MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Μια συγκινητική ιστορία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης με πρωταγωνιστή έναν φιλότιμο κρεοπώλη και μια γυναίκα που περνά δύσκολα...

 medlabnews.gr iatrikanea

Μία ανθρώπινη ιστορία που καταδεικνύει πως ακόμη και στις ημέρες της κοινωνικής αλλοτρίωσης το φιλότιμο εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσά μας και να κρατά ζωντανή τη φλόγα της φιλαλληλίας, μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους, η Λαρισαία ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου, Όλγα Μανωλά.

Μία ιστορία με πρωταγωνιστή έναν φιλότιμο κρεοπώλη και μία συμπολίτισσα μας που περνά δύσκολα.

Έγραψε συγκεκριμένα: «Η ανθρωπιά υπάρχει ακόμη φίλοι μου… Το πρωί της Παρασκευής στο κρεοπωλείο μια κυρία πολύ ταλαιπωρημένη, πήρε τέσσερα σουβλάκια και δύο μπουτάκια κοτόπουλο. Μου έκανε εντύπωση που ο χασάπης παρά το ότι υπήρχαν πολλοί πελάτες στην αναμονή, της έπιασε κουβέντα για την κόρη της, αν βρήκε δουλειά, δεν βρήκε ακόμα και για τι τάξη πηγαίνουν τα εγγόνια της. Ο υπάλληλός του κάπου έλειπε και η γυναίκα του και ταμίας, βρήκε την ώρα να πάει στην τουαλέτα.

Σε κανένα δεκάλεπτο, όλοι ήταν ξανά στη θέση τους και μόλις πήγε η κυρία να πληρώσει, η ταμίας πετάχτηκε σαν τρελή κι άρχισε να χειροκροτά!!!

‘’ Κυρία Βάσω είστε η εκατοστή πασχαλινή πελάτισσά μας κι όπως κάθε χρόνο το κατάστημα στον τυχερό, προσφέρει δωρεάν ένα πλήρες γεύμα πέντε ατόμων.”

Της έβαλε στα χέρια τρεις σακούλες γεμάτες όλων των ειδών τα κρέατα!!!

Οι υπόλοιποι πελάτες, που μάλλον είχαν ζήσει κι άλλες παρόμοιες σκηνές, χειροκροτούσαν κι αυτοί, φωνάζοντας συγχαρητήρια!!!

Η πελάτισσα σάστισε, δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια της, ψέλλισε ένα ευχαριστώ, να είστε καλά τα πήρε κι έφυγε.

«Πέντε άνθρωποι ζουν με την αγροτική σύνταξη του άντρα της» μου είπε κοκκινίζοντας ο χασάπης.

Ωραίοι άνθρωποι!!! Ποιος είπε πως είμαστε τελειωμένοι;;; Αντέχουμε σε πείσμα των εχθρών μας…»

Πηγή onlarissa.gr

Διαβάστε επίσης

Πανικός σε πτήση λόγω απώλειας πίεσης. Άρχισαν να αιμορραγούν από αυτιά και μύτες

 medlabnews.gr iatrikanea

Στιγμές τρόμου βίωσαν οι επιβάτες της πτήσης Delta Airlines, η οποία απογειώθηκε από το Σολτ Λέικ με προορισμό το Πόρτλαντ την Κυριακή, αφού ξαφνικά άρχισαν να αιμορραγούν τόσο από τη μύτη όσο και από τα αυτιά λόγω της απώλειας πίεσης, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να αναγκαστεί να προσγειωθεί. Αιμορραγίες σε μύτη και αυτιά και μερικά ακόμα προβλήματα παρουσίασαν ορισμένοι επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας Delta AirLines στην πτήση από Σολτ Λέικ προς Πόρτλαντ στις ΗΠΑ. Αιτία των παραπάνω προβλημάτων αποδείχθηκε η απώλεια πίεσης στην καμπίνα επιβατών.

«Άκουσα να βγαίνει αέρας και μετά αισθάνθηκα έναν ξαφνικό πόνο στο δεξί αυτί μου» δήλωσε η Jaci Purser στο CNN και πρόσθεσε: «Έβαλα το χέρι μου στο αυτί μου και είδα αίματα».

«τα αυτιά μας άρχισαν να μας πονάνε έντονα. Όλοι γύρω μας έπιαναν τα αυτιά τους, άρχισαν να αιμορραγούν, όπως και οι μύτες των επιβατών», πρόσθεσε.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα αιτίας της αιμορραγίας ήταν ένα πρόβλημα πίεσης που προέκυψε στη καμπίνα του αεροσκάφους. Δέκα επιβάτες χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη με την Delta Airlines να ζητά συγγνώμη για το συμβάν.

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τους πελάτες μας για την εμπειρία τους» ανέφερε εκπρόσωπος της Delta: «Το πλήρωμα πτήσης ακολούθησε τις διαδικασίες για να επιστρέψει στο SLC όπου οι ομάδες μας στο έδαφος υποστήριξαν τους πελάτες μας με τις άμεσες ανάγκες τους».

Οι επιβάτες της πτήσης 1203 επιβιβάστηκαν σε διαφορετικό αεροπλάνο. Τεχνικοί της Delta διόρθωσαν το πρόβλημα με την πίεση στο αεροσκάφος, όπως ανέφερε η αεροπορική εταιρεία και το αεροπλάνο επέστρεψε στις πτήσεις την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με το CNN, η Jaci Purser, επιβάτης της πτήσης, ανέφερε ότι ένιωθε να κάποιος να την μαχαίρωσε στο αυτί. «Άκουσα λίγο αέρα να βγαίνει και τότε άρχισα να νιώθω κάτι στο δεξί μου αυτί, το άγγιξα και έβγαζα αίμα», είπε η επιβάτης.

Η Purser, βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι και ανέφερε ότι οι συνεργάτες της καθώς και άλλοι επιβάτες είχαν παρόμοια προβλήματα. «Τα αυτιά μας ξεκίνησαν να πονούν πάρα πολύ άσχημα. Όλοι γύρω μας έπιαναν τα αυτιά τους, οι άνθρωποι ξεκίνησαν να αιμορραγούν, τόσο από τα αυτιά, όσο και από τις μύτες», είπε.

Δεν πήρε πολύ ώρα στους επιβάτες για να καταλάβουν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ανέφερε η επιβάτης Caryn Allen. «Κοίταξα τον σύζυγο μου και είχε τα δύο του χέρια στα αυτιά, έγερνε επίσης λίγο προς τα εμπρός», είπε η Allen.

«Κοίταξα μία σειρά πίσω μου, στην άλλη πλευρά του διαδρόμου και εκεί υπήρχε ένας κύριος ο οποίος είχε μεγάλη αιμορραγία από την μύτη και οι άλλοι επιβάτες προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν», ανέφερε.

Απίστευτο. Για 26 χρόνια είχε ένα κομμάτι lego σφηνωμένο στην μύτη του

 medlabnews.gr iatrikanea

Ο Άντι Νόρτον, ένας 32χρονος από την Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, με έκπληξη ανακάλυψε ένα κομμάτι Lego που είχε μείνει στο ρουθούνι τους για 26 χρόνια ενώ φυσούσε τη μύτη του στο ντους.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram στις 2 Σεπτεμβρίου, ο Norton αποκάλυψε για τη συγκλονιστική ανακάλυψη στους followers του. Είπε ότι το περιστατικό συνέβη όταν ο Νόρτον ήταν έξι ετών τη δεκαετία του 1990, όταν είχε την φαεινή ιδέα να βάλει στη μύτη του ένα μέρος του Lego.

Παρά τις προσπάθειες της μητέρας του να ανακτήσει το παιχνίδι, ένα κομμάτι του Lego παρέμεινε στο ρουθούνι του Norton όλα αυτά τα χρόνια. Όμως η παρουσία του ξένου αντικειμένου εγινε γνωστή μόλις πρόσφατα.

Ο γιατρός πρότεινε στον Νόρτον να φυσήξει τη μύτη του στο ντους. Ο ατμός μπορεί να βοήθησε στην απομάκρυνση των ρινικών διόδων τους, προκαλώντας ίσως την τελική έξοδο του κομματιού Lego.

«Δεν ξέρω γιατί το έκανα. Πανικοβλήθηκε, φυσικά, γιατί το κομμάτι ήταν πολύ μικρό για να το πιάσω και να το βγάλω από τη μύτη μου. Μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω έναν μικρό άνδρα από Lego και σκόπευα να το βάλω στη μύτη μου, προκειμένου να κολλήσει το κομμάτι (που ήταν ήδη στη μύτη) με το κεφάλι του, σαν ένα μικρό καπέλο», περιγράφει στην ανάρτησή του.

Και καταλήγει να λέει επιτέλους μετά από 3 δεκαετίες σχεδον μπορώ και μυρίζω.

Kαλύτερες διατροφικές επιλογές για να καθυστερήσουμε τα σημάδια του χρόνου.

Γράφει η Βασιλική  Σκρέτα,  Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, medlabnews.gr iatrikanea

Καθώς μεγαλώνουμε, στην προσπάθειά μας να καθυστερήσουμε τα αποκαλυπτικά σημάδια του χρόνου, καταφεύγουμε σε διάφορες εύκολες, αλλά δαπανηρές και αμφιβόλου αποτελέσματος λύσεις, που μας προσφέρονται από τη βιομηχανία καλλυντικών. Δοκιμάζουμε κάθε λογής κρέμες και διορθωτικά προϊόντα, χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει πως ό,τι τρώμε και πίνουμε είναι πολύ περισσότερο σημαντικά για μια πιο υγιή και νεανική όψη της επιδερμίδας μας.

Δείτε με ποιο τρόπο, κάνοντας τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορούμε να καθυστερήσουμε τα σημάδια του χρόνου:
Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν και περιορίζουν τις ανεπιθύμητες δράσεις της οξείδωσης των ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για ποικίλα προβλήματα υγείας, αλλά και της γήρανσης της επιδερμίδας. 
Για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές με διαφορετικά και έντονα χρώματα. Στοχεύστε στην κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Ιδιαίτερα υψηλά στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφίμων βρίσκονται οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, τα καρότα, το μπρόκολο και όλα τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. 
Επιπλέον, αφεψήματα βοτάνων όπως το πράσινο τσάι, το τζίτζερ, το μελισσόχορτο, το υπερικό ή βαλσαμόχορτο αλλά και η κανέλλα Κεϋλάνης προσφέρουν εκτός από την υπέροχη γεύση τους και πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών γνωστών ως πολυφαινόλες.

Αυξήστε την πρόσληψη της βιταμίνης C. Εκτός από ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό η βιταμίνη C παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του πολύτιμου για την επιδερμίδα κολλαγόνου, στην επιδιόρθωση των ιστών μέσω της συμβολής της στην πρωτεϊνοσύνθεση,  καθώς και στη διατήρηση της υγείας των τριχοειδών αγγείων. Άριστες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ), τα ακτινίδια, οι κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι λιγότερο επιρρεπείς από άλλους στην εμφάνιση ρυτίδων και ξηρότητας του δέρματος που συχνά παρατηρείται με το πέρασμα του χρόνου.
Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά. Τέτοια είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που εκτός του ότι είναι απαραίτητα για ποικίλες και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, επιπλέον ενισχύουν την καλή όψη του δέρματος, κάνοντάς το να δείχνει πιο νεανικό, λαμπερό και υγιές. Διατροφικές επιλογές που περιέχουν ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες, σολομός, τσιπούρα και σκουμπρί. Καλά λιπαρά υπάρχουν, επίσης, σε αφθονία στους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, σε διάφορους σπόρους όπως ο λιναρόσπορος, οι ηλιόσποροι, ο κολοκυθόσπορος και το σουσάμι αλλά και στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε λινολεϊκό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση της απαλότητας και της καλής εμφάνισης της επιδερμίδας. Αποφύγετε τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην καταστροφική για το δέρμα παραγωγή των ελευθέρων ριζών. Ελαχιστοποιείστε, επίσης, την κατανάλωση των κορεσμένων λιπών που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα.
Ενισχύστε την πρόσληψη ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο για την επιδερμίδα μας, καθώς συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων μας,  διατηρώντας έτσι το δέρμα μας σφριγηλό και νεανικό. Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα θαλασσινά (στρείδια, μύδια), οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, το αυγό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα προϊόντα ολικής άλεσης και το κόκκινο κρέας.
Χρησιμοποιείτε κουρκουμά (turmeric) στη μαγειρική σας. Η  κουρκουμίνη, η βασική ουσία που περιέχεται στο turmeric, συνεργατικά με  άλλες ουσίες αυτού του βοτάνου, προσδίδουν βιολογικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες τέτοιες που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σημαδιών της γήρανσης.
Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας. Το νερό είναι ζωτικό και απαραίτητο συστατικό της δομής του δέρματος προσδίδοντάς του ελαστικότητα, λάμψη και ζωντάνια. Εξασφαλίστε  ότι πίνετε τουλάχιστο έξι με οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα και απολαύστε μια τόσο υγιή όσο και νεανική στην εμφάνιση επιδερμίδα.
Τέλος, προσπαθήστε να διατηρείτε ένα φυσιολογικό για το ύψος σας βάρος και εντάξτε στην καθημερινότητά σας μια μορφή άσκησης που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, όπως γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο, χορό κ.ά. 

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα διατηρήσετε το σώμα σε φόρμα, αλλά θα βελτιώσετε και τις ψυχοσωματικές παραμέτρους που συμβάλλουν σε μια μοναδική αίσθηση ευφορίας, θετικής διάθεσης και ικανοποίησης

Διαβάστε επίσης



Σταμναγκάθι αγριόχορτο που κάνει καλό στο συκώτι, καρδιά, στομάχι, δέρμα

Cichorium spinosum

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Το σταμναγκάθι ή κιχωριον το ακανθώδες είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδικιού. Η επιστηµονική ονοµασία του σταµναγκαθιού είναι Cichorium spinosum. Πρόκειται όντως για έναν εξάδελφο του ραδικιού που φύεται στη λεκάνη της Μεσογείου, µε την Κρήτη, την Κύπρο, τη Σικελία και τη Μάλτα να είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτό.

Αυτοφυές απαντάται στα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές του νησιού. Το σταμναγκάθι είναι ένα άγριο χόρτο, με οδοντωτά φύλλα, τα οποία περιέχουν μία γλυκόπικρη ουσία, η οποία προσδίδει στο φυτό σημαντικές ιδιότητες. Είναι χειμερινό χόρτο και ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι.  

Την ονομασία σταμναγκάθι την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει και από την χρήση που είχε αυτό στο στόμιο της στάμνας με το νερό τα παλαιότερα χρόνια.
Διότι τον παλιό καλό καιρό που οι άνθρωποι καθημερινά πήγαιναν σε φυσικές πηγές ή σε πηγάδια για να εφοδιαστούν με το νερό της ημέρας, η μεταφορά γίνονταν με πήλινες στάμνες. Επειδή πολλών ειδών ζωύφια πήγαιναν να δροσιστούν και αυτά από το νερό της στάμνας, οι άνθρωποι έκοβαν το αγκάθι και το εφάρμοζαν “σαν καπάκι” στο στόμιο της στάμνας απωθώντας με αυτόν τον τρόπο τους παρείσακτους επισκέπτες.

Έτσι έγινε γνωστό στην κοινωνία σαν..
στάμνα-αγκάθι, το αγκάθι της στάμνας δηλαδή. 
Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα και  ήταν πάντα μια αξιοζήλευτη τροφή την οποία λίγοι είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Διότι η συγκομιδή του ήταν και είναι μια πολύ επίπονη κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία.

Καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη, από όπου και έγινε γνωστό, ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να αναπτύσσεται εξίσου ικανοποιητικά σε παραθαλάσσιες ζώνες αλλά και πλαγιές βουνών και οροπεδίων (πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο) και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Διατροφική αξία

Τα χαρίσματα του σταμναγκαθιού δεν είναι μόνο γευστικά. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις διουρητικές του ιδιότητες, αναφέρεται από τον Αριστοφάνη, τον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη. Η µοντέρνα ανάλυση της σύστασής του επιβεβαίωσε τους αρχαίους που το εκτιμούσαν ιδιαίτερα: 
Το σταμναγκάθι περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C (36,58 mg/100 γρ.), βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη- 9,78 mg/100 γρ.), β-καροτένιο (2,66 mg/100 γρ.), βιταμίνη Α (5717 IU/100 γρ.) και φαινόλες (20,31 mg/100γρ.). Επίσης περιέχει γλουταθειόνη (13,77 mg/100 γρ.), η οποία είναι ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, που είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας. Ουσιαστικά η γλουταθειόνη είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Το σταμναγκάθι είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου και μαγνησίου. Περιέχει μέτριες ποσότητες σε α-λινολενικό οξύ ALA (C18:3) ω-3 λιπαρά οξέα (44.4 mg /100 γρ.).
Οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι σύμμαχος της καρδιάς και της καλής υγείας του οργανισμού.

Γενικά θεωρείται διουρητικό, χωνευτικό, τονωτικό και χολαγωγό. 

Χολαγωγό – υπακτικό. Στα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία προβλημάτων της χολής και του ήπατος. Αυτή η δράση του οφείλεται σε μία ουσία, το «κιχώριο» και βοηθά στην αποσυμφόρηση της χοληδόχου κύστεως και του ήπατος.
Αντιοξειδωτικό. Τα β-καροτένια που περιέχει συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, γεγονός που βοηθά στην καρδιαγγειακή προστασία του οργανισμού και προάγει την αντιγήρανση των ιστών.
Τονωτικό – χωνευτικό. Είναι τονωτικό του στομάχου και ευνοεί την πέψη. Βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερίνης από το αίμα, ενώ αναφέρεται πως το αφέψημα των φύλλων του δρα κάτα του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Αντιρευματικό. Όλα τα είδη ραδικιών έχουν διουρητικές ιδιότητες. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας βοηθά και στην αντιμετώπιση των ρευματισμών, αλλά και της κατακράτησης υγρών κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
Αδένες. Δρα ρυθμιστικά στην λειτουργία πολλών αδένων
Δέρμα. Θεραπεύει πολλές δερματικές παθήσεις. Αναφέρεται πως από τα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία κρεατοελιών, σπυριών και κάλων.



Το σταμναγκάθι συνοδεύεται πάντα από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κουζίνα των Κρητικών. Στη Δυτική Κρήτη το σταμναγκάθι τρώγεται συνήθως βραστό ή λεμονάτο με κατσίκι ή αρνί (φρικασέ). Στην Κάσο το παστώνουν και το χρησιμοποιούν το καλοκαίρι στο «τσικνωτό» (γιαχνί). Όπως συμβαίνει με όλα τα χόρτα της Κρήτης, η παρασκευή της σαλάτας εξαρτάται από τις τοπικές ιδιαιτερότητες και από τη φαντασία της κάθε νοικοκυράς. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το σταμναγκάθι χρησιμοποιείται αναμεμειγμένο με άλλα άγρια χόρτα, με λίγο κρεμμύδι (χρησιμοποιείται το χλωρό κρεμμύδι και, κυρίως, τα υπέργεια μέρη του) και άνηθο. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ωμό ή βραστό με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.


ΠΡΟΣΟΧΗ στην αγορά του

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια που έγινε μόδα το σταμναγκάθι, έκαναν την εμφάνιση τους πολλών ειδών σταμναγκάθια στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και στα μεγάλα super-market. Τα περισσότερα από αυτά όμως, δεν έχουν σχέση με το γνήσιο και από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό σταμναγκάθι.
Το σταμναγκάθι καταρχήν έχει πικρή γεύση, σταμναγκάθι που δεν έχει πικρή γεύση είτε ωμό είτε μαγειρεμένο δεν είναι σταμναγκάθι, και αν είναι δεν είναι το άγριο. Επίσης το σταμναγκάθι έχει πολύ σγουρά φύλλα τα οποία θυμίζουν λάμα πριονιού όταν τα κοιτάς.


Διαβάστε επίσης


Τι είναι η γ-GT; Τι σημαίνουν οι αυξημένες και τι οι μειωμένες τιμές; Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος

Gamma-Glutamyl Transpeptidase - GGT
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Η γ-γλουταμυλ-τρανσπεπτιδάση γ-GT (Gamma-Glutamyl Transpeptidase - GGT) είναι ένα ένζυμο που καταλύει τη μεταφορά μιας ομάδας γ-γλουταμυλίου από ένα γ-γλουταμυλοπεπτίδιο σε ένα άλλο πεπτίδιο ή αμινοξύ ή στο νερό.
Το ένζυμο είναι ευαίσθητος αλλά όχι ειδικός δείκτης διαταραχών στο ήπαρ και την χολή. Στην διάγνωση αυτών είναι περισσότερο ευαίσθητη από την ALP ή την νουκλεοτιδάση. Ιδιαίτερα αυξημένες τιμές γ-GT στο ήπαρ παρατηρούνται σε τοξικές βλάβες του ήπατος όπως στην αλκοολική κίρρωση (αλκοολισμός).

Η γ-GT εντοπίζεται κυρίως στους νεφρούς, στο ήπαρ και στο σπλήνα. Αποτελεί την πιο ευαίσθητη εξέταση για την ανίχνευση του αποφρακτικού ίκτερου, της χολαγγειίτιδας και της χολοκυστίτιδος. Το γεγονός ότι τα επίπεδα της γ-GT είναι φυσιολογικά στα παιδιά και στις έγκυες γυναίκες σε αντίθεση με τα αυξημένα επίπεδα της LDh και αλκαλικής φωσφατάσης επιτρέπει τη χρησιμοποίησή της στη διαφορική διάγνωση ηπατοχολικών παθήσεων στις δύο αυτές ομάδες. Χρησιμοποιείται επίσης για την παρακολούθηση χρόνιων αλκοολικών οι οποίοι βρίσκονται υπό θεραπεία. Χρησιμοποιείται ακόμη ως καρκινικός δείκτης, επειδή τα επίπεδά της αντανακλούν την υποτροπή ή την ύφεση της νόσου. Τα επίπεδα της γ-GT είναι φυσιολογικά στο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αυξήσεις μπορεί να παρατηρηθούν μετά την τέταρτη ημέρα και αποδίδονται σε δευτεροπαθή ηπατική βλάβη από καρδιακή ανεπάρκεια.

Το αυξημένο βάρος και τα φάρμακα αυξάνουν την γGT.


Αυξημένες τιμές γ-GT παρατηρούνται σε:

· Κίρρωση ήπατος
· Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD)
· Πρωτοπαθή χολική κίρρωση
· Αποφρακτικό ίκτερο
· Χολόσταση
· Χολική ατρησία
· Ηπατίτιδα
· Ηπατικές μεταστάσεις
· Καρκίνος του ήπατος
· Αλκοολικοί

· Παγκρεατίτιδα
· Καρκίνος του παγκρέατος
· Καρκίνος του προστάτη
· Λοιμώδης μονοπυρήνωση
· Μυοτονική δυστροφία
· Νόσος του Crohn
· Υπερθυρεοειδισμός
· Υπερλιπιδαιμίες
· Σοβαρές παχυσαρκίες

Μειωμένες τιμές παρατηρούνται σε:

· Υποθυρεοειδισμός


Όρια αναφοράς: γ-GT:


Hλικία
Άνδρες
Γυναίκες

< 6 μηνών
12 - 122 IU/lt
15 - 132 IU/lt

6 – 12 μηνών
≤45 IU/lt
≤44 IU/lt
1 – 12 ετών
≤30 IU/lt
≤28 IU/lt

13 – 18 ετών
≤48 IU/lt
≤32 IU/lt

> 18 ετών
7 - 47 IU/lt
5 - 25 IU/lt


Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος

Μία από τις καταστάσεις που προκαλούν αύξηση των επιπέδων της γ-GT είναι η μη αλκοολική λιπώδης  νόσος του ήπατος (NonAlcoholic Fatty Liver Disease / NAFLD) η οποία αποτελεί τη συχνότερη μορφή χρόνιας ηπατοπάθειας και την 1η αιτία ανεύρεσης παθολογικά αυξημένων ηπατικών ενζύμων στο γενικό πληθυσμό. Προκαλείται από την παθολογική συσσώρευση λιπιδίων στα ηπατοκύτταρα, σε άτομα που δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. 

Κουρκουμάς, κιτρινόριζα αντιφλεγμονώδες, για διαβήτη, χοληστερίνη, αλτσχάιμερ, ακμή, πανάδες, αντικαρκινικό



της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea
Πρόκειται για ένα  ριζωματοειδές πολυετές φυτό, προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία και το κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη. Το μπαχαρικό, προέρχεται από το ρίζωμα του φυτού Curcuma longa, που ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβεριδων (συγγενής δηλαδή και του τζίντζερ), και είναι ιθαγενές της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας..

Είναι γνωστό και ως "κρόκος της Ινδίας", από το πορτοκαλοκιτρινο χρώμα του, που μοιάζει πολύ με αυτό του κρόκου; λόγω του χαμηλότερου κόστους του, πολλές φορές χρησιμοποιείται αντί για αυτόν, ενώ το χρησιμοποιούν επίσης και για να νοθεύουν τη σκόνη του κρόκου. Πιο σπάνια, μπορεί να το συναντήσετε και σαν τουμερικ, από την αγγλική του ονομασία, Turmeric ή Curcuma domestica (Κουρκούμη η οικιακή).
Είναι ένα φυτό ποώδες, πολυετές, φτάνει σε ύψος περίπου το 1 μέτρο και καλλιεργείται αποκλειστικά στις τοπικές περιοχές, όπου επικρατούν θερμοκρασίες μεταξύ 20 °C και 35 °C και πολλές βροχοπτώσεις. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, μακριά και λογχοειδή. Τα άνθη του είναι συγκεντρωμένα σε ένα μεγάλο τσαμπί που αποτελείται από πολλές "θήκες", που είναι πράσινες στη βάση τους και λευκές ή βιολετί στις άκρες. Μέσα από αυτές τις "θήκες" ξεπροβάλλουν τα άνθη που είναι μεγάλα και κιτρινωπά. Η ρίζα του είναι κυλινδρική και ρευματοειδής, διακλαδιζόμενη, χρώματος πορτοκαλοκιτρινου και με έντονο άρωμα. Τα ριζώματα, αφού καθαριστούν, βράζονται για πολλές ώρες, έπειτα ξηραίνονται στον ήλιο ή σε ειδικούς φούρνους και τέλος αλέθονται, οπότε και παίρνουμε μια πορτοκαλοκιτρινη σκόνη, που είναι το γνωστό μας μπαχαρικό. Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρι αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Πιο διαδεδομένα η κιτρινόριζα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Ως πρόσθετο στα τρόφιμα η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται γιατί παρέχει στο τρόφιμο προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Η κύρια χώρα παραγωγής του κουρκουμά είναι η Ινδία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η μεγαλύτερη παραγωγή σημειώνεται στο κρατίδιο Andhra Pradesh στην Κεντρο-Ανατολικη Ινδια. Παραδοσιακά, οι πόλεις Sangli, στο Maharashtra, και Erode, στο Tamil Nadu, θεωρούνται τα μεγαλυτέρα κέντρα παραγωγής και διακίνησης παγκοσμίως. 

Διάφορα χημικά συστατικά έχουν απομονωθεί από αυτό το μπαχαρικό, όπως είναι οι πολυφαινόλες, τα διτερπένια, οι στερόλες και τα αλκαλοειδή.  Το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Η κουκουμινη έχει γεύση "γήινη", πικρή, πικάντικη και είναι εξαιρετικά πτητική, ενώ το χρώμα της δεν αλλοιώνεται με τον χρόνο. Ο κουρκουμας είναι ένα από τα βασικά φάρμακα της παραδοσιακής Ινδικής ιατρικής, της Αγιουβερδα, και χρησιμοποιείται για να γιατρέψει μια σειρά από παθήσεις και συμπτώματα.
Πολυάριθμα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η κουρκουμινη μπορεί να έχει δράση αντιοξειδωτική, αντιισχαιμικη, αντιφλεγμονώδη, κατά της αρθρίτιδας ακόμη και αντικαρκινική, επιβραδύνει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
  • Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης.
  • Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.
  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
  •  Προλαμβάνει τη χολολιθίαση, τη σπαστική κολίτιδα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος
  • Βοηθά στην καλυτέρευση της πέψης και είναι φιλικό με το στομάχι. 
  • Είναι ευεργετικό σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ καθώς μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της ασθένειας αποτρέποντας την συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
  • Έχει ευεργετική δράση στους κακοήθεις όγκους.
  • Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού.
  • Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων.
  • Σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες, εάν πασπαλιστεί προσεκτικά πάνω από πληγές. Επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
  • Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος
  • Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
  • Κατά της αναιμίας
  • Κατά της διάρροιας
  • Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής

Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης. Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους. Από άλλες μελέτες προέκυψε ότι μειώνει τη χοληστερόλη, εμποδίζει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων (που οδηγεί σε θρόμβους), προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες, ενισχύει την άμυνα του στομάχου κατά των οξέων, ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Eξουδετερώνει αρκετούς καρκινογόνους παράγοντες. Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.

Η βιταμίνη D και η κουρκούμη ενδέχεται να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να απαλλάξει τον εγκέφαλο από τις πλάκες β-αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές. Η μελέτη των ερευνητών, δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer's Disease
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacognosy Magazine με τίτλο «Η κουρκουμίνη εξασθενεί τη νευροτοξική δράση του φθορίου: αποδείξεις in vivo», ενισχύει την υποψία ότι το φθόριο είναι πράγματι μια ουσία που βλάπτει τον εγκέφαλο αποκαλύπτοντας επίσης ότι υπάρχει ένα φυσικό μπαχαρικό που παρέχει προστασία από τις διάφορες επιπτώσεις στην υγεία που οφείλονται σ’ αυτό
Έκχυμα Κουρκουμά:  Αισθανόμαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είμαστε ήδη κρυωμένοι; 
Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι. Το πίνουμε ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
Εξωτερική χρήση:
Ακμή: Αναμίξετε κουρκουμά με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή το Σαββατοκύριακο.
Πανάδες: Η χρήση του, είναι μία από τις πολλές ιδανικές φυσικές θεραπείες των πανάδων.  Η τακτική χρήση κρέμας που θα κάνουμε με κουρκούμα, χυμό λεμονιού και πολτοποιημένο αγγούρι βοηθάει στην θεραπεία των πανάδων.
 Αναμειγνύουμε κουρκουμά με σησαμέλαιο - ή παίρνουμε ίσες ποσότητες από κουρκουμά και σουσάμι και με την βοήθεια του νερού (καλό θα είναι να είναι αποσταγμένο) κάνουμε μία παχύρρευστη κρέμα και την απλώνουμε στις πανάδες για είκοσι λεπτά. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Το κάρι: 
Δεν πρέπει ο Κουρκουμάς να συγχέεται με το κάρι το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο, κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.
Χρήσεις στη μαγειρική:
Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητες του κουρκουμα, εκτός από την απλή χρήση του σαν μπαχαρικό, μπορούμε να εισάγουμε συστηματικά στην δίαιτα μας, μια ποσότητα έως ένα γεμάτο κουταλάκι του καφέ, την ημέρα. Μπορούμε να το προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος σε πολλά παρασκευάσματα, στις σάλτσες, στο γιαούρτι, αλλά και σε ροφήματα.
• Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε.
• Στο μπριάμ ή στα ψητά λαχανικά και πατάτες ταιριάζει καταπληκτικά η γεύση του κουρκουμά.

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε, ότι όταν συνδυάζεται με το μαύρο πιπέρι ή το πράσινο τσάι, αυξάνεται η απορρόφηση του από τον οργανισμό. Επίσης, το ίδιο αποτέλεσμα φέρνει και ο συνδυασμός του με κάποια λιπαρή ουσία, πχ. ελαιόλαδο ή βούτυρο. Σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι, ανεβάζει την αποτελεσματικότητά του έως 1000 φορές στον άνθρωπο.

Προσοχή στην κατανάλωση
Σε αυξημένες δέσεις παρουσιάζει μια σειρά από παρενέργειες, γιαυτό πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ 
Αν παίρνετε αντιπηκτικά
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στις ΗΠΑ, η κουρκούμη μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος οπότε αποφύγετε το συνδυασμό κουρκούμης με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.
Αν έχετε διαβήτη
Ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε αποφύγετε την κουρκούμη αν λαμβάνετε αντιδιαβητική αγωγή.


Άλλες χρήσεις
Εκτός από την ιατρική του χρήση, ο κουρκούμας, χρησιμοποιείται και για το χρώμα του. Ως χρωστική σε υφάσματα δεν έχει μεγάλη επιτυχία, γιατί το χρώμα ξεθωριάζει στον ήλιο. Χρησιμοποιείται όμως ευρέως ως χρωστική στα τρόφιμα; μάλιστα, για μια σειρά από λόγους, έχει τον πρώτο κωδικό στα πρόσθετα τροφίμων, είναι το E100.

Η καύση κουρκουμά απομακρύνει τα κουνούπια.

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων