MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Τροφές που έχουν ασβέστιο. Πίνακας δείχνει πώς να πάρετε ασβέστιο από τα τρόφιμα.


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea


Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλικό στοιχείο. Πολλοί Έλληνες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα του ασβεστίου σε καθημερινή βάση.


Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι αναγκαίο δομικό υλικό για να «χτίσουμε» δυνατά και πυκνότερα οστά όταν είμαστε νέοι, αλλά και να διατηρήσουμε τα οστά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς τα χρόνια περνούν, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες.

Και όχι μόνο αυτό! Το ασβέστιο συμμετέχει και σε μια σειρά σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως η πήξη του αίματος, η μυϊκή σύσπαση, η μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων, κ.ά.

Κάθε μέρα «χάνετε» μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, κυρίως με τα ούρα, τα κόπρανα και τον ιδρώτα. Επίσης, το ασβέστιο αποβάλλεται συνεχώς και ως συστατικό των νυχιών και των τριχών σας.

Επειδή δυστυχώς το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ασβέστιο, αλλά καθημερινά αποβάλλει ποσότητες του και επειδή συμμετέχει σε τόσες λειτουργίες του οργανισμού σας, γίνεται αντιληπτό ότι η πρόσληψή του με τη διατροφή σε καθημερινή βάση κρίνεται επιτακτική!

Αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ο οργανισμός θα απορροφήσει ασβέστιο από τις μεγαλύτερες αποθήκες που διαθέτει, δηλαδή τα οστά, προκαλώντας σιγά-σιγά αραίωσή τους.

Πηγές ασβεστίου

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. Υπάρχουν επίσης
μικρά ποσά σε άλλα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των ψωμιών, στα
δημητριακά, στα φρούτα και λαχανικά, στα ψάρια που μπορούμε να τα φάμε με τα κόκαλα τους (π.χ. κονσέρβα σολομό και σαρδέλες), τ
αχίνι, αμύγδαλα, σύκα και τρόφιμα που ενισχύονται με ασβέστιο. Αν το βρίσκετε δύσκολο να πάρετε αρκετό ασβέστιο από τα τρόφιμα ρωτήστε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας για τη λήψη ενός συμπληρώματος ασβεστίου. 

Αν δεν δέχεται ο οργανισμός σας τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή δεν τα απολαμβάνετε, υπάρχουν διαθέσιμα μερικά ασβέστιο-εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως ο ασβέστιο-εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά και γάλα σόγιας. Όμως το ασβέστιο που προστίθεται στα ποτά σόγιας μπορεί να μην απορροφάται τόσο καλά όπως από τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, έτσι μπορεί να χρειαστείτε μεγαλύτερες ποσότητες ποτών σόγιας.

Τα άτομα χρειάζονται διαφορετικά ποσοστά ασβεστίου σε διαφορετικές ηλικίες

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές οδηγίες :

- Ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται στη διατροφή τους 1000mg (δηλαδή 1 γραμμάριο) ασβεστίου και 400-800 IU (Διεθνείς μονάδες) βιταμίνη D, καθημερινά.
- Ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται αντιστοίχως, 1200 mg ασβεστίου και 1000 IU βιταμίνης D σε καθημερινή βάση

Στις αναγραφόμενες ποσότητες συνυπολογίζονται οι ποσότητες ασβεστίου που προσλαμβάνονται τόσο από τις τροφές όσο και από τα συμπληρώματα διατροφής.

Ο πίνακας τροφίμων δείχνει πώς να πάρετε ασβέστιο από τα τρόφιμα.


Είδος τροφίμου
Ποσότητα τροφίμου
Περιεκτικότητα σε ασβέστιο ( σε mg)
Γάλα:
πλήρες (3.5% λιπαρά)
ή ελαφρύ (1,5% λιπαρά)
Γάλα  - Άπαχο
Γάλα– Ενισχυμένο με ασβέστιο

1 ποτήρι (240 ml)
393
352
320
353
Γιαούρτι:
πλήρες (4% λιπαρά)
ή ελαφρύ (2% λιπαρά)
Γιαούρτι – Με γεύση
Παγωτό
Κρέμα

1 γιαούρτι (200γρ)
100γρ.
100γρ.


324
316
133
100

Τυριά:
Φέτα
Τσένταρ
Γραβιέρα
Έμμενταλ
Παρμεζάνα

1 μερίδα (40γρ)
130
327
400
330
460
Ψάρια:
Σαρδέλες
Αθερίνα (τηγανιτή)
Σολομός – κονσέρβα, κόκκινος

1 μερίδα  (100γρ)
1 μερίδα  (80γρ)
100γρ.

380
688
220
Φρούτα
Σύκα
Mήλα
Φράουλες
Πορτοκάλια 
Βερίκοκα - ξερά

4 σύκα 220γρ.
1 μέτριο (156γρ.)
1 φλυτζ. (145γρ.)
1 μέτριο (122γρ.)
50γρ. 

506
7
19
35
35

Όσπρια
Φασόλια, Ρεβύθια
Φασόλια σόγιας (βρασμένα)

135 mg
100 γρ.

72
76


Μακαρόνια με τυρί
Λαζάνια
Πίτσα με ντομάτα & τυρί
1 μερίδα, 220γρ
1 μερίδα, 420γρ
Ατομική 410γρ
374
420
873

Σουσάμι
Ταχίνι

1/4  του φλ
20g

351
65


Αμύγδαλα
Σπανάκι
Μπρόκολο

50γρ.
100γρ
60γρ

110
50
18


Κοτόπουλο – ψητό χωρίς πέτσα
Αρνίσια παϊδάκια (άπαχα)
Μπριζόλα Γλουτών (άπαχη)
100γρ.
100γρ
100γρ.

16
8
5


*Όλα τα τοφού δεν είναι φτιαγμένα με ασβέστιο – ελέγξετε τη διατροφική ένδειξη για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν περιέχει ασβέστιο, ή επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή.  

* Τρόφιμα όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα φασόλια και οι φακές δεν περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου. 

Συμβουλή: Μπορείτε να προσθέσετε μία ‘ενίσχυση’ ασβεστίου στις σούπες, στα σμούθις, στα φαγητά με κάρυ και στις σάλτσες με το να προσθέσετε σκόνη άπαχου γάλακτος. 

Ένας απλός τρόπος να προσθέσετε ασβέστιο στη διατροφή σας:

Μία κουταλιά σούπας από χαμηλών λιπαρών γάλα σε σκόνη περιέχει περίπου 50 mgr ασβεστίου. Προσθέστε μερικές κουταλιές, αναλόγως των προτιμήσεων σας σε:

- Γλυκά και παγωτά
ΜπισκόταΨωμίΣούπεςΚέικ και τούρτεςΣάλτσες

Προσοχή!
Άτομα με θυρεοειδή ή πρόβλημα στο συκώτι θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους πριν τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου.
Το ασβέστιο μπορεί να αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά τετρακυκλίνης.

Τι να προσέξετε !!
Υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί τροφών που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, οπότε είναι καλό να αποφεύγονται εάν είναι δυνατόν.
1) Οι εξής τροφές: καφές, σοκολάτα, τρόφιμα ολικής, άλεσης και το αλκοόλ δεν πρέπει να λαμβάνονται στο ίδιο γεύμα με τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου.
πχ παγωτό σοκολάτα, καφές με γάλα, γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης.


ΠΡΟΣΟΧΗ:
οι συνδυασμοί αυτοί δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία, απλά δεν αφήνουν το ασβέστιο να απορροφηθεί επαρκώς. Αν κάποιος δεν μπορεί να αποφύγει τους παραπάνω συνδυασμούς μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ασβεστίου στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.
2) Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική πρόσληψη αλατιού, γιατί εκτός από υπέρταση, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό.
3) Το ίδιο αποτέλεσμα, όσον αφορά στο ασβέστιο, επιφέρει η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών.
Αυτό παρατηρείται συνήθως στα άτομα που καταναλώνουν κρέας σε μεγάλες ποσότητες ή που ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες (κετογονικές).
4) Τέλος, καλό να είναι να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με 0% λίπος.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα εν λόγω προϊόντα δεν περιέχουν βιταμίνη D (βρίσκεται στο λίπος που έχει αφαιρεθεί) , η οποία είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Αντί για τα προϊόντα 0% μπορούμε να επιλέξουμε προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά πχ γάλα 1-2%, ώστε να προσέχουμε παράλληλα τη γραμμή μας (για τα παιδιά συστήνεται η κατανάλωση των γαλακτοκομικών με όλα τα λιπαρά). 

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής απαντά στις δηλώσεις Ηλιόπουλου περί φοροδιαφυγής στον κλάδο

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής απαντά στις δηλώσεις Ηλιόπουλου περί φοροδιαφυγής στον κλάδο

medlabnews.gr iatrikanea

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, με αφορμή τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθωνα Ηλιόπουλου περί τεράστιας φοροδιαφυγής στον Οδοντιατρικό κλάδο, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για την συλλήβδην στοχοποίηση των οδοντιάτρων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΟΣΑ:

«Οι οδοντίατροι, όπως και οι λοιποί επαγγελματίες υγείας, εκτελούν με υπευθυνότητα το έργο τους, συμβάλλουν στη προστασία της δημόσιας υγείας, προσφέρουν στην εθνική οικονομία, ανάλογα με τις δυνάμεις τους και δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται στα πλαίσια των προεκλογικών αντιπαραθέσεων και δη με γνώμονα το εάν ψηφίζουν ή δεν ψηφίζουν το ένα ή το άλλο κόμμα.

Οποιαδήποτε μομφή κατά των οδοντιάτρων θα πρέπει να αποδεικνύεται, κατά περίπτωση, άλλως,  συνιστά συκοφαντία.»

Δεκτό το αίτημα για πληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για όλους τους γιατρούς, μετά από προσωπική παρέμβαση Πατούλη

Δεκτό το αίτημα για πληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για όλους τους γιατρούς, μετά από προσωπική παρέμβαση Πατούλη

medlabnews.gr iatrikanea

Ο ΙΣΑ εκφράζει την ικανοποίηση του, καθώς μετά την προσωπική παρέμβαση του Προέδρου Γ. Πατούλη στην Υπουργό Υγείας Α.Κοτανίδου έγινε αποδεκτό το αίτημα του να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής του clawback του 2020, σε 120 δόσεις και στους γιατρούς που εκ παραδρομής, δεν υπέβαλλαν το αίτημα.

Σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης είχε τηλεφωνική επαφή, με την Υπουργό Υγείας Α. Κοτανίδου και της έθεσε υπόψη το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Η κ. Κοτανίδου αποδέχθηκε το αίτημα του ΙΣΑ και δήλωσε ότι θα το διευθετήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως και τελικά έγινε.

Όπως προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης με καταληκτική ημερομηνία την 15η ημέρα από τη δημοσίευση του ΦΕΚ.

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνουν οι - ιατρικοί - όροι clawback και rebate, που χρησιμοποιεί ο ΕΟΠΥΥ σε βάρος των ιατρών και παρόχων;

Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια για εργαστήρια και πολυϊατρεία, καταρρέουν λόγω του clawback

Αίτημα Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προς ΕΟΠΥΥ για πληρωμή του clawback σε 120 δόσεις

Δείτε εάν έχετε επιλεγεί για τον Κοινωνικό Τουρισμό, βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα

Δείτε εάν έχετε επιλεγεί για τον Κοινωνικό Τουρισμό, βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα

medlabnews.gr iatrikanea

Ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης 21.06.2023 τα προσωρινά αποτελέσματα για τους δικαιούχους του προγράμματος «Κοινωνικός Τουρισμός 2023».

Οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων αφορούν σε 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού. Όπως αναφέρει η ΔΥΠΑ σε ανακοίνωσή της, φέτος υποβλήθηκαν σχεδόν 850.000 αιτήσεις για περίπου 1,5 εκατομμύριο επιταγές, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί από την ΔΥΠΑ, και μπορεί να τα δει κανείς μπαίνοντας με τους κωδικούς του ΕΔΩ. Μπαίνοντας, πατά πάνω δεξιά εκεί που λέει “αιτήσεις”, βλέπει την αίτηση για τον Κοινωνικό Τουρισμό και πατά αριστερά το σύμβολο του φακού. Έτσι, μπαίνει στην αίτηση και βλέπει εάν έχει επιλεγεί στο πρόγραμμα ή όχι.

Ποια είναι η διαδικασία της ένστασης

Στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει επιλεγεί και θέλει να υποβάλλει ένσταση, τότε αυτές υποβάλλονται ΕΔΩ, και πάλι μέσω της πλαφόρμας της ΔΥΠΑ. Επιλέγει δεξιά την κατηγορία «ενστάσεις», μπαίνει και πάλι στην αίτησή του που έχει απορριφθεί και κάνει την ένστασή του.

 Οι δικαιούχοι που καταθέτουν ηλεκτρονική ένσταση οφείλουν να αναφέρουν σαφώς τον λόγο της ένστασης και σε συνάφεια με τον λόγο απόρριψης (π.χ. εσφαλμένη μοριοδότηση, πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής κ.ο.κ.) και να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας στην ένστασή τους με ηλεκτρονική σάρωση δικαιολογητικά αποδεικτικά αυτών.

Ο τρόπος που αποδεικνύεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής και των κριτηρίων μοριοδότησης περιγράφεται αναλυτικά στη δημόσια πρόσκληση (Παράρτημα 2ου Μέρους), το οποίο πρέπει να συμβουλεύονται οι δικαιούχοι για τη σωστή κατά περίπτωση επισύναψη των δικαιολογητικών.

Η επιλογή δικαιούχων βασίστηκε στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Οι αιτήσεις ήταν πάρα πολλές και τα voucher επί της ουσίας δε θα καλύψουν ούτε το 1/3 της ζήτησης.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα (1η Ιουλίου αντί για 1η Αυγούστου), με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το μητρώο παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στα καταλύματα των δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. 'Αννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά, προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15/12/2023 έως 14/01/2024) και του Πάσχα (από 26/04/2024 έως 12/05/2024),ενώ η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%, ενώ για τα άτομα με αναπηρία, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του περυσινού προγράμματος που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές μπορούν να κάνουν διακοπές, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.

Αγνοούμενο υποβρύχιο στον Τιτανικό: Από τι και πώς κινδυνεύουν να πεθάνουν οι επιβάτες του;

Αγνοούμενο υποβρύχιο στον Τιτανικό: Οι κίνδυνοι για την υγεία του πληρώματος

Επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Είναι μια κλειστοφοβική, τρομακτική προοπτική - να είσαι παγιδευμένος σε ένα μικροσκοπικό υποβρύχιο, ενδεχομένως χιλιάδες μέτρα κάτω από το νερό, με το οξυγόνο να τελειώνει.

Η ακριβής τοποθεσία του υποβρύχιου σκάφους του Τιτανικού και η κατάσταση των πέντε μελών του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό είναι άγνωστη. Πιστεύεται ότι το σκάφος μπορεί να έχει λιγότερο από 10 ώρες οξυγόνου, δημιουργώντας έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να βρεθεί το υποβρύχιο πριν να είναι πολύ αργά.

Κίνδυνος από συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα

Όπως δήλωσε στο BBC News ο Dr Ken Ledez, ειδικός στην Υπερβαρική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Memorial στο St John's του Newfoundland, η έλλειψη αέρα δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι επιβαίνοντες στο υποβρύχιο.

Το σκάφος μπορεί να έχει χάσει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι πιθανό να παίζει ρόλο στον έλεγχο της ποσότητας οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο εσωτερικό του.

Καθώς το επίπεδο του οξυγόνου πέφτει, το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα που αναπνέει το πλήρωμα θα αυξάνεται, με δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες.

"Καθώς τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται, τότε γίνεται ηρεμιστικό, γίνεται σαν αναισθητικό αέριο, και προκαλεί ύπνο".

Η υπερβολική ποσότητα του αερίου στην κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου, γνωστή ως υπερκαπνία, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατό εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Ο πρώην πλοίαρχος υποβρυχίου του Βασιλικού Ναυτικού Ryan Ramsey αναφέρει ότι παρακολούθησε βίντεο στο διαδίκτυο από το εσωτερικό του Τιτάνα και δεν μπόρεσε να εντοπίσει κάποιο σύστημα απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα, γνωστό ως "scrubbers".

"Αυτό για μένα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα", τονίζει.

Κίνδυνος υποθερμίας

Ενώ η ανησυχία για την ασφάλεια του υποβρύχιου σκάφους που αγνοείται παραμένει, ταυτόχρονα, το πλήρωμα κινδυνεύει από υποθερμία. Σύμφωνα με τον καπετάνιο Ramsey, αν το υποβρύχιο βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας, η θερμοκρασία του νερού θα είναι περίπου 0C. Εάν έχει χάσει και την ηλεκτρική ενέργεια, δεν θα παράγει ενέργεια και επομένως ούτε και θερμότητα.

Η υποθερμία, η έλλειψη οξυγόνου και η συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στο εσωτερικό του υποβρυχίου σημαίνουν ότι η ικανότητα του πληρώματος να έρθει σε επαφή με την αποστολή έρευνας και διάσωσης, όπως με το χτύπημα του κύτους σε τακτά χρονικά διαστήματα για να προσπαθήσει να προσελκύσει την προσοχή, θα μειωθεί.

"Αν είναι αναίσθητοι, δεν θα μπορούν να κάνουν πολλά για να βοηθήσουν τον εαυτό τους", επισημαίνει ο δρ Ledez.

Ενώ η ακτοφυλακή έχει προειδοποιήσει ότι πιθανώς έχει απομείνει ελάχιστο οξυγόνο, το πλήρωμα μπορεί να μπορέσει να διατηρήσει τις προμήθειές του - τουλάχιστον για λίγο.

Ο κ. Ramsey αναφέρει ότι η επιβράδυνση της αναπνοής τους θα βοηθούσε επίσης, αλλά παραδέχεται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο, λαμβάνοντας υπόψη το άγχος που θα υφίστανται.

Ο Δρ Ledez επισημαίνει ότι θα μπορούσαν επίσης να απλώσουν κόκκους που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα ή να μειώσουν τη χρήση ενέργειας, αν έχουν ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα.

Όσον αφορά την τροφή και το νερό, η ακτοφυλακή δήλωσε ότι το πλήρωμα είχε κάποιες "περιορισμένες μερίδες" στο πλοίο, αλλά δεν μπορούσε να πει πόσο.

Παρά όλες αυτές τις προκλήσεις, ο Δρ Ledez προτρέπει να μην ακυρωθεί η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πολύ σύντομα, λέγοντας ότι μπορεί να είναι σε θέση να επιβιώσουν ακόμη και όταν τα επίπεδα οξυγόνου είναι πολύ χαμηλά.

"Αν κάποιος μπορεί να επιβιώσει μέσα σε αυτό, ξέρετε, είναι αυτά τα άτομα", λέει ο δρ Λέντεζ. "Εξαρτάται μόνο από το αν έχουν ενέργεια και αν έχουν φως για να μπορούν να εντοπίζουν πράγματα και να κάνουν αυτούς τους ελέγχους, αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να είναι ακόμα ζωντανοί".

Πηγή: BBC news

Υποθερμία. Χαμηλή θερμοκρασία σώματος. Αιτίες, συμπτώματα ανάλογα με την θερμοκρασία.

Υποθερμία από έκθεση στο κρύο. Πρώτες βοήθειες για να προλάβετε τις βλάβες. Όχι οινοπνευματώδη.

Τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου σε κλειστούς χώρους συνδέονται με στρες, βλάβες στα νεφρά, στα αγγεία

Προκαλεί καρκίνο ο φούρνος μικροκυμάτων; Πότε βλάπτει την υγεία;


επιμέλεια Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Σχεδόν κάθε σπίτι έχει πλέον και έναν φούρνο μικροκυμάτων. Από όταν πρωτομπήκαν στη ζωή μας πριν από περίπου 15 χρόνια, οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν “λύσει τα χέρια” κάθε νοικοκυράς. Πολλοί εξακολουθούν να τον θεωρούν επικίνδυνο, μέχρι και καρκινογόνο.

Παράξενα πράγματα, που είναι παράγοντες κινδύνου πρόκλησης καρκίνου


επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea

Ο καρκίνος είναι δυνατό να προκληθεί από διάφορες αιτίες και το 2020 ο κατάλογος αυτός έγινε ακόμη πιο μακρύς, καθώς η επιστημονική έρευνα έφερε στο φως ή επιβεβαίωσε παράγοντες κινδύνου μάλλον απρόσμενους, πέρα από τους ήδη γνωστούς, όπως το κάπνισμα, η πολλή ηλιοθεραπεία, η χημική ρύπανση, το πολύ κόκκινο κρέας και διάφοροι ιοί.


Ακολουθούν επτά πράγματα, παράξενα και μη, που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ανοίξουν το δρόμο στον καρκίνο, σύμφωνα με το Live Science:

1. Το καυτό τσάι: 

Το τσάι έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία, μάλιστα, το πράσινο φαίνεται να έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Όμως, αν κανείς το πίνει πολύ καυτό, τότε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με κινεζική έρευνα σε 450.000 ανθρώπους. Ιδίως αν κάποιος, εκτός από καυτό τσάι, είναι καπνιστής και πίνει αρκετό αλκοόλ, τότε, έχει πενταπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου σε σχέση με όσους δεν κάνουν τίποτε από τα τρία (καυτό τσάι, κάπνισμα, αλκοόλ).

2. Η ακινησία: 

Η σωματική κίνηση και άσκηση μειώνει κατά 7% κατά μέσο όρο τον κίνδυνο οποιουδήποτε καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αλλά, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σχέση ανάμεσα στη σωματική αδράνεια και στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

3. Το μεγάλο ύψος: 

Οι ψηλοί είναι πιθανότερο να πάθουν καρκίνο από ό,τι οι κοντοί, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που βρήκε ότι για κάθε έξτρα δέκα εκατοστά ύψους ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνει κατά 10% περίπου. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή οι ψηλότεροι έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους, άρα και μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί σε αυτά κάποια καρκινική μετάλλαξη.

4. Ο καπνός από την ψησταριά: 

Οι άνθρωποι που κάθονται κοντά στις ψησταριές, την ώρα του ψησίματος, απορροφούν μέσω του δέρματός τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αυξημένες ποσότητες χημικών ουσιών (πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων), που απελευθερώνονται από την καύση των ξύλων ή των κάρβουνων και είναι δυνατό να προκαλέσουν καρκίνο. Η απορρόφηση αυτών των δυνητικά καρκινογόνων ουσιών είναι μεγαλύτερη από το δέρμα από ό,τι εισπνέοντας τις από τον αέρα, συνεπώς, όταν είναι καλοκαίρι και το δέρμα είναι πιο εκτεθειμένο, η απορρόφηση είναι μεγαλύτερη.

5 Τα εμφυτεύματα στήθους: 

Ένας συγκεκριμένος τύπος εμφυτεύματος, σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί να αυξήσει στις γυναίκες την πιθανότητα ενός σπάνιου είδους λεμφώματος, που δεν είναι καρκίνος του μαστού, αλλά του λεμφικού συστήματος. Ο κίνδυνος είναι πάντως μικρός, καθώς υπολογίστηκε ότι για κάθε 7.000 γυναίκες που βάζουν εμφύτευμα στήθους, μία θα εμφανίσει αυτόν τον καρκίνο στο μαστό έως τα 75 της χρόνια. Η αιτία είναι ακόμη ασαφής και πιθανώς οφείλεται στην πρόκληση φλεγμονής από το εμφύτευμα στον ιστό του στήθους.

6. Το αλκοόλ: 

Περίπου το 5% των νέων περιστατικών καρκίνου κάθε χρόνο παγκοσμίως σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας. Το αλκοόλ ενέχεται για διάφορους καρκίνους όπως στόματος-λαιμού, οισοφάγου, μαστού, παχέος εντέρου, ήπατος κ.ά. Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς "γερό ποτήρι", καθώς ακόμη και μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

7. Τα παραπανίσια κιλά: 

Η παχυσαρκία συνδέεται με τουλάχιστον δέκα είδη καρκίνου, σχεδόν διπλασιάζοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, του στομάχου, του ήπατος, των νεφρών κ.ά. Η διατήρηση κανονικού βάρους θεωρείται πλέον βασικό μέτρο προφύλαξης.

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων