MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Με ζεστό κρασί, τζίντζερ, σοκολάτα τα Χριστούγεννα στην Γερμανία.


 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Χριστούγεννα στην Γερμανία είναι, όταν ο αέρας μυρίσει ζεστό κρασί και σοκολάτα, όταν ανάψει το πρώτο κερί και όταν η κουζίνα μυρίσει κουλουράκια.

Ηπειρώτικα Χριστουγεννιάτικα έθιμα. Το αναμμένο πουρνάρι και το έθιμο της φωτιάς.

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea



Τα χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια που στολίζουν τις γειτονιές και τις πλατείες, σε κάθε χωριό ή πόλη, τα χριστουγεννιάτικα δένδρα, οι ευρηματικές ιδέες συλλόγων με τις μουσικές και τα κεράσματα, οι μυρωδιές από τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους, δημιουργούν γιορτινή ατμόσφαιρα, γεμίζουν φως και ελπίδα τον κόσμο και τον προετοιμάζουν για την Γέννηση του Θεανθρώπου και τον ερχομό της νέας Χρονιάς.

Ναι στους γλυκούς πειρασμούς των εορτών, ΜΕ ΜΕΤΡΟ. Όχι στις έξτρα θερμίδες



του Γιάννη Γεωργίου, medlabnews.gr iatrikanea

Για πολλούς από εμάς το Πνεύμα των Χριστουγέννων είναι πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, μυρίζει κανέλα και βανίλια και περνάει σίγουρα μια βόλτα από το στομάχι. Ωστόσο, ενόψει της πιο γλυκιάς -κυριολεκτικά και μεταφορικά- εποχής του χρόνου, κάποιοι λάτρεις των γλυκών ήδη σκέπτονται το μεθεόρτιο ραντεβού με τη ζυγαριά.
Με την αντίστροφη μέτρηση για μία από τις πιο όμορφες γιορτές του χρόνου να έχει ήδη ξεκινήσει, των …φρονίμων τα παιδιά έχουν αρχίσει ήδη να χαράσσουν τη στρατηγική τους, ώστε τα γλυκά των γιορτών να μην γίνουν αιτία κατάθλιψης με τη λήξη της εορταστικής περιόδου.
Είτε φτιάξετε φέτος τα γλυκά με τα χεράκια σας, όπως προστάζει και το πνεύμα των Χριστουγέννων, είτε προτιμήσετε τα έτοιμα, τα γλυκά των εορτών δεν αποτελούν «απαγορευμένο καρπό». Άλλωστε η η ροπή μας προς τη γλυκιά γεύση είναι έμφυτη, έχει «βιολογική» υπόσταση και μας συνοδεύει από τη γέννησή μας.
Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πέσετε στην παγίδα των μαζικών επιθέσεων σε κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες, ελπίζοντας ότι θα χάσετε τα περιττά κιλά με δίαιτες-αστραπή, μόλις ξεστολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Επειδή η πλήρης αποχή από την κατανάλωση κάθε γλυκού είναι μάλλον μια μη εφαρμόσιμη ιδέα και η αυτοσυγκράτηση δεν είναι για όλους, υπάρχουν κάποια tips, που μπορούν να μας προφυλάξουν την ώρα της αναμέτρησης με τη ζυγαριά. Μην ξεχνάτε ότι, στο πλαίσιο μιας σωστής διατροφής και ενός δραστήριου τρόπου ζωής, όλα επιτρέπονται, αρκεί να γνωρίζουμε κάποια διατροφικά στοιχεία για τα γλυκίσματα των εορτών που θα μας βοηθήσουν να μην ξεφύγουμε στην ποσότητα.

Με μέτρο
Οι ειδικοί του κλάδου της υγείας διευκρινίζουν ότι η κατανάλωση γλυκών μπορεί να ενσωματωθεί στη διατροφή μας, καθώς ένα ή δύο γλυκά την  εβδομάδα δεν πρόκειται να ρίξουν τη σιλουέτα μας στα βράχια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να καλύπτουν έως 10% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων.
Το ποιο θα είναι αυτό το γλυκό και σε ποια ποσότητα θα καταναλωθεί βέβαια παίζει και αυτό τον ρόλο του στο κατά πόσο θα είναι εύκολα ή δυσκολότερα διαχειρίσιμο το αποτέλεσμα μετά την πάροδο των γιορτών. Ακόμη, όμως, και αν τσιμπήσουμε ένα μελομακάρονο παραπάνω, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορούμε να «κάψουμε» τις 150-180 θερμίδες, που έχει έκαστο, με μισή περίπου ώρα γρήγορο περπάτημα.
Τόσο για εκείνους που θα πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη, όπως τα άτομα με διαβήτη, όσο και για εκείνους που θέλουν να  περιορίσουν τις  έξτρα θερμίδες, μια εναλλακτική λύση είναι η υποκατάσταση τροφίμων και ροφημάτων, που περιέχουν σάκχαρα, με εκείνα που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η στέβια και η σουκραλόζη, αφενός δεν μας αποκλείουν από την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης και αφετέρου μας βοηθούν να μειώσουμε τις συνολικές  θερμίδες.

Για να έχει, λοιπόν, happy end η αναμέτρηση με τη ζυγαριά αυτά τα Χριστούγεννα πείτε ναι στα γλυκά, αλλά με μέτρο και χωρίς γαστρονομικές υπερβολές.

Ιατροδικαστές επισημαίνουν τι πρέπει να κάνετε αν είστε θύμα περιστατικού βίας

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Κατά τη διάρκεια των εορτών αυξάνονται τα περιστατικά βίας

Οι εορτές δεν είναι για όλες τις γυναίκες λαμπερές, γιορτινές, με μαγεία, γέλιο και χαρά. Κι αυτό γιατί πολλές γυναίκες αυτές τις μέρες βιώνουν συναισθήματα έντονου στρες και άγχους και φοβούνται ότι θα πέσουν ακόμη μία φορά θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα από το medlabnews.gr iatrikanea

 

 

Ζεστό κρασί. Ρόφημα του χειμώνα που κάνει καλό στο κρύωμα, μπούκωμα, βήχα και φυσικά στην παρέα

της Θάλειας Γούτου,  medlabnews.gr iatrikanea

Ο κρύος καιρός, σας κάνει να θέλετε σούπες, ζεστά ροφήματα και ζεστό περιβάλλον. 

Ένα πολύ καλό ρόφημα είναι το ζεστό κρασί. Μάλιστα μπορεί να είναι ένα καλό φάρμακο για το κρυολόγημα. Αν έχετε κρυώσει, στάζει η μύτη ή σας βασανίζει ο βήχας, μαζί με τα άλλα φάρμακα που παίρνετε, σκεφτείτε και ένα εντελώς φυσικό φάρμακο, το ζεστό κρασί με πολλά μπαχαρικά. Ξεμπουκώνει και ανακουφίζει.

Το ζεστό κρασί έρχεται αιώνες πριν σαν τεχνική για να μη χαλάει το κρασί βάζοντας μπόλικα μπαχαρικά που έσωζαν την κατάσταση λόγω κακής εμφιάλωσης. Είναι ένα από τα συνηθέστερα ποτά που σε αρκετές χώρες του βορρά συνδέονται παραδοσιακά με το χειμώνα και τα Χριστούγεννα ενώ πέραν του ότι έχει υπέροχη γεύση είναι εύκολο και στην ετοιμασία του. Ιδανικό για να ζεσταθείς τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια απολαμβάνοντάς το παρέα με καλούς φίλους. Το ζεστό κρασί, το βρίσκεις παντού, και φυσικά είναι το ποτό των Χριστουγέννων.  Glühwein - γκλουβάιν, σημαίνει λαμπερό κρασί για τους Γερμανούς και για τους Βρετανούς mulled wine. Η γενική κατηγορία είναι τα mulled wines, ήτοι ζεσταμένα κρασιά με καρυκεύματα, που έχει μακρά ιστορία αφού ήδη στον μεσαίωνα υπήρχαν ως θεραπευτικά και έχουν καταγραφεί ως Ypocras ή Ηipocris από τον Ιπποκράτη

Σήμερα την κατηγορία συνιστούν όλα τα αρωματικά αλκοολούχα ποτά π.χ.τα glogg (στις Σκανδιναβικές χώρες) punch, bishop (Αγγλία) που γίνονται από κρασί ή άλλο ποτό, ζάχαρη ή μέλι και μπαχαρικά και σερβίρονται ζεστά τον χειμώνα. 

Πώς να φτιάξουμε το ρόφημα;

Το ζεστό κρασί παρασκευάζεται εύκολα και συνδυάζεται με μπαχάρια (κυρίως κανέλα, γλυκάνισο, πιπερόριζα (ρίζα και όχι σκόνη) και γαρύφαλο) και με φρούτα (κυρίως πορτοκάλι). 

Ανάλογα με το κρασί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ζάχαρη ή καλύτερα μέλι κυρίως αν το κρασί είναι ξηρό.
Επίσης μπορείτε να βάλετε ένα φακελάκι τσάι, πράσινο καλύτερα, αλλά μπορεί να μπει και τσάι με αρώματα από φρούτα του δάσους.

Τέλος μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες και αμύγδαλα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε όλα τα υλικά (τις σταφίδες, το αμύγδαλο και τα αρωματικά μαζί με τις φλούδες πορτοκαλιού, το τσάι), εκτός από το κρασί, σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα. Ανάβουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τα φρούτα, την κανέλα, τον γλυκάνισο και το γαρύφαλλο.

Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε. Προσέχουμε να μην ζεστάνουμε πολύ ώρα το κρασί και εξατμιστεί το αλκοόλ.

 

Το ζεστό κρασί σερβίρεται σε χαμηλά ποτήρια με χέρι, καμιά φορά και σε πιο casual κεραμικά -ποτέ σε κρυστάλλινα. Μια καλή ιδέα είναι σε σφηνάκια.
Γαρνίρουμε το κάθε ποτήρι με ένα ραβδί κανέλας, μια φέτα πορτοκάλι και ένα αστέρι γλυκάνισο, εάν θέλουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Δεν βράζουμε το κρασί (μόνο το ζεσταίνουμε)
Το μείγμα (χωρίς το κρασί) μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο και όταν θέλουμε να απολαύσουμε το κρασί μας, ζεσταίνουμε ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο μεγάλος τραγουδιστής Βασίλης Καρράς

 

 medlabnews.gr iatrikanea

Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

Ο Βασίλης Καρράς «έφυγε» λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Κυριακής 24 Δεκεμβρίου ενώ νοσηλευόταν στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο, στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Βιογραφία

Ο αγαπημένος Βασίλης Καρράς γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Έχει δύο αδέρφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία. Όταν ήταν 10 χρόνων πήγε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Το 1969, σε ηλικία 16 χρονών, έκανε την πρώτη του μουσική εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο “Πρόσφυγας” στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, την δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι. Επίσης, είχε εργασθεί στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνεται στο τραγούδι του “Εγώ αγάπη μου, εγώ”. Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στη Θεσσαλονίκη. Οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, ενώ η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος Μ’ έχεις Κάνει Αλήτη, που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή.

Έχει συνεργαστεί με συνθέτες και στιχουργούς, όπως ο Δημήτρης Ρακιτζής Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης και ο Σπύρος Γιατράς, η Εύη Δρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος Δάντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Ηλίας Φιλίππου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι. Έχει κάνει ντουέτα με πολλούς τραγουδιστές όπως η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η Δέσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης καθώς και με τον Γιώργο Κακοσαίο. Με τους περισσότερους από αυτούς έχει συνεργαστεί σε ζωντανά προγράμματα. Επίσης, είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει γράψει τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού.

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων