Γιατί είναι πιο επικίνδυνα τα Ψευδώς Αρνητικά self tests; Πόσα μπορεί να είναι; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατί είναι πιο επικίνδυνα τα Ψευδώς Αρνητικά self tests; Πόσα μπορεί να είναι;

Τα self tests έχουν κατηγορηθεί για την αναξιοπιστία τους.

 του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Τα self tests έχουν κατηγορηθεί για την αναξιοπιστία τους. Ο κίνδυνος είναι να βγάζουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή όταν έχει κάποιος κοροναϊό αλλά να μην το εντοπίζουν. 

Υπάρχει επίσης περίπτωση να είναι ψευδώς θετικά, δηλαδή να λένε ότι είσαι άρρωστος αλλά τελικά με την επαλήθευση να μην είσαι. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση πέρα από το σοκ και το τρέξιμο που σε αναγκάζει να κάνεις επαλήθευση του τελικά ΔΕΝ έχεις.

Με βάση τα στοιχεία της προπερασμένης εβδομάδας φαίνεται να δηλώθηκαν 1.600.000 τεστ, από τα οποία βρέθηκαν 3000 ψευδώς θετικά και μετά την επαλήθευση βρέθηκαν όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ 700 θετικά.

Δηλαδή είχαμε ένα τεράστιο νούμερο με 2300 τεστ που ήταν αρνητικά αλλά τα self test που βρέθηκαν ψευδώς θετικά.

Το ερώτημα είναι πόσα είναι τα ψευδώς αρνητικά; 

Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, ότι δεν υπάρχουν ψευδώς αρνητικά είναι άκαιρη και ίσως και παραπλανητική. 

Δεν καταλαβαίνουμε όμως πώς θα μπορούσε να εξαχθεί αβίαστα ένα τέτοιο συμπέρασμα όταν οι αρνητικοί δεν κάνουν επανάληψη με rapid test ή ακόμα καλύτερα με μοριακό.

Απεναντίας νομίζουν ότι ΔΕΝ έχουν κοροναϊό ενώ έχουν και πάνε στο σχολείο και μεταδίδουν και σε άλλους.

Ψάξαμε από  το medlabnews.gr να βγάλουμε άκρη για ότι έχει συμβεί. Όμως από τον ΕΟΔΥ μας παρέπεμψαν στο Υπουργείο Υγείας όπου δεν βρέθηκε κανείς να μας δώσει κάποια πληροφορία. 

Από την αρχή εφαρμογής των self test δεν έχουν απαντηθεί συγκεκριμένα ερωτήματα και υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου για την αξιοπιστίας. Μάλιστα αρκετά προκλητικά ειδικοί βγήκαν στα κανάλια και εκθείαζαν την αξιοπιστία των self test και τα έφτασαν σε αξιοπιστία των μοριακών τεστ. 

Πάντως για να τεκμηριωθούν τα λεγόμενα και να πάψουν να υπάρχουν οι όποιες αμφιβολίες θα έπρεπε

Να δοθούν από την αρχή της εφαρμογής του self test τα στοιχεία που καταγράφονται στο σύστημα

1 Πόσα έγιναν ; 

2 Πόσα τελικά ήταν θετικά;

3 Πόσα τελικά από τα Θετικά ήταν ψευδώς θετικά;

4 Πόσα τεστ διαφοροποιήθηκαν με την επανάληψη μέσα στην εβδομάδα του self test (με το δεύτερο);

Αν μείνουμε σε αυτά που έχουν γραφτεί για την αξιοπιστία των self tests που ανέρχεται στο 50% κάποιοι λένε και για ακόμα χαμηλότερη, τότε όσο ήταν τα θετικά τόσα είναι και τα ψευδώς αρνητικά. 

Και πώς μπορεί να βρεθούν αυτά; H πιο σίγουρη μέθοδος είναι η επανάληψη με μοριακό τεστ. Όμως αυτί ειναι κοστοβόρο. Αλλη πιο οικονομική λύση είναι να επαναληφθεί το self test σύντομα (σε μικρή απόσταση από την πρώτη εξέταση). Οχι ότι είναι σωστή μέτρηση αλλά είναι μια μέθοδος που σίγουρα θα βοηθούσε αφού κάποια ψευδώς αρνητικά θα αποκαλύπτονταν.

Η καλύτερη λύση είναι  ο ΕΟΔΥ δειγματοληπτικά να κάνει έλεγχο και να επιβεβαιώσει σε τυχαίο δείγμα με rapid και μοριακό, το πόσο ακριβή είναι τα αυτοτεστ. 

Όμως στον φόβο ότι το νούμερο θα ήταν αποκαλυπτικό και σοκαριστικό ΔΕΝ το κάνει κανείς.  Γιατί αν έβγαινε ένας μεγάλος αριθμός από τα ψευδώς αρνητικά, θετικά τότε θα αποκαλυπτοταν και το μέγεθος του σκανδάλου με τα self tests

Και φυσικά πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο σύστημα και να είναι προσπελάσιμα όλα τα στοιχεία. Μόνο τότε θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να μιλά για την αξιοπιστία των self test.  

Αυτά πριν ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε......

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων