Μαύροι κύκλοι, σακούλες στα μάτια. Φυσικά μέσα, σπιτικές μάσκες ματιών για αντιμετώπισή τους
Καιρός για δίαιτα; Τι πρέπει να κάνετε για να χάσετε τα κιλά των εορτών;
Καταναλώστε φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα.
Τροφές πλούσιες σε ίνες είναι τα φασόλια, τα φρέσκα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σιτάρι, η βρώμη, το κριθάρι, η σίκαλη, το κεχρί, το καλαμπόκι και το καστανό ρύζι.Περιορίστε τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Περιορίστε την επιτραπέζια ζάχαρη, τη σακχαρόζη, τη γλυκόζη, το μέλι, και τη σορβιτόλη. Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα μακαρόνια, οι σοκολάτες, τα αρτοποιήματα, τα τσιπς, τα κούκις κλπ. Επίσης πολλά τρόφιμα όπως πίτες, μπισκότα, κέικ, παγωτά, αναψυκτικά, σοκολάτες, πουτίγκες, μαρμελάδες και ζελέ περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχαρόζης ή άλλων επεξεργασμένων υδατανθράκων. Τέλος καλό θα ήταν να απομακρύνετε τα γλυκά από τα σημεία που περνάτε συχνά στο σπίτι ή το χώρο εργασίας σας για να μην έχετε την επιθυμία να τα καταναλώνετε συνεχώς.Καταναλώστε καθημερινά 5-6 μερίδες φρέσκων φρούτων & λαχανικών.
Αυτές οι τροφές είναι χαμηλές σε θερμίδες, ειδικά σε σχέση με το μεγάλο βάρος και τον όγκο που έχουν και πλούσιες σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνες και μέταλλα.Περιορίστε την κατανάλωση φυσικών χυμών σε ένα ημερησίως
Επιλέγετε καθημερινά ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά ολικής άλεσης, και αναποφλοίωτο ρύζι
Το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Ακόμη και μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος--όπως μια λεπτή φέτα μπέικον καθημερινά--είναι ικανές να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με μια έρευνα.
Η τελευταία έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την χρηματοδότηση της ΜΚΟ Cancer Research UK έρχεται να ενισχύσει κάποια επιστημονικά συμπεράσματα, όπως εκείνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι βλαβερή.Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα UK Biobank.
Στο διάστημα της έρευνάς τους, που διήρκεσε πάνω από έξι χρόνια, διαπίστωσαν ότι 2.609 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κάποιος καταναλώνει καθημερινά τρεις φέτες μπέικον, αντί μόνο μίας, αυξάνεται ο κίνδυνος κατά 20% να εμφανίσει καρκίνο του εντέρου.
Για κάθε 10.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα και κατανάλωναν καθημερινά 21 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, 40 διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου, ενώ για όσους κατανάλωναν 76 γραμμάρια καθημερινά, 48 ήταν ο αριθμός των διαγνωσθέντων με καρκίνο του εντέρου.
Η ΜΚΟ Cancer Research UK υποστηρίζει ότι 5.400 από τα 41.804 κρούσματα καρκίνων του εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι άνθρωποι δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.
Ενδεικτικό είναι ότι το βρετανικό υπουργείο Υγείας συμβουλεύει όσους καταναλώνουν πάνω από 90 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά να το περιορίσουν στα 70 γραμμάρια.
Η οδηγία του NHS αναφέρει ότι υπάρχουν κάποια οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος--για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρωτεϊνες--που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε σχέση με τους πιθανούς κινδύνους.
Το επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικα, χοτ ντογκ, σαλάμι) είναι τροποποιημένο ώστε είτε να παρατείνει τον χρόνο ζωής του είτε να ενισχύει την γεύση του. Οι κυριότερες μέθοδοι επεξεργασίας είναι το κάπνισμα και η επεξεργασία με αλάτι, μπαχαρικά ή συντηρητικά.
Θεωρείται ότι τα χημικά που εμπλέκονται στη διαδικασία επεξεργασίας του πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο μπάρμπεκιου, επίσης μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνα χημικά.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά κόκκινο κρέας όπως το βόειο, το χοιρινό και το κρέας του αρνιού υπάρχουν ενδείξεις ότι μια από τις πρωτεΐνες (που του χαρίζει το κόκκινο χρώμα του) μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο έντερο όταν διασπάται.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιείται στη χώρα αναφορικά με την σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.
- Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ποιους προσβάλλει, πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μπορεί να προληφθεί; Πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή;
- Πολύποδας παχέος εντέρου. Τι είναι, ποια τα συμπτώματα, ποιοι κινδυνεύουν και ποια η κατάλληλη διατροφή για πρόληψη;
- Φουσκώματα, πόνος και κράμπες στηνκοιλιά, διάρροια ή δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλονται σε ευερέθιστο έντερο ήσπαστική κολίτιδα. Πως η δίαιτα, το στρες και η άσκηση επηρεάζουν τηνλειτουργία του εντέρου;
Κάθε μέρα 10.000 πεθαίνουν στην Ευρώπη από καρδιά. Ο ΠΟΥ καλεί να καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι
medlabnews.gr iatrikanea
Παγκόσμια μάστιγα αποτελούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις, προκαλώντας μόνο στην Γηραιά Ήπειρο κάθε μέρα τον θάνατο 10 χιλιάδων ανθρώπων και ετησίως 4 εκατομμυρίων.
Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τους Ευρωπαίους να καταναλώνουν λιγότερο αλάτι προσδοκώντας στη μείωση των εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων.
«Η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ.
Στη Ευρώπη, ένας στους τρεις ενήλικες μεταξύ 30 και 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού.
Πενήντα μία από τις 53 χώρες της περιοχής έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.
«Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», ανέφερε ο ΠΟΥ.
Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι άνδρες στην περιοχή -η οποία εκτείνεται μέχρι την Κεντρική Ασία- έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες.
Επιπλέον, το χάσμα είναι επίσης γεωγραφικό: η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος νέος (μεταξύ 30 και 69 ετών) από μια ασθένεια αυτού του τύπου είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης
- Άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερτασικής κρίσης και της αρτηριακής υπέρτασης
- WHO World Health Day - Υπέρταση (ανασκόπηση)
- 17 ωφέλιμες τροφές για την υγεία της καρδιάς
- Σκόρδο, ένα φάρμακο της φύσης για την καρδιά, την υπέρταση, κατά των λοιμώξεων και του καρκίνου του παχέως εντέρου
- Χρήσιμες οδηγίες για σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
Τι προκαλεί το πολύ αλάτι; Πώς μπορείτε να το μειώσετε;
επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Εγκεφαλικό επεισόδιο
Στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή
Παχυσαρκία
Πέτρες στο νεφρό και νεφρική ανεπάρκεια
Απώλεια μνήμης
Καρκίνος Στομάχου
Οστεοπόρωση
Κατακράτηση υγρών
Άσθμα
Σακχαρώδης Διαβήτης
Τα πιο αλατισμένα
Τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού;
- άτομα που εφαρμόζουν διατροφή υψηλή σε νάτριο και φτωχή σε κάλιο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακό έμφραγμα και ανακοπή καρδιάς ή από οποιοδήποτε άλλο λόγο.
- για να μειωθεί ο κίνδυνος, η παρέμβαση περιλαμβάνει διατροφή με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που είναι φυσική πηγή καλίου και περιέχουν ελάχιστο νάτριο και μείωση της κατανάλωσης ψωμιού και τυριών, επεξεργασμένου κρέατος και συσκευασμένων προϊόντων που είναι υψηλά σε νάτριο.
Τι είναι η 5η νόσος, ο παρβοϊός Β19 και ποια τα συμπτώματα που προκαλεί; Έξαρση του Λοιμώδους Ερυθήματος σε παιδιά
Η πέμπτη νόσος ονομάζεται έτσι γιατί είναι η 5η από τις συνήθεις παιδικές λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό και εξάνθημα. Οι άλλες είναι η ιλαρά, το ροδόχρουν εξάνθημα, η ερυθρά και η οστρακιά και μερικές φορές η ανεμευλογιά.
Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19, Parvovirus.
- πυρετό,
- κακουχία,
- κεφαλαλγία
- Ένα εξάνθημα το οποίο συνήθως αναπτύσσεται 1 με 4 ημέρες αφ’ ότου κοκκινίσουν τα μάγουλα. Το εξάνθημα εμφανίζεται πρώτα στον κορμό και μετά στα άκρα. Έχει ερυθηματική μορφή (μοιάζει με κοκκινίλα) ή μορφή δαντέλας, ιδιαίτερα στα άκρα, και μπορεί να είναι πολύ πιο εμφανές μετά από ένα ζεστό μπάνιο. Το εξάνθημα συνήθως υπάρχει για 7 με 10 ημέρες
- κνησμό.
- Πόνος στις αρθρώσεις (σπανίως)
Η διάγνωση γίνεται μόνο με την κλινική εικόνα της νόσου. Εργαστηριακά η διάγνωση μπορεί να γίνει με την ανίχνευση του DNA του ιού (PCR-αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), ή με ανίχνευση των ειδικών IgM και IgG αντισωμάτων (ELISA, Western blot).
Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται κάποια ειδική θεραπεία. Ασθενείς με συνυπάρχουσα χρόνια αιμολυτική αναιμία μπορεί να εκδηλώσουν παροδικές απλαστικές κρίσεις (TAC). Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να προειδοποιούνται για τον κίνδυνο από τη λοίμωξη με τον παρβοϊό Β19, να ενημερώνονται για τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα και να συμβουλεύονται να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια σε υπόνοια έκθεσης στον ιό. Οι ασθενείς με TAC μπορεί να αναπτύξουν απειλητική για τη ζωή αναιμία που απαιτεί άμεσα μετάγγιση αίματος ή μερική αφαιμαξομετάγγιση.
Διαβάστε επίσης
«Η Εκπαίδευση για το Άσθμα Ενδυναμώνει»: Δράσεις Ενημέρωσης από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
medlabnews.gr iatrikanea
Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού
διοργανώνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος (7 Μαΐου 2024) η Ομάδα Εργασίας για το Βρογχικό Άσθμα της
Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).
Η Παγκόσμια Ημέρα
Άσθματος, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για τη νόσο
διεθνώς, καθιερώθηκε το 1998 από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA).
Έτσι, κάθε χρόνο, την πρώτη Τρίτη του Μαΐου, πραγματοποιούνται εκατοντάδες
δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Άσθμα σε όλο τον κόσμο.
«Η Εκπαίδευση για το
Άσθμα Ενδυναμώνει», είναι το μήνυμα της GINA για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα
Άσθματος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παροχής της απαραίτητης εκπαίδευσης
στα άτομα με Άσθμα, με στόχο την αποτελεσματική αυτο-διαχείριση της νόσου, με
ιδιαίτερη έμφαση στην αναγνώριση της ανάγκης για αναζήτηση επείγουσας ιατρικής
βοήθειας.
«Το Βρογχικό Άσθμα είναι παγκοσμίως το πλέον συχνό νόσημα
του αναπνευστικού, με περισσότερα από 260 εκατομμύρια πάσχοντες. Προσβάλλει
όλες τις ηλικίες και τα δυο φύλα και εμφανίζει νοσηρότητα καθ’ όλη τη διάρκεια
του έτους. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση, η φαρμακευτική και μη φαρμακευτική
θεραπεία και η ενημέρωση για το Άσθμα είναι κομβικά στοιχεία για την ελάττωση
της νοσηρότητας και θνητότητας. Το μήνυμα “Η εκπαίδευση για το Άσθμα
Ενδυναμώνει” αναδεικνύει την ανάγκη της σωστής ενημέρωσης του κοινού»
επισημαίνει ο Συντονιστής της Ομάδας
Εργασίας ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα, Πέτρος Μπακάκος, MD, PD Καθηγητής
Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας ΕΠΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες
Υγείας να αυξήσουν την κατανόησή τους για την επιτυχή διαχείριση του Άσθματος,
ώστε να μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς τους αξιόπιστες πληροφορίες και τη
βέλτιστη θεραπεία. Ζωτικής σημασίας είναι η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών που
χρειάζονται ειδική αξιολόγηση και πρόσθετη θεραπεία, προκειμένου να μειωθεί η
θνητότητα που σχετίζεται με τη νόσο.
Το Άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες
μη-μεταδιδόμενες νόσους, η οποία επηρεάζει περισσότερους από 260 εκατομμύρια
ανθρώπους παγκοσμίως, με περίπου 3-5% των ασθενών αυτών να έχουν σοβαρό άσθμα
που είναι μη ελεγχόμενο πάρα τη λήψη της βέλτιστης αγωγής και έχει δυσανάλογο
αντίκτυπο στα συστήματα υγείας. «Πάνω από 450.000 θάνατοι κάθε χρόνο
αποδίδονται στο άσθμα παγκοσμίως, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να
προληφθούν. Στην Ελλάδα, περίπου το 9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από
βρογχικό άσθμα» επισημαίνει η Μαρία
Καλλιέρη Πνευμονολόγος Φυματιολόγος, Early Career Member της Ομάδας Εργασίας
της ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα.
«Οι βασικές πτυχές της εκπαίδευσης για το Άσθμα
περιλαμβάνουν την κατανόηση των συμπτωμάτων, τη συμμόρφωση στη λήψη ρυθμιστικής
θεραπείας για το Άσθμα με βάση το σχέδιο θεραπείας που έχει καθοριστεί από τον
θεράποντα ιατρό και τους κινδύνους που προκύπτουν από την υπερβολική εξάρτηση ή
κατάχρηση εισπνεόμενων β2-αγωνιστών βραχείας διάρκειας δράσης (SABA)»
επισημαίνει από την πλευρά του ο Υπεύθυνος
της Ομάδας Εργασίας Βρογχικού Άσθματoς της ΕΠΕ, Κωνσταντίνος Σάμιτας,
Πνευμονολόγος Φυματιολόγος, Επιμελητής Β’, 7η Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η
Σωτηρία».
Ελληνικό Μητρώο
Σοβαρού Άσθματος
«… Σημαντική ετερογένεια μεταξύ των ασθενών με σοβαρό Άσθμα
στην Ελλάδα…», δείχνει η μελέτη της ΕΠΕ
Η έλλειψη σύγχρονων δεδομένων για τα κλινικά χαρακτηριστικά
των ασθενών με σοβαρό Άσθμα στην Ελλάδα αποτέλεσε το ερέθισμα προκειμένου η
Ομάδα Εργασίας για το Άσθμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας να
πραγματοποιήσει σχετική έρευνα. Για τη μελέτη αυτή –τα αποτελέσματα της οποίας
πρόκειται να ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Πανευρωπαϊκό Πνευμονολογικό
Συνέδριο στη Βιέννη– αναλύθηκαν τα δεδομένα 619 ατόμων καταγεγραμμένων στο
Ελληνικό Μητρώο Ασθενών με Σοβαρό Άσθμα, στο οποίο συμμετέχουν 13 εξωτερικά
ιατρεία σοβαρού Άσθματος από μεγάλα νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία σε όλη την
Ελλάδα.
Όπως τονίζει σχετικά η Υπεύθυνη
Ομάδας Εργασίας ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα, Εύα Φούκα Πνευμονολόγος, Διευθύντρια
ΕΣΥ: «Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν τη σημαντική ετερογένεια μεταξύ
των ασθενών με σοβαρό Άσθμα στην Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων είναι
γυναίκες μέσης ηλικίας, μη καπνίστριες, με ιστορικό Άσθματος όψιμης έναρξης.
Επιπλέον, οι ασθενείς στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν επηρεασμένη πνευμονική
λειτουργία και κακό έλεγχο του Άσθματος. Σημαντικές διαφορές διαπιστώθηκαν στη
χρήση των φαρμάκων για το Άσθμα, με ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την αυξημένη
χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών
παραγόντων».
Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που
διοργανώνει η Ομάδα Εργασίας για το Βρογχικό Άσθμα της Ελληνικής
Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος,
πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία των εταιρειών: Chiesi Hellas, Elpen,
Guidotti Hellas και Specialty Therapeutics.
Διαβάστε επίσης:
Άσθμα τι είναι, ποια τα συμπτώματα, ποιες οι αιτίες του; Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος