MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Ροδάκινα. Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία. Οφέλη στην υγεία. Η θρεπτική τους αξία σε κονσέρβα

Peach
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής Βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Αποκλειστικά καλοκαιρινό, δροσερό, ζουμερό και γεμάτο άρωμα φρούτο, το ροδάκινο θεωρείται το φρούτο της αγνότητας και της αθανασίας, σύμφωνα με κάποιες ανατολίτικες παραδόσεις.

Από τις ανατολικές χώρες, και πιο συγκεκριμένα από την Κίνα, έφτασε στην Ευρώπη γύρω στο 100 μ.Χ.
Το ροδάκινο είναι ο καρπός της ροδακινιάς, έχει σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα, ραφή στη ράχη και χνουδωτή ή λεία φλούδα ανάλογα με την ποικιλία του. Η σάρκα του είναι χυμώδης και αρωματική, με γλυκιά και υπόξινη γεύση. Ο πυρήνας του (κουκούτσι) είναι μεγάλος και κόκκινος κι εμφανίζει πολλές αυλακώσεις.
Σήμερα, καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία, την Αμερική, την Γαλλία, την Κίνα και την Ισπανία, ενώ στην χώρα μας, η οποία κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά, η Μακεδονία κρατά τα σκήπτρα της παραγωγής.
Η Ιταλία είναι πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ροδάκινων. Η Ελλάδα έχει επίσης πολύ μεγάλη παραγωγή. Η παραγωγή ροδάκινων εμφανίζεται στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1960, οπότε αρχίζουν κατά το 1964 οι συστηματικές εξαγωγές των ελληνικών ροδάκινων κυρίως προς τις χώρες της Ευρώπης με κυριότερη καλλιεργούμενη την ποικιλία, Elberta.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ροδακινιά, είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά.

Είδη ροδάκινου

Ανάλογα με το σχήμα, το χρώμα και τη γεύση τους τα ροδάκινα παρουσιάζουν διάφορες ποικιλίες. Έτσι, έχουμε τα νεκταρίνια με τη σκληρή σάρκα, τα ροδάκινα με τους κόκκινους καρπούς, γνωστά ως σαγκουίνια, και τους γιαρμάδες, τα λευκόσαρκα δηλαδή ροδάκινα με τη λευκή «επιδερμίδα» που έχουν πιο πικρή γεύση από ό,τι τα κανονικά ροδάκινα και διαθέτουν μαλακή και ιδιαίτερα αρωματική σάρκα.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία του ροδάκινου

Το ροδάκινο περιέχει πρωτεΐνες, ζάχαρη, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο. Οφέλη για την υγεία

Βιταμίνες:
Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών, κυρίως C και Ε, που περιέχει 
  • προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, 
  • βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, 
  • βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό 
  • διουρητικό και 
  • υπακτικό.

Τα ροδάκινα περιέχουν αρκετές βιταμίνες, με κυρίαρχη την βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι από κομμάτια φρέσκου ροδάκινου περιέχει 10,2 mg βιταμίνη C,δηλ 17% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης περιέχει 502 IUs (διεθνείς μονάδες) σε Βιταμίνη Α,1,1mg σε Βιταμίνη Ε και 4 mg σε Βιταμίνη Κ.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παρουσιάζονται με τη μορφή της νιασίνης 1,2mg, φυλλικού οξέος 6,2mg και ίχνη από θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ και Βιταμίνη Β6. Εάν επιθυμούμε να λαμβάνουμε καθημερινά επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμπεριλάβουμε στο διαιτολόγιο μας μια ποικιλία τροφίμων, μέσα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και τα ροδάκινα. 

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα των φυσικών τροφών μεταβολίζονται από τον οργανισμό καλύτερα, από οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.


Φυτικές ίνες:
Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση, ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλώνονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν. Οι φυτικές ίνες παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία μας και επομένως θα πρέπει να είναι ένας σημαντικός παράγοντας των διατροφικών επιλογών μας. Ένα φλιτζάνι ωμά ροδάκινα περιέχει 2,3γρ φυτικών ινών ή 9% του RDI. Έχει αποδειχθεί με έρευνες ότι τα άτομα που τρώνε φυτικές ίνες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία, καρκίνο και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Επομένως, είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

Μέταλλα:
Tα μέταλλα είναι εξίσου απαραίτητα για μια βέλτιστη υγεία όπως είναι και οι βιταμίνες. Επομένως, 1 φλιτζάνι από ροδάκινα περιέχει κάποια από αυτά.

Παρότι οι συνιστώμενες καθημερινές προσλήψεις (RDΙ) σε μέταλλα δεν είναι τόσο υψηλές, όπως είναι για τις βιταμίνες, η έλλειψη σε κάποιο μέταλλο, προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα μέταλλα που περιέχονται στα ροδάκινα είναι το κάλιο, φώσφορο, και  μαγνήσιο. Στη λίστα των μετάλλων προστίθενται και ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το σελήνιο και το φθόριο.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Εκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό.

Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν 
  • άγχος, 
  • υπερένταση και 
  • νιώθουν κόπωση
Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.
Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, ιδιαίτερα με τα φρούτα, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.

Οφέλη για την υγεία:
  • Περιέχει μικρό ποσοστό θερμίδων με αποτέλεσμα η κατανάλωση του να βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
  • Περιέχει αρκετό νερό επομένως βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού
  • Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
  • Περιέχει κάλιο που βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης.
  • Οι καροτινοειδείς ουσίες έχουν αντι-οξειδωτική δράση. Προστατεύουν τα κύτταρα μας από τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και προλαμβάνουν τον καρκίνο. Δηλαδή το ροδάκινο έχει αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.
  • Τα φλαβονοειδή (περιέχει κυρίως προ-ανθοκυανίνες και λευκο-ανθοκυανίνες) προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία ενώ παράλληλα ευνοούν το μαύρισμα.


Η θρεπτική αξία των ροδάκινων σε κονσέρβα

Η θερμική επεξεργασία-κονσερβοποίηση προκαλεί μόνο λίγες απώλειες στα θρεπτικά συστατικά, που είναι ανάλογες με αυτές που προκαλεί το μαγείρεμα. Στα πλεονεκτήματα για την επιλογή κονσερβοποιημένων φρούτων θα πρέπει να προστεθεί και το ότι από την στιγμή που αυτά κονσερβοποιηθούν διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά έως και δύο χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι τα προϊόντα αυτά συλλέγονται κατά την κορύφωση της ωριμότητας τους και κονσερβοποιούνται λίγες ώρες αργότερα, διατηρώντας τα θρεπτικά τους συστατικά.
Τα ποσοστά των βιταμινών αυτών μειώνονται ελάχιστα κατά την κονσερβοποίηση καθιστώντας την κονσέρβα ροδάκινο εφάμιλλη του νωπού προϊόντος. Η παρεχόμενη ενέργεια σχεδόν διπλασιάζεται υπάρχει όμως η δυνατότητα για την παραγωγή προϊόντος με λιγότερες θερμίδες με την χρήση αντί σιροπιού χυμού φρούτου ή καθαρού νερού.

Θρεπτικά
Θρεπτική αξία ανά 100 g ροδάκινου
Νωπό
Κονσερβοποιημένο σε ελαφρύ σιρόπι
Ενέργεια, Kcal
37
68
Λίπος, g
0,08
0,04
χοληστερόλη, mg
0
0
Υδατάνθρακες, g
9,4
15
Διαιτητικές ίνες, g
1,7
1,6
Νάτριο, mg
0
6,3
Κάλιο, mg
167
122
Πρωτεΐνες, g
0,6
0,55
Βιταμίνη Α, %RDI
9,1
8,9
Βιταμίνη C, %RDI
9,3
8
Ασβέστιο, mg
4,3
3,8
Σίδηρος, %RDI
0,5
2,5
Φολικό οξύ, mg
0,73
1
%RDI: επί τοις εκατό της αναγκαίας ημερήσιας δόσης.

Προτεινόμενος τρόπος επιλογής
Ένας τρόπος, για να ξεχωρίσουμε τα φρέσκα ροδάκινα, είναι η μυρωδιά τους. Αποφεύγουμε δηλαδή εκείνα που δε μυρίζουν χαρακτηριστικά. Επίσης, δεν πρέπει να είναι χτυπημένα και καλό είναι να τρώγονται ξεφλουδισμένα. Αν, όμως, σας αρέσει η φλούδα, φροντίστε να τα πλένετε πάρα πολύ καλά.

Προτεινόμενος τρόπος συντήρησης
Ιδανική φάση για την κατανάλωσή τους είναι η πλήρης ωρίμανση, η οποία συμβαίνει, από τα μέσα Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη προσοχή όμως γιατί αμέσως μετά επέρχεται ταχύτατα η σήψη. Έτσι καλό θα είναι να καταναλώνονται νωπά, γιατί μπορούν να διατηρηθούν μόνο γύρω στις 15 ημέρες. Γενικά το ροδάκινο είναι αρκετά ευαίσθητο στη ζέστη και αν μείνει εκτός ψυγείου σαπίζει γρήγορα.


Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Το ροδάκινο διατηρείται για 15 μέρες περίπου στο ψυγείο. Καταναλώνεται ωμό με τη φλούδα, διότι στη φλούδα περιέχονται οι περισσότερες βιταμίνες. Πριν φαγωθεί πλένεται φυσικά πολύ καλά με νερό. Επίσης έχουμε μεγάλη παραγωγή κομπόστας ροδάκινου στην Ελλάδα αλλά και ετοιμάζουμε υπέροχες σπιτικές μαρμελάδες ή σπιτικά γλυκίσματα. Η πηκτίνη που περιέχεται στο ροδάκινο δίνει καλή συνεκτικότητα σε κομπόστες και μαρμελάδες. Ακόμη χρησιμοποιείται στην παρασκευή αναψυκτικών, χυμών και λικέρ.

Διαβάστε επίσης


Πώς μας ωφελούν τα βλήτα; Γιατί ΔΕΝ πρέπει να τα ξαναβράζουμε; Πώς βγήκε η γνωστή φράση, είσαι βλίτο;


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Τα χόρτα βλήτα ή βλίτα ανήκουν στο γένος Amaranthus viridis και χαρακτηρίζονται ως ζιζάνια διάφορων καλλιεργειών.  Αυτό σημαίνει ότι πολλαπλασιάζονται εύκολα κι επομένως αν φυτέψουμε μερικά στον κήπο μας, θα τρώμε βλήτα κάθε χρόνο. Είναι φυλλώδη λαχανικά με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες.
Τα βλήτα έχουν κυρίαρχη θέση στο ελληνικό καλοκαιρινό τραπέζι καθώς είναι αναμφισβήτητα τα χόρτα της καλοκαιρινής περιόδου. Φυτρώνουν μόνα τους και πολλαπλασιάζονται εύκολα οπότε αν φυτέψουμε μερικά στον κήπο μας, θα τρώμε βλίτα κάθε χρόνο. Τα βλήτα μπορούν να αποτελέσουν βραστά μία εξαιρετική καλοκαιρινή σαλάτα (με λεμόνι ή ξύδι) ενώ συνδυάζονται περίφημα με το σκόρδο. Επίσης μπορούν να μαγειρευτούν τσιγαριστά καθώς και να συνοδεύσουν θαυμάσια κρέας και κυρίως ψάρια.


Στην Ελλάδα σταματάει η συγκομιδή των βλήτων (συνήθως άγρια) όταν αρχίζουν να ανθίζουν στα τέλη του Αυγούστου. Στην Ανατολική Αφρική, τα βλήτα συνιστώνται από ορισμένους γιατρούς σε άτομα που έχουν χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στην αρχαία Ελλάδα, τα άνθη από τα βλήτα, ο αμάραντος (ονομάζεται επίσης χρυσάνθεμο και ελίχρυσο) ήταν ιερό της Εφεσίας Αρτέμιδος. Για τους αρχαίους Έλληνες ο αμάραντος είχε ειδικές θεραπευτικές ιδιότητες, ήταν σύμβολο της αθανασίας και χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση των τάφων. Επίσης χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή αγιουβέρδικη ιατρική σαν φάρμακο.

Παρά τη χαμηλή τιμή και την αφθονία στην οποία το βρίσκουμε, το ταπεινό βλίτο είναι ένας αληθινός διατροφικός θησαυρός. 

Βλήτα διατροφική αξία ανά 100 γρ. βρασμένης τροφής :

Τα βλήτα και η διατροφική τους αξία:
• Θερμίδες: 20
• Πρωτεΐνες: 2 γρ.
• Υδατάνθρακες: 4 γρ
• Λιπαρά: 0 γρ.
• Φυτικές ίνες: 2 γρ.
Επίσης,  είναι πολύ καλή πηγή :
• Βιταμίνης C
• Βιταμίνης Α
• Βιταμινών του συμπλέγματος Β (Φυλλικό οξύ, Νιασίνη, Ριβοφλαβίνη & Πυριδοξίνη)
• Ασβέστιου, σίδηρου, Νάτριου, Κάλιου, Μαγνήσιου, Φώσφορου, Ψευδάργυρου, Χαλκού & Μαγγάνιου. 

Πώς μας ωφελούν τα βλήτα

• Μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα
• Εχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση
• Μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην αποτροπή της εμφάνισης της οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων. Τα βλήτα είναι μια εξαιρετική διαιτητική πηγή σε φυτοστερόλες, οι οποίες μειώνουν την πίεση του αίματος και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
• Αποτελούν καλή τροφή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να μειώσουν το βάρος τους αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. 
• Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των βλήτων είναι η ικανότητα τους να μειώνουν την LDL-κακή χοληστερόλη στο αίμα λόγω της τοκοτριενόλης, ένα είδος βιταμίνης Ε, και των φυτικών ινών που περιέχει. 
• Καλύπτουν το 90% το ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C και το 73% σε βιταμίνη Α,το 57% των σε μαγγάνιο και το 19% σε φυλικό οξύ. Ακόμα είναι πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φυτικών ινών, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.
• Ιδανικά για άτομα με αναιμία, διότι είναι πλούσια σε σίδηρο. Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε σίδηρο. 
• Περιέχουν λυσίνη (απαραίτητο αμινοξύ) σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο και βιταμίνη C, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και το σχηματισμό των κακοηθών κυττάρων.
• Είναι ιδανικά για δίαιτα ελεύθερης γλουτένης. Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν βλήτα. Επιπλέον, μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτεΐνες.
• Με 28 θερμίδες/100 γρ. και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι ιδανικά για δίαιτα!
• Κάποιες ποικιλίες καλλιεργούνται για τους σπόρους τους και το αλεύρι τους έχει αρχίσει  να χρησιμοποιείται στην Αυστραλία και την Β. Αμερική σαν πιο θρεπτική εναλλακτική στο σταρένιο αλεύρι.

Παρενέργειες

Τα βλήτα περιέχουν υψηλές ποσότητες οξαλικού οξέος και θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή ασθένειες των νεφρών. 
Τα βραστά βλήτα καλό είναι να μην αναθερμαίνονται μετά το μαγείρεμα, διότι τα νιτρικά άλατα που περιέχουν μετατρέπονται σε νιτρώδη, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία και ειδικά για τα παιδιά.

Προσοχή!
Στην ίδια οικογένεια των σολανιδών (Solanaceae) ανήκουν τα δυο χόρτα ο τάτουλας και η αγριοντοματιά, τα οποία θέλουν πολλή προσοχή μια και είναι δηλητηριώδη και θα τα βρείτε στις ίδιες ακριβώς περιοχές που αναπτύσσεται και το βλήτο.
Οι γιαγιάδες συμβουλεύουν:
Τα χόρτα που τρώγονται έχουν γάλα στη ρίζα τους.
Ότι είναι καθιστό τρώγεται.
Να προτιμάτε τα καθιστά χόρτα και όχι τα όρθια.
Κάποια είδη χόρτων είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Αν μαζι με τα βλήτα υπάρχει και το λεγόμενο λαϊκά « διαβολόχορτο », και καταναλωθεί μπορεί να προκαλέσει ατροπικό φαινόμενο δρώντας πάνω στο νευρικό σύστημα. Το διαβολόχορτο είναι όρθιο χόρτο με άσπρο λουλούδι και φύλλο που μοιάζει με πλατανόφυλλο σε αντίθεση με το βλήτο που έχει φύλλωμα λείο στα άκρα του και όχι δαντελωτό. Συνήθως μαζί με τα βλίτα μαζεύουν ένα χόρτο που λέγεται στίφνος και τα μαγειρεύουν μαζί. 
Διαβολόχορτο
Κουτόχορτο έφαγες; 
Συνηθισμένη και η βρισιά. Α ρε Βλίτο! 
Για ποιο λόγο όμως το βλήτο έχει ταυτιστεί με την αποχαύνωση και τη βλακεία;

Οφείλεται στο γεγονός ότι αν από το αφέψημα που προέρχεται από το σπόρο του, πιεις και δεύτερη κούπα, τότε έχει παρενέργειες στην αντίληψη. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές τα χόρτα αυτά και ιδιαίτερα το ζουμί τους περιέχουν απροσδιόριστες προς το παρόν ουσίες που προκαλούν παροδική μείωση της αντίληψης, εξ ου και ο χαρακτηρισμός « βλήτο» για κάποιους ανθρώπους. Ο χαρακτηρισμός «δεν τρώω κουτόχορτο», στο βλήτο αναφέρεται. Επίσης είναι τοξικό για πολλά ζώα όπως πρόβατα, γουρούνια κ.α.
Καλό είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες και ειδικά το ζουμί.

Συνταγές
Η ''κλασική συνταγή'' για μία υπέροχη καλοκαιρινή σαλάτα:
ΥΛΙΚΑ:

-1 κιλό βλίτα καθαρισμένα,
-2 μέτριες πατάτες,
-3 μικρά κολοκυθάκια,
-Λάδι,
-Λεμόνι,
-Αλάτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε τα βλίτα από τα σκληρά κοτσάνια και πετάμε τα κίτρινα φύλλα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες (αν έχουμε μικρές ακόμα καλύτερα) και τα κολοκυθάκια κομμένα στη μέση (αν είναι μικρά – ολόκληρα).
Μόλις μαλακώσουν λίγο, ρίχνουμε τα βλίτα. Ανακατεύουμε ελαφρά,  ρίχνουμε αλάτι και αφήνουμε τα βλίτα να βράσουν έως ότου να μαλακώσουν καλά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε περιχύνοντας τα με λάδι και λεμόνι (εναλλακτικά, εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε αντί για λεμόνι, ξύδι).

Τρώγονται ακόμα πιο ωραία όταν είναι κρύα (από το ψυγείο).

Διαβάστε επίσης

Γιατί το μέλι έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας;



της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής  βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση κάποιων επιπλοκών της παχυσαρκίας φαίνεται να έχει, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, το μέλι!
Κι αυτό γιατί η κατανάλωση 15 gr μελιού την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης συγκριτικά με γλυκαντικές ουσίες με την ίδια περιεκτικότητα σε γλυκόζη.
«Τα ευρήματα της εξάμηνης αυτής μελέτης έδειξαν ότι  η  καθημερινή κατανάλωση μελιού ίσως να καθυστερεί ή να προλαμβάνει την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη, την διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα κορίτσια», ανέφερε η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Στη μελέτη, την οποία πραγματοποίησε το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε στο 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, συμμετείχαν 30 υγιή παχύσαρκα κορίτσια μέσης ηλικίας 11,5 χρόνων με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από την  90η  θέση.
«Στόχος της μελέτης, όπως  διευκρίνισε η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, ήταν να εξεταστεί επιστημονικά η επίδραση που έχει το μέλι συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης σε παχύσαρκα παιδιά».

ΦΑΡΜΑΚΟ  ΤΟ   ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τις διαιτητικές, βιολογικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η θερμιδική, αντιβακτηριδιακή αλλά και αντιοξειδωτική του δράση, το κατατάσσει σε μια από τις σημαντικότερες γλυκαντικές ουσίες που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
 Τα αποτελέσματα διαφόρων παρεμβατικών μελετών σε ενήλικες έδειξαν ότι το μέλι έχει μικρότερη επίδραση στην αύξηση της γλυκόζης πλάσματος και ινσουλίνης ορού, ενώ επιπρόσθετα έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
   Η χημική σύνθεση του μελιού ποικίλει από είδος σε είδος. Τα συστατικά που περιέχει είναι:
➔ Κύρια στοιχεία: Νερό 17%, Γλυκόζη 31%, Φρουκτόζη 38%, Μαλτόζη 7.5%, Σακχαρόζη 1.5 %, άλλα Ζάχαρα περίπου 12%.
 Δευτερεύοντα στοιχεία: Οξέα, Ένζυμα, Βιταμίνες, και άλλους Αντιβιοτικούς παράγοντες.
 Βιταμίνες: A, Β2, B3, Β6, Β3, C, K, Βιοτίνη, Φολικό οξύ.
 Μεταλλικά άλατα: Ασβέστιο, Νάτριο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Χλώριο, Φώσφορο, Θείο, Ιώδιο, Αργίλιο, Βόρειο, Χρώμιο, Χαλκός, Λίθιο, Νικέλιο, Μόλυβδο.
Τα ζάχαρα του μελιού συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη εμπορίου παρουσιάζουν την εξής διαφορά, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για την υγεία: Η φρουκτόζη του μελιού απορροφάται στο αίμα με ενεργητική απορρόφηση, δηλαδή μεταφορείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων των λαχνών του εντερικού σωλήνα συλλαμβάνουν τα μόρια φρουκτόζης και τα μεταφέρουν μέσα στα κύτταρα. Έτσι η ταχύτητα απορρόφησης της φρουκτόζης καθορίζεται από την διαθεσιμότητα του χημικού μεταφορέα, γίνεται με βραδύτερο ρυθμό και δεν προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης.
Αντίθετα η απορρόφηση της κοινής ζάχαρης μετά την πέψη της γίνεται μέσω ώσμωσης. Έτσι η γλυκόζη εισέρχεται με ταχύτητα και υψηλή συγκέντρωση στο αίμα, και προκαλεί την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ  ‘ΕΠΙΔΗΜΙΑ’ Η  ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, και ο όρος ‘επιδημία’ χρησιμοποιείται συχνά στις μέρες μας για να περιγράψει την δραματική αύξηση της συχνότητας της.
 Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%. Δεδομένου ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100,000 γεννήσεις τον χρόνο, σε 18 χρόνια (από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση) θα έχουμε 1,800,000 παιδιά και εφήβους! Με βάση αυτά τα δεδομένα, αυτή τη χρονική στιγμή, 600,000 παιδιά και έφηβοι (30% του 1,800,000) είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα!
Η παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία οδηγεί σε παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή. Η δραματική αύξησή της  είναι στενά συνδεδεμένη με την αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας ενηλίκων.

Οι συνήθεις επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι:

 καρδιαγγειακά προβλήματα
 υπέρταση
  υπερλιπιδαιμία
  διαταραχές του ενδοθηλίου
  ινσουλινοαντοχή
  διαβήτης τύπου 2
Ευθύνεται επίσης για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας. Για τους λόγους αυτούς η παχυσαρκία θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές απειλές της δημόσιας υγείας τόσο στην χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

www.echarmandari.gr 
www.childhood-obesity.gr

Διαβάστε επίσης

35χρονη στις ΗΠΑ πέθανε από υδρική δηλητηρίαση, πίνοντας υπερβολικά πολύ νερό πολύ γρήγορα.

35χρονη στις ΗΠΑ πέθανε από υδρική δηλητηρίαση, πίνοντας υπερβολικά πολύ νερό πολύ γρήγορα

medlabnews.gr iatrikanea

Μια μητέρα δύο παιδιών από την Ιντιάνα κατέρρευσε και πέθανε από υδρική δηλητηρίαση - μια σπάνια συνέπεια της υπερβολικής και γρήγορης κατανάλωσης νερού. Η 35χρονη φέρεται να είπε στην οικογένειά της ότι ένιωθε ότι δεν μπορούσε να πιει αρκετό νερό για να νιώσει κορεσμό.

Η Ashley Summers βρισκόταν στη λίμνη Freeman με τον σύζυγό της και τις δύο μικρές κόρες της το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου, όταν άρχισε να αισθάνεται έντονα αφυδατωμένη.

"Κάποιος είπε ότι ήπιε 4 μπουκάλια νερό μέσα σε 20 λεπτά", δήλωσε ο αδελφός της.

Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού της οικογένειας, η μητέρα άρχισε να αισθάνεται ότι δεν μπορούσε να πιει αρκετό νερό.

Η Summers παραπονέθηκε ότι αισθανόταν ζαλισμένη και είχε επίμονο πονοκέφαλο.

Η 35χρονη βρισκόταν στη λίμνη με τον σύζυγο και τις δύο κόρες της όταν άρχισε να αισθάνεται άσχημα.

"Η αδελφή μου, η Holly, μου τηλεφώνησε και ήταν ένα απόλυτο ράκος. Έλεγε η Ashley είναι στο νοσοκομείο. Έχει πρήξιμο στον εγκέφαλο, δεν ξέρουν τι το προκαλεί, δεν ξέρουν τι μπορούν να κάνουν για να το περιορίσουν και δεν φαίνεται καλά", είπε ο αδερφός της.

Αφού επέστρεψε από το ταξίδι, η Summers λιποθύμησε στο γκαράζ της πριν μεταφερθεί στο IU Health Arnett Hospital.

Δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις της και οι γιατροί είπαν στην οικογένειά της ότι πέθανε από υδρική δηλητηρίαση.

Τι είναι η υδρική δηλητηρίαση;

Η υδρική δηλητηρίαση εμφανίζεται όταν καταναλώνεται υπερβολική ποσότητα νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα ή αν τα νεφρά κατακρατούν υπερβολική ποσότητα νερού λόγω υποκείμενων παθήσεων.

Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν αίσθημα γενικής αδιαθεσίας καθώς και μυϊκές κράμπες, πόνο, ναυτία και πονοκεφάλους.

Ο Dr. Blake Froberg, τοξικολόγος του νοσοκομείου, δήλωσε ότι αυτή η σπάνια αιτία θανάτου είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή αν κάποιος εργάζεται σε εξωτερικό χώρο ή γυμνάζεται συχνά.

"Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν κάποιον να κινδυνεύει περισσότερο από αυτό, αλλά το βασικό θέμα είναι ότι έχετε πολύ νερό και όχι αρκετό νάτριο στο σώμα σας", δήλωσε ο Froberg, σημειώνοντας αργότερα ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να πίνουν πράγματα που έχουν ηλεκτρολύτες, νάτριο και κάλιο.

Η Summers ήταν δωρητής οργάνων και μπόρεσε να δωρίσει την καρδιά, το συκώτι, τους πνεύμονες, τους νεφρούς και μέρος του  οστικού της ιστού, σώζοντας τελικά άλλες πέντε ζωές, δήλωσε η οικογένειά της.

Πηγή: nypost.com

Διαβάστε επίσης

Παιδί κόντεψε να πεθάνει πίνοντας πάρα πολύ νερό. Τι μπορεί να πάθετε πίνοντας πολλά ποτήρια νερό σε λίγη ώρα;(video)

Προειδοποίηση Παπαδόπουλου για μεγάλο σεισμό. «Σεισμική άπνοια» στην Ελλάδα από το 2021

 

medlabnews.gr 

 Για «σεισμική άπνοια» έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τονίζοντας πως αποτελεί δείγμα ότι το γεωδυναμικό σύστημα συσσωρεύει ενέργεια.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook, σημείωσε ότι από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε σεισμική άπνοια, κάτι που σημαίνει ότι «το γεωδυναμικό σύστημα συσσωρεύει ενέργεια».

«H σεισμική άπνοια στην Ελλάδα συνεχίζεται από τα τέλη του 2021. Δείκτης ότι το γεωδυναμικό σύστημα συσσωρεύει ενέργεια. Τα μελτέμια (οι ετήσιοι άνεμοι κατά τον Αριστοτέλη), πάντα εδώ, κάθε καλοκαίρι. Ασφαλής δείκτης του κλίματος της Ελλάδας από την αρχαιότητα», γράφει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Οι προβλέψεις Ολλανδού ερευνητή

Λίγο καιρό πριν σε τρομακτικές προβλέψεις είχε προχωρήσει και ο Ολλανδός ερευνητής Frank Hoogerbeets.

Με ανάρτηση στο Facebook, προειδοποιούσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην περιοχή των Δωδεκανήσων και γενικότερα στον ελλαδικό χώρο, μετά από τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Τσανάκαλε.

«Η Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Ενώ στην Ελλάδα γίνονται σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ ανά 2 χρόνια, δεν έχει σημειωθεί τέτοια δόνηση από το 2021. Τελευταία φορά που τα Δωδεκάνησα είχαν μεγάλο σεισμό ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», είχε γράψει ο Hoogerbeets.

Σε δεύτερη ανάρτησή του μάλιστα εφιστά την προσοχή των Ελλήνων πολιτών λέγοντας: «Να είσαι προσεκτικοί. Ένας ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή είναι πιθανός».

Τι απαντά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στις προβλέψεις Ολλανδού ερευνητή;

Τις τοποθετήσεις του Ολλανδού ερευνητή, που προβλέπει τους σεισμούς με βάση τις κινήσεις των πλανητών, δεν άφησε αναπάντητες ο γνωστός σεισμολόγος και καθηγητής, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος αποκαλώντας τον «ερασιτέχνη του Διαδικτύου».

«Τα στοιχεία της δήθεν πρόβλεψης είναι γενικά και αόριστα» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος και εξηγεί ότι «δεν έχουμε δει πουθενά ούτε τα χαρακτηριστικά της μεθόδου ούτε τους υπολογισμούς».

Μάλιστα, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα και να καθησυχάσει του πολίτες επισημαίνει ότι: «Στην αστρονομία υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι ερασιτέχνες. Στη σεισμολογία ουδείς».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Δήθεν πρόβλεψη σεισμού από Ολλανδό ερευνητή.

1. Ερευνητής δεν είναι. Είναι ερασιτέχνης που βγαίνει στο διαδίκτυο και γράφει ό,τι θέλει. Στην αστρονομία υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι ερασιτέχνες. Στη σεισμολογία ουδείς.

2. Τα στοιχεία της δήθεν πρόβλεψης είναι γενικά και αόριστα.

3. Η μέθοδος της δήθεν πρόβλεψης βασίζεται, λέει, στις κινήσεις των πλανητών. Πουθενά δεν έχουμε δει τα χαρακτηριστικά της μεθόδου και τους υπολογισμούς.

4. Είχε, λέει, προβλέψει το σεισμό της Τουρκίας το 2023. Ανακριβές!

Συμπέρασμα, αναξιόπιστη ιστορία».


Σεισμός τώρα 3,5 Ρίχτερ αισθητός σε πολλές περιοχές της Αθήνας



Πηγή: medlabnews.gr

Ασημένιο ο Απόστολος Χρήστου στα 200μ ύπτιο. Δάκρυσε στην απονομή

 medlabnews.gr

Ο Απόστολος Χρήστου έφερε το δεύτερο μετάλλιο της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο Έλληνας πρωταθλητής έχασε στο νήμα το χρυσό μετάλλιο από τον Ούγγρο Κος.

Ο κολυμβητής του Παναγιώτη Βελέντζα είχε γράψει ήδη ιστορία, καθώς εξασφάλισε την παρουσία του σε δεύτερο τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και έγινε μόλις ο δεύτερος Έλληνας στην ιστορία που το καταφέρνει, με πρώτο τον Σπύρο Γιαννιώτη.

Ο Χρήστου έκανε μια εκπληκτική κούρσα και ήταν επικεφαλής από την αρχή μέχρι τα τελευταία μέτρα εκεί όπου τον ξεπέρασε ο Ούγγρος κολυμβητής.

Θυμίζουμε ότι ο Χρήστου πραγματοποίησε μία σπουδαία εμφάνιση στον τελικό των 100μ. ύπτιο και τερμάτισε στην τέταρτη θέση, χάνοντας το μετάλλιο για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου.

Η κατάταξη:

Ο Απόστολος Χρήστου λύγισε και βούρκωσε τη στιγμή της απονομής του ασημένιου μεταλλίου που κατέκτησε στα 200μ. ύπτιο.

Με συγκίνηση που τον κατέκλυζε, ο Έλληνας πρωταθλητής ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, κάνοντας ολόκληρη την Ελλάδα περήφανη.

BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει: Ενισχύεται με δύο νέα Μέλη από τον κλάδο της υγείας

BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει: Ενισχύεται με δύο νέα Μέλη από τον κλάδο της υγείας

medlabnews.gr iatrikanea

Το BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει, η πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες» για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού, ενισχύεται με δύο νέα Μέλη: την AbbVie, την 3η μεγαλύτερη βιοφαρμακευτική εταιρεία, παγκοσμίως, με εκτεταμένη δραστηριότητα στην Έρευνα & Ανάπτυξη και με ένα από τα πιο ισχυρά και καινοτόμα χαρτοφυλάκια και τον ηγέτη στον τομέα των ιατρικών τεχνολογιών και υπηρεσιών υγείας, Όμιλο SOFMEDICA.

Τα δύο Μέλη, με μεγάλη παρουσία στον κλάδο της υγείας, έρχονται να ενδυναμώσουν περαιτέρω την αποστολή της Πρωτοβουλίας και να προσφέρουν ευκαιρίες επιστροφής και επαγγελματικής ανέλιξης στους Έλληνες της διασποράς, μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στις δράσεις της Πρωτοβουλίας, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το πρόγραμμα BrainReGain Mentoring και την υπηρεσία BrainGain JOBS με την προώθηση περισσότερων θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κεσεντές, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας BrainReGain, καλωσορίζοντας τα νέα Μέλη δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την AbbVie και τον Όμιλο SOFMEDICA ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της υγείας, προσφέροντας πολύτιμες ευκαιρίες για την επιστροφή και εξέλιξη των Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας. Ο τομέας της υγείας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας αλλά και εν γένει της ποιότητας ζωής στη χώρα μας, και η εξειδίκευση που φέρνουν μαζί τους οι επαναπατριζόμενοι Έλληνες μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και την καινοτομία στη χώρα μας. Η ένταξη των δύο νέων Μελών μας θα ενισχύσει τις δυνατότητες παρέμβασης της Πρωτοβουλίας μας στον κλάδο της υγείας με την ανάπτυξη ενός δικτύου μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας με στόχο την υποστήριξη των επαγγελματιών του κλάδου».

Η κα Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, AbbVie, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα, ως brain regainer και η ίδια, μετά από μία πολυετή επαγγελματική διαδρομή σε 20 χώρες δήλωσε για τη συνεργασία: «Η σύμπραξη και η στήριξη του έργου της Πρωτοβουλίας BrainReGain, για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελληνίδων και Ελλήνων, είναι μία στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα για την AbbVie.  Μέσω της συνεργασίας με τους συνεργάτες της Πρωτοβουλίας και με την πολιτεία, θέλουμε να συμβάλουμε, έμπρακτα, με ουσιαστικές δράσεις και γνώσεις, στον μετασχηματισμό και στην εδραίωση της Ελλάδας ως ένα σύγχρονο, εξωστρεφές ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο επενδύει στην ανάπτυξη, στις ίσες ευκαιρίες και στην ευημερία των πολιτών. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη θετική διαφορά στον τομέα της Υγείας, δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας. Η αξιοποίηση νέων ιδεών, σύγχρονων τεχνολογιών και καλύτερων πρακτικών που μπορούν να συνεισφέρουν οι συμπατριώτες μας από την εμπειρία τους στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με το υπάρχον ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, αποτελούν το ‘κλειδί’ για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών, προσφέροντας πρόσβαση σ’ ένα σύστημα υγείας, ισάξιο με αυτό που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες».

Ο κ. Γεώργιος Σοφιανός, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου SOFMEDICA, αναφέρει: «Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία BrainReGain, τη σημαντικότερη προσπάθεια στην Ελλάδα για την αναστροφή του φαινομένου  «διαρροής εγκεφάλων»  που έχει προφανείς επιπτώσεις και στον τομέα της υγείας στη χώρα μας. Συνεργαζόμενος με την BrainReGain, ο Όμιλος SOFMEDICA σκοπεύει να αξιοποιήσει αφενός το διεθνές του δίκτυο  και αφετέρου τις μακροχρόνιες συνεργασίες του με τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας προκειμένου να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων επαγγελματιών υγείας που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό και κατόπιν να καταστήσει όσο το δυνατόν ομαλότερο τον επαναπατρισμό τους. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία τους είναι ανεκτίμητες για την ενίσχυση του συστήματος υγείας μας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, αλλά και για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των μελών του BrainReGain, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο πάλλον και καινοτόμο περιβάλλον στοχεύοντας στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών υγείας σε όσους περισσότερους Έλληνες».

Tην Πρωτοβουλία BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει απαρτίζουν, συνολικά, 48 εταιρείες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι οποίες εκπροσωπούν τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους όπως της Βιομηχανίας, της Τεχνολογίας, του Τουρισμού, των Κατασκευών, του Λιανικού Εμπορίου, της Ναυτιλίας, της Υγείας, των Νομικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, της Εκπαίδευσης: Αθηναϊκή Ζυθοποιία, AbbVie, Accenture, Aegean Airlines, Athens International College,AIMS International, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Corinth Pipeworks, COSMOTE, ΔΕΗ, Deloitte Greece, ΕΥΔΑΠ, Edenred, ElvalHalcor, Εrnst & Young, eShare, Eurobank, Euroconsultants, (Όμιλος) FOURLIS, Grant Thornton, Hellenic Cables, HELLENiQ ENERGY, INTERAMERICAN, Kyklades Maritime Corporation, METRO, Microsoft, Nestle, NETCOMPANY, Ogilvy, OTIS, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, POTAMITIS VEKRIS, Quest Group, Όμιλος Εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες», SALFO Engineering & Management Consultants, Sani / Ikos Group, SOFMEDICA, TITAN, Τράπεζα της Ελλάδος, TEMES, TUV Austria Hellas, Όμιλος ΥΓΕΙΑ, Υπερταμείο, Upstream, Vodafone Ελλάδας, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών και Xerox Hellas.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Πρωτοβουλίας BrainReGain  και τα κοινωνικά δίκτυα.

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων