Τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης, οι στατίνες, μειώνουν τους θανάτους από κοροναϊό (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης, οι στατίνες, μειώνουν τους θανάτους από κοροναϊό (video)

Τα άτομα που παίρνουν στατίνες για να μειώσουν την χοληστερόλη στο αίμα τους έχουν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εάν νοσηλευτούν

 medlabnews.gr iatrikanea

Έχει βρεθεί ότι για να προκαλέσει τη νόσο COVID-19, ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2 πρέπει να περάσει στα ανθρώπινα κύτταρα και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται έναν… συνεργό. Η χοληστερόλη, η κηρώδης χημική ένωση που είναι περισσότερο γνωστή για την απόφραξη των αρτηριών, βοηθά τον κοροναϊό να ανοίξει τα κύτταρα και να εισέλθει μέσα τους. Σχετική μελέτη εδώ.

Χωρίς την χοληστερόλη, ο κοροναϊός δεν μπορεί να τρυπήσει το προστατευτικό φράγμα ενός κυττάρου και να προκαλέσει λοίμωξη”, γράφουν οι ερευνητές σε σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv.org.

Τα άτομα που παίρνουν στατίνες για να μειώσουν την χοληστερόλη στο αίμα τους έχουν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εάν νοσηλευτούν για COVID-19, σύμφωνα με μελέτη γιατρών του Vagelos College of Physicians and Surgeons των πανεπιστημίων Columbia University και NewYork-Presbyterian.

“Η μελέτη μας είναι μία από τις μεγαλύτερες που επιβεβαιώνουν αυτήν την υπόθεση και τα δεδομένα θέτουν τις βάσεις για μελλοντικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που απαιτούνται για την επιβεβαίωση του οφέλους των στατινών στην COVID-19”, λέει ο δρ. Aakriti Gupta, καρδιολόγος στο NewYork-Presbyterian και στο Ιατρικό Κέντρο Irving του πανεπιστημίου Columbia και ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης.

“Εάν το ευεργετικό τους αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, τότε οι στατίνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδειχθούν ως μια χαμηλού κόστους και αποτελεσματική θεραπευτική στρατηγική για την COVID-19, προσθέτει ο έτερος συν-επικεφαλής συγγραφέας δρ. Mahesh V. Madhavan, επίσης καρδιολόγος στο ίδιο ιατρικό κέντρο.

Γιατί έγινε έρευνα για τις στατίνες

Οι δρ. Gupta, δρ. Madhavan και οι συνεργάτες τους είναι καρδιολόγοι που κούραραν νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας έπεσε στη Νέα Υόρκη.

“Παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς που αρρώστησαν πολύ και χρειάστηκαν νοσηλεία είχαν υψηλά ποσοστά υπερφλεγμονής και πήξης, λέει η δρ. Elaine Wan, επίκουρη καθηγήτρια καρδιολογίας και καρδιο-ηλεκτροφυσιολόγος, που επίσης συνέγραψε την μελέτη.

“Ως καρδιολόγοι, φυσικά οι στατίνες μας ήρθαν στο μυαλό”, λέει ο δρ. Gupta. «Εκτός από τη γνωστή δράση μείωσης της χοληστερόλης, οι στατίνες είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιπηκτικές και ανοσορυθμιστικές τους ιδιότητες».

SARS-CoV-2 Needs Cholesterol to Invade Cells

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από ηλεκτρονικά αρχεία υγείας

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι συγγραφείς εξέτασαν τα αποτελέσματα για 2.626 ασθενείς με COVID-19 που εισήχθησαν σε ένα ιατρικό κέντρο στο Μανχάταν κατά τις πρώτες 18 εβδομάδες της πανδημίας.

Οι ερευνητές συνέκριναν 648 ασθενείς που έπαιρναν τακτικά στατίνες πριν αναπτύξουν COVID-19 με 648 ασθενείς που δεν έπαιρναν στατίνες. Οι ασθενείς σε κάθε ομάδα αντιστοιχίστηκαν έτσι ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα δημογραφικά στοιχεία, στις συννοσηρότητες ή στη χρήση άλλων φαρμάκων στο σπίτι.

50% λιγότεροι θάνατοι μεταξύ όσων έπαιρναν στατίνες

Μεταξύ των χρηστών στατινών, 96 άτομα (14,8%) πέθαναν στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την εισαγωγή τους σε σύγκριση με 172 άτομα (26,5%) που επίσης πέθαναν, αλλά δεν έπαιρναν στατίνες.

Όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλες διαφορές μεταξύ των ασθενών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Η χρήση στατινών συσχετίστηκε σημαντικά με μείωση κατά 50% της θνησιμότητας εντός νοσοκομείου (εντός 30 ημερών)
  • Οι ασθενείς με στατίνες τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που είναι δείκτης φλεγμονής.
  • Η χρήση στατινών ΔΕΝ συσχετίστηκε με στατιστικά σημαντική μείωση ούτε στην ανάγκη διασωλήνωσης των ασθενών (18,6% για όσους έπαιρναν στατίνες έναντι 21,9% για όσους δεν έπαιρναν), ούτε στις ημέρες παραμονής σε αναπνευστήρα (13,5 έναντι 12,8) ούτε και στη διάρκεια νοσηλείας (7 ημέρες και στις δύο κατηγορίες).

Σύγκριση με άλλες παρόμοιες μελέτες για τις στατίνες

Άλλες μελέτες και μετα-αναλύσεις από την Κίνα έδειξαν επίσης όφελος επιβίωσης από τις στατίνες μεταξύ των ασθενών με COVID-19. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για ασθενείς σε δυτικές χώρες που γενικά έχουν περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό nature communications, είναι μία από τις μεγαλύτερες που επιβεβαιώνουν την επίδραση των στατινών στην έκβαση της COVID-19. Μικρότερες αναδρομικές μελέτες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα.

Κοροναϊός και στατίνες: Απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές

Αν και η μελέτη συνέκρινε συμμετέχοντες με παρόμοια ιατρικά στοιχεία και ελήφθησαν υπόψη και άλλες μεταβλητές, ως αναδρομική ανάλυση, άγνωστοι παράγοντες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν τα αποτελέσματα.

“Μόνο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές μπορούν να αξιολογήσουν τα οφέλη των στατινών σε ασθενείς με COVID-19”, λέει ο ανώτερος συγγραφέας δρ. Sahil A. Parikh, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου NewYork-Presbyterian / Columbia.

Πολλές τυχαιοποιημένες δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων μελετών για το εάν οι στατίνες μπορούν να αποτρέψουν ακόμα και τη νοσηλεία για COVID-19 και να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου, όταν χορηγούνται σε ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς.

Πηγή: https://scitechdaily.com

https://scitechdaily.com/covid-19-virus-needs-cholesterol


Και νέα μελέτη

Χαμηλότερος κατά 41% είναι ο κίνδυνος θανάτου από κοροναϊό, σε ασθενείς που παίρνουν στατίνες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο UC San Diego Health το 2020 και επεκτάθηκε στη συνέχεια. Τα αποτελέσματα της μελέτης, δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Οι στατίνες χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα αποκλείοντας τα ηπατικά ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή χοληστερόλης. Είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα και σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ, το 93% των ασθενών που χρησιμοποιούν φάρμακο για μείωση της χοληστερόλης, χρησιμοποιούν στατίνες.

Αναφερόμενος στη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ο Λόρι Ντάνιελς επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής και διευθυντής της Καρδιαγγειακής Μονάδας Εντατικής στο UC San Diego Health παρατήρησε πως «στην αρχή της πανδημίας, υπήρχαν πολλές εικασίες σχετικά με ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τον υποδοχέα ACE2, συμπεριλαμβανομένων και των στατινών, και εάν αυτά μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο από COVID-19.

Εκείνη την εποχή, πιστεύαμε ότι οι στατίνες ενδέχεται να αναστέλλουν τη μόλυνση του κοροναϊού μέσω της γνωστής αντιφλεγμονώδους δράσης τους, αλλά και των δεσμευτικών ικανοτήτων τους, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταματήσουν την εξέλιξη του ιού».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το μητρώο καρδιαγγειακών παθήσεων COVID-19 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και εφάρμοσαν τα αρχικά τους ευρήματα σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ασθενών. Ανέλυσαν ανώνυμα ιατρικά αρχεία 10.541 ασθενών που εισήχθησαν για COVID-19 σε διάστημα εννέα μηνών, από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2020, σε 104 διαφορετικά νοσοκομεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι υπολόγισε

Ο Λ. Ντάνιελς εξήγησε πως «Από αυτά τα δεδομένα, πραγματοποιήσαμε πιο προηγμένες αναλύσεις συνυπολογίζοντας υποκείμενα νοσήματα, κοινωνικοοικονομική κατάσταση και παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα ευρήματά μας ότι οι στατίνες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 μεταξύ των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία».

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο όφελος, έχουν οι ασθενείς που έχουν ισχυρό λόγο να πάρουν στατίνες, όπως ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η χρήση στατινών ή ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου συσχετίζεται με 32% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή υπέρτασης.

Στη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές στατιστικής αντιστοίχισης για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων για ασθενείς που χρησιμοποίησαν στατίνες ή αντιυπερτασικό με παρόμοιους ασθενείς που δεν έπαιρναν φάρμακο για την πάθησή τους.

«Αντιστοιχίσαμε κάθε ασθενή με έναν ή περισσότερους παρόμοιους ασθενείς, χρησιμοποιώντας την τοποθεσία του νοσοκομείου, τον μήνα εισαγωγής, την ηλικία, τη φυλή, την εθνικότητα, το φύλο και μια λίστα προϋπαρχουσών συνθηκών, προκειμένου να κάνουμε τις δύο ομάδες όσο το δυνατόν πιο συγκρίσιμες» σημείωσε η Κάρεν Μέσσερ, επίσης συγγραφέας της ίδιας μελέτης και Καθηγήτρια  Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή UC San Diego.

Υποδοχέας

Ο υποδοχέας ACE2 – ο ρυθμιστικός στόχος των στατινών – βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ο ιός χρησιμοποιεί κυρίως τον ίδιο υποδοχέα για να εισέλθει σε πνευμονικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι στατίνες και τα φάρμακα κατά της υπέρτασης σταθεροποιούν τις υποκείμενες ασθένειες για τις οποίες συνταγογραφούνται, καθιστώντας τους ασθενείς πιο πιθανό να ανακάμψουν από το COVID-19.

«Όπως με οποιαδήποτε μελέτη παρατήρησης, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι συσχετίσεις που περιγράφουμε μεταξύ της χρήσης στατίνης και της μειωμένης σοβαρότητας της μόλυνσης από COVID-19 οφείλονται σίγουρα στις ίδιες τις στατίνες. Ωστόσο, μπορούμε τώρα να πούμε με πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να παίξουν ρόλο στην ουσιαστική μείωση του κινδύνου θανάτου ενός ασθενούς από το COVID-19. Και ελπίζουμε ότι τα ερευνητικά μας ευρήματα αποτελούν κίνητρο για τους ασθενείς να συνεχίσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους», κατέληξε ο Ντάνιελς.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων