MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Πήγε για γαστρικό δακτύλιο στην Τουρκία και δύο χρόνια μετά ζει έναν εφιάλτη

 medlabnews.gr iatrikanea

Συνεχώς μαθαίνουμε για ιατρικά λάθη που γίνονται σε ασθενείς που καταφεύγουν στην Τουρκία για θεραπείες και επεμβάσεις επειδή είναι χαμηλού κόστους. Έναν «ζωντανό εφιάλτη» έζησε μία μητέρα από την Αγγλία, η οποία αποφάσισε να κάνει χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους στην Τουρκία, η οποία όμως δεν πήγε καθόλου καλά.

Η 36χρονη Ντόνα Γουόρθινγκτον από το Μπέρμιγχαμ πάλευε με το βάρος της για χρόνια. Είχε δοκιμάσει άπειρες δίαιτες, είχε προσλάβει μέχρι και personal trainer, ωστόσο είτε δεν έβλεπε καθόλου αποτελέσματα, είτε μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα έπαιρνε ξανά βάρος.

Όταν όμως έφτασε να ζυγίζει 125 κιλά και άρχισε να δυσκολεύεται να περπατήσει, να νιώθει δύσπνοια καθώς και έντονο πόνο ακόμη και σε μια απλή διαδρομή από το σπίτι μέχρι το σχολείο των παιδιών της, κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει κάτι.

Κάποια μέρα συνάντησε τυχαία μια φίλη της, την Μπέκι, η οποία είχε επίσης παλέψει στο παρελθόν με το βάρος της. Η Ντόνα θυμήθηκε ότι είχε να την δει αρκετό καιρό και σοκαρίστηκε από την απώλεια βάρους της.

«Ήταν σαν άλλος άνθρωπος. Θαύμαζα την καλλίγραμμη σιλουέτα της με το σορτσάκι της. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αυτή» λέει. «Και τότε μου είπε ότι είχε πάει στην Τουρκία για αισθητική επέμβαση και, καθώς δεν είχε εκείνη επιπλοκές, άρχισα να το σκέφτομαι κι εγώ»

Ζήτησε λοιπόν τα στοιχεία της κλινικής και έκλεισε αμέσως ραντεβού. Ωστόσο, ο 49χρονος σύζυγός της «τρομοκρατήθηκε» με την απόφασή της και προσπάθησε να την προειδοποιήσει. Το ίδιο και άλλοι συγγενείς τους. «Όλοι μου έλεγαν: ''Κι αν σου συμβεί κάτι; Σκέψου τα παιδιά σου''».

Η Ντόνα, όμως, αποφάσισε να προχωρήσει με την επέμβαση ούτως ή άλλως, πεπεισμένη πως το έκανε για την οικογένειά της, παρά τους δισταγμούς τους.

«Επέλεξα την επέμβαση για να γίνω καλύτερη μητέρα και να απολαμβάνω περισσότερο τη ζωή μαζί τους» επέμεινε. «Ήθελα να γίνω πιο υγιής. Όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζα -υψηλή χοληστερόλη, πονοκέφαλοι και πόνοι στις αρθρώσεις- οφείλονταν στο υπερβολικό βάρος. Και είχα βαρεθεί».


Η Ντόνα υποβλήθηκε τελικά σε επέμβαση γαστρικού μανικιού, που κόστισε 2.900 λίρες, τον Ιούλιο του 2022.

Όπως λέει: «Η κλινική στο φυλλάδιό της περιέγραφε ότι ήταν πολυτελής, αλλά ο χώρος βρωμούσε σαν σάπια αυγά. Έπρεπε να υπογράψω πολλά έντυπα, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τι έλεγαν, καθώς ήταν όλα στα τουρκικά. Τους έδωσα τα χρήματα και ετοιμαστήκαμε για το χειρουργείο. Ο Άντριαν είπε ότι θα με έβλεπε σε δύο ώρες, καθώς τόσο του είχαν πει ότι θα διαρκούσε η επέμβαση, αλλά εγώ βγήκα από το χειρουργείο μετά από 4 ώρες».

«Όταν ξύπνησα από το χειρουργείο, είχα αφόρητους πόνους και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω και τα έκανα πάνω μου από τον πόνο. Έκλαιγα, προσπαθώντας να τραβήξω την προσοχή των νοσηλευτών, αλλά μου έλεγαν να μη φωνάζω. Ήταν σαν να ήμουν σε μια ζωντανή κόλαση. Και λυπάμαι πραγματικά γι’ αυτό».

«Όταν ξύπνησα από το χειρουργείο, είχα αφόρητους πόνους και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω και τα έκανα πάνω μου από τον πόνο. Έκλαιγα, προσπαθώντας να τραβήξω την προσοχή των νοσηλευτών, αλλά μου έλεγαν να μη φωνάζω. Ήταν σαν να ήμουν σε μια ζωντανή κόλαση. Και λυπάμαι πραγματικά γι’ αυτό».

Το 2024 υποβλήθηκε σε νέα επτάωρη επέμβαση για να επαναφέρει το στομάχι της, με την προσθήκη ιατρικού πλέγματος.

«Τους παρακαλούσα να με φτιάξουν. Πέρασα τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο, όπου ήλπιζα ότι το στομάχι μου θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερο, αλλά δεν υπήρξε καμία τύχη» δήλωσε.

Μετά από αυτή τη δοκιμασία, η Ντόνα εξακολουθεί να μην μπορεί να καταπιεί, παρά μόνο μερικές μικρές μπουκιές. Έχει επίσης εισαχθεί δύο φορές με σηψαιμία και πνευμονία, καθώς η κατάσταση του σώματός της συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Η Ντόνα νοσταλγεί, πλέον, την παλιά της ζωή: «Έχω χάσει τόσα πολλά με την οικογένειά μου. Μου λείπουν οι μέρες που το μόνο χειρότερο πράγμα που έπρεπε να αντιμετωπίσω ήταν να μην μπορώ να πάω στην πισίνα με τα παιδιά μου. Τώρα, όμως, δεν μπορώ να περάσω καθόλου χρόνο με τα παιδιά μου. Μεγαλώνουν μπροστά στα μάτια μου και δεν συμμετέχω σε τίποτα από αυτά. Είναι σπαρακτικό».

«Ο Αντριάν δεν κοιμάται πια, καθώς τσεκάρει συνεχώς για να βεβαιωθεί ότι αναπνέω. Τα παιδιά μου αρχίζουν να χτυπούν την πόρτα, αν δεν απαντήσω αμέσως. Αν είχα διαβάσει μία ιστορία σαν τη δική μου, δεν θα είχα κάνει ποτέ την εγχείρηση. Αν όμως επιλέξετε να κάνετε την εγχείρηση στην Τουρκία, κάντε την έρευνά σας, μη βασίζεστε στην εμπειρία ενός ατόμου. Θα προτιμούσα να είμαι χοντρή και να παλεύω, παρά να περνάω κάθε μέρα αναρωτώμενη αν θα είναι η τελευταία μου» επισήμανε.

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Νέα εποχή στην Πυρηνική καρδιολογία με την καινοτόμο τεχνολογία MyoSPECT της GE HealthCare

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Νέα εποχή στην Πυρηνική καρδιολογία με την καινοτόμο τεχνολογία MyoSPECT της GE HealthCare
medlabnews.gr iatrikanea

Την προμήθεια και εγκατάσταση της πρώτης αμιγώς ψηφιακής καρδιολογικής γ-κάμερας MyoSPECT της GE HealthCare ανακοίνωσε η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ σε εκδήλωση προς εκπροσώπους των ΜΜΕ. Πρόκειται για εξοπλισμό που συγκεντρώνει τεχνολογικές καινοτομίες αιχμής, εξελίσσοντας σημαντικά τις δυνατότητες της καρδιαγγειακής πυρηνικής ιατρικής.

Με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρδιαγγειακή νόσο (CVD) τα τελευταία χρόνια, οι απαιτήσεις για έγκυρη, έγκαιρη και ταχύτατη διάγνωση με σύγχρονες καινοτόμες λύσεις που ενισχύουν την διαγνωστική εμπιστοσύνη του ιατρού εντείνονται. H καρδιολογική κάμερα MyoSPECT, εξοπλισμένη με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες της GE HealthCare και σχεδιασμένη με πρωτοποριακή αρχιτεκτονική διάταξη ανιχνευτών τεχνολογίας CZT, προσφέρει εξαιρετική ενεργειακή και χωρική ανάλυση, πολύ χαμηλές χορηγούμενες δόσεις και απίστευτα χαμηλούς χρόνους εξέτασης.

«Διατηρώντας στο DNA της φιλοσοφίας μας την προσήλωση στην καινοτομία, τους τελευταίους 20 μήνες οι επενδύσεις μας σε τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής και σε υποδομές λειτουργιών ανήρθαν συνολικά περί τα €16.000.000. Το σύστημα που σήμερα παρουσιάζουμε εντάσσεται στο πρόγραμμα διαρκούς εξέλιξης των υπηρεσιών μας, καθιστώντας τον Όμιλο ανάμεσα στις ελάχιστες εταιρείες πανευρωπαϊκά που παρέχουν στο κοινό τη μοναδική αυτή τεχνολογία» σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γεώργιος Σπανός.

Η ΜyoSPECT, με υψηλή χρονική ανάλυση της τάξης του 1 χιλιοστού του δευτερολέπτου, είναι η μοναδική καρδιολογική γ-κάμερα που μπορεί με ακρίβεια να παράγει απεικονιστικά αποτελέσματα απαλλαγμένα από ψευδοεικόνες κίνησης. Είναι επίσης η μοναδική αμιγώς καρδιολογική γ-κάμερα τεχνολογίας CZT στην οποία ο ασθενής μπορεί να ξαπλώσει είτε ύπτια, είτε σε πρηνή θέση, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εξέτασης, διαθέτει ευελιξία στην τοποθέτηση όλων των ασθενών ανεξαρτήτως σωματότυπου και αυτοματοποίηση της ροής εργασίας με μηδενικά σφάλματα τοποθέτησης μέσω της τεχνολογίας Smart Positioning. Ο καινοτόμος αλγόριθμος Extended FOV δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ασθενείς, οποιουδήποτε μεγέθους, να έχουν μια άνετη απεικονιστική λήψη με σίγουρα και ακριβή αποτελέσματα. Η ανάλυση των εικόνων και η εξαγωγή των αποτελεσμάτων ενισχύεται από εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης τα οποία είναι διαθέσιμα προς χρήση από τον κλινικό Ιατρό στο νέο σταθμό επεξεργασίας Xeleris V της GE HealthCare.

«Σήμερα, η ανάγκη για καινοτομία στον τομέα της Υγείας είναι πιο έντονη από ποτέ», σημείωσε ο κ. Σπύρος Γκίκας, Γενικός Διευθυντής της GE HealthCare Ελλάδας και Κύπρου. «Όχι μόνο αυξάνεται η ζήτηση για λύσεις στην πυρηνική καρδιολογία, αλλά τα νέα και δύσκολα καρδιολογικά περιστατικά απαιτούν διαφορετική προσέγγιση στην άνεση του ασθενούς, την ποιότητα εικόνας και τη ροή εργασίας».

Το σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί σε ειδικό χώρο στο διαγνωστικό κέντρο του Ομίλου στους Αμπελόκηπους και η λειτουργία του θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Φριτέζα αέρος: Είναι υγιεινό το μαγείρεμα; Πώς μπορει να βοηθήσει στο αδυνάτισμα; Είναι οικονομική η φριτέζα αέρος;

Φριτέζα αέρος: Είναι υγιεινό το μαγείρεμα; Πώς μπορει να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Η φριτέζα αέρα είναι μια δημοφιλής συσκευή κουζίνας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τηγανητών φαγητών όπως κρέας, αρτοσκευάσματα και πατατάκια.

Λειτουργεί κυκλοφορώντας ζεστό αέρα γύρω από το φαγητό δημιουργώντας ένα τραγανό εξωτερικό. Αρα ΔΕΝ είναι φριτέζα.

Δηλαδή δεν είναι φριτέζα με την παραδοσιακή έννοια, έτσι όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να τηγανίζονται οι πατάτες στα φαστφουντάδικα και παλαιότερα ίσως και στον πάγκο της κουζίνας του πατρικού μας. Στην ουσία πρόκειται για έναν μίνι φούρνο που μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα αφού δεν πιάνει μεγάλο χώρο (περίπου όσο μια τοστιέρα).

Η φριτέζα αέρος χρησιμοποιεί έναν ανεμιστήρα που κυκλοφορεί ζεστό αέρα πάνω και γύρω από το φαγητό για να μετατρέψει την υγρασία σε νέφος. Το φαγητό μπαίνει σε ένα καλάθι και στη συνέχεια τοποθετείται μέσα στη συσκευή. Ο ζεστός θάλαμος επιτρέπει στην ξηρή θερμότητα να διεισδύει στο φαγητό δημιουργώντας τη γνωστή τραγανή υφή που παίρνει οτιδήποτε τηγανίζεται στο λάδι. Το μαγείρεμα σε μια φριτέζα αέρος μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο ενώ ταυτόχρονα η συσκευή καθαρίζεται πολύ εύκολα.

Τα περισσότερα μοντέλα φριτέζας αέρος δεν χρειάζονται λάδι για να λειτουργήσουν αν και αν χρησιμοποιήσετε σπρέι λαδιού ή 2-3 κουταλιές λάδι πριν βάλετε το φαγητό στο καλάθι, θα βελτιώσει την υφή και τη γεύση του. Παρόλο που μπορείτε να να απολαύσετε τηγανητό φαγητό χωρίς λάδι, η ομορφιά αυτής της συσκευής είναι ότι χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα, αν το αποφασίσετε.

Έχει επίσης ως αποτέλεσμα μια χημική αντίδραση γνωστή ως φαινόμενο Maillard, η οποία εμφανίζεται μεταξύ ενός αμινοξέος και ενός αναγωγικού σακχάρου παρουσία θερμότητας. Οδηγεί σε αλλαγές στο χρώμα και τη γεύση του φαγητού

Ορισμένοι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι η χρήση φριτέζας αέρα μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε λιπαρά των τηγανητών τροφίμων έως και 75%. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φριτέζες αέρα απαιτούν σημαντικά λιγότερο λίπος από τις παραδοσιακές φριτέζες. Ενώ πολλές συνταγές τηγανητού απαιτούν έως και 3 φλιτζάνια (750 ml) λάδι, μόνο περίπου 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) χρειάζεται για να φάτε τηγανισμένα στον αέρα. Μια μελέτη συνέκρινε τα χαρακτηριστικά των τηγανητών πατατών και των τηγανητών πατατών στον αέρα και διαπίστωσε ότι το τηγάνισμα στον αέρα αποδίδει ένα τελικό προϊόν με σημαντικά λιγότερα λιπαρά αλλά παρόμοιο χρώμα και περιεκτικότητα σε υγρασία

Αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σας, καθώς η υψηλότερη πρόσληψη λίπους από φυτικά έλαια σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις και φλεγμονές


Βοηθά η φριτέζα αέρος στο αδυνάτισμα;

Τα τηγανητά φαγητά δεν είναι μόνο υψηλότερα σε λιπαρά, αλλά και υψηλότερα σε θερμίδες και μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους. Εάν θέλετε να μειώσετε το σωσίβιο της μέσης, η αντικατάσταση των κατεψυγμένων τροφίμων με φαγητά ψημένα στον αέρα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε.

Εκτός από το ότι περιέχουν περισσότερα λίπη και θερμίδες, τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να δημιουργήσουν δυνητικά επικίνδυνες ενώσεις όπως το ακρυλαμίδιο.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια ένωση που σχηματίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες κατά το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες όπως το τηγάνισμα. Το ακρυλαμίδιο (#acrylamide) είναι μια άοσμη λευκή κρυσταλλική ουσία η οποία όταν θερμαίνεται πολυμερίζεται. Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται σε ορισμένα τρόφιμα όταν αυτά παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες συνήθως υψηλότερες από 120 βαθμούς κελσίου και υπό συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Σχηματίζεται κυρίως σε πλούσια σε υδατάνθρακες ψημένα ή τηγανισμένα τρόφιμα (πατάτες, τσιπς, δημητριακά, μπισκότα, φρυγανιές, καφές κ.ά). Σε αρκετές μελέτες βρήκαν συσχέτιση μεταξύ διατροφικού ακρυλαμιδίου και αυξημένου κινδύνου για καρκίνο των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το τηγάνισμα στον αέρα μείωσε το ακρυλαμίδιο κατά 90% σε σύγκριση με το παραδοσιακό τηγάνισμα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση φαγητού σε βαθύ τηγανητό μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη, του καρκίνου του πνεύμονα και των παθήσεων του στόματος. Επίσης έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση περισσότερων τηγανητών τροφών συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Είναι οικονομική η φριτέζα αέρος;

Η φριτέζα αέρος σας συμφέρει οικονομικά γιατί καταναλώνει έως και 50% λιγότερο ρεύμα από έναν συμβατικό φούρνο, επομένως μειώνει στο μισό το κόστος μαγειρέματος. Καθώς επίσης είναι φριτέζα αέρος, ψήνει πιο γρήγορα από έναν συμβατικό φούρνο, μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο ψησίματος και άρα το διάστημα κατανάλωσης ρεύματος, ενώ καθώς ο κάδος της είναι μικρός, δεν απαιτεί προθέρμανση κι έτσι το ρεύμα που καταναλώνετε είναι μόνο αυτό που θα χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο.

Συμπερασματικά

Επιλέξτε πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο, το ψήσιμο στον ατμό ή τη σάλτσα, για να βελτιώσετε τη γεύση και να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των τηγανητών τροφίμων. Σε σύγκριση με μια φριτέζα, η χρήση μιας φριτέζας αέρος μπορεί να μειώσει την ποσότητα λίπους, θερμίδων και δυνητικά επιβλαβών ενώσεων στο φαγητό σας και να συμβάλει στη μείωση του βάρους σας.

Διαβάστε επίσης

Προσέχουμε το καρκινογόνο Ακρυλαμίδιο στις τηγανητές πατάτες, πατατάκια, τοστ


Κρυστάλλωσε το μέλι σας; Πώς θα το επαναφέρετε; Τι να προσέξετε για να μη χάσει τα συστατικά του;


της Κασσιανής Τσώνη,  medlabnews.gr iatrikanea


Η κρυστάλλωση είναι μία απόλυτα φυσική διαδικασία, που ωστόσο δεν συνεπάγεται ότι το μέλι χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα, τα οποία έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης, η οποία σε συνδυασμό με την υγρασία κάνει το μέλι να κρυσταλλώνει.

Πώς θα το επαναφέρετε;

 Όταν όμως κρυσταλλώσει το μέλι, υπάρχει και πάλι τρόπος να το επαναφέρετε. Απλώς τοποθετείτε το βάζο σας σε κατσαρολάκι με ζεστό νερό, σε χαμηλή θερμοκρασία και η θερμότητα θα το ρευστοποιήσει ξανά πολύ σύντομα. 
Άλλη μια μέθοδος πολύ πρακτική, τον χειμώνα  είναι το να βάλουμε για λίγη ώρα το μέλι πάνω σε αναμμένο καλοριφέρ. 

Προσοχή
Δεν πρέπει να ζεστάνετε το μέλι σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί θα χάσει πολλά από τα ευεργετικά συστατικά του. 

Διαβάστε επίσης

Ζεστό κρασί. Ρόφημα, του χειμώνα, που κάνει καλό στο κρύωμα, μπούκωμα, βήχα και φυσικά στην παρέα. Τρόπος παρασκευής

της Θάλειας Γούτου,  medlabnews.gr iatrikanea

Ο κρύος καιρός, σας κάνει να θέλετε σούπες, ζεστά ροφήματα και ζεστό περιβάλλον. 

Ένα πολύ καλό ρόφημα είναι το ζεστό κρασί. Μάλιστα μπορεί να είναι ένα καλό φάρμακο για το κρυολόγημα. Αν έχετε κρυώσει, στάζει η μύτη ή σας βασανίζει ο βήχας, μαζί με τα άλλα φάρμακα που παίρνετε, σκεφτείτε και ένα εντελώς φυσικό φάρμακο, το ζεστό κρασί με πολλά μπαχαρικά. Ξεμπουκώνει και ανακουφίζει.

Το ζεστό κρασί έρχεται αιώνες πριν σαν τεχνική για να μη χαλάει το κρασί βάζοντας μπόλικα μπαχαρικά που έσωζαν την κατάσταση λόγω κακής εμφιάλωσης. Είναι ένα από τα συνηθέστερα ποτά που σε αρκετές χώρες του βορρά συνδέονται παραδοσιακά με το χειμώνα και τα Χριστούγεννα ενώ πέραν του ότι έχει υπέροχη γεύση είναι εύκολο και στην ετοιμασία του. Ιδανικό για να ζεσταθείς τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια απολαμβάνοντάς το παρέα με καλούς φίλους. Το ζεστό κρασί, το βρίσκεις παντού, και φυσικά είναι το ποτό των Χριστουγέννων.  Glühwein - γκλουβάιν, σημαίνει λαμπερό κρασί για τους Γερμανούς και για τους Βρετανούς mulled wine. Η γενική κατηγορία είναι τα mulled wines, ήτοι ζεσταμένα κρασιά με καρυκεύματα, που έχει μακρά ιστορία αφού ήδη στον μεσαίωνα υπήρχαν ως θεραπευτικά και έχουν καταγραφεί ως Ypocras ή Ηipocris από τον Ιπποκράτη

Σήμερα την κατηγορία συνιστούν όλα τα αρωματικά αλκοολούχα ποτά π.χ.τα glogg (στις Σκανδιναβικές χώρες) punch, bishop (Αγγλία) που γίνονται από κρασί ή άλλο ποτό, ζάχαρη ή μέλι και μπαχαρικά και σερβίρονται ζεστά τον χειμώνα. 

Πώς να φτιάξουμε το ρόφημα;

Το ζεστό κρασί παρασκευάζεται εύκολα και συνδυάζεται με μπαχάρια (κυρίως κανέλα, γλυκάνισο, πιπερόριζα (ρίζα και όχι σκόνη) και γαρύφαλο) και με φρούτα (κυρίως πορτοκάλι). 

Ανάλογα με το κρασί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ζάχαρη ή καλύτερα μέλι κυρίως αν το κρασί είναι ξηρό.
Επίσης μπορείτε να βάλετε ένα φακελάκι τσάι, πράσινο καλύτερα, αλλά μπορεί να μπει και τσάι με αρώματα από φρούτα του δάσους.

Τέλος μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες και αμύγδαλα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε όλα τα υλικά (τις σταφίδες, το αμύγδαλο και τα αρωματικά μαζί με τις φλούδες πορτοκαλιού, το τσάι), εκτός από το κρασί, σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα. Ανάβουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τα φρούτα, την κανέλα, τον γλυκάνισο και το γαρύφαλλο.

Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε. Προσέχουμε να μην ζεστάνουμε πολύ ώρα το κρασί και εξατμιστεί το αλκοόλ.

 

Το ζεστό κρασί σερβίρεται σε χαμηλά ποτήρια με χέρι, καμιά φορά και σε πιο casual κεραμικά -ποτέ σε κρυστάλλινα. Μια καλή ιδέα είναι σε σφηνάκια.
Γαρνίρουμε το κάθε ποτήρι με ένα ραβδί κανέλας, μια φέτα πορτοκάλι και ένα αστέρι γλυκάνισο, εάν θέλουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Δεν βράζουμε το κρασί (μόνο το ζεσταίνουμε)
Το μείγμα (χωρίς το κρασί) μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο και όταν θέλουμε να απολαύσουμε το κρασί μας, ζεσταίνουμε ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης

«Χρώμα» στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” από τον Same84 και την UrbanAct.

«Χρώμα» στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” από τον Same84 και την UrbanAct.
medlabnews.gr iatrikanea

O Same84 δημιούργησε την πρώτη μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”, στον εξωτερικό τοίχο της κεντρικής εισόδου του “Ακτινολογικού”, στο πλαίσιο τoυ προγράμματος “Χρώμα Στα Νοσοκομεία” της UrbanAct.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των σημαντικών παρεμβάσεων που έχει κάνει η UrbanAct στα Νοσοκομεία ανά την Ελλάδα και υλοποιήθηκε με την συνεργασία και φιλοξενία της Διοίκησης του Νοσοκομείου “Σωτηρία”.

H τοιχογραφία εστιάζει στη σημασία της έννοιας της “προσφοράς”. Συνδέει το ιστορικό παρελθόν του Νοσοκομείου με το σήμερα και το μέλλον. Παραπέμπει από την μια μεριά στις προσπάθειες της Σοφίας Σλήμαν και των συνοδοιπόρων της να βρουν υποστηρικτές για να δημιουργήσουν ένα πρώτο χώρο φιλοξενίας και θεραπείας των φυματικών και από την άλλη στο σήμερα όπου το νοσοκομείο με το ανθρώπινο δυναμικό του, προσφέρει στην κοινωνία και τους πολίτες.

Το έργο του Same84 αποτελεί το πρώτο κομμάτι του παζλ για μια σταδιακή αναδιαμόρφωση των κτιρίων του ιστορικού αυτού Νοσοκομείου, με στόχο να ενημερώσει, να δώσει χρώμα, χαρά και θετική διάθεση, στους ασθενείς, τους επισκέπτες και το προσωπικό.

Όπως αναφέρει ο Same84 “ ήταν τιμή μου σε ένα τέτοιο χώρο να μου δοθεί η ευκαιρία να δώσω ένα αισιόδοξο μήνυμα μέσα απο το έργο μου, στην προσπάθεια μου να κάνω έστω κάποιους ανθρώπους να αναρωτηθούν δημιουργώντας ‘streetart’ στο χώρο του νοσοκομείου”.

O Same84 είναι από τους σημαντικότερους εικαστικούς της γενιάς με παρουσία έργων του και μεγάλων τοιχογραφιών ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δηλώνει παρόν με τα έργα του από το 1996 έχοντας δημιουργήσει πάνω από 200 τοιχογραφίες σε όψεις κτιρίων που μπορείς να συναντήσεις σχεδόν σε όλη την χώρα.

Η UrbanAct για πάνω από είκοσι χρόνια υλοποιεί οργανωμένα προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τοιχογραφίες που αναβαθμίζουν αισθητικά τους χώρους, εκπέμπουν μηνύματα, ομορφιά και αισιοδοξία, με καλλιτέχνες που προσφέρουν το έργο τους και την εν συναίσθησή τους για μια διαφορετική προσέγγιση του δημόσιου χώρου.

Το παρόν πρόγραμμα υλοποιήθηκε με Μέγα Χορηγό τον Όμιλο ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.

Με χορηγούς τις εταιρείες Ok!Anytime Markets Α.Ε. και ΚRAFT Paints

Με Υποστηρικτές τις εταιρείες Cosmos Lac, Flame και Rollex ΑΒΕΕ

 

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου σε ηλικία 95 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου σε ηλικία 95 ετών
medlabnews.gr iatrikanea

Έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 ο Δημήτρης Χαΐτογλου, Πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ, σε ηλικία 95 ετών.

Ο Δημήτρης Χαΐτογλου γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη και ήταν γιος του Ελευθέριου Χαΐτογλου, ενός εκ των ιδρυτών της επιχείρησης. Από νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στην οικογενειακή εταιρεία, ενώ, χάρη στο όραμα και την εργατικότητά του, ξεκίνησε τις πρώτες επαφές της εταιρείας με το εξωτερικό, θέτοντας έτσι τις βάσεις για τις εξαγωγικές δραστηριότητες της επιχείρησης, που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.

Σεβόμενη την επιθυμία του εκλιπόντος, η οικογένειά του θα τον αποχαιρετήσει σε στενό κύκλο.
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων