Πηγές καλίου
Τρόφιμα που περιέχουν πολύ κάλιο
Φρούτα
|
Λαχανικά
| ||
Βερίκοκο, ακατέργαστο
ξηρα
|
Κολοκύθια
Αγκινάρα | ||
Σύνολο αβοκάντο
| |||
Σύνολο μπανανών
|
φασόλια ξηρά φασόλια και μπιζέλια
| ||
Πεπόνι
|
Καρότα, ακατέργαστα
| ||
Ξηροί καρποί
|
Τεύτλα,
| ||
Σύκα, ξηρά
|
Κινεζικό λάχανο
| ||
Χυμός γκρέιπφρουτ
|
Μπρόκολο, που μαγειρεύεται
| ||
Ακτινίδιο
|
λαχανάκια Βρυξελλών
| ||
Mango
|
Πράσινα, εκτός από το κατσαρό λάχανο
| ||
Νεκταρίνι
|
Γογγύλι
| ||
Πορτοκάλι
|
Φακές
| ||
Χυμός από πορτοκάλι
|
Όσπρια
| ||
Παπαγια
|
Μανιτάρια, που κονσερβοποιούνται
| ||
Ρόδι Χυμός ροδιών
|
Πατάτες,
| ||
Δαμάσκηνα Χυμός δαμάσκηνων
|
Κολοκύθα
| ||
Σταφίδες
|
Σπανάκι, που μαγειρεύεται
| ||
Ντομάτες/προϊόντα ντοματών
| |||
Φυτικοί χυμοί
| |||
Πίτουρο/προϊόντα πίτουρου
| |||
Σοκολάτα
| |||
Μελάσες
| |||
Γάλα,
| |||
Θρεπτικά συμπληρώματα:
Καρύδια/σπόροι
| |||
Βούτυρο φυστικιών
| |||
Αλατισμένο άλας υποκατάστατα/Lite
| |||
Αλατισμένος ελεύθερος ζωμός
| |||
καπνός μασήματος
| |||
Γιαούρτι
| |||
Τα χαμηλά επίπεδα καλίου προκαλούν συμπτώματα όπως
- μυϊκή αδυναμία,
- σύγχυση,
- ευερεθιστικότητα,
- κούραση,
- έλλειψη ενέργειας,
- μυϊκές κράμπες,
- διαταραχές στο στομάχι, ακόμα και
- καρδιακές διαταραχές.
Καρδιακή αρρυθμία
Ραβδομυόλυση
Νεφρική δυσλειτουργία
Αιτίες υποκαλιαιμίας
Αυξημένες απώλειες από τους νεφρούς
- διαβητική κετοξέωση,
- πολλαπλούς εμετούς,
- μετά από εισπνοή κόλλας (τολουένιο),
- σε υψηλές δόσεις πενικιλίνης.
Αυξημένες απώλειες από το γαστρεντερικό
Αυξημένες απώλειες από το δέρμα
Υπομαγνησιαιμία
Πολυουρία
Διαβάστε επίσης