MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Πώς να αποξηράνετε τα σύκα; Πώς να φτιάξετε συκόμελο από ξερά σύκα; Συνταγή

Τα αποξηραμένα σύκα είχαν σπουδαία θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, καθώς συχνά τα απολάμβαναν ως επιδόρπιο, τα λεγόμενα “τραγήματα”.

Μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να τα λατρεύουμε, καθώς αποξηραμένα στον ήλιο, γεμισμένα με ξηρούς καρπούς, βρασμένα σε ελαφρύ σιρόπι με μέλι, αλλά και στο φαγητό ή τις σαλάτες, τα ξερά σύκα είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία. Αυτό είναι το "βασιλικό" φρούτο που ρίχνει αμέσως την αρτηριακή πίεση!
Στην αρχαιότητα το σύκο αποτελούσε τροφή ύψιστης διατροφικής σημασίας. Η εξαγωγή του φρούτου απαγορευόταν για να προστατευθεί η ποικιλία. Το σύκο φρέσκο και αποξηραμένο μαζί με την ανάλατη ελιά, τα φρούτα και το σκόρδο υπήρξαν τα «αναβολικά» των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες στην περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας.

Αποξηραμένα σύκα-Διατροφική αξία

Η ιδιαιτερότητα των σύκων όσον αφορά τη διατροφική τους αξία , είναι η πλούσια περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των ξηρών σύκων σε ασβέστιο μπορούν να καλύψουν το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον οργανισμό μας.
Αυτό που καθιστά τα αποξηραμένα σύκα ως ένα από τα ιδανικά σνακ για την καθημερινή διατροφή είναι η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λίπη και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες που δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι και έτσι βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τα αποξηραμένα σύκα είναι καλές πηγές βιταμινών (βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β 6, βιταμίνη C, βιταμίνη E).

Η θρεπτική τους αξία του σύκου ανά 100 gr είναι η εξής:

Ενέργεια:        
1040 Kj / 240 kcal
Πρωτεΐνες
 3.6 gr
Υδατάνθρακες- Σάκχαρα
 52.9 gr
Λίπη - Kορεσμένα:  
1.6 gr
Φυτικές ίνες:  
10.6 gr
Νάτριο:           
0.07 gr

ΠΡΟΣΟΧΗ
Διαθέτουν περισσότερα σάκχαρα από άλλα φρούτα, χαρίζοντας και θερμίδες - εκτός από ενέργεια - σε όποιον τα καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά το μάζεμα του σύκου, καθώς το φρούτο θα πρέπει να είναι ώριμο αλλά όχι υπερβολικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα σύκα δεν ωριμάζουν άλλο αφού κοπούν και δεν διατηρούνται παρά μόνο λίγες μέρες στο ψυγείο. Κατά την αγορά τους θα πρέπει να προσέχουμε να είναι τρυφερά χωρίς να είναι πάρα πολύ μαλακά, η φλούδα τους να είναι λεία και να μην έχουν χτυπηθεί.


Τα φρέσκα σύκα όμως δεν βαστάνε πολύ. Το μάζεμα τους πρέπει να γίνει με προσοχή, όταν το φρούτο είναι ώριμο χωρίς να είναι υπερώριμο. Δεν ωριμάζουν άλλο εάν έχουν κοπεί.
Δεν βαστάνε πάνω από λίγες ημέρες στο ψυγείο. Να επιλέξετε σύκα με καλή επιδερμίδα! Η φλούδα τους να είναι λεία, χωρίς μαυρισμένα σημεία, χωρίς να έχει ταλαιπωρηθεί ή χτυπηθεί. Να μην έχουν ανοίξει καθόλου. Το φρούτο πρέπει να είναι τρυφερό χωρίς να παραείναι μαλακό. Μυρίστε τα σύκα προτού τα αγοράσετε από τη λαϊκή. Εάν έχουν έστω και την παραμικρή ξινίλα, έχει αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσής τους, έπειτα δεν έχουν πολύ μέλλον.

Ο καλύτερος τρόπος να τα συντηρήσει κανείς είναι μέσα σε πλαστική σακούλα στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου. Μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε τα φρέσκα σύκα στην κατάψυξη, ολόκληρα ή κομμένα. Στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική το σύκο είναι χρήσιμο. Περιέχει ένα ένζυμο το οποίο μαλακώνει τους μυς και έτσι κάνει τα κρέατα να είναι πιο τρυφερά.

Το γεγονός αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα άνοστα και απρόσιτα στους περισσότερους καταναλωτές. Ο μόνος εύκολος και πρακτικός τρόπος να απολαύσει κανείς όλο το χρόνο σύκα, είναι να τα καταναλώσει ως αποξηραμένα. 

Ο τρόπος αποξήρανσης είναι πανεύκολος, εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προμηθευτούμε ώριμα σύκα.

Αποξηραμένα σύκα

Υλικά:
Σύκα
Φύλλα δάφνης
ξυλάκια κανέλας 
Κεϋλάνης

Εκτέλεση: Απλώνουμε τα σύκα με την φλούδα επάνω σε μια σχάρα ή σε ψάθινο πλέγμα και τα σκεπάζουμε με ένα τούλι ή τουλπάνι για τα έντομα. Τα αφήνουμε για 7-10 ημέρες στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν καλά. Προσοχή τα γυρνάμε καθημερινά.
Τοποθετούμε τα σύκα σε ένα ταψί. Ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και βάζουμε το ταψί με τα σύκα και φουρνίζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς – αυτό τα προφυλάσσει από το σκουλήκι και τα κάνει και νοστιμότερα.
Όταν κρυώσουν, όχι εντελώς, παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα σύκα και κάθε δυο σειρές τα πατάμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το ξυλάκι κανέλας.
Όταν γεμίσουμε το μπολ κλείνουμε καλά με τη λαδόκολλα. Βάζουμε το μπολ σε μια πάνινη τσάντα που να κλείνει καλά. Διατηρούμε σε ψυγείο ή σε δροσερό, σκοτεινό σημείο μακριά από υγρασία. Διατηρούνται έως 12 μήνες. Έτσι τα διατηρούμε μαλακά και μακριά από τις πεταλούδες που κάνουν το σκουλήκι.
Tips: Αν θελήσουμε να επαναφέρουμε τα σύκα στη φυσική τους κατάσταση για να τα χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές, τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν αρκετή ώρα, μέχρι να ενυδατωθούν και να γίνουν τρυφερά.
Δίνουν ωραιότατη γεύση σε δροσιστικά ποτά, ψωμιά, πίτες, πουτίγκες, φρουτοσαλάτες, χτυπημένο γάλα και μαγειρεμένα δημητριακά. Το νερό που θα περισσέψει από το μούλιασμα των φρούτων, εκτός του ότι περιέχει πολύτιμα συστατικά των καρπών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό της συνταγής, για να δώσει περισσότερη γεύση και άρωμα.

Συκόμελο από ξερά σύκα

Υλικά
2,5 κιλά αποξηραμένα σύκα
Νερό περίπου 1, 4 λίτρο
Παρασκευή
Πλένουμε και κόβουμε τα σύκα στη μέση, τα βάζουμε να μουλιάσουν σε άφθονο νερό για 2-3 ώρες. Τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα, τη γεμίζουμε με νερό μέχρι τα 2/3 της και βάζουμε τα σύκα να βράσουν. Μόλις πάρει το νερό μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα σύκα να σταθούν στο νερό, για ένα 24ωρο. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και περνάμε το ζουμί που απόμεινε στην κατσαρόλα από λεπτή σήτα, ικανή να κρατήσει τα σποράκια του σύκου.
Ρίχνουμε το φιλτραρισμένο ζουμί και πάλι στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει, μέχρι που να εξατμιστεί όλο το νερό του και να μείνει ένα γλυκό σιρόπι, που ο όγκος του δεν θα ξεπερνά τα 750 ml.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και μεταγγίζουμε το συκόμελο σε ένα μπουκάλι ή βάζο με καπάκι.

Διαβάστε επίσης

Λέει «αντίο» στον σκύλο του ο σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος, μετά τη μεγάλη περιπέτειά τους (video).

Λέει «αντίο» στον σκύλο του ο σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος, μετά τη μεγάλη περιπέτειά τους

medlabnews.gr iatrikanea

Αίσθηση είχε προκαλέσει πριν λίγες εβδομάδες η είδηση ότι ο 54χρονος Τιμ Σάντοκ και ο σκύλος του, Μπέλα, βρέθηκαν ζωντανοί μετά από δύο μήνες χαμένοι στον Ειρηνικό Ωκεανό, επιβιώνοντας μόνο με ωμά ψάρια και νερό της βροχής.

Ο Τιμ Σάντοκ και η Μπέλα, είχαν αναχωρήσει με το καταμαράν του τον Απρίλιο από τη Λα Παζ στο Μεξικό για τη Γαλλική Πολυνησία, ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων μέσα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα, μια καταιγίδα κατέστρεψε τα ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους. Για δυο μήνες παρέσυραν το καταμαράν τα θαλάσσια ρεύματα και οι άνεμοι. Επιβίωσε χάρη στην ικανότητά του, τις γνώσεις και μια γερή δόση τύχης.

Τελικά τους εντόπισε ελικόπτερο που συνόδευε αλιευτικό τόνου στα ανοικτά των ακτών του Μεξικού. Ο ταλαιπωρημένος Σάντοκ θύμιζε σε πολλά τον Τομ Χανκς στην ταινία «Ναυαγός».

Στους δύο μήνες που πέρασε χαμένος στον Ειρηνικό η Μπέλα τον κρατούσε ήρεμο. Όμως, τώρα πρέπει να πει «αντίο» στην πιστή σύντροφό του καθώς δεν θέλει να τη θέσει ξανά σε κίνδυνο.

Ο 54χρονος φαίνεται πως είναι ανήσυχο πνεύμα και ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά, δίχως την Μπέλα.

Επόμενος προορισμός του, είναι το Μπελίζ. «Θα δω αν μπορώ να χαθώ στη ζούγκλα εκεί», δήλωσε στους Times. Όμως, σε αυτό το ταξίδι θα είναι μόνος. Αν και δεν τον ενδιαφέρει τόσο ο εαυτός του, δεν θα μπορούσε να θέσει ξανά σε κίνδυνο τον αγαπημένο σκύλο του, εξήγησε.

«Λυπάμαι που τη χάνω, είναι ένα ξεχωριστό ζώο. Την έχω από τότε που ήταν κουτάβι και δεν έχει σταματήσει να με ακολουθεί», δήλωσε και σημείωσε ότι πήρε την απόφαση γιατί μέλος του πληρώματος του σκάφους που τους διέσωσε, υιοθέτησε την Μπέλα.

Ο Σάντοκ βρήκε την Μπέλα, αδέσποτη, τον Μάρτιο του 2020- όταν σχεδίαζε να ταξιδέψει με σκάφος στην Αυστραλία- και έγιναν αχώριστοι. Στο ταξίδι τους ο σκύλος απολάμβανε τον χρόνο στο καταμαράν, παρότι ούτε μια φορά δεν κολύμπησε με τον 54χρονο στη θάλασσα.

«Δεν θα πιστεύατε πόσο καλά τα πήγε εκεί έξω. Όταν μας διέσωσαν, όλοι σχολίαζαν ότι φαινόταν σε πολύ καλή κατάσταση, ιδιαίτερα σε σύγκριση με εμένα», επεσήμανε ο Σάντοκ. Παρά τη θλίψη του που θα αποχωριστεί τον σκύλο του, τόνισε πως αυτό αποτελεί μια αίσια έκβαση για την Μπέλα. «Το χειρότερο θα ήταν να χάσει τη ζωή της εκεί έξω μαζί μου», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Επιβίωσε για μήνες ναυαγός στον Ειρηνικό με τον σκύλο του, τρώγοντας ωμά ψάρια

Η θρεπτική αξία της μπίρας; Πόσες θερμίδες έχει η μπύρα; Τι είναι η μαγιά; Πόσα είδη υπάρχουν; Ο μύθος της μπιροκοιλιάς



του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr iatrikanea

Η μπίρα (γράφεται είναι με ι και όχι με υ) είναι ένα αλκοολούχο ποτό με περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. 
beer
Η αλκοόλη καθώς και το διοξείδιο του άνθρακα προέρχονται από την φυσική διαδικασία της ζύμωσης. Ο ζύθος και η τέχνη της ζυθοποιίας είναι γνωστά στον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αναφέρεται ότι οι Σουμέριοι το 6000 π.Χ. είχαν αναπτύξει εμπόριο ζύθου. Επίσης από πάπυρους που σώζονται φαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι περί το 4000 π.Χ. χρησιμοποιούσαν το κριθάρι, καθώς και άλλα δημητριακά για την παρασκευή ζύθου. Μετά από πολλά χρόνια ο ζύθος έγινε πολύ γνωστός στη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως στους Αγγλοσάξωνες και Τεύτονες οι οποίοι κατοικούσαν στη σημερινή Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία. Βέβαια, δεν είναι γνωστό πώς, πότε και από ποιους έμαθαν την τέχνη της ζυθοποιίας. Αναφέρεται ότι ένας Έλληνας περιηγητής που ταξίδεψε στην Bόρεια Γαλλία περί το 325 π.Χ. περιέγραψε σχετικά με την παρασκευή του ζύθου και μάλιστα αναφέρει την μεγάλη κατανάλωση ζύθου που παρατήρησε εκεί. Περί το τέλος του 17ου αιώνα η κατανάλωση ζύθου ήταν σημαντική και ήταν διαδεδομένη κυρίως σε μοναστήρια της Κεντρικής Ευρώπης. Ένας από τους λόγους ήταν η κακή ποιότητα του πόσιμου νερού. Ένας άλλος λόγος ήταν το ότι οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο ζύθος ήταν υγρό με φαρμακευτικές ιδιότητες για πολλές ασθένειες. Μέχρι της εποχής του Γάλλου Παστέρ η ζυθοποιία ήταν μια τέχνη. Ο λαμπρός αυτός επιστήμων έθεσε τα θεμέλια της επιστήμης της ζυθοποιίας, εισάγοντας για πρώτη φορά την μαγιά για την διαδικασία της ζύμωσης. Στην συνέχεια η ζυθοποιία τέθηκε σε άλλες βάσεις κυρίως επιστημονικές χωρίς όμως να παύσει να θεωρείται και τέχνη.

H μπίρα παρασκευάζεται από πρώτες ύλες όπως το κριθάρι, τα δημητριακά, η μαγιά και το νερό. Όλα αυτά είναι φυσικές ουσίες στις οποίες μπορούν να ανιχνευθούν πολλά ωφέλιμα συστατικά. Πιο συγκεκριμένα:


• H βύνη προσφέρει στην μπίρα υδατοδιαλυτές διαιτητικές ίνες.
• Mικρές ποσότητες ανθέων λυκίσκου (αρωματικό φυτό) προστίθενται στην μπίρα για να την αρωματίσουν, αλλά και για να λειτουργήσουν ως φυσικά συντηρητικά. O λυκίσκος συμβάλλει στη δημιουργία της πικρής της γεύσης. O λυκίσκος περιέχει ουσίες που θεωρείται ότι επιδρούν προστατευτικά ενάντια σε κάποιες ασθένειες και κάποιες μορφές καρκίνου, καθώς επίσης και ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. H μπίρα, άλλωστε, είναι η μόνη σημαντική διατροφική πηγή λυκίσκου. Συνεπώς, οποιαδήποτε πιθανά οφέλη για την υγεία προκύπτουν μόνο από την κατανάλωση μπίρας.
• H μαγιά παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως B1, B6 και φυλλικό οξύ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συνδέονται  με την ισορροπία της φυσικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος, τη διάθεση και την ενεργητικότητα του εγκεφάλου. Τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, όπως η τρυπτοφάνη, η λευκίνη, η μεθιονίνη, η λυσίνη, που περιέχει επίσης, κρίνονται αναγκαία για έναν μεγάλο αριθμό βιολογικών διεργασιών στο σώμα. Τα αποκαλούμε απαραίτητα, καθώς δεν μπορούν να παρασκευασθούν από το ίδιο το σώμα και άρα πρέπει να καταναλωθούν είτε σαν φυσική τροφή ή από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής
Eίναι εκείνη που καθορίζει αν μια μπίρα είναι lager ή ale. 
• Nερό. Bρίσκεται συνήθως στην μπίρα σε ποσοστό 93%, ενώ το αλκοόλ σε ποσοστό περίπου 5%.

Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ (ανά 100 γρ.)

Nερό: 94,32 γρ. Mαγνήσιο: 6 mg
Συνολικά λιπίδια: 0,06 γρ. Φώσφορος: 13 mg
Yδατάνθρακες: 1,61 γρ. Kάλιο: 25 mg
Σάκχαρα: 0,05 γρ. Nάτριο: 4 mg
Aσβέστιο: 5 mg Διαιτητικές ίνες: 0,1 γρ.

Τι είναι όμως η μαγιά της μπίρας;  

Στην πραγματικότητα, αναφερόμαστε στη διατροφική μαγιά η οποία παράγεται από καλλιέργεια του μύκητα Saccharomyces cerevisiae, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις διάρροιας και κοινού κρυολογήματος. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αποτελεί και ένα αποτελεσματικό όπλο για την καταπολέμηση της ακμής. Η μαγιά μπίρας ως όρος, περιγράφει ένα μονοκύτταρο οργανισμό (fungus – ζυμομύκητα), ο οποίος αναλαμβάνει τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης των σακχάρων, με κύρια παράγωγα την αλκοόλη και το διοξείδιο του άνθρακα. Λόγω της σύστασής της, η μαγιά μπίρας θεωρείται ότι δρα ευεργετικά ως προς τον μεταβολισμό, την εντερική λειτουργία, τη μυϊκή μάζα, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχει, επίσης, έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, ως προς την πιθανή επίδρασή της στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων σε διαβητικούς ασθενείς.

Εξαιτίας του χρωμίου, το οποίο μάλιστα στη μαγιά μπίρας έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να το χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά, η λήψη μαγιάς μπίρας φαίνεται πως βοηθά, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ (διαβήτης ενηλίκων). Μελέτες σε τέτοιους ασθενείς έδειξαν  μείωση μέχρι και 30% στις τιμές σακχάρου, μετά τη λήψη συμπληρώματος μαγιάς.
Η μαγιά μπίρας φαίνεται ότι συμβάλλει θετικά και σε περιπτώσεις δυσλιπιδαιμίας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή» (HDL). Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν είναι ακόμη σίγουροι για το αν η συγκεκριμένη δράση οφείλεται επίσης στην παρουσία του χρωμίου ή σε κάποιο άλλο συστατικό της μαγιάς μπίρας.
Η δράση της μαγιάς μπίρας στην καταπολέμηση της διάρροιας οφείλεται στο γεγονός ότι διεγείρει την παραγωγή εντερικών ενζύμων και στην αντιβακτηριδιακή δράση που ασκεί στο έντερο, αλλά και στο γεγονός ότι ενισχύει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού.
Συμβάλλει, επίσης, θετικά στην καλή εμφάνιση του δέρματος, με ωφέλιμη δράση σε περιπτώσεις ακμής. Συμβάλλει στην καλή υγεία των νυχιών και των μαλλιών, που τα τονώνει και τα βοηθά να διατηρούν τη λάμψη τους.
Είναι φτωχή σε θερμίδες, λίπος και νάτριο, τα θρεπτικά συστατικά της όμως, την καθιστούν ένα καλό συμπλήρωμα για τους χορτοφάγους, που συχνά εμφανίζουν έλλειψη σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα είδη μπίρας

Oι διαφορές από μπίρα σε μπίρα καθορίζονται από τη σύνθεση των δημητριακών που χρησιμοποιούνται, από την ποσότητα του λυκίσκου και κυρίως από τη θερμοκρασία που γίνεται η ζύμωση. Στην ουσία, υπάρχουν δύο κύρια είδη μπίρας: οι ανοιχτόχρωμες και οι σκουρόχρωμες, με πολλές επιμέρους παραλλαγές. 
Oι ξανθές ή άσπρες μπίρες: Zυθοποιούνται συνήθως με βύνη που προέρχεται από σιτάρι και γι’ αυτό είναι πιο ανοιχτές. Eίναι πιο δημοφιλείς από τις σκούρες και πιο ελαφριές. Συχνά, μάλιστα, αρωματίζονται από κάποιο μπαχαρικό (π.χ. κύμινο ή κόλιαντρο). Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι lager, οι pils κλπ.
Mαύρες ή κόκκινες μπίρες: Aποκτούν το σκούρο χρώμα τους επειδή οι παραγωγοί καβουρντίζουν το βυνοποιημένο κριθάρι πριν προχωρήσουν στη ζυθοποίηση. Όσο πιο σκούρα είναι η μπίρα, τόσο πιο έντονη είναι και η γεύση της. Συνήθως οι μαύρες μπίρες είναι πιο δυνατές, έχουν δηλαδή περισσότερο αλκοόλ. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πλέον μαύρες μπίρες με λιγότερο αλκοόλ από τις ξανθές (γύρω στους 5 βαθμούς) και ξανθές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι μοναστηριακές, οι ale, οι bock κλπ. Oι κόκκινες μπίρες είναι πιο πικρές, επειδή έχουν περισσότερο λυκίσκο. 

Μπίρα και περίμετρος κοιλιακής περιοχής

H αλήθεια είναι ότι η μπίρα, όταν καταναλώνεται με μέτρο, ωφελεί την υγεία μας. Και μέτρια κατανάλωση μπίρας σημαίνει πρόσληψη 12 γρ. αλκοόλ για τις γυναίκες και 24 γρ. για τους άνδρες. Έτσι, αν κανείς καταναλώσει μπίρα με 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θα πρέπει να πιει 240 ml αν είναι γυναίκα και έως 480 ml αν είναι άνδρας.

H μπίρα κατηγορείται -συνήθως άδικα- για την αύξηση του σωματικού βάρους. Στην πραγματικότητα, η μπίρα δεν παχαίνει, αρκεί να καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες και να μη συνοδεύεται από πολύ πλούσια σε λιπαρά φαγητά και σνακ. H μπίρα δεν περιέχει λίπος, ούτε χοληστερίνη και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. H θερμιδική της αξία είναι χαμηλότερη από άλλα ποτά, αλλά έχουμε την τάση να την πίνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες.  

Η μπιροκοιλιά είναι απλά ένας μύθος. Αν λοιπόν σας αρέσει η μπίρα μπορείτε να την απολαύσετε με μέτρο. Η μπίρα όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, χάρις την χαμηλή θερμιδική της αξία είναι ιδανική ακόμα και στην δίαιτα φτάνει να αποφεύγονται τα παρελκόμενα τσιμπολογήματα.  Ένα μικρό πακέτο πατατάκια των 75 γραμμαρίων σας δίνουν 430 θερμίδες, προσθέστε σε αυτές τα τουλάχιστον 100 γραμμάρια χοιρινό λουκάνικο που σας «προμηθεύουν» με 339 επιπλέον και έχετε μόλις φτάσει τις 770 θερμίδες απλά και μόνο τσιμπολογώντας Από εκεί και πέρα για κάθε «φετούλα» σαλάμι και τυρί τύπου gouda ή edam 60 γραμμαρίων προσθέστε στο «λογαριασμό» σας 400 επιπλέον θερμίδες συνολικά.

Δεν είναι η μπίρα που ευθύνεται για την αυξημένη περίμετρο της μέσης ενός άνδρα ή μιας γυναίκας, αλλά η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από εκείνες που έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από το αν αυτές προέρχονται από την υπερκατανάλωση αλκοόλ ή αναψυκτικών. 


Το αλκοόλ αυξάνει περισσότερο την περίμετρο κοιλιάς, όταν καταναλωθεί σε ποσότητα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το φαγητό. Κι αυτό γιατί το ήπαρ, διασπά πρώτα το αλκοόλ και όχι το λίπος, με αποτέλεσμα η περίσσεια των θερμίδων από το αλκοόλ να μετατρέπεται σε λίπος, πριν προλάβει να διασπαστεί. Η αποθήκευση γίνεται στη κοιλιακή περιοχή, αυξάνοντας το σπλαχνικό λίπος. Μάλιστα, η αποθήκευση αυτή δεν γίνεται στον ίδιο βαθμό σε άντρες και γυναίκες – στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό. 

Εκτός από τη θερμιδική πρόσληψη, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κοιλιάς (παχυσαρκία τύπου μήλου) παίζει και η ηλικία, λόγω των μειωμένων καύσεων και της μείωσης της σωματικής δραστηριότητας με τη πάροδο των χρόνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, που εμφανίζουν περισσότερη εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή περιοχή, λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια έρευνα, που έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν ορμονοθεραπεία κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, παρουσίασαν μικρότερη αύξηση πόντων στην κοιλιακή περιοχή, σε σχέση με όσες δεν ακολούθησαν θεραπεία.

Η μαγιά μπίρας έχει και διαιτητική δράση, αφού αν ληφθεί μισή ώρα πριν το γεύμα, δημιουργεί κορεσμό, με αποτέλεσμα να αισθάνεται ο οργανισμός «χορτάτος» για μεγαλύτερο διάστημα και έτσι να τρώμε λιγότερο. Η μαγιά μπίρας, λόγω της περιεκτικότητάς της σε ίνες, αλλά και λόγω της προβιοτικής δράσης της, αν καταναλωθεί μισή ώρα πριν το γεύμα προσφέρει ένα ευχάριστο αίσθημα κορεσμού, το οποίο μας οδηγεί στη γρηγορότερη πληρότητα και άρα στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από το γεύμα. 

Mελέτη  έδειξε πως όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής και συνδυάζεται με συστηματική φυσική δραστηριότητα, όχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά αδυνατίζει κιόλας

  θερμίδες/100ml ml/μερίδα θερμίδες/μερίδα
Mπίρα lager   46 250 107
Mπίρα χωρίς    15  250  38 
αλκοόλ

Πότα          Θερμίδες/100ml
Μπίρα κοινή  46
Μπίρα light   31
Κρασί κόκκινο 81
Κρασί λευκό   78
Βότκα   215
Τζίν   244
Ρούμι    215
Ουίσκι   233

Διαλέξτε την μπίρα, που σας ταιριάζει και απολαύστε την. 

Η Chiesi στη λίστα των «The Most Sustainable Companies in Greece» και το 2024

Η Chiesi στη λίστα των «The Most Sustainable Companies in Greece» και το 2024

medlabnews.gr iatrikanea

Η Chiesi Hellas, συμπεριλήφθηκε στη λίστα «The Most Sustainable Companies in Greece 2024»1, για δεύτερη συνεχή χρονιά επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της σε θέματα βιωσιμότητας κατά την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Η Εταιρεία αναγνωρίστηκε για την υλοποίηση στρατηγικών ενεργειών προς όφελος του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και για την ορθή της Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG κριτήρια: Περιβάλλον – Κοινωνία - Εταιρική Διακυβέρνηση) από τον Οργανισμό QualityNet Foundation και συγκαταλέχθηκε στις 50 ηγέτιδες εταιρείες, που συνθέτουν τον επιχειρηματικό χάρτη της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας.

Η βιωσιμότητα στον Όμιλο Chiesi αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας του, κάτι που αποδεικνύεται και με τα στοιχεία της Έκθεσης Βιωσιμότητας2 για το 2023 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Η έκθεση παρουσιάζει το θετικό αποτύπωμα του Ομίλου σε 4 στρατηγικούς τομείς: τους Ασθενείς, τον Πλανήτη, τους Ανθρώπους και την Ευημερία. Αξίζει να σημειώσουμε, η Chiesi επένδυσε το 23,8% των εσόδων της στην έρευνα και ανάπτυξη, εισήγαγε Παγκόσμιες Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Γονεϊκότητα, ώστε να συμβάλει στην ισότητα των φύλων, αύξησε τις ώρες εταιρικής συμμετοχής σε εθελοντικά προγράμματα κατά 77,5%, ενώ συνεχίζει να κατευθύνεται προς το στόχο που έχει θέσει για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2035.

Η Chiesi στην Ελλάδα, σε πλήρη εναρμόνιση με τους παραπάνω πυλώνες, υλοποιεί με συνέχεια και συνέπεια δράσεις, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, ενώ εφαρμόζει πρακτικές που αποσκοπούν στην υπεύθυνη χρήση πόρων, στην προώθηση της ανακύκλωσης και στον περιορισμό της παραγωγής απορριμμάτων. Με σαφή κατεύθυνση στη θετική συμβολή στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και στην κοινωνία, η Εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν: δωρεές ιατρικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία, τη στήριξη συλλογικών οργάνων ασθενών και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και την ενεργή συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού. Παράλληλα, η Εταιρεία επενδύει στη χρηματοδότηση βασικής έρευνας της ακαδημαϊκής επιστημονικής κοινότητας.

Ο κος Σταύρος Θεοδωράκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi Hellas δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που για ακόμα μια χρονιά λαμβάνουμε αυτή τη σημαντική αναγνώριση, που επιβεβαιώνει ότι η βιωσιμότητα για κάθε έναν από εμάς στην Chiesi Hellas αποτελεί αξιακή δέσμευση. Η λειτουργία και η επιχειρηματική μας δραστηριότητα συνολικά, καθοδηγείται από το όραμα για τη βελτίωση της υγείας του οικοσυστήματος στο οποίο διαβιούμε. Με αίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε την καθημερινή μας προσπάθεια μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να συμμετέχουμε ενεργά στο παγκόσμια ανθρώπινο κίνημα, που συνδυάζει το επιχειρείν με την αμοιβαία ωφέλεια».

Τα φιδάκια της Παναγίας. Τα φιδάκια του Δεκαπενταύγουστου στην Κεφαλλονιά

 

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Τα φιδάκια στην Κεφαλλονιά 

Κάθε Δεκαπενταύγουστο μέσα και έξω από το ναό της Παναγίας Λαγκουβάρδας (ή Παναγία η Φιδούσα), κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο στην Κεφαλλονιά, εμφανίζονται φίδια, τα οποία οι πιστοί ονομάζουν «φιδάκια της Παναγίας» και τα θεωρούν ιδιαίτερα γούρικα. Σύμφωνα με την παράδοση αν κάποια χρονιά τα φίδια δεν παρουσιασθούν, είναι κακό σημάδι. 
Την ώρα του εσπερινού, τα φιδάκια κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στους πιστούς, στα προσκυνητάρια και στα στασίδια, χωρίς να φοβούνται ή να πειράζουν κανέναν. Μετά τη 15η Αυγούστου, αναχωρούν και τα φίδια

Το θαύμα που σχετίζεται με την εικόνα της Παναγίας 
Στην κατάφυτη πλαγιά όπου είναι κτισμένο το χωριό συνέβη πριν πολλά χρόνια το θαύμα που σχετίζεται με την εικόνα της Παναγίας.

Φαίνεται ότι ένα δέντρο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες έκανε τους κατοίκους να πιστέψουν πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο δάσος. Όταν όμως έφτασαν στο σημείο αντίκρισαν το θαυμαστό γεγονός.

Παρόλο που το δέντρο είχε κατακαεί ως τη ρίζα του, πάνω του ήταν ακουμπισμένη η εικόνα της Παναγίας, την οποία η φωτιά δεν είχε καν αγγίξει.

Οι κάτοικοι γεμάτοι συγκίνηση, αφού προσκύνησαν την εικόνα, τη μετέφεραν στην εκκλησία του χωριού, όπου και οι υπόλοιποι είχαν την ευκαιρία να την προσκυνήσουν. Το επόμενο πρωί όμως και ενώ οι επισκέπτες πλήθαιναν, διαπιστώθηκε ότι η εικόνα έλειπε.

Τελικά, μετά την κινητοποίηση των πιστών η εικόνα βρέθηκε στην αρχική της θέση. Ήταν και πάλι τοποθετημένη στη ρίζα του καμένου δέντρου. Η εικόνα της Παναγίας επανήλθε στην εκκλησία, όπου και κλειδώθηκε. Το ίδιο όμως συνέβη τρις φορές ακόμη.

Η εικόνα εξαφανιζόταν και βρισκόταν και πάλι στο καμένο δέντρο. Αυτό το γεγονός έκανε τους κατοίκους να πιστέψουν πως ήταν θέλημα της Παναγίας να βρίσκεται εκεί και γι’ αυτό έκτισαν εκκλησία στο σημείο και τοποθέτησαν εκεί την εικόνα Της.

Αργότερα στη περιοχή κτίστηκε γυναικεία Μονή, οι μοναχές της οποίας φρόντιζαν την εικόνα. Κάποια μέρα καθώς πλησίαζαν πειρατικά πλοία και οι πειρατές κατευθύνονταν προς τη Μονή προκειμένου να την λεηλατήσουν, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να προστατέψει τις ίδιες και το μοναστήρι.

Τότε συνέβη το θαύμα. Το μοναστήρι κυκλώθηκε από φίδια που έτρεψαν τους πειρατές σε φυγή. Αυτό θεωρήθηκε σημάδι από την Παναγία. Έτσι οι μοναχές και η Μονή σώθηκαν.

Σύμφωνα με τον μύθο, κατά άλλους, τα φιδάκια είναι οι καλόγριες ενός παλιού μοναστηριού που βρισκόταν στη περιοχή, οι οποίες, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των πειρατών, παρακάλεσαν την Παναγιά να τις μεταμορφώσει σε φίδια. Από τότε κάθε χρόνο εμφανίζονται φίδια, ακόμα και στο εσωτερικό της εκκλησίας ( κρέμονται ακόμα και από τις εικόνες, τις καντήλες ή τα στασίδια ), τα οποία αναχωρούν στις 15 Αυγούστου.

Αν κάποια χρονιά δεν εμφανιστούν τα φιδάκια προμηνύεται κάτι κακό για το νησί, όπως το 1940 και το 1953, οπότε το νησί επλήγη από σεισμούς. Κανείς από τους ειδικούς που έχουν εξετάσει τα φιδάκια δεν μπορεί να τα κατατάξει σε κάποιο από τα γνωστά είδη. Αυτά είναι γκρίζα, λεπτά και το μήκος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο. Το δέρμα τους είναι βελούδινο και στο κεφάλι, όπως και την άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός. Όπως είναι ευρύτερα γνωστό τα φιδάκια θεωρούνται θαυματουργά και ακίνδυνα, γι’ αυτό και οι πιστοί τα αγγίζουν χωρίς φόβο. Άλλωστε αποτελούν και έναν από τους κυριότερους λόγους που κάποιος επισκέπτεται το Δεκαπενταύγουστο το νησί.
Σύμφωνα με τον μύθο, πρόκειται για τις καλόγριες ενός παλιού μοναστηριού που βρισκόταν στη περιοχή, οι οποίες, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των πειρατών, παρακάλεσαν την Παναγιά να τις μεταμορφώσει σε φίδια.

Διαβάστε επίσης

Παναγία και Ιατρική: Η προσδοκία για το θαύμα και την θεραπεία

For Hellenism, August is the month of the Panagia. According to Greek Christian tradition, the person of the Panagia is closely linked with the expectation of the healing of a person from human pathologies.

Ακάρεα έντομα που προκαλούν άσθμα, ρινίτιδα, καταρροή, φαγούρα, επιπεφυκίτιδα, αναπνευστικά προβλήματα.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Τα Ακάρεα αποτελούν μια ευρέως διαδεδομένη ομάδα εντόμων (αρθροπόδων) τα οποία απαντώνται σε μεγάλο αριθμό μέσα στα στρώματα, στα χαλιά, στις μοκέτες, στα σαλόνια κλπ.. Πρόκειται για αρθρόποδα μικροσκοπικού μεγέθους. Ανήκουν στο γένος Dermatophagoides και και στην οικογένεια Pyroglyphidae.

Στην Ελλάδα τα κυρίαρχα είδη είναι το Dermatophagoides pteronyssinus (ηπειρωτική Ελλάδα) και το Dermatophagoides farinae (νησιά). Το όνομά τους προέρχεται από το γεγονός ότι τα ίδια τα ακάρεα, τμήματα του σώματός τους και εκκρίματα τους μεταφέρονται με τη σκόνη των σπιτιών, «ακάρεα της οικιακής σκόνης» (house dust mites).

Tο 90-100% του πληθυσμού των ακάρεων τα οποία ζουν στα στρώματα μας και το 70-95% των ακάρεων που ζουν στα χαλιά και τις μοκέτες, ανεξαρτήτως γεωγραφικής κατανομής. Ο αριθμός των ακάρεων σε ένα στρώμα 5ετίας μπορεί να είναι από 5.000 έως 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό στρώματος…!


Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ακάρεα μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο ίδιο σπίτι από στρώμα σε στρώμα. Αυτό γίνετε επειδή έχουν πολλή μικρό βάρος και έτσι, όταν χτυπάμε το στρώμα μας αιωρούνται και μετακινούνται για περίπου 20 λεπτά της ώρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σκόνη της ακαρέας μεταφέρεται σε όλα τα σημεία του εσωτερικού χώρου και προφανώς σε όλα τα στρώματα του σπιτιού μας.

Είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο σώμα χάνει συνεχώς νεκρά επιδερμικά κύτταρα και νερό μέσω της εφίδρωσης. Τόσο τα κύτταρα όσο και ο ιδρώτας μεταφέρονται στο στρώμα, το σαλόνι, τα χαλιά και όλες γενικά τις επιφάνειες. Τα στοιχεία αυτά όπως επίσης και τα υπολείμματα τροφών, μύκητες και γύρη που είναι πιθανό να υπάρχουν επιβαρύνουν τις επιφάνειες και αποτελούν τροφή για τα ακάρεα της σκόνης.

Η ανάπτυξη του πληθυσμού των ακάρεων εξαρτάται από τις θερμοκρασίες του χώρου, τη σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα και την επάρκεια τροφής. Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή τους. Ένα γραμμάριο σκόνη είναι δυνατό να περιέχει μέχρι και 100-400 άτομα. Κρεβάτια, στρώματα, ταπετσαρίες και χαλιά είναι οι πιο σημαντικές εστίες ανάπτυξης ακάρεων.


Υψηλά επίπεδα ακάρεων διαπιστώνονται όταν η υγρασία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (από φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη). Χαμηλότερα επίπεδα ακαρέας παρατηρούνται κατά τις περιόδους με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τη χαμηλότερη σχετική υγρασία(καλοκαίρι). Συνεπώς αν κάποιος ασθενής εμφανίζει συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος το φθινόπωρο και το χειμώνα θα πρέπει να ερευνάται με ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες νυγμού μήπως είναι ευαίσθητος στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού.

Τα ενήλικα έχουν μέγεθος ως 0,33, σώμα ωοειδές και πεπλατυσμένο. Το χρώμα τους είναι υπόλευκο και στη ράχη τους φέρουν μακριά αυλάκια. Εξαιτίας του μεγέθους τους δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι, παρά μόνο με μεγέθυνση.

Τα ακάρεα της σκόνης έχουν τρία στάδια ανάπτυξης, ωό, νύμφη και ενήλικο. (τέλειο έντομο). Ο βιολογικός τους κύκλος διαρκεί από μερικές ημέρες ως κάποιους μήνες ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες του περιβάλλοντος (θερμοκρασία και υγρασία).


Βλέπουμε λοιπόν ότι μέσα στη σκόνη του σπιτιού κρύβονται εχθροί της υγείας μας, όπως τα ακάρεα τα οποία μπορεί να μην είναι ορατά, ωστόσο δημιουργούν αλλεργίες και είναι υπεύθυνα για το αλλεργικό άσθμα, το οποίο ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο κόσμο. Επίσης προκαλούν:
  • Αλλεργική ρινίτιδα.
  • Αλλεργικό βρογχικό άσθμα.
  • Αναπνευστικά προβλήματα.
  • Συμπτώματα συναχιού, όπως μπούκωμα της μύτης και καταρροή, βήχα.
  • Βλεφαρίτιδα και επιπεφυκίτιδα.
  • Φαγούρα

Αρκετά από τα ακάρεα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα και επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα. Μόλις τα αλλεργιογόνα των ακάρεων έλθουν σε επαφή με το βλεννογόνο του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού ή τον τους επιπεφυκότες και δέρμα πυροδοτούν το μηχανισμό της αλλεργίας, ο οποίος συνοδεύεται από παραγωγή χημικών μεσολαβητών, όπως η ισταμίνη και δημιουργείται η αλλεργική φλεγμονή. Η τελευταία ανάλογα με την ένταση και τον εντοπισμό της προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα από το όργανο στόχο (ρινικός βλεννογόνος ή ο βλεννογόνος των βρόγχων (άσθμα) ή οι επιπεφυκότες των ματιών ή ο βλεννογόνος των παραρρινίων κόλπων, ή των κοιλοτήτων των μέσων ώτων (αυτιών) ή του βλεννογόνου του λάρυγγα ή του δέρματος (ατοπική δερματίτιδα). Η ατοπική ρινίτιδα που εκδηλώνεται με συμπτώματα σχεδόν όλο το έτος (ολοετήσια αλλεργική ρινίτιδα) οφείλεται συχνότατα σε υπερευαισθησία προς τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού. 

Θεωρείται πως η εισπνοή τους από τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια του ύπνου εκθέτει το ανθρώπινο σώμα σε κάποια αντιγόνα που τελικά προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Τα ακάρεα της σκόνης θεωρούνται από τα χειρότερα αλλεργιογόνα. Όταν υπάρχουν πάνω από 100ακάρεα/g σκόνης, τότε τα ευαισθητοποιημένα άτομα μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα άσθματος. Τα μη ευαισθητοποιημένα άτομα όταν εκτίθενται σ’ αυτό τον αριθμό ακάρεων κινδυνεύουν να ευαισθητοποιηθούν και στη συνέχεια να εμφανίσουν  συμπτώματα ρινίτιδας ή άσθματος ή και των δύο. Ο περιορισμός των ακάρεων κάτω των 100/g σκόνης περιορίζει τα αλλεργικά συμπτώματα και σχεδόν θεραπεύεται ο ασθενής, αφού αυτές οι συνθήκες θεωρούνται ως περιβάλλον ελεύθερο από ακάρεα. Οι ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα επίσης, όταν βρεθούν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1600 μέτρων, αφού εκεί αδυνατούν να επιβιώσουν τα ακάρεα.  

Διάγνωση

Η διάγνωση της ευαισθητοποίησης στα ακάρεα γίνεται  με τη διενέργεια των αλλεργικών δερματικών δοκιμασιών. Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι παρουσιάζουν ευαισθησία στα ακάρεα δεν παρουσιάζουν αλλεργική νόσο ούτε κατ' ανάγκη για τα αλλεργικά συμπτώματα που προαναφέρθηκαν ευθύνονται πάντα τα ακάρεα.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του προβλήματος συνίσταται στην αποφυγή. 
Ένα άλλος αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας στα ακάρεα. Ο γιατρός θα χορηγήσει αντι-ισταμινικά, κορτιζονούχα και αντιλευκοτριένια. Το δυσάρεστο είναι ότι μόλις σταματήσουμε τη χρήση τους τα συμπτώματα επιστρέφουν.

Η απευαισθητοποίηση ή ανοσοθεραπεία είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται από τους αλλεργιολόγους κατά των ακάρεων και άλλων αλλεργικών παραγόντων. Μετά τη διάγνωση του ακριβούς αλλεργιογόνου ο γιατρός προβαίνει σε απευαισθητοποίηση. Είναι ο πιο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης και αποτελεί οριστική θεραπεία κατά των συμπτωμάτων αλλεργίας.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ακάρεα;

Όσο πιο λίγα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού υπάρχουν σε ένα υπνοδωμάτιο, τόσο ελαχιστοποιείται η έκθεση προς τα αλλεργιογόνα τους με αποτέλεσμα τον περιορισμό της συχνότητας και της έντασης των αλλεργικών συμπτωμάτων. Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά καθαρίζεται ένα σπίτι, είναι αδύνατη η απαλλαγή του από τα ακάρεα, ιδίως αυτών που ζουν βαθιά στα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα και τις μοκέτες. Παρά τούτο η αποφυγή ή ο περιορισμός των ακάρεων αποτελεί την πρώτη επιλογή αντιμετώπισης της αλλεργίας στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού.

Όπως και με όλα τα είδη των αλλεργιών, η θεραπεία από την αλλεργία λόγω ακάρεων ξεκινά με το να τα αποφεύγει κανείς. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως βοηθιούνται άμεσα από την απομάκρυνση όσοι υποφέρουν από ατοπική δερματίτιδα. Βοηθά επίσης το τακτικό πλύσιμο των ταπήτων , των μοκετών , των στρωμάτων , των υφαντών , των παπλωμάτων και των κουβερτών με βιο-καθαρισμό από επαγγελματίες ταπητοκαθαριστές με ειδικό εξοπλισμό.

  • Πάντα ξεσκόνισμα με υγρό πανί.
  • Όχι φαγητά στο κρεβάτι.
  • Διατήρηση υγρασίας στο σπίτι σε επίπεδα κάτω του 40%.
  • Τακτικός αερισμός του δωματίου.
  • Αλλαγή του στρώματος εάν είναι ηλικίας άνω των πέντε ετών.
  • Πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων στο πλυντήριο σε θερμοκρασία άνω των 60°C.
  • Όσα ρούχα δεν μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο στέλνονται για στεγνό καθάρισμα.
  • Απομάκρυνση λούτρινων παιχνιδιών από το κρεβάτι του παιδιού (π.χ. αρκουδάκια).
  • Απομάκρυνση μόνιμων μοκετών ή χαλιών.
  • Απομάκρυνση πουπουλένιων μαξιλαριών και παπλωμάτων (μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες που χρησιμεύουν ως τροφή για τα ακάρεα). 
  • Χρήση ειδικών ακαρεοκτόνων για το στρώμα και τα χαλιά σε μορφή αφρού, αεροζόλ ή υγρής σκόνης.
  • Χρήση ειδικού ακαρεοκτόνου για πλύσιμο στο πλυντήριο.
  • Χρήση ειδικών θηκών για τα στρώματα, τα μαξιλάρια και τα παπλώματα που δεν επιτρέπουν τη δίοδο των περιττωμάτων των ακάρεων.
  • Φυλάσσετε τα ενδύματα, εσώρουχα και κλινοσκεπάσματα σε ερμάρια που κλίνουν στεγανά
  • Οι πηγές θερμού αέρα πρέπει να περιέχουν φίλτρα καθαρισμού του αέρα στο σημείο  της εισόδου του αέρα. Καλύτερα να χρησιμοποιείται καλοριφέρ κοινόχρηστο ή εξατομικευμένο στο υπνοδωμάτιο αντί ρεύμα θερμού αέρα.
  • Τοποθετήστε ειδικά αντιαλλεργικά φίλτρα στις συσκευές κλιματισμού και χρησιμοποιείται συσκευή περιορισμού της υγρασίας
  • Χρήση ηλεκτρικών σκουπών με ειδικά φίλτρα που παγιδεύουν τα ακάρεα και τα περιττώματά τους.
  • Αποφυγή εισόδου κατοικίδιων ζώων στα υπνοδωμάτια.

Με το να καλυφθούν το στρώμα και τα μαξιλάρια με ειδικές θήκες από αδιαπέραστο στα ακάρεα ύφασμα όχι μόνο περιορίζονται η ένταση και η συχνότητα των αλλεργικών συμπτωμάτων , αλλά περιορίζεται και η μη ειδική υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός της έκθεσης στα αλλεργιογόνα αυξάνει την αναπνευστική ικανότητα σε πολλούς ασθενείς με ρινίτιδα και άσθμα.
Αν εφαρμοστούν με επιμέλεια τα παραπάνω μπορεί να περιοριστούν τα συμπτώματα του άσθματος κατά 50% και της αλλεργικής ρινίτιδας κατά 40%. 

Διαβάστε επίσης


Έπαθε εγκεφαλικό και κατέρρευσε στην κουζίνα. Την έσωσε ο 11χρονος γιος της.

 medlabnews.gr iatrikanea

Μια 48χρονη γυναίκα από το Τέξας επέζησε από εγκεφαλικό, χάρη στις ηρωικές προσπάθειες του 11χρονου γιου της.

Ο Isaiah Subia έλαβε το βραβείο Community Health Hero από το Ιατρικό Κέντρο Methodist Mansfield

Την Πέμπτη, ο Ησαϊας Σουμπία τιμήθηκε με το βραβείο Community Health Hero του Methodist Mansfield Medical Center μετά την ικανότητά του να αναγνωρίζει τα συμπτώματα του εγκεφαλικού της μητέρας του, το οποίο βοήθησε να σώσει τη ζωή της κατά τη διάρκεια μιας τρομακτικής δοκιμασίας τον Αύγουστο.

«Ο Ησαΐας με έσωσε», είπε η μητέρα του, Στέφανι Σούμπια, ενώ θυμόταν την εμπειρία κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο περιοδικό Shine τον Νοέμβριο. Είπε στο ρεπορτάζ ότι τα συμπτώματά της ξεκίνησαν όταν αντιμετώπισε πρόβλημα στην κίνηση της δεξιάς πλευράς της και ένα μέρος του προσώπου της πάγωσε.

Όταν ο γιος της ρώτησε τι είχε συμβεί και εκείνη «δεν απαντούσε», χρησιμοποίησε δύο τηλέφωνα για να ειδοποιήσει τόσο τη γιαγιά του όσο και το 911 για το τι συνέβαινε. «Δίπλωνα τα ρούχα στον καναπέ και η μαμά μου έπεσε ενώ προσπαθούσε να βάλει ένα πιάτο. Έπεσε στα γόνατα», είπε ο Ησαΐας, μιλώντας για την εμπειρία με το KXAS-TV. Εξήγησε ότι ήταν «φοβισμένος και νευρικός».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι όταν έφτασαν οι γιατροί, ο Ησαΐας ο οποίος ήταν μόλις 11 ετών τη στιγμή του συμβάντος, ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στα συμπτώματά της και έφερε τα φάρμακά της κατά τη διάρκεια της βόλτας τους με το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, η νοσοκόμα Rachel Cochran ήταν από τις πρώτες που απάντησε και μοιράστηκε με το δίκτυο KXAS-TV ότι μπόρεσαν να περιθάλψουν τη Στέφανι σε 27 λεπτά χάρη στη «βοήθεια του γιου της». Η άμεση ανταπόκριση επέτρεψε επίσης στη Στέφανι να πάει σπίτι μετά από 10ήμερη παραμονή στο νοσοκομείο, καθώς και να επιστρέψει στην κανονική της ρουτίνα.

«Είμαι πολύ, πολύ περήφανη για τον Ισαΐα. Δεν έχω καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι ήταν αναπόσπαστο μέρος στη σωτηρία της μαμάς του από μια ζωή αναπηρίας», σημείωσε η νοσηλεύτρια. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, «Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν διακόπτεται ή μειώνεται η παροχή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου, εμποδίζοντας τον εγκεφαλικό ιστό να πάρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά».

«Σε τόσες πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι κάνουν το λάθος να περιμένουν πολύ για να λάβουν βοήθεια», εξήγησε στο περιοδικό Shine ο Δρ Τάλμπερτ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Methodist Mansfield, ενώ συζητούσε την εμπειρία της οικογένειας. «Δεν συνειδητοποιούν ότι ο χαμένος χρόνος είναι χαμένος ιστός. Εάν δεν μπορείτε να μετακινήσετε ένα χέρι ή πόδι ή έχετε προβλήματα όρασης ή πρόβλημα στην ομιλία, θα πρέπει να καλέσετε το 911»

«Το καλύτερο ήταν ότι ο γιος της παρατήρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και αντέδρασε γρήγορα», πρόσθεσε. «Όσο πιο γρήγορα φτάσετε σε ένα νοσοκομείο, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε για εσάς».

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων