MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

XΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ


ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:
Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε εντός αυτού κατά το περισσότερο δυνατό.
Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΓΕΤΟΥ
Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων από ενδεχόμενο παγετό:
Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (πχ ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυό σας. Κλείστε τον διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.
Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

ΠΗΓΗ:  ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ.Γ.ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Κατάθλιψη και εξάψεις - Αντιμετωπίζονται με Ψάρια

medlabnews.gr

Πρόσφατη ερευνητική μελέτη των καθηγητών MP Freeman, JR Hibbeln κα που δημοσιεύτηκε στις 27/10 έδειξε ότι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και εξάψεις σε γυναίκες, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. 
Στις γυναίκες που λαμβάναν Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των εξάψεων ανά ημέρα, από την αρχική τιμή.

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι η καθημερινή λήψη ωμέγα-3 επί τρίμηνο εμφάνισε την ίδια αποτελεσματικότητα με την φαρμακοθεραπεία, μειώνοντας τα ποσοστά εμφάνισης ψυχώσεων. «Η ανακάλυψη ότι η θεραπεία με μια φυσική ουσία μπορεί να εμποδίσει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την εμφάνιση της ψυχωτικής διαταραχής, δίνει ελπίδες ότι πιθανώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα αντι-ψυχωτικά φάρμακα». Η λήψη μΩμέγα-3 λιπαρών οξέων κάθε μέρα μπορεί να αποτρέψει σοβαρές ψυχικές νόσους, όπως η ψύχωση και η σχιζοφρένεια, σε όσους ανθρώπους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Και επειδή θα με ρωτήσετε πολλές από τις μελέτες σχετικά με τα ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα εστιάζουν στο ψάρι ως την κύρια πηγή. Ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος, ακόμα και τα θαλασσινά, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (λ.ο.), αλλά συστήνεται η αύξηση της κατανάλωσης οποιουδήποτε είδους ψαριού και θαλασσινού.



ΠΗΓΗ: Food and Behaviour Research

ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΚΛΗΡΑΓΩΓΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ. ΦΤΑΝΕΙ NA ΤΟ ΔΑΜΑΣΟΥΜΕ

Το κρύο είναι φίλος και σύμμαχος της υγείας μας ή εχθρός και η βασική αιτία αρρώστιας; Ερώτημα που, όπως αποδεικνύεται, ίσως χρειάζεται... δεύτερη σκέψη, καθώς αν και οι περισσότεροι απαντούν ότι στο κρύο οφείλονται μια σειρά από αρρώστιες, εντούτοις τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι στην πραγματικότητα.

Στατιστικές της ιατρικής έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μέρη με ήπιο κλίμα, σε περιβάλλον που είναι προστατευμένο από κακοκαιρίες και απότομες αλλαγές τους καιρού, αλλά και της θερμοκρασίας, αρρωσταίνουν από κρυολογήματα πολύ πιο εύκολα απ' αυτούς που μένουν περισσότερο εκτεθειμένοι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και σε μεγάλα υψόμετρα. Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι το κρύο δεν είναι απαραίτητα εχθρός του ανθρώπου και της υγείας του, αλλά μια κατάσταση που θα πρέπει να την κοιτάξουμε κατάματα, παίρνοντας, όμως, τις ανάλογες προφυλάξεις. Το κρύο, επίσης, μας βοηθά να γίνουμε περισσότερο σκληραγωγημένοι.

Ο ανθρώπινος μηχανισμός προσαρμογής στο κρύο είναι αυτόματος. Γίνεται με μια συγχρονισμένη ενέργεια του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό -φυσικά- δεν αποτελεί πανάκεια, αφού οι αντιδράσεις δεν είναι οι ίδιες σε όλους τους ανθρώπους. Όμως, με μια συστηματική εξάσκηση και σταδιακή αύξηση του κρύου, ο άνθρωπος μπορεί να το αντέξει χωρίς να ενοχλείται ιδιαίτερα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν και αρχικά μπορεί η προσαρμογή να χαρακτηριστεί βάρβαρη και επώδυνη, με το πέρασμα του χρόνου γίνεται αντιμετωπίσιμη, με πολύ καλά αποτελέσματα, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Στις σκανδιναβικές χώρες και σε περιοχές της Ρωσίας, για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που σπάνε τον πάγο σε μια λίμνη ή ένα ποτάμι για να κάνουν μπάνιο. Δηλαδή, βουτούν εκεί όπου η κυρίαρχη λογική το "απαγορεύει". Φυσικά, όλα θέλουν το μέτρο τους. Κάτι παρόμοιο, αλλά σε πιο καλές θερμοκρασίες, γίνεται και στην Ελλάδα, όπου οι χειμερινοί κολυμβητές δεν σταματούν την κολύμβηση, ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Αρχικά, ο κολυμβητής που θα αποφασίσει να μπει σε παγωμένο νερό νιώθει έντονα το κρύο, στη συνέχεια ένα μούδιασμα και λίγο αργότερα ένα κάψιμο σ' όλο το σώμα του. Είναι η στιγμή που το σώμα δεν καταλαβαίνει το κρύο. Όχι όμως για πολύ, καθώς η απώλεια της θερμότητας οδηγεί στην υποθερμία, μέσα σε λίγα λεπτά.
Γιατί, όμως, να ζει κάποιος στο κρύο, τη στιγμή που μπορεί να είναι σ' ένα ζεστό δωμάτιο και να φοράει ζεστά ρούχα; Η απάντηση έρχεται -θεωρητικά- εύκολα. Το όφελος είναι τριπλό, αφού ο άνθρωπος που έμαθε να ζει στο κρύο, μπορεί να περάσει το χειμώνα πιο άνετα από τους υπόλοιπους και να μην έχει όλα τα ενοχλητικά και πολλές φορές δυσάρεστα κρυολογήματα. Επίσης, η μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο εξασφαλίζει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, άρα είναι πιο δραστήριος και "ζωντανός", καθώς γίνεται καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού, άρα υπάρχει καλύτερη λειτουργία των οργάνων. Τέλος, το κρύο ασκεί διεγερτική ενέργεια στο ενδοκρινικό σύστημα και διευκολύνει την έκκριση μιας μεγάλης ποσότητας ορμονών, κάτι που είναι ωφέλιμο για την ψυχική υγεία.
Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις, βλέπουμε ανθρώπους που ζουν στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, τη Ρωσία ή και τη Βόρεια Αμερική να είναι περισσότερο δραστήριοι και να διατηρούνται σε καλύτερη φυσική κατάσταση, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Μεγάλη ζωντάνια και δυναμική διακρίνουμε, επίσης, σε ανθρώπους που ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ.
Για να καταφέρει να μπει κάποιος στη συγκεκριμένη κατηγορία, αρκεί να μην αντιμετωπίζει το κρύο ως εχθρό. Από αυτή την αντίληψη θα πρέπει να εξαιρεθούν όλες εκείνες οι κατηγορίες ατόμων, οι οποίοι υποφέρουν από κάποια νοσήματα που έχουν να κάνουν με το κρύο, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονικές παθήσεις.
Για να πετύχει κάποιος να γίνει φίλος με το κρύο -στο μέτρο του δυνατού- αρκεί να ξεκινήσει με απλά βήματα. Να μην κοιμάται σε πολύ ζεστό δωμάτιο, με τα παράθυρα ερμητικά κλειστά. Αφενός, γιατί θα αναπνέει ξηρό αέρα, γεμάτο βλεννογόνους, και αφετέρου, γιατί ο αέρας αυτός θα είναι πολύ φτωχός σε οξυγόνο, κυρίως τις τελευταίες ώρες της νύχτας. Καλό είναι το παράθυρο του δωματίου να είναι λίγο ανοικτό για να μπαίνει καθαρός αέρας. Αν και αρχικά αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό, εντούτοις όσο περνούν οι ώρες, ο ύπνος γίνεται καλύτερος και περισσότερο ποιοτικός. Επίσης, το πρωί, το άτομο θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.
Το πρωί, καλό είναι να γίνονται αναπνευστικές ασκήσεις, μπροστά στο ανοικτό παράθυρο ή στην αυλή, ακόμη και αν κάνει πολύ κρύο. Η ελαφριά ζάλη που θα δημιουργηθεί, μετά τις έντονες εισπνοές, δείχνει την ανάγκη για οξυγόνο. Όμως, αυτή θα φύγει πολύ γρήγορα και θα βοηθήσει για το υπόλοιπο της ημέρας.
Από την άλλη πλευρά, ένας σημαντικός τομέας στον παράγοντα κρύο είναι το ντύσιμο. Καλό είναι, στις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα, να μην ντύνεται κάποιος σαν να είναι άνοιξη, αλλά ούτε και πολύ βαριά. Ο άνθρωπος χάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της θερμότητάς του από το κεφάλι και το λαιμό του. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να φοράει καπέλο ή σκουφί και ένα κασκόλ. Αυτά δεν πρέπει να βγουν πριν μπει σε χώρο με κανονική θερμοκρασία, γιατί το κεφάλι και ο λαιμός θα εκτεθούν απότομα στο κρύο, με άσχημα, συνήθως, αποτελέσματα.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η τροφή. Στο κρύο απαιτείται καλή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, ζάχαρη και λίπη. Δηλαδή, επιτρέπονται, με μέτρο φυσικά, γλυκά, ωμό λάδι, γάλα, φρέσκο βούτυρο και πολλά φρούτα, λαχανικά και κρέας. Το οινόπνευμα και ο καπνός, όχι μόνο δεν αυξάνουν την αντοχή μας στο κρύο, αλλά αντιθέτως τη μειώνουν. Μετά την πρώτη αίσθηση ζέστης, το οινόπνευμα έχει την τάση να εξατμίζεται μέσα από τους πόρους, μειώνοντας την θερμοκρασία του σώματος. Μετά τη συστολή των πόρων, εισέρχεται ευκολότερα το κρύο. Όσο για τον καπνό, αυτός καταστρέφει την βιταμίνη C, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να αντισταθεί στις μολύνσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ο καπνός προκαλεί συστολή των περιφερειακών αγγείων, με αποτέλεσμα να πηγαίνει λιγότερο αίμα στα άκρα, άρα και να κρυώνουν περισσότερο.
Τέλος, πολύ ωφέλιμη στο κρύο είναι η άσκηση. Ορισμένα σπορ βοηθούν σε μεγάλο βαθμό. Ποδήλατο, ήπιο τρέξιμο, περπάτημα -κυρίως στη φύση- και ενασχόληση με τα χειμερινά σπορ, με τον ανάλογο εξοπλισμό, είναι μερικά σπορ, που έχουν θετικά αποτελέσματα στη "συμμαχία" μας με το κρύο.
 AΠΕ

ΤΟ ΚΡΥΟ ΒΟΗΘΑ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΡΙΧΝΕΙ ΤΑ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


Το κρύο ρίχνει τα τριγλυκερίδια και αδυνατίζει! Δεν είναι ανάγκη να ξεπαγιάσει κανείς, αλλά μερικές «δόσεις» κρύου μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους και πάχους, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, η οποία, με βάση πειράματα σε ζώα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με περιττά κιλά μπορούν, αν κατεβάσουν τον θερμοστάτη στο σπίτι ή τη δουλειά τους, να χάσουν βάρος και παράλληλα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Αμβούργου-Έπεντορφ, υπό τον μοριακό βιολόγο Αλεξάντερ Μπάρτελτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ιατρικής “Nature Medicine”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι, αν τα κρατούσαν σε μέση θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου, αυξανόταν η ικανότητα του «καφέ» λίπους των ζώων να καθαρίζει τον οργανισμό από τα επιβλαβή μόρια του λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα.
Τα υψηλά επίπεδα αυτών των πλούσιων σε θερμίδες μορίων λίπους ή πλούσιων σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεϊνών, που προέρχονται από την λήψη παχυντικών τροφών, οδηγούν σε εναπόθεση ανθυγιεινού λευκού λίπους στο σώμα (και άρα στην παχυσαρκία), αλλά και στη σκλήρυνση των αρτηριών (άρα και σε καρδιαγγειακές παθήσεις). Όμως η έκθεση στο κρύο ωθεί το λιγότερο γνωστό «καλό» καφέ λίπος να καίει το πιο γνωστό «κακό» λευκό λίπος, μετατρέποντάς το σε θερμότητα για να ζεσταθεί το σώμα.

Το καφέ λίπος είναι μια από τις δύο μορφές ιστών λίπους του σώματος και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα νεογέννητα παιδιά και στα ζώα που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, καθώς τα βοηθά να διατηρούν σε κατάλληλο επίπεδο τη θερμοκρασία του ακίνητου σώματός τους. Αντίθετα με το λευκό λίπος, που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για τα μόρια λίπους υψηλής ενέργειας, το καφέ λίπος τα «καίει» για να παράγει θερμότητα.

Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Αύξηση του καρκίνου των όρχεων και εξασθένηση της ποιότητας του σπέρματος


Η ποιότητα του σπέρματος εξασθένησε σημαντικά, ενώ ο καρκίνος των όρχεων αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με Φινλανδική έρευνα.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘International Journal of Andrology’, εξέτασε άντρες που γεννήθηκαν μεταξύ 1979 και 1987. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Turku υποδεικνύει ότι μπορεί να ευθύνονται περιβαλλοντικοί λόγοι, ιδιαίτερα έκθεση σε βιομηχανικά χημικά.
Μελετήθηκαν Φινλανδοί, καθώς ήταν γνωστό ότι έχουν από τις υψηλότερες ποσότητες σπέρματος στον κόσμο.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή σε έκθεση σε λιγότερο επιβλαβείς χημικές ουσίες.
Οι ερευνητές εστίασαν σε 3 ομάδες αντρών, που έφθασαν στην ηλικία των 19 ετών, μεταξύ 1998 και 2006. Άντρες που γεννήθηκαν στα τέλη του 1980 είχαν μικρή ποσότητα σπέρματος σε σχέση με όσους γεννήθηκαν στην αρχή της δεκαετίας. Η συνολική ποσότητα σπέρματος ήταν 227m για τους άντρες που γεννήθηκαν το 1979-81, 202m για όσους γεννήθηκαν το 1982-83 και 165 m για άντρες που γεννήθηκαν το 1987, αντίστοιχα.
Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχε υψηλότερος αριθμός καρκίνου των όρχεων σε άντρες που γεννήθηκαν γύρω στο 1980 σε σύγκριση με άντρες που γεννήθηκαν περίπου το 1950.
Όπως γράφουν στο περιοδικό, οι ερευνητές με επικεφαλής την Jorma Toppari, οι ταυτόχρονες αρνητικές τάσεις υποδεικνύουν ότι οι αιτίες είναι περιβαλλοντικές και επομένως προβλέψιμες.
Ο Dr Pacey, δήλωσε ότι το γεγονός της γρήγορης πτώσης της ποσότητας σπέρματος και της αύξηση του καρκίνου των όρχεων στη Φινλανδία υποδεικνύει ότι υπάρχει μάλλον περιβαλλοντική αιτία. Πρόσθεσε ότι η καλύτερη θεωρία που υπάρχει για να εξηγήσουν τη μείωση των ποσοτήτων σπέρματος είναι ότι χημικές ουσίες από τα τρόφιμα ή το περιβάλλον επηρεάζουν την ανάπτυξη των όρχεων στα αγόρια κατά την ενδομήτριο ζωή ή κατά τα πρώτα χρόνια ζωής.
Ωστόσο, η επίδραση γίνεται εμφανής στην εφηβεία και όταν αποφασίσουν να γίνουν γονείς.

Πηγές: ‘International Journal of Andrology’.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ και ΟΞΕΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Επιμέλεια Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες που είχαν συγγενείς πρώτου βαθμού με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ήταν άγνωστη η σχέση με το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Επειδή το έμφραγμα του μυοκαρδίου κτυπά περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες δεν δινόταν μεγάλη έμφαση στο οικογενειακό ιστορικό των γυναικών και μάλιστα στο ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Στόχος της μελέτης αυτής που έγινε στο τμήμα πρόληψης εγκεφαλικών επεισοδίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης, από τους Banerjee A, και άλλους ήταν να εντοπιστούν γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οξέος στεφανιαίου συνδρόμου και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.




Σε μία προοπτική, πληθυσμιακή μελέτη όλων των ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, μελετήθηκε το οικογενειακό ιστορικό για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα του μυοκαρδίου το φύλο και οι συγγενείς  πρώτου βαθμού. 

Συσχετίστηκαν δύο ομάδες η μία με 942 ασθενείς με πλήρη οικογενειακό ιστορικό και η άλλη με 1015 ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο / παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. 


Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων βρέθηκε ότι το 24,1% αυτών που είχαν οξύ στεφανιαίο συνδρόμο  και το 24,3% αυτών που είχαν αγγειακο εγκεφαλικο επεισοδίο/ παροδικό ισχαιμικό είχαν ένα συγγενή πρώτου βαθμού με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στο ιστορικό τους. Οι γυναίκες με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν γυναίκες αδέλφια ή μητέρα με εγκεφαλικό επεισόδιο. Αντίθετη τάση παρατηρήθηκε στους αντρες με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. 





Aρα γυναίκες που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με εγκεφαλικό επεισόδιο ή με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ανήκουν στα άτομα υψηλού κινδύνου να πάθουν  κάτι ανάλογο και πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο και να κάνουν πιο συχνά προληπτικές εξετάσεις.

Πηγές: Circ Cardiovasc Genet. 2011 Feb 1.

Η ΦΕΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
H φέτα δεν περιέχει το ασβέστιο που νομίζουμε. Και φυσικά είναι λάθος η προτροπή των μαμάδων, "φάε φέτα κάνει καλό στα κόκαλα".
Δυστυχώς ο συνειρμός της άσπρης φέτας με τον ασβέστη και το ασβέστιο είναι πέρα για πέρα λανθασμένος.


Χρήσιμα είναι τα κίτρινα τυριά. Αρα για την πρόληψη αλλά και για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης πρέπει να καταναλώνουμε κίτρινα τυριά. 


Για να δούμε όμως την περιεκτικότητα ανα 100 γρ. πόσα mg Aσβεστίου περιέχει το κάθε τυρί:
Παρμεζάνα 1142 ,
Γραβιέρα 1099, 
Γκούντα 820, 
Κεφαλοτύρι 810, 
Κασέρι 750, 
Ροκφόρ 735, 
Εdam 731, 
Moτσαρέλα 560, 
Φέτα 471, 
Μυζήθρα 202, 
Μανούρι 109. 
Οι καθημερινές μας ανάγκες είναι περίπου 1000 με 1200 mg Ασβεστίου. Τα παιδιά και οι γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας έχουν μεγαλύτερες ανάγκες. 



Αλέξανδρος Γιατζίδης, ΜΕDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ.



Σε κάθε ηλικία είναι απαραίτητο το ασβέστιο. Το ασβέστιο αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του βάρους ενός µέσου ενήλικα.

Καθηµερινά, σε όλες τις ηλικίες ο οργανισµός χρειάζεται να προσλαµβάνει µια ποσότητα ασβεστίου. Στα βρέφη οι καθηµερινές ανάγκες σε ασβέστιο ανέρχονται 300 mg. Στα παιδιά µέχρι 11 ετών, οι ανάγκες ανέρχονται µέχρι τα 900 mg ηµερησίως. Στην εφηβική ηλικία οι ανάγκες αυξάνονανάγκες ανέρχονται µέχρι 1.200 mg.
Οι ηλικιωµένοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ανάγκες τους σε ασβέστιο. Με την αύξηση της ηλικίας, χάνουµε ασβέστιο. Οι γυναίκες, στα πέντε χρόνια που εγκαθίσταται η εµµηνόπαυση, χάνουν µεγάλες ποσότητες ασβεστίου.
Για τους λόγους αυτούς,
άνδρες και γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προσλαµβάνουν τουλάχιστο 1.000 mg ασβεστίου από τη διατροφή τους καθηµερινά.
Η µείωση του περιεχοµένου των οστών σε ασβέστιο τα καθιστά αδύνατα και εύθραυστα. Η προοδευτική απώλεια των ανόργανων στοιχείων των οστών οδηγεί στην οστεοπόρωση.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συµβάλλουν στη µείωση του ασβεστίου που είναι διαθέσιµο στον οργανισµό για τα οστά και για τις άλλες σηµαντικές λειτουργίες για τις οποίες είναι απαραίτητο. Οι διατροφικοί παράγοντες περιλαµβάνουν το µειωµένο περιεχόµενο σε ασβέστιο των φαγητών, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Όταν η διατροφή περιέχει πολύ ψηλές ποσότητες φυτικών ινών, περισσότερες από 50 γραµµάρια ηµερησίως, το ασβέστιο της διατροφής µπορεί να µην απορροφάται ικανοποιητικά.
Άτοµα που πίνουν περισσότερους από έξη καφέδες ή καφεϊνούχα ποτά την ηµέρα κινδυνεύουν από έλλειψη ασβεστίου.


Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει επίσης και για άτοµα που καταναλώνουν ψηλές ποσότητες άλατος στην καθηµερινή διατροφή τους.
Πρέπει επίσης να προσθέσουµε ότι τα αναψυκτικά λόγω του ότι περιέχουν φωσφορικά άλατα χωρίς ασβέστιο, όταν καταναλώνονται σε µεγάλες ποσότητες, είναι δυνατόν να µειώνουν το ασβέστιο στον οργανισµό. Για αυτό πρέπει να γίνεται µε µέτρο η κατανάλωση αναψυκτικών από οµάδες πληθυσµού που κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη ασβεστίου.
Άτοµα µε πολύ χαµηλό βάρος σώµατος ή που δεν ασκούν αρκετά το σώµα τους, κινδυνεύουν από έλλειψη ασβεστίου.
Η έλλειψη βιταµίνης D, δεν βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο. Σε χώρες που δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια, η σύνθεση της ενεργούς µορφής της βιταµίνης D δεν είναι ικανοποιητική γεγονός που οδηγεί σε µειωµένο ασβέστιο για τις ανάγκες του οργανισµού.


ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΒΡΕΦΟΣ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Ομως η οστεοπόρωση είναι η συχνότερη πάθηση των οστών και χαρακτηρίζεται, πρώτον, από χαμηλή οστική μάζα ή πιο απλά, από λιγότερη ποσότητα οστού και δεύτερον, από διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής δομής των οστών με αποτέλεσμα τη μείωση της αντοχής τους και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Αν και εκδηλώνεται σε μεγάλες ηλικίες η οστεοπόρωση κατά κύριο λόγο εγκαθίσταται από την πρώτη στιγμή της ζωής μας όταν ο οργανισμός κατασκευάζει τα οστά. Τότε είναι απαραίτητη να γίνει η πρόληψη και η σωστή αντιμετώπιση προκειμένου η αντοχή και η ποιότητα του οστού να είναι φυσιολογική. Η πρόληψη της οστεοπόρωσης, πρέπει να ξεκινάει, σύμφωνα με μελέτες μας, από τη νεογνική ηλικία.

Επανεξέταση μετά από ένα χρόνο
Μία ομάδα κινδύνου που μπορεί να εμφανίσει οστεοπόρωση είναι τα πρόωρα βρέφη. Δηλαδή τα πρόωρα που έχουν γεννηθεί από τις 23 εβδομάδες  επιβιώνουν σήμερα λόγω της βελτίωσης της περιγεννητικής φροντίδας, αλλά έχουμε την υποψία ότι μεταξύ άλλων μπορούν να εμφανίσουν οστεοπόρωση ή πρόβλημα στην οστική τους ανάπτυξη. 

Για να εντοπίσουμε την οστική πυκνότητα χρειάζεται να γίνει μια εξέταση που λέγεται μέτρηση οστικής πυκνότητας και γίνεται με υψηλής τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα. Τα μηχανήματα αυτά έχουν αναπτυχθεί για να εξετάζουν κυρίως άτομα από είκοσι ετών και πάνω. 
Στο ΜΕDLAB ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ προκειμένου να εξετάσουμε τα βρέφη, αναπτύξαμε μέθοδο που μπορέσαμε να εξετάσουμε τα λεπτά-μαλακά οστά, που μόλις και μετά βίας απεικονίζονται στην οθόνη του υπολογιστή. Επρεπε να ξεπεράσουμε προβλήματα όπως την ταχύτητα της εξέτασης και για να είναι η ελάχιστη δυνατή έκθεση του βρέφους σε ακτινοβολία, αλλά και την υπερκινητικότητα τους. Τέλος έπρεπε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που της ταχύτατης μεταβολής με τον χρόνο της οστικής πυκνότητας ιδίως σε τόσο μικρές ηλικίες προκειμένου να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα στην επανεξέταση μετά διάστημα έξι μηνών ή ενός έτους.

Με την πρωτοποριακή εξέταση αυτή που κάναμε στο MEDLAB μπορέσαμε να δούμε την οστική ανάπτυξη του παιδιού. Μέχρι τώρα μπορούσαμε να εξετάσουμε παιδιά από 5 ετών και άνω, με βάση τις ελληνικές φυσιολογικές τιμές που έχουμε δημιουργήσει στο MEDLAB από το 1992.

ΠΗΓΗ: Aλέξανδρος Γιατζίδης, Ξενοφών Τσούκαλης, ΜΕDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ.

ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Ένας χρόνος απλό περπάτημα ή ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών μπορεί να κάνει θαύματα για τη μνήμη των μεσηλίκων και να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα των πανεπιστημίων Πίτσμπουργκ, Ιλινόις, Ράις και Οχάιο.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, μια που άρχισαν να ασκούνται περπατώντας για 40 λεπτά την μέρα επί τρεις μέρες την εβδομάδα και μια που έκανε άλλες σωματικές ασκήσεις, όπως έκτασης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μετά από ένα χρόνο, τα άτομα της πρώτης ομάδας που έκαναν αεροβική άσκηση, εμφάνισαν διόγκωση κατά 2,12% και 1,97% κατά μέσο όρο του αριστερού και δεξιού ιππόκαμπού τους αντίστοιχα, ενώ οι ίδιες περιοχές μειώθηκαν στη δεύτερη ομάδα κατά 1,40% και 1,43% αντίστοιχα.

«Αν και η ατροφία του ιππόκαμπου είναι τελικά σχεδόν αναπόφευκτη με το πέρασμα του χρόνου, δείξαμε ότι ακόμα και μια ήπια άσκηση επί ένα χρόνο μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου. Ο εγκέφαλος παραμένει εύπλαστος ακόμα και σε αυτή την ηλικία», δήλωσε ο Έρικσον.

«Με μια περιορισμένη επένδυση χρόνου και προσπάθειας, μπορείτε να επιφέρετε δραστικές βελτιώσεις στην μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου και να γυρίσετε ανάποδα το ρολόι του χρόνου κατά περίπου δύο χρόνια», πρόσθεσε ο Κράμερ. Και οι δύο ερευνητές συμφώνησαν ότι όσο πιο έντονη είναι η άσκηση, τόσο μεγαλύτερα είναι δυνητικά τα οφέλη.

Ο ιππόκαμπος είναι η εγκεφαλική περιοχή που σχετίζεται με την μακροπρόθεσμη μνήμη τόπων, ανθρώπων, γεγονότων και άλλων πραγμάτων. Είναι από τις πρώτες περιοχές που δείχνει σημάδια δυσλειτουργίας στη νόσο του Αλτσχάιμερ και εμφανίζει την πιο δραματική εκφύλιση στα γηρατειά, καθώς ο όγκος του ιππόκαμπου μειώνεται κατά 1% έως 2% κάθε χρόνο.



Οι ερευνητές των πανεπιστημίων υπό τον καθηγητή ψυχολογίας Κερκ Έρικσον και τον Άρθουρ Κράμερ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέκμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στα «Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν 120 εθελοντές μεσήλικες, ηλικίας 55 - 80 ετών, που έκαναν καθιστική ζωή και δεν έπασχαν από άνοια. 


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όχι ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους με γρίπη

Όχι ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους με γρίπη

Η ασπιρίνη στα παιδιά και στους εφήβους με γρίπη (και άλλες ιώσεις), σχετίζεται με την εμφάνιση της σπάνιας αλλά θανατηφόρας κατάστασης που ονομάζεται σύνδρομο του Reye και δεν πρέπει να δίδεται. Η χορήγηση στους μικρούς ασθενείς υγρών, αντιπυρετικών με παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Apotel), τα συχνά μπάνια αρκούν συνήθως να ελέγξουν τον πυρετό και την κακουχία που συνοδεύουν τη γρίπη.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ;


Χοληστερόλη (χοληστερίνη) και παιδιά

Υψηλή χοληστερόλη μπορεί να εμφανιστεί και στα παιδιά και δεν είναι νόσος μόνο των ενηλίκων.

Ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με υπερχοληστερολαιμία. Η νόσος αυτή λέγεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία και εμφανίζεται σε συχνότητα 1 προς 500 παιδιά. Από το ιστορικό του παιδιού και από τις εξετάσεις του μπορεί να διαπιστωθεί εάν η νόσος είναι οικογενής ή αν προέκυψε από το φαγητό. Στην οικογενή υπερχοληστερολαιμία οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες, ενώ όταν ευθύνεται η διατροφή οι τιμές είναι πιο ήπιες και διορθώνονται με δίαιτα.

H αυξημένη χοληστερίνη στα παιδιά μπορεί να οφείλεται λοιπόν, σε τρείς βασικούς παράγοντες:
1. Kατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά ζωικά λιπαρά και κορεσμένα λίπη.
2. Kληρονομική διαταραχή, στην οποία ο μεταβολισμός της χοληστερίνης δεν είναι φυσιολογικός.
3. Νόσο που αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός ή νοσήματα των νεφρών και του ήπατος.

H εξέταση χοληστερίνης, στα παιδιά, πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεγαλύτερη των δύο χρόνων, αφού νωρίτερα δεν δίνει ουσιαστικά αποτελέσματα


Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΕΙΝΑΙ AΝΕΒΑΣΜΕΝΗ; EINAI ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ;



Η ερώτηση που μου γίνεται πάντα είτε στο ιατρείο είτε στην παρέα είναι, «Μου βρήκαν χοληστερίνη πχ 220 είναι ψηλή;» Είναι τελικά μια τιμή σε μια εξέταση καθοριστική και πότε πρέπει να μας κινητοποιήσει;
To σίγουρο είναι ότι μια τιμή από μόνη της δεν λέει τίποτα. Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και έτσι θα το δει και ο γιατρός. Επίσης σίγουρο είναι ότι αν για πρώτη φορά βρέθηκε μια τιμή υψηλή καλό είναι να επαναληφθεί μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα (δεκαπέντε έως είκοσι μέρες) και με λίγο μεγαλύτερη προσοχή, στην δίαιτα της προηγούμενης μέρας.



Πότε η χοληστερόλη γίνεται επικίνδυνη για τον οργανισμό;

Όταν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι αυξημένα τότε η χοληστερόλη γίνεται επικίνδυνη για την υγεία. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερχοληστερολαιμία.

Η χοληστερόλη κυκλοφορεί στο σώμα μας σε διάφορες μορφές. Η πιο βλαπτική είναι η LDL-χοληστερόλη, η «κακή» χοληστερόλη, που ευθύνεται για το σχηματισμό των αθηρωματικών πλακών και την απόφραξη των αρτηριών. 
Η «καλή» χοληστερόλη ονομάζεται HDL και έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τη χοληστερόλη από το τοίχωμα των αρτηριών. Η «καλή» χοληστερόλη δηλαδή προστατεύει τις αρτηρίες από την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών
Ιδανικά η τιμή της χοληστερόλης πρέπει να είναι κάτω από 200. Μεγαλύτερη σημασία όμως από την τιμή της ολικής χοληστερόλης έχουν οι τιμές της «καλής» και της «κακής» χοληστερόλης. Έτσι, η HDL, η «καλή», θέλουμε να είναι πάνω από 60. Αντίθετα, η LDL, η «κακή» θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη.. Τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης πρέπει να βρίσκονται κάτω από 160, εάν κάποιος δεν έχει κανένα άλλο πρόβλημα υγείας. Αν όμως συντρέχουν παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, όπως υπέρταση, κάπνισμα, κληρονομικότητα –έστω και δύο από αυτούς–, η LDL πρέπει οπωσδήποτε να είναι κάτω από 130. Εάν κάποιος έχει πάθει έμφραγμα ή αν έχει στεφανιαία νόσο, τότε πρέπει να είναι κάτω από 100.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και ένα καινούργιο όριο, σύμφωνα με το οποίο, εάν κάποιος έχει πάθει έμφραγμα και ταυτόχρονα έχει και ζάχαρο ή έχει πάθει έμφραγμα και καπνίζει, ή αν είχε πάθει έμφραγμα και έπαθε και καινούργιο, τότε η τιμή της LDL πρέπει να είναι κάτω από 70.

Όσον αφορά την «καλή» χοληστερόλη ή HDL, πρέπει να είναι πάνω από 40, εάν δε είναι πάνω από 60, 70, 80, τότε είναι ένα «πολύ καλό χαρτί». Όσο πιο ψηλά είναι η HDL, τόσο πιο καλά για τον οργανισμό. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ένα ποσοστό ατόμων που έχουν ανεβασμένη την HDL, αλλά παρ’ όλα αυτά παθαίνουν έμφραγμα γιατί, όπως αποδεικνύεται, η «καλή» χοληστερόλη δε λειτουργούσε καλά.


Πώς επηρεάζει η χοληστερίνη τα αγγεία και την καρδιά;

Οι αρτηρίες του ανθρώπου υφίστανται αλλαγές με την πάροδο της ηλικίας. Η αύξηση του πάχους των αρτηριών είναι μια φυσιολογική διαδικασία,  στο πλαίσιο της γήρανσης του οργανισμού. Κανένας δεν μπορεί να αποφύγει μια σκλήρυνση των αρτηριών σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Αυτές οι αλλαγές όμως που συμβαίνουν με την πάροδο της ηλικίας στις αρτηρίες δεν εμποδίζουν κατά κανόνα την κύρια αποστολή τους: να μεταφέρουν δηλαδή το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες σε όλα τα σημεία του σώματος.

Τα πρώτα στίγματα της αθηροσκλήρυνσης, είναι η αρχή δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας, προκαλούνται από τη συσσώρευση λιπιδίων κάτω από το ενδοθήλιο και μοιάζουν με κίτρινες γραμμώσεις. Δεν ξέρουμε τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο τα λίπη, δηλαδή η χοληστερόλη, εισέρχονται κάτω από το ενδοθήλιο και συσσωρεύονται. Φαίνεται πως εδώ παίζουν ρόλο οι παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω, δηλαδή τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, το κάπνισμα και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, οι οποίοι προκαλούν κάποιας μορφής «τραυματισμό» στο ενδοθήλιο. Αυτός ο τραυματισμός δίνει την ευχέρεια στη χοληστερόλη να «τρυπώσει» κάτω από το ενδοθήλιο και να δημιουργήσει τα πρώτα εμφανή σημάδια της αρτηριοσκλήρυνσης. Στη συνέχεια και με την πάροδο των ετών αυξάνεται η συγκέντρωση των λιποειδών. Στα σημεία αυτά μαζεύονται και άλλα κύτταρα, υπάρχει και εναπόθεση ασβεστίου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, η οποία προκαλεί στένωμα στην αρτηρία. Είναι φανερό ότι ένα τέτοιο στένωμα εμποδίζει την αρτηρία από το να τροφοδοτεί με αίμα τα διάφορα όργανα όπως την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα πόδια κτλ.

Μπορεί σε ένα σημείο, π.χ. σε μια από τις αρτηρίες της καρδιάς, να υπάρχει μια μεγαλύτερη αθηρωματική πλάκα και από εκεί να έχουμε τα συμπτώματα της στηθάγχης ή το έμφραγμα. Και οι άλλες αρτηρίες όμως παρουσιάζουν μικρότερες ίσως βλάβες. Γι' αυτό πολλές φορές σε έναν άρρωστο που έχει υποστεί έμφραγμα ελέγχουμε με υπερηχογράφημα τις καρωτίδες και την κοιλιακή αορτή (triplex αγγείων) για να διαπιστώσουμε τυχόν αθηρωματικές πλάκες και σε αυτές τις περιοχές.



Aλέξανδρος Γιατζίδης, ΜΕDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙTΟΥΤΟ 

XOΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΑΓΓΕΙΑ


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Aν έχετε δει κάτι ανάλογο τότε υπάρχει πιθανότητα να έχετε κατά 50% αυξημένη χοληστερίνη. 
Tα εξογκώματα που παρατηρείτε είναι λίπος που εναποτίθεται γύρω από τα βλέφαρα και λέγονται «
ξανθελάσματα».Πρόκειται για συσσωρευμένο λίπος που δημιουργείται όταν η χοληστερίνη σας είναι αυξημένη, συνήθως σε σημαντικά μεγαλύτερα επίπεδα από το φυσιολογικό. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ενημερώσετε έγκαιρα το γιατρό σας, γιατί η χοληστερίνη που σας δημιούργησε τα ξανθελάσματα, αρχίζει να εναποτίθεται και στα τοιχώματα των αγγείων σας.

Επίσης τέτοια κίτρινες εναποθέσεις μπορεί να παρατηρήσετε στα πόδια, στα χέρια και στην κοιλιά.


Το 50% από αυτό το ποσοστό που έχει υψηλή χοληστερίνη, μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης ή να έχει χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης. 


Η χοληστερόλη ή κοινώς χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη στον οργανισμό, που συμμετέχει στη λειτουργία των κυττάρων και των ορμονών.


Όμως η υπερβολική αύξηση της στο αίμα και η εναπόθεσή της στα τοιχώματα των αρτηριών είναι επικίνδυνη, γιατί δημιουργεί αθηρωματοσκλήρυνση.

Ένα μεγάλο μέρος της χοληστερόλης παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό, στο συκώτι. Επιπλέον, προσλαμβάνουμε χοληστερόλη και από ορισμένα τρόφιμα, όπως τα αυγά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία της στεφανιαίας νόσου, δηλαδή της στηθάγχης και του εμφράγματος. Η υπερχοληστερολαιμία μαζί με το κάπνισμα, την υπέρταση και το σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν τους 4 μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο. Είναι οι τέσσερις δήμιοι της καρδιάς.

Η χοληστερόλη εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων, ιδίως των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, σχηματίζοντας την αθηρωματική πλάκα, με συνέπεια:


  • την ελάττωση του εύρους των αρτηριών
  • τη μείωση της παροχής αίματος στον μυϊκό ιστό της καρδιάς,
  • το σχηματισμό θρόμβων και αποφράξεων των στεφανιαίων αγγείων, με αποτέλεσμα την εκδήλωση εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Η χοληστερόλη μεταφέρεται στο αίμα με τη βοήθεια ενώσεων που λέγονται λιποπρωτείνες. Ορισμένες από αυτές ευνοούν το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας και ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία που ονομάζουμε κακή χοληστερόλη ή LDL-χοληστερόλη. Αλλες δρουν προστατευτικά, βοηθώντας την εξαφάνιση της πλεονάζουσας χοληστερόλης μέσα στα κύτταρα, και ανήκουν στην κατηγορία που ονομάζουμε καλή χοληστερόλη ή HDL-χοληστερόλη.

Οι διαταραχές της χοληστερόλης και των λιποπρωτεινών μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικούς ή σε διατροφικούς παράγοντες, που είναι και οι πιο συχνοί.


Διαβάστε επίσης

Τα τριγλυκερίδια και οι νέες αναθεωρημένες φυσιολογικές τιμές τους. Ποιος ο ρόλος της ζάχαρης και ποια η κατάλληλη διατροφή για την μείωσή τους.



Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων