MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

To νεογέννητο που πέταξαν στα σκουπίδια έφερε χτυπήματα πριν και μετά τον θάνατο του

 medlabnews.gr iatrikanea

Το βρέφος που κατέληξε στα σκουπίδια, κλεισμένο μέσα σε μια σακούλα από τα χέρια του πατέρα του, είχε γεννηθεί ζωντανό όπως αποκάλυψε στο MEGA ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Σε αντίθεση με τα όσα έλεγαν οι γονείς του, που πλέον βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης, κόντρα σε όλα όσα υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή, άτομα από το περιβάλλον τους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, το βρέφος πέθανε τα πρώτα λεπτά της ζωής του.

Οι εξετάσεις

Οι ιατροδικαστικές εξετάσεις αναμένεται να δώσουν απάντηση και στο πιο βασανιστικό ερώτημα. Αν το βρέφος ήταν ζωντανό, όταν ο πατέρας του, το πέταξε σε αυτούς τους κάδους έξω από το ξενοδοχείο και πέθανε στη συνέχεια, κλεισμένο στη σακούλα.

Διαπιστώθηκαν χτυπήματα πριν και μετά τον θάνατό του Όπως είπε ο αστυνομικός συντάκτης, πρόκειται και επίσημα πλέον για δολοφονία. Το παιδί φέρει προθανάτια αλλά και μεταθανάτια χτυπήματα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χτυπήθηκε από τους γονείς μέχρι να πεθάνει και στη συνέχεια το πέταξαν στη σακούλα.

Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι να το έχουν βάλει ζωντανό στην σακούλα και από τα χτυπήματα του κάδου να έχασε τη ζωή του.

Αναμένονται οι ιστολογικές εξετάσεις ώστε να προσδιορισθεί η αιτία θανάτου.

Επίθεση από ταύρο δέχτηκε γυναίκα σε παραλία (video)

medlabnews.gr  

Tον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο που δείχνει μία γυναίκα να δέχεται επίθεση από ταύρο σε παραλία στο Μεξικό με αυτόπτες μάρτυρες να καταγράφουν τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή Κάμπο.

Στα πλάνα φαίνεται η γυναίκα να πλησιάζει επικίνδυνα τον ταύρο με έναν άνδρα να της φωνάζει «μην τον πλησιάζεις, μην παίζεις μαζί του, σε παρακαλώ».

Μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά ο ταύρος κινείται προς την γυναίκα την οποία χτυπάει αρκετές φορές με τα κέρατά του ρίχνοντας την στην άμμο.

Βίντεο κατέγραψε τη στιγμή της επίθεσης του ταύρου, που λίγο νωρίτερα είχαν παρενοχλήσει σκύλοι.

Μολονότι περαστικοί καλούσαν την τουρίστρια να απομακρυνθεί από το ζώο, εκείνη έδειχνε να ασχολείται περισσότερο με το να μαζέψει τα πράγματά της, πλησιάζοντας επικίνδυνα τον ταύρο. Δευτερόλεπτα αργότερα το ζώο, που φαίνεται ότι το είχε σκάσει από κοντινό ράντσο, κινείται προς την τουρίστρια, την χτυπά με τα κέρατά του αρκετές φορές και τη ρίχνει στην άμμο.

Άγνωστο παραμένει αν η τουρίστρια υπέστη σοβαρά τραύματα από την επίθεση.

Καιρός για δίαιτα; Τι πρέπει να κάνετε για να χάσετε τα κιλά των εορτών;

της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγου, αισθητικού, medlabnews.gr iatrikanea

Μετά από το φαγοπότι αρχίζει η μεγάλη προσπάθεια για την απώλεια των κιλών που πήραμε όλοι μας σχεδόν, ακόμη και οι πιο προσεχτικοί, αυτή την εορταστική περίοδο. Δεν είναι όμως καιρός για εξαντλητικές δίαιτες. Προσπαθήστε να χάσετε τα κιλά των εορτών, δηλαδή από 2-4 κιλά, με την ισορροπημένη δίαιτα διατροφή.

Καταναλώστε φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα. 

Τροφές πλούσιες σε ίνες είναι τα φασόλια, τα φρέσκα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά, τα  δημητριακά ολικής άλεσης, το σιτάρι, η βρώμη, το κριθάρι, η  σίκαλη, το κεχρί, το  καλαμπόκι και το  καστανό ρύζι.

Περιορίστε τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. 

Περιορίστε την επιτραπέζια ζάχαρη, τη σακχαρόζη, τη γλυκόζη, το μέλι, και τη σορβιτόλη. Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα  όπως τα μακαρόνια, οι σοκολάτες, τα αρτοποιήματα, τα τσιπς, τα κούκις κλπ. Επίσης πολλά τρόφιμα όπως πίτες, μπισκότα, κέικ, παγωτά, αναψυκτικά, σοκολάτες, πουτίγκες, μαρμελάδες και ζελέ περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχαρόζης ή άλλων επεξεργασμένων υδατανθράκων. Τέλος καλό θα ήταν να απομακρύνετε τα γλυκά από τα σημεία που περνάτε συχνά στο σπίτι ή το χώρο εργασίας σας για να μην έχετε την επιθυμία να τα καταναλώνετε συνεχώς.

Καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι

Επιλέγετε τυρί με λίγα λιπαρά (10 με 20%)

Καταναλώστε καθημερινά 5-6 μερίδες φρέσκων φρούτων & λαχανικών.  

Αυτές οι τροφές είναι χαμηλές σε θερμίδες, ειδικά σε σχέση με το μεγάλο βάρος και τον όγκο που έχουν και πλούσιες σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνες και μέταλλα.

Περιορίστε την κατανάλωση φυσικών χυμών σε ένα ημερησίως

Επιλέγετε καθημερινά ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά ολικής άλεσης, και αναποφλοίωτο ρύζι

Εντάξτε στην εβδομαδιαία διατροφή σας τουλάχιστον από μια φορά, τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά, τα οποία να είναι παρασκευασμένα με μικρή ποσότητα ελαιολάδου

Περιορίστε το ψωμί

Μην καταναλώνετε επιτραπέζιο τυρί (φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι κλπ) σε καθημερινή βάση

Κόψτε εντελώς τα αναψυκτικά, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν ζάχαρη

Περιορίστε τα γλυκά, το πολύ σε ένα την βδομάδα

Προτιμήστε το λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο, την γαλοπούλα, το κουνέλι και φυσικά τα ψάρια, περιορίζοντας το κόκκινο κρέας σε 1 φορά την εβδομάδα

Περιορίστε την κατανάλωση του αλατιού στο μαγείρεμα ή στο φαγητό. Περιοριστείτε στη προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα και μην βάζετε επιπλέον όταν κάθεστε στο τραπέζι. Τυποποιημένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα, αλλαντικά και τουρσιά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Θυμείτε ότι όλα τα τρόφιμα από μόνα τους, περιέχουν αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι το αλάτι που προσθέτουμε κατά την ετοιμασία του φαγητού είναι επιπρόσθετο.

Αρχίστε γυμναστική τουλάχιστον ½ ώρα την ημέρα για 5 ημέρες την βδομάδα ή κάντε τουλάχιστον 2½ ώρες γυμναστική μέσα στη βδομάδα

Πιείτε άφθονο Νερό. Έχετε πάντα ένα μικρό μπουκαλάκι νερό μαζί σας. Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι βασική σε μια περίοδο αποτοξίνωσης.  

Διαβάστε επίσης

Το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Ακόμη και μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος--όπως μια λεπτή φέτα μπέικον καθημερινά--είναι ικανές να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με μια έρευνα.

Η τελευταία έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την χρηματοδότηση της ΜΚΟ Cancer Research UK έρχεται να ενισχύσει κάποια επιστημονικά συμπεράσματα, όπως εκείνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι βλαβερή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα UK Biobank.


Στο διάστημα της έρευνάς τους, που διήρκεσε πάνω από έξι χρόνια, διαπίστωσαν ότι 2.609 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κάποιος καταναλώνει καθημερινά τρεις φέτες μπέικον, αντί μόνο μίας, αυξάνεται ο κίνδυνος κατά 20% να εμφανίσει καρκίνο του εντέρου.

Για κάθε 10.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα και κατανάλωναν καθημερινά 21 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, 40 διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου, ενώ για όσους κατανάλωναν 76 γραμμάρια καθημερινά, 48 ήταν ο αριθμός των διαγνωσθέντων με καρκίνο του εντέρου.

Η ΜΚΟ Cancer Research UK υποστηρίζει ότι 5.400 από τα 41.804 κρούσματα καρκίνων του εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι άνθρωποι δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

Ενδεικτικό είναι ότι το βρετανικό υπουργείο Υγείας συμβουλεύει όσους καταναλώνουν πάνω από 90 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά να το περιορίσουν στα 70 γραμμάρια.

Η οδηγία του NHS αναφέρει ότι υπάρχουν κάποια οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος--για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρωτεϊνες--που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε σχέση με τους πιθανούς κινδύνους.

Το επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικα, χοτ ντογκ, σαλάμι) είναι τροποποιημένο ώστε είτε να παρατείνει τον χρόνο ζωής του είτε να ενισχύει την γεύση του. Οι κυριότερες μέθοδοι επεξεργασίας είναι το κάπνισμα και η επεξεργασία με αλάτι, μπαχαρικά ή συντηρητικά.

Θεωρείται ότι τα χημικά που εμπλέκονται στη διαδικασία επεξεργασίας του πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο μπάρμπεκιου, επίσης μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνα χημικά.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά κόκκινο κρέας όπως το βόειο, το χοιρινό και το κρέας του αρνιού υπάρχουν ενδείξεις ότι μια από τις πρωτεΐνες (που του χαρίζει το κόκκινο χρώμα του) μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο έντερο όταν διασπάται.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιείται στη χώρα αναφορικά με την σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.

Κάθε μέρα 10.000 πεθαίνουν στην Ευρώπη από καρδιά. Ο ΠΟΥ καλεί να καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι

 medlabnews.gr iatrikanea

Παγκόσμια μάστιγα αποτελούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις, προκαλώντας μόνο στην Γηραιά Ήπειρο κάθε μέρα τον θάνατο 10 χιλιάδων ανθρώπων και ετησίως 4 εκατομμυρίων.

Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τους Ευρωπαίους να καταναλώνουν λιγότερο αλάτι προσδοκώντας στη μείωση των εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων.

«Η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ.

Στη Ευρώπη, ένας στους τρεις ενήλικες μεταξύ 30 και 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού.

Πενήντα μία από τις 53 χώρες της περιοχής έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.

«Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι άνδρες στην περιοχή -η οποία εκτείνεται μέχρι την Κεντρική Ασία- έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες.

Επιπλέον, το χάσμα είναι επίσης γεωγραφικό: η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος νέος (μεταξύ 30 και 69 ετών) από μια ασθένεια αυτού του τύπου είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη.


Διαβάστε επίσης

Τι προκαλεί το πολύ αλάτι; Πώς μπορείτε να το μειώσετε;



 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea


Το αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο κύριος παράγοντας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής. 

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, οστεοπόρωσης, παχυσαρκίας, πέτρας στα νεφρά και νεφρικών παθήσεων. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης λόγω κακής εγκεφαλικής αιμάτωσης και κατακράτηση υγρών, ενώ δυσχεραίνει τα συμπτώματα σε άτομα με άσθμα και σακχαρώδη διαβήτη.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου διακόπτεται, με αποτέλεσμα τη μείωση της οξυγόνωσης στον εγκέφαλο και το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Το 35-50% των εγκεφαλικών οφείλονται σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, οπότε είναι σημαντικό- ειδικά όσο αυξάνεται η ηλικία- να υπάρχει σταθερή φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε παθήσεις της καρδιάς, καθώς το πάχος των αγγείων αυξάνεται ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στην αυξημένη πίεση του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ευελιξία τους και να επιβαρύνεται η καρδιακή λειτουργία για να φέρει σε πέρας σωστά την κυκλοφορία του αίματος.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι η μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Παρότι το αλάτι δεν έχει θερμίδες και δεν προκαλεί παχυσαρκία με άμεσο τρόπο, έχει συσχετιστεί με πρόσληψη βάρους, λόγω της δίψας που προκαλεί και η οποία οδηγεί σε κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων που έχουν πολλές θερμίδες.

Πέτρες στο νεφρό και νεφρική ανεπάρκεια

Οι πέτρες στα νεφρά είναι ένα πολύ συχνά εμφανιζόμενo πρόβλημα που οφείλεται σε συσσώρευση ασβεστίου στα νεφρά. Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου και η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγούν σε αυξημένη αποβολή ασβεστίου από τα ούρα που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό λίθων ασβεστίου στα νεφρά. Μακροπρόθεσμα, η επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας λόγω της αυξημένης πίεσης μπορεί να οδηγήσει και σε νεφρική ανεπάρκεια ή άλλες νεφρικές βλάβες.

Απώλεια μνήμης

Ένας στους τρεις ανθρώπους που παθαίνει εγκεφαλικό πάσχει από απώλεια μνήμης, έλλειψη ορθής σκέψης, κρίσης και συμπεριφοράς που έχει να κάνει με έλλειψη αιμάτωσης σε κάποιο αγγείο του εγκεφάλου. Από τη στιγμή που η αυξημένη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, αυξάνει και την πιθανότητα εμφάνισης απώλειας μνήμης.

Καρκίνος Στομάχου

Μελέτες έχουν καταδείξει συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού και προϊόντων που έχουν πολύ αλάτι και της εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Οστεοπόρωση

Το ποσοστό αποβολής ασβεστίου μέσω της διούρησης αυξάνεται όσο αυξάνεται η ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής. Σε περίπτωση που η συγκέντρωση ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματος είναι χαμηλή, τότε ο οργανισμός αναγκάζεται να αποσπάσει ασβέστιο από τα οστά με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης αρχικά οστεοπενίας και αργότερα οστεοπόρωσης. Οι μελέτες δείχνουν ότι άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης (γυναίκες μετά της εμμηνόπαυση και ηλικιωμένοι άνδρες) μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνισή της με μείωση πρόσληψης αλατιού που δημιουργεί θετικό ισοζύγιο ασβεστίου.

Κατακράτηση υγρών

Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών που μπορεί να φτάνει εύκολα και το 1.5 λίτρο. Η κατακράτηση μπορεί να εκφράζεται με πρήξιμο των άκρων και των δαχτύλων, αύξηση του βάρους, ενώ και η εμφάνιση κυτταρίτιδας ευνοείται από τις κατακρατήσεις υγρών που προκαλούνται από υψηλή κατανάλωση αλατιού.

Άσθμα

Το άσθμα δεν προκαλείται από αυξημένη κατανάλωση αλατιού, ενώ και η υψηλή πρόσληψη νατρίου δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του, ωστόσο σε πολλές μελέτες έχει φανεί ότι δυσχεραίνει πολύ τα συμπτώματα, οπότε σε παιδιά που εμφανίζουν άσθμα είναι πολύ ωφέλιμο να μειώνεται η πρόσληψη αλατιού.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο για εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ άτομα που ήδη πάσχουν από διαβήτη είναι καλό να μειώνουν την πρόσληψη αλατιού, καθώς μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών του διαβήτη.
Πού κρύβεται
Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι αν δεν προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας δεν καταναλώνουμε σχεδόν καθόλου. Δυστυχώς, όσοι από εμάς θέλουμε να γνωρίζουμε πόσο αλάτι παίρνουμε ή πρέπει να το ελαττώσουμε για άλλους λόγους, π.χ. ιατρικούς, θα πρέπει να μάθουμε ότι το πολύ αλάτι της διατροφής μας είναι το κρυμμένο σε έτοιμα ή συσκευασμένα τρόφιμα, ακόμα και σε κάποια που έχουν γλυκιά γεύση (π.χ. μπισκότα, κρουασάν, ντόνατς), όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται αυτό. Και για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται, αρκεί ίσως να αναφέρουμε ότι στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι το 75-80% του αλατιού καταναλώνεται μέσω των τροφίμων του εμπορίου.

Τα πιο αλατισμένα
Φορτωμένα με αλάτι είναι αρκετά προϊόντα γνωστών εταιρειών. Σε σχετικές έρευνες, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσο πιο γνωστή ήταν η εταιρεία παρασκευής τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα αλατιού του προϊόντος. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζαν το διπλάσιο συγκριτικά με προϊόντα που παρασκευάζονταν από τα ίδια τα σουπερμάρκετ. Ιδού τα πιο αλατισμένα προϊόντα: Ψωμί, προϊόντα κρέατος, αλλαντικά, δημητριακά πρωινού, τυρί, βούτυρο και προϊόντα επάλειψης, φασόλια, έτοιμα και κονσερβοποιημένα γεύματα, σούπες, πίτσες, πατατάκια, σνακ και ελιές

Τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού;

Μεγάλη πρόσφατη μελέτη παρείχε νέες ενδείξεις για το ότι η υψηλή σε νάτριο διατροφή έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και έδειξε ότι:
  • άτομα που εφαρμόζουν διατροφή υψηλή σε νάτριο και φτωχή σε κάλιο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακό έμφραγμα και ανακοπή καρδιάς ή από οποιοδήποτε άλλο λόγο.
  • για να μειωθεί ο κίνδυνος, η παρέμβαση περιλαμβάνει διατροφή με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που είναι φυσική πηγή καλίου και περιέχουν ελάχιστο νάτριο και μείωση της κατανάλωσης ψωμιού και τυριών, επεξεργασμένου κρέατος και συσκευασμένων προϊόντων που είναι υψηλά σε νάτριο.

Τι είναι η 5η νόσος, ο παρβοϊός Β19 και ποια τα συμπτώματα που προκαλεί; Έξαρση του Λοιμώδους Ερυθήματος σε παιδιά

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr iatrikanea

Η πέμπτη νόσος ή το λοιμώδες ερύθημα είναι ήπια, μέτρια μεταδοτική νόσος που παρατηρείται συνηθέστερα σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Η πέμπτη νόσος ονομάζεται έτσι γιατί είναι η 5η από τις συνήθεις παιδικές λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό και εξάνθημα. Οι άλλες είναι η ιλαρά, το ροδόχρουν εξάνθημα, η ερυθρά και η οστρακιά και μερικές φορές η ανεμευλογιά.
Συνήθως παρουσιάζει έξαρση το χειμώνα και την άνοιξη, αλλά μπορεί κάποιος να προσβληθεί από το λοιμώδες ερύθημα οποιαδήποτε εποχή του έτους.

Αιτιολογία: 
Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19, 
Parvovirus.
Ο παρβοϊός Β19 είναι μικρός ιός DNA που μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα νόσων που κυμαίνονται από το αυτοϊώμενο λοιμώδες ερύθημα μέχρι ανεπάρκεια του μυελού των οστών και εμβρυϊκό θάνατο.
Πώς μεταδίδεται;
Η μετάδοση πιστεύεται ότι γίνεται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων από μολυσμένα άτομα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο και να οδηγήσει σε αιμολυτική νόσο του νεογνού.



Ο ιός μεταδίδεται πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος.
Το λοιμώδες ερύθημα μπορεί να μεταδοθεί με την απευθείας επαφής ή από την εισπνοή αναπνευστικών εκκρίσεων του προσβεβλημένου ατόμου.
Η περίοδος της μολυσματικότητας είναι πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος.
Από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί το εξάνθημα το άτομο δεν είναι πλέον φορέας της νόσου.
Ωστόσο, για όσο διάστημα υπάρχει το εξάνθημα, ίσως να είναι ασφαλέστερο να κρατήσετε το παιδί σας μακριά από οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να είναι έγκυος.

Συμπτώματα:
Η λοίμωξη είναι συχνά ασυμπτωματική (χωρίς συμπτώματα) ή υποκλινική (με ήπια συμπτώματα).
Οι ασθενείς εμφανίζουν μια σύντομη, ελαφριά νόσο.
Μετά από μία τυπική περίοδο επώασης ανάμεσα στις 4 και 14 ημέρες, εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:
  • πυρετό,
  • κακουχία,
  • κεφαλαλγία
  • Ένα εξάνθημα το οποίο συνήθως αναπτύσσεται 1 με 4 ημέρες αφ’ ότου κοκκινίσουν τα μάγουλα. Το εξάνθημα εμφανίζεται πρώτα στον κορμό και μετά στα άκρα. Έχει ερυθηματική μορφή (μοιάζει με κοκκινίλα) ή μορφή δαντέλας, ιδιαίτερα στα άκρα, και μπορεί να είναι πολύ πιο εμφανές μετά από ένα ζεστό μπάνιο. Το εξάνθημα συνήθως υπάρχει για 7 με 10 ημέρες
  • κνησμό.
  • Πόνος στις αρθρώσεις (σπανίως)
Η ερυθρότητα του προσώπου προσομοιάζει με αυτή που εμφανίζεται όταν χαστουκίζεται το πρόσωπο του παιδιού, αν και απουσιάζει η περιστοματική ερυθρότητα. Αρκετές ημέρες μετά την εμφάνιση του αρχικού ερυθήματος, ένα λιγότερο ευδιάκριτο εξάνθημα μπορεί να εμφανισθεί στα άκρα και στον κορμό. Το εξάνθημα συνήθως υποχωρεί εντός μιας εβδομάδας, μπορεί όμως να επιμένει για αρκετές εβδομάδες εφόσον ο ασθενής εκτίθεται στο κρύο, στη ζέστη, άσκηση ή στρες.
Σε υγιείς ενήλικες ο ιός προκαλεί́ συμπτώματα γρίπης με χαρακτηριστικό ερύθημα και αρθρίτιδα (80% των περιπτώσεων) ιδιαίτερα σε γυναίκες.
Οι ενήλικες μπορεί να εκδηλώσουν αρθραλγία και αρθρίτιδα, μολονότι τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια στα παιδιά.
Σε ασθενείς με χρόνια αιμολυτική αναιμία ο ιός μπορεί να προκαλέσει παροδικές απλαστικές κρίσεις με αποτέλεσμα μέτρια μέχρι σοβαρή αναιμία που χαρακτηρίζεται από απουσία δικτυοερυθροκυττάρων. Οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, εξάντληση, συμπτώματα από το γαστρεντερικό και αναπνευστικό καθώς και δερματικό εξάνθημα. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν για 3- 5 ημέρες.

Το εξάνθημα μπορεί να επανεμφανιστεί μετά από μία περίοδο αρκετών εβδομάδων ή μηνών και, ίσως, να ποικίλει σε ένταση σε σχέση με αλλαγές στην θερμοκρασία ή με την έκθεση στον ήλιο.
Αν το παιδί σας έχει προσβληθεί από λοιμώδες ερύθημα μια φορά η υποτροπή της νόσου είναι σπάνια.
Τα περισσότερα άτομα που προσβάλλονται από τη νόσο δεν παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς σοβαρές συνέπειες.
Aν το λοιμώδες ερύθημα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να καταλήξει σε αποβολή

Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται μόνο με την κλινική εικόνα της νόσου. Εργαστηριακά η διάγνωση μπορεί να γίνει με την ανίχνευση του DNA του ιού (PCR-αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), ή με ανίχνευση των ειδικών IgM και IgG αντισωμάτων (ELISA, Western blot).

Θεραπεία
Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται κάποια ειδική θεραπεία. Ασθενείς με συνυπάρχουσα χρόνια αιμολυτική αναιμία μπορεί να εκδηλώσουν παροδικές απλαστικές κρίσεις (TAC). Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να προειδοποιούνται για τον κίνδυνο από τη λοίμωξη με τον παρβοϊό Β19, να ενημερώνονται για τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα και να συμβουλεύονται να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια σε υπόνοια έκθεσης στον ιό. Οι ασθενείς με TAC μπορεί να αναπτύξουν απειλητική για τη ζωή αναιμία που απαιτεί άμεσα μετάγγιση αίματος ή μερική αφαιμαξομετάγγιση.

Πρόγνωση - πρόληψη
Η πρόγνωση είναι καλή. Η απομόνωση των ασθενών μετά την εμφάνιση του εξανθήματος είναι άσκοπη.

 Σε περίοδο επιδημίας οι έγκυες που δεν έχουν αντισώματα κατά του ιού και εργάζονται σε βοεφονηπιακούς σταθμούς, σε σχολεία και σε νοσοκομεία πρέπει να ενημερώνονται, γιατί αν νοσήσουν πρέπει να παρακολουθείται το έμβρυο με υπερήχους, (ο κίνδυνος νόσησης του εμβρύου σε περίπτωση που νοσήσουν είναι 10%).

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων