Είδη ροδάκινου
Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία του ροδάκινου
- προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές,
- βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου,
- βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό
- διουρητικό και
- υπακτικό.
- άγχος,
- υπερένταση και
- νιώθουν κόπωση.
Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, ιδιαίτερα με τα φρούτα, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.
- Περιέχει μικρό ποσοστό θερμίδων με αποτέλεσμα η κατανάλωση του να βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
- Περιέχει αρκετό νερό επομένως βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού
- Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
- Περιέχει κάλιο που βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης.
- Οι καροτινοειδείς ουσίες έχουν αντι-οξειδωτική δράση. Προστατεύουν τα κύτταρα μας από τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και προλαμβάνουν τον καρκίνο. Δηλαδή το ροδάκινο έχει αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.
- Τα φλαβονοειδή (περιέχει κυρίως προ-ανθοκυανίνες και λευκο-ανθοκυανίνες) προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία ενώ παράλληλα ευνοούν το μαύρισμα.
Η θρεπτική αξία των ροδάκινων σε κονσέρβα
Θρεπτικά
|
Θρεπτική αξία ανά 100 g ροδάκινου
| |
Νωπό
|
Κονσερβοποιημένο σε ελαφρύ σιρόπι
| |
Ενέργεια, Kcal
|
37
|
68
|
Λίπος, g
|
0,08
|
0,04
|
χοληστερόλη, mg
|
0
|
0
|
Υδατάνθρακες, g
|
9,4
|
15
|
Διαιτητικές ίνες, g
|
1,7
|
1,6
|
Νάτριο, mg
|
0
|
6,3
|
Κάλιο, mg
|
167
|
122
|
Πρωτεΐνες, g
|
0,6
|
0,55
|
Βιταμίνη Α, %RDI
|
9,1
|
8,9
|
Βιταμίνη C, %RDI
|
9,3
|
8
|
Ασβέστιο, mg
|
4,3
|
3,8
|
Σίδηρος, %RDI
|
0,5
|
2,5
|
Φολικό οξύ, mg
|
0,73
|
1
|
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Διαβάστε επίσης