MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Γιατί το μέλι έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας;



της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής  βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση κάποιων επιπλοκών της παχυσαρκίας φαίνεται να έχει, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, το μέλι!
Κι αυτό γιατί η κατανάλωση 15 gr μελιού την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης συγκριτικά με γλυκαντικές ουσίες με την ίδια περιεκτικότητα σε γλυκόζη.
«Τα ευρήματα της εξάμηνης αυτής μελέτης έδειξαν ότι  η  καθημερινή κατανάλωση μελιού ίσως να καθυστερεί ή να προλαμβάνει την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη, την διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα κορίτσια», ανέφερε η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Στη μελέτη, την οποία πραγματοποίησε το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε στο 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, συμμετείχαν 30 υγιή παχύσαρκα κορίτσια μέσης ηλικίας 11,5 χρόνων με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από την  90η  θέση.
«Στόχος της μελέτης, όπως  διευκρίνισε η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, ήταν να εξεταστεί επιστημονικά η επίδραση που έχει το μέλι συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης σε παχύσαρκα παιδιά».

ΦΑΡΜΑΚΟ  ΤΟ   ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τις διαιτητικές, βιολογικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η θερμιδική, αντιβακτηριδιακή αλλά και αντιοξειδωτική του δράση, το κατατάσσει σε μια από τις σημαντικότερες γλυκαντικές ουσίες που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
 Τα αποτελέσματα διαφόρων παρεμβατικών μελετών σε ενήλικες έδειξαν ότι το μέλι έχει μικρότερη επίδραση στην αύξηση της γλυκόζης πλάσματος και ινσουλίνης ορού, ενώ επιπρόσθετα έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
   Η χημική σύνθεση του μελιού ποικίλει από είδος σε είδος. Τα συστατικά που περιέχει είναι:
➔ Κύρια στοιχεία: Νερό 17%, Γλυκόζη 31%, Φρουκτόζη 38%, Μαλτόζη 7.5%, Σακχαρόζη 1.5 %, άλλα Ζάχαρα περίπου 12%.
 Δευτερεύοντα στοιχεία: Οξέα, Ένζυμα, Βιταμίνες, και άλλους Αντιβιοτικούς παράγοντες.
 Βιταμίνες: A, Β2, B3, Β6, Β3, C, K, Βιοτίνη, Φολικό οξύ.
 Μεταλλικά άλατα: Ασβέστιο, Νάτριο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Χλώριο, Φώσφορο, Θείο, Ιώδιο, Αργίλιο, Βόρειο, Χρώμιο, Χαλκός, Λίθιο, Νικέλιο, Μόλυβδο.
Τα ζάχαρα του μελιού συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη εμπορίου παρουσιάζουν την εξής διαφορά, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για την υγεία: Η φρουκτόζη του μελιού απορροφάται στο αίμα με ενεργητική απορρόφηση, δηλαδή μεταφορείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων των λαχνών του εντερικού σωλήνα συλλαμβάνουν τα μόρια φρουκτόζης και τα μεταφέρουν μέσα στα κύτταρα. Έτσι η ταχύτητα απορρόφησης της φρουκτόζης καθορίζεται από την διαθεσιμότητα του χημικού μεταφορέα, γίνεται με βραδύτερο ρυθμό και δεν προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης.
Αντίθετα η απορρόφηση της κοινής ζάχαρης μετά την πέψη της γίνεται μέσω ώσμωσης. Έτσι η γλυκόζη εισέρχεται με ταχύτητα και υψηλή συγκέντρωση στο αίμα, και προκαλεί την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ  ‘ΕΠΙΔΗΜΙΑ’ Η  ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, και ο όρος ‘επιδημία’ χρησιμοποιείται συχνά στις μέρες μας για να περιγράψει την δραματική αύξηση της συχνότητας της.
 Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%. Δεδομένου ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100,000 γεννήσεις τον χρόνο, σε 18 χρόνια (από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση) θα έχουμε 1,800,000 παιδιά και εφήβους! Με βάση αυτά τα δεδομένα, αυτή τη χρονική στιγμή, 600,000 παιδιά και έφηβοι (30% του 1,800,000) είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα!
Η παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία οδηγεί σε παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή. Η δραματική αύξησή της  είναι στενά συνδεδεμένη με την αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας ενηλίκων.

Οι συνήθεις επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι:

 καρδιαγγειακά προβλήματα
 υπέρταση
  υπερλιπιδαιμία
  διαταραχές του ενδοθηλίου
  ινσουλινοαντοχή
  διαβήτης τύπου 2
Ευθύνεται επίσης για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας. Για τους λόγους αυτούς η παχυσαρκία θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές απειλές της δημόσιας υγείας τόσο στην χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

www.echarmandari.gr 
www.childhood-obesity.gr

Διαβάστε επίσης

35χρονη στις ΗΠΑ πέθανε από υδρική δηλητηρίαση, πίνοντας υπερβολικά πολύ νερό πολύ γρήγορα.

35χρονη στις ΗΠΑ πέθανε από υδρική δηλητηρίαση, πίνοντας υπερβολικά πολύ νερό πολύ γρήγορα

medlabnews.gr iatrikanea

Μια μητέρα δύο παιδιών από την Ιντιάνα κατέρρευσε και πέθανε από υδρική δηλητηρίαση - μια σπάνια συνέπεια της υπερβολικής και γρήγορης κατανάλωσης νερού. Η 35χρονη φέρεται να είπε στην οικογένειά της ότι ένιωθε ότι δεν μπορούσε να πιει αρκετό νερό για να νιώσει κορεσμό.

Η Ashley Summers βρισκόταν στη λίμνη Freeman με τον σύζυγό της και τις δύο μικρές κόρες της το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου, όταν άρχισε να αισθάνεται έντονα αφυδατωμένη.

"Κάποιος είπε ότι ήπιε 4 μπουκάλια νερό μέσα σε 20 λεπτά", δήλωσε ο αδελφός της.

Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού της οικογένειας, η μητέρα άρχισε να αισθάνεται ότι δεν μπορούσε να πιει αρκετό νερό.

Η Summers παραπονέθηκε ότι αισθανόταν ζαλισμένη και είχε επίμονο πονοκέφαλο.

Η 35χρονη βρισκόταν στη λίμνη με τον σύζυγο και τις δύο κόρες της όταν άρχισε να αισθάνεται άσχημα.

"Η αδελφή μου, η Holly, μου τηλεφώνησε και ήταν ένα απόλυτο ράκος. Έλεγε η Ashley είναι στο νοσοκομείο. Έχει πρήξιμο στον εγκέφαλο, δεν ξέρουν τι το προκαλεί, δεν ξέρουν τι μπορούν να κάνουν για να το περιορίσουν και δεν φαίνεται καλά", είπε ο αδερφός της.

Αφού επέστρεψε από το ταξίδι, η Summers λιποθύμησε στο γκαράζ της πριν μεταφερθεί στο IU Health Arnett Hospital.

Δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις της και οι γιατροί είπαν στην οικογένειά της ότι πέθανε από υδρική δηλητηρίαση.

Τι είναι η υδρική δηλητηρίαση;

Η υδρική δηλητηρίαση εμφανίζεται όταν καταναλώνεται υπερβολική ποσότητα νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα ή αν τα νεφρά κατακρατούν υπερβολική ποσότητα νερού λόγω υποκείμενων παθήσεων.

Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν αίσθημα γενικής αδιαθεσίας καθώς και μυϊκές κράμπες, πόνο, ναυτία και πονοκεφάλους.

Ο Dr. Blake Froberg, τοξικολόγος του νοσοκομείου, δήλωσε ότι αυτή η σπάνια αιτία θανάτου είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή αν κάποιος εργάζεται σε εξωτερικό χώρο ή γυμνάζεται συχνά.

"Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν κάποιον να κινδυνεύει περισσότερο από αυτό, αλλά το βασικό θέμα είναι ότι έχετε πολύ νερό και όχι αρκετό νάτριο στο σώμα σας", δήλωσε ο Froberg, σημειώνοντας αργότερα ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να πίνουν πράγματα που έχουν ηλεκτρολύτες, νάτριο και κάλιο.

Η Summers ήταν δωρητής οργάνων και μπόρεσε να δωρίσει την καρδιά, το συκώτι, τους πνεύμονες, τους νεφρούς και μέρος του  οστικού της ιστού, σώζοντας τελικά άλλες πέντε ζωές, δήλωσε η οικογένειά της.

Πηγή: nypost.com

Διαβάστε επίσης

Παιδί κόντεψε να πεθάνει πίνοντας πάρα πολύ νερό. Τι μπορεί να πάθετε πίνοντας πολλά ποτήρια νερό σε λίγη ώρα;(video)

Προειδοποίηση Παπαδόπουλου για μεγάλο σεισμό. «Σεισμική άπνοια» στην Ελλάδα από το 2021

 

medlabnews.gr 

 Για «σεισμική άπνοια» έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τονίζοντας πως αποτελεί δείγμα ότι το γεωδυναμικό σύστημα συσσωρεύει ενέργεια.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook, σημείωσε ότι από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε σεισμική άπνοια, κάτι που σημαίνει ότι «το γεωδυναμικό σύστημα συσσωρεύει ενέργεια».

«H σεισμική άπνοια στην Ελλάδα συνεχίζεται από τα τέλη του 2021. Δείκτης ότι το γεωδυναμικό σύστημα συσσωρεύει ενέργεια. Τα μελτέμια (οι ετήσιοι άνεμοι κατά τον Αριστοτέλη), πάντα εδώ, κάθε καλοκαίρι. Ασφαλής δείκτης του κλίματος της Ελλάδας από την αρχαιότητα», γράφει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Οι προβλέψεις Ολλανδού ερευνητή

Λίγο καιρό πριν σε τρομακτικές προβλέψεις είχε προχωρήσει και ο Ολλανδός ερευνητής Frank Hoogerbeets.

Με ανάρτηση στο Facebook, προειδοποιούσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην περιοχή των Δωδεκανήσων και γενικότερα στον ελλαδικό χώρο, μετά από τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Τσανάκαλε.

«Η Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Ενώ στην Ελλάδα γίνονται σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ ανά 2 χρόνια, δεν έχει σημειωθεί τέτοια δόνηση από το 2021. Τελευταία φορά που τα Δωδεκάνησα είχαν μεγάλο σεισμό ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», είχε γράψει ο Hoogerbeets.

Σε δεύτερη ανάρτησή του μάλιστα εφιστά την προσοχή των Ελλήνων πολιτών λέγοντας: «Να είσαι προσεκτικοί. Ένας ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή είναι πιθανός».

Τι απαντά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στις προβλέψεις Ολλανδού ερευνητή;

Τις τοποθετήσεις του Ολλανδού ερευνητή, που προβλέπει τους σεισμούς με βάση τις κινήσεις των πλανητών, δεν άφησε αναπάντητες ο γνωστός σεισμολόγος και καθηγητής, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος αποκαλώντας τον «ερασιτέχνη του Διαδικτύου».

«Τα στοιχεία της δήθεν πρόβλεψης είναι γενικά και αόριστα» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος και εξηγεί ότι «δεν έχουμε δει πουθενά ούτε τα χαρακτηριστικά της μεθόδου ούτε τους υπολογισμούς».

Μάλιστα, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα και να καθησυχάσει του πολίτες επισημαίνει ότι: «Στην αστρονομία υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι ερασιτέχνες. Στη σεισμολογία ουδείς».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Δήθεν πρόβλεψη σεισμού από Ολλανδό ερευνητή.

1. Ερευνητής δεν είναι. Είναι ερασιτέχνης που βγαίνει στο διαδίκτυο και γράφει ό,τι θέλει. Στην αστρονομία υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι ερασιτέχνες. Στη σεισμολογία ουδείς.

2. Τα στοιχεία της δήθεν πρόβλεψης είναι γενικά και αόριστα.

3. Η μέθοδος της δήθεν πρόβλεψης βασίζεται, λέει, στις κινήσεις των πλανητών. Πουθενά δεν έχουμε δει τα χαρακτηριστικά της μεθόδου και τους υπολογισμούς.

4. Είχε, λέει, προβλέψει το σεισμό της Τουρκίας το 2023. Ανακριβές!

Συμπέρασμα, αναξιόπιστη ιστορία».


Σεισμός τώρα 3,5 Ρίχτερ αισθητός σε πολλές περιοχές της Αθήνας



Πηγή: medlabnews.gr

Ασημένιο ο Απόστολος Χρήστου στα 200μ ύπτιο. Δάκρυσε στην απονομή

 medlabnews.gr

Ο Απόστολος Χρήστου έφερε το δεύτερο μετάλλιο της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο Έλληνας πρωταθλητής έχασε στο νήμα το χρυσό μετάλλιο από τον Ούγγρο Κος.

Ο κολυμβητής του Παναγιώτη Βελέντζα είχε γράψει ήδη ιστορία, καθώς εξασφάλισε την παρουσία του σε δεύτερο τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και έγινε μόλις ο δεύτερος Έλληνας στην ιστορία που το καταφέρνει, με πρώτο τον Σπύρο Γιαννιώτη.

Ο Χρήστου έκανε μια εκπληκτική κούρσα και ήταν επικεφαλής από την αρχή μέχρι τα τελευταία μέτρα εκεί όπου τον ξεπέρασε ο Ούγγρος κολυμβητής.

Θυμίζουμε ότι ο Χρήστου πραγματοποίησε μία σπουδαία εμφάνιση στον τελικό των 100μ. ύπτιο και τερμάτισε στην τέταρτη θέση, χάνοντας το μετάλλιο για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου.

Η κατάταξη:

Ο Απόστολος Χρήστου λύγισε και βούρκωσε τη στιγμή της απονομής του ασημένιου μεταλλίου που κατέκτησε στα 200μ. ύπτιο.

Με συγκίνηση που τον κατέκλυζε, ο Έλληνας πρωταθλητής ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, κάνοντας ολόκληρη την Ελλάδα περήφανη.

BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει: Ενισχύεται με δύο νέα Μέλη από τον κλάδο της υγείας

BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει: Ενισχύεται με δύο νέα Μέλη από τον κλάδο της υγείας

medlabnews.gr iatrikanea

Το BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει, η πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες» για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού, ενισχύεται με δύο νέα Μέλη: την AbbVie, την 3η μεγαλύτερη βιοφαρμακευτική εταιρεία, παγκοσμίως, με εκτεταμένη δραστηριότητα στην Έρευνα & Ανάπτυξη και με ένα από τα πιο ισχυρά και καινοτόμα χαρτοφυλάκια και τον ηγέτη στον τομέα των ιατρικών τεχνολογιών και υπηρεσιών υγείας, Όμιλο SOFMEDICA.

Τα δύο Μέλη, με μεγάλη παρουσία στον κλάδο της υγείας, έρχονται να ενδυναμώσουν περαιτέρω την αποστολή της Πρωτοβουλίας και να προσφέρουν ευκαιρίες επιστροφής και επαγγελματικής ανέλιξης στους Έλληνες της διασποράς, μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στις δράσεις της Πρωτοβουλίας, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το πρόγραμμα BrainReGain Mentoring και την υπηρεσία BrainGain JOBS με την προώθηση περισσότερων θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κεσεντές, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας BrainReGain, καλωσορίζοντας τα νέα Μέλη δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την AbbVie και τον Όμιλο SOFMEDICA ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της υγείας, προσφέροντας πολύτιμες ευκαιρίες για την επιστροφή και εξέλιξη των Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας. Ο τομέας της υγείας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας αλλά και εν γένει της ποιότητας ζωής στη χώρα μας, και η εξειδίκευση που φέρνουν μαζί τους οι επαναπατριζόμενοι Έλληνες μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και την καινοτομία στη χώρα μας. Η ένταξη των δύο νέων Μελών μας θα ενισχύσει τις δυνατότητες παρέμβασης της Πρωτοβουλίας μας στον κλάδο της υγείας με την ανάπτυξη ενός δικτύου μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας με στόχο την υποστήριξη των επαγγελματιών του κλάδου».

Η κα Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, AbbVie, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα, ως brain regainer και η ίδια, μετά από μία πολυετή επαγγελματική διαδρομή σε 20 χώρες δήλωσε για τη συνεργασία: «Η σύμπραξη και η στήριξη του έργου της Πρωτοβουλίας BrainReGain, για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελληνίδων και Ελλήνων, είναι μία στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα για την AbbVie.  Μέσω της συνεργασίας με τους συνεργάτες της Πρωτοβουλίας και με την πολιτεία, θέλουμε να συμβάλουμε, έμπρακτα, με ουσιαστικές δράσεις και γνώσεις, στον μετασχηματισμό και στην εδραίωση της Ελλάδας ως ένα σύγχρονο, εξωστρεφές ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο επενδύει στην ανάπτυξη, στις ίσες ευκαιρίες και στην ευημερία των πολιτών. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη θετική διαφορά στον τομέα της Υγείας, δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας. Η αξιοποίηση νέων ιδεών, σύγχρονων τεχνολογιών και καλύτερων πρακτικών που μπορούν να συνεισφέρουν οι συμπατριώτες μας από την εμπειρία τους στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με το υπάρχον ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, αποτελούν το ‘κλειδί’ για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών, προσφέροντας πρόσβαση σ’ ένα σύστημα υγείας, ισάξιο με αυτό που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες».

Ο κ. Γεώργιος Σοφιανός, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου SOFMEDICA, αναφέρει: «Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία BrainReGain, τη σημαντικότερη προσπάθεια στην Ελλάδα για την αναστροφή του φαινομένου  «διαρροής εγκεφάλων»  που έχει προφανείς επιπτώσεις και στον τομέα της υγείας στη χώρα μας. Συνεργαζόμενος με την BrainReGain, ο Όμιλος SOFMEDICA σκοπεύει να αξιοποιήσει αφενός το διεθνές του δίκτυο  και αφετέρου τις μακροχρόνιες συνεργασίες του με τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας προκειμένου να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων επαγγελματιών υγείας που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό και κατόπιν να καταστήσει όσο το δυνατόν ομαλότερο τον επαναπατρισμό τους. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία τους είναι ανεκτίμητες για την ενίσχυση του συστήματος υγείας μας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, αλλά και για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των μελών του BrainReGain, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο πάλλον και καινοτόμο περιβάλλον στοχεύοντας στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών υγείας σε όσους περισσότερους Έλληνες».

Tην Πρωτοβουλία BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει απαρτίζουν, συνολικά, 48 εταιρείες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι οποίες εκπροσωπούν τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους όπως της Βιομηχανίας, της Τεχνολογίας, του Τουρισμού, των Κατασκευών, του Λιανικού Εμπορίου, της Ναυτιλίας, της Υγείας, των Νομικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, της Εκπαίδευσης: Αθηναϊκή Ζυθοποιία, AbbVie, Accenture, Aegean Airlines, Athens International College,AIMS International, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Corinth Pipeworks, COSMOTE, ΔΕΗ, Deloitte Greece, ΕΥΔΑΠ, Edenred, ElvalHalcor, Εrnst & Young, eShare, Eurobank, Euroconsultants, (Όμιλος) FOURLIS, Grant Thornton, Hellenic Cables, HELLENiQ ENERGY, INTERAMERICAN, Kyklades Maritime Corporation, METRO, Microsoft, Nestle, NETCOMPANY, Ogilvy, OTIS, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, POTAMITIS VEKRIS, Quest Group, Όμιλος Εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες», SALFO Engineering & Management Consultants, Sani / Ikos Group, SOFMEDICA, TITAN, Τράπεζα της Ελλάδος, TEMES, TUV Austria Hellas, Όμιλος ΥΓΕΙΑ, Υπερταμείο, Upstream, Vodafone Ελλάδας, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών και Xerox Hellas.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Πρωτοβουλίας BrainReGain  και τα κοινωνικά δίκτυα.

Πώς να αποξηράνετε τα σύκα; Πώς να φτιάξετε συκόμελο από ξερά σύκα; Συνταγή

Τα αποξηραμένα σύκα είχαν σπουδαία θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, καθώς συχνά τα απολάμβαναν ως επιδόρπιο, τα λεγόμενα “τραγήματα”.

Μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να τα λατρεύουμε, καθώς αποξηραμένα στον ήλιο, γεμισμένα με ξηρούς καρπούς, βρασμένα σε ελαφρύ σιρόπι με μέλι, αλλά και στο φαγητό ή τις σαλάτες, τα ξερά σύκα είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία. Αυτό είναι το "βασιλικό" φρούτο που ρίχνει αμέσως την αρτηριακή πίεση!
Στην αρχαιότητα το σύκο αποτελούσε τροφή ύψιστης διατροφικής σημασίας. Η εξαγωγή του φρούτου απαγορευόταν για να προστατευθεί η ποικιλία. Το σύκο φρέσκο και αποξηραμένο μαζί με την ανάλατη ελιά, τα φρούτα και το σκόρδο υπήρξαν τα «αναβολικά» των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες στην περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας.

Αποξηραμένα σύκα-Διατροφική αξία

Η ιδιαιτερότητα των σύκων όσον αφορά τη διατροφική τους αξία , είναι η πλούσια περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των ξηρών σύκων σε ασβέστιο μπορούν να καλύψουν το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον οργανισμό μας.
Αυτό που καθιστά τα αποξηραμένα σύκα ως ένα από τα ιδανικά σνακ για την καθημερινή διατροφή είναι η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λίπη και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες που δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι και έτσι βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τα αποξηραμένα σύκα είναι καλές πηγές βιταμινών (βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β 6, βιταμίνη C, βιταμίνη E).

Η θρεπτική τους αξία του σύκου ανά 100 gr είναι η εξής:

Ενέργεια:        
1040 Kj / 240 kcal
Πρωτεΐνες
 3.6 gr
Υδατάνθρακες- Σάκχαρα
 52.9 gr
Λίπη - Kορεσμένα:  
1.6 gr
Φυτικές ίνες:  
10.6 gr
Νάτριο:           
0.07 gr

ΠΡΟΣΟΧΗ
Διαθέτουν περισσότερα σάκχαρα από άλλα φρούτα, χαρίζοντας και θερμίδες - εκτός από ενέργεια - σε όποιον τα καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά το μάζεμα του σύκου, καθώς το φρούτο θα πρέπει να είναι ώριμο αλλά όχι υπερβολικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα σύκα δεν ωριμάζουν άλλο αφού κοπούν και δεν διατηρούνται παρά μόνο λίγες μέρες στο ψυγείο. Κατά την αγορά τους θα πρέπει να προσέχουμε να είναι τρυφερά χωρίς να είναι πάρα πολύ μαλακά, η φλούδα τους να είναι λεία και να μην έχουν χτυπηθεί.


Τα φρέσκα σύκα όμως δεν βαστάνε πολύ. Το μάζεμα τους πρέπει να γίνει με προσοχή, όταν το φρούτο είναι ώριμο χωρίς να είναι υπερώριμο. Δεν ωριμάζουν άλλο εάν έχουν κοπεί.
Δεν βαστάνε πάνω από λίγες ημέρες στο ψυγείο. Να επιλέξετε σύκα με καλή επιδερμίδα! Η φλούδα τους να είναι λεία, χωρίς μαυρισμένα σημεία, χωρίς να έχει ταλαιπωρηθεί ή χτυπηθεί. Να μην έχουν ανοίξει καθόλου. Το φρούτο πρέπει να είναι τρυφερό χωρίς να παραείναι μαλακό. Μυρίστε τα σύκα προτού τα αγοράσετε από τη λαϊκή. Εάν έχουν έστω και την παραμικρή ξινίλα, έχει αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσής τους, έπειτα δεν έχουν πολύ μέλλον.

Ο καλύτερος τρόπος να τα συντηρήσει κανείς είναι μέσα σε πλαστική σακούλα στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου. Μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε τα φρέσκα σύκα στην κατάψυξη, ολόκληρα ή κομμένα. Στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική το σύκο είναι χρήσιμο. Περιέχει ένα ένζυμο το οποίο μαλακώνει τους μυς και έτσι κάνει τα κρέατα να είναι πιο τρυφερά.

Το γεγονός αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα άνοστα και απρόσιτα στους περισσότερους καταναλωτές. Ο μόνος εύκολος και πρακτικός τρόπος να απολαύσει κανείς όλο το χρόνο σύκα, είναι να τα καταναλώσει ως αποξηραμένα. 

Ο τρόπος αποξήρανσης είναι πανεύκολος, εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προμηθευτούμε ώριμα σύκα.

Αποξηραμένα σύκα

Υλικά:
Σύκα
Φύλλα δάφνης
ξυλάκια κανέλας 
Κεϋλάνης

Εκτέλεση: Απλώνουμε τα σύκα με την φλούδα επάνω σε μια σχάρα ή σε ψάθινο πλέγμα και τα σκεπάζουμε με ένα τούλι ή τουλπάνι για τα έντομα. Τα αφήνουμε για 7-10 ημέρες στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν καλά. Προσοχή τα γυρνάμε καθημερινά.
Τοποθετούμε τα σύκα σε ένα ταψί. Ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και βάζουμε το ταψί με τα σύκα και φουρνίζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς – αυτό τα προφυλάσσει από το σκουλήκι και τα κάνει και νοστιμότερα.
Όταν κρυώσουν, όχι εντελώς, παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα σύκα και κάθε δυο σειρές τα πατάμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το ξυλάκι κανέλας.
Όταν γεμίσουμε το μπολ κλείνουμε καλά με τη λαδόκολλα. Βάζουμε το μπολ σε μια πάνινη τσάντα που να κλείνει καλά. Διατηρούμε σε ψυγείο ή σε δροσερό, σκοτεινό σημείο μακριά από υγρασία. Διατηρούνται έως 12 μήνες. Έτσι τα διατηρούμε μαλακά και μακριά από τις πεταλούδες που κάνουν το σκουλήκι.
Tips: Αν θελήσουμε να επαναφέρουμε τα σύκα στη φυσική τους κατάσταση για να τα χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές, τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν αρκετή ώρα, μέχρι να ενυδατωθούν και να γίνουν τρυφερά.
Δίνουν ωραιότατη γεύση σε δροσιστικά ποτά, ψωμιά, πίτες, πουτίγκες, φρουτοσαλάτες, χτυπημένο γάλα και μαγειρεμένα δημητριακά. Το νερό που θα περισσέψει από το μούλιασμα των φρούτων, εκτός του ότι περιέχει πολύτιμα συστατικά των καρπών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό της συνταγής, για να δώσει περισσότερη γεύση και άρωμα.

Συκόμελο από ξερά σύκα

Υλικά
2,5 κιλά αποξηραμένα σύκα
Νερό περίπου 1, 4 λίτρο
Παρασκευή
Πλένουμε και κόβουμε τα σύκα στη μέση, τα βάζουμε να μουλιάσουν σε άφθονο νερό για 2-3 ώρες. Τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα, τη γεμίζουμε με νερό μέχρι τα 2/3 της και βάζουμε τα σύκα να βράσουν. Μόλις πάρει το νερό μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα σύκα να σταθούν στο νερό, για ένα 24ωρο. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και περνάμε το ζουμί που απόμεινε στην κατσαρόλα από λεπτή σήτα, ικανή να κρατήσει τα σποράκια του σύκου.
Ρίχνουμε το φιλτραρισμένο ζουμί και πάλι στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει, μέχρι που να εξατμιστεί όλο το νερό του και να μείνει ένα γλυκό σιρόπι, που ο όγκος του δεν θα ξεπερνά τα 750 ml.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και μεταγγίζουμε το συκόμελο σε ένα μπουκάλι ή βάζο με καπάκι.

Διαβάστε επίσης

Λέει «αντίο» στον σκύλο του ο σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος, μετά τη μεγάλη περιπέτειά τους (video).

Λέει «αντίο» στον σκύλο του ο σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος, μετά τη μεγάλη περιπέτειά τους

medlabnews.gr iatrikanea

Αίσθηση είχε προκαλέσει πριν λίγες εβδομάδες η είδηση ότι ο 54χρονος Τιμ Σάντοκ και ο σκύλος του, Μπέλα, βρέθηκαν ζωντανοί μετά από δύο μήνες χαμένοι στον Ειρηνικό Ωκεανό, επιβιώνοντας μόνο με ωμά ψάρια και νερό της βροχής.

Ο Τιμ Σάντοκ και η Μπέλα, είχαν αναχωρήσει με το καταμαράν του τον Απρίλιο από τη Λα Παζ στο Μεξικό για τη Γαλλική Πολυνησία, ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων μέσα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα, μια καταιγίδα κατέστρεψε τα ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους. Για δυο μήνες παρέσυραν το καταμαράν τα θαλάσσια ρεύματα και οι άνεμοι. Επιβίωσε χάρη στην ικανότητά του, τις γνώσεις και μια γερή δόση τύχης.

Τελικά τους εντόπισε ελικόπτερο που συνόδευε αλιευτικό τόνου στα ανοικτά των ακτών του Μεξικού. Ο ταλαιπωρημένος Σάντοκ θύμιζε σε πολλά τον Τομ Χανκς στην ταινία «Ναυαγός».

Στους δύο μήνες που πέρασε χαμένος στον Ειρηνικό η Μπέλα τον κρατούσε ήρεμο. Όμως, τώρα πρέπει να πει «αντίο» στην πιστή σύντροφό του καθώς δεν θέλει να τη θέσει ξανά σε κίνδυνο.

Ο 54χρονος φαίνεται πως είναι ανήσυχο πνεύμα και ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά, δίχως την Μπέλα.

Επόμενος προορισμός του, είναι το Μπελίζ. «Θα δω αν μπορώ να χαθώ στη ζούγκλα εκεί», δήλωσε στους Times. Όμως, σε αυτό το ταξίδι θα είναι μόνος. Αν και δεν τον ενδιαφέρει τόσο ο εαυτός του, δεν θα μπορούσε να θέσει ξανά σε κίνδυνο τον αγαπημένο σκύλο του, εξήγησε.

«Λυπάμαι που τη χάνω, είναι ένα ξεχωριστό ζώο. Την έχω από τότε που ήταν κουτάβι και δεν έχει σταματήσει να με ακολουθεί», δήλωσε και σημείωσε ότι πήρε την απόφαση γιατί μέλος του πληρώματος του σκάφους που τους διέσωσε, υιοθέτησε την Μπέλα.

Ο Σάντοκ βρήκε την Μπέλα, αδέσποτη, τον Μάρτιο του 2020- όταν σχεδίαζε να ταξιδέψει με σκάφος στην Αυστραλία- και έγιναν αχώριστοι. Στο ταξίδι τους ο σκύλος απολάμβανε τον χρόνο στο καταμαράν, παρότι ούτε μια φορά δεν κολύμπησε με τον 54χρονο στη θάλασσα.

«Δεν θα πιστεύατε πόσο καλά τα πήγε εκεί έξω. Όταν μας διέσωσαν, όλοι σχολίαζαν ότι φαινόταν σε πολύ καλή κατάσταση, ιδιαίτερα σε σύγκριση με εμένα», επεσήμανε ο Σάντοκ. Παρά τη θλίψη του που θα αποχωριστεί τον σκύλο του, τόνισε πως αυτό αποτελεί μια αίσια έκβαση για την Μπέλα. «Το χειρότερο θα ήταν να χάσει τη ζωή της εκεί έξω μαζί μου», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Επιβίωσε για μήνες ναυαγός στον Ειρηνικό με τον σκύλο του, τρώγοντας ωμά ψάρια

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων