MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Μαύροι κύκλοι, σακούλες στα μάτια. Φυσικά μέσα, σπιτικές μάσκες ματιών για αντιμετώπισή τους


της Θάλειας Γούτου, ειδικής κοσμετολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Τα μάτια δεν αντανακλούν απλά τα συναισθήματά μας, αλλά είναι και πολύ ευαίσθητα στο περιβάλλον. Ο χρόνος διαλέγει την περιοχή γύρω από τα μάτια για να κάνει την πρώτη του εμφάνιση.

Εξάλλου φτάνει μόνο να αγγίξουμε την επιδερμίδα σε αυτή την περιοχή για να αντιληφθούμε πόσο λεπτή είναι, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο του προσώπου. Οι σμηγματογόνοι αδένες -το φυσικό λιπαντικό του δέρματος- είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι στην περιοχή των ματιών, ενώ αντίθετα υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο επιφανειακών -άρα εύθραυστων- τριχοφόρων αγγείων. Η επιδερμίδα, επίσης, καταπονείται καθημερινά από τις εκούσιες ή ακούσιες γκριμάτσες μας, από τη διαρκή κίνηση των βλεφάρων και βέβαια από το οξειδωτικό στρες που προκαλεί στα κύτταρά της το εχθρικό περιβάλλον. Οι ιδιαιτερότητες αυτές οδηγούν στους μαύρους κύκλους, στα πρηξίματα, στις σακούλες και, φυσικά, στις λεπτές ακτινωτές ρυτίδες που σχηματίζονται στις εξωτερικές γωνίες των ματιών, το γνωστό «πόδι της χήνας».
Με τον όρο "μαύροι κύκλοι" περιγράφεται η υπερμελάγχρωση ( με τη μορφή κηλίδων και πλακών ) που μπορεί να παρουσιαστεί γύρω από τα μάτια, προσδίδοντας στην περιοφθαλμική χώρα ταλαιπωρημένη εμφάνιση. Οι μαύροι κύκλοι επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, έχουν μεγαλύτερη προτίμηση στις γυναίκες και παρουσιάζουν ποικίλη αιτιοπαθογένεια. 

Η κούραση, η έλλειψη ύπνου, το stress, η κακή διατροφή ( αναιμία ), η μειωμένη πρόσληψη υγρών, το κάπνισμα, η χρόνια χρήση αλκοόλ, είναι μερικοί από τους επιβαρυντικούς παράγοντες των "μαύρων κύκλων". 


Πολλοί οι λόγοι οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν τις σακούλες στα μάτια. 

Οι τρεις πιο πιθανοί είναι: γενετικοί (κληρονόμηση ενός τύπου δέρματος που είναι επιρρεπές στη δημιουργία τέτοιων σχηματισμών), κατακράτηση υγρών (προκαλεί πρήξιμο, το οποίο μπορεί να κάνει ορατές τις σκιές) και η γήρανση (το δέρμα γύρω από τα μάτια λεπταίνει και χαλαρώνει). 

Τα βλέφαρα είναι οι λεπτότερες και μαλακότερες περιοχές του δέρματος. Το κανονικό δέρμα έχει πάχος περίπου 2 χιλιοστά, ενώ το δέρμα των βλεφάρων μόνο 0,5 χιλιοστά. Το πρήξιμο των βλεφάρων είναι ένα πρόβλημα με διάφορες αιτίες -ακόμα και η ευσυγκινησία μας παίζει ρόλο- αλλά και αρκετούς τρόπους αντιμετώπισης. Αντίθετα, το πρήξιμο και οι σακούλες κάτω από τα μάτια, που κάνουν την εμφάνισή τους σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι από τα προβλήματα που απαιτούν δραστικότερες λύσεις.

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια, αποτελούνται από λιπαρό ιστό και υγρά, ενώ σε ορισμένες οικογένειες δημιουργούνται νωρίτερα. Σκιές από το φωτισμό μπορεί να κάνουν δυνατή την εμφάνιση των κύκλων, ή το λεπτό δέρμα στο χαμηλότερο επίπεδο του βλεφάρου μπορεί να επιτρέψει στο σκούρο κόκκινο ή πορφυρό εσωτερικό του να γίνει ορατό. 

Το προστατευτικό λίπος που υπάρχει γύρω από τον βολβό του ματιού συγκρατείται με ένα λεπτό διάφραγμα. Με το πέρασμα του χρόνου -πολύ περισσότερο αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση- το διάφραγμα αυτό χαλαρώνει και σε συνδυασμό με τη μείωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας κάτω από τα βλέφαρα, το λίπος προβάλλει προς τα έξω σχηματίζοντας σακούλες. Στην περίπτωση αυτή μόνον ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να δώσει λύση.

Εάν το υγρό διατηρηθεί στο σώμα, οι σακούλες ίσως γίνουν μεγαλύτερες, καθώς κινούνται προς τα κάτω, λόγω βαρύτητας. Μερικές συνθήκες που έχουν σαν αποτέλεσμα τη κατακράτηση των υγρών είναι τα προβλήματα της καρδιάς, του θυροειδή, των νεφρών και του συκωτιού, η υψηλή πίεση του αίματος και το προεμμηνορροιακό φούσκωμα. Η κατακράτηση υγρών που οφείλεται συνήθως στην κακή τοπική κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, σε αλλεργίες και δερματικές παθήσεις, στην υπερβολική κατανάλωση αλατιού και σε ορμονικές μεταβολές-προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή εμμηνόπαυση- εκδηλώνεται με οιδήματα, δηλαδή πρήξιμο των βλεφάρων.

Ορισμένα φάρμακα (όπως η κορτιζόνη) μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα υγρά. Επιπλέον, καθώς το σώμα γηράσκει, το δέρμα γύρω από τα μάτια λεπταίνει και ίσως να κρεμάσει προκαλώντας τις σακούλες. 

Η κούραση μπορεί να κάνει τους μυς να χαλαρώσουν ή να χάσουν τον τόνο τους, με τα ίδια αποτελέσματα, αλλά η κούραση ίσως δεν είναι πιθανώς τόσο σημαντική αιτία. 

Μια άλλη κοινή αιτία πρηξίματος και δημιουργίας σακούλων, είναι η υπερβολική αύξηση της μυϊκής μάζας γύρω από τα μάτια.  Αυτό αφορά ειδικότερα ανθρώπους που χαμογελούν ή στραβίζουν πολύ συχνά. Μερικές φορές η λύση στους κύκλους και τις σακούλες μπορεί να είναι τόσο απλή, όπως η παύση ενός ενοχλητικού καλλυντικού, σαν τη μάσκαρα, η οποία μπορεί να περιέχει μία χρωστική ουσία, υπεύθυνη για αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους.

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια οφείλονται κατά κύριο λόγο σε τρεις παράγοντες οι οποίοι μπορούν να δράσουν μόνοι τους ή σε συνδυασμό :
Εναπόθεση χρωστικών πάνω στο δέρμα, το οποίο συνήθως είναι τραυματικής αιτιολογίας από ερεθισμένα μάτια λόγω αλλεργιών ή ξηροφθαλμίας. Η χρωστική που εναποτίθεται είναι αιμοσφαιρίνη που απελευθερώνεται από τα τραυματισμένα τριχοειδή του δέρματος όταν με μανία τρίβουμε τα μάτια μας. Οι αλλεργίες αποτελούν την κυριότερη αιτία για την εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Εποχιακές αλλεργίες μπορούν συνήθως να αντιμετωπισθούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η καλύτερη λύση για τις μόνιμες αλλεργίες είναι συνήθως η αποφυγή των αιτιών που τις προκαλούν. Άτομα με αλλεργίες, συνήθως, παρουσιάζουν έλλειψη βιταμινών Β6 και Β12 καθώς και φυλλικού οξέος.

Η δεύτερη αιτία είναι η φλεβική λίμνανση. Η εικόνα των κάτω βλεφάρων λόγω του λεπτού δέρματος της περιοχής αλλοιώνεται πολύ εύκολα όταν το τριχοειδικό δίκτυο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος. Μετά από εποχικές ή χρόνιες αλλεργίες, λόγω ενός στραβού διαφράγματος ή κάποιας κάκωσης της μύτης, ή λόγω χρόνιας ιγμορίτιδας η περιοχή εμφανίζει συμφόρηση, λόγω κακής παροχέτευσης των δακρύων στη μύτη, με αποτέλεσμα τα βλέφαρα να φαίνονται πρησμένα και μελανά από την ελλιπή οξυγόνωση. 
Tρίτη και πολύ συνήθης αιτία, η οποία εμφανίζεται κυρίως λόγω σκίασης και όχι πραγματικής χρωστικής, είναι η παραμόρφωση της κάτω βλεφαρικής αύλακας, δηλαδή της αύλακας στην έσω γωνία του ματιού όπου ρέουν τα δάκρυα παράλληλα με την μύτη μας. Οφείλεται στη σταδιακή απώλεια του λιπώδους ιστού, που φυσιολογικά έχουμε μέσα στην οφθαλμική κόγχη για να συγκρατεί τον οφθαλμό.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους

• Κάντε ένα διάλειμμα από τον υπολογιστή και ξεκουραστείτε για πέντε έως δέκα λεπτά. Κοιτάξτε έξω από το παράθυρο, κάντε μια βόλτα στην αυλή και αποφύγετε το διάλειμμα μπροστά στην τηλεόραση.
• Προστατέψτε την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιώντας αντηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι και φορώντας καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου.
• Ενισχύστε τη μικροκυκλοφορία της επιδερμίδας και βοηθήστε την αποσυμφόρηση της περιοχής γύρω από τα μάτια απλώνοντας την κρέμα σας με ελαφρά χτυπηματάκια του δείκτη ή εφαρμόζοντας ειδικές κινήσεις μασάζ -θα βρείτε οδηγίες και σκίτσα σε πολλά προϊόντα.
• Αποφεύγετε το αλάτι και το αλκοόλ και πίνετε άφθονο νερό. Με άλλα λόγια, προτιμήστε γεύματα με λίγο αλάτι και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β, όπως είναι το σπανάκι. Γενικά, πάντως, αποφύγετε τα βαριά φαγητά κατά τις βραδινές ώρες.
• Αν αισθάνεστε τα μάτια σας κουρασμένα, δοκιμάστε τα ειδικά pads, εμπλουτισμένα με ενεργά συστατικά που καταπραΰνουν, δροσίζουν την επιδερμίδα και συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της μικροκυκλοφορίας. Εναλλακτικά, οι παραδοσιακές «συνταγές» καταπολέμησης των οιδημάτων και των μαύρων κύκλων -παγωμένες κομπρέσες με τσάι ή χαμομήλι, ροδέλες αγγουριού ή πατάτας, παγάκια- θα σας προσφέρουν σίγουρα άμεση ανακούφιση.
• Απομακρύνετε απαραίτητα το μακιγιάζ κάθε βράδυ χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες συνθέσεις ντεμακιγιάζ ματιών. Μουσκέψτε καλά με το προϊόν μια ροδέλα από βαμβάκι, πιέστε την ελαφρά πάνω στο βλέφαρο για ένα λεπτό και στη συνέχεια απομακρύνετε το μακιγιάζ με απαλές καθοδικές κινήσεις, χωρίς τρίψιμο. Ολοκληρώστε αφαιρώντας τα κατάλοιπα του μακιγιάζ στα κάτω βλέφαρα.
• Κρατήστε την κρεβατοκάμαρά σας μακριά από τη σκόνη και τη γύρη, ειδικά όταν πρόκειται για το στρώμα και το μαξιλάρι σας.
• Για να αποφύγετε τη δημιουργία μαύρων κύκλων, φροντίστε να κοιμάστε έχοντας ελαφρά ανασηκωμένο το κεφάλι, για να διευκολύνετε την αποσυσσώρευση των υγρών στην περιοχή των κάτω βλεφάρων.
• Αποφεύγετε να τρίβετε τα μάτια σας, γιατί το τρίψιμο ερεθίζει την περιοχή και μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή τριχοειδών αγγείων προκαλώντας το μαύρισμα της περιοχής.
• Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ κάτω από τα μάτια, ώστε να ανακουφίσετε το πρήξιμο. Κλείστε τα μάτια σας και πιέστε απαλά με το δάχτυλο στο πρησμένο σημείο, κάνοντας μασάζ από τις εσωτερικές προς τις εξωτερικές γωνίες των ματιών.
• Κρατήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και πιείτε αρκετό νερό καθημερινά. Φροντίστε να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά (κυρίως πράσινα) και συμπληρώστε τη διατροφή σας με βιταμίνες αν είναι αναγκαίο. Επίσης, εφοδιάστε τον οργανισμό σας με άφθονο νερό καθημερινά.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες σπιτικές μάσκες ματιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 


• Αν θέλετε να αποχωριστείτε τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας κόψτε στη μέση δύο δίσκους ντε μακιγιάζ, βρέξτε τους καλά και τοποθετήστε τους στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Μετά τους βάζετε κάτω από τα μάτια σας και τους αφήνετε για άλλα περίπου 10 λεπτά.

• Βάλτε κρέμα για τις αιμορροΐδες Το πρήξιμο και οι ρυτίδες μειώνονται με κρέμα για τις αιμορροΐδες που περιέχει κορτιζόνη και λιδοκαϊνη. Η κρέμα για τις αιμορροΐδες σφίγγει τις πρησμένες περιοχές γρήγορα και μειώνει τις ρυτίδες. Να είστε προσεκτικοί για να μην μπει η κρέμα στα μάτια σας.

• Βάζετε στον εκχυμωτή λαχανικών δύο πατάτες και με το χυμό τους κάνετε πολλές κομπρέσες γύρο από τα μάτια.

• Κόβετε μερικές φετούλες πατάτας, τις βάζετε επάνω στις φουσκωμένες περιοχές και τις πιέζετε ελαφρά για περίπου 10 λεπτά. Ξεπλένεστε με κρύο νερό.

• Κάντε κομπρέσες με έγχυμα άνηθου.

• Όταν τα μάτια σας είναι κόκκινα και πρησμένα, κόψτε ένα -δυο φέτες κρύο αγγούρι, ξαπλώνετε, και βάλτε μια φέτα σε κάθε μάτι για 30 λεπτά. Έτσι τα μάτια σας θα είναι πιο φωτεινά και θα νιώσετε το σώμα σας πιο ανανεωμένο..

• Εκτός από τα οφέλη του για τον οργανισμό το τσάι μπορεί να συμβάλει και στη μείωση των μαύρων κύκλων. Αφού απολαύσουμε το τσαγάκι μας παίρνουμε τα φακελάκια τσαγιού και τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Μετά τα τοποθετούμε κάτω από τα μάτια μας και βλέπουμε τους κύκλους να εξαφανίζονται σιγά σιγά. Βάλτε πάνω στα  μάτια σας  φακελάκια τσαγιού και κρατήστε τα για περίπου 10-15 λεπτά. Ξεβγάλτε τα πρώτα με χλιαρό νερό και μετά με κρύο.

• Τοποθετήστε φέτες αβοκάντο κάτω από κάθε μάτι, ή δοκιμάσετε μια πάστα από αλεσμένα αμύγδαλα και γάλα για να φωτίσετε τις σκοτεινές σκιές των ματιών σας.

• Φτιάξτε μια μάσκα από 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό ντομάτας, μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και μια πρέζα αλεύρι. Απλώστε τη μάσκα  πάνω από τα μάτια, κρατήστε την για 20 λεπτά. Ξεβγάλτε τα με χλιαρό νερό και μετά με κρύο.

• Πάρτε δύο κουταλάκια του γλυκού και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Μετά ξαπλώστε και τοποθετήστε τα κουταλάκια πάνω από τα βλέφαρά σας για 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Το απότομο κρύο του μετάλλου θα ανανεώσει τα κουρασμένα μάτια σας και μπορεί να ενισχύσει και την ενέργειά σας την ίδια στιγμή.

• Κάντε κομπρέσες με έγχυμα μαϊντανού.

• Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα. Η συνταγή που σας παρουσιάζουμε θα αφαιρέσει τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας. Παρασκευή: Σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό η τσάι χαμομηλιού προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και ανακατέψτε. Στη συνέχεια πάρτε μια μπατονέτα ή ένα δίσκο βαμβακιού βουτήξτε στο διάλυμα και τοποθετήστε κάτω από τα μάτια σας. Αφήστε να δράσει για περίπου 10-15 λεπτά Πλύνετε το πρόσωπό σας και εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα. Τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν.

Ποια συστατικά πρέπει να περιέχουν οι κρέμες ματιών; 

1. Ρετινόλη - αντιρυτιδική δράση
2. Βιταμίνη C - λάμψη και λείανση
3. Βιταμίνη Κ - καταπολέμηση των μαύρων κύκλων
4. Συνένζυμο Q10 - αντιοξειδωτική δράση
5. Υαλουρονικό οξύ - ενυδάτωση
6. Καφεΐνη - τόνωση, διέγερση μικροκυκλοφορίας
7. Μαύρο/πράσινο τσάι - αποσυμφορητική δράση
8. Αλόη - καταπραϋντική/ενυδατική δράση
9. Χαμομήλι - αντιφλεγμονώδης δράση
10. Γκίνκο Μπιλόμπα- ενίσχυση μικροκυκλοφορίας

Διαβάστε επίσης

Καιρός για δίαιτα; Τι πρέπει να κάνετε για να χάσετε τα κιλά των εορτών;

της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγου, αισθητικού, medlabnews.gr iatrikanea

Μετά από το φαγοπότι αρχίζει η μεγάλη προσπάθεια για την απώλεια των κιλών που πήραμε όλοι μας σχεδόν, ακόμη και οι πιο προσεχτικοί, αυτή την εορταστική περίοδο. Δεν είναι όμως καιρός για εξαντλητικές δίαιτες. Προσπαθήστε να χάσετε τα κιλά των εορτών, δηλαδή από 2-4 κιλά, με την ισορροπημένη δίαιτα διατροφή.

Καταναλώστε φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα. 

Τροφές πλούσιες σε ίνες είναι τα φασόλια, τα φρέσκα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά, τα  δημητριακά ολικής άλεσης, το σιτάρι, η βρώμη, το κριθάρι, η  σίκαλη, το κεχρί, το  καλαμπόκι και το  καστανό ρύζι.

Περιορίστε τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. 

Περιορίστε την επιτραπέζια ζάχαρη, τη σακχαρόζη, τη γλυκόζη, το μέλι, και τη σορβιτόλη. Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα  όπως τα μακαρόνια, οι σοκολάτες, τα αρτοποιήματα, τα τσιπς, τα κούκις κλπ. Επίσης πολλά τρόφιμα όπως πίτες, μπισκότα, κέικ, παγωτά, αναψυκτικά, σοκολάτες, πουτίγκες, μαρμελάδες και ζελέ περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχαρόζης ή άλλων επεξεργασμένων υδατανθράκων. Τέλος καλό θα ήταν να απομακρύνετε τα γλυκά από τα σημεία που περνάτε συχνά στο σπίτι ή το χώρο εργασίας σας για να μην έχετε την επιθυμία να τα καταναλώνετε συνεχώς.

Καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι

Επιλέγετε τυρί με λίγα λιπαρά (10 με 20%)

Καταναλώστε καθημερινά 5-6 μερίδες φρέσκων φρούτων & λαχανικών.  

Αυτές οι τροφές είναι χαμηλές σε θερμίδες, ειδικά σε σχέση με το μεγάλο βάρος και τον όγκο που έχουν και πλούσιες σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνες και μέταλλα.

Περιορίστε την κατανάλωση φυσικών χυμών σε ένα ημερησίως

Επιλέγετε καθημερινά ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά ολικής άλεσης, και αναποφλοίωτο ρύζι

Εντάξτε στην εβδομαδιαία διατροφή σας τουλάχιστον από μια φορά, τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά, τα οποία να είναι παρασκευασμένα με μικρή ποσότητα ελαιολάδου

Περιορίστε το ψωμί

Μην καταναλώνετε επιτραπέζιο τυρί (φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι κλπ) σε καθημερινή βάση

Κόψτε εντελώς τα αναψυκτικά, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν ζάχαρη

Περιορίστε τα γλυκά, το πολύ σε ένα την βδομάδα

Προτιμήστε το λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο, την γαλοπούλα, το κουνέλι και φυσικά τα ψάρια, περιορίζοντας το κόκκινο κρέας σε 1 φορά την εβδομάδα

Περιορίστε την κατανάλωση του αλατιού στο μαγείρεμα ή στο φαγητό. Περιοριστείτε στη προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα και μην βάζετε επιπλέον όταν κάθεστε στο τραπέζι. Τυποποιημένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα, αλλαντικά και τουρσιά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Θυμείτε ότι όλα τα τρόφιμα από μόνα τους, περιέχουν αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι το αλάτι που προσθέτουμε κατά την ετοιμασία του φαγητού είναι επιπρόσθετο.

Αρχίστε γυμναστική τουλάχιστον ½ ώρα την ημέρα για 5 ημέρες την βδομάδα ή κάντε τουλάχιστον 2½ ώρες γυμναστική μέσα στη βδομάδα

Πιείτε άφθονο Νερό. Έχετε πάντα ένα μικρό μπουκαλάκι νερό μαζί σας. Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι βασική σε μια περίοδο αποτοξίνωσης.  

Διαβάστε επίσης

Το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Ακόμη και μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος--όπως μια λεπτή φέτα μπέικον καθημερινά--είναι ικανές να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με μια έρευνα.

Η τελευταία έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την χρηματοδότηση της ΜΚΟ Cancer Research UK έρχεται να ενισχύσει κάποια επιστημονικά συμπεράσματα, όπως εκείνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι βλαβερή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα UK Biobank.


Στο διάστημα της έρευνάς τους, που διήρκεσε πάνω από έξι χρόνια, διαπίστωσαν ότι 2.609 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κάποιος καταναλώνει καθημερινά τρεις φέτες μπέικον, αντί μόνο μίας, αυξάνεται ο κίνδυνος κατά 20% να εμφανίσει καρκίνο του εντέρου.

Για κάθε 10.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα και κατανάλωναν καθημερινά 21 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, 40 διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου, ενώ για όσους κατανάλωναν 76 γραμμάρια καθημερινά, 48 ήταν ο αριθμός των διαγνωσθέντων με καρκίνο του εντέρου.

Η ΜΚΟ Cancer Research UK υποστηρίζει ότι 5.400 από τα 41.804 κρούσματα καρκίνων του εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι άνθρωποι δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

Ενδεικτικό είναι ότι το βρετανικό υπουργείο Υγείας συμβουλεύει όσους καταναλώνουν πάνω από 90 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά να το περιορίσουν στα 70 γραμμάρια.

Η οδηγία του NHS αναφέρει ότι υπάρχουν κάποια οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος--για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρωτεϊνες--που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε σχέση με τους πιθανούς κινδύνους.

Το επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικα, χοτ ντογκ, σαλάμι) είναι τροποποιημένο ώστε είτε να παρατείνει τον χρόνο ζωής του είτε να ενισχύει την γεύση του. Οι κυριότερες μέθοδοι επεξεργασίας είναι το κάπνισμα και η επεξεργασία με αλάτι, μπαχαρικά ή συντηρητικά.

Θεωρείται ότι τα χημικά που εμπλέκονται στη διαδικασία επεξεργασίας του πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο μπάρμπεκιου, επίσης μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνα χημικά.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά κόκκινο κρέας όπως το βόειο, το χοιρινό και το κρέας του αρνιού υπάρχουν ενδείξεις ότι μια από τις πρωτεΐνες (που του χαρίζει το κόκκινο χρώμα του) μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο έντερο όταν διασπάται.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιείται στη χώρα αναφορικά με την σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.

Κάθε μέρα 10.000 πεθαίνουν στην Ευρώπη από καρδιά. Ο ΠΟΥ καλεί να καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι

 medlabnews.gr iatrikanea

Παγκόσμια μάστιγα αποτελούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις, προκαλώντας μόνο στην Γηραιά Ήπειρο κάθε μέρα τον θάνατο 10 χιλιάδων ανθρώπων και ετησίως 4 εκατομμυρίων.

Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τους Ευρωπαίους να καταναλώνουν λιγότερο αλάτι προσδοκώντας στη μείωση των εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων.

«Η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ.

Στη Ευρώπη, ένας στους τρεις ενήλικες μεταξύ 30 και 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού.

Πενήντα μία από τις 53 χώρες της περιοχής έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.

«Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι άνδρες στην περιοχή -η οποία εκτείνεται μέχρι την Κεντρική Ασία- έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες.

Επιπλέον, το χάσμα είναι επίσης γεωγραφικό: η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος νέος (μεταξύ 30 και 69 ετών) από μια ασθένεια αυτού του τύπου είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη.


Διαβάστε επίσης

Τι προκαλεί το πολύ αλάτι; Πώς μπορείτε να το μειώσετε;



 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea


Το αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο κύριος παράγοντας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής. 

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, οστεοπόρωσης, παχυσαρκίας, πέτρας στα νεφρά και νεφρικών παθήσεων. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης λόγω κακής εγκεφαλικής αιμάτωσης και κατακράτηση υγρών, ενώ δυσχεραίνει τα συμπτώματα σε άτομα με άσθμα και σακχαρώδη διαβήτη.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου διακόπτεται, με αποτέλεσμα τη μείωση της οξυγόνωσης στον εγκέφαλο και το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Το 35-50% των εγκεφαλικών οφείλονται σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, οπότε είναι σημαντικό- ειδικά όσο αυξάνεται η ηλικία- να υπάρχει σταθερή φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε παθήσεις της καρδιάς, καθώς το πάχος των αγγείων αυξάνεται ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στην αυξημένη πίεση του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ευελιξία τους και να επιβαρύνεται η καρδιακή λειτουργία για να φέρει σε πέρας σωστά την κυκλοφορία του αίματος.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι η μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Παρότι το αλάτι δεν έχει θερμίδες και δεν προκαλεί παχυσαρκία με άμεσο τρόπο, έχει συσχετιστεί με πρόσληψη βάρους, λόγω της δίψας που προκαλεί και η οποία οδηγεί σε κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων που έχουν πολλές θερμίδες.

Πέτρες στο νεφρό και νεφρική ανεπάρκεια

Οι πέτρες στα νεφρά είναι ένα πολύ συχνά εμφανιζόμενo πρόβλημα που οφείλεται σε συσσώρευση ασβεστίου στα νεφρά. Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου και η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγούν σε αυξημένη αποβολή ασβεστίου από τα ούρα που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό λίθων ασβεστίου στα νεφρά. Μακροπρόθεσμα, η επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας λόγω της αυξημένης πίεσης μπορεί να οδηγήσει και σε νεφρική ανεπάρκεια ή άλλες νεφρικές βλάβες.

Απώλεια μνήμης

Ένας στους τρεις ανθρώπους που παθαίνει εγκεφαλικό πάσχει από απώλεια μνήμης, έλλειψη ορθής σκέψης, κρίσης και συμπεριφοράς που έχει να κάνει με έλλειψη αιμάτωσης σε κάποιο αγγείο του εγκεφάλου. Από τη στιγμή που η αυξημένη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, αυξάνει και την πιθανότητα εμφάνισης απώλειας μνήμης.

Καρκίνος Στομάχου

Μελέτες έχουν καταδείξει συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού και προϊόντων που έχουν πολύ αλάτι και της εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Οστεοπόρωση

Το ποσοστό αποβολής ασβεστίου μέσω της διούρησης αυξάνεται όσο αυξάνεται η ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής. Σε περίπτωση που η συγκέντρωση ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματος είναι χαμηλή, τότε ο οργανισμός αναγκάζεται να αποσπάσει ασβέστιο από τα οστά με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης αρχικά οστεοπενίας και αργότερα οστεοπόρωσης. Οι μελέτες δείχνουν ότι άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης (γυναίκες μετά της εμμηνόπαυση και ηλικιωμένοι άνδρες) μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνισή της με μείωση πρόσληψης αλατιού που δημιουργεί θετικό ισοζύγιο ασβεστίου.

Κατακράτηση υγρών

Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών που μπορεί να φτάνει εύκολα και το 1.5 λίτρο. Η κατακράτηση μπορεί να εκφράζεται με πρήξιμο των άκρων και των δαχτύλων, αύξηση του βάρους, ενώ και η εμφάνιση κυτταρίτιδας ευνοείται από τις κατακρατήσεις υγρών που προκαλούνται από υψηλή κατανάλωση αλατιού.

Άσθμα

Το άσθμα δεν προκαλείται από αυξημένη κατανάλωση αλατιού, ενώ και η υψηλή πρόσληψη νατρίου δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του, ωστόσο σε πολλές μελέτες έχει φανεί ότι δυσχεραίνει πολύ τα συμπτώματα, οπότε σε παιδιά που εμφανίζουν άσθμα είναι πολύ ωφέλιμο να μειώνεται η πρόσληψη αλατιού.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο για εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ άτομα που ήδη πάσχουν από διαβήτη είναι καλό να μειώνουν την πρόσληψη αλατιού, καθώς μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών του διαβήτη.
Πού κρύβεται
Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι αν δεν προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας δεν καταναλώνουμε σχεδόν καθόλου. Δυστυχώς, όσοι από εμάς θέλουμε να γνωρίζουμε πόσο αλάτι παίρνουμε ή πρέπει να το ελαττώσουμε για άλλους λόγους, π.χ. ιατρικούς, θα πρέπει να μάθουμε ότι το πολύ αλάτι της διατροφής μας είναι το κρυμμένο σε έτοιμα ή συσκευασμένα τρόφιμα, ακόμα και σε κάποια που έχουν γλυκιά γεύση (π.χ. μπισκότα, κρουασάν, ντόνατς), όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται αυτό. Και για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται, αρκεί ίσως να αναφέρουμε ότι στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι το 75-80% του αλατιού καταναλώνεται μέσω των τροφίμων του εμπορίου.

Τα πιο αλατισμένα
Φορτωμένα με αλάτι είναι αρκετά προϊόντα γνωστών εταιρειών. Σε σχετικές έρευνες, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσο πιο γνωστή ήταν η εταιρεία παρασκευής τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα αλατιού του προϊόντος. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζαν το διπλάσιο συγκριτικά με προϊόντα που παρασκευάζονταν από τα ίδια τα σουπερμάρκετ. Ιδού τα πιο αλατισμένα προϊόντα: Ψωμί, προϊόντα κρέατος, αλλαντικά, δημητριακά πρωινού, τυρί, βούτυρο και προϊόντα επάλειψης, φασόλια, έτοιμα και κονσερβοποιημένα γεύματα, σούπες, πίτσες, πατατάκια, σνακ και ελιές

Τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού;

Μεγάλη πρόσφατη μελέτη παρείχε νέες ενδείξεις για το ότι η υψηλή σε νάτριο διατροφή έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και έδειξε ότι:
  • άτομα που εφαρμόζουν διατροφή υψηλή σε νάτριο και φτωχή σε κάλιο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακό έμφραγμα και ανακοπή καρδιάς ή από οποιοδήποτε άλλο λόγο.
  • για να μειωθεί ο κίνδυνος, η παρέμβαση περιλαμβάνει διατροφή με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που είναι φυσική πηγή καλίου και περιέχουν ελάχιστο νάτριο και μείωση της κατανάλωσης ψωμιού και τυριών, επεξεργασμένου κρέατος και συσκευασμένων προϊόντων που είναι υψηλά σε νάτριο.

Τι είναι η 5η νόσος, ο παρβοϊός Β19 και ποια τα συμπτώματα που προκαλεί; Έξαρση του Λοιμώδους Ερυθήματος σε παιδιά

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr iatrikanea

Η πέμπτη νόσος ή το λοιμώδες ερύθημα είναι ήπια, μέτρια μεταδοτική νόσος που παρατηρείται συνηθέστερα σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Η πέμπτη νόσος ονομάζεται έτσι γιατί είναι η 5η από τις συνήθεις παιδικές λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό και εξάνθημα. Οι άλλες είναι η ιλαρά, το ροδόχρουν εξάνθημα, η ερυθρά και η οστρακιά και μερικές φορές η ανεμευλογιά.
Συνήθως παρουσιάζει έξαρση το χειμώνα και την άνοιξη, αλλά μπορεί κάποιος να προσβληθεί από το λοιμώδες ερύθημα οποιαδήποτε εποχή του έτους.

Αιτιολογία: 
Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19, 
Parvovirus.
Ο παρβοϊός Β19 είναι μικρός ιός DNA που μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα νόσων που κυμαίνονται από το αυτοϊώμενο λοιμώδες ερύθημα μέχρι ανεπάρκεια του μυελού των οστών και εμβρυϊκό θάνατο.
Πώς μεταδίδεται;
Η μετάδοση πιστεύεται ότι γίνεται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων από μολυσμένα άτομα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο και να οδηγήσει σε αιμολυτική νόσο του νεογνού.



Ο ιός μεταδίδεται πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος.
Το λοιμώδες ερύθημα μπορεί να μεταδοθεί με την απευθείας επαφής ή από την εισπνοή αναπνευστικών εκκρίσεων του προσβεβλημένου ατόμου.
Η περίοδος της μολυσματικότητας είναι πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος.
Από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί το εξάνθημα το άτομο δεν είναι πλέον φορέας της νόσου.
Ωστόσο, για όσο διάστημα υπάρχει το εξάνθημα, ίσως να είναι ασφαλέστερο να κρατήσετε το παιδί σας μακριά από οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να είναι έγκυος.

Συμπτώματα:
Η λοίμωξη είναι συχνά ασυμπτωματική (χωρίς συμπτώματα) ή υποκλινική (με ήπια συμπτώματα).
Οι ασθενείς εμφανίζουν μια σύντομη, ελαφριά νόσο.
Μετά από μία τυπική περίοδο επώασης ανάμεσα στις 4 και 14 ημέρες, εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:
  • πυρετό,
  • κακουχία,
  • κεφαλαλγία
  • Ένα εξάνθημα το οποίο συνήθως αναπτύσσεται 1 με 4 ημέρες αφ’ ότου κοκκινίσουν τα μάγουλα. Το εξάνθημα εμφανίζεται πρώτα στον κορμό και μετά στα άκρα. Έχει ερυθηματική μορφή (μοιάζει με κοκκινίλα) ή μορφή δαντέλας, ιδιαίτερα στα άκρα, και μπορεί να είναι πολύ πιο εμφανές μετά από ένα ζεστό μπάνιο. Το εξάνθημα συνήθως υπάρχει για 7 με 10 ημέρες
  • κνησμό.
  • Πόνος στις αρθρώσεις (σπανίως)
Η ερυθρότητα του προσώπου προσομοιάζει με αυτή που εμφανίζεται όταν χαστουκίζεται το πρόσωπο του παιδιού, αν και απουσιάζει η περιστοματική ερυθρότητα. Αρκετές ημέρες μετά την εμφάνιση του αρχικού ερυθήματος, ένα λιγότερο ευδιάκριτο εξάνθημα μπορεί να εμφανισθεί στα άκρα και στον κορμό. Το εξάνθημα συνήθως υποχωρεί εντός μιας εβδομάδας, μπορεί όμως να επιμένει για αρκετές εβδομάδες εφόσον ο ασθενής εκτίθεται στο κρύο, στη ζέστη, άσκηση ή στρες.
Σε υγιείς ενήλικες ο ιός προκαλεί́ συμπτώματα γρίπης με χαρακτηριστικό ερύθημα και αρθρίτιδα (80% των περιπτώσεων) ιδιαίτερα σε γυναίκες.
Οι ενήλικες μπορεί να εκδηλώσουν αρθραλγία και αρθρίτιδα, μολονότι τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια στα παιδιά.
Σε ασθενείς με χρόνια αιμολυτική αναιμία ο ιός μπορεί να προκαλέσει παροδικές απλαστικές κρίσεις με αποτέλεσμα μέτρια μέχρι σοβαρή αναιμία που χαρακτηρίζεται από απουσία δικτυοερυθροκυττάρων. Οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, εξάντληση, συμπτώματα από το γαστρεντερικό και αναπνευστικό καθώς και δερματικό εξάνθημα. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν για 3- 5 ημέρες.

Το εξάνθημα μπορεί να επανεμφανιστεί μετά από μία περίοδο αρκετών εβδομάδων ή μηνών και, ίσως, να ποικίλει σε ένταση σε σχέση με αλλαγές στην θερμοκρασία ή με την έκθεση στον ήλιο.
Αν το παιδί σας έχει προσβληθεί από λοιμώδες ερύθημα μια φορά η υποτροπή της νόσου είναι σπάνια.
Τα περισσότερα άτομα που προσβάλλονται από τη νόσο δεν παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς σοβαρές συνέπειες.
Aν το λοιμώδες ερύθημα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να καταλήξει σε αποβολή

Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται μόνο με την κλινική εικόνα της νόσου. Εργαστηριακά η διάγνωση μπορεί να γίνει με την ανίχνευση του DNA του ιού (PCR-αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), ή με ανίχνευση των ειδικών IgM και IgG αντισωμάτων (ELISA, Western blot).

Θεραπεία
Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται κάποια ειδική θεραπεία. Ασθενείς με συνυπάρχουσα χρόνια αιμολυτική αναιμία μπορεί να εκδηλώσουν παροδικές απλαστικές κρίσεις (TAC). Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να προειδοποιούνται για τον κίνδυνο από τη λοίμωξη με τον παρβοϊό Β19, να ενημερώνονται για τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα και να συμβουλεύονται να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια σε υπόνοια έκθεσης στον ιό. Οι ασθενείς με TAC μπορεί να αναπτύξουν απειλητική για τη ζωή αναιμία που απαιτεί άμεσα μετάγγιση αίματος ή μερική αφαιμαξομετάγγιση.

Πρόγνωση - πρόληψη
Η πρόγνωση είναι καλή. Η απομόνωση των ασθενών μετά την εμφάνιση του εξανθήματος είναι άσκοπη.

 Σε περίοδο επιδημίας οι έγκυες που δεν έχουν αντισώματα κατά του ιού και εργάζονται σε βοεφονηπιακούς σταθμούς, σε σχολεία και σε νοσοκομεία πρέπει να ενημερώνονται, γιατί αν νοσήσουν πρέπει να παρακολουθείται το έμβρυο με υπερήχους, (ο κίνδυνος νόσησης του εμβρύου σε περίπτωση που νοσήσουν είναι 10%).

Διαβάστε επίσης

«Η Εκπαίδευση για το Άσθμα Ενδυναμώνει»: Δράσεις Ενημέρωσης από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: «Η Εκπαίδευση για το Άσθμα Ενδυναμώνει»

medlabnews.gr iatrikanea

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού διοργανώνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος (7 Μαΐου 2024) η Ομάδα Εργασίας για το Βρογχικό Άσθμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ). 

Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για τη νόσο διεθνώς, καθιερώθηκε το 1998 από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA). Έτσι, κάθε χρόνο, την πρώτη Τρίτη του Μαΐου, πραγματοποιούνται εκατοντάδες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Άσθμα σε όλο τον κόσμο.

«Η Εκπαίδευση για το Άσθμα Ενδυναμώνει», είναι το μήνυμα της GINA για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παροχής της απαραίτητης εκπαίδευσης στα άτομα με Άσθμα, με στόχο την αποτελεσματική αυτο-διαχείριση της νόσου, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγνώριση της ανάγκης για αναζήτηση επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

«Το Βρογχικό Άσθμα είναι παγκοσμίως το πλέον συχνό νόσημα του αναπνευστικού, με περισσότερα από 260 εκατομμύρια πάσχοντες. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες και τα δυο φύλα και εμφανίζει νοσηρότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση, η φαρμακευτική και μη φαρμακευτική θεραπεία και η ενημέρωση για το Άσθμα είναι κομβικά στοιχεία για την ελάττωση της νοσηρότητας και θνητότητας. Το μήνυμα “Η εκπαίδευση για το Άσθμα Ενδυναμώνει” αναδεικνύει την ανάγκη της σωστής ενημέρωσης του κοινού» επισημαίνει ο Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα, Πέτρος Μπακάκος, MD, PD Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας ΕΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες Υγείας να αυξήσουν την κατανόησή τους για την επιτυχή διαχείριση του Άσθματος, ώστε να μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς τους αξιόπιστες πληροφορίες και τη βέλτιστη θεραπεία. Ζωτικής σημασίας είναι η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών που χρειάζονται ειδική αξιολόγηση και πρόσθετη θεραπεία, προκειμένου να μειωθεί η θνητότητα που σχετίζεται με τη νόσο.

Το Άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες μη-μεταδιδόμενες νόσους, η οποία επηρεάζει περισσότερους από 260 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με περίπου 3-5% των ασθενών αυτών να έχουν σοβαρό άσθμα που είναι μη ελεγχόμενο πάρα τη λήψη της βέλτιστης αγωγής και έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας. «Πάνω από 450.000 θάνατοι κάθε χρόνο αποδίδονται στο άσθμα παγκοσμίως, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να προληφθούν. Στην Ελλάδα, περίπου το 9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από βρογχικό άσθμα» επισημαίνει η Μαρία Καλλιέρη Πνευμονολόγος Φυματιολόγος, Early Career Member της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα.

«Οι βασικές πτυχές της εκπαίδευσης για το Άσθμα περιλαμβάνουν την κατανόηση των συμπτωμάτων, τη συμμόρφωση στη λήψη ρυθμιστικής θεραπείας για το Άσθμα με βάση το σχέδιο θεραπείας που έχει καθοριστεί από τον θεράποντα ιατρό και τους κινδύνους που προκύπτουν από την υπερβολική εξάρτηση ή κατάχρηση εισπνεόμενων β2-αγωνιστών βραχείας διάρκειας δράσης (SABA)» επισημαίνει από την πλευρά του ο Υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας Βρογχικού Άσθματoς της ΕΠΕ, Κωνσταντίνος Σάμιτας, Πνευμονολόγος Φυματιολόγος, Επιμελητής Β’, 7η Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία». 

Ελληνικό Μητρώο Σοβαρού Άσθματος

«… Σημαντική ετερογένεια μεταξύ των ασθενών με σοβαρό Άσθμα στην Ελλάδα…», δείχνει η μελέτη της ΕΠΕ

Η έλλειψη σύγχρονων δεδομένων για τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών με σοβαρό Άσθμα στην Ελλάδα αποτέλεσε το ερέθισμα προκειμένου η Ομάδα Εργασίας για το Άσθμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας να πραγματοποιήσει σχετική έρευνα. Για τη μελέτη αυτή –τα αποτελέσματα της οποίας πρόκειται να ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Πανευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Συνέδριο στη Βιέννη– αναλύθηκαν τα δεδομένα 619 ατόμων καταγεγραμμένων στο Ελληνικό Μητρώο Ασθενών με Σοβαρό Άσθμα, στο οποίο συμμετέχουν 13 εξωτερικά ιατρεία σοβαρού Άσθματος από μεγάλα νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία σε όλη την Ελλάδα.

Όπως τονίζει σχετικά η Υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα, Εύα Φούκα Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ: «Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν τη σημαντική ετερογένεια μεταξύ των ασθενών με σοβαρό Άσθμα στην Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες μέσης ηλικίας, μη καπνίστριες, με ιστορικό Άσθματος όψιμης έναρξης. Επιπλέον, οι ασθενείς στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του Άσθματος. Σημαντικές διαφορές διαπιστώθηκαν στη χρήση των φαρμάκων για το Άσθμα, με ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων».

Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που διοργανώνει η Ομάδα Εργασίας για το Βρογχικό Άσθμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία των εταιρειών: Chiesi Hellas, Elpen, Guidotti Hellas και Specialty Therapeutics.

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα τι είναι, ποια τα συμπτώματα, ποιες οι αιτίες του; Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων