MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Χιλιάδες ασφαλισμένοι απλήρωτοι για γυαλιά οράσεως

Στην αναμονή είναι 300.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι περιμένουν να λάβουν αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ για τα γυαλιά που έχουν αγοράσει αλλά και για ειδικές θεραπείες που έχουν κάνει.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επικίνδυνο για την υγεία της καρδιάς μας.



Οι ατμιστές φαίνεται να είναι πιθανότερο να έχουν καρδιακά προβλήματα συγκριτικά με άτομα που δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα και θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Δημήτρης Λώλας: Ο 18χρονος Έλληνας «Αϊνστάιν» που σαρώνει τα βραβεία στα Μαθηματικά!

Μία μεγάλη… συλλογή από χρυσά βραβεία στα Μαθηματικά έχει συγκεντρώσει ήδη ο 18χρονος μαθητής της Γ’ Λυκείου στα Τρίκαλα, Δημήτρης Λώλας, ο οποίος ήδη θεωρείται «αστέρι» στους κόλπους της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του πάθος στην ζωή. Αυτό που έχουμε να κάνουμε εάν δεν το έχουμε βρει ήδη, είναι απλά να το ανακαλύψουμε για λογαριασμό μας. Ο μαθητής Λυκείου στα Τρίκαλα όμως, ο Δημήτρης Λώλας, το έχει ανακαλύψει και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια.

Το δικό του λοιπόν πάθος στη ζωή του είναι τα Μαθηματικά και οι φορές που έχει διακριθεί σε αυτά δεν είναι λίγες…

Οι αμέτρητες διακρίσεις του

Μέχρι στιγμής έχει δύο Ολυμπιακά μετάλλια στα Μαθηματικά, αρκετά χρυσά σε ελληνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, πολλά βραβεία και διακρίσεις.

Παράλληλα, συμμετέχει από την Α’ Γυμνασίου ανελλιπώς σε όλους τους διαγωνισμούς και πάντα επιστρέφει με βραβείο.

Ο Παναγιώτης Λώλας, ο μεγαλύτερος αδελφός του Δημήτρη

«Ήταν λίγο αναπόφευκτο όλο αυτό με εμένα. Ο αδελφός μου διάβαζε συνέχεια Μαθηματικά και έλυνε ασκήσεις. Κάπως έτσι και εγώ αγάπησα τα Μαθηματικά», αποκάλυψε ο Δημήτρης

Προετοιμάζεται φέτος για τις Πανελλήνιες… μόνος του!

Ο 18χρονος μαθητής λοιπόν, μελετά για τις Πανελλαδικές χωρίς να πηγαίνει σε κάποιο φροντιστήριο ή να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, αφού ειδικά στα Μαθηματικά ο ίδιος βοηθά τους φίλους και τους συμμαθητές του όταν δυσκολεύονται!

Έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο του… Κέιμπριτζ

Ο Δημήτρης έχει γίνει ήδη δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Μάλιστα, στο εν λόγω Πανεπιστήμιο έχει εξασφαλίσει ένα διδακτορικό 5 ετών στον τομέα των Μαθηματικών και των Οικονομικών, με όλα τα δίδακτρα πληρωμένα, καθώς και ένα χρηματικό ποσό για τη διαβίωσή του.

Αναμένει απαντήσεις και από αμερικανικά πανεπιστήμια

Ωστόσο, περιμένει απαντήσεις και σε αιτήσεις που έχει στείλει σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Εάν γίνει δεκτός και σε κάποιο από τα αμερικανικά πανεπιστήμια κιόλας, θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί κοντά στον αδελφό του, τον Παναγιώτη, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε τις σπουδές του με πλήρη υποτροφία στο στα Μαθηματικά στο ΜΙΤ και συνεχίζει με διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια..

«Μακάρι να καταφέρω να πάω στην Αμερική. Έχω μείνει τρεις μήνες για ένα σεμινάριο Μαθηματικών και θα ήθελα πολύ να σπουδάσω στη μακρινή ήπειρο», ανέφερε ο Έλληνας «Αϊνστάιν», όπως τον αποκαλούν. .

Η αξία της επιστήμης των Μαθηματικών για την ζωή


«Τα Μαθηματικά για μένα είναι μια σπουδαία επιστήμη, που σε βοηθά να αντιληφθείς τον κόσμο. Μπορείς να εξηγήσεις διάφορα φυσικά φαινόμενα, να καταλάβεις καλύτερα πράγματα που γίνονται γύρω σου», σημείωσε ο 18χρονος.

Τι κάνει στον ελεύθερο του χρόνο

Όπως προαναφέραμε, τα Μαθηματικά είναι το πάθος του, οπότε ακόμα και στον ελεύθερο του χρόνο, εκείνος ασχολείται με αυτά.

Έτσι, αγοράζει βιβλία Μαθηματικών και βοηθήματα από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και αρέσκεται στο να λύνει δύσκολες ασκήσεις.

Εντούτοις έχει και άλλα ενδιαφέροντα: παίζει μπάσκετ, πηγαίνει γυμναστήριο, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες, σερφάρει στο Διαδίκτυο, βγαίνει με τους φίλους του.

Τι δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου του

«Είμαστε υπερήφανοι που τον έχουμε στο σχολείο μας. Είναι ένας άριστος μαθητής και στα Μαθηματικά ξεφεύγει από το επίπεδο του σχολείου, είναι στην ίδια θέση με έναν φοιτητή Πανεπιστημίου. Είναι επίσης ένα καλό παιδί, που δεν έχει δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα.», δήλωσε ο διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» στα Τρίκαλα, Δημήτρης Μανάκος.

Η απάντηση του αλεξιπτωτιστή που τραγούδησε το «Μακεδονία ξακουστή»

Με μία ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο αλεξιπτωτιστής Μανώλης Μπούχλης, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με την κίνησή του να βγάλει βίντεο με τον εαυτό του να τραγουδά το «Μακεδονία ξακουστή» ενώ έπεφτε με αλεξίπτωτο, απάντησε σε όσους του στέλνουν μηνύματα.

Ιπποκράτειο: Έπεσε το ασανσερ του Νοσοκομείου και τραυματίστηκε γιατρός (video)

Ατύχημα στο Ιπποκράτειο της Αθήνας, όταν το ασανσέρ του όροφου κτιρίου έπεσε με αποτέλεσμα να τραυματισθεί γιατρός.

Συγκρότηση σε Σώμα του νέου Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. Πρόεδρος ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Συγκρότηση σε Σώμα

του νέου Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.


Σήμερα, 16-3-2019 συγκροτήθηκε σε Σώμα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Κατόπιν αυτών, το Προεδρείο του Π.Ι.Σ. αποτελείται από:

            Πρόεδρος:                      ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ

            Α΄Αντιπρόεδρος:            ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

            Β' Αντιπρόεδρος:           ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

            Γενικός Γραμματέας:   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

            Ταμίας:                           ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ

Μέλη: ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ ΧΑΡΗΣ, ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ, ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΑΠΑΝΔΡΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΨΑΛΤΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

           
Tο νέο Δ.Σ. προτίθεται να αναλάβει άμεσα σημαντικές πρωτοβουλίες για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν τον Ιατρικό κλάδο και τα θέματα Δημόσιας Υγείας της χώρας.


Γ. Μπαμπινιώτης: Καίριο λάθος ενδεχόμενη διδασκαλία «μακεδονικής» γλώσσας

Αντιδράσεις και νέο κύκλο συζητήσεων έχει προκαλέσει το αίτημα του σλαβόφωνου  κόμματος του  "Ουράνιου Τόξου", στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για εισαγωγή "μακεδονικών" στο πρόγραμμα σπουδών του. 

Κώστας Χατζηλάκος: Πατέντα από 94χρονο Έλληνα: Ρεύμα από τα κύματα της θάλασσας

Mια απίστευτη εφεύρεση ενός … 94χρονου Έλληνα υπόσχεται να αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα στη χώρα καθώς υπόσχεται την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα κύματα της θάλασσας.

Η παγκόσμια νεολαία διαδηλώνει σήμερα για το κλίμα

«Το 2050 εσείς θα έχετε πεθάνει, εμείς όχι»: η νεολαία ολόκληρου του κόσμου καλείται να διαδηλώσει σήμερα για να ζητήσει από τους ενηλίκους ισχυρές δράσεις για το κλίμα, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς κινητοποίησης εμπνευσμένης από την έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Ο Θεσσαλονικιός που πουλάει ελαιόλαδο με φύλλα χρυσού σε Ιαπωνία, Ντουμπάι και Αγγλία!



Το μπουκάλι του ελαιολάδου έχει μπει στο Hall of Fame for Design, στο Σικάγο, έχει κερδίσει βραβεία και διακρίσεις, ενώ αυτή την ώρα κάνει sold out σε Κορέα, Ντουμπάι, Ιαπωνία, Μύκονο και Αγγλία…
Ο 32χρονος Γιάννης Τσαπανίδης, είναι από την Θεσσαλονίκη και έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική. Σαφώς, αυτό που σπούδασε δεν έχει άμεση σχέση με το ελαιόλαδο με φύλλα χρυσού 24 καρατίων που παράγει και τον πρώτο κιόλας χρόνο κυκλοφορίας έκανε sold out. Ωστόσο, μεγάλωσε μέσα σε ελαιώνες, καθώς η οικογένεια του είχε εκτάσεις με ελιές στην Χαλκιδική. Το ίδιο και η σύζυγος του, που γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο. Στην Λεπτοκαρυά, όπου είναι η «έδρα» του MYST,  διατηρούσαν ελαιώνες οι γονείς της, στους πρόποδες του Ολύμπου. Οπότε ήταν αναπόφευκτο, να μην ασχοληθούν με την ελαιοπαραγωγή, πόσο μάλλον όταν έχουν μια ιδιαίτερη ιδέα…
Τι είναι το MYST
Η εταιρεία που δημιούργησε ο Γιάννης Τσαπανίδης ονομάζεται «MYST» και έχει δυο προϊόντα το «Myst Gold» και το «Myst Pure».
Το περίφημο «Myst Gold», περιέχει 500 ml γνήσιου εξαιρετικού ελαιόλαδου που μέσα υπάρχει 0,1 γραμμάρια βρώσιμου χρυσού 24 καρατίων, όσο δηλαδή επιτρέπει ο παγκόσμιος διατροφικός νόμος.  Ο χρυσός μέσα στο ελαιόλαδο φαίνεται σαν μικρά χρυσά φύλλα και δίνει μια λαμπερή όψη. Η τιμή του «είναι γύρω στα 80 ευρώ. Ωστόσο είναι αναλόγως που θα το βρεις. Για παράδειγμα στο Ντουμπάι το πουλάνε 210 ευρώ» αναφέρει ο Γιάννης Τσαπανίδης.
«Πάνω στην ζυγαριά, μετράμε τον χρυσό και μόλις πάει στο 0,1, τοποθετούμε το χρυσό μέσα στο μπουκάλι με τσιμπιδάκι. Η διαδικασία γίνεται σε κάθε μπουκάλι ξεχωριστά ένα – ένα. Είναι χρονοβόρα η διαδικασία, να τοποθετήσεις το χρυσό σε ένα – ένα μπουκάλι. Για αυτό τον λόγο είναι και ακριβό, καθώς υπάρχουν ιδιαίτερα έξοδα.» δηλώνει ο Γιάννης Τσαπανίδης.
Ωστόσο, υπάρχει και το «Myst Pure», που δεν περιέχει χρυσό και είναι σε χαμηλότερη τιμή.
Ο χρυσός δεν έχει γεύση στο ελαιόλαδο, παρα μόνο δίνει την λάμψη του. «Θεωρώ ότι είναι ένα στοιχείο ο χρυσός που τραβάει πολύ την προσοχή. Νομίζω ότι κάποιος που θα το δει, θα πάει να το πάρει. Ενώ, αν κάποιος «ξενίσει» με το χρυσό, θα πάρει το λευκό μπουκάλι, χωρίς το χρυσό» λέει ο 32χρονος.
Πως του ήρθε η ιδέα: Η φιλοσοφία του Ομήρου
Όπως αναφέραμε, ο Γιάννης Τσαπανίδης, πάντα είχε επαφή με την ελαιοπαραγωγή. Η ιδέα όμως να πραγματοποιήσει το όνειρο του και μια καινούρια δικιά του παραγωγή του ήρθε το 2014. Όπως ομολογεί ο ίδιος, για την ιδέα ελαιόλαδου με χρυσό, εμπνεύστηκε από τον Όμηρο…
«Ο Όμηρος είχε πει ότι το ελαιόλαδο, είναι ο «υγρός χρυσός» μας. Αυτό που εμένα μου είχε μείνει και πάνω σε αυτήν την έκφραση, μου ήρθε η ιδέα. Έτσι αποφασίσαμε να βάλουμε ψήγματα χρυσού στο λάδι, για να δώσουμε έμφαση στην φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων» αναφέρει ο Γιάννης Τσαπανίδης.
Το πρώτο που έκανε, ήταν μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για να δει αν υπάρχει κάτι παρόμοιο. Εκεί είδε, πως το είχαν σκεφτεί νωρίτερα σε μια εταιρεία της Κροατίας…
«Πριν ξεκινήσω εγώ, είδα ότι υπήρχε μια εταιρεία από την Κροατία, η Golden Olive Oil. Δεν σου κρύβω ότι λίγο ξενέρωσα, όταν είδα ότι υπήρχε ήδη η ιδέα μου. Ωστόσο, είδα ότι έβγαζαν μόνο 444 μπουκάλια και κόστιζαν πάνω από 1.000 ευρώ το καθένα. Αυτό με έκανε να μην σταματήσω και να συνεχίσω, καθώς εμείς δεν θέλαμε να βγάλουμε κάτι τόσο ακριβό» εξιστορεί ο Γιάννης Τσαπανίδης.
Ο Γιάννης Τσαπανίδης, παρουσίασε δημόσια την ιδέα του το 2016. Μέχρι να προλάβει να βγάλει την πρώτη παραγωγή, σαφώς είδε και μερικούς Έλληνες, να ασχολούνται με το συγκεκριμένη ιδέα.
Χρειάστηκε τρία χρόνια προετοιμασίας για να βγει το μπουκάλι στην αγορά
Η ιδέα για το προϊόν άρχισε να του «τρώει» το μυαλό το 2014, όμως η πρώτη παραγωγή κυκλοφόρησε, μετά από τρία χρόνια, το 2017, καθώς υπήρχε ένα μακρύ «ταξίδι» στην δημιουργία του βραβευμένου μπουκαλιού.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. «Το 2012 έφυγα Σουηδία να δουλέψω ως αρχιτέκτονας. Για καλή μου τύχη γνώρισα κάποιους ανθρώπους εκεί, που είχαν ένα Σουηδικό «founding», στο οποίο παρουσίασα την ιδέα μου τον Σεπτέμβρη του 2014 και τον Οκτώβρη τον χρηματοδότησαν» αναφέρει ο ιδρυτής του MYST.
Από την στιγμή που χρηματοδοτήθηκε η ιδέα του, άρχισε να ψάχνει για το καλύτερο τρόπου που θα μπορούσε να βγει το προϊόν στην αγορά. Ήθελε να δημιουργήσει ένα «δοχείο για την «ψυχή» του ελαιόλαδου», όπως λέει.
«Ήταν όνειρο ζωής να γίνει με τους καλύτερους» αναφέρει ο Γιάννης Τσαπανίδης, για τον σχεδιαστή του μπουκαλιού του MYST, Ιβάν Βένκοβ, έναν γλύπτη που έχει συνεργαστεί με τον οίκο Dior, YSL, ενώ έχει σχεδιάσει ακόμα και αυτοκίνητο.
«Ένα ταξίδι στην Σλοβακία, μετά από μια επικοινωνία που είχαμε, ήταν αρκετό για να τον συναντήσω. Του είπα ότι δεν θέλω ένα μπουκάλι που να φυλάει το ελαιόλαδο, αλλά θέλω ένα μπουκάλι που θα φυλάει την «ψυχή» του ελαιόλαδου. Τότε μου είπε ότι «βλέπω, πραγματικά ότι το πιστεύεις, ότι το θέλεις και αυτό με κάνει να θέλω να δουλέψω μαζί σου».
Έτσι ξεκίνησε ένας «αγώνας» τριών χρόνων για το τελικό αποτέλεσμα στο μπουκάλι. «Αρχικά είχα κάνει άλλες δοκιμές για μπουκάλια, με άλλους σχεδιαστές, αλλά δεν μου άρεσαν, τις πλήρωνα και τις άφηνα. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ, με τρώει αν δεν μου αρέσει κάτι στο έπακρο, δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια. Τέτοια είναι η κατάσταση μου…
»Αρχές 15 συναντήθηκε με τον Βένκοβ και κάναμε τα πρώτα σχέδια για το μπουκάλι. Χρειάστηκε τρία χρόνια για να βγει το μπουκάλι στην αγορά. Για τρία χρόνια δουλεύαμε πάνω στο μπουκάλι. Συνεργάστηκα με εταιρεία της Ιταλίας, ώστε να φτιάξουμε εξ αρχής το μπουκάλι από το 0. Μέχρι να βρούμε τα καλούπια, να ταιριάξουν όλα σύμφωνα με τα σχέδια, πέρασαν τρία χρόνια. Δεν ήθελα να πάρω ένα έτοιμο μπουκάλι και να έχω ένα ακόμα προσεγμένο λάδι».
Το MYST στο Hall of Fame for Design στο Σικάγο
Η προσπάθεια ήταν μεγάλη και ο χρόνος αρκετός. Ωστόσο, δικαιώθηκε και με πωλήσεις αλλά και με σημαντικές διακρίσεις.
Το MYST κέρδισε βραβείο για καλύτερο μπουκάλι στον κόσμο, στο Alpha Designs Awards, στην Αγγλία. Επίσης, ανάμεσα σε 7.000 νέες εταιρείες, βγήκε η πιο καινοτόμα εταιρία στον κόσμο για το 2017, στα Gama Inventions Awards.
Ενώ το πιο τιμητικό είναι, ότι το μπουκάλι του «ΜΥST», μπήκε στο Hall of Fame for Design στο Σικάγο.
«Όλα αυτά είναι δικαίωση. Έζησα και ζω μαγικές στιγμές. Την περσινή χρονιά το λάδι βγήκε sold out. Είναι μαγική σκέψη ότι εγώ θα φύγω κάποια στιγμή και το όνομα μου με το «MYST» θα είναι στο Hall of Fame for Design στο Σικάγο για πάντα…» αναφέρει ο Γιάννης Τσαπανίδης.
Από την Λεπτοκαρυά… σε Ντουμπάι, Κορέα, Ιαπωνία
Όπως αναφέραμε η «έδρα» παραγωγής του MYST είναι στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, στους πρόποδες του Ολύμπου. «Θεώρησα ότι είναι τέλειο να φτιάξουμε τους ελαιώνες στους πρόποδες του Ολύμπου, καθώς ο Όλυμπος είναι γνωστός σε όλον τον κόσμο. Όλα ξεκίνησαν με τον Όλυμπο και τον μύθο του…» δηλώνει ο ιδρυτής του MYST.
Σήμερα το «MYST» εξάγεται στο Ντουμπάι, στην Κορέα, την Ιαπωνία, την Αγγλία και την Σουηδία. Στην Ελλάδα, μπορείς να το βρεις μόνο στην Αθήνα και στη Μύκονο. Κυρίως, το βρίσκεις σε πεντάστερα ξενοδοχεία και σε εστιατόρια  που είναι βραβευμένα με Μισελέν.  
Ο Γιάννης Τσαπανίδης, έχει βάλει ένα συγκεκριμένο στόχο στην παραγωγή, που δεν θα ήθελε να ξεφύγει σε ποσότητα από αυτό. «Εμείς έχουμε βάλει σαν στόχο να έχουμε παραγωγή 6 τόνους ελαιόλαδο τον χρόνο, που σημαίνει 12.000 μπουκάλια».
Μια απορία που ίσως μπορεί να έχετε είναι γιατί δεν υπάρχει σε πολλά σημεία της Ελλάδας. «Το έφτιαξα καθαρά για εξαγωγές και τουριστικά σημεία. Ωστόσο υπάρχει και στην Αθήνα. Δεν έχω στόχους για νέες χώρες. Πάμε βήμα βήμα μαζί με την εταιρεία. Ψάχνουμε την κάθε χώρα, πριν κάνουμε επαφές για συνεργασία. Δεν δίνω εύκολα το προϊόν μου. Εκπαιδεύω πρώτα τον πελάτη μου, για το πως θα το πουλήσει. Είναι ένα προϊόν που έχω βάλει τέσσερα χρόνια από την ζωή μου, έχω βάλει τον καλύτερο εαυτό μου, έχω κουραστεί για αυτό και είναι κομμάτι μου, οπότε θέλω να είναι προσεγμένο όπου κι αν το δεις» αναφέρει σχετικά ο Γιάννης Τσαπανίδης.
«Δεν μου αρέσει η σπατάλη που γίνεται με το ελαιόλαδο στην Ελλάδα»
Ένας ακόμα λόγος που οδήγησε τον 32χρονο στην δημιουργία στο «MYST» με τα 500 ml, ήταν ότι ένιωθε πως υπάρχει άσκοπη σπατάλη στο ελαιόλαδο στην Ελλάδα.
«Έβλεπα από τους γονείς μια όχι τόσο καλή μεταχείριση στο λάδι. Παραδείγματος χάρη, η μητέρα μου, έφτιαχνε χωριάτικη, έβγαζε τον τενεκέ με το ελαιόλαδο από το ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη, έβαζε και το τοποθετούσε ξανά κάτω. Έβλεπα μια σπατάλη. Ενώ έξω το έχουν σαν «γιατρικό», εμείς έβλεπα ότι το έχουμε για πέταμα… Μου φαινόταν ότι του φερόμαστε άσχημα, ότι το ξοδεύουμε χωρίς σεβασμό και άσκοπα. Το 2012, τελευταία φορά που είδα να το κάνει αυτό η μάνα μου, είπα δεν είναι λογικό να το χρησιμοποιούμε έτσι, πρέπει να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό…».
Με αυτό τον τρόπο, τονίζει πως το προϊόν «δεν απευθύνεται στην ελληνική αγορά. Το παίρνουν σαν σουβενίρ περισσότερο, αλλά και για ειδικές χρήσεις, καθώς τα εστιατόρια που το χρησιμοποιούν, το αναγράφουν και στο μενού τους.
Ως συμβουλή προς τους νέους, ο Γιάννης Τσαπανίδης, προτείνει να ασχοληθούν με προϊόντα που μπορούν να εξάγουν. Ο ίδιος, περνάει ατέλειωτες ώρες στους ελαιώνες μαζί με την  οικογένεια του, που έχουν εκπαιδευτεί όλοι με σεμινάρια.
«Ζούμε σε ευλογημένη χώρα. Στο εξωτερικό ψάχνουν, κάνουν σεμινάρια, προσπαθούν αλλά δεν μπορούν να βγάλουν το λάδι της Ελλάδας, λόγω εδάφους. Εμείς την ίδια ώρα, που έχουμε το καλύτερο έδαφος, δεν κάνουμε τίποτα… Εγώ όμως το έψαξα. Για κάθε ελαιώνα που έχω, παίρνω από πέντε σημεία δείγμα ανάλυσης, από τέσσερεις γωνίες και από το κέντρο. Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνω ποιο στοιχείο λείπει από τον ελαιώνα. Ξέρω ότι κουράζομαι πολύ. Είμαστε από το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ στα εμφιαλωτήρια, στα οποία δουλεύουμε οικογενειακά ακόμα».

Δεκαπέντε λόγοι για να τρώμε θαλασσινά - Ποια είδη κάνουν καλό στην υγεία μας

Περιέχουν βιταμίνες, τα πολύτιμα ω3, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, συμβάλλουν ή δρουν προληπτικά στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, βοηθούν στη σύλληψη, κι έχουμε άλλους 10 λόγους για να τρώμε θαλασσινά τη Σαρακοστή (εκτός των ψαριών που καταναλώνονται μόνο του Ευαγγελισμού και των Βαΐων).

Εννιακόσια παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες έλαβαν υποστήριξη από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Περισσότερα από 900 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες έλαβαν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη χάρη στο πρόγραμμα «'Αμεση και Ολιστική Ψυχοκοινωνική και Ιατρική Παρέμβαση για Παιδιά Πρόσφυγες και Μετανάστες σε Κίνδυνο στην Ελλάδα», που υλοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καρκίνος: Το στρες ένοχο για τις μεταστάσεις

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τους μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού με τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών του στρες. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο Nature.

Apple Airpods: Η αλήθεια για το αν προκαλούν καρκίνο

Μία ιστορία σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία από τη χρήση Apple Airpods και άλλων ασύρματων ακουστικών άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από την Τετάρτη 13 Μαρτίου.

Επιθυμία για γλυκό; επιλέξτε υγιεινά, χαλβά από ταχίνι



της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής για πιο υγιεινή και ολιγοθερμιδική διατροφή, καταλήγουμε συνήθως στις ίδιες οδηγίες: προτίμηση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, περιορισμός των ζωικών λιπαρών και περιορισμός των γλυκισμάτων. Όταν, όμως, πρέπει να διαλέξουμε το είδος του γλυκού, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση.
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων