει μεγάλο αριθμό θανάτων και μεγάλη πολιτική κρίση ως αποτέλεσμα κακών χειρισμών της πανδημίας

Διαβαστε επισης

Σλοβακία: Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων παγκοσμίως. Η πλήρης αποτυχία του πειράματος 'XΩΡΙΣ LOCKDOWN'


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων