Μπορεί να περάσατε κοροναϊό και να μην το καταλάβατε; Δείτε τα δέκα συμπτώματα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μπορεί να περάσατε κοροναϊό και να μην το καταλάβατε; Δείτε τα δέκα συμπτώματα

Δέκα συμπτώματα που δείχνουν ότι ίσως κάποιος πέρασε κοροναϊό και δεν το κατάλαβε, αναφέρει μελέτη στο περιοδικό Annals of Clinical and Translationa

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr iatrikanea

Επτά συμπτώματα που δείχνουν ότι ίσως κάποιος πέρασε κοροναϊό και δεν το κατάλαβε, αναφέρει μελέτη  στο περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology.

Κι αυτό γιατί  με την έναρξη του νέου κοροναϊού, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βιώσει διάφορες επιπλοκές που συνοδεύουν την ασθένεια:

Από πυρετό και πονόλαιμο έως κόπωση, τα συμπτώματα COVID-19 που εμφανίζονται μπορεί να έχουν από ήπιες έως θανατηφόρες συνέπειες.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις  τα συμπτώματά του κοροναϊού συγχέονται με αυτά άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων:

Όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα. Επομένως, είναι πολύ πιθανό κάποιος να αγνοεί τα συμπτώματα και να ανακάμπτει μόνος του.

Παράλληλα πολλοί είναι ασυμπτωματικοί και ως εκ τούτου, δεν κάνουν τεστ καθόλου.

Η ίδια μελέτη  στο περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology αναφέρει ότι:

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι σε 412 ασθενείς που παρατήρησαν, το 82% από αυτούς έδειξε σημάδια νευρολογικών προβλημάτων που υπήρχαν ακόμη και μετά τη θεραπεία τους με τον ιό.

Εκτός από αυτό, τα άτομα ανέπτυξαν επίσης ορισμένα άλλα συμπτώματα που δείχνουν ότι είχαν ήδη προσβληθεί από τον ιό COVID-19 νωρίτερα. 

Εδώ είναι συμπτώματα που μπορούν να σου πουν το ίδιο.

Το συχνότερο σύμπτωμα που εμφανίζει κάποιος που έχει κολλήσει την παραλλαγή Ομικρον, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι :

ο ξηρός βήχας με «γρατζούνισμα» στο λαιμό, το οποίο έχει εμφανίσει το 89% των ασθενών. 

Δεύτερο σε συχνότητα σύμπτωμα ήταν η κόπωση, την οποία παρουσίασε το 65% όσων νόσησαν. 

Άλλα συμπτώματα ήταν:

- Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) ή συνάχι: 59%
- Πυρετός: 38%
- Ναυτία ή έμετος: 22%
- Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή: 16%
- Διάρροια: 11%

- Απώλεια γεύσης ή όσφρησης: 8%«Ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πυρετός εντοπίζονται σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από το 90% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα», εξηγεί η Δρ. Inci Yildirim Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος από το Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Αντιθέτως, η ανοσμία είναι λιγότερο συχνά αναφερόμενη κάτι που χρήζει επιστημονικής διερεύνησης. Να σημειωθεί ότι η ανοσμία και η αγευσία χαρακτήριζαν τόσο το αρχικό στέλεχος της Ουχάν όσο και το «Άλφα».

1. Ήσασταν άρρωστος αλλά δεν εξεταστήκατε

Σε αντίθεση με προηγούμενες παραλλαγές του κοροναϊού, τα συμπτώματα της Όμικρον τείνουν να είναι ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους και κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν αξιοσημείωτα συμπτώματα. Εάν δεν αισθανθήκατε αρκετά άρρωστος για να κάνετε εξετάσεις, ίσως είχατε κοροναϊό και αναρρώσατε χωρίς να το γνωρίζετε.

2. Νομίζατε ότι είχατε γρίπη, αλλά ήταν Flurona

Είχατε πυρετό για μέρες, βήχα και ήσασταν εξαντλημένος, αλλά ο γιατρός δεν διέγνωσε γρίπη. Μπορεί να ήταν η Όμικρον, επειδή η εποχή της γρίπης και η πανδημία συνέπεσαν. Φέτος, οι γιατροί διαπιστώνουν κρούσματα Flurona -ταυτόχρονη μόλυνση με γρίπη και κοροναϊό.

Ο δρ Νάβαντ Νταβίντοβιτς, διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας που συμβουλεύει το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για τον ιό, δήλωσε στο CNN ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται έξαρση της γρίπης παράλληλα με αύξηση της νοσηρότητας του κοροναϊού, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συνδυασμένης μόλυνσης.

Τόσο η γρίπη όσο και ο SARS-CoV-2 είναι ιοί προκαλούν παρόμοια συμπτώματα: βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πυρετός, πονοκέφαλος και κόπωση. Και οι δύο μεταδίδονται από σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα όταν ένας ασθενής μιλά, αναπνέει ή βήχει.

3. Έχετε πυκνή τριχόπτωση

Η ασυνήθιστα έντονη τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε προηγούμενη λοίμωξη. Μλέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet πριν από περίπου έναν χρόνο διαπίστωνε ότι το 22% των ασθενών της Covid-19 υποφέρουν από τριχόπτωση έξι μήνες μετά τη μόλυνση, με τις γυναίκες να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν διάφορα μακροπρόθεσμα συμπτώματα του ιού, διαπίστωσαν ότι 359 από τους 1.655 ασθενείς στη Γουχάν υπέφεραν από τριχόπτωση. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η τριχόπτωση είναι πρωταρχικό σύμπτωμα της long Covid, μαζί με κόπωση, δύσπνοια, ζάλη και πόνο στις αρθρώσεις.

4. Είχατε κρούσματα στην οικογένεια

Εάν όλοι στην οικογένειά σας ήταν άρρωστοι εκτός από εσάς, μπορεί να είχατε μολυνθεί και να μην το γνωρίζατε. Πολλοί έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και η Όμικρον φαίνεται πως είναι πιο ήπια από άλλες παραλλαγές, ειδικά σε εμβολιασμένα άτομα.

5. Είχατε προβλήματα στο στομάχι

H Covid-19 είναι ασθένεια του αναπνευστικού, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλοι οι ασθενείς βήχουν όλοι ή έχουν δύσπνοια. Για ορισμένους, η διάρροια μπορεί να είναι το πρώτο και μοναδικό σημάδι λοίμωξης. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) πρόσθεσαν τη διάρροια στη λίστα των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με το NBC, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ανοσοκαταστολή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διάρροια ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το γαστρεντερικό έπειτα από λοίμωξη με Όμικρον. Οι ειδικοί του νοσοκομείου Johns Hopkins σημείωσαν ότι περίπου το 20% μπορεί να εμφανίσει διάρροια λίγο μετά τη μόλυνση.

6. Εμφανίσατε μόλυνση στα μάτια

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι σύμπτωμα του ιού αλλά είναι πολύ σπάνια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Οι πρώτες αναφορές για κόκκινα μάτια ως σημάδι κοροναϊού εμφανίστηκαν στα τέλη Μαρτίου, όταν η Τσέλσι Έρνεστ, νοσοκόμα που εργαζόταν σε οίκο ευγηρίας όπου 50 από τους 180 ηλικιωμένους προσβλήθηκαν από τον ιό και 37 πέθαναν, είπε ότι όλοι οι ασθενείς με ιό είχαν κόκκινα μάτια.

Δήλωσε στο CNN πως «αυτό είναι κάτι που διαπίστωσα σε όλους. Τα μάτια τους έμοιαζαν σαν να έπασχαν από αλλεργίες». Πρόσθεσε ότι στους ασθενείς, «το λευκό μέρος του ματιού δεν ήταν κόκκινο. Ήταν περισσότερο σαν να έχουν κόκκινες σκιές στο εξωτερικό του ματιού. Είχαμε ασθενείς των οποίων τα κόκκινα μάτια ήταν το μόνο σύμπτωμα που είδαμε, και πήγαν στο νοσοκομείο και πέθαναν εκεί».

7. Υποφέρατε από περίεργο εξάνθημα ή λοίμωξη στα δάχτυλα των ποδιών

Μια μικρή ισπανική μελέτη αναγνώρισε πέντε τύπους εξανθημάτων που συνδέονται με την Covid-19 σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε διαφορετικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το εξάνθημα εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς ασθενείς και διαρκεί για αρκετές ημέρες.

Αν και το εξάνθημα είναι ένα πολύ σύμπτωμα ορισμένων ιών, οι ερευνητές δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν όταν είδαν μεγάλο αριθμό και ποικιλία τύπων εξανθήματος σε ασθενείς με κοροναϊό. Αρκετές είναι οι αναφορές για το λεγόμενο Covid toe,, ένα εξάνθημα που εμφανίζεται στα δάχτυλα των ποδιών ακόμη και απουσία άλλων συμπτωμάτων. Ωστόσο ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ιγκνάσιο Γκαρσία-Ντόμπλε ανέφερε ότι η πιο κοινή μορφή είναι το κηλιδοβλατιδωτό εξάνθημα, στο οποίο εμφανίζονται στο άνω μέρος του σώματος μικρές κόκκινες κουκκίδες ή επίπεδα κόκκινα εξογκώματα.

Ένα άσχημο κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα («ίωση») μόνο σπάνιο δεν είναι τον χειμώνα. Αν όμως είχατε κάποιο στα τέλη του 2020 ή στο 2021, μπορεί να το είχε προκαλέσει ο νέος κοροναϊός.

Αυτό ισχύει κυρίως εάν είχε διαρκέσει πολύ (δύο εβδομάδες ή περισσότερο), δεδομένου ότι οι κοινές ιώσεις συνήθως διαρκούν λίγες μέρες. Μπορεί επίσης να συνοδευόταν από πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή. Το κοινό κρυολόγημα δεν προκαλεί κανένα από αυτά τα συμπτώματα.

Πώς να βεβαιωθείτε

Ένα τεστ αντισωμάτων είναι ο μοναδικός τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα, εάν τα ύποπτα συμπτώματά σας οφείλονταν στον κοροναϊό. Το τεστ γίνεται με εξέταση αίματος, η οποία ανιχνεύει τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμά τον εκάστοτε ιό ή βακτήριο. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι φέρουν αντισώματα κατά του νέου κοροναϊού, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν ξανά.

Διαβάστε επισης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων