Η 27η Αυγούστου είναι αφιερωμένη στον πολύ σπουδαίο Άγιο Φανούριο, όπου η εκκλησία κάθε χρόνο τιμά και πανηγυρίζει την μνήμη του.
Ο μεγαλομάρτυς χάθηκε σε νεαρή ηλικία, καθώς μαρτύρησε επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Φανουρόπιτα Συνταγή Υλικά
3 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (σε κάθε άλλη περίπτωση θα προσθέσετε δύο γεμάτες κουταλιές μπέικιν πάουντερ)1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.λ. γαρύφαλλο
1 1/2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
2/3 φλιτζ. σπορέλαιο
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα
1/2 φλιτζ. κορινθιακές σταφίδες
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το γαρύφαλλο και την κανέλλα σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε για 1′ στο μπλέντερ ή με σύρμα το σπορέλαιο με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά μας. Ρίχνουμε και τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε τη φανουρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Μετά από περίπου 1 ώρα, βγάζουμε τη φανουρόπιτα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.