Τα self test για κοροναϊό, γρίπη και RSV. Πότε μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης; Μπορεί να έχουμε δύο ιώσεις ταυτόχρονα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα self test για κοροναϊό, γρίπη και RSV. Πότε μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης; Μπορεί να έχουμε δύο ιώσεις ταυτόχρονα

Οι ιώσεις και τον φετινό χειμώνα καραδοκούν με το κοκτέιλ κοροναϊού, γρίπης και RSV

της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea

Οι ιώσεις και τον φετινό χειμώνα καραδοκούν με το κοκτέιλ κοροναϊού, γρίπης και RSV να ανεβάζει τα κρούσματα στα ύψη με αποτέλεσμα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι καθημερινές.

Kοροναϊός, ιός της γρίπης και RSV παρουσίασαν αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη βδομάδα. Μάλιστα η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Αν δεν νιώθετε καλά και έχετε κάποιο βήχα, συνάχι, πονοκέφαλο καλό θα ήταν να κάνετε τεστ για να δείτε από τι νοσείτε. 

Προτεραιότητα για τεστ είναι το self test για κοροναϊό και μετά της γρίπης. Το διπλό τεστ κοστίζει περίπου 3 Ευρώ. 

Aπό πέρσι υπάρχουν τα τριπλά self-test, τα οποία εκτός από τον κοροναϊό και την εποχική γρίπη Α και Β, μπορούν να δίνουν αποτέλεσμα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Και αυτό καθώς οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα βρίσκονται σε έξαρση και πλέον είναι συχνή η ταυτόχρονη νόσηση από δύο ιούς, με τα συμπτώματα επίσης σε πολλές περιπτώσεις να είναι κοινά (όπως πυρετός, βήχας και πονόλαιμος).

Οι ειδικοί είχαν επισημάνει ήδη από τα μέσα του φθινοπώρου το φαινόμενο της τριδημίας (εποχική γρίπη, COVID, RSV), αλλά και το ενδεχόμενο οι πολίτες να βρεθούν αντιμέτωποι και με την πολυδυμία, δηλαδή τη συνύπαρξη πολλών αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα. Για πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, εμφανίστηκαν ταυτόχρονα 4-5 ιοί, οι οποίοι πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών. Μπορεί λόγω της καραντίνας να μην είναι τόσο αναπτυγμένο, 4-5 ιοί ταυτόχρονα να πλήττουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όμως, και είναι πολύ σοβαρό.

Πόσο συχνή είναι η ταυτόχρονη νόσηση

Οι ειδικοί σημειώνουν πως κάποιος μπορεί να νοσεί από δύο ιούς ταυτόχρονα. Ο κίνδυνος πολλαπλών λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα υψηλός φέτος, με την εμφάνιση πολλών ιών, την ώρα που το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι εξασθενημένο από την πανδημία του κοροναϊού και τα περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων δύο ετών, όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Τα παιδιά φαίνεται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες για διπλή νόσηση, με τον κίνδυνο να μεγαλώνει όσο πιο μικρά είναι. Ο λόγος που τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε συν- λοιμώξεις δεν είναι σαφής, αλλά μια αιτία πιθανόν να είναι πως εκτίθενται συνεχώς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως και το ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει δημιουργήσει την ανοσία που έχουν οι ενήλικες.

Όπως εξηγούν επίσης, οι συν-λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων και όσων έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε έξαρση η γρίπη: 

Πώς γίνεται η μετάδοση και πόσο διαρκούν τα συμπτώματα Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συν-λοιμώξεις μπορεί να είναι πιο σοβαρές από τη νόσηση με έναν ιό τη φορά. Μια νέα μελέτη του CDC, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 4.000 νοσηλευόμενα παιδιά, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν COVID μαζί με έναν άλλο ιό, όπως έναν ιό του κρυολογήματος, ήταν πολύ πιο πιθανό να χρειαστούν οξυγόνο.

Τα παιδιά κάτω των δύο ετών που είχαν RSV είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με παιδιά που είχαν μόνο COVID και όχι επίσης RSV.

Από τη στιγμή που το τεστ ΔΕΝ είναι θετικό ΔΕΝ μεταδίδεται ο ιός. Από την πέμπτη ημέρα και μετά η μετάδοση του ιού είναι αρκετά περιορισμένη και ας δείχνει θετικό το τεστ.

Συμπτώματα / Συγκριτικός Πίνακας

Ο παρακάτω πίνακας αναλύει ορισμένα κοινά συμπτώματα των παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν βήχα. Ο πίνακας που ακολουθεί μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ο βήχας σας οφείλεται σε Covid-19 ή κάποια άλλη πάθηση.

 

ΚρυολόγημαΓρίπηRSVCovid
Έναρξη συμπτωμάτων1-3 ημέρες μετά την έκθεση1-4 ημέρες μετά την έκθεση4-6 ημέρες μετά την έκθεση2-14 ημέρες μετά την έκθεση
ΠυρετόςΣπάνιοςΣυχνάΣυχνάΣυχνά
ΒήχαςΉπιοςΣυχνάΣυχνάΣυχνά
Ναυτία ή διάρροιαΌχιΚάποιες φορέςΌχιΚάποιες φορές
Άλλα συμπτώματαΦτέρνισμα, πονόλαιμος και καταρροή ή βουλωμένη μύτηΚόπωση, πόνους στο σώμα, πονοκέφαλοςΚαταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος, πονοκέφαλοςΠόνος στο σώμα,  
(δες παραπάνω)

Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και εφόσον υποψιάζεστε κοροναϊό γιατί ήρθατε σε επαφή με διαγνωσμένους ασθενείς από κοροναϊό σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία ιατρό σας ή να πάτε σε ΤΕΠ. 

Διαβάστε επισης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων