MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Τι είναι η μυρμηκία; Πώς μεταδίδεται; Τι προκαλεί; Yπάρχει θεραπεία;



Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr


Οι περισσότερες μυρμηκίες εμφανίζονται το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης επαφής κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως το κολύμπι και η κατασκήνωση.


Οι μυρμηκιές οφείλονται στην προσβολή του δέρματος από κάποια στελέχη του ιού HPV (Human Papilloma Virus), δηλαδή του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Σημειώνεται ότι κάποια άλλα στελέχη προκαλούν τα κονδυλώματα -συνήθως διαφορετικά από αυτά υπεύθυνα για τις μυρμηκιές. 
Ο ιός αυτός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα που είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, αλλά τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά. 
Οι διαφορετικοί τύποι του ιού προκαλούν συνήθως μυρμηκίες σε διάφορα σημεία του σώματος. Ο ιός μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών.


Μετά την αρχική επαφή, ο ιός HPV μπορεί να μείνει ανενεργός ή σε λανθάνουσα κατάσταση στο δέρμα και ενδέχεται να μην υπάρξουν αμέσως ορατά συμπτώματα.
Αυτό σημαίνει ότι πολλά άτομα ενδέχεται να είναι φορείς του ιού HPV χωρίς να το μάθουν ποτέ. 



Είναι λοιπόν οι μυρμηκιές ένα κοινό και συχνά επίμονο νόσημα που προσβάλλει τις παλάμες, τα πέλματα, το πρόσωπο αλλά και δυνητικά κάθε σημείο του δέρματος. Είναι μεταδοτικό νόσημα από άνθρωπο σε άνθρωπο και ιδίως απαντάται σε μέλη κολυμβητηρίων και γυμναστηρίων, καθώς οι συνθήκες υγρασίας, η βάδιση με γυμνά πέλματα και τα κοινόχρηστα αντικείμενα (π.χ λαβές γυμναστικών οργάνων), ευνοούν την εξάπλωσή τους. Είναι πολύ συχνές στα παιδιά.


Μολονότι είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στον ιό HPV, ορισμένοι φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτόν, ενώ άλλοι είναι εκ φύσεως πιο ανθεκτικοί. 

Οι μυρμηκίες εμφανίζονται συχνότερα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι εξασθενημένο. 
Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιθανότερο να προσβληθούν, καθώς δεν έχουν αναπτύξει (ακόμη) αντισώματα κατά του ιού και έρχονται συχνότερα σε επαφή με άτομα που έχουν μυρμηκίες. 
Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με στεροειδή ή πάσχουν από ασθένειες που καταστέλλουν τη δράση του ανοσοποιητικού, όπως η λοίμωξη με HIV, έχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυρμηκίες.


Οι δύο συχνότεροι τύποι μυρμηκίας  είναι η κοινή μυρμηκία και η μυρμηκία των ποδιών.
Οι κοινές μυρμηκίες αναπτύσσονται συνήθως στα δάχτυλα, στο πίσω μέρος της παλάμης, στα χέρια και στα πόδια. Οι μυρμηκίες των ποδιών εμφανίζονται συνήθως στα πέλματα. Οι μυρμηκιές των πελμάτων οφείλονται κυρίως στο στέλεχος 1, ενώ των χεριών στο 2 και το 4. Οι ομαλές μυρμηκιές με κύρια εντόπιση στο πρόσωπο οφείλονται στα στελέχη 3 και 10.

Οι μυρμηκιές έχουν χρόνο επώασης 2-9 μήνες και παρουσιάζονται στα χέρια σαν ανώδυνες βλατίδες, ενώ στα πέλματα προσομοιάζουν με υπερκερατώσεις που μπορεί να εκληφθούν από τον ασθενή ως τύλοι (κάλοι), οι οποίοι είναι έντονα επώδυνοι κατά τη βάδιση. Επίσης στην επιφάνεια των μυρμηκιών, ιδίως εάν αφαιρεθεί το επιφανειακό στρώμα δέρματος παρατηρούνται μαύρα στίγματα που αντιστοιχούν σε θρομβωμένα αγγεία.
Οι ομαλές μυρμηκιές διαφέρουν, διότι εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο ως μικρές ανώδυνες βλατίδες, που, ιδιαίτερα στους άνδρες λόγω ξυρίσματος, εξαπλώνονται γρήγορα. 
Οι κοινές μυρμηκίες είναι  καλοήθη εξογκώματα του δέρματος. Η κοινή μυρμηκία μοιάζει με ένα σκληρό εξόγκωμα με ανώμαλη επιφάνεια που μοιάζει με κουνουπίδι. Οι μυρμηκίες μπορεί να είναι στρογγυλές ή με ακανόνιστο σχήμα, επίπεδες ή εξογκωμένες και μπορούν να φτάσουν το μέγεθος του μπιζελιού. Μπορεί να είναι λευκές, γκρίζες ή καφέ. Οι κοινές μυρμηκίες αναπτύσσονται συνήθως γύρω από τα νύχια, τα δάκτυλα και το πίσω μέρος της παλάμης, αλλά ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν στα γόνατα και στο πρόσωπο, κυρίως σε σημεία όπου το δέρμα έχει σχιστεί.


Γενικά οι μυρμηκιές είναι νόσημα με απρόβλεπτη πορεία, που εξαρτάται σημαντικά από την άμυνα του κάθε οργανισμού, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις αυτοίασης.




Οι μυρμηκίες είναι μεταδοτικές και είναι πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος ή να μεταδοθούν σε άλλα άτομα. Γι’ αυτό το λόγο, καλύτερο είναι να αντιμετωπίζονται αμέσως με θεραπεία.


Θεραπευτική Αντιμετώπιση
Θεραπευτικά χρησιμοποιούνται μέθοδοι καταστροφής του προσβεβλημένου από τον ιό δέρματος, όπως η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, η διαθερμοπηξία, η τοπική χρήση χημικών παραγόντων (ιμικουιμόδη, ποδοφυλοτοξίνη, 5-φθοριοουρακίλη, κερατολυτικά) η χρήση laser, η χειρουργική αφαίρεση και σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις η χρήση ρετινοειδών τοπικά (ομαλές μυρμηκιές) ή συστηματικά σε μεγάλη προσβολή (μυμηκιώδης επιδερμοδυσπλασία).Σε κάθε περίπτωση μπορεί να απαιτηθούν αρκετές συνεδρίες για την εξάλειψη του προβλήματος.

Εμφάνιση νέων βλαβών μετά την περίοδο των 6 μηνών συνεπαγέται 
επαναμόλυνση από τον ιό HPV των μυρμηκιών.

Διαβάστε επίσης

Human Papillomaviruses (HPV). Kονδυλώματα - μυρμηκιες. Πρόληψη και εμβολιασμός


Καλοκαιρινά φαγητά με λίγες θερμίδες

Η ελληνική κουζίνα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ποικιλία γεύσεων και τρόπων μαγειρέματος (τηγανητά, στα κάρβουνα, στο φούρνο, στη γάστρα) προς τέρψη και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να προσέξεις τη διατροφή σου όταν τρως σε μία ταβέρνα. Η αλήθεια είναι ότι, με λίγη προσοχή, μπορείτε να φάτε καλά και με λιγότερες θερμίδες, σε σύγκριση με τους πιο... απρόσεκτους συνδαιτυμόνες σας. Πρέπει να πούμε, επίσης, ότι στα μενού που ακολουθούν οι θερμίδες των μεζέδων είναι ελαφρώς παραπλανητικές, με την έννοια ότι από ένα χταπόδι στα κάρβουνα ή ένα λουκάνικο θα φάνε όλοι από λίγο, οπότε οι θερμίδες θα μοιραστούν.

Tι να προσέξετε

Ποιο μενού να προτιμήσετε
Θερμίδες
Xταπόδι στα κάρβουνα
240
Kαλαμάρι τηγανητό
323
Xόρτα σαλάτα
84
Φρέσκο φιλέτο ξιφία στη σχάρα
203
Γλυκό κυδώνι
80
Σύνολο
930
Ποιο μενού να αποφύγετε
Θερμίδες
Λουκάνικο χωριάτικο τηγανητό
559
Πατάτες τηγανητές
583
Xωριάτικη σαλάτα
282
Mπριζόλα μοσχαρίσια γάλακτος στη σχάρα
370
Mπακλαβάς
432
Σύνολο
2.226
- Δεν είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσετε τις διαπιστώσεις των εστιατόρων ότι οι Έλληνες είναι από τους καλύτερους πελάτες, επειδή παραγγέλνουν πολλά πιάτα.
- Bάλτε σε ένα μικρό πιάτο ό,τι θέλετε να φάτε από τους μεζέδες και κρατήστε το πιρούνι σας μακριά από τα πιάτα των υπολοίπων.
- Προτιμήστε το ψητό ψάρι και το άπαχο κρέας στη σχάρα και όχι τα μαγειρευτά φαγητά.
- Zητήστε να σας σερβίρουν το κρέας ή το κοτόπουλο χωρίς τηγανητές πατάτες.
- Aπομακρύνετε το πανέρι με το ψωμί από το τραπέζι. Mην ξεχνάτε ότι μία λεπτή φέτα άσπρο ψωμί σάς δίνει περίπου 90 θερμίδες. Eάν έχετε δυνατότητα επιλογής, ζητήστε μαύρο ψωμί, που είναι πλούσιο σε ίνες.
- Mη διστάσετε να δώσετε συγκεκριμένη παραγγελία στο σερβιτόρο, π.χ., να αλλάξει τη γαρνιτούρα σε ένα πιάτο (αντί για πατάτες να βάλει σαλάτα).
- Aποφύγετε τα καπνιστά αλλαντικά και τις ποικιλίες τυριών. Mπορείτε όμως να φάτε προσούτο με ρόκα (ως κυρίως πιάτο).
- Eάν θέλετε ένα κρύο πιάτο, προτιμήστε το ψάρι, π.χ., μαριναρισμένο σολομό με λαχανικά.
- Kαλό είναι να πάρετε μία πράσινη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, χωρίς καλαμπόκι, μπέικον, ή κρύα ζυμαρικά.
- Eίναι καλύτερο να αποφύγετε τα ζυμαρικά και να προτιμήσετε το κρέας, το ψάρι ή το κοτόπουλο. Aν δεν μπορείτε να αντισταθείτε όμως, τότε απολαύστε την πάστα χωρίς πολλές σάλτσες ή επιπλέον τυρί.
- Προτιμήστε τα πιάτα με λαχανικά και αποφύγετε αυτά που έχουν κιμά και κρέμα γάλακτος.
- Eάν θέλετε να γλιτώσετε τις επιπλέον θερμίδες, ζητήστε το κυρίως πιάτο (π.χ., φιλέτο) χωρίς σάλτσα, μόνο με τη γαρνιτούρα των λαχανικών.
Για το επιδόρπιο: Eίναι προτιμότερο να κλείσετε το γεύμα σας πίνοντας λίγο κρασί από το να παραγγείλετε έναν καφέ ή ένα γλυκό, ώστε να μη φορτώσετε το στομάχι σας. Mια καλή ιδέα για επιδόρπιο είναι τα φρούτα. Eάν, ωστόσο, δεν ακολουθείτε μία αυστηρή δίαιτα και θέλετε να φάτε ένα ελαφρύ γλυκό, τότε μπορείτε να διαλέξετε ένα ψητό μήλο ή ένα γλυκό κυδώνι.
Η αγαπημένη συνήθεια αρκετών είναι ο καφές μετά το γεύμα. H αλήθεια είναι ότι για να τον πιείτε θα πρέπει να προσθέσετε τουλάχιστον μία κουταλιά ζάχαρη (είναι πικρός και δυνατός καφές), γεγονός που σημαίνει επιπλέον θερμίδες. Mπορείτε ωστόσο να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες ζητώντας ντεκαφεϊνέ καφέ και προσθέτοντας λίγο νερό, για να γίνει πιο ελαφρύς. Eάν παρ’ όλα αυτά ο καφές σάς δυσκολεύει στον ύπνο, καλό θα ήταν να τον αποφύγετε.

ΠΩΣ NA AΠOΛAYΣETE TO ΦAΓHTO KAI THN... ΠAPEA

Nα τρώτε αργά, απολαμβάνοντας το φαγητό που διαλέξατε. Mην ξεχνάτε ότι χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να πάρει ο εγκέφαλός σας το μήνυμα ότι το στομάχι σας είναι γεμάτο.
Nα αφήνετε συχνά τα μαχαιροπίρουνα στο πλάι του πιάτου. Είναι ένας απλός τρόπος για να καθυστερήσετε, αλλά και μία ευκαιρία να κουβεντιάσετε με τους συνδαιτυμόνες σας.
Πίνετε μικρές γουλιές από το ποτό σας. Eίναι μία ακόμη τακτική για να μην τρώτε βιαστικά.
Aφήστε τη... δύναμή σας στο πιάτο! Oι περισσότεροι έχουμε μάθει να μην αφήνουμε την τελευταία μπουκιά, τη... δύναμή μας, με αποτέλεσμα να θεωρούμε ότι έχουμε χορτάσει μόνον όταν «καθαρίσουμε» το πιάτο. Tα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Eάν δεν μπορείτε να αφήσετε φαγητό στο πιάτο σας, παρ’ όλο που έχετε χορτάσει, τότε ζητήστε από το σερβιτόρο να το πάρει από μπροστά σας.

KPAΣI Ή MΠIPA;

Oι διαιτολόγοι απαντούν στο δίλημμα «κρασί ή μπίρα» χωρίς περιστροφές: ασφαλώς κρασί. H μπίρα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί αυξάνει την κατακράτηση υγρών και προκαλεί το γνωστό φούσκωμα. Tο ίδιο ισχύει και για τα αεριούχα ποτά, όπως η σόδα. Γι’ αυτό και οι ειδικοί δεν εγκρίνουν την τακτική πολλών που βάζουν σόδα στο κρασί τους. Aντί για σόδα, προτείνουν να βάλετε λίγο νερό ή μερικά παγάκια. Eπίσης, συμβουλεύουν να μην πιείτε περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί κατά τη διάρκεια του γεύματος.

 «KOΨTE» THN OPEΞH ΣAΣ... TPΩΓONTAΣ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφεύγουν το πρωινό ή κάποιο άλλο γεύμα, με το σκεπτικό ότι έτσι γλιτώνουν θερμίδες. Kι όμως, οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι ο μόνος τρόπος για να αδυνατίσετε είναι να τρώτε τρία γεύματα την ημέρα σε σταθερές ώρες, καθώς και δύο ενδιάμεσα. Mε άλλα λόγια, για να χάσετε βάρος πρέπει να φάτε! Προτείνουν ακόμη μερικούς τρόπους για να χαλιναγωγήσετε την όρεξή σας και να περιορίσετε την ποσότητα του φαγητού που τρώτε:
- «Kόψτε» την πείνα σας τρώγοντας στικ καρότου ή αγγουριού βουτηγμένα σε λεμόνι.
- Λίγο πριν καθίσετε στο τραπέζι, πιείτε ένα ποτήρι νερό.
- Aρχίστε το γεύμα σας με τη σαλάτα.

7 TPOΠOI ΓIA NA... ΓΛITΩΣETE ΘEPMIΔEΣ

  •  Mην πάτε πεινασμένοι στο εστιατόριο. Δεν εννοούμε φυσικά να έχετε φάει προηγουμένως ένα πλήρες γεύμα, αλλά να μην έχετε αφήσει το στομάχι σας άδειο όλη την ημέρα, με το σκεπτικό ότι το βράδυ θα φάτε έξω. Στην περίπτωση αυτή είναι πιο εύκολο να υποκύψετε στον πειρασμό των πλούσιων σε λιπαρά φαγητών.
  • Διαβάστε προσεκτικά τον κατάλογο. Δείτε με τι συνοδεύονται τα κύρια πιάτα και, αν έχετε απορίες, ρωτήστε το σερβιτόρο ή ζητήστε του να σας προτείνει κάτι ελαφρύ.
  • Aν δεν είστε σίγουροι για το μέγεθος της μερίδας, ρωτήστε. Eίναι πιθανό, π.χ., η μακαρονάδα θαλασσινών να είναι για δύο άτομα.
  • Mην ξεχνάτε ότι πρέπει να ικανοποιήσετε το στομάχι και όχι τα... μάτια σας. Aν ανήκετε σ’ αυτούς που θέλουν πολλά και πλούσια πιάτα στο τραπέζι τους, τότε σας προτείνουμε να παραγγείλετε με δόσεις.
  • Mην αφήσετε τους μεζέδες να σας... πλανέψουν. Όταν ετοιμάζεστε να παραγγείλετε, επικεντρωθείτε στο κυρίως πιάτο. Aυτή η επιλογή θα καθορίσει και τα συνοδευτικά πιάτα που θα διαλέξετε. Yπάρχουν, λόγου χάρη, πιάτα που έχουν ως γαρνιτούρα λαχανικά και άλλα που δεν έχουν καθόλου. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να παραγγείλετε μία σαλάτα, ώστε να εξασφαλίσετε ένα ισορροπημένο γεύμα.
  • Μην προσθέτετε περισσότερα λιπαρά στο φαγητό. Mη βάλετε, λόγου χάρη, πολύ βούτυρο πάνω στην ψητή πατάτα ή ζητήστε να σας σερβίρουν τη σάλτσα ξεχωριστά, έτσι ώστε να ελέγχετε πόσο θα φάτε.
  • Mοιραστείτε τα πρώτα πιάτα με τους συνδαιτυμόνες σας. Είναι μία καλή τακτική για να φάτε λίγο απ’ όλα, χωρίς τύψεις.
 ΠΗΓΗ incardiology.gr

Αντηλιακά, πώς και πότε μπορεί να χρησιμοποιούνται;




Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D. medlabnews.gr
Διαπιστώνω ότι έχουμε μάθει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τα αντιηλιακά, αλλά δεν ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιούμε και πότε.
Παρά τα όσα μπορεί να πιστεύουν πολλοί, η επίλογή του σωστού αντιηλιακού είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση αφού εκτός απότην εμφανισή μας μπορεί να επηρεάσει σοβαρότατα και την υγεία μας, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου οι ειδικοί προειδοποιούν για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η ηλιακή ακτινοβολία. Ιδου λοιπόν πως μπορείτε να διαλέξετε το σωστό αντιηλιακό ανάλογα με τον τύπο του δερματός σας.
ΤΥΠΟΙ 1: Πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, που δεν μαυρίζει, αλλά παθαίνει πολύ εύκολα εγκαύματα. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν συνήθως ανοιχτόχρωμα μαλλιά και φακίδες. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: δείκτες από 10-15.
ΤΥΠΟΙ 2: Ανοιχτόχρωμο δέρμα, που είναι αρκετά ευαίσθητο και μαυρίζει πολύ λίγο, ενώ καίγεται σχετικά εύκολα. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: δείκτες από15-10.
ΤΥΠΟΙ 3: Είναι λιγότερο ανοιχτό δέρμα, πιο ανθεκτικό στον ήλιο και μαυρίζει σταδιακά. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: δείκτες από 10-15.
ΤΥΠΟΙ 4: Είναι το δέρμα που μαυρίζει πάντα, ενώ κάποιες φορές -όχι συχνά- παθαίνει έγκαυμα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτρια σκούρο. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: 6-10.
ΤΥΠΟΙ 5: Το δέρμα αυτό μαυρίζει πάντα και δεν παθαίνει εγκαύματα, παρά μόνο σε ακραίες καταστάσεις. Είναι οι λεγόμενοι «μελαχρινοί» άνθρωποι. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: δείκτες από 1-6.

Όλοι μας γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η παρατεταμένη έκθεσή στον ήλιο. Γι’αυτό  πολύ σημαντική είναι η χρήση αντιηλιακού κατά του καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο. Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα μας από τα εγκαύματα που προκαλεί ο ήλιος, την φωτογήρανση (κατάσταση η οποία προκαλείται από τις UVA ακτίνες με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση ττης επιδερμίδας), τον καρκίνο του δέρματος και την αφυδάτωση.
Η φυσιολογική έκθεσή στον ήλιο είναι αναγκαία. Ο ακτίνες του ηλίου διεγείρουν την παραγωγή  βταμίνης D η οποία χρειάζεται για να έχουμε γερά κόκκαλα.

Οι ακτίνες που θεωρούνται επικίνδυνες είναι οι UVA και οι UVB. Για να προστατευτείς, θα πρέπει να μην εκτίθεσαι στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (12.00-16.00μμ) – αυτό το διάστημα οι ηλιακές ακτινές είναι εξαιρετικά βλαβερές. Αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, ψάξε για μέρη σκιερά ή κάθησε κάτω από την ομπρέλα.

Το αντιηλιακό είναι απαραίτητο όλες τις ώρες.
Μην ξεγελιέσαι αν έχει συννεφιά. Τα σύννεφα δεν εμποδίζουν τις βλαβερές ακτίνες να περάσουν στο δέρμα σου.
Τι είναι ο δείκτης SPF;
Ο δείκτης προστασίας SPF αναφαίρεται στην ικανότητα που έχει ένα αντιηλιακό να μπλοκάρει τις UVB ακτίνες, οι οποίες προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα. Από την άλλη, δεν μπορεί να εμποδίσει τις UVA ακτίνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος.

  
Μύθος Νο1: Το αντιηλιακό προσφέρει πλήρη προστασία. Η πραγματικότητα: Ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 15 μπορεί να  μπλοκάρει το 94% των UVB ακτίνων, ένα αντιηλιακό με SPF 30 το 97% ενώ ένα με SPF 45 το 98% των UVB. Πράγμα που σημαίνει ότι κανένα αντιηλιακό δεν προσφέρει πλήρη κάλυψη και προστασία.

  
Μύθος Νο2: Αν χρησιμοποιήσω αδιάβροχο αντιηλιακό δεν θα χρειαστεί να το ανανεώσω. Η πραγματικότητα: Είτε πρόκειται για αδιάβροχο αντιηλιακό είτε όχι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το ανανεώνεις, τουλάχιστον κάθε 2 ώρες.

  
Μύθος Νο3: Αν χρησιμοποιήσω αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30+ ,μπορώ να καθήσω στον ήλιο τον διπλάσιο χρόνο. Η πραγματικότητα: Τα αντιηλιακά με υψηλό δείκτη SPF μπλοκάρουν περισσότερες ακτίνες UVB αλλά όχι τις UVA που προκαλούν βαθύτερες δερματικές βλάβες.
Επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο ιδανικός δείκτης προστασίας (SPF) είναι ο δείκτης 15, μόνο αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Επειδή, οι περισσότεροι από εμάς, βαριούνται την όλη διαδικασία του αντιηλιακού, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30. Αν τελικά αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις μικρότερο δείκτη θα πρέπει να το απλώσεις παντού και προσεκτικά. Μην ξεχνάς ποτέ περιοχές όπως τα χείλια, τα αυτιά και τα πέλματα. 

Και μην ξεχνάτε:
- Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα, τις ώρες δηλαδή που οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες και ισχυρές. Χρησιμοποιείτε πάντα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας κατόλληλο για τον τύπο του δέρματός σας.
- Απλώνετε το αντιηλιακό σε στεγνό δέρμα, για να απορροφάται καλύτερα.
- Φοράτε αντιηλιακό και όταν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα, καθώς οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν το νερό.
- Ανανεώνετε το αντιηλιακό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και κυρίως κάθε φορά που ιδρώνετε ή βουτάτε στη θάλασσα. Αντιηλιακό χρειάζεστε και όταν βρίσκεστε κάτω από την ομπρέλα θαλάσσης, αφού οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στην άμμο. Αν έχετε ήδη μαυρίσει, μπορείτε να επιλέξετε αντιηλιακό με χαμηλότερο δείκτη, αλλά όχι να πάψετε εντελώς να το χρησιμοποιείτε.

Γιατί πρήζονται τα πόδια μας, το καλοκαίρι;


Eπιμέλεια: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


Tα πόδια μας είναι τα πιο ταλαιπωρημένα μέλη του σώματός μας, καθώς είναι τα πρώτα που υφίστανται την κούραση από τους καθημερινούς εξοντωτικούς ρυθμούς και δέχονται το βάρος ολόκληρου του σώματός μας.
Τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη, με συνέπεια να αλλάζει ο μηχανισμός της επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να παρατηρήσουν ότι τα πόδια τους πρήζονται όταν κάνει ζέστη. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι κάνουν μεγάλα αεροπορικά ταξίδια, αλλά ο μηχανισμός που προκαλεί τη διόγκωση των ποδιών στο αεροπλάνο είναι αρκετά διαφορετικός και σχετίζεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση, στην οξυγόνωση του αίματος και την ακινησία επί ώρες.
Γιατί πρήζονται τα πόδια μας;
Εάν ένας άνθρωπος έχει την τάση να παρουσιάζει πρήξιμο των ποδιών, συνήθως την παρατηρεί όταν κάνει ζέστη και γι΄ αυτό ταλαιπωρείται περισσότερο απ΄ όσο οι άλλοι. Τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη, με συνέπεια να αλλάζει ο μηχανισμός της επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά- επιστροφή που γίνεται από τις φλέβες των ποδιών. 
Ύστερα από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα, τα πόδια μας μπορεί να είναι πρησμένα και βαριά και αυτό συμβαίνει γιατί διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών, τα οποία «λιμνάζουν» και προκαλούν το πρήξιμο.


H ακινησία, η ορθοστασία, η ζέστη, αλλά και ορισμένα φάρμακα, όπως λ.χ. η κορτιζόνη ή το πολύ αλάτι στο φαγητό, μπορεί επίσης να ευθύνονται για τα πρησμένα πόδια σας. 


Για να αποφύγει κανείς το πρήξιμο των ποδιών πρέπει να γυμνάζεται ήπια σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθώς και να μην κάνει το λάθος να προσπαθήσει να αποφύγει το πρήξιμο ελαττώνοντας την ποσότητα του νερού που καταναλώνει.
Όχι πολύ αλάτι
Εάν, εξάλλου, βάζει αλάτι στο νερό του- κάτι που πολλοί κάνουν επειδή ξέρουν ότι η έντονη εφίδρωση του καλοκαιριού προκαλεί και απώλεια άλατος- πρέπει να προσέχει να μην το παρακάνει. Πολλοί άνθρωποι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον εαυτό τους καταναλώνοντας πάρα πολύ αλάτι στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πρέπουσα ισορροπία των αλάτων στον οργανισμό τους. Απαραίτητο είναι ακόμα να διατηρούνται τα πόδια υπερυψωμένα όταν αναπαύεται κανείς, ώστε να ρέει πιο εύκολα το αίμα προς την καρδιά. Μπορεί κανείς να τοποθετήσει ένα μαξιλάρι κάτω από τους αστραγάλους του, για να το πετύχει αυτό. Τέλος, πρέπει κανείς να φοράει άνετα ρούχα και όχι στενά, ενώ ειδικά οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα τακούνια.






• Αποφύγετε τα στενά παπούτσια και τις πολύ σφιχτές κάλτσες.
• Όταν βρίσκεστε για πολλή ώρα όρθιοι, κάντε διακριτικές κινήσεις των ποδιών για να αποφύγετε το πρήξιμο που προκαλείται από τα συσσωρευμένα υγρά.
• Περιορίστε το πολύ αλάτι, επειδή ευνοεί την κατακράτηση υγρών.
• Αποφεύγετε τη ζέστη και την ηλιοθεραπεία, επειδή ευνοεί το πρήξιμο των ποδιών.
• Όταν ξεκουράζεστε, τοποθετήστε τα πόδια σας μερικά εκατοστά πάνω από το υπόλοιπο σώμα, λ.χ. πάνω σε ένα μαξιλάρι ή στο μπράτσο του καναπέ, για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος.






Αν έχετε φλεβίτιδα ή προβλήματα στο κυκλοφορικό σας σύστημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία. Ακόμη, ορισμένες φορές τα πρησμένα πόδια μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης. Για το λόγο αυτό, αν το πρήξιμο επιμένει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Tροφές – βάλσαμο για τα μαλλιά σας


Συνδέεται η διατροφή με την τριχόπτωση; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ναι. Από την άλλη πλευρά όμως, σε περιπτώσεις που η τριχόπτωση είναι κληρονομική, λίγες είναι οι εναλλακτικές που υπάρχουν και καμία από αυτές δεν μπορεί να υποσχεθεί πλήρη επαναφορά των χαμένων μαλλιών.
Όπως και να’ χει, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ευεργετικά συστατικά που θρέφουν τις ρίζες, μπορεί να δυναμώσει την τρίχα και να της χαρίσει την… επιβίωση αρχικά, αλλά και την υγιή όψη που όλοι επιζητούμε. Σε αντίθεση, μια κακή διατροφή, πλούσια σε ζωικά λίπη, φτωχή σε υδατάνθρακες και σίδηρο, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ποιες είναι λοιπόν, οι τροφές – βάλσαμο για τα μαλλιά μας;
Σολομός: Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «τροφή ομορφιάς» αφού είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Τα ωμέγα -3 είναι απαραίτητα για την υγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού, η οποία αποτελεί «βάση» για την υγιή ανάπτυξη της τρίχας. Έλλειψη των λιπαρών αυτών από τον οργανισμό συνδέεται με ξηροδερμία και αρκετές φορές με έντονη τριχόπτωση. Αν είστε χορτοφάγος, τότε υπάρχει και η εναλλακτική του συμπληρώματος ωμέγα -3 σε κάψουλες.
Σπανάκι: Μπορεί ο Popeye να μην το έτρωγε επειδή κάνει καλό στα μαλλιά, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να το κάνει – αν είχε διαβάσει τις έρευνες. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την καλή υγεία του επιθηλίου της τρίχας, ενώ έλλειψη τους καθιστά τα μαλλιά εύθραυστα και αδύναμα. Η βιταμίνη C συγκεκριμένα, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και επιπρόσθετα προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση της τρίχας, λόγω της γνωστής αντιοξειδωτικής της δράσης. Μεγάλες ποσότητες των δύο βιταμινών έχουν επίσης το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Φασόλια: Και όμως, τα μαυρομάτικα και τα κόκκινα φασόλια παρέχουν σημαντικές ποσότητες αμινοξέων στον οργανισμό που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των μαλλιών, καθώς επίσης και σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη. Ο σίδηρος είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των μαλλιών, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθά στην σωστή ανακύκλωση των τριχών.
Πουλερικά: Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη καθιστά τροφές όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, άκρως ευεργετικές για την γενική υγεία της τρίχας. Όπως σημειώνουν αρκετοί δερματολόγοι, χωρίς την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης ή με πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας, οι τρίχες δείχνουν αδύναμες και παρατηρείται έντονη τριχόπτωση.
Αυγά: Όπως και αν τα καταναλώσετε, τα αυγά είναι εξαιρετική τροφή για τα μαλλιά, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, βιοτίνη και βιταμίνη Β12.
Προϊόντα ολικής άλεσης: Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν δύο σημαντικά οφέλη: αφ’ ενός αποτελούν «καλές» πηγές υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (δεν ανεβάζουν το ζάχαρο στο αίμα), αφετέρου παρέχουν «γενναίες» δόσεις ψευδάργυρου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης, μαύρο ψωμί, νιφάδες βρώμης και καστανό ρύζι.
Μοσχαρίσιο κρέας: Τα έχει όλα και… συμφέρει. Γενναίες ποσότητες ψευδάργυρου, σιδήρου, χαλκού και φυσικά υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία έχει υψηλότερη βιολογική αξία, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωση. Εν ολίγοις το ιδανικό cocktail για την ενδυνάμωση της τρίχας και την υγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού μας.
Μύδια: Περισσότερο γνωστά για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες, τα μύδια φαίνεται πως μπορούν να συνεισφέρουν και στην υγεία των μαλλιών μας. Πέρα από τον ερωτισμό μας λοιπόν, ο ψευδάργυρος που περιέχουν «τονώνει» και την διαδικασία ανανέωσης της τρίχας.
Καρότα: Αποτελούν εξαιρετικής ποιότητα πηγές βιταμίνης Α, η οποία είναι πολύ σημαντική για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων που βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Kύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας, ενώ η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα κάνει εύθραυστα.
Light γαλακτοκομικά: Προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα είναι πλούσια σε ασβέστιο, το απαραίτητο μέταλλο για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Επίσης περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης whey και καζεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας.
Πηγή: in2life.gr


Xοληστερόλη, Λιποπρωτεΐνες, Υπερχοληστερολαιμία, Μύθοι, Τι γίνεται στα παιδιά;


Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Φαίνεται ότι η χοληστερόλη είναι μια ουσία απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία όμως εάν κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες έχει αρνητικές συνέπειες γιατί εναποτίθεται στο τοίχωμα των αγγείων (αρτηριών) δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα.
Η αθηρωματική πλάκα αποτελείται σε σημαντικό ποσοστό από χοληστερόλης. Με την πάροδο του χρόνου και όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, αυξάνεται, προβάλλει όλο και περισσότερο μέσα στον αυλό του αγγείου (προς το εσωτερικό του, δηλαδή) με συνέπεια να τον περιορίζει και να μειώνει την ποσότητα του αίματος που διέρχεται από αυτό.
Ταυτοχρόνως, μειώνονται και τα παρεχόμενα από το αίμα θρεπτικά συστατικά, με τελικό αποτέλεσμα τη στηθάγχη και τα καρδιακά επεισόδια. Τα προβλήματα που εκδηλώνονται μετά από αρκετά χρόνια, καθώς η στεφανιαία νόσος είναι πάθηση με βραδεία εξελικτική πορεία.
Το έμφραγμα εκδηλώνεται όταν «σπάσει» η αθηρωματική πλάκα στο τοίχωμα του αγγείου και δημιουργηθεί θρόμβος πάνω της, με συνέπεια να αποφραχθεί το αγγείο και να παρεμποδισθεί η αιμάτωση και η παροχή οξυγόνου στην περιοχή του μυοκαρδίου που αιματώνεται από το αγγείο αυτό. Η διεργασία αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο
Το μεγαλύτερο ποσοστό χοληστερόλης του ανθρωπίνου σώματος παράγεται στο ήπαρ - το  υπόλοιπο προέρχεται από τις τροφές.
Πηγές πλούσιες σε χοληστερόλη είναι το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η ποσότητα της χοληστερόλης που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό επηρεάζεται από τον τύπο της διατροφής, από την ηλικία και από κληρονομικούς παράγοντες.
Η χοληστερόλη και οι άλλες λιποπρωτεΐνες

Η χοληστερόλη μεταφέρεται με το αίμα υπό μορφή μορίων που περιέχουν λιπίδια και πρωτεΐνες. Αυτά τα μόρια ονομάζονται, λόγω ακριβώς της σύνθεσής τους λιποπρωτεΐνες.
Όταν είναι κανείς νηστικός, κυκλοφορούν στο αίμα του τρεις κύριοι τύποι λιποπρωτεϊνών. Οι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL χοληστερόλη), οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (HDL χοληστερόλη) και οι πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (VLDL χοληστερόλη).
Η «κακή» (LDL) χοληστερόλη είναι η λιποπρωτεΐνη, που σε μεγάλες ποσότητες σχετίζεται με την αθηρωμάτωση των αρτηριών και τις επιπλοκές της, δηλαδή την στεφανιαία νόσο, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το ανεύρυσμα αορτής και την περιφεριακή αρτηριακή αθηρωματική νόσο.
Η «καλή» (HDL) χοληστερόλη σχετίζεται αντίστροφα με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, δηλαδή όσο υψηλότερη είναι αυτή τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία έναντι της αθηρωμάτωσης και της στεφανιαίας νόσου.
Η VLDL χοληστερόλη είναι η πιο πλούσια λιποπρωτεΐνη σε τριγλυκερίδια και αποτελεί πρόδρομο ουσία για την παραγωγή της LDL χοληστερόλης. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι αθηρογόνος και ευνοεί την εμφάνιση αθηρωμάτωσης και στεφανιαίας νόσου. Είναι η λιποπρωτεΐνη στην οποία οφείλονται τα τριγλυκερίδια του αίματος.
Έτσι, όσο μεγαλύτερη είναι η υπερπαραγωγή της VLDL χοληστερόλης από το ήπαρ, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Ο κύριος στόχος στην αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών
Κύριο στόχο για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης τόσο στους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο, όσο και στα άτομα δίχως αυτήν, αποτελεί η «κακή» (LDL) χοληστερόλη, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές και τις Αμερικάνικες οδηγίες για την αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών.
Ως εκ του τούτου η τιμή της LDL-χοληστερόλης, λαμβάνεται κατά κύριο λόγο υπόψη για την έναρξη φαρμακευτικής υπολιπιδαιμικής αγωγής .




Μύθοι για την χοληστερόλη
Η χρησιμοποίηση μαργαρίνης αντί για βούτυρο βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης.
Ο κύριος παράγων που επηρεάζει την χοληστερόλη του αίματος είναι το κορεσμένο λίπος που περιέχεται στην τροφή και όχι τόσο το πόσο χοληστερόλη περιέχει η τροφή. Το βούτυρο αλλά και η μαργαρίνη που βρίσκεται σε στερεά μορφή είναι τροφές πλούσιες σε κορεσμένο λίπος και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ. Η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπών βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της χοληστερόλης. Οι «soft», μαλακές, ή υγρές σε θερμοκρασία δωματίου μαργαρίνες έχουν μικρότερη ποσότητα κορεσμένου λίπους και ως εκ τούτου προτιμούνται έναντι των στερεών μαργαρινών και του βουτύρου. Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο φυτικές μαργαρίνες, οι οποίες αντίθετα από τις προηγούμενες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, και ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση αυτής.
Αφού λαμβάνω υπολιπιδαιμικό φάρμακο δεν πρέπει να ανησυχώ για το τι τρώω.
Εάν η χοληστερόλη δεν είναι αρκετά υψηλή, είναι προτιμότερο να μειωθεί με υγιεινοδιαιτητική αγωγή. Υπολιπιδαιμικά φάρμακα χορηγούνται κυρίως όταν είναι παρούσα στεφανιαία ή άλλη αγγειακή νόσος, ή επί απουσίας, όταν παρά τη σωστή υγιεινοδιαιτητική αγωγή, η χοληστερόλη παραμένει υψηλότερη της επιθυμητής τιμής. Πρέπει βεβαίως να γίνει κατανοητό ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής ( υγιεινοδιαιτητική αγωγή) σε συνεργασία με την υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.
Η υπερχοληστερολαιμία είναι ανδρικό πρόβλημα, έτσι οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν για την χοληστερόλη τους.
Σήμερα είναι γνωστό ότι η στεφανιαία νόσος σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερες γυναίκες από ό,τι ο καρκίνος του μαστού, περιλαμβανομένων και των νεώτερων προεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Η υψηλή χοληστερόλη είναι εφάμιλλος προδιαθεσικός παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, παρόλα αυτά είναι λιγότερο πιθανό να θεραπεύονται οι γυναίκες για υψηλή χοληστερόλη. Έτσι είναι μύθος ότι η χοληστερόλη δεν αγγίζει τις γυναίκες, αντίθετα μάλιστα πρέπει όλες οι γυναίκες και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση όπως άλλωστε και οι άνδρες να ελέγχουν την χοληστερόλη τους Είναι, επομένως, μύθος ότι η χοληστερόλη δεν αγγίζει τις γυναίκες. Αντίθετα, όλες οι γυναίκες και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, όπως και οι όλοι άνδρες, πρέπει να ελέγχουν την χοληστερόλη τους .
Τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα με βοήθησαν να ρίξω την χοληστερόλη μου. Τώρα που η χοληστερόλη μου έπεσε, από ό,τι άκουσα καλό είναι να τα διακόψω.
Αυτή η πρακτική είναι από τις πιο εσφαλμένες αλλά πολύ διαδεδομένη. Είναι γνωστό ότι τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα, π.χ. οι στατίνες αναστέλλουν την ενδοκυττάρια παραγωγή χοληστερόλης. Η αναστολή αυτή υφίσταται μόνο παρουσία του φαρμάκου. Έτσι εάν διακοπεί, δε θα χρειασθούν παρά λίγες μέρες, ώστε η χοληστερόλη να φθάσει στα επίπεδα που ήταν πριν την έναρξη της θεραπεία Συμπερασματικά λοιπόν, εάν υπάρχουν οι ενδείξεις για την έναρξη υπολιπιδαιμικού φαρμάκου, αυτό πρέπει να συνεχισθεί και να μη διακόπτεται
Τα φάρμακα και κυρίως οι στατίνες  πράγματι μειώνουν την χοληστερόλη στα επιθυμητά επίπεδα, αλλά δυστυχώς πειράζουν το συκώτι και τους μύες.
Πράγματι, η παρακολούθηση  του δυσλιπιδαιμικού που  βρίσκεται υπό  φαρμακευτική υπολιπιδαιμική  αγωγή, περιλαμβάνει και τον  έλεγχο των  ηπατικών  ενζύμων και υπό προϋποθέσεις, της CK, του  ενζύμου  των  μυών. Παρόλα αυτά από το 1987 που κυκλοφόρησε  η πρώτη στατίνη, μέχρι  τώρα, επί  εκατομμυρίων  δυσλιπιδαιμικών  που βρίσκονται σε  θεραπεία  με  στατίνες δεν  έχουν παρουσιασθεί σημαντικές παρενέργειες και  βέβαια  δεν  είναι  αυτός λόγος να  στερηθεί κάποιος που χρειάζεται το φάρμακο, τις  τόσο  ευεργετικές  δράσεις του, τόσο  στην  ολική  θνησιμότητα, στη  στεφανιαία  θνητότητα, στη  μείωση  της  στεφανιαίας  νόσου  και  των  αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Έτσι με  τη  σωστή  ιατρική  παρακολούθηση τα  φάρμακα  αυτά  είναι  πέρα  για  πέρα  ακίνδυνα.
Η χοληστερόλη στα παιδιά και στους εφήβους

Είναι γνωστό ότι η αθηρωματική διεργασία (εναπόθεση λιπών στις αρτηρίες) ξεκινά στην παιδική ηλικία και εξελίσσεται αργά μέχρι την ενηλικίωση. Στη συνέχεια συνήθως οδηγεί στη δημιουργία της στεφανιαίας νόσου, την πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο.
Παρά την αδιαφιλονίκητη επιτυχία στη μείωση των θανάτων από στεφανιαία νόσο τις τελευταίες δυο δεκαετίες, αυτή είναι υπεύθυνη για περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους στις ΗΠΑ ετησίως.
Περίπου τον 42% των ατόμων που έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο νοσηλευόμενοι για στεφανιαία νόσο, έχουν ηλικία μικρότερη των 65 ετών.  Πολλοί από αυτούς τους  ενηλίκους έχουν παιδιά με προδιαθεσικούς παράγοντες για στεφανιαία νόσο που χρειάζονται προσοχή και ανάλογη αντιμετώπιση.
Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι:

  • Η αθηροσκλήρυνση ή οι πρόδρομες μορφές της ξεκινούν στα παιδιά
  • Τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης στα πρώτα χρόνια της ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αθηρωσκλήρυνσης στην ενήλικο ζωή.
  • Οι διαιτητικές συνήθειες και η γενετική προδιάθεση επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.
  • Τα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης σε παιδιά είναι προστατευτικά
  • Το κάπνισμα θα πρέπει να αποθαρρύνεται
  • Η συστηματική αερόβια άσκηση θα πρέπει να ενθαρρύνεται
  • Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για ύπαρξη αρτηριακής υπέρτασης και να θεραπεύεται όπου χρειάζεται
  • Η παχυσαρκία θα πρέπει να ελαττωθεί
  • Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη και να θεραπεύεται όπου χρειάζεται

Τα επίπεδα χοληστερόλης σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες (ηλικίες 2-19 ετών) προσδιορίζονται ως εξής:
* Ολική χοληστερόλη (mg/dL) Κάτω από 170 = Επιθυμητή
170-199 = Οριακή
200 ή μεγαλύτερη = Υψηλή
* LDL χοληστερόλη (mg/dL) Κάτω από 110 = Επιθυμητή
110-129 = Οριακή


Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων