medlabnews.gr iatrikanea
Οι χρήστες, τα βλέπουν σαν καραμέλες και δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο να εθιστούν στην νικοτίνη.
Οι ημιλιπόθυμοι μαθητές στην τουαλέτα του σχολείου του Ηρακλείου στην Κρήτη έφεραν και στην ελληνική επικαιρότητα τη λέξη «Snus». Τα περιβόητα στικάκια ή σακουλάκια νικοτίνης, που βγαίνουν σε διάφορες γεύσεις και τοποθετούνται στα ούλα.
Οι νεαροί κυρίως χρήστες, τα βλέπουν σαν καραμέλες και δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο να εθιστούν στην νικοτίνη.
Το Snus είναι ένα μικρό σακουλάκι – θυμίζει σακουλάκι τσαγιού – το οποίο περιέχει νικοτίνη και το οποίο οι χρήστες τοποθετούν ανάμεσα στο άνω χείλος και τα ούλα τους, προκειμένου ο οργανισμός τους να απορροφήσει τη νικοτίνη, δίχως η ουσία να καπνιστεί ακριβώς.
Η προειδοποίηση Τζανάκη
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, ξεκαθάρισε πως τα στικ νικοτίνης είναι καπνικά είδη και όχι υποκατάστατα άρα δεν χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του τσιγάρου.
«Τα στικάκια νικοτίνης, καθώς και όλα τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται με συμβουλή γιατρού, ταξινομούνται στα καπνικά προϊόντα γι’ αυτό και παίρνουν εμπορικές άδειες και όχι φαρμακευτική άδεια. Αυτά τα παιδιά κινδύνεψαν διότι υπάρχει η τοξική ποσότητα νικοτίνης. Ο μηχανισμός δράσης του, δηλαδή η απελευθέρωση της νικοτίνης, γίνεται με τρόπο ώστε να προκαλέσει εθισμό και είναι άκρως επικίνδυνα. Τα υποκατάστατα νικοτίνης είναι φάρμακα και όχι καπνικά προϊόντα».
Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, υποστήριξε ότι τα στικάκια νικοτίνης έχουν να κάνουν με τα μιλιγκράμ και τα παιδιά(στην Κρήτη) δεν πρέπει να ήξεραν τη ποσότητα που πήραν.
«Πρέπει να ήταν πρώτη φορά καθώς αυτά τα προϊόντα προκαλούν ζάλη, ταχυπαλμία και λιποθυμικά επεισόδια».
Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης
Τα «στικάκια νικοτίνης», γνωστά και ως snus, είναι προϊόντα που θεωρούνται εναλλακτική λύση για το κάπνισμα και περιέχουν μια αμπούλα νικοτίνης, αρωματικές ουσίες και άλλα συστατικά. Εχουν σχεδιασθεί για να καταναλώνονται από το στόμα.
Σημειώνεται πως ο όρος «στικάκια» δεν είναι απόλυτα ακριβής, καθώς τα προϊόντα κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (τσίχλες, καραμέλες, αυτοκόλλητα). Θεωρούνται λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα, ωστόσο, δεν είναι εντελώς ακίνδυνα και μπορούν ακόμα να οδηγήσουν σε εθισμό στη νικοτίνη. Όπως αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, η κατανάλωση 50-60 mg νικοτίνης μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος για έναν ενήλικα που ζυγίζει 75 κιλά. Παραδοσιακά, κάποιος που καπνίζει συμβατικά τσιγάρα απορροφά περίπου 1-2 mg ανά τσιγάρο. Αυτό όμως συμβαίνει σταδιακά μέσα στην ημέρα και όχι σε μία κατανάλωση. Γι’ αυτό τον λόγο η υπερδοσολογία, που μπορεί να απειλήσει την ζωή ενός μικρού παιδιού, είναι λιγότερο συχνή στους ενήλικες.
Ωστόσο μερικά σύγχρονα προϊόντα (π.χ. τα υγρά αναπλήρωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα) μπορεί να περιέχουν όση νικοτίνη έχει ένα ολόκληρο πακέτο. Επομένως, όποιος δεν κάνει ορθή χρήση, μπορεί να παρουσιάσει υπερδοσολογία ή δηλητηρίαση από τη νικοτίνη.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που υποδηλώνουν πιθανή υπερδοσολογία νικοτίνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία (ALA). Μέσα σε 15 έως 60 λεπτά από την έκθεση ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει:
Ναυτία ή έμετο
Πόνο στο στομάχι και ανορεξία
Αυξημένο καρδιακό παλμό και αρτηριακή πίεση
Πονοκέφαλο
Σιελόρροια (αυξημένη παραγωγή σάλιου)
Γρήγορη, βαριά αναπνοή
Ζάλη ή τρόμο (τρέμουλο)
Νοητική σύγχυση και άγχος
Μέσα σε 30 λεπτά έως και 4 ώρες αργότερα, τα συμπτώματα αλλάζουν και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:
Διάρροια
Ρηχή αναπνοή
Πιο αργό καρδιακό παλμό και χαμηλή αρτηριακή πίεση
Έντονη κόπωση
Ωχρότητα, αργά αντανακλαστικά ή αδυναμία ελέγχου των μυών
Ωχρό δέρμα
Ο ασθενής πρέπει να διακομισθεί στο νοσοκομείο, γιατί αν τα συμπτώματα εξελιχθούν περαιτέρω φθάνουν στις επιληπτικές κρίσεις, την αναπνευστική ανεπάρκεια, την καρδιακή ανακοπή και το κώμα.
Αυξημένα περιστατικά
Το να πάθει κάποιος υπερδοσολογία από στικάκια νικοτίνης ή τσιγάρα είναι κακό, αλλά αν πιεί υγρή νικοτίνη είναι ακόμα χειρότερα, διότι μπορεί να υποστεί δηλητηρίαση, τονίζει η ALA.
Δυστυχώς τα κρούσματά της έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τα CDC, από 1 κρούσμα τον Σεπτέμβριο του 2010 έφτασαν στα 215 τον μήνα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014. Έκτοτε, αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. Εφέτος, τα αμερικανικά Κέντρα Δηλητηριάσεως διαχειρίστηκαν 6.581 περιστατικά έως τις 31 Οκτωβρίου 2023. Με άλλα λόγια, ξεπέρασαν τα 658 περιστατικά τον μήνα.
Όσον αφορά τη θεραπεία για την υπερδοσολογία, εξαρτάται από τη νικοτίνη που έχει καταναλώσει ο ασθενής, τον τρόπο της κατανάλωσης και τα συμπτώματα των ασθενών.
Σύμφωνα με το περιοδικό Nature, η χρήση του snus έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μεταξύ του νεανικού πληθυσμού στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Το 2021, περίπου το 10% των νεαρών ανδρών στην Φινλανδία χρησιμοποιούσε καθημερινά snus. Η πώληση snus απαγορεύτηκε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός από τη Σουηδία, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η απορρόφηση της νικοτίνης συνεχίζεται για όσο διάστημα το snus διατηρείται στη στοματική κοιλότητα. Παρόλο που υπάρχουν διαφορές που επηρεάζουν τον κίνδυνο εθισμού ενός ατόμου στη νικοτίνη, η ποσότητα και η συχνότητα της νικοτίνης που εισάγεται στον οργανισμό είναι καθοριστικής σημασίας.
Παρενέργειες ή κίνδυνοι
Μεταξύ των πιθανών παρενεργειών που έχουν αναφερθεί ξεχωρίζει ο κίνδυνος εθισμού ή εξάρτησης στη νικοτίνη. Παράλληλα, ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να παρουσιάσουν ερεθισμό στο στόμα ή στα ούλα, ειδικά εάν είναι ευαίσθητοι στη νικοτίνη ή στα υπόλοιπα συστατικά του snus.
Τα στικάκια μπορούν επίσης να προκαλέσουν οδοντικές παθήσεις όπως η εξασθένηση των ούλων ή η τερηδόνα. Γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, αναφέρονται σε σχέση με την παρατεταμένη χρήση και την κατάποση σάλιου που έχει έρθει σε επαφή με το προϊόν.
Επιπλέον, ορισμένα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά σε συγκεκριμένα συστατικά τους, οδηγώντας σε αλλεργικές αντιδράσεις.
Πάντως, εάν το snus λαμβάνεται στις ενδεδειγμένες ποσότητες, ειδικοί εκτιμούν πως δεν θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία, ενώ σπάνιο χαρακτηρίζεται ένα πιθανό λιποθυμικό επεισόδιο.
Τέλος, δεν είναι επίσης σαφές πώς συμβάλλουν άλλοι παράγοντες, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ, για παράδειγμα, σχετίζεται με τη χρήση snus, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την κατανόηση των αιτιών που μπορεί να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.
Με πληροφορίες από Nature, Verywellhealth.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου