MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσετε την Google να σας ακούει και να βλέπετε διαφημίσεις σχετικές με αυτά που συζητάτε;

medlabnews.gr  

Σας έχει τύχει να συζητάτε για κάτι συγκεκριμένο και μετά από λίγο να βλέπετε διαφημίσεις στον υπολογιστή ή στο κινητό σας για ακριβώς αυτό που μιλάγατε. 

Μάλλον σας έχει τύχει: Να συζητάς με έναν φίλο στο γραφείο, στο σπίτι σου ή σε μια καφετέρια, και λίγο αργότερα να διαπιστώνεις ότι το κινητό σου, σου πλασάρει… διαφημίσεις σχετικές με το θέμα που συζήταγες.

Δεν σας ακούει το κινητό σας, αλλά η Google! Όχι όμως με τον τρόπο που νομίζετε.

Υπάρχει ένα κρυφό χαρακτηριστικό στους λογαριασμούς Google με το οποίο η εταιρεία καταγράφει τις φωνές και την ομιλία μας. Η Google αποθηκεύει τις εν λόγω ηχογραφήσεις από τη δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών, μαζί με τις αλληλεπιδράσεις μας στην αναζήτηση, στην ψηφιακή βοηθό και στα Maps. Χρησιμοποιεί τι λέμε για να αναπτύσσει και να βελτιώνει τις τεχνολογίες φωνητικής αναγνώρισης.

Υπάρχει μια ρύθμιση μέσα στην ίδια ιστοσελίδα της Google που ονομάζεται «Συμπερίληψη Δραστηριότητας φωνής και ήχου» (Include voice and audio activity), η οποία συλλέγει και επεξεργάζεται διάφορα ηχητικά δεδομένα που αποκτά μέσα από το μικρόφωνο του κινητού ή του υπολογιστή σας.

Άνοιξε την εφαρμογή Google και πίεσε πάνω στη φωτογραφία του προφίλ σου. Εκεί πίεσε πάνω στο Manage my Google Account. Στη συνέχεια επέλεξε το Data and Privacy tab και κάνε scroll προς τα κάτω μέχρι να βρεις το ιστορικό (History Settings) και επέλεξε το Web and App Activity, δηλαδή δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών όπου θα βλέπεις ένα μπλε ν.

Μόλις πατήσεις εκεί πάνω και κάνεις scroll προς τα κάτω, δεις μια επιλογή Include voice and audio activity. Η επιλογή αυτή θα πρέπει να μην είναι τσεκαρισμένη. Η Google αναφέρει ότι ακούει μόνο σε λέξεις που ξυπνούν τη Google Assistant, που είναι λέξεις που έχει προγραμματιστεί να ακούει, επιτρέποντας να αναγνωρίζει τη φωνή σου και να σου απαντά.

Αν και η Google και οι άλλες εταιρείες, όπως η Amazon και η Apple αναφέρουν ότι οι ψηφιακές βοηθοί της όπως η Alexa και η Siri μόνο ακούνε συγκεκριμένες εντολές, η αλήθεια είναι ότι συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό κίνδυνο για την ιδιωτικότητα όλων μας.

Κάηκαν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας «Γιαννίτσης» που εμπλέκεται στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης μαθητών (video)

 medlabnews.gr

Στις φλόγες παραδόθηκε το βράδυ της Κυριακής (19/5) το εργοστάσιο «Γιαννίτσης» στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας με την καταστροφή να είναι ολοκληρωτική στη μεγάλη επιχείρηση.

Παρά την τεράστια κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής με συνολικά 18 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο και 40 πυροσβέστες, αλλά και υδροφόρες του Δήμου Λαμιέων, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα τρομερές διαστάσεις καταστρέφοντας τόσο το κτίριο, όσο και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης που βρισκόντουσαν στον περιβάλλοντα χώρο.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο είχε ετοιμάσει πριν από δύο ημέρες τα σχολικά γεύματα από τα οποία προκλήθηκε μαζική τροφική δηλητηρίαση σε μαθητές σχολείων της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψαν ζητήματα με τις δεξαμενές αερίου που έσκαγαν. Ευτυχώς, δεν υπήρχαν εγκλωβισμένα άτομα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Οι πυροσβέστες προσπάθησαν με αντιασφυξιογόνες μάσκες να μπουν στο εσωτερικό του εργοστασίου θέλοντας να αποκλείσουν την πιθανότητα να βρίσκονται μέσα σε αυτό εργαζόμενοι, όμως οι ισχυρές εκρήξεις από δεξαμενές αερίου τροφοδοτούσαν τις φλόγες. Ορισμένοι από τους εργαζόμενους που πρώτοι έφτασαν στον χώρο του εργοστασίου μπήκαν μέσα στο προαύλιο χώρο για να απομακρύνουν αυτοκίνητα, κυρίως φορτηγά αυτοκίνητα της εταιρείας, τα οποία είχαν παραδοθεί στις φλόγες.

Πάνω από 30 μηνύσεις

Να σημειωθεί πως σε μηνύσεις έχουν προχωρήσει γονείς παιδιών από επτά σχολεία της Λαμίας που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να ανέρχεται σε τουλάχιστον 63 μαθητές. Ο αριθμός των κρουσμάτων ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος, καθώς τα σχολικά γεύματα, ναι μεν διανέμονται στα σχολεία, ωστόσο αρκετοί μαθητές τα καταναλώνουν στο σπίτι τους. Αυτό μπορεί όμως να συνεπάγεται πως καταναλώθηκε από άλλα μέλη της οικογένειας, τα οποία επίσης υπέστησαν δηλητηρίαση χωρίς όμως να έχει καταγραφεί.

Μετά την αποκάλυψη των δεκάδων κρουσμάτων, οι γονείς των παιδιών πήγαν την Παρασκευή (17/5) στον εισαγγελέα της Λαμίας για να καταγγείλουν το συμβάν.

Αισιόδοξα τα νέα για τον Σταρόβα και τον Κόκοτα ενημέρωσε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη

 medlabnews.gr iatrikanea

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την υγεία του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος νοσηλεύεται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στο Τζάνειο Νοοσοκομείο. 

Για πέμπτη ημέρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Σταρόβας, ύστερα από ένα ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την περασμένη Τετάρτη.

Ο Δημήτρης Σταρόβας βελτιώνεται αργά και σταθερά ενώ εξακολουθεί να υποβάλλεται σε εξετάσεις. Μάλιστα, ξεκίνησε λογοθεραπεία με στόχο να ξαναμιλήσει κανονικά ενώ καθημερινά παρουσιάζει πρόοδο.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Δημήτρης Σταρόβας ζωγράφισε σε χαρτί το πεντάγραμμο με το κλειδί του Σολ, γράφοντας το δικό του όνομα και της συντρόφου του.

Η Ματίνα Παγώνη αποκάλυψε ποια είναι σήμερα η κατάσταση υγείας του καλλιτέχνη, ενώ αναφέρθηκε και στην εξέλιξη της υγείας του τραγουδιστή Δημήτρη Κόκοτα που νοσηλεύεται από τα τέλη Μαρτίου ύστερα από έμφραγμα που υπέστη.

Ευτυχώς ο Δημήτρης Σταρόβας πήγε απευθείας στο νοσοκομείο και η ιατρική ομάδα έδρασε πάρα πολύ γρήγορα. Αυτή τη στιγμή είναι σταθεροποιημένος, πηγαίνει καλά και θέλει τον χρόνο του. Το μήνυμα είναι να πάει στο σπίτι και στην οικογένειά του όσο πιο σύντομα γίνεται» είπε αρχικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στον Alpha, και συνέστησε να προσέχουμε το βάρος μας προκειμένου να αποφύγουμε να βρεθούμε σε αντίστοιχη κατάσταση.

«Πρέπει να προσέχουμε με την αύξηση του βάρους μας, για να μην φτάνουμε στο σημείο να κάνουμε εγκεφαλικά επεισόδια. Του ευχόμαστε όλοι γρήγορα να πάει στο σπίτι του. Σιγά σιγά θα αποκατασταθεί και η ομιλία του και όλα θα πάνε καλά» τόνισε η Ματίνα Παγώνη.

Ο Δημήτρης Κόκοτας «δεν υποστηρίζεται πλέον μηχανικά»

Επιπλέον, η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε και στα νεότερα της υγείας του Δημήτρη Κόκοτα, λέγοντας ότι δεν υποστηρίζεται πλέον μηχανικά.

«Έχει δική του αναπνοή, αντιδρά στα επώδυνα ερεθίσματα, αλλά θέλει αρκετό χρόνο σιγά σιγά για να μιλήσει και να αποκατασταθεί η υγεία του».

Τονίζει επιπλέον πως δεν έχει καμία σημασία για την έκβαση της υγείας του το ότι έχει περάσει αρκετός χρόνος από την ημέρα που μπήκε στο νοσοκομείο, «καθώς σε αυτά τα περιστατικά ο κάθε οργανισμός είναι ιδιαίτερος και θέλει τον χρόνο του». Οι ασθενείς χρειάζονται χρόνο, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Διαβάστε επίσης

Οι μέλισσες εκπέμπουν SOS, για την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (video)

 

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν συμβάλει στην τραγική μείωση του πληθυσμού της μέλισσας, παγκοσμίως.

Η συνεισφορά της στην αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον είναι τεράστια, με την πιθανή εξαφάνισή της να σηματοδοτεί ανυπολόγιστες συνέπειες στον πλανήτη.
Όσο για τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στη γεωργία η ανικανότητα της μέλισσας να γονιμοποιεί αυτό το 1/3 των καλλιεργειών που εξαρτώνται άμεσα από την ύπαρξή της, σύμφωνα με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, υπολογίζονται σε 153 δισ. ευρώ.
Τον περσινό χειμώνα χάθηκε το 16% του αριθμού των αποικιών των μελισσών. Θα πρέπει να ληφθούν λοιπόν άμεσα μέτρα για να σώσουμε το είδος τους.

Είναι μικρές αλλά κάνουν σπουδαία δουλειά. Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea


Είναι ακούραστες εργάτριες και με την καθημερινή τους δραστηριότητα, αν και μικρές φροντίζουν για κάτι σπουδαίο: την αναπαραγωγή των περισσότερων φυτών. Επακόλουθο αυτής της δραστηριότητας, δεν είναι μόνον το μέλι που παράγουν, αλλά η συμβολή τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, ακόμη και στο να γίνονται τα φρούτα και τα λαχανικά μεγαλύτερα και νοστιμότερα!
Πρόκειται, βέβαια, για τις μέλισσες, τον ρόλο και τη σημασία των οποίων αναγνώρισε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κηρύσσοντας την 20ή Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών. Στο Ψήφισμα της 20ής Δεκεμβρίου 2017, τονίζεται η επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές και επισημαίνονται οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ενδεχόμενη εξαφάνισή τους.
Σημειώνεται ότι καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ειδών επικονιαστών παγκοσμίως οδηγούνται προς εξαφάνιση από διάφορες πιέσεις, πολλές από τις οποίες προκαλούνται από ανθρώπους, απειλούνται εκατομμύρια πόροι διαβίωσης και ποσότητες τροφίμων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Υπολογίζεται ότι σχεδόν 35% των επικονιαστών ασπόνδυλων, ιδιαίτερα των μελισσών και των πεταλούδων, και περίπου 17% των επικονιαστών σπονδυλωτών, όπως οι νυχτερίδες, αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση παγκοσμίως. Κύριες αιτίες είναι οι εντατικές γεωργικές πρακτικές, οι αλλαγές στη χρήση της γης, τα παρασιτοκτόνα (συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων), οι ασθένειες, τα παράσιτα και η κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια έρευνα για τους επικονιαστές που διενήργησε η Διακυβερνητική Πλατφόρμα για την Επιστήμη και την Πολιτική, για την Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES), η ετήσια αξία παγκόσμιων καλλιεργειών που επηρεάζονται άμεσα από επικονιαστές, κυμαίνεται μεταξύ 235 και 577 δισ. δολ. Υπολογίζει επίσης σε 300% την αύξηση του όγκου της γεωργικής παραγωγής που εξαρτάται από την επικονίαση, τα τελευταία 50 χρόνια.
Από την επικονίαση εξαρτώνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό 75% των καλλιεργειών τροφίμων και 90% των φυτών ανθοφορίας, παγκοσμίως. Οι επικονιαστές , όπως οι μέλισσες, οι πεταλούδες, τα πουλιά, οι σκώροι, τα σκαθάρια, ακόμη και οι νυχτερίδες, βοηθούν τα φυτά να αναπαραχθούν και οι μέλισσες είναι ο βασικός λόγος που έχουμε ποικιλία σπόρων, καρπών, φρούτων και ορισμένων λαχανικών.
Όμως τι ακριβώς προσφέρουν οι επικονιαστές και ειδικότερα οι μέλισσες και τι μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ παραθέτει έξι λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τους επικονιαστές, αλλά και συμβουλές για το πώς μπορούμε αυτό να τους το ανταποδώσουμε:
1. Βελτιώνουν τη διατροφή μας παρέχοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι όλες οι καλλιέργειες τροφίμων που χρειάζονται επικονίαση. Το ρύζι, το σιτάρι και οι πατάτες, για παράδειγμα, θα επιβίωναν ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι επικονιαστές. Ωστόσο, πολλά από τα πολύ θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, ορισμένα λαχανικά, σπόροι, καρύδια και έλαια, θα εξαφανιστούν χωρίς επικονιαστές. Ένας κόσμος χωρίς επικονιαστές είναι ένας κόσμος χωρίς κάποια από τα τρόφιμα που αγαπάμε (όπως κακάο, καφές) και τα οποία εξασφαλίζουν σωστή διατροφή (φράουλες, μήλα κεράσια, αμύγδαλα και πολλά άλλα).
Συμβουλή: Ανταποδώστε! Προσφέρετε στις μέλισσες τρόφιμα που τους αρέσουν, αυξάνοντας τα φυτά στον κήπο σας. Τα φυτά και οι επικονιαστές έχουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση συμβίωσης. Χρειάζονται ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν και ως εκ τούτου έχουν εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο. Η φύτευση ενός ποικίλου συνόλου ιθαγενών φυτών και λουλουδιών σε διαφορετικές περιόδους του έτους μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά για τους επικονιαστές.
2. Μας δίνουν μέλι! Από περίπου 20.000 είδη μελισσών μόνο 7 παράγουν μέλι. Οι δυτικές μέλισσες παράγουν 1,6 εκατ. τόνους μελιού ετησίως! Αυτό το υπέροχο προϊόν είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Το μέλι είναι μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού για χιλιετίες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν μέλι για ιατρικούς σκοπούς και το κερί για να βαλσαμώνουν τους νεκρούς, αλλά και να παράγουν τεχνητό φως. Σήμερα, το μέλι, το κερί, ο βασιλικός πολτός και η πρόπολη, παρέχουν πρόσθετο εισόδημα στις αγροτικές οικογένειες.
Συμβουλή: Αγοράστε μέλι από τους τοπικούς αγρότες. Πολλοί τοπικοί μικροκαλλιεργητές και δασικές κοινότητες διατηρούν βιώσιμες πρακτικές μελισσοκομίας. Μπορείτε να υποστηρίξετε την αγορά ανεπεξέργαστου μελιού, κεριού ή άλλων προϊόντων μελισσών, απευθείας από αυτούς.
3. Έχουν μεγάλη «επαγγελματική» ηθική. Μια μεμονωμένη μέλισσα συνήθως επισκέπτεται περίπου 7.000 λουλούδια την ημέρα και χρειάζεται 4 εκατομμύρια επισκέψεις σε λουλούδια για να παραγάγει ένα κιλό μέλι. Κάθε μεμονωμένη μέλισσα αποτελεί μέρος μιας ομάδας που εργάζεται ακούραστα για να στηρίξει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα της κυψέλης, συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερη γύρη, ενώ παράλληλα επικονιάζει πολλά φυτικά είδη.
Συμβουλή: Επιβραβεύστε αυτά τα πολυάσχολα έντομα, προσφέροντάς τους νερό, το οποίο χρειάζονται έπειτα από το πέταγμά τους όλη την ημέρα. Ένας καλός τρόπος για να δώσετε στις μέλισσες ένα σημείο ανάπαυσης και ανανέωσης, είναι να αφήσετε ένα καθαρό, ρηχό μπολ με νερό, με πέτρες ή ράβδους μέσα σε αυτό, ώστε οι μέλισσες να το προσεγγίσουν χωρίς να κινδυνεύουν να πνιγούν.
4. Κάνουν πιο νόστιμα τα τρόφιμά μας. Καλά γονιμοποιημένα φυτά παράγουν μεγαλύτερα, πιο ομοιόμορφα και πιο γευστικά φρούτα και λαχανικά. Τα φυτά υπολογίζουν πόση προσπάθεια απαιτείται για την παραγωγή των καρπών τους. Αν ένα φρούτο ή λαχανικό δεν έχει καλά γονιμοποιηθεί, τα φυτά δεν θα επενδύουν απαραίτητα τους πόρους ομοιόμορφα στην παραγωγή τους, με αποτέλεσμα παραμορφωμένα ή μικρά και άνοστα φρούτα και λαχανικά. Ένα παραμορφωμένο μήλο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το φυτό είχε ανεπαρκή ή μη ισορροπημένη επικονίαση!
Συμβουλή: 
Αποφύγετε τα φυτοφάρμακα, τα μυκητοκτόνα ή τα ζιζανιοκτόνα στους κήπους σας. Μπορούν να σκοτώσουν τους επικονιαστές και να δηλητηριάσουν τις κυψέλες με μολυσμένο νέκταρ ή γύρη που έφεραν οι μέλισσες από τα φυτά. Προσπαθήστε να βρείτε φυσικές λύσεις για τα παράσιτα των φυτών στον κήπο σας.
5. Αυξάνουν την παραγωγή τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια. Σε μία μελέτη, στη διάρκεια της οποίας η γονιμοποίηση ήταν καλά διαχειριζόμενη σε μικρές, ποικίλες, εκμεταλλεύσεις, οι καλλιεργητικές αποδόσεις αυξήθηκαν κατά ένα σημαντικό μέσον όρο 24%! Οι μέλισσες και άλλα επικονιαστικά έντομα βελτιώνουν την παραγωγή τροφίμων σε 2 δισεκατομμύρια μικρούς αγρότες παγκοσμίως, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Το κυνήγι μελιού των αποικιών των άγριων μελισσών παραμένει επίσης ένα σημαντικό μέρος των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων που εξαρτώνται από τα δάση σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.
Συμβουλή για τους αγρότες: 
Δημιουργήστε έναν καλό βιότοπο για τις μέλισσες για να εξασφαλίσετε την επικονίαση. Αφήστε ορισμένες περιοχές του αγροκτήματος ως φυσικό οικότοπο. Δημιουργήστε επίσης φράκτες με φυσικά φυτά που ανθίζουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του έτους και φυτέψτε ελκυστικές καλλιέργειες και οπωροφόρα δέντρα. Μειώστε τη χρήση φυτοφαρμάκων και αφήστε ανέγγιχτες τις περιοχές φωλεοποίησης.
6. Διατηρούν τη βιοποικιλότητα. Η επικονίαση είναι μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες της φύσης που συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα. Βοηθά στην παραγωγή μεγάλης ποικιλίας φυτών, πολλά από τα οποία καταναλώνονται από τους ανθρώπους. Και αν και συχνά παραβλέπεται, οι μέλισσες και η μελισσοκομία των δασών συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς η επικονίαση βοηθά στην αναγέννηση των δέντρων, γεγονός που με τη σειρά του συμβάλλει στη διατήρηση της δασικής βιοποικιλότητας.
Συμβουλή: 
Μάθετε περισσότερα για τις μέλισσες και ξεπεράστε τον ενδεχόμενο φόβο σας. Εξετάζοντας αυτά τα πλάσματα, θα δείτε ότι οι μέλισσες δεν είναι γενικά επικίνδυνες. Δεν τσιμπούν όλες οι μέλισσες και εκείνες που το κάνουν, έχουν κάποιον λόγο. Κατανοώντας καλύτερα αυτά τα πλάσματα, μπορεί κανείς να τα σεβαστεί και να μάθει να ζει ειρηνικά μαζί τους.
Βοηθώντας να διατηρήσουμε τους επικονιαστές ασφαλείς υποστηρίζουμε την παραγωγή τροφίμων, τα εισοδήματα των αγροτών και το ευρύτερο περιβάλλον.
Πληροφορία
Η 20ή Μαΐου δεν επιλέχθηκε τυχαία ως Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών, καθώς συμπίπτει με τα γενέθλια του Anton Jansa, ο οποίος τον 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στην πατρίδα του τη Σλοβενία και απολάμβανε τις μέλισσες για την ικανότητά τους να εργάζονται τόσο σκληρά, ενώ χρειάζονται τόσο λίγη προσοχή.

Διαβάστε επίσης

Τροφές που πρέπει να τρώμε περισσότερο μετά τα 50


της Βασιλικής Δέδε, κλινικής διαιτολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Όταν συζητάμε για το θέμα της υγιεινής διατροφής μετά από τα 50, το ασβέστιο έρχεται συχνά στο προσκήνιο. Είναι σίγουρα απαραίτητη η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε ασβέστιο κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών αλλά ποιες άλλες θρεπτικές ουσίες και τρόφιμα θα πρέπει να τρώμε περισσότερο μετά την ηλικία των 50 ετών;

Πλιγούρι

Γνωρίζουμε ότι οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου. Αλλά, ειδικότερα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που προέρχονται από το πίτουρο ολόκληρων κόκκων. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες επίσης βρίσκονται στα φασόλια, στις φλούδες των λαχανικών ακόμη στο μπρόκολο, τα καρότα και τα μήλα. Ανάμεσα σε όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το πλιγούρι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, 8,6γρ. αδιάλυτων φυτικών ινών ανά μερίδα. Το αγριοσίταρο και το κριθάρι έρχονται στη δεύτερη και τρίτη θέση. Θα πρέπει να θυμάστε ότι όταν αυξηθεί η κατανάλωση αδιάλυτων φυτικών ίνων, θα πρέπει να αυξήσει παράλληλα και η πρόσληψη υγρών.

Φακές

Ακριβώς ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές παρέχει περισσότερα από 15γρ φυτικών ινών. Αυτό είναι το 62% της ημερήσιας ανάγκης σε φυτικές ίνες. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι φακές έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Το κάλιο είναι ένα ορυκτό που εξουδετερώνει τη δράση του νατρίου στο σώμα. Με άλλα λόγια, το κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, οι φακές έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που τις καθιστά απαραίτητο τρόφιμο για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ψάρια

Τα ψάρια είναι η κύρια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών στην μορφή του DHA και ΕΡΑ. Αμφότερα αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα – ιδιαίτερα των τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, το DHA παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και ως εκ τούτου βοηθά στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer. Επιπλέον, όλα τα ψάρια έχουν λιγότερα λιπαρά και θερμίδες ανά μερίδα από τα άλλα κρέατα. Σε γενικές γραμμές, μόνο δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα είναι αρκετές για να φτάσετε τις ανάγκες σας σε DHA.

Αβοκάντο

Οι μπανάνες συχνά θεωρούνται ως μια τροφή πλούσια σε κάλιο. Αλλά μισό αβοκάντο έχει στην πραγματικότητα περισσότερο κάλιο από μια ολόκληρη μπανάνα. Επιπλέον, το αβοκάντο είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που είναι φιλικά για την καρδιά, το ίδιο λίπος που βρίσκεται και στο ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήσετε το αβοκάντο σαν ντιπ, στη σαλάτα ή στο φαγητό με προσοχή στην ποσότητα.

Δαμάσκηνα

Δαμάσκηνα δεν είναι στον κατάλογο μόνο λόγω της ιδιαίτερης γεύσης τους αλλά και λόγω του χαρακτηριστικού τους μωβ χρώματος. Όλα τα φρούτα που ανήκουν σε αυτή την ομάδα έχουν το υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών. Έτσι λοιπόν απολαύσετε δαμάσκηνα, βανίλιες, βατόμουρα, μούρα, σταφύλια και πολλά άλλα!
Η καλή υγεία μετά τα 50 είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση ώστε να διατηρούμαστε όσο γίνεται νεότεροι. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΔΕ
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc στην Κλινική Διατροφή
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων
Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος
Μέλος της Ομάδας Εργασίας – Ομάδας Ειδικών στη Διαχείριση Βάρους
Κύπρου 1, 22100 Τρίπολη
Τηλ. 2710 232841, Κιν. 6948 583421
Email: vasodede@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Ζάχαρη, γάλα και καφές ΔΕΝ πάνε μαζί. Να ξεκινάτε τη μέρα σας με καφέ αλλά σκέτο.

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Να ξεκινάτε τη μέρα σας με καφέ αλλά σκέτο και μόνο σκέτο. Η ζάχαρη και το γάλα μόνο προβλήματα δημιουργούν.
Για πολλούς η μέρα δεν ξεκινάει πριν από το πρώτο φλιτζάνι καφέ. Ωστόσο, λίγοι από εμάς πίνουμε τον καφέ μας σκέτο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αλλοιώνουμε την πραγματική του γεύση αλλά και να βλάπτουμε την υγεία μας. Τι θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε;
Το πρώτο υλικό που δεν θα πρέπει να βάζεις στον καφέ σου είναι πολύ πιθανό να είναι και το τελευταίο που φαντάζεσαι πως είναι βλαβερό. Σύμφωνα με έρευνες, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε γάλα στον καφέ, καθώς όταν αυτό αναμιχθεί με υψηλές ποσότητες καφεΐνης, τότε αυξάνεται η απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα, ενώ μεγάλη ποσότητα από το ιχνοστοιχείο αυτό κατακάθεται στα έντερα. Η ουσία καζεΐνη που περιέχει το γάλα, όταν έρθει σε επαφή με την καφεΐνη, τότε πήζει και δημιουργεί μια μάζα που προκαλεί φούσκωμα, στομαχόπονο και κοιλιακές διαταραχές. Επιπλέον, οι διατροφολόγοι συμπληρώνουν πως το γάλα στον καφέ μπλοκάρει τον μεταβολισμό και είναι η κύρια αιτία που μπορεί να μην χάνει κανείς βάρος.
Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τους καφέδες “τούρτες”, οι οποίοι έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Οι συγκεκριμένοι καφέδες, λόγω των πλούσιων στρώσεων από σαντιγί και σιρόπι που είναι “λουσμένοι” μπορούν να φτάσουν αστρονομικές ποσότητες θερμίδων. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος καφές σε μικρό ποτήρι, με διπλή δόση από σιρόπι σοκολάτας μπορεί να έχει μέχρι και 300 θερμίδες! Και αυτές είναι οι γνωστές “άδειες” θερμίδες, οι οποίες δεν έχουν καμία διατροφική αξία. Αν εξαιρέσεις τη γευστική απόλαυση που προσφέρουν, περισσότερο κακό παρά καλό κάνουν!
Ακόμα και αν αποφεύγεις αυτού του είδους τους καφέδες, πολύ πιθανό είναι να γεμίζεις την κούπα σου με μερικά κουταλάκια ζάχαρη, η οποία όχι μόνο αποτελεί την αιτία για πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, αλλά και σύμφωνα με τους λάτρεις του καφέ, αλλοιώνει την αυθεντική γεύση του χαρμανιού. Αν, ωστόσο, δεν θέλεις να “φορτωθείς” περιττές θερμίδες, προτίμησε να προσθέσεις φυσικά γλυκαντικά, που θεωρούνται πιο υγιεινά, μιας και κάποιες έρευνες ενοχοποιούν την ασπαρτάμη και άλλα τεχνητά γλυκαντικά ως καρκινογόνα.
Κι αν μετά από όλα αυτά αναρωτιέσαι ποιος τελικά είναι ο ιδανικός τρόπος να πίνεις τον καφέ σου, η απάντηση είναι μία και πολύ πιθανό να μην σου αρέσει: Σκέτο!
Διαβάστε επίσης
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων