Free website traffic generator MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Σοκ στην Καισαριανή: Ταυτοποιήθηκε ο άνδρας που επιτέθηκε με σύριγγα σε νεαρή γυναίκα. Μπορεί να έκανε και άλλες επιθέσεις (video)

Σοκ στην Καισαριανή: Άγνωστος επιτέθηκε με σύριγγα σε νεαρή γυναίκα (video)

medlabnews.gr iatrikanea

Άγνωστος επιτέθηκε με σύριγγα σε νεαρή γυναίκα στην Καισαριανή. Η σύριγγα περιείχε ένα λευκό υγρό και διενεργείται έρευνα από τις Αρχές για τον προσδιορισμό της ουσίας.

Όπως φαίνεται στις εικόνες από κάμερα ασφαλείας ο άνδρας ακολουθούσε την 26χρονη, η οποία περπατούσε μαζί με μία ακόμη γυναίκα σε πεζοδρόμιο της Καισαριανής σε πολυσύχναστο σημείο. Τότε βγάζει μια σύριγγα και την καρφώνει στο πόδι της κοπέλας, πάνω από το ρούχο, που φορούσε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Οι αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη έχοντας στα χέρια τους βίντεο από κάμερες καταστημάτων της περιοχής που έχουν καταγράψει την επίθεση και φαίντεται ότι γνωρίζουν πλέον την ταυτότητα του άνδρα. Σύμφωνα με την εκπομπή Live News, βίντεο από κάμερα ασφαλείας περιπτέρου αποκάλυψε την ταυτότητα του δράστη, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα.

Η νεαρή γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και οι γιατροί εξετάζουν το λευκό υγρό για να εξακριβώσουν αν πρόκειται για μολυσματική ουσία που μπορεί να έχει μεταδοθεί στον οργανισμό της. Επίσης, η 26χρονη κοπέλα πρέπει να αναμείνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων για ακόμη 25 μέρες ώστε να επιβεβαιωθεί εάν υπήρξε κάποια μόλυνση από το υγρό που της έριξε, το οποίο ήταν σπερματικό.

Το χρονικό της επίθεσης

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της εκπομπής του Mega, η επίθεση έγινε την Τρίτη 29 Αυγούστου ατις 20:30. Η 26χρονη διέσχιζε τον δρόμο μαζί με ακόμα μια γυναίκα, όταν ένας άνδρας ξεκίνησε να τις ακολουθεί.

Οι κοπέλες δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό, με τον δράστη να γυρνάει το κεφάλι του δεξιά για να δει αν κάποιος βλέπει ότι κρατάει στα χέρια του μια σύριγγα.

Αμέσως μετά ακολουθεί η στιγμή της επίθεσης. Ο δράστης εκτόξευσε από τη σύριγγα το υγρό που περιείχε, με τον ίδιο να γυρίζει προς τα πίσω και τις δύο γυναίκες που, όπως είπαν, δεν κατάλαβαν τίποτα εκείνη την ώρα, να συνεχίζουν την πορεία τους.

Η 26χρονη διαπίστωσε αυτό που συνέβη όταν επέστρεψε σπίτι της. Δυο μέρες μετά πήγε σε αστυνομικό τμήμα και έκανε καταγγελία, με τους αστυνομικούς να παίρνουν στα χέρια τους το βίντεο ντοκουμέντο και να προσπαθούν να φτάσουν στα ίχνη του δράστη.

Έτσι, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άγνωστου δράστη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Με την χρήση σύριγγας έριξε στο ρούχο της, άγνωστο υγρό, το οποίο εικάζεται ότι πρόκειται για σπερματικό υγρό.

Μπορεί να έκανε άλλες επιθέσεις

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος μίλησε στο Live News και δήλωσε ότι ο δράστης της παραπάνω επίθεσης μπορεί να έχει απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, πριν από δύο χρόνια ένας άνδρας στην Ούλωφ Πάλμε εκτόξευε σε γυναίκες σπερματικά υγρά από τα χέρια του, Οι μαρτυρίες τότε ανέφεραν ότι πρόκειται για άνδρα 55 ετών με πολλά μαλλιά, εικόνα πλήρως αντίθετη με εκείνη του άνδρα στην Καισαριανή.

Ωστόσο, επειδή δεν είχε βρεθεί ο δράστης πριν από δύο χρόνια, οι αρχές εικάζουν ότι μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο. Αυτό όμως, θα διαπιστωθεί αν εντοπιστεί ο νέος δράστης και γίνει εξέταση dna ανάμεσα στα τωρινά δείγματα και εκείνα από το παρελθόν.

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας/ΝΠΔΔ

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας/ΝΠΔΔ

medlabnews.gr iatrikanea

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας, Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Υπουργείου Υγείας,  προέκυψε μετά τις εκλογές του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο 2023. Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι  τριετής (2023-2026).

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ είναι:

Πρόεδρος: Μαρία Σακουφάκη

Αντιπρόεδρος: Ευαγγελία Μπακόλα

Γεν. Γραμματέας: Δέσποινα Τοπάλη

Αναπλ. Γεν. Γραμματέας:  Κωνσταντίνα Φούκα

Ταμίας: Σοφία Πολίτη

Μέλη: Κυπαρισσένια Σαμαρά, Αγάπη Κυρίτση, Σιμέλα Σωτηριάδου, Θεοφάνη Μαντή

Πονάνε οι αρθρώσεις σας με την υγρασία και τις αλλαγές του καιρού; Τι να κάνετε;


Οι απότομες αλλαγές του καιρού και η αύξηση της υγρασίας φαίνεται ότι επηρεάζουν την υγεία ατόμων με ενοχλήσεις στις αρθρώσεις, κρίσεις άσθματος, ρινίτιδες, ημικρανίες, καρδιακά επεισόδια και κατάθλιψη.


Τι μπορείτε να κάνετε:
  • Αποφυγή άσκησης σε ανοιχτούς χώρους με υψηλή υγρασία, γιατί ο υγρός αέρας που μπαίνει στους πνεύμονες μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας.
  • Τις κρύες και υγρές ημέρες καλό είναι να ντύνεστε καλά.
  • Αν έχετε πιο έντονα συμπτώματα, η λήψη απλών παυσίπονων και η ελαφριά άσκηση μπορεί να σας βοηθήσουν.
  • Αερίζετε καλά το σπίτι σας, ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες ημέρες. Μπορείτε, επίσης, να τοποθετήσετε στο σπίτι σας ένα υγρόμετρο για να ελέγχετε τα επίπεδα της υγρασίας.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ καλό είναι να αποφεύγεται όταν η ατμοσφαιρική υγρασία είναι υψηλή, επειδή συμβάλλει στην απώλεια θερμότητας από το σώμα.
  • Αν οι αρθρώσεις σας πονάνε μόνο κατά τις περιόδους με έντονη υγρασία, η ήπια συστηματική άσκηση (κολύμπι, τζόκινγκ, ποδήλατο) μπορεί να βελτιώσει το μυϊκό σας σύστημα και να κάνει το σκελετό σας ανθεκτικότερο.
  • Ευεργετική δράση στις αρθρώσεις έχει και το μουρουνόλαδο (από το συκώτι της μουρούνας ή άλλων συγγενικών ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος), που είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο κ.ά.
  • Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (δημητριακά, πατάτες, ψωμί ολικής αλέσεως, όσπρια, μαύρο ρύζι, μακαρόνια) και βιταμίνη C (που αφθονεί σε φρούτα και λαχανικά) βοηθά, γιατί έχει την ιδιότητα να ισορροπεί το νευρικό σύστημα.

Ελευθερία Ζεγγίνη : Ανακάλυψε τα γονίδια της οστεοαρθρίτιδας. Είναι διευθύντρια κέντρου γενετικής του Μονάχου


medlabnews.gr iatrikanea

Μετά από ένα γεμάτο πρωινό με τους δύο γιους της, τον 10χρονο Αλέξανδρο και τον οκτάχρονο Αχιλλέα, και αφού τα παιδιά φύγουν για το σχολείο, η δρ Ελευθερία Ζεγγίνη ξεκινά για τη δουλειά.
Και έχει πολλή δουλειά, με δεδομένο ότι διευθύνει ένα ολόκληρο ινστιτούτο ενός από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο: πρόκειται για το Ινστιτούτο Μεταφραστικής Γονιδιωματικής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας Helmholtz του Μονάχου όπου «βουτά» καθημερινά με την ομάδα της στα άδυτα του ανθρώπινου γονιδιώματος προκειμένου να αποκαλύψει τα μυστικά νόσων οι οποίες αποτελούν μάστιγες για τον πληθυσμό, όπως η οστεοαρθρίτιδα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια ταγμένη στην έρευνα επιστήμονα από μικρή ηλικία. Όπως η ίδια αναφέρει στο «Βήμα» «ήδη από όταν πήγαινα στο Λύκειο στη γενέτειρά μου, τον Βόλο, ανέπτυξα ενδιαφέρον για τη Γενετική και την έρευνα. Ήθελα να ασχοληθώ με αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την αιτιολογία ανθρωπίνων νόσων και να συνεισφέρω γνώση έτσι ώστε να καταπολεμηθούν μέσω νέων θεραπειών». Οι αναζητήσεις της την οδήγησαν αμέσως μετά το σχολείο στο εξωτερικό. «Με δεδομένο ότι αποφάσισα από νωρίς πως ήθελα να ασχοληθώ με την έρευνα στην ανθρώπινη γενετική, σκέφτηκα ότι οι επιλογές μου για σπουδές στην Ελλάδα ήταν είτε στη Βιολογία είτε στην Ιατρική. Στο εξωτερικό οι σχολές ήταν πιο εξειδικευμένες. Έτσι, μαζί με φίλους μου και τον νυν σύζυγό μου Βαγγέλη έφυγα για τη Βρετανία όπου οι πρώτες μου σπουδές ήταν στη Βιοχημεία και στην Εφαρμοσμένη Μοριακή Βιολογία στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (UMIST). Στη συνέχεια εκπόνησα τη διδακτορική διατριβή μου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ επάνω στην ανοσογενετική της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τις προπτυχιακές σπουδές μου υποστήριξε με υποτροφία το Αχιλλοπούλειο Ιδρυμα, ενώ για το διδακτορικό μου έλαβα υποτροφία από το Arthritis Research Campaign».

Βραβεία από τα 25

Μετά τις σπουδές της και μια μικρής διάρκειας μεταδιδακτορική θέση στο Μάντσεστερ η δρ Ζεγγίνη ανέλαβε τη θέση μεταδιδακτορικού συνεργάτη στο Κέντρο Ανθρώπινης Γενετικής Wellcome του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Εκεί μελέτησα τη γενετική του διαβήτη τύπου 2 και έπειτα από δύο χρόνια, το 2006, έλαβα χρηματοδότηση για να ξεκινήσω τη δική μου ομάδα. Τον Νοέμβριο του 2008 μετακόμισα στο Κέιμπριτζ, ως μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, όπου παρέμεινα για δέκα χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2018 ίδρυσα το Ινστιτούτο Μεταφραστικής Γονιδιωματικής στο Helmholtz». Και όχι απλώς ίδρυσε το Ινστιτούτο αλλά στα 41 έτη της έγινε η νεότερη επικεφαλής Ινστιτούτου τού τόσο σημαντικού αυτού ερευνητικού κέντρου.
Η πορεία της ήταν άλλωστε λαμπρή από την αρχή της καριέρας της – γι’ αυτό και άρχισε να γίνεται αποδέκτης βραβείων από τα 25 έτη της ως ανερχόμενο αστέρι της Γενετικής και έχει ήδη συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή λίστα διακρίσεων, μεταξύ των οποίων αυτές της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τη Ρευματολογία, του Wellcome Trust από το οποίο έλαβε βραβείο για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, αλλά και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ από το οποίο έλαβε βραβείο για τους Νέους Επιστήμονες – έχει επίσης υπάρξει και στη λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή στο πεδίο τους παγκοσμίως. Η τελευταία της διάκριση ήλθε πέρυσι από τη χώρα μας καθώς τον Απρίλιο η δρ Ζεγγίνη έλαβε Βραβείο Αριστείας κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα, τη Ρευματολογία και την Κλινική Ανοσολογία.
Όλα αυτά τα χρόνια πυξίδα της παραμένει η μελέτη της γενετικής βάσης πολυσύνθετων ασθενειών οι οποίες κοστίζουν ακριβά στην υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού. «Για παράδειγμα, η οστεοαρθρίτιδα την οποία έχουμε στο ερευνητικό μας στόχαστρο, πλήττει 250 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 αιτία αναπηρίας χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή αποτελεσματική θεραπεία εναντίον της. Εμείς διερευνούμε ποιες αλλαγές στο γονιδίωμα προδιαθέτουν για την εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου ώστε να αναπτυχθούν θεραπείες αλλά να βρεθούν και καινούργιοι δρόμοι πρόγνωσης και πρόληψής της. Για τους ίδιους σκοπούς μελετούμε επίσης τη γονιδιωματική του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας». Η ενδελεχής αυτή έρευνα έχει ήδη φέρει στο φως πολύτιμους γονιδιακούς «θησαυρούς»: μέσα στο 2019, για παράδειγμα, η δρ Ζεγγίνη αποκάλυψε, σύμφωνα με δημοσίευση στην έγκριτη επιθεώρηση «Nature Genetics», περισσότερα από 50 νέα γονίδια και βιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Αυτός είναι μόνο ο πιο πρόσφατος σταθμός του μεγάλου… γενετικού επιστημονικού ταξιδιού της ερευνήτριας το οποίο συνεχίζεται, και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα την οποία προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. «Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε νέες μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης στα μεγάλα δεδομένα γονιδιωματικής. Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει την ταχύτερη παραγωγή και ανάλυση γενετικών δεδομένων σε δείγματα εκατομμυρίων ανθρώπων με βαθύ χαρακτηρισμό του γονιδιώματός τους και λεπτομερή χαρακτηρισμό της φυσιολογίας και της υγείας τους. Στόχος μας είναι μέσα από αυτή την τόσο διεξοδική ανάλυση η επίτευξη της εξατομικευμένης ιατρικής».
Τη φλόγα της για τη Γενετική που παραμένει άσβεστη η Ελληνίδα καταξιωμένη επιστήμονας προσπαθεί μάλιστα να τη μεταλαμπαδεύσει στους νεότερους με κάθε ευκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει μαζί με την ομάδα της τα τελευταία χρόνια το θερινό σχολείο ανθρώπινης γενετικής στη γενέτειρά της, τον Βόλο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σε αυτό το θερινό σχολείο φοιτητές και μεταδιδακτορικοί ερευνητές μαθαίνουν τη θεωρία γύρω από τη γενετική έρευνα ενώ συμμετέχουν και σε εργαστήρια, σχεδιάζουν τη δική τους γενετική μελέτη και οι καλύτεροι από αυτούς βραβεύονται. Το εφετινό, τέταρτο κατά σειρά, θερινό σχολείο θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο.
Και ενώ λείπει τόσα χρόνια, η καρδιά και το μυαλό της γυρνούν συνεχώς στην Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται συχνά τόσο για να δει την οικογένειά της στον Βόλο όσο και για να βοηθήσει όπως μπορεί. Στο πλαίσιο αυτό αποδέχθηκε μάλιστα προσφάτως μαζί με άλλους καταξιωμένους επιστήμονες του εξωτερικού την πρόσκληση να λάβει μέρος στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» εν όψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία.
Όλη η μέχρι τώρα πορεία της δρος Ζεγγίνη δείχνει ότι και στο μέλλον θα γεννιούνται νέες αφορμές για να της γίνονται τέτοια αφιερώματα, αφού φαίνεται ότι έχει τη γενετική έρευνα… γραμμένη στο γονιδίωμά της.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας; Τι να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας;

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας; Τι να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας;
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr iatrikanea

Κάθε φλεγμονή της άρθρωσης (ανεξαρτήτως αιτιολογίας) καλείται αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα σε γενικές γραμμές μπορεί να είναι φλεγμονώδης (ρευματοειδής. ψωριασική, ουρική, αντιδραστική κ.α.) εκφυλιστική (οστεοαρθρίτιδα κ.α.), τραυματική, σηπτική (μικροβιακή, ιογενής, μυκητιασική κ.α..


Η αρθρίτιδα αναφέρεται συχνά ως μία μόνο ασθένεια. Στην πραγματικότητα όμως, είναι ένας όρος που αναφέρεται σε περισσότερες από 100 ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα, ειδικά τις αρθρώσεις όπου συναντώνται δύο ή περισσότερα οστά. Σε μερικές μορφές αρθρίτιδας επηρεάζονται επίσης και οι ιστοί στο εξωτερικό της άρθρωσης.


Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας;

Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάζει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους αλλά τα πιο κοινά συμπτώματα είναι πόνος, πρήξιμο και δυσκαμψία σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις, και κόπωση. Τα περισσότερα άτομα αισθάνονται άλγη και πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις τους από καιρό σε καιρό και ένας τέτοιος πόνος είναι συχνά βραχύβιος. Ωστόσο, ο πόνος στις αρθρώσεις σας και η δυσκαμψία μέσα ή γύρω από τις αρθρώσεις, που δεν έχουν προφανή αιτία, θα μπορούσαν να οφείλονται σε αρθρίτιδα.

Τα συμπτώματα/ενδείξεις της αρθρίτιδας που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν:

1. Πόνο ή πρήξιμο γύρω από τις αρθρώσεις
2. Πόνο στα γόνατα ή τα ισχία (γοφούς) όταν ανεβαίνετε σκάλες ή περπατάτε
3. Δυσκαμψία στις αρθρώσεις νωρίς το πρωί
4. Δυσκολία στο ντύσιμο π.χ. δένοντας κορδόνια παπουτσιών ή κουμπώνοντας κουμπιά
5. Δυσκολία μπαίνοντας και βγαίνοντας από αυτοκίνητα
6. Κόπωση
7. Μυϊκή αδυναμία
8. Απώλεια κίνησης ή κινητικότητας
9. Ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας
10. Απώλεια βάρους
11. Ήπιο πυρετό ή νυχτερινούς ιδρώτες
12. Δερματικά ερυθήματα 


Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά της αρθρίτιδας και μπορούν να προκληθούν από άλλες ασθένειες. Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι παρόντα σε όλους τους τύπους αρθρίτιδας.



Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας;

Είναι σημαντικό να αναλάβετε ενεργό ρόλο στην κατανόηση και αντιμετώπιση της πάθησής σας. Ο ακόλουθος κατάλογος σημείων ελέγχου θα σας βοηθήσει να αρχίσετε τα πρώτα βήματα για να καταφέρετε να ζείτε καλά με την αρθρίτιδά σας.

1. Αναλάβετε τον έλεγχο γνωρίζοντας την ασθένειά σας - μάθετε ποιον τύπο έχετε και ανακαλύψτε έπειτα τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσετε την κατάστασή σας
2. Μην καθυστερείτε, δείτε το γιατρό σας
3. Μάθετε σχετικά με τις επιλογές θεραπείας σας
4. Βρείτε νέους τρόπους να παραμείνετε δραστήριοι – η τακτική άσκηση βοηθά στην ανάπτυξη και διατήρηση υγιών οστών, μυών και αρθρώσεων. Π.χ. περπάτημα
5. Μάθετε τεχνικές για να σας βοηθούν να διαχειρίζεστε τον πόνο σας - μιλήστε στο γιατρό σας για τη διαχείριση του πόνου σας, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άλλους τομείς εκτός από φάρμακα - Φυσιοθεραπεία (μια θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει με την κινητικότητα και την ανεξαρτησία) και Υδροθεραπεία (άσκηση σε ζεστό νερό), που μπορούν να σας βοηθήσουν.
6. Αποδεχθείτε τα συναισθήματά σας και ζητήστε υποστήριξη
7. Κάνετε επιλογές τροφών που «μετρούν» - ακολουθείτε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή για να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με το ύψος σας
8. Ισορροπήστε τη ζωή σας - όταν έχετε αρθρίτιδα, χρειάζεται να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της εργασίας, της δραστηριότητας και της ανάπαυσης. Να είστε ευέλικτοι - αν έχετε μια άσχημη ημέρα, αλλάξτε τα σχέδιά σας. Βρείτε νέες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με την αρθρίτιδά σας που θα σας δώσουν ικανοποίηση. Π.χ. χορός και ελαφρά άσκηση
9. Διαχείριση άγχους (στρες) και χαλάρωση – Αναγνωρίστε το πότε σας πιάνει άγχος. Βρείτε δραστηριότητες που θα ανακουφίζουν το άγχος – μάθετε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός. Αφήστε κάποιο ελεύθερο χρόνο για να χαλαρώνετε π.χ. ένα αγαπημένο μέρος στον κήπο 

ΠΗΓΗ http://www.arthritisaustralia.com.au
Rheumatology Secrets, Arthritis Research Campaign
Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία www.ere.gr
Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα www.arthritis.org.gr

Διαβάστε επίσης

Φριτέζα αέρος: Είναι υγιεινό το μαγείρεμα; Πώς μπορει να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;

Φριτέζα αέρος: Είναι υγιεινό το μαγείρεμα; Πώς μπορει να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Η φριτέζα αέρα είναι μια δημοφιλής συσκευή κουζίνας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τηγανητών φαγητών όπως κρέας, αρτοσκευάσματα και πατατάκια.

Λειτουργεί κυκλοφορώντας ζεστό αέρα γύρω από το φαγητό δημιουργώντας ένα τραγανό εξωτερικό. Αρα ΔΕΝ είναι φριτέζα.

Δηλαδή δεν είναι φριτέζα με την παραδοσιακή έννοια, έτσι όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να τηγανίζονται οι πατάτες στα φαστφουντάδικα και παλαιότερα ίσως και στον πάγκο της κουζίνας του πατρικού μας. Στην ουσία πρόκειται για έναν μίνι φούρνο που μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα αφού δεν πιάνει μεγάλο χώρο (περίπου όσο μια τοστιέρα).

Η φριτέζα αέρος χρησιμοποιεί έναν ανεμιστήρα που κυκλοφορεί ζεστό αέρα πάνω και γύρω από το φαγητό για να μετατρέψει την υγρασία σε νέφος. Το φαγητό μπαίνει σε ένα καλάθι και στη συνέχεια τοποθετείται μέσα στη συσκευή. Ο ζεστός θάλαμος επιτρέπει στην ξηρή θερμότητα να διεισδύει στο φαγητό δημιουργώντας τη γνωστή τραγανή υφή που παίρνει οτιδήποτε τηγανίζεται στο λάδι. Το μαγείρεμα σε μια φριτέζα αέρος μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο ενώ ταυτόχρονα η συσκευή καθαρίζεται πολύ εύκολα.

Τα περισσότερα μοντέλα φριτέζας αέρος δεν χρειάζονται λάδι για να λειτουργήσουν αν και αν χρησιμοποιήσετε σπρέι λαδιού ή 2-3 κουταλιές λάδι πριν βάλετε το φαγητό στο καλάθι, θα βελτιώσει την υφή και τη γεύση του. Παρόλο που μπορείτε να να απολαύσετε τηγανητό φαγητό χωρίς λάδι, η ομορφιά αυτής της συσκευής είναι ότι χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα, αν το αποφασίσετε.

Έχει επίσης ως αποτέλεσμα μια χημική αντίδραση γνωστή ως φαινόμενο Maillard, η οποία εμφανίζεται μεταξύ ενός αμινοξέος και ενός αναγωγικού σακχάρου παρουσία θερμότητας. Οδηγεί σε αλλαγές στο χρώμα και τη γεύση του φαγητού

Ορισμένοι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι η χρήση φριτέζας αέρα μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε λιπαρά των τηγανητών τροφίμων έως και 75%. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φριτέζες αέρα απαιτούν σημαντικά λιγότερο λίπος από τις παραδοσιακές φριτέζες. Ενώ πολλές συνταγές τηγανητού απαιτούν έως και 3 φλιτζάνια (750 ml) λάδι, μόνο περίπου 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) χρειάζεται για να φάτε τηγανισμένα στον αέρα. Μια μελέτη συνέκρινε τα χαρακτηριστικά των τηγανητών πατατών και των τηγανητών πατατών στον αέρα και διαπίστωσε ότι το τηγάνισμα στον αέρα αποδίδει ένα τελικό προϊόν με σημαντικά λιγότερα λιπαρά αλλά παρόμοιο χρώμα και περιεκτικότητα σε υγρασία

Αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σας, καθώς η υψηλότερη πρόσληψη λίπους από φυτικά έλαια σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις και φλεγμονές


Βοηθά η φριτέζα αέρος στο αδυνάτισμα;

Τα τηγανητά φαγητά δεν είναι μόνο υψηλότερα σε λιπαρά, αλλά και υψηλότερα σε θερμίδες και μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους. Εάν θέλετε να μειώσετε το σωσίβιο της μέσης, η αντικατάσταση των κατεψυγμένων τροφίμων με φαγητά ψημένα στον αέρα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε.

Εκτός από το ότι περιέχουν περισσότερα λίπη και θερμίδες, τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να δημιουργήσουν δυνητικά επικίνδυνες ενώσεις όπως το ακρυλαμίδιο.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια ένωση που σχηματίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες κατά το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες όπως το τηγάνισμα. Το ακρυλαμίδιο (#acrylamide) είναι μια άοσμη λευκή κρυσταλλική ουσία η οποία όταν θερμαίνεται πολυμερίζεται. Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται σε ορισμένα τρόφιμα όταν αυτά παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες συνήθως υψηλότερες από 120 βαθμούς κελσίου και υπό συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Σχηματίζεται κυρίως σε πλούσια σε υδατάνθρακες ψημένα ή τηγανισμένα τρόφιμα (πατάτες, τσιπς, δημητριακά, μπισκότα, φρυγανιές, καφές κ.ά). Σε αρκετές μελέτες βρήκαν συσχέτιση μεταξύ διατροφικού ακρυλαμιδίου και αυξημένου κινδύνου για καρκίνο των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το τηγάνισμα στον αέρα μείωσε το ακρυλαμίδιο κατά 90% σε σύγκριση με το παραδοσιακό τηγάνισμα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση φαγητού σε βαθύ τηγανητό μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη, του καρκίνου του πνεύμονα και των παθήσεων του στόματος. Επίσης έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση περισσότερων τηγανητών τροφών συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Είναι οικονομική η φριτέζα αέρος;

Η φριτέζα αέρος σας συμφέρει οικονομικά γιατί καταναλώνει έως και 50% λιγότερο ρεύμα από έναν συμβατικό φούρνο, επομένως μειώνει στο μισό το κόστος μαγειρέματος. Καθώς επίσης είναι φριτέζα αέρος, ψήνει πιο γρήγορα από έναν συμβατικό φούρνο, μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο ψησίματος και άρα το διάστημα κατανάλωσης ρεύματος, ενώ καθώς ο κάδος της είναι μικρός, δεν απαιτεί προθέρμανση κι έτσι το ρεύμα που καταναλώνετε είναι μόνο αυτό που θα χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο.

Συμπερασματικά

Επιλέξτε πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο, το ψήσιμο στον ατμό ή τη σάλτσα, για να βελτιώσετε τη γεύση και να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των τηγανητών τροφίμων. Σε σύγκριση με μια φριτέζα, η χρήση μιας φριτέζας αέρος μπορεί να μειώσει την ποσότητα λίπους, θερμίδων και δυνητικά επιβλαβών ενώσεων στο φαγητό σας και να συμβάλει στη μείωση του βάρους σας.

Διαβάστε επίσης

Προσέχουμε το καρκινογόνο Ακρυλαμίδιο στις τηγανητές πατάτες, πατατάκια, τοστ


Σε ποιες παθήσεις κάνει καλό ο καφές; Τι προκαλεί η υπερκατανάλωση;

Σε ποιες παθήσεις κάνει καλό ο καφές; Τι προκαλεί η υπερκατανάλωση;
επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Ο καφές έχει συσχετισθεί με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, αλλά πρέπει να τον καταναλώνουμε επειδή μας αρέσει και όχι για την πρόληψη ασθενειών. Επιπλέον, η κατανάλωσή του πρέπει να διέπεται από ορισμένους κανόνες και να μην είναι ανεξέλεγκτη.
Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα νέας συνδυασμένης ανάλυσης προγενέστερων μελετών (μετανάλυση). Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα νέας ανασκόπησης μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, στην οποία οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για τον καφέ και την καφεΐνη και πώς επιδρούν στην υγεία.
«Η επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία είναι σημαντική, καθώς είναι μία από τις λίγες διατροφικές παραμέτρους στις οποίες οι άνθρωποι ανά τον κόσμο εκτίθενται τόσο συχνά», δήλωσε ο Rob van Dam, επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης. Όπως αναφέρουν, η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως αρκετών χρονίων παθήσεων. Ωστόσο η υψηλή κατανάλωση θα μπορούσε να έχει συνέπειες.
Συμπερασματικά οι ερευνητές διαπίστωσαν:
Ειδικότερα, 2-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως ασθενειών όπως:
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Ο καρκίνος του ενδομητρίου
  • Ο καρκίνος του ήπατος
Αντιθέτως, η υπερκατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να προκαλέσει:
  • Άγχος
  • Αϋπνία
  • Ψυχοκινητική διέγερση
Οι ερευνητές αναφέρουν ακόμα ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι επιζήμια στην εγκυμοσύνη. Στις πιθανές παρενέργειές της συμπεριλαμβάνονται:
  • Φτωχή ανάπτυξη του εμβρύου
  • Αυξημένος κίνδυνος αποβολής

Τα όρια

Για τους προαναφερθέντες λόγους, η κατανάλωση καφεΐνης δεν πρέπει να υπερβαίνει:
  • Τα 400 mg την ημέρα από τα άτομα του γενικού πληθυσμού
  • Τα 200 mg την ημέρα από τις εγκύους
Τα 400 mg καφεΐνης αντιστοιχούν σε περίπου 4-5 φλιτζάνια καφέ. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι (200 ml) καφές φίλτρου περιέχει 80-100 mg καφεΐνη, αναλόγως με το πόσο βαρύς είναι ο καφές. Αντίστοιχα, ένας μονός εσπρέσο (60 ml) περιέχει περίπου 80 mg καφεΐνη.
Η ευαισθησία στην καφεΐνη
Όπως γράφουν οι επιστήμονες, σημαντικό ρόλο στις επιδράσεις του καφέ διαδραματίζει η ευαισθησία στην καφεΐνη. Αυτή διαφέρει από άτομο σε άτομο.
«Υπάρχει μεγάλη διακύμανση στην ταχύτητα μεταβολισμού της καφεΐνης μεταξύ των ανθρώπων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Rob van Dam, καθηγητής Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. «Οι διαφορές οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες, στον τρόπο ζωής, καθώς και σε παράγοντες που άπτονται της φυσιολογίας του ατόμου».
Ακόμα και εντός των συνιστώμενων επιπέδων, κάποιοι καταναλωτές θα βιώσουν δυσάρεστες συνέπειες, όπως η νευρικότητα ή η αϋπνία. «Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις συσχετίσεις, ώστε να προσαρμόζουν αναλόγως την κατανάλωση καφέ. Μπορεί λ.χ. να την μειώσουν ή να πίνουν καφέ νωρίς την ημέρα», πρόσθεσε ο Dr van Dam.
Η καφεΐνη είναι η ψυχοδραστική ουσία με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, γράφουν οι ερευνητές. Στις ΗΠΑ, λ.χ., το περίπου 85% των ενηλίκων πίνουν καφέ καθημερινά. Στους εφήβους, όμως, η κύρια πηγή πρόσληψης καφεΐνης είναι τα αναψυκτικά, το τσάι και τα ισοτονικά ροφήματα.
Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο ή να προκαλέσει νευρικότητα.
«Η ποσότητα καφεΐνης που οδηγεί σε δυσάρεστες παρενέργειες ποικίλλει πολύ από άτομο σε άτομο», δήλωσε ο van Dam, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Προτείνει στους ανθρώπους να δίνουν προσοχή στο κατά πόσο η καφεΐνη φαίνεται να επηρεάζει την ικανότητά τους να κοιμούνται ή οδηγούνται σε υπερδιέγερση ή άγχος.
Εάν συμβαίνει αυτό, «μπορούν να προσαρμόσουν την ποσότητα ή τον χρόνο κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας» προσθέτει.
Αυτό αφορά τους περισσότερους ενήλικες. Οι έγκυες γυναίκες, ωστόσο, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με την πρόσληψη καφεΐνης και να περιορίζονται σε 200mg καφεΐνης την ημέρα.

Τι περιέχει ο καφές

Ο καφές είναι πλούσιος σε βιολογικώς ενεργά θρεπτικά συστατικά. Εκτός από καφεΐνη περιέχει:
  • Πολυφαινόλες
  • Το αλκαλοειδές τριγονελλίνη
  • Μελανοϊδίνες
  • Μαγνήσιο
  • Κάλιο
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Τα συστατικά αυτά μπορεί να ελαττώνουν το οξειδωτικό στρες. Μπορεί επίσης να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και τον μεταβολισμό, λένε οι ερευνητές.
Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς καταναλωτές είναι ποιος καφές είναι πιο υγιεινός. Είναι ο καφές φίλτρου ή μήπως ο μη φιλτραρισμένος, όπως ο εσπρέσο, ο ελληνικός και ο φραπέ;
Η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσθήκες που κάνουμε στον καφέ. Και αυτό διότι πολλοί έτοιμοι προς κατανάλωση καφέδες περιέχουν τόσο πολλή ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και άλλα πρόσθετα, ώστε περισσότερο μοιάζουν με… μιλκ σέικ παρά με καφέ.
Αν, λοιπόν, σας αρέσει ο καφές και τον αντέχει ο οργανισμός σας, μπορείτε να τον απολαμβάνετε άφοβα. Αρκεί να είναι σκέτος (ή σχεδόν σκέτος) και σε λογικές ποσότητες, λένε οι ειδικοί.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων