MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ;

 

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, το οποίο προκαλείται κυρίως από τη νόσο Αλτσχάιμερ αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου, η αφιέρωση χρόνου στην οικογένεια και στους φίλους, οι χειροτεχνικές δημιουργίες, η γιόγκα, τα σπορ και ο εθελοντισμός είναι ανάμεσα σε εκείνες τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος συχνότερα, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας, δείχνει μια νέα μελέτη Κινέζων επιστημόνων. Το μεγαλύτερο όφελος έχουν οι νοητικές-γνωστικές δραστηριότητες και έπονται οι σωματικές και οι κοινωνικές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λιν Λου του Έκτου Νοσοκομείου και του Ινστιτούτου Εγκεφάλου IDG/McGovern Institute του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, πραγματοποίησαν μια ευρεία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των διαθέσιμων ερευνών διεθνώς σχετικά με τις επιπτώσεις διαφόρων δραστηριοτήτων(νοητικών, σωματικών, κοινωνικών) πάνω στον κίνδυνο άνοιας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο σχετίζονται με ποικίλα οφέλη για την υγεία, όπως μικρότερο κίνδυνο καρκίνου ή καρδιακής αρρυθμίας, αλλά έως τώρα ήταν ασαφές κατά πόσο αυτό ισχύει και για την άνοια. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο μειώνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την πιθανότητα άνοιας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 38 έρευνες από όλο τον κόσμο, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που δεν είχαν άνοια στην αρχή των μελετών και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια για τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους είτε μέσω συνέντευξης είτε ερωτηματολογίων. Στη διάρκεια των μελετών 74.700 άνθρωποι διαγνώστηκαν με άνοια (μεταξύ των οποίων 2.848 με νόσο Αλτσχάιμερ).

Το συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι ότι όσοι άνθρωποι είχαν διάφορες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο τους, κάνοντας πράγματα που τους ευχαριστούσαν σε νοητικό-γνωστικό, σωματικό ή κοινωνικό επίπεδο, είχαν κατά μέσο όρο 17% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή τους, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν τέτοιες δραστηριότητες.

Ποιοι έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου άνοιας (23%) αφορά όσους ασχολούνται κυρίως με διανοητικές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα και το γράψιμο για λόγους ευχαρίστησηςη παρακολούθηση εκπομπών στην τηλεόραση, η ακρόαση ραδιοφώνου, το παίξιμο επιτραπέζιων παιγνιδιών ή μουσικών οργάνων, η χρήση υπολογιστή, οι χειροτεχνίες κ.α.

Μείωση 17% του κινδύνου άνοιας επιφέρουν οι σωματικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, το ποδήλατο, η γυμναστική, τα σπορ, η γιόγκα και ο χορός. Μείωση 7% του κινδύνου άνοιας φέρνουν οι κοινωνικές δραστηριότητες όπως η συχνότερη επικοινωνία με συγγενείς και φίλους, η παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων, η συμμετοχή σε κοινωνικές λέσχες και ομίλους, ο εθελοντισμός, η παρακολούθηση θρησκευτικών-εκκλησιαστικών δραστηριοτήτων κ.α.

«Αυτή η μετα-ανάλυση δείχνει ότι το να είναι κανείς δραστήριος, έχει οφέλη και υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που είναι εύκολο να ενσωματωθούν στην καθημερινή ζωή και οι οποίες μπορεί να αποβούν ευεργετικές για τον εγκέφαλο», δήλωσε ο δρ Λου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Τσοπανόσκυλο επετέθη σε 39χρονη στην Χαλκιδική και την έστειλε στο νοσοκομείο

medlabnews.gr iatrikanea 

Δραματικές στιγμές γεμάτες πόνο και αγωνία έζησε μια γυναίκα στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής, όταν της επιτέθηκε τσοπανόσκυλο στον δρόμο, το οποίο ξέφυγε από την ιδιοκτήτριά του. Η γυναίκα προσπάθησε να ξεφύγει από τα δόντια του. Δεν τα κατάφερε όμως, τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου.

Η επίθεση του σκύλου έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα, όταν η 39χρόνη άφησε τα παιδιά της σε δραστηριότητες στη Κασανδρία και πήγαινε να πάρει έναν καφέ όταν άκουσε από πίσω της μια κραυγη. Ήταν η ιδιοκτήτρια του σκύλου που τής φώναζε να τρέξει. Μόλις γύρισε είδε ένα μεγάλο τσοπανόσκυλο να ορμάει κατά πάνω της.

Η γυναίκα κράτησε την ψυχραιμία της -γιατί γνωρίζει από σκυλιά καθώς έχει και η ίδια- έβαλε τα χέρια μπροστά στο πρόσωπο για να προστατέψει το κεφάλι της. Κατάφερε να παραμείνει όρθια και να αποκρούσει τις δαγκωνιές. Οι φωτογραφίες είναι από τα τραύματα της γυναίκας στα άκρα και έχουν τραβηχτεί χθες, τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση.

Η ιδιοκτήτρια κρατούσε το τσοπανόσκυλο με ένα απλό λουρί, χωρίς φίμωτρο, έτσι δεν μπόρεσε να το συγκρατήσει. Η 39χρόνη για να γλιτώσει από το εξαγριωμένο σκυλί έτρεξε προς ένα καφέ μέσα στα αίματα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου όπου νοσηλεύθηκε για 4 ημέρες.

Όπως φαίνεται έφερε σοβαρά τραύματα. Σε βάρος της ιδιοκτήτριας ασκήθηκε δίωξη για σωματική βλάβη από αμέλεια και παράβαση του νόμου περί ευζωίας ζώων συντροφιάς. Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι η ιδιοκτήτρια πήγε στο νοσοκομείο κρυφά να δει το θύμα και είπε ότι ήταν δικό της το λάθος επειδή κρατούσε μια σακούλα που τρόμαξε το σκυλί.

Πηγή star.gr

Διαβάστε επίσης

Η σωστή διατροφή που προστατεύει και καθυστερεί την άνοια και το Αλτσχάιμερ. Από τι αποτελείται η διατροφή για τη μνήμη;

της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγος, medlabnews.gr iatrikanea

Η άνοια φαίνεται να εξελίσσεται ως μια ωρολογιακή βόμβα για την υγεία και τη φροντίδα, με τον αριθμό των ατόμων που ζουν με την πάθηση να αναμένεται να τριπλασιαστεί παγκοσμίως στα 135 εκατομμύρια ως το 2050, σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση.

Η πλειοψηφία των μελετών συνιστά πως η διατροφή θα μπορούσε να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του Alzheimer.Η διατροφή φαίνεται να είναι ένας από τους παράγοντες που έχουν προστατευτικό ρόλο όσον αφορά την εμφάνιση ή/ και την εξέλιξη της νόσου. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το οξειδωτικό στρες και η συσσώρευση ελεύθερων ριζών εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία της νόσου.  Επίσης αρκετές έρευνες έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ των γνωστικών ικανοτήτων και τα επίπεδα συγκέντρωσης του φολικού οξέος, βιταμίνης Β12, Β6 και ομοκυστεΐνης στον ορό. Εντούτοις, οι διατροφικοί παράγοντες δεν μπορούν να μελετηθούν χωριστά, αλλά σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους παράγοντες που σχετίζονται με το Alzheimer, όπως γενετικούς, οιστρογόνα, χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Πολυακόρεστα λιπαρά

Το λινολεϊκό (ω-6) και το α-λινολενικό οξύ (ω-3) είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία και είναι πρόδρομες ενώσεις για το σχηματισμό των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) μακράς αλυσίδας, όπως το αραχιδονικό (ΑΟ), εικοσαπενταενοϊκό (EPA) και το εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ (DHA), τα οποία επιδρούν στη ρευστότητα των μεμβρανών, στις ενζυμικές δράσεις και στη σύνθεση των εικοσανοϊδών. Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε PUFA, όπως το DHA και αλλαγές στη σύνθεση της μεμβράνης του σε αυτά τα οξέα αντανακλούν τις αλλαγές στη διατροφή. Εξασθένιση της δομικής και λειτουργικής ακεραιότητας του εγκεφαλικού ιστού φαίνεται να σχετίζεται με απώλεια του DHA των κυτταρικών μεμβρανών. Το ΑΟ, επίσης πολύ σημαντικό συστατικό του εγκεφάλου, αποτελεί τον κύριο πρόδρομο για τη σύνθεση των εικοσανοϊδών, τα οποία δρουν ως εξωκυτταρικά και εσωκυτταρικά σήματα. Συνέπεια του γήρατος είναι η μείωση των PUFA των κυτταρικών μεμβρανών, που οδηγεί σε γνωστική πτώχευση. Νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η νόσος του Alzheimer και του Parkinson επίσης παρουσιάζουν απώλεια των PUFA των κυτταρικών μεμβρανών. Ως εκ τούτου εικάζεται ότι μια διατροφή ισορροπημένη σε ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα πιθανόν να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εκδήλωσης αυτών των ασθενειών ή στη μείωση της προσβολής των εγκεφαλικών λειτουργιών που αυτές προκαλούν

Βιταμίνες

Απόδειξη για τη σπουδαιότητα των Β βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου αποτελούν οι έρευνες που δείχνουν νευρολογική και ψυχολογική δυσλειτουργία σε κατάσταση έλλειψης τους. Το επίπεδο αυτών των βιταμινών είναι συχνά χαμηλό στα ηλικιωμένα άτομα και όπως προαναφέρθηκε έχει αποδειχθεί συσχέτιση μεταξύ της απώλειας της γνωστικής ικανότητας ή της νόσου Alzheimer και της ανεπάρκειας βιταμινών Β. Εντούτοις, η φύση της συσχέτισης αυτής δεν είναι ακόμα γνωστή. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η ανεπάρκεια σε βιταμίνες Β συντελεί σ΄ αυτήν την εγκεφαλική υπολειτουργία ή έπεται του γήρατος και των συνακόλουθων ασθενειών. Από μια θεωρητική σκοπιά, αυτή η ανεπάρκεια βιταμινών συμβάλει στην εξασθένηση των αντιδράσεων μεθυλίωσης, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου
Επιπρόσθετα, η ανεπάρκεια αυτών των βιταμινών πιθανόν να οδηγήσει σε υπερομοκυστεϊναιμία, ένα πρόσφατα αναγνωρισμένο παράγοντα επικινδυνότητας για τη δημιουργία θρόμβωσης, εμφρακτικής αγγειακής ασθένειας και εγκεφαλικού, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε ισχαιμία του εγκεφάλου. Υψηλή συγκέντρωση ομοκυστεΐνης στο πλάσμα μπορεί να έχει δηλητηριώδη δράση στα αρτηριακά τοιχώματα. Η δράση αυτή μπορεί να δώσει μια εξήγηση γιατί τα ηλικιωμένα άτομα με μακροχρόνια έλλειψη βιταμινών αναπτύσσουν δευτερογενώς κάποιες νευρολογικές δυσλειτουργίες, οι οποίες προκαλούνται από μικρές εγκεφαλοαγγειακές αλλοιώσεις. Η γνωστική εξασθένιση λοιπόν που απαντάται στα ηλικιωμένα άτομα θα μπορούσε να αποδοθεί σε σχετιζόμενες με την ομοκυστεΐνη εγκεφαλοαγγειακές αλλοιώσεις. Επίσης, σε έρευνες έχει αποδειχθεί ότι οι πάσχοντες από τη νόσο Alzheimer είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο πλάσμα από ότι τα άτομα που δεν έπασχαν από άνοια

Απώλεια βάρους
Η παχυσαρκία ενοχοποιείται ως ένας παράγοντας εξασθένησης της μνήμης. Από την άλλη μεριά, οι πολύ αυστηρές δίαιτες που μειώνουν την πρόσληψη υδατανθράκων και στερούν πηγές αντιοξειδωτικών όπως το ελαιόλαδο που είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, οδηγούν στα ίδια αρνητικά αποτελέσματα.
H νόσος Alzheimer είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στα ηλικιωμένα άτομα. Σημαντική απώλεια βάρους είναι από τα χαρακτηριστικά κλινικά ευρήματα της νόσου. Η απώλεια σωματικού βάρους σχετίζεται άμεσα με μειωμένη μυϊκή μάζα, η οποία οδηγεί σε απώλεια της λειτουργικής ανεξαρτησίας του ατόμου και τελικά σε αυξημένη ανάγκη για νοσοκομειακή περίθαλψη. Η απώλεια βάρους επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για έλκη κατάκλισης, μολύνσεις και θνησιμότητα, οδηγώντας έτσι σε αυξημένη κατανάλωση των πόρων που διατίθενται για την υγεία. Αρκετές έρευνες διαπίστωσαν ενεργειακή υποθρεψία σε ασθενείς με άνοια και άνοια τύπου Alzheimer βάση βιοχημικών και ανθρωπομετρικών μετρήσεων. Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι αυτή καθαυτή η υποθρεψία πιθανόν να είναι ένας από τους παράγοντες για την αιτιολογία της άνοιας και άλλων ψυχιατρικών και γνωστικών δυσλειτουργιών, παρόλο που οι περισσότερες έρευνες δεν κατάφεραν να υποστηρίξουν αυτήν την άποψη.
Έχει υποστηριχθεί ότι η νόσος σχετίζεται άμεσα με δυσλειτουργία της ρύθμισης του σωματικού βάρους, δηλαδή πιθανόν με μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη και αφύσικα αυξημένη ενεργειακή απώλεια. Παρόλο που οι έρευνες σ΄ αυτόν τον τομέα είναι περιορισμένες, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν μπορούν να υποστηρίξουν την άποψη ότι ο αυξημένος μεταβολικός ρυθμός οδηγεί στην ανεξήγητη απώλεια βάρους των ασθενών με άνοια τύπου Alzheimer και των ασθενών με καχεξία. Ως εκ τούτου απαιτείται έρευνα για τη μελέτη της διατροφικής συμπεριφοράς και της φυσικής τους δραστηριότητας, με σκοπό να αναπτυχθούν στρατηγικές παρέμβασης που να επαναεγκαθιδρύουν το ενεργειακό ισοζύγιο και τη διατήρηση της μυϊκής τους μάζας. Η σημασία τέτοιου είδους παρεμβάσεων έγκειται στο γεγονός ότι ίσως φανούν ικανές να αποτελέσουν πρακτικές και φτηνές στρατηγικές για το θεραπευτικό χειρισμό των ασθενών με άνοια τύπου Alzheimer.

Μεσογειακή δίαιτα

Μεγαλύτερη κατανάλωση ψαριών, φρούτων και λαχανικών και μέτρια κατανάλωση κρασιού αλλά και μεγαλύτερη προσήλωση σε διατροφικά σχήματα, όπως η μεσογειακή δίαιτα, ενδεχομένως σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο για άνοια και ΝΑ. Αντίστοιχα, όσον αφορά σε διατροφικά συστατικά, μεγαλύτερη κατανάλωση αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνης Ε, βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως φυλλικού οξέος, μονοακόρεστων και ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, μέτρια κατανάλωση αλκοόλης και μικρή κατανάλωση ολικών, κορεσμένων και trans λιπιδίων, πιθανόν σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο για άνοια και ΝΑ.  

Πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη για την άνοια στη χώρα μας κατέδειξε ότι η υιοθέτηση της μεσογειακή διατροφής σχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα. Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εκτιμάται σε 4,6% των ατόμων άνω των 65 ετών, ποσοστό σχετικά χαμηλότερο σε σχέση με άλλους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς όπου ανέρχεται στο 6%, ενώ η συχνότητα της ήπιας διανοητικής διαταραχής αφορά το 11,8% των ατόμων άνω των 65 ετών.

Έτσι η διατροφή για τη μνήμη έχει διατροφικά συστατικά, που αποτελείται από:

πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, μούρα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο 

Οι βασικότερες γενικές διατροφικές συστάσεις για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία είναι οι ακόλουθες:
• Ημερήσια κατανάλωση 8 μερίδων φρούτων και λαχανικών
• Ημερήσια κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών χαμηλά σε λιπαρά
• Μέση ημερήσια πρόσληψη έως 180 γρ. ψαριού και κρέατος
• Ημερήσια πρόσληψη 40 γρ. ξηρών καρπών
• Ημερήσια κατανάλωση 6 μερίδων προϊόντων ολικής αλέσεως
• Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία είναι όλες οι αντιοξειδωτικές ουσίες, τα ω-3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες C, D, Β12 και το φυλλικό οξύ.

Πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα ιχθυέλαια και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο γαύρος, η ρέγκα, η πέστροφα, ο μπακαλιάρος, το σκουμπρί και ο τόνος, τα οποία περιέχουν το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Άλλες πηγές είναι τα σπορέλαια, όπως το σογιέλαιο και το λινέλαιο, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος, που περιέχουν 18-α-λινολενικό οξύ (ALA), το ποιο μπορεί να μετατραπεί σε EPA και DHA. Η ανάγκη πρόσληψης επαρκούς ποσότητας ω-3 λιπαρών οξέων καθημερινά έχει οδηγήσει και στην παραγωγή εμπλουτισμένων με αυτά τροφίμων, όπως μαλακής φυτικής μαργαρίνης.

Oι άνθρωποι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν, όπως η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής για να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας.

Διαβάστε επίσης

Χάπι θα αναγεννά νευρώνες στον εγκέφαλο. Ελπίδα για ασθενείς με Αλτσχάιμερ, άνοια, εγκεφαλικό


 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea


Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός τεσσάρων μορίων μπορεί να μετατρέψει αστροκύτταρα σε λειτουργικούς νευρώνες – Ελπίδα για ασθενείς με Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικά και τραυματισμούς του εγκεφάλου


Ένας απλός συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να μετατρέψει κύτταρα που γειτονεύουν με κατεστραμμένους νευρώνες σε νέους, άκρως λειτουργικούς νευρώνες! Το επίτευγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Stem Cell Reports», μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία τόσο των εγκεφαλικών επεισοδίων όσο και των τραυματισμών του εγκεφάλου αλλά και της νόσου Αλτσχάιμερ – περιπτώσεις δηλαδή στις οποίες εμφανίζεται απώλεια των νευρώνων.

Γλοιακά κύτταρα, τα κύτταρα της… αναγέννησης

Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια εντόπισε ένα «κοκτέιλ» τεσσάρων – πιθανώς και τριών – μορίων που μπορεί να μετατρέψει γλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου, τα οποία παρέχουν υποστήριξη και μόνωση στους νευρώνες, σε νέους νευρώνες. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των βλαβών του εγκεφάλου είναι ότι οι νευρώνες δεν αναγεννώνται μετά τη βλάβη επειδή δεν διαιρούνται»ανέφερε ο Γκονγκ Τσεν, καθηγητής Βιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Ο καθηγητής προσέθεσε ότι «αντιθέτως, τα γλοιακά κύτταρα, τα οποία συγκεντρώνονται γύρω από τον κατεστραμμένο εγκεφαλικό ιστό, μπορούν να πολλαπλασιαστούν μετά από τραυματισμό του εγκεφάλου. Πιστεύουμε με την ομάδα μου ότι η μετατροπή των γλοιακών κυττάρων τα οποία είναι οι γείτονες των νεκρών νευρώνων σε νέους νευρώνες είναι ο καλύτερος τρόπος αποκατάστασης των χαμένων νευρωνικών λειτουργιών».
Η ομάδα του καθηγητή Τσεν είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν μελέτη στην οποία περιέγραφε μια σειρά εννέα μικρών μορίων τα οποία μπορούν να μετατρέψουν απευθείας ανθρώπινα γλοιακά κύτταρα σε νευρώνες. Ωστόσο ο μεγάλος αριθμός μορίων καθώς και η συγκεκριμένη αλληλουχία των μορίων που απαιτείτο για τον αναπρογραμματισμό των γλοιακών κυττάρων περιέπλεκε την κατάσταση σε ό,τι αφορούσε τη χρήση αυτής της μεθόδου ως θεραπείας. Στη νέα μελέτη οι ερευνητές δοκίμασαν πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς μορίων προκειμένου να εντοπίσουν τον πιο απλό για τον αναπρογραμματισμό αστροκυττάρων, ενός τύπου γλοιακών κυττάρων, σε νευρώνες.
«Βρήκαμε την πιο αποτελεσματική χημική φόρμουλα μεταξύ των εκατοντάδων συνδυασμών φαρμάκων που δοκιμάσαμε» είπε η Γιουτσάο Γιν, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια που εντόπισε τον ιδανικό συνδυασμό μικρών μορίων και συμπλήρωσε: «Χρησιμοποιώντας τέσσερα μόρια που παρεμβαίνουν σε τέσσερα σημαντικά μονοπάτια σήμανσης των ανθρώπινων αστροκυττάρων, καταφέραμε να μετατρέψουμε αποτελεσματικά – σε ποσοστό ως και 70% – αστροκύτταρα σε λειτουργικούς νευρώνες».

Άκρως λειτουργικοί οι νευρώνες που προκύπτουν από τη μετατροπή

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι νευρώνες που προκύπτουν από τη χημική αυτή μετατροπή των αστροκυτττάρων μπορούν να επιβιώσουν για διάστημα μεγαλύτερο των επτά μηνών σε καλλιέργεια στο εργαστήριο. Σχηματίζουν μάλιστα ισχυρά νευρικά δίκτυα και στέλνουν χημικά και ηλεκτρικά σήματα ο ένας στον άλλον, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους φυσιολογικούς νευρώνες στον εγκέφαλο. Η χρήση τριών μικρών μορίων αντί τεσσάρων φαίνεται επίσης να οδηγεί σε μετατροπή των αστροκυττάρων σε νευρώνες, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση το ποσοστό μετατροπής πέφτει κατά περίπου 20%.
Η ομάδα του καθηγητή Τσεν είχε αναπτύξει στο παρελθόν γονιδιακή θεραπεία για τη μετατροπή των αστροκυττάρων σε νευρώνες. Ωστόσο εξαιτίας του τεράστιου κόστους της γονιδιακής θεραπείας το οποίο μπορεί να ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο δολάρια ανά ασθενή, οι ερευνητές άρχισαν να αναζητούν πιο οικονομικές προσεγγίσεις για τη μετατροπή γλοιακών κυττάρων σε νευρώνες. Παράλληλα και ο τρόπος χορήγησης της γονιδιακής θεραπείας είναι πιο πολύπλοκος αφού απαιτεί την έγχυση ιικών σωματιδίων στο ανθρώπινο σώμα. Αντιθέτως η νέα προσέγγιση των χημικών μορίων μπορεί να «κλειστεί» σε ένα χάπι που θα λαμβάνουν οι ασθενείς.
«Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της νέας προσέγγισης είναι ότι ένα χάπι που περιέχει μικρά μόρια θα μπορεί να διανέμεται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο και να φθάνει ακόμη και σε αγροτικές περιοχές χωρίς προηγμένο υγειονομικό σύστημα» σημείωσε ο δρ Τσεν. «Το όνειρό μου είναι να αναπτύξω ένα απλό σύστημα, όπως ένα χάπι, το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με εγκεφαλικό ή με Αλτσχάιμερ ώστε να αναγεννούν τους νευρώνες τους και να αποκτούν ξανά τις χαμένες ικανότητες μάθησης και μνήμης».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως οι νέοι νευρώνες έδειξαν παρόμοιες ιδιότητες με τους νευρώνες που είχαν καταστραφεί. Αυτό δείχνει μία πιθανή επίδραση της κυτταρικής σειράς των γλοίων στη νευρωνική ταυτότητα.

«Το πιο εντυπωσιακό εύρημα αυτής της μελέτης είναι το γεγονός ότι οι νευρώνες που μετατράπηκαν είναι πλήρως λειτουργικοί και σχηματίζουν συναπτικά δίκτυα με άλλους προϋπάρχοντες νευρώνες διευκολύνοντας την αποκατάσταση της κινητικής λειτουργίας», κατέληξε ο Δρ. Gong Chen.
Πιο κοντά στο όνειρο
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι υπάρχουν πολλά ακόμη άλυτα τεχνικά θέματα προτού αναπτυχθεί ένα χάπι που θα περιέχει τον συνδυασμό των μικρών μορίων, όπως το πώς ακριβώς θα δημιουργηθεί αυτό το χάπι. Σχεδιάζουν επίσης να διερευνήσουν πιθανές παρενέργειες της προσέγγισής τους ώστε να αναπτύξουν το ασφαλέστερο δυνατό χάπι. Σε κάθε περίπτωση όμως δηλώνουν αισιόδοξοι σχετικά με το ότι ο συνδυασμός μορίων που εντόπισαν είναι άκρως υποσχόμενος ενάντια στις νευρολογικές διαταραχές. «Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό μας» κατέληξε ο καθηγητής Τσεν.
Πηγή ιατρική επιθεώρηση Stem Cell Reports, medlabnews.gr


Διαβάστε επίσης

Το ρόφημα που χρειαζόμαστε για ένα υγιή εγκέφαλο. Μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και άνοιας


επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea


Το ρόφημα που αξίζει να πίνουμε κάθε μέρα για έναν υγιή εγκέφαλο είναι το τσάι φυσικά. Αν είστε λάτρεις του τσαγιού, έχουμε υπέροχα νέα για εσάς. Μια νέα έρευνα, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής στη Σιγκαπούρη (Yong Loo Lin) δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο της γνωστικής εξασθένισης και της άνοιας κατά σχεδόν 50%.


Επομένως, αν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε το πρωινό σας χωρίς το αγαπημένο σας ρόφημα, μπορείτε να χαρείτε επιπλέον για το γεγονός ότι η συνήθειά σας προστατεύει τη μακροχρόνια υγεία του εγκεφάλου σας. Και όσοι από εσάς δεν πίνετε ακόμα τσάι- το γεγονός αυτό αποτελεί έναν πολύ πειστικό λόγο για να το ξεκινήσετε.

Το τσάι θα προστατέψει τον εγκέφαλο σας, όσο μεγαλώνετε

Η παρούσα έρευνα συγκέντρωσε δεδομένα από περίπου 1.000 κινέζους συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας (55 χρονών και άνω). Τους ζητήθηκαν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση τσαγιού που κάνουν και μετά από πέντε χρόνια, μετρήθηκαν οι γνωστικές τους επιδόσεις και συλλέχθησαν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, την ιατρική τους κατάσταση και τις φυσικές και κοινωνικές δραστηριότητές τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συχνή κατανάλωση τσαγιού μείωνε τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης κατά 50%. Και αυτό πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό, αφού η νόσος Alzheimer αποτελεί την 6η κύρια αιτία θανάτου μόνο στις ΗΠΑ. Θέλετε να μάθετε και για ένα ακόμα πιο απίστευτο στοιχείο; Οι συμμετέχοντες που είχαν το γονίδιο APOE e4, το οποίο δηλώνει γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη της νόσου Alzheimer, είχαν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης γνωστικής εξασθένισης κατά περίπου 86%.

Πώς λαμβάνουμε τα οφέλη του τσαγιού;

Τα καλά νέα είναι επίσης ότι είναι εύκολο να λάβουμε τα οφέλη του τσαγιού. Απ’ ότι φαίνεται, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το πιούμε. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επίσης υποδεικνύουν ότι δεν είχε σημασία το είδος του τσαγιού που κατανάλωναν, κάτι που σημαίνει ότι το αγαπημένο σας τσάι- είτε αυτό είναι μαύρο, πράσινο ή με φρούτα- θα έχει τις ίδιες ιδιότητες. Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό τσάι του βουνού το οποίο δεν περιέχει διεγερτικά και έχει αποδειχθεί επανειλημμένως η αξία του στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ. Και φυσικά, μπορείτε να αρχίσετε τη μέρα σας πίνοντας ένα τσάι σημύδας. Ευτυχώς, το τσάι έχει υπέροχη γεύση και αποτελεί μια ευχάριστη πινελιά στην πρωινή ή απογευματινή μας ρουτίνα.
Σύμφωνα με έναν από τους κύριους ερευνητές, τα πλεονεκτήματα αυτά μπορεί να οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα του τσαγιού σε κατεχίνες, θειοφλαβίνες, θεαρουβιγινών και L-Θεανίνη- βιοδραστικά συστατικά που είναι γνωστά για την καταπολέμηση των φλεγμονών και των ελεύθερων ριζών και τα οποία μπορούν να διατηρήσουν τον οργανισμό μας υγιή. Όσο για το πώς ακριβώς λειτουργεί στην πρόληψη της άνοιας, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Ξεχνάτε; ΔΕΝ θυμάστε ονόματα, λέξεις; Xάνετε πράγματα; Πρέπει να φοβάστε το Αλτσχάιμερ;

της Βικτωρίας Πολύζου, σύμβουλος ψυχικής υγείας, medlabnews.gr iatrikanea

Αν αντιμετωπίζετε κάποιες από τις παρακάτω δυσκολίες και ανησυχείτε για την εξέλιξή τους, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.

Προειδοποιητικά σημεία της νόσου Αλτσχάιμερ:


1. Ξεχνάτε ονόματα και φυσιογνωμίες ανθρώπων;
2. Συναντάτε δυσκολία στο να εκφραστείτε; Ψάχνετε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις;

3. Χάνετε τα προσωπικά σας αντικείμενα (γυαλιά, χάπια, κλειδιά);
4. Ξεχνάτε τα πρόσφατα γεγονότα, παρόλο που θυμάστε πολύ καλά τα παλαιότερα;
5. Αντιμετωπίζετε δυσκολία να κάνετε πράγματα που παλαιότερα σας φαίνονταν πολύ εύκολα, π.χ. να μαγειρέψετε, να οδηγήσετε, να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας;
6. Δυσκολεύεστε να προγραμματίσετε τις δραστηριότητές σας και να οργανώσετε την καθημερινότητά σας;
7. Χάνετε το δρόμο σας σε περιοχές που γνωρίζετε καλά;
8. Δυσκολεύεστε να θυμηθείτε την ημερομηνία; Ξεχνάτε τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις σας;
9. Παρατηρείτε αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητά σας;
10. Τα προβλήματα με τη μνήμη σας δυσκολεύουν την καθημερινή σας ζωή;
Εάν αντιμετωπίζετε κάποιες από τις παραπάνω δυσκολίες και ανησυχείτε για την εξέλιξή τους, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.

Νέο κορίτσι έπαθε εγκεφαλικό από μία απλή στροφή που έκανε στο λαιμό της και άκουσε ένα «κρακ»


του Αλέξανδρου Γιατζίδη M.D., medlabnews.gr iatrikanea

Όλοι μας έχουμε κάποιες συνήθειες όσον αφορά στο σώμα μας που μας φαίνονται εντελώς αθώες.

Μία από αυτές είναι το να κάνουμε «κρακ» τον λαιμό μας όταν τεντωνόμαστε ή θέλουμε να τον αποφορτίσουμε.
Η συνήθεια όμως αυτή κόστισε ακριβά σε μια γυναίκα από την Βρετανία.
Η Natalie Kunicki, νοσοκόμα στο London Ambulance Service, έβλεπε ταινία στο κρεβάτι της ένα βράδυ, μετά από ξενύχτι. Όταν τέντωσε τον λαιμό της, άκουσε ένα «κρακ».

Η 23χρονη δεν έδωσε σημασία, μέχρι που σηκώθηκε να πάει τουαλέτα 15 λεπτά αργότερα. Εκεί κατέρρευσε και δεν μπορούσε να κουνήσει το πόδι της.
«Έπρεπε να έρθει ο φίλος μου να με σηκώσει. Πίστευε ότι ήμουν μεθυσμένη, αλλά ήξερα ότι κάτι δεν πάει καλά», δήλωσε η ίδια.
Στο ασθενοφόρο κατάλαβε ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε. Δεν μπορούσε να συντονίσει το σώμα της ενώ η πίεση και ο σφυγμός της ήταν στα ύψη.
Οι γιατροί διέγνωσαν ότι είχε συμβεί διαχωρισμός της σπονδυλικής αρτηρίας, στο βρίσκεται στην βάση του αυχένα. Ο αρτηριακός διαχωρισμός είναι μία πάθηση κατά την οποία «ξεκολλάνε» μεταξύ τους οι στοιβάδες ιστού που δημιουργούν τα τοιχώματα των αρτηριών και εισέρχεται ανάμεσά τους αίμα (δημιουργείται δηλαδή ενδοτοιχωματικό αιμάτωμα) 
O διαχωρισμός της σπονδυλικής αρτηρίας προκάλεσε  προκάλεσε έναν θρόμβο αίματος φράζοντας την αρτηρία με αποτέλεσμα να μην αιματώνει τον εγκέφαλό της και προκάλεσε με τη σειρά του ισχαιμικό εγκεφαλικό.
«Οι γιατροί μου είπαν αργότερα ότι το τέντωμα του λαιμού προκάλεσε τον διαχωρισμό της σπονδυλικής αρτηρίας. Ήταν αυθόρμητο και συμβαίνει μία στο εκατομμύριο», είπε η ίδια στη Daily Mail.
Η Kunicki έκανε χειρουργείο και ενώ οι γιατροί μπόρεσαν να διανοίξουν την αρτηρία της, δεν μπόρεσαν να καθαρίσουν τον θρόμβο στον εγκέφαλο.
Το εγκεφαλικό παρέλυσε σχεδόν όλη την αριστερή πλευρά της. Στην αρχή, δεν μπορούσε να κουνήσει τα δάχτυλά της και τα άκρα της.
Ωστόσο, σιγά σιγά ξαναβρίσκει την κινητικότητά της και μπορεί να περπατήσει, αλλά όχι για περισσότερο από 5 λεπτά. Δεν είναι γνωστό ακόμη πότε θα αναρρώσει πλήρως.
«Είμαι αδέξια και νιώθω ακόμη μουδιασμένη. Οι νέοι πρέπει να ξέρουν ότι κάτι τόσο απλό μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό. Δεν προσπαθούσα καν να κάνω «κρακ» τον λαιμό μου, απλώς συνέβη», τόνισε η ίδια.
Διαβάστε επίσης
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων