MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Μαγειρίτσα με μανιτάρια. Πολύ νόστιμη και θρεπτική, για όλο το χρόνο


της Ευαγγελίας Βλασσοπούλου, medlabnews.gr iatrikanea

Αυτή την πεντανόστιμη "μεγειρίτσα" από μανιτάρια πορτομπέλο, μπορείτε να την φτιάχνετε όλο το χρόνο, όχι μόνο το Πάσχα. Γίνεται πάρα πολύ εύκολα, σε 20 λεπτά, είναι πολύ-πολύ-πολύ νόστιμη και θρεπτική. Σας παρακαλώ πολύ, να ακολουθήσετε ακριβώς τι οδηγίες. Σας τα λέω τόσο αναλυτικά ώστε να έχετε το καλύτεροδυνατό αποτέλεσμα

Ακόμα και αν δεν τη φτιάξετε το Πάσχα, φτιάξτε τη σας παρακαλώ τις επόμενες μέρες που θα χρειαστείτε αποτοξίνωση!


Υλικά:
- 300- 500 γρ μανιτάρια πορτομπέλο ΟΧΙ άλλη ποικιλία
- 100 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια
- 250 γρ ξερό κρεμμύδι
- 150 γρ ρύζι καρολίνα
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 30- 50 ml λευκό κρασί  
- 500 - 600 γρ μαρούλια
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 1 κ.σ μουστάρδα απαλή
- 1 κ.σ μουστάρδα πικάντικη
- 2 κ.σ ταχίνι 
- άνηθο ψιλοκομμένο
- πιπέρι
- λεμόνι
- βραστό νερό


Εκτέλεση:
1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά μας (εκτός από τα μανιτάρια) ώστε να είναι έτοιμα όταν τα χρειαστούμε

2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, αλάτι και το ρύζι και σοτάρουμε


3. Μετά από 2-3 λεπτά, αφού έχουν σοταριστεί, σβήνουμε με το λευκό κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε βραστό νερό. Όχι πάρα πολύ, περίπου 300 ml. Τόσο ώστε να καλύψει το φαγητό μας. 

4. Κόβουμε τα πορτομπέλο σε χοντρά κομμάτια
5. Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει καλά, θέλουμε να αρχίσει να βγάζει καπνό και τότε, χωρίς να προσθέσουμε λάδι ή κάτι άλλο, τοποθετούμε τα μανιτάρια μας. Επειδή είναι πολύ σημαντική αυτή η διαδικασία, αν χρησιμοποιήσετε μικρό τηγάνι (πχ 20 εκ.) θα πρέπει να το κάνετε σε 2- 3 δόσεις. Θέλουμε να καψαλιστούν τα μανιτάρια. Αν τα βάλετε όλα μαζί θα πέσει η θερμοκρασία και θα βράσουν και αυτό δεν το θέλουμε.  

6. Μετά από 2-3 λεπτά που θα είναι έτσι τα βγάζουμε από τη φωτιά
7. Κόβουμε τα μαρούλια μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο βραστό νερό εάν χρειάζεται

8. Έχουν περάσει περίπου 15 λεπτά οπότε δοκιμάσουμε το φαγητό μας. Θα είναι έτοιμο όταν θα έχει βράσει το ρύζι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το ταχίνι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο βραστό νερό αν χρειάζεται  

9. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον προσθέτουμε 

10. Σερβίρουμε με μπόλικο φρέσκο πιπέρι και χυμό λεμονιού

Η συνταγή, μας δόθηκε από το blog Νοστιμες και Υγιεινές Συνταγές , της Ευαγγελία Βλασσοπούλου. Όλες οι συνταγές, που θα δημοσιεύουμε, είναι υγιεινές, χωρίς βούτυρο, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, αυγά, αλλαντικά κλπ. 

Γαστρίτιδα. Ποια τα συμπτώματα; Ποιες τροφές ΔΕΝ πρέπει και ποιες να τρώτε;

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr iatrikanea

Ψυχικό στρες, αλόγιστη χρήση φαρμάκων και δύο από τις πιο άσχημες συνήθειες της εποχής μας, τα τσιγάρα και το αλκοόλ, συνθέτουν μία εικόνα καθημερινότητας για πολλούς από εμάς. Δυστυχώς όμως ο αποδέκτης τέτοιων συνηθειών, δηλαδή το στομάχι μας, δεν είναι πάντα έτοιμο να τις αποδεχθεί και να τις αντιμετωπίσει με την ίδια ευκολία. 

Οι συχνοί πόνοι στην κοιλιά, οι καούρες, καθώς και η ξινίλα και τα ρεψίματα μπορεί να είναι παροδικά. Στην περίπτωση όμως που επιμένουν, τότε ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πιο συχνές και δύσκολες παθήσεις της καθημερινότητας μας: αυτήν της γαστρίτιδας. 


Γαστρίτιδα gastritis είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα καταστάσεων που έχουν ένα κοινό στοιχείο: τη φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Ο ερεθισμός της γαστρίτιδας είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας λοίμωξης που οφείλεται στο ίδιο βακτήριο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη του στομάχου. Ωστόσο  και άλλοι παράγοντες - όπως   τραύματα, τακτική χρήση ορισμένων αναλγητικών(μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ - μπορεί επίσης να δημιουργήσει γαστρίτιδα. 


Η γαστρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί είτε ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα) ή μπορεί να συμβεί σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου (χρόνια γαστρίτιδα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως, η γαστρίτιδα δεν είναι σοβαρή και βελτιώνετε γρήγορα με τη θεραπεία.


Τα σημεία και τα συμπτώματα της γαστρίτιδας μπορεί να είναι: 

  • Ένα βασανιστικός πόνος ή κάψιμο ή πόνος (δυσπεψία) στην άνω κοιλιακή χώρα  που μπορεί να χειροτερεύει ή να καλυτερεύει με την τροφή
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Απώλεια της όρεξης
  • Ερυγές ή φούσκωμα
  • Ένα αίσθημα πληρότητας στο επάνω στην κοιλιά σας μετά το φαγητό
  • Η απώλεια βάρους
Η οξεία γαστρίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ναυτία και πόνο, κάψιμο ή δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα σας. Η χρόνια γαστρίτιδα αναπτύσσεται σταδιακά και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει έναν χαλαρό, ήπιο πόνο και ένα αίσθημα πληρότητας ή απώλεια της όρεξης μετά από τη λήψη τροφής. Για πολλούς ανθρώπους, όμως η  χρόνια γαστρίτιδα δεν προκαλεί καθόλου σημεία η συμπτώματα.
Περιστασιακά, η γαστρίτιδα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο στομάχι, αν και είναι σπάνια σοβαρή. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η αιμορραγία στο στομάχι   που   προκαλεί εμετό με αίμα ή μαύρα κόπρανα, σαν πίσσα , απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. 
Εάν κάνετε εμετό η εμετό με αίμα (καφεοειδή εμετό) ή κάνετε μαύρα κόπρανα η κόπρανα με αίμα, επισκεφθείτε το γιατρό σας αμέσως έτσι ώστε να προσδιοριστεί η αιτία.

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ;
Πεπτικά προβλήματα μπορούν  να συμβούν για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών του τρόπου ζωής σας που μπορεί να αλλάξετε. Σε γενικές γραμμές, για να κρατήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές, οι γιατροί συνιστούν να: 
  • Μπορείτε να έχετε σωστές διατροφικές συνήθειες. Είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε  ο τρόπος με τον οποίο τρώτε. Τρώτε μέτριες ποσότητες,   σε τακτά διαστήματα και να χαλαρώσετε ενώ τρώτε.
  • Μπορείτε να διατηρείτε  ένα  σωστό  βάρος. Πεπτικά προβλήματα  μπορεί να προκύψουν, ανεξάρτητα από το βάρος σας. Όμως, καούρα, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα τείνουν να είναι πιο συχνά σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί συχνά να βοηθήσει στην πρόληψη ή μείωση αυτών των συμπτωμάτων.
  • Μπορείτε να ασκηθείτε  σε συστηματική βάση .  Η αερόβια άσκηση που αυξάνει την αναπνοή σας και τον καρδιακό ρυθμό σας τονώνει επίσης τη δραστηριότητα των μυών του εντέρου, συμβάλλοντας στην προώθηση των κοπράνων μέσω του εντέρου σας πιο γρήγορα. Είναι καλύτερο να θέσετε ως στόχο τα 30 λεπτά τουλάχιστον  αερόβιας δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Μιλήστε  με το γιατρό σας πριν αρχίσετε ένα πρόγραμμα άσκησης.
  • Διαχείριση του στρες. Το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει προβλήματα του δέρματος. Επίσης, αυξάνει την παραγωγή οξέων στο στομάχι και επιβραδύνει την πέψη. Επειδή η πίεση είναι αναπόφευκτη για τους περισσότερους ανθρώπους, το κλειδί είναι να μάθουν να το χειρίζονται αποτελεσματικά - ένα καθήκον που  γίνεται πιο εύκολο με μια θρεπτική διατροφή, επαρκή ανάπαυση, τακτική άσκηση και υγιείς τρόπους ζωής έτσι ώστε να επέλθει χαλάρωση. Αν έχετε πρόβλημα χαλάρωσης, θα μπορούσε να βοηθήσει ο διαλογισμός ή η ενασχόληση με  γιόγκα ή tai chi. Με αυτούς τους τρόπους, μπορείτε να εστιάσετε στο μυαλό σας, ηρεμήστε τις αγωνίες σας  και  μειώστε την σωματική ένταση. Επιπλέον το, θεραπευτικό μασάζ μπορεί να χαλαρώσει τους μυς που είναι τεντωμένοι και να ηρεμήσει τα ΄΄σπασμένα νεύρα΄΄.



Ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφύγετε;
Δεν επηρεάζουν οι τροφές όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει να μάθετε ποια τρόφιμα προκαλούν τα δικά σας συμπτώματα.
Σε γενικές γραμμές τα καρυκεύματα, όπως το πιπέρι, προκαλούν αύξηση του γαστρικού οξέος στο στομάχι και μπορεί να το ερεθίσουν. Τα τρόφιμα που περιέχουν σοκολάτα, είναι πικάντικα ή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι σας, επίσης. Ποτά που περιέχουν αλκοόλ ή καφεΐνη μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν συμπτώματα.
Μερικά τρόφιμα που μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε ή να αποφύγετε

Ποτά:

  • Ζεστό κακάο και ζεστή σοκολάτα
  • Πλήρες γάλα
  • Peppermint τσάι και δυόσμο
  • Ο κανονικός και ο ντεκαφεϊνέ καφές 
  • Πράσινο και μαύρο τσάι, με ή χωρίς καφεΐνη 
  • Ποτά με αλκοόλ
  • Πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ
Μπαχαρικά και καρυκεύματα:
  • Μαύρο και κόκκινο πιπέρι 
  • Σκόρδο σε σκόνη
  • Chili σε σκόνη
Άλλα τρόφιμα:
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα από πλήρες γάλα ή οι κρέμες γάλακτος
  • Tυριά με πικάντικη γεύση
  • Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κρέατα, όπως λουκάνικα, σαλάμι, μπέικον, ζαμπόν και αλλαντικά Hot τσίλι και πιπεριές
  • Κρεμμύδια και σκόρδο
  • Προϊόντα ντομάτας, όπως πάστα ντομάτας, σάλτσα ντομάτας, ή χυμός τομάτας

Ποια τρόφιμα μπορείτε να τρώτε και να πίνετε στην γαστρίτιδα;

Μπορείτε να τρώτε ποικιλία υγιεινών τροφίμων από όλες τις ομάδες. Τρώτε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, και με χωρίς λίπος ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά τρόφιμα. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν ολικής αλέσεως ψωμιά, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι. Επιλέξτε άπαχο κρέας, πουλερικά (κοτόπουλο και γαλοπούλα), ψάρια, φασόλια, αυγά, και τα καρύδια. Ένα υγιές σχέδιο γεύματος είναι ένα γεύμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λίπη, αλάτι, ζάχαρη και πρόσθετα. Τα υγιή λίπη περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο.
Τι άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο;
Μην τρώτε ποτέ αμέσως πριν τον ύπνο: Σταματήστε να τρώτε τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.
Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα: το στομάχι σας μπορεί να ανεχθεί μικρά και συχνά γεύματα καλύτερα από τα μεγάλα γεύματα

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΟΣ

Αν και δεν μπορεί να εμποδίσουν πάντα την H. pylori λοίμωξη, αυτές οι προτάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου σας  από γαστρίτιδα: 
  • Μπορείτε να τρώτε έξυπνα.  Αν έχετε συχνά δυσπεψία, τρώνε μικρότερες ποσότητες, πιο συχνά γεύματα για την άμβλυνση των συνεπειών του γαστρικού οξέος. Επιπλέον, μπορείτε να αποφύγετε οποιαδήποτε τρόφιμα που μπορούν να είναι  ερεθιστικά, ιδιαίτερα εκείνων που είναι πικάντικα, όξινα, τηγανητά ή λιπαρά. Ενώ η λήψη αυτών των μέτρων μπορούν να μειώσουν τα σημεία και τα συμπτώματα δεν μπορούν να εμποδίζουν γαστρίτιδα.
  • Μπορείτε να περιορίσετε ή να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερβολική χρήση οινοπνεύματος μπορεί να ερεθίσει και να διαβρώσει το βλεννογόνια επένδυση του στομαχιού σας, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και αιμορραγία.
  • Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα επηρεάζει   την προστατευτική επένδυση του στομάχου, καθιστώντας το στομάχι σας πιο επιρρεπή σε γαστρίτιδα, καθώς και σε έλκη. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης το στομαχικό οξύ, καθυστερεί την  επούλωση του έλκους στο στομάχι και είναι ο κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στομάχου. Βέβαια η  διακοπή δεν είναι εύκολη, ειδικά αν είστε καπνιστής εδώ και χρόνια. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα.
  • Αποφύγετε τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αν είναι δυνατόν, αποφεύγετε τη λήψη ΜΣΑΦ - ασπιρίνη, τη ιβουπροφαίνη και τη ναπροξένη. η άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη Αυτά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του στομάχου ή να χειροτερέψουν τον προϋπάρχων  ερεθισμός  . Αντ 'αυτού, προτιμήστε  αναλγητικά που περιέχουν ακετομιφαίνη.
  • Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να πάρετε ένα απλό αντιόξινο ή ένα ισχυρό αντιεκκριτικό που θα βοηθήσει στην πρόληψη επαναλαμβανόμενης γαστρίτιδας.
Διαβάστε επίσης

Τι προσέχουμε στην προετοιμασία του Πασχαλινού τραπεζιού για να έχουμε την υγεία μας;


της Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, medlabnews.gr iatrikanea

H προετοιμασία του γιορτινού Πασχαλινού γεύματος απαιτεί μεγάλη προσοχή, στην συντήρηση και στο μαγείρεμα των διαφορετικών πιάτων προκειμένου να αποφευχθούν περιπέτειες με την υγεία, των όσων τα φάνε. Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που καταγράφονται τις μέρες μετά την Ανάσταση είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές και φυσικά ακολουθεί η δυσπεψία.
  • Τα κρέατα συντηρούνται στο ψυγείο, σε θερμοκρασία κάτω των +7ο βαθμών Κελσίου.
  • Τα σπλάχνα (συκώτι, νεφροί, καρδιά, πνεύμονες) να μη φέρουν στην επιφάνειά τους κύστες και οζίδια.
  • Τα σπλάχνα είναι πολύ ευαίσθητα σε θερμοκρασίες, εκτός ψυγείου, διατηρούνται σε ψυκτικούς θαλάμους σε θερμοκρασίες κάτω των +4ο βαθμών Κελσίου.
  • Να πλένετε και να μαγειρεύετε το κρέας επαρκώς, χωρίς προσθήκη υπερβολικών λιπαρών, μπαχαρικών και άλατος.
  • Να πλένετε καλά τα χέρια σας, πριν και μετά το μαγείρεμα
  • Τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.



  • Τα αυγά τα οποία θα προμηθευτούμε θα πρέπει να έχουν φλοιό λείο και χωρίς κηλίδες, ευχάριστη οσμή και γεύση, και όταν κινηθεί με τα χέρια το εσωτερικό του αυγού να παραμένει ακίνητο. Δεν αγοράζουμε αυγά με σπασμένο ή ακάθαρτο κέλυφος.
  • Τα αυγά συντηρούνται στις αυγοθήκες του ψυγείου, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους, κατά το χρόνο συντήρησης.
  • Απαιτείται καλό βράσιμο ή ψήσιμο.
  • Προτείνεται να βάφονται μόνο όσα αυγά έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό και να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.
  • Όταν το καθαρίζουμε το αυγό αν διαπιστώσουμε ξινή γεύση, δυσάρεστη ή ασυνήθιστη μυρωδιά, το ασπράδι είναι χρωματισμένο πρέπει να το πετάξουμε.
  • Προσοχή στα σοκολατένια αυγά, Διαβάστε την ετικέτα για να διαπιστώσετε αν είναι αληθινή σοκολάτα ή απομίμηση της και φυσικά την ημερομηνία λήξης

Διαβάστε επίσης

Γιατί το Πάσχα αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία; Έξυπνες συμβουλές.

 medlabnews.gr iatrikanea

Καθόλου τυχαίο δεν είναι για τους επιστήμονες το γεγονός ότι τις ημέρες του Πάσχα «παρατηρείται μία ιδιαίτερη αύξηση τόσο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς στοιχεία δείχνουν η προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία αυξάνεται τουλάχιστον 30% μετά την Κυριακή του Πάσχα, από άτομα που παρουσιάζουν καρδιακά και γαστρεντερολογικά προβλήματα κατά κύριο λόγο», επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κλινικός διαιτολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η υπερκατανάλωση λιπαρών και διαιτητικής χοληστερόλης, θερμίδων, αλατιού και αλκοόλ, αλλά και ζάχαρης από τα γλυκά και το τσουρέκι έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις ειδικά όταν ακολουθεί τη νηστεία.

«Η γιορτή του Πάσχα χαρακτηρίζεται από δύο εντελώς αντίθετες διατροφικές καταστάσεις και επιλογές. Περιλαμβάνει αρχικά την 40ήμερη ή μικρότερης χρονικής περιόδου (για τους περισσότερους μιας εβδομάδας, αυτής της Μεγάλης Εβδομάδας) περίοδο νηστείας, κατά την οποία υπάρχει πλήρης αποχή από τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης, με κυρίαρχα τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, υδατανθρακούχα αμυλούχα τρόφιμα και τα θαλασσινά, ως βασικότερο εκπρόσωπο των ζωικών τροφών».

Αν και η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία όπως επισημαίνει για «αποτοξίνωση» από πιο επιβαρυντικά, τυποποιημένα τρόφιμα και τρόφιμα ζωικής προέλευσης, «απαιτεί προσοχή τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από αυτήν, κατά την επάνοδο στο πλήρες και πιο φυσιολογικό διαιτολόγιο».

Πρέπει να προσέξουν περισσότερο αυτές τις ημέρες…

Ο κίνδυνος επιπλοκών αφορά περισσότερο τα άτομα με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου αλλά και άτομα που έχουν κάποια διαταραχή σε μεταβολικούς δείκτες όπως είναι το ουρικό οξύ ή έχουν ιστορικό γαστρεντερικών παθήσεων.

Συνεπώς «άτομα με παραπάνω σωματικό βάρος και παχυσαρκία, με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και αυξημένο ουρικό οξύ, αλλά και έλκος, γαστρίτιδα ή άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν τις συνηθέστερες περιπτώσεις που πρέπει να προσέξουν τη διατροφή τους τις ημέρες αυτές» , τονίζει ο κος Δημοσθενόπουλος.

Έξυπνες συμβουλές

«Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα σαλάτας μαζί με τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε λίπος και χοληστερίνη για να μειώσουν την απορρόφηση τους από τον οργανισμό», επισημαίνει ο Χ. Δημοσθενόπουλος και εξηγεί ότι παρότι το τσιμπολόγημα είναι μέρος της πασχαλιάτικης ημέρες, καλό είναι να το αποφύγουμε και να προσπαθήσουμε να γεμίσουμε το πιάτο μας απ ότι μας αρέσει αλλά με ποσότητα που να μπορεί να προσδιοριστεί συνολικά όσον αφορά τις θερμίδες.

«Τρόφιμα με υδατάνθρακες (πατάτα, ρύζι και λιγότερο το ψωμί) να κατέχουν θέση στο πιάτο μας, αφού προσδίδουν λιγότερη ενέργεια από ότι τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα, ενώ ταυτόχρονα οι αδιάλυτες φυτικές τους ίνες, μαζί με των λαχανικών, θα τονώσουν τη λειτουργία του εντέρου», τονίζει ο ίδιος.

Παράλληλα, για το βραδινό μας καλεί να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το θερμιδικό περιεχόμενο του γεύματος, με μια σαλάτα εποχής και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, για να ξεκουράσετε το στομάχι.

Τι να προσέξουμε στο Πασχαλιάτικο τραπέζι;


Τον οβελία: Και τα δύο είδη (αρνί ή κατσίκι) είναι υψηλά σε λίπος, αλλά και βιταμίνες (κυρίως Β), σιδήρο και φωσφόρο. Γιατί λοιπόν πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα;

«Επειδή είναι νεαρά ζώα (κυρίως το κατσίκι) και περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα από πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί την «ουρική αρθρίτιδα» πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες από άτομα με υπερουριχαιμία. Επίσης άτομα με ενοχλήσεις της χολής ή με ιστορικό λιθίασης θα πρέπει ίσως να επιλέξουν κάτι άλλο, καθώς η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής», απαντά ο κος Δημοσθενόπουλος.

Συνεπώς, όποιος έχει υπερλιπιδαιμία ή υπερουριχαιμία, καλό είναι να περιοριστεί αυστηρά σε ένα μέτριο κομμάτι κρέας χωρίς ορατό λίπος και πέτσα (δυστυχώς!).

Όπως εξηγεί, «η υπερουριχαιμία, είναι η κατάσταση όπου εμφανίζονται αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος και συνυπάρχει συχνά με άλλα νοσήματα όπως υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά, διαβήτη ή παχυσαρκία και αποτελεί πλέον παράγοντα καρδιομεταβολικού κινδύνου. Κυρίως όμως μπορεί να οδηγήσει στην ουρική αρθρίτιδα, που ανήκει στις φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων».

Τη μαγειρίτσα: Είναι η παραδοσιακή σούπα με εντόσθια και συκωταριά, μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια, τα αυγά και το ελαιόλαδο. «Για πολλούς η εναλλακτική με μανιτάρια ή και κοτόπουλο είναι η ιδανική λύση» και σίγουρα πιο υγιεινή.

Τα συκώτια και τα εντόσθια: Είναι πολύ πλούσια σε χοληστερόλη και λίπος και πρέπει σύμφωνα με τον κο Δημοσθενόπουλο, να αποφεύγονται από όσους έχουν πρόβλημα υπερλιπιδαιμίας και ουρικού οξέος, αλλά και χολής ή ιστορικό γαστρίτιδας. «Τρόφιμα όπως το κοκορέτσι, η μαγειρίτσα, τα γλυκάδια και όλα τα πιάτα με συκώτι και όργανα του ζώου περιέχουν πολλή χοληστερόλη και θερμίδες. Επομένως, πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες από όσους έχουν υπερλιπιδαιμία ή/και περιττά κιλά και υπερουριχαιμία».

Το κρασί: Το αλκοόλ επιβαρύνει τα τριγλυκερίδια, το ουρικό οξύ και την αρτηριακή πίεση όταν υπερβούμε τις συνιστώμενες ποσότητες. «Επομένως, καλό είναι να μην υπερβαίνουν, ιδίως αυτές τις ημέρες, το ένα ποτηράκι κρασί (ή ένα μέτριο ποτήρι μπίρα) την ημέρα οι γυναίκες και τα δύο οι άνδρες, αν έχουν συσσωρευμένα προβλήματα υγείας».

Τα αυγά: Το αυγό αποδίδει περίπου 75-80 θερμίδες και περίπου 230 mg χοληστερίνης. «Παρόλα αυτά πια γνωρίζουμε ότι δεν είναι ένα επιβαρυντικό τρόφιμο, όπως πιστεύαμε. Αν και αποτελεί μία πλούσια πηγή διατροφικής χοληστερόλης είναι ταυτόχρονα καλή πηγή πρωτεΐνης και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας με αρκετά από τα απαραίτητα αμινοξέα και πηγή σιδήρου, βιταμίνης D και βιταμινών Β (ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ), ψευδαργύρου και λεκιθίνης. Ενώ λοιπόν είναι απόλυτα αποδεδειγμένο ότι υπάρχει θετική σχέση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα με τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, δεν είναι απόλυτα αποδεδειγμένο αν υπάρχει άμεση σχέση της διαιτητικής χοληστερόλης με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ειδικά για το αυγό οι μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη κατανάλωση αυγών δε συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου και συνδέεται με το σχηματισμό των λιγότερο αθηρογόνων, μεγάλων υποκλασμάτων της «κακής» LDL», επισημαίνει ο κ. Δημοσθενόπουλος, αλλά λέει ότι τα αυγά είναι ασφαλές να καταναλώνονται στα πλαίσια μιας συνολικά υγιεινής διατροφής (εκτός βέβαια από κατηγορίες όπως χολοκυστοπαθείς, ηπατοπαθείς και άλλοι ασθενείς που πρέπει να προσέχουν το συνολικό λίπος στη διατροφή τους) και τα πολλά αυγά.

Χρήσιμες συμβουλές για τις εορτές, 
για να είναι ακόμα καλύτερες.



 




Από την Πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στη μυσταγωγική νυχτερινή ακολουθία της Αναστάσεως

medlabnews.gr iatrikanea


Τα αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη που προεικονίζουν την Ανάσταση διάβασαν το πρωί στις εκκλησίες οι ιερείς λαμπροφορεμένοι, σε κλίμα αναστάσιμο και χαρούμενο. Στην Πρώτη Ανάσταση η ευαγγελική περικοπή αναφέρθηκε στον κενό τάφο, την παρουσία του αγγέλου και κυρίως τη διαβεβαίωση του Χριστού στους μαθητές ότι θα είναι μαζί μας μέχρι το τέλος της ιστορίας, τη συντέλεια, δηλαδή, των αιώνων. Την πορεία από την Πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ως τη μυσταγωγική ακολουθία της Αναστάσεως περιγράφει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Τρίτος.
Μιλά για τη γιορτή που δεν αποτελεί απλώς, όπως λέει, μια μεταφορά της παράδοσης αλλά ανταποκρίνεται στον βαθύτερο ψυχισμό του πιστού. Εξηγεί τους συμβολισμούς που κρύβουν οι λαμπάδες, οι θόρυβοι χαράς που γίνονται όταν ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», το Αναστάσιμο Φως και τα κόκκινα αυγά. Παρουσιάζει, άλλωστε, λιγότερο γνωστά έθιμα όπως η διατήρηση των κεριών ως φυλακτά, η λιτανεία και ο χορός της Αναστάσεως και το τάμα που κάνουν οι οικογένειες για να πλειοδοτήσουν στην εκκλησία και να πάρουν μαζί τους την εικόνα της Αναστάσεως ή την ελληνική σημαία.
«Η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία του κόσμου. Κάθε αλήθεια του Χριστιανισμού θεμελιώνεται στην Ανάσταση και το παν εξαρτάται από αυτήν. Η Ανάσταση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο στηρίζεται ο Χριστιανισμός, το επίκεντρο της πίστεως και της ζωής μας, ο άξονας περιστροφής του μεταμορφωμένου κόσμου που είναι ταυτόχρονα ιστορικό, υπαρξιακό, εσχατολογικό γεγονός, αλλά και μια πραγματικότητα που δέθηκε άμεσα με τη βιοθεωρία και την απαντοχή του ελληνικού λαού», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Για το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης τονίζει ότι πρόκειται για «μια διαβεβαίωση που στηρίζει τη ζωή μας, καθώς έχουμε απογοητευθεί από τα πολιτικά συστήματα, τις κοινωνικές θεωρίες, τις διάφορες θεωρίες και ζητάμε να βρούμε ένα στήριγμα. Αυτό το στήριγμα είναι η πίστη στον Αναστάντα Χριστό και τη χαρά της Αναστάσεως».
Φτάνοντας στην πανηγυρική νυχτερινή ακολουθία της Αναστάσεως, όπως αναφέρει, οι χαρούμενες αναστάσιμες λαμπάδες, σε συνδυασμό με το γενικότερο εορταστικό κλίμα, δίνουν έναν ξεχωριστό εορταστικό τόνο από τον οποίο εμπνεύστηκαν οι μεγάλοι ποιητές και λογοτέχνες. Οι θόρυβοι χαράς που γίνονται όταν ψέλνεται το «Χριστός Ανέστη», κρότοι, πυροβολισμοί σπάσιμο αγγείων, έχουν πολλές εξηγήσεις, όπως παρατηρεί ο καθηγητής της λαογραφίας Δημήτριος Λουκάτος. Πρώτον, συμβολίζουν τη χαρά για τη νίκη και το θρίαμβο της ζωής πάνω στο θάνατο, δεύτερον, σύμφωνα με τη λαϊκή αντίληψη, όλοι οι εχθροί του Χριστού και όλα τα κακά πνεύματα που φθονούν την Ανάσταση χρειάζονται διώξιμο και κυνηγητό και, τρίτον, υπάρχει ο εθνικός λόγος της μακροχρόνιας ελπίδας και χαράς των σκλαβωμένων Χριστιανών για την ανάσταση του γένους.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της μεγάλης αυτής ημέρας είναι το Αναστάσιμο φως. Η μεταφορά του στο σπίτι μετά την νυχτερινή Θεία Λειτουργία σημαίνει τη μετάδοση της ευλογίας της Αναστάσεως. Με το αναστάσιμο φως οι Έλληνες σταυρώνουν το ανώφλι της πόρτας, ανάβουν το καντήλι και στη συνέχεια το μεταφέρουν στους στάβλους και τα ζώα για να ευλογηθούν και εκείνα από το φως της Αναστάσεως.
«Πρέπει να σημειωθεί ότι το Αναστάσιμο φως παραμένει άσβεστο μέχρι την ημέρα της Αναλήψεως. Τα λαμπροκέρια του Πάσχα χρησιμοποιούνταν από το λαό μας ως φυλακτά για το βάσκαμα, το χαλάζι, τους κεραυνούς, τις τρικυμίες και γενικά για την αποτροπή όλων των κακών» τονίζει ο κ. Τρίτος. Παράλληλα αναφέρει ότι εθνική συνήθεια, που χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια είναι το πασχαλινό αρνί που ψήνεται στη σούβλα. Στο έθιμο αυτό βλέπει κανείς πέρα από το σχετικό ιουδαϊκό έθιμο την εφαρμογή σχετικού χωρίου του Αποστόλου Παύλου «και γαρ το Πάσχα ημών υπέρ ημών αιτήθη Χριστός» (α’ Κορινθίους Ε,7).
Άλλο έθιμο του Πάσχα είναι τα κόκκινα αυγά. Πρόκειται για μια παράδοση που συμβολίζει τη νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο. Με το τσούγκρισμα των αυγών υποδηλώνεται η έγερση του Χριστού, της αληθινής ζωής από το θάνατο. Ακόμη και ο φλοιός από τα κόκκινα αυγά χρησιμοποιείται στην ύπαιθρο για την γονιμότητα των αγρών.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται η δεύτερη ανάσταση ή ο Εσπερινός της αγάπης. «Ονομάζεται αγάπη γιατί οι χριστιανοί συγχωρούν ο ένας τον άλλον και ανταλλάσσουν τον ασπασμό της αγάπης και το συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει. Επίσης, στη διάρκεια του ίδιου εσπερινού γίνεται και η ανταλλαγή των στασιδίων. Σε άλλα μέρη οι χριστιανοί κάθονται σε κοινά τραπέζια κατά το πρότυπο των πρωτοχριστιανιών αγαπών», επισημαίνει.
Όπως άλλωστε σημειώνει, συνοδευτικά έθιμα του εσπερινού της αγάπης είναι η λιτανεία της Αναστάσεως και ο χορός. Η λιτανεία γίνεται πριν ή μετά το τέλος του Εσπερινού. Προηγούνται το λάβαρο με την εικόνα της Αναστάσεως και η ελληνική σημαία για τα οποία χρειάζεται να πλειοδοτήσει κανείς σε χρηματική προσφορά προκειμένου να τα πάρει στα χέρια του. Αυτό γίνεται ακόμη και σήμερα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είναι ένα τάμα που το κάνει μια οικογένεια για να πάρει ή την εικόνα της Αναστάσεως ή τη σημαία.
Ο μεγαλόπρεπος και επιβλητικός χορός του Πάσχα γίνεται μπροστά ή γύρω από την Εκκλησία, με τραγούδια προσαρμοσμένα στην ιερότητα της ημέρας, με βήματα αργά και σοβαρά, με την τοπική στολή, με τάξη και κοινωνική ιεραρχία και με τη συμμετοχή συχνότατα του παπά.
Ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μιλά, τέλος, για τη σχέση του Πάσχα με τον Ελληνισμό καθώς, όπως λέει, «στις δύσκολες ώρες της δοκιμασίας του, το έθνος μας έβλεπε στη γιορτή της Αναστάσεως του Χριστού την πεποίθηση για την αναγέννηση και την άνοδό του στο φως». Στα σκληρά χρόνια της Τουρκοκρατίας, άλλωστε, η ευχή ήταν «Χριστός Ανέστη και η Ελλάς Ανέστη». Ο Ελληνισμός συνταύτιζε το Πάσχα με την ελπίδα, την επιβίωση, την ελευθερία και τη χαρά της ζωής. Ιδιαίτερα ο νέος ελληνισμός διαμορφώθηκε με άξονα της ιδέας της Αναστάσεως του Γένους.
«Στις ονομασίες του Πάσχα περιλαμβάνονται, εκτός από τη Λαμπρή ή Λαμπρά, και η Πασχαλιά, ή Μεγάλη Πασχαλιά, ή καλός λόγος. Στο μεγαλειώδες και ειδυλλιακό Ελληνικό Πάσχα συμβάλλουν, ακόμη, και οι ανοιξιάτικες κλιματολογικές συνθήκες αφού το Πάσχα συμπίπτει με την άνοιξη κατά την οποία η φύση ανασταίνεται στην καινούρια της ζωή. Επί 40 ολόκληρες ημέρες αντικαθίσταται κάθε άλλος κοινωνικός χαιρετισμός με το 'Χριστός Ανέστη', 'Αληθώς Ανέστη'. Επίσης στις λαϊκές μάζες κυριαρχεί η δοξασία για την έξοδο των ψυχών από τον Άδη στο χρονικό διάστημα από την Ανάσταση μέχρι την Πεντηκοστή...», υπογραμμίζει με νόημα.

Επικίνδυνα τα Autopilot και FSD της Tesla. Εχουν προκαλέσει εκατοντάδες τροχαία αρκετά θανατηφόρα

 medlabnews.gr

Το Μάρτιο του 2023, μαθητής στη Βόρεια Καρολίνα αποβιβαζόταν από σχολικό λεωφορείο, όταν τον παρέσυρε ένα Tesla Model Y, το οποίο κινείτο με "ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου", σύμφωνα με το πόρισμα ομοσπονδιακής έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Ο οδηγός του Tesla είχε ενεργοποιήσει τη λειτουργία Autopilot, το σύστημα υποβοήθησης που έχει αναπτύξει η εταιρία και, όπως επιμένει ο Ίλον Μασκ, τελικά θα οδηγήσει σε πλήρως αυτόνομα οχήματα.

Ο 17χρονος μαθητής μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της περιοχής, σε κρίσιμη κατάσταση. Όμως, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας και αφού ερευνήθηκαν εκατοντάδες παρόμοια περιστατικά, προκύπτει ένα μοτίβο μειωμένης προσοχής από την πλευρά των οδηγών, που συνδυάζεται με τις αδυναμίες της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Tesla και έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες τραυματισμούς και δεκάδες θανάτους.

Συνολικά, η NHTSA ερεύνησε 956 τροχαία, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2023. Από αυτά τροχαία, ορισμένα από τα οποίο αφορούσαν συγκρούσεις μεταξύ οχημάτων της Tesla, 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Καταγράφηκαν επίσης 211 τροχαία όπου "η εμπρόσθια πλευρά του Tesla προσέκρουσε σε όχημα ή αντικείμενο που βρισκόταν στην πορεία του". Τα τροχαία αυτά, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν τα πλέον σοβαρά, οδήγησαν σε 14 θανάτους και 49 τραυματισμούς.

Η NHTSA αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα καθώς καταγράφονταν διαδοχικά περιστατικά στα οποία εμπλέκονταν οχήματα Tesla τα οποία προσέκρουαν πάνω σε σταματημένα οχήματα υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, τα οποία ήταν σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά καταγράφηκαν βραδινές ώρες, με το λογισμικό να μη λαμβάνει υπόψη του μέσα όπως φώτα εκτάκτου ανάγκης, κώνους και φωτισμένες πινακίδες εκτροπής της κυκλοφορίας.

Στην έκθεσή της, η NHTSA αποφάνθηκε ότι το Autopilot -και σε ορισμένες περιπτώσεις το FSD- δεν ήταν σχεδιασμένα έτσι ώστε να διατηρούν την προσοχή του οδηγού στη διαδικασία της οδήγησης. Η Tesla υποστηρίζει ότι προειδοποιεί τους πελάτες της ότι πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι στην οδήγηση ενώ χρησιμοποιούν τα Autopilot και FSD, μεταξύ άλλων διατηρώντας τα χέρια τους πάνω στο τιμόνι και το βλέμμα τους στο δρόμο. Όμως, η NHTSA διαπίστωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί χαλάρωναν υπερβολικά και έπαυαν να είναι συγκεντρωμένοι, οπότε, εάν χρειαζόταν να επέμβουν, πολύ συχνά το έκαναν με καθυστέρηση.

Σε 59 περιστατικά τα οποία διερεύνησε η NHTSA, η υπηρεσία διαπίστωσε ότι οι οδηγοί των Tesla είχαν αρκετό χρόνο, "πέντε ή περισσότερα δευτερόλεπτα", πριν το τροχαίο, για να αντιδράσουν. Σε 19 από αυτά τα περιστατικά το εμπόδιο ήταν ορατό επί 10 ή και περισσότερα δευτερόλεπτα πριν την πρόσκρουση. Αξιολογώντας τα δεδομένα που παρείχε η Tesla από τα όσα είχαν προηγηθεί του τροχαίου, η NHTSA διαπίστωσε ότι οι οδηγοί, στην πλειοψηφία των περιστατικών που διερευνήθηκαν, δεν πάτησαν φρένο ούτε επιχείρησαν να αποφύγουν το εμπόδιο.

Η ΝHTSA συνέκρινε επίσης τις λειτουργίες αυτοματισμού Επιπέδου 2 (L2) που παρέχει η Tesla με αντίστοιχα προϊόντα διαθέσιμα σε οχήματα άλλων εταιριών. Αντίθετα με εκείνα τα συστήματα, το Autopilot απενεργοποιείτο, αντί να επιτρέψει στους οδηγούς να αλλάξουν κατεύθυνση. Αυτό "αποθαρρύνει" τους οδηγούς από το να παραμένουν συγκεντρωμένοι στη διαδικασία της οδήγησης, αποφάνθηκε η NHTSA.

Ακόμη και η ονομασία του προϊόντος, "Autopilot" (Αυτόματος Πιλότος) είναι παραπλανητικός, αναφέρει η NHTSA, καθώς δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν έχουν οι οδηγοί τον έλεγχο του οχήματος. Ενώ κάποιες εταιρίες χρησιμοποιούν όρους που παραπέμπουν σε "υποβοηθούμενη" ή "συνεργατική" διαδικασία, τα προϊόντα της Tesla παρασέρνουν τους οδηγούς να νομίσουν ότι είναι ικανότερα από ό,τι στην πραγματικότητα. Τόσο η γενική εισαγγελία της Καλιφόρνια όσο και το Υπουργείο Μεταφορών διερευνούν το κατά πόσο η Tesla επιδίδεται σε παραπλανητική περιγραφή και διαφήμιση των προϊόντων της.

Από την πλευρά της, η NHTSA αναγνωρίζει ότι η έρευνα την οποία πραγματοποίησε ενδέχεται να έχει κενά, εξαιτίας των δεδομένων τηλεμετρίας που παραχώρησε η Tesla. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπήρξαν πολλά ακόμη περιστατικά τροχαίων με εμπλοκή των Autopilot και FSD, τα οποία η υπηρεσία δεν κατόρθωσε να εντοπίσει.

Μετά την ανακοίνωση της έρευνας, η Tesla προχώρησε στα τέλη του 2023 σε εθελοντική ανάκληση, διαθέτοντας ενημέρωση του λογισμικού, με την οποία προστέθηκαν επιπλέον προειδοποιήσεις στο Autopilot. Η NHTSA ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει νέα έρευνα, σχετικά με την ανάκληση αυτή, καθώς ειδικοί έχουν επισημάνει ότι η ενημέρωση του λογισμικού ήταν ανεπαρκής και εξακολουθούσε να επιτρέπει την κατάχρηση του συστήματος.

Το πόρισμα των ομοσπονδιακών αρχών έρχεται σε αντίθεση με τις επίμονες δηλώσεις του Μασκ ότι η Tesla είναι μια εταιρία τεχνητής νοημοσύνης η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο της κυκλοφορίας ενός πλήρως αυτόνομου οχήματος προσωπικής χρήσης. Εντωμεταξύ, μέσα στη χρονιά η εταιρία ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα ρομποτικό ταξί, το οποίο θεωρητικά θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Tesla. Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την ανακοίνωση των -μάλλον απογοητευτικών- αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, ο Μασκ επέμεινε εκ νέου ότι τα οχήματα της εταιρίας του ήταν ασφαλέστερα από ό,τι εκείνα που οδηγούσαν άνθρωποι.

Παθαίνει κρίση επιληψίας και τα δύο εκπαιδευμένα σκυλιά της έγκαιρα την βοηθούν

 medlabnews.gr iatrikanea

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν και να αντιδράσουν σε επιληπτικές κρίσεις. Η ιστορία αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αφοσίωσης και της νοημοσύνης των σκύλων, καθώς και της σπουδαιότητας της εκπαίδευσής τους ως σκύλους υπηρεσίας.

Η Τζέιμι Σίμπσον μοιράστηκε μάλιστα αυτή τη στιγμή σε ένα βίντεο στο TikTok που έχει γίνει viral με πάνω από 4,9 εκατομμύρια προβολές και δείχνει τη στιγμή που τα σκυλιά της αντιλαμβάνονται ότι παθαίνει επιληπτική κρίση.

Η Τζέιμι φαίνεται να έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και προσπάθεια στην εκπαίδευσή τους, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τον ρόλο που έχουν οι σκύλοι υπηρεσίας στην υποστήριξη και την προστασία των ανθρώπων με ιατρικές ανάγκες.

Η στιγμή που τα σκυλιά μυρίζουν την κρίση επιληψίας και σπεύδουν να τη βοηθήσουν

Όπως μπορεί να δει κανείς στο βίντεο, η νεαρή γυναίκα είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι, ενώ τα δυο της σκυλιά -ο αυστραλιανός ποιμενικός Έκο και το golden retriever της Έβερεστ- χαλαρώνουν στο πάτωμα. Κάποια στιγμή όμως τα σκυλιά «πιάνουν» τη μυρωδιά της επερχόμενης επιληπτικής κρίσης της γυναίκας.

Ο Έκο τότε πηδάει σε ένα κοντινό τραπέζι και φέρνει με το στόμα του τα απαραίτητα χάπια στην Τζέιμι, ενώ ο Έβερεστ πατάει με τη μύτη του το κουμπί επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης για να ειδοποιήσει τον σύντροφο της Τζέιμι, τον Ρούμπεν.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν τα δύο σκυλιά παρατηρούν ότι η Τζέιμι δεν είχε πάρει ακόμη τα φάρμακά της, ο καθένας τους σπρώχνει το χέρι της για να αντιδράσει.

Οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν μια οσμή που συνδέεται με επιληπτικές κρίσεις και μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψουν επικείμενα επεισόδια, σύμφωνα με μελέτη του 2019 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ρεν στη Γαλλία.

Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι έχουν εξαιρετική αισθητηριακή αντίληψη και μπορούν να αντιληφθούν αλλαγές στο περιβάλλον και στη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω τους. Σε αυτήν τη συγκεκριμένη ιστορία, οι δύο σκύλοι, ο αυστραλιανός ποιμενικός Έκο και το golden retriever Έβερεστ, φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται την επερχόμενη επιληπτική κρίση της γυναίκας.

Επιπλέον, στην περίπτωση που η Τζέιμι δεν είχε πάρει ακόμη τα φάρμακά της, και τα δύο σκυλιά αντιλαμβάνονται την ανάγκη για άμεση δράση. Καθένα από αυτά προσπαθεί να παρέμβει, σπρώχνοντας το χέρι της Τζέιμι για να πάρει τα φάρμακα.

Εντυπωσιάστηκαν οι ακόλουθοί της

Φυσικά, δεκάδες ήταν οι χρήστες που έσπευσαν να σχολιάσουν κάτω από το βίντεο. «Οι σκύλοι υπηρεσίας δεν θα πάψουν ποτέ να με εκπλήσσουν απόλυτα. Τι καταπληκτικά φιλαράκια έχουμε εδώ στη γη μαζί μας» ανέφερε κάποιος.

«Είναι εκπληκτικό το πώς και τα δύο σκυλιά έκαναν διαφορετικές εργασίες και ήξεραν ακριβώς τι έπρεπε να κάνουν» συμφώνησε κάποιος άλλος. Η Τζέιμι πάντως εκπαιδεύει την Έκο και τον Έβερεστ ως σκύλους υπηρεσίας εδώ και αρκετούς μήνες, δημοσιεύοντας στον λογαριασμό της στο TikTok βίντεο από τη διαδικασία και αποκαλύπτοντας πώς βοηθούν στην ασφάλειά της

Αυτή η ιστορία αποδεικνύει την εξαιρετική αίσθηση που έχουν τα σκυλιά για τις ανάγκες και τις αλλαγές στην υγεία των ανθρώπων που τους φροντίζουν. Είναι μια υπενθύμιση της σπουδαιότητας της εκπαίδευσης των σκύλων υπηρεσίας και της σχέσης που μπορούν να αναπτύξουν με τους ανθρώπους για να τους υποστηρίξουν σε κρίσιμες καταστάσεις υγείας.

@embracingecho Caught these two partners in crime taking the sweetest nap in A CABINET #naptimebuddies #naptimefail #naptimegoals #sleepypals #sleepysurprise #dogandtoddler ♬ My Love Mine All Mine - Mitski


Διαβάστε επίσης

Άθληση καί Επιληψία

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων