MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Καρκίνος του ήπατος. Συκώτι με πόνο πάνω δεξιά στην κοιλιά, ίκτερο, απώλεια βάρους, κόπωση


του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr iatrikanea


Ο καρκίνος του ήπατος είναι μία πολύ επιθετική μορφή καρκίνου. Ο καρκίνος του ήπατος είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στους άντρες και ο έβδομος κατά σειρά στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκαλεί περίπου 600.000 θανάτους ετησίως αποτελώντας την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.  Αύξηση παρουσιάζει την τελευταία δεκαετία παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας. Ο καρκίνος του ήπατος από άποψη συχνότητας παρουσιάζει σημαντικές διαφορές στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου. Συναντάται σε υψηλή συχνότητα, π.χ. στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ κλπ. Στην Ελλάδα παρουσιάζει μέτρια συχνότητα αλλά αυτή φαίνεται να είναι μεγαλύτερη, συγκρινόμενη με εκείνη της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης.


Σημαντικό μερίδιο της αύξησης, που παρατηρείται στην Ελλάδα, έχουν οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες με υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας. Ο καρκίνος του ήπατος απειλεί να λάβει τεράστιες διαστάσεις την επόμενη δεκαετία, αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα να αντιμετωπιστεί η επιδημία του ιού της ηπατίτιδας.
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι καρκίνου του ήπατος. Ο πρωτοπαθής που αρχίζει από το ήπαρ, και ο δευτεροπαθής  που εμφανίζεται σε άλλο μέρος του σώματος και εξαπλώνεται (κάνει μετάσταση) και στο ήπαρ. Είτε είναι πρωτοπαθής, είτε μεταστατικός, έχει συνήθως πολύ κακή πρόγνωση. 
Όταν ο αρχικός κακοήθης όγκος αναπτύσσεται σε κάποιο μέρος του ήπατος, ονομάζεται ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα ή κακόηθες ηπάτωμα ή πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος και αν ο όγκος στο ήπαρ προέρχεται από μεταστάσεις καρκίνου από άλλα όργανα, όπως από το παχύ έντερο, στομάχι κλπ., ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος του ήπατος. Στα παιδιά παρουσιάζεται ένας άλλος τύπος καρκίνου του ήπατος, το ηπατοβλάστωμα

Η ακριβής αιτία του πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος δεν είναι γνωστή, αλλά μερικοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, όπως είναι η μόλυνση από ηπατίτιδα Β ή C, η κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κίρρωση του ήπατος.
Το ήπαρ είναι το πρώτο μείζον όργανο του σώματος, που μέσω της πυλαίας φλέβας δέχεται μεγάλη ποσότητα φλεβικού αίματος ανά λεπτό, ίσως δε αυτός είναι ο λόγος που αποτελεί την πιο συχνή εστία ανεύρεσης ηπατικών μεταστάσεων από κάθε όργανο της κοιλίας και ειδικά από ορθοκολικό καρκίνο.
Ο μεταστατικός καρκίνος του ήπατος είναι ο περισσότερο συχνός. Πρωτοπαθείς εστίες μπορεί να είναι τα έντερα, το στομάχι, ο μαστός, το πάγκρεας και οι πνεύμονες.
Από όλα τα μεταστατικά καρκινώματα του ήπατος, εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο είναι αυτό εκ του παχέος εντέρου για πολλούς λόγους, ειδικά δε λόγω της πιθανότητας θεραπείας και ακόμα και ίασης μετά από ηπατεκτομή. 

Παράγοντες κινδύνου
Ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος, αυτός δηλαδή που εμφανίζεται απευθείας στο ήπαρ, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κυρίως:
- κίρρωσης του ήπατος λόγω μακροχρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ
- κίρρωσης του ήπατος λόγω ηπατίτιδας Β ή C
- έκθεσης σε καρκινογόνες ή τοξικές ουσίες

Σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να τονιστεί ότι βρίσκεται σε στενή σχέση με τη λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) και της ηπατίτιδας C (HCV), δοθέντος ότι περίπου το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος σχετίζεται με HBV και το 10% με HCV. Υπολογίζεται ακόμη ότι το 10-20% των ασθενών με λοίμωξη από HBV θα αναπτύξουν στη ζωή τους καρκίνο του ήπατος. Η ακριβής σχέση μεταξύ HCV λοίμωξης και καρκίνου του ήπατος σήμερα ακόμη μελετάται.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι ορισμένες παθήσεις του ήπατος, όπως η κίρρωση (προοδευτικά εξελισσόμενη χρόνια νόσος του ήπατος), παρουσιάζουν συχνότερα ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος. Τούτο μάλιστα φαίνεται ότι ισχύει για την κίρρωση οποιασδήποτε αιτιολογίας, όπως όταν αυτή αποτελεί επακόλουθο του αλκοολισμού, αιμοχρωμάτωσης, κακής θρέψης κ.λπ. Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αφλατοξίνες, μία ομάδα χημικών ενώσεων, οι οποίες είναι καρκινογόνες και υπάρχουν σε ορισμένες τροφές, όπως οι σπόροι, καλαμπόκι κλπ., μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος συνήθως δεν έχει συμπτώματα στα αρχικά στάδια.  Σε πρώιμο στάδιο, ο καρκίνος του ήπατος δεν προκαλεί ενοχλήσεις και, όταν υπάρχουν κάποια συμπτώματα, αυτά είναι ήπια και όχι χαρακτηριστικά της πάθησης αυτής. Όπως σε όλες τις μορφές καρκίνου, μπορεί να υπάρχει αίσθημα αδυναμίας, έκπτωση των δυνάμεων, ανορεξία, απώλεια βάρους και δεκατική πυρετική κίνηση.
Τα συμπτώματα στον πρωτοπαθή και στον δευτεροπαθή καρκίνο συνήθως εμφανίζονται όταν ο καρκίνος έχει προχωρήσει και μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία και κούραση, πόνο στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, απώλεια βάρους, απώλεια της όρεξης, κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (γνωστό ως ίκτερος), αδιαθεσία, πρήξιμο της κοιλιάς, πυρετό
Όταν ο καρκίνος προχωρήσει και αυξηθεί σε μέγεθος, μπορεί να παρουσιαστεί πόνος ή βάρος στην περιοχή του ήπατος (στο πάνω δεξιό μέρος της κοιλίας), αίσθημα μάζας ή διάτασης (φούσκωμα) στην ίδια περιοχή, ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού μέρους των ματιών) και υπέρχρωση των ούρων (που γίνονται σαν κονιάκ). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ανάλογα και με κάποιες παραλλαγές, τα παραπάνω σημεία και συμπτώματα είναι δυνατόν να παρατηρηθούν και σε άλλες μη κακοήθεις παθήσεις του ήπατος.

Τα συμπτώματα:
  • κιτρίνισμα του δέρματος και του βλεννογόνου των ματιών (ίκτερος)
  • πόνος στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιάς κάτω από τα πλευρά
  • απώλεια βάρους
  • μειωμένη όρεξη
  • πυρετός
  • ναυτία και έμετος
  • γενική αδυναμία και κόπωση
  • διόγκωση του ήπατος και πρήξιμο της κοιλιάς (ασκίτης)

Διάγνωση
Οι εξετάσεις για τη διάγνωσή του περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, βιοψία, ΡΕΤ scan.

Καταρχήν λαμβάνεται από το γιατρό ένα λεπτομερές ιστορικό, στο οποίο αναζητούνται ενδεικτικά στοιχεία οικογενειακής προδιάθεσης στον καρκίνο γενικά και ειδικότερα στον καρκίνο του ήπατος. Επίσης αξιολογούνται εάν υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες και συμπτώματα ύποπτα για τη νόσο. Ακολουθεί προσεκτική εξέταση του ασθενούς και παραγγέλλονται ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση για την επικύρωση ή όχι της διάγνωσης του καρκίνου.

Από τις εξετάσεις αίματος, οι πιο απαραίτητες είναι οι λειτουργικές δοκιμασίες ήπατος (δείχνουν πόσο καλά λειτουργεί το ήπαρ), οι δείκτες ηπατίτιδας (αποκαλύπτουν εάν ο ασθενής πάσχει ή έχει περάσει κατά το παρελθόν και είναι φορέας ηπατίτιδας Β ή C) και οι καρκινικοί δείκτες που συχνά είναι ενδεικτικοί της παρουσίας καρκίνου του ήπατος. Από τους τελευταίους, ο πιο σημαντικός είναι ο προσδιορισμός της α-εμβρυϊκής σφαιρίνης (AFP), η οποία είναι σημαντικά αυξημένη στο 50-70% των περιπτώσεων πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης αυτός μπορεί να είναι σχετικά αυξημένος και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως στον καρκίνο των όρχεων, του παγκρέατος, του στομάχου κλπ. Από τις απεικονιστικές εξετάσεις (που φωτογραφίζουν το ήπαρ), οι πιο χρήσιμες για τη διάγνωση είναι η υπερηχοτομογραφία, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, η αγγειογραφία και το σπινθηρογράφημα του ήπατος. Καθεμία από αυτές μπορεί να αποκαλύψει μη φυσιολογικές περιοχές στο ήπαρ που είναι ενδεικτικές της παρουσίας όγκου.

Η επικύρωση της παρουσίας καρκίνου, όμως, πραγματοποιείται μόνο με τη βιοψία ήπατος που μπορεί να γίνει με τη λήψη μικρού τμήματος του όγκου, είτε κατά την εγχείρηση ή με ειδική βελόνα (χωρίς εγχείρηση) ή ακόμη λαπαροσκοπικά, όταν ο όγκος βρίσκεται στην επιφάνεια του ήπατος. Το δείγμα αυτό από τον όγκο εξετάζεται στο μικροσκόπιο για την παρουσία καρκινικών κυττάρων.

Η σταδιοποίηση δείχνει στον γιατρό πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος . Αυτό βοηθά την θεραπευτική ομάδα που σας παρακολουθεί να αποφασίσει ποιά θεραπεία είναι καλύτερη για εσάς.
Η σταδιοποίηση ενός όγκου συνδέεται με το μέγεθος του, εάν έχει εισβάλλει στα αιμοφόρα αγγεία ή έχει εξαπλωθεί στα όργανα γύρω από το συκώτι, μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα ή σε πιο μακρινά όργανα.
Η σταδιοποίηση στον πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αξιολόγηση της υποκείμενης ηπατικής λειτουργίας.
Ποια η θεραπεία
Η θεραπευτική τακτική εξαρτάται από το στάδιο της νόσου (δηλαδή την έκτασή της), τη βιολογική ηλικία (όχι την πραγματική αλλά την ποιότητα της υγείας για τη δεδομένη ηλικία), την κατάσταση του ήπατος (πόσο καλά λειτουργεί) και τη γενική κατάσταση του ασθενούς. 

Πρόγνωση είναι η αναμενόμενη έκβαση μιας νόσου. Θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας την πρόγνωση της πορείας της ασθένειάς σας, αλλά δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός να κάνει 100% ακριβή πρόβλεψη.
Η χειρουργική επέμβαση στον καρκίνο του ήπατος ονομάζεται εκτομή του ήπατος. Είναι η κύρια θεραπεία για πρωτοπαθή καρκίνο. Η χειρουργική αφαίρεση ενός όγκου (εκτομή του ήπατος) στοχεύει στην αφαίρεση του όγκου και του περιβάλλοντα ιστού του ήπατος χωρίς να αφήνει πίσω της οποιαδήποτε περιοχή με καρκίνο. Δεδομένου ότι αυτή η επιλογή συνήθως περιορίζεται σε εκείνους τους ασθενείς με άριστη λειτουργία του ήπατος, ιδανικά χωρίς κίρρωση, υπάρχουν πολύ λίγα άτομα που είναι επιλέξιμα για αυτό.
Στον δευτεροπαθή, η χειρουργική επέμβαση γίνεται μόνο αν ο καρκίνος δεν είναι διαδεδομένος σε όλο το ήπαρ, ή όταν δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν την καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες (RFA), την ένεση αλκοόλ, την κρυοθεραπεία, τη χημειοθεραπεία και τον χημειοεμβολισμό, την ακτινοθεραπεία, την ενδοσκοπική συντηρητική θεραπεία. 
Πολύ πρόσφατα για τους χωρίς πραγματική ελπίδα αυτούς ασθενείς έχει αναπτυχθεί μία καινούργια μέθοδος. Είναι η «Θερμοπηξία με Ραδιοκύματα», δηλαδή η καταστροφή-νέκρωση των καρκινικών εστιών χωρίς αφαίρεση των όγκων. Αυτό επιτυγχάνεται με εφαρμογή ενός πολύ λεπτού μεταλλικού ελάσματος στο κέντρο του όγκου το οποίο είναι συνδεδεμένο με ενεργειακή πηγή εκπομπής ραδιοκυμάτων που τελικώς θερμαίνουν τον όγκο μέχρι και 95 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα την πλήρη νέκρωση των κυττάρων του και την καταστροφή του. Η Θερμοπηξία με Ραδιοκύματα είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που τις περισσότερες φορές γίνεται χωρίς εγχείρηση. 

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει επίσης το συνδυασμό δύο ή περισσότερων από τις παραπάνω θεραπευτικές δυνατότητες. Γενικώς, ο καρκίνος του ήπατος αντιμετωπίζεται δύσκολα εκτός και εάν ο όγκος είναι σχετικά μικρός και εντοπίζεται στον ένα λοβό του ήπατος αλλά, στις πιο πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση της νόσου γίνεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ο καρκίνος είναι ανεγχείρητος. Η χειρουργική θεραπεία, όταν ενδείκνυται, αποτελεί τη μόνη και πιο αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή που μπορεί να προσφέρει και μόνιμη θεραπεία.

Η μεταμόσχευση του ήπατος εφαρμόστηκε κατά το παρελθόν αλλά αποδείχθηκε ότι συνήθως ο καρκίνος εμφανίζεται πάλι (υποτροπή) και σήμερα δεν συνιστάται. Στους ασθενείς που έχουν κίρρωση και ΗΚΚ, μια πρώιμη μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να είναι αποτελεσματική. Αν η μεταμόσχευση είναι διαθέσιμη, τότε είναι ίσως η καλύτερη επιλογή. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές για ασθενείς με όγκους μικρότερους από 4 εκατοστά σε μέγεθος που επίσης εμφανίζουν σημάδια ηπατικής ανεπάρκειας. Όταν, η χειρουργική θεραπεία, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχει θέση στην αντιμετώπιση της νόσου, εφαρμόζοντας τις άλλες μορφές θεραπείας που είναι παρηγορικού τύπου (όχι θεραπευτικές), ο ασθενής μπορεί να ανακουφιστεί από τα συμπτώματά του και να του προσφερθεί καλύτερη ποιότητα ζωής ή και ακόμη να επιμηκυνθεί ο χρόνος επιβίωσής του.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η πρόγνωση στον καρκίνο του ήπατος;

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εάν ασθενείς αυξημένου κινδύνου (φορείς ηπατίτιδας Β ή C, κιρρωτικοί οποιασδήποτε αιτιολογίας) ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε η νόσος να διαγνωστεί σε σχετικά πρώιμο στάδιο, δοθέντος ότι τότε μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική θεραπεία. Αυτό όμως που θα συμβάλει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και τη μείωση της συχνότητας του καρκίνου του ήπατος είναι ο συστηματικός εμβολιασμός για την πρόληψη της λοίμωξης από ηπατίτιδα Β και, ακόμη, η προφύλαξη από ηπατίτιδα C και η ενημέρωση για τις συνέπειες του αλκοολισμού που οδηγεί σε αλκοολική κίρρωση.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει πραγματικά τις πιθανότητες ενός ατόμου για καρκίνο του ήπατος.

Διαβάστε επίσης


Πώς θα καταλάβετε ότι το μέλι που επιλέξατε είναι αγνό; ΠΡΟΣΟΧΗ σιρόπια με χρώμα πωλούνται για αγνό Ελληνικό μέλι


επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea

Υπάρχουν διαφόρων ειδών νοθείες του μελιού. Μια πολύ απλή νοθεία είναι να πουλιέται ένα είδος σαν κάτι άλλο, π.χ. ένα ανθόμελο για θυμαρίσιο ή ένα εισαγόμενο για ελληνικό. Επίσης, υπάρχουν νοθείες με εξωγενή σάκχαρα (π.χ. ισογλυκόζη, γλυκόζη και άλλες γλυκαντικές ύλες, με παράλληλη προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών).

Τελευταία βρέθηκαν γνωστά μέλια και σε ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ να έχουν χρωστικές επικίνδυνες ουσίες τα γνωστά Ε. Το χρώμα στο μέλι παίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά του οπότε διάφοροι το νοθεύουν για να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές.

Σε μείζον διατροφικό σκάνδαλο εξελίσσεται το θέμα των ανεξέλεγκτων εισαγωγών «μελιού» από τρίτες χώρες, τα οποία αναμειγνύονται με ντόπια μέλια και στη συνέχεια προωθούνται και πασάρονται στην ελληνική αγορά ως εγχώρια προϊόντα, υψηλής δήθεν διατροφικής αξίας. Το σκάνδαλο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για σιρόπια, «επιστημονικά» επεξεργασμένα, προκειμένου να αποκτήσουν την όψη, το άρωμα και την υφή του μελιού, ώστε μετά από προσμίξεις να αποκτήσουν και «τόπο καταγωγής» και ελληνική ταυτότητα. Η διαδικασία της νοθείας, όπως την αναλύουν ειδικοί επιστήμονες της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), που εκπροσωπεί συνολικά 25.000 Έλληνες παραγωγούς μελισσοκόμους, είναι αφενός απλή, αλλά αφετέρου βασίζεται σε μοντέλα νοθείας που έχουν καθοριστεί μέσα από επιστημονικές μελέτες και πρακτικές..

Όπως αναφέρουν, πρόκειται για μία πολύ εξελιγμένη νοθεία, με βιομηχανικά σιρόπια, τα οποία είναι «σχεδιασμένα», με διάφορες χρωστικές και αρώματα, να μιμούνται το μέλι. Οι έλεγχοι που γίνονται από τα τελωνεία και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές είναι ελλιπείς ενώ βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τα μέλια απλά χωρίζονται σε ευρωπαϊκά και μη. «Το μόνο που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι το μέλι έχει παραχθεί στον πλανήτη γη», τονίζει ειδική κτηνίατρος, επιστημονικός συνεργάτης της ΟΜΣΕ. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει κάποιο σήμα ή πιστοποίηση για τη χώρα παραγωγής και προέλευσης..

Το κόλπο της πρόσμιξης και οι «ελληνοποιήσεις» Το colpo grosso της νοθείας και η απάτη των «ελληνοποιήσεων» των βιομηχανικών σιροπιών της Άπω Ανατολής και της αναβάπτισης τους σε ελληνικά ντόπια μέλια, γίνεται με την πρόσμιξη ποσότητας ελληνικού μελιού ώστε να προστεθεί γύρη από την ελληνική χλωρίδα, διότι τα σιρόπια δεν έχουν γύρη.

Με αυτό τον τρόπο, η πρόσμιξη των σιροπιών με κάποια ποσότητα ελληνικού μελιού, αποκτά μέσω της γύρης, βοτανική προέλευση και γεωγραφική ταυτότητα. Δηλαδή η γύρη που προστίθεται μέσω του ελληνικού μελιού, μεταφέρει πληροφορίες για τα λουλούδια και την περιοχή στην οποία φυτρώνουν, οι οποίες εντοπίζονται στους ποιοτικούς ελέγχους που γίνονται.

Αυτή λοιπόν η μικρή ποσότητα γύρης, προσθέτει σε αυτά τα μείγματα την ελληνική ταυτότητα ώστε να πωλούνται στην ελληνική αγορά ως εγχώρια προϊόντα ή ακόμα και να εξάγονται ως ελληνικό μέλι στις χώρες της Ευρώπης. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι ζητούν εδώ και καιρό στους ποιοτικούς ελέγχους, για να αναγνωριστεί ένα μέλι ως ελληνικό, να οριστεί ένα αυξημένο ποσοστό από κόκκους γύρης ώστε να μην είναι εύκολη η πρόσμιξη, αλλά προφανώς η ελεύθερη αγορά δεν επιτρέπει τέτοιες υπερβολές. «Η αυξημένη ιχνηλασιμότητα στο μέλι και πως διακινείται το μέλι, είναι ένα πάγιο αίτημα των μελισσοκόμων της Ελλάδας και της Ευρώπης», τονίζει η κτηνίατρος και ζητά να υπάρξουν αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι, όπως υπάρχουν για το κρέας.

Πώς θα καταλάβετε ότι το μέλι που επιλέξετε είναι αγνό;

-Η κρυστάλλωση του μελιού, κι όχι ζαχάρωμα όπως συνηθίζουμε να το λέμε, συμβαίνει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του μελιού σε γλυκόζη. Αυτό δεν είναι ένδειξη νοθείας. Το αντίθετο μάλιστα.

Για να ξανακάνετε το μέλι ρευστό, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και βυθίστε το σε ένα κατσαρολάκι με νερό στους 45-55 βαθμούς Κελσίου. Προσοχή!

Mην το βράσετε, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά του στοιχεία και θα μειωθεί η θρεπτική του αξία.

- Όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει, επομένως τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά του.

-Δεν πρέπει να υπάρχει λευκός αφρός κάτω από το καπάκι, στα τοιχώματα του βάζου ή στην επιφάνεια του μελιού. Η ύπαρξη αφρού σημαίνει ότι το μέλι είναι βρασμένο, άρα όλες οι εξαιρετικές του ιδιότητες έχουν καταστραφεί.

-Πάρτε μια κουταλιά μέλι και ρίξτε τη μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Αν διαλυθεί το μέλι είναι νοθευμένο. Το γνήσιο μέλι θα καθίσει στο πάτο του ποτηριού.

Οι μελετητές και οι γιατροί, τόσο της αρχαιότητας όσο και σήμερα, συμφωνούν ότι το μέλι αποτελεί συντελεστή της μακροζωίας. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος και άλλοι, έζησαν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μέλι αποτελούσε απαραίτητο στοιχείο της διατροφής του.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, το μέλι από την αρχαιότητα θεωρείται ένα ξεχωριστό τρόφιμο με ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία και οι μεγάλοι γιατροί της αρχαιότητας το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει τεκμηριώσει πολλές σημαντικές βιολογικές δράσεις του μελιού (αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, πρεβιοτική, χημειοπροφυλακτική, αντιφλεγμονώδη, ανοσοενυσχυτική) ώστε να χαρακτηρίζεται λειτουργικό τρόφιμο, δηλαδή ένα τρόφιμο που αποδεδειγμένα παρέχει οφέλη στην υγεία μας και επομένως βελτιώνει τη λειτουργία του οργανισμού. Όσον αφορά το ελληνικό μέλι, η ποικιλία φυτών της Ελλάδας, με μια βιοποικιλότητα που περιλαμβάνει 6.500 είδη φυτών εκ των οποίων τα 1.400 είναι ενδημικά και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, το καθιστά μοναδικό. Η βοτανική ποικιλία, σε συνδυασμό με το ξηροθερμικό κλίμα, δίνει μέλι πυκνό, πλούσιο σε άρωμα και γεύση.

Το ελληνικό μέλι συλλέγεται κατά 90% σε άγρια οικοσυστήματα και όχι σε καλλιεργούμενα φυτά, σε μια χώρα που δεν καλλιεργούνται γενετικά τροποποιημένα φυτά.

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδεικνύει τις ιδιαίτερες βιολογικές δράσεις του ελληνικού μελιού σε σχέση με το μέλι MANUKA της Νέας Ζηλανδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο είδη ελληνικού μελιού έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης: το μέλι ελάτης βανίλια Μαινάλου και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι:

– Συστήνεται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι, αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.

– Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.

– Η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

Δεν συνιστάται η κατανάλωση μελιού σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους και σε άτομα που εμφανίζουν τροφική αλλεργία στο μέλι. Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε μέλι μόνο μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Διαβάστε επίσης

Κάντε δίαιτα χάστε κιλά τρώγοντας. Τροφές πλούσιες σε όγκο με λίγες θερμίδες που κόβουν την όρεξη. Και αν θέλετε γλυκό φάτε....

της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγος, medlabnews.gr iatrikanea

Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορούμε να ξεγελάσουμε την όρεξη μας και να την περιορίσουμε όταν μας έρχεται να καταναλώσουμε ό,τι υπάρχει στο ψυγείο ή στο τραπέζι μας

Η ιδέα των τροφών που κόβουν την όρεξη στηρίζεται πάνω στην ογκομετρική, όπως ονομάζεται, θεωρία. Υπάρχουν τροφές πλούσιες σε όγκο αλλά με χαμηλή θερμιδική αξία που η κατανάλωσή τους θα βοηθήσει τον οργανισμό να τείνει να τρώει λιγότερο κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Τροφές που είναι πλούσιες σε νερό και φυσικές ίνες

Οι τροφές αυτές έχουν την ιδιότητα να είναι ιδιαίτερα χαμηλής θερμιδικής αξίας και όμως να δημιουργούν γρηγορότερα από άλλες το αίσθημα κορεσμού. Το άλλο πλεονέκτημα των τροφών αυτών είναι πως όσο μεγάλη και να είναι η ποσότητα που θα καταναλώσεις, η θερμιδική τους αξία παραμένει χαμηλή. 
Το σημείο στο οποίο αποτυγχάνουν οι περισσότερες μέθοδοι διατροφής είναι στο ότι κόβουν μεγάλο ποσοστό των τροφών που τρώγατε μέχρι πρότινος. Με τη βοήθεια των ''χορταστικών'' τροφών, λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες φαγητών σε ένα πρόγραμμα χαμηλών θερμίδων και οδηγούν σε κορεσμό.


Το νερό είναι ένα ισχυρό ανορεκτικό και αν πιείτε ένα ποτήρι νερό μόλις αρχίσετε να νιώθετε πείνα θα δείτε ότι μετά από 10 λεπτά η όρεξη σας μειώνετε σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Επίσης το νερό βοηθά το σώμα σας να μεταβολίζει αποτελεσματικά το αποθηκευμένο λίπος. Ένα αφυδατωμένο σώμα τείνει να κρατάει το λίπος και η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού είναι απαραίτητη και από αυτήν την άποψη. Πολλές φορές μπερδεύουμε την πείνα με την δίψα, τρώγοντας αντι να πιούμε νερό, άλλες παραμένουμε αφυδατωμένοι χωρίς να το συνειδητοποιούμε, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα μας να κουράζεται και να ζητάει περισσότερη τροφή. Το νερό μπορείτε να το πίνετε πριν, μετά, αλλά και κατά την διάρκεια ενός γεύματος. 

Μια μελέτη σε ανθρώπους που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν 2 φλιτζάνια νερό πριν από τα γεύματα τους, έχασαν περίπου 7 κιλά σε 12 εβδομάδες, σε σύγκριση μ’ εκείνους που δεν έπιναν νερό και έχασαν 5 κιλά.

Μήλα: Συνώνυμα με την υγεία. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C (12 mg). Περιέχουν 2.02 gr εδώδιμες ίνες, που δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού, χωρίς να νοιώθουμε αίσθημα βάρους. Βοηθάνε σε περιπτώσεις αναιμίας, τονωτική δράση στο ήπαρ, στα νεφρά και στο πεπτικό σύστημα, καθαρίζει και φιλτράρει το αίμα και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ημερήσια κατανάλωση 2 – 4 μήλων προφυλάσσει από τις κυτταρικές βλάβες που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου και σχετίζονται με την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλου είδους άνοιας. Με τα μήλα σταθεροποιούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν αισθανόμαστε πείνα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καφείνη: Την καταναλώνουμε καθημερινά είτε για λόγους απόλαυσης είτε ως διεγερτικό είτε ως λιποτροπικό. H καφείνη βρίσκεται σε 60 διαφορετικά είδη φυτών και περιέχεται στα φύλλα, στους κόκκους ή στα φρούτα που παράγουν τα φυτά αυτά. Eκτός φυσικά από τις ευεργετικές της ιδιότητες, η καφείνη επιδρά και στην όρεξη περιορίζοντας την πείνα. Έτσι, μικρές ποσότητες καφείνης κατά τη διάρκεια της μέρας θα σας βοηθήσει να την ελέγξετε.
Πράσινο τσάι: To πράσινο τσάι είναι γνωστό για τα αντιοξειδωτικά του και τα πλεονεκτήματά τους. Επίσης, προάγει την απελευθέρωση ορμονών που ελέγχουν ή περιορίζουν την επιθυμία για φαγητό. Το πράσινο τσάι προωθεί τη θερμογένεση, η οποία αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, αναστέλλοντας την πέψη του λίπους και ενισχύοντας την ενέργεια. Επίσης καίει με φυσικό τρόπο το λίπος και βοηθά στην καύση έως και 43% περισσότερου λίπους.

Σούπες: Ένας άλλος τρόπος δημιουργίας κορεσμού είναι η κατανάλωση σούπας φυσικής, όχι με την προσθήκη πρόσθετων λιπαρών υλών όπως κρέμα, τυρί κτλ, πριν από το γεύμα.
Με τον τρόπο αυτό χορταίνουμε, ενυδατωνόμαστε αλλά λαμβάνουμε ταυτόχρονα και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.


Σαλάτες: Δε θα σας άρεσε μια σαλάτα λαχανικών με μαρούλι, σπανάκι και ρόκα; Φάτε λοιπόν μια μικρή σαλάτα πριν από το κύριο γεύμα σας για να να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε ίνες θα καθυστερήσει την είσοδο της γλυκόζης στο αίμα και δεν θα νιώθετε ότι πεινάτε γρήγορα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dietetic Assocation, αναφέρει ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μια απλή σαλάτα 100 θερμίδων πριν από το δείπνο, κατανάλωναν 12% λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματος. Τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες, λίγους υδατάνθρακες, σχεδόν ανύπαρκτο λίπος και μεγάλες ποσότητες σε φυτικές ίνες. Είναι η καλύτερη επιλογή σας, αν θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα της τροφής σας, χωρίς να επιβαρυνθείτε με πολλές θερμίδες. Τρώγοντας λαχανικά, προσφέρετε στον οργανισμό σας μερικά πολύ σημαντικά διατροφικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά) ενώ το υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το ασβέστιο που περιέχουν, μπορεί να βοηθήσειστην απώλεια σωματικού βάρους.

Βρώμη: Πλούσια σε φυτικές ίνες, η βρώμη έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία μας και κυρίως για την καρδιά μας. Η ανακάλυψη μάλιστα  μετά από κλινικές έρευνες ότι ηβρώμη μειώνει τις ποσότητες της "κακής" χοληστερίνης (LDL) στο αίμα την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε λοιπόν, την μέρα σας είναι ένα γεύμα πλούσιο σε βρώμη. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε ίνες, δημιουργεί επίσης γρηγορότερα, αίσθημα πληρότητας. Η βρώμη είναι επίσης ιδανική και για τους διαβητικούς, γιατί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Αυγά: Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυγού στα πλαίσια του πρωινού καταστέλλει την όρεξη για μεγάλο χρονικό διάστημα και προσωπικά το θεωρώ, από τις πιο ιδανικές επιλογές πρωινού. Μπορείτε να κάνετε μια ομελέτα μόνο με ασπράδια αυγού (γιατί οι πρωτεΐνες βοηθάνε στην καταστολή της πείνας) ή βραστά αλλά να φροντίσετε να είναι μελάτα γιατί έτσι διατηρείται στον κρόκο η χολίνη και η λεκιθίνη που έχουν χοληστερινοπροστατευτική δράση. Είναι ίσως η ιδανική τροφή που μπορείτε να φάτε αν θέλετε να χάσετε βάρος. Έχουν αρκετή πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, υγιεινά λιπαρά, και μπορούν να σας χορτάσουν καταναλώνοντας λίγες θερμίδες. Αν τα συμπεριλάβετε στο πρωινό σας, θα έχετε δημιουργήσει ένα χορταστικό πρόγραμμα από τις πρώτες ώρες της ημέρας και θα είναι ευκολότερο να πειθαρχήσετε στα υπόλοιπα γεύματα σας.

Φακές: καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης και δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως κρύα σαλάτα ή ως συνοδευτική γαρνιτούρα π.χ. με το λιπαρό ψάρι (σολομός).

Σολομός, Τόνος: Είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη D και σε ω3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, παρέχουν προστασία απέναντι σε εκφυλιστικά νοσήματα, όπως ο καρκίνος του προστάτη, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και περιπτώσεις κατάθλιψης και ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία. Η εξαιρετική περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνη, δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σάρκα και το λίπος του χωνεύονται και αφομοιώνονται σε ποσοστό μέχρι και 98% που δείχνει το βαθμό χρησιμοποίησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. 

Αμύγδαλα: Ακόμα μία πηγή καλών λιπαρών που περιορίζουν την πείνα. Είναι ιδανική επιλογή για σνακ, αρκεί να λαμβάνονται σε φυσικολογικές ποσότητες. Και φυσικά μην περιμένετε να πεινάσετε για να τα καταναλώσετε, αλλά προτιμήστε να τα φάτε λίγη ώρα πριν.

Kουκουνάρια: Ένα από τα τελευταία και αποτελεσματικά συμπληρώματα για την μείωση της όρεξης που αρχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά του εξωτερικού σήμερα είναι κάψουλες που περιέχουν λάδι κουκουναριού. Τα κουκουνάρια περιέχουν πινολεϊκό οξύ, που είναι ένας πολύ ισχυρός καταστολέας της όρεξης. Σε μια μελέτη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) που προέρχονται από τα κουκουνάρια ενίσχυσαν δύο ορμόνες γνωστές για την θετική τους δράση στην ελάττωση της όρεξης. Σύμφωνα με την έρευνα υπέρβαρες γυναίκες ανέφεραν σημαντικά λιγότερη επιθυμία να φάνε μόνο 30 λεπτά μετά την λήψη της κάψουλας με πινολεϊκό οξύ, σε σύγκριση με το ελαιόλαδο που ήταν το εικονικό φάρμακο (placebo). Η κατανάλωση λοιπόν μερικών κουκουναριών που είναι η κύρια πηγή του πινολεϊκού οξέος μπορεί επίσης να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις ανεπιθύμητες κρίσεις πείνας σας.

Άπαχο κρέας
Το τρίπτυχο άπαχο κρέας, νερό και ίνες φαίνεται πως αποτελεί το χρυσό κλειδί στη μείωση κιλών και το χάσιμο πόντων από τα περιβόητα ψωμάκια. Άπαχο κρέας, ψάρι, πουλερικά, σόγια, αυγά σας γεμίζουν ενέργεια, σας χορταίνουν και δεν σας παχαίνουν. Το κρέας μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας αν θέλετε να χάσετε βάρος. Ο λόγος; Μα η τεράστια ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας που περιέχει. Δεν θα βρείτε κάτι καλύτερο σε άλλη τροφή. Αν και το επεξεργασμένο κρέας είναι σίγουρα κάτι που θα έπρεπε να αποφεύγουμε, στην εποχή μας οι επιλογές είναι λίγο περιορισμένες όσο αφορά τα βιολογικά, κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς τιμής. Παρόλα αυτά, το κόκκινο -μη επεξεργασμένο- κρέας ΔΕΝ αυξάνει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σας.

Πρωτεϊνούχες Τροφές

Καταναλώστε περισσότερο πρωτεϊνούχες τροφές. Μια βασική ορμόνη του ανθρώπινου εντέρου (PYY) ή οποία αυξάνεται με την κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να είναι ο λόγος που οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες ενισχύουν περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν την απώλεια βάρους.

Ακόμα και 20 με 30 γραμμάρια παραπανίσιας πρωτεΐνης να καταναλώνετε την ημέρα σε κάθε γεύμα σας θα δείτε πολύ γρήγορα την όρεξή σας να μειώνεται δραστικά.
Η πρωτεΐνη είναι ένα πολύ χορταστικό συστατικό των τροφίμων και σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε 80 με 100 θερμίδες την ημέρα, απλά και μόνο επειδή τρώτε αρκετή στα γεύματα σας. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι αν αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών κατά 25-30%, μπορείτε να έχετε έως και 60% λιγότερες λιγούρες,να μειώσετε τις επισκέψεις στο ψυγείο τη νύχτα και να χάνετε ίσως και μισό κιλό την εβδομάδα. Απλά και μόνο επειδή τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες..!

Πώς να αυξήσετε τις πρωτεΐνες:

• Αντικαταστήστε ένα παχυντικό επιδόρπιο με ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών και εξασφαλίστε 8 γραμμάρια παραπανίσιας πρωτεΐνης.
• Κάντε την πρωτεΐνη πρωταγωνίστρια στα γεύματα σας με ιδιαίτερη προτίμηση στο πρωινό.
• Μειώστε τους υδατάνθρακες που σας ανοίγουν την όρεξη


Προσπαθήστε να αποφεύγετε γεύματα που περιέχουν μόνο υδατάνθρακες (πχ μακαρόνια, πατάτες, ρύζι) γιατί είναι τα πρώτα θρεπτικά συστατικά που εγκαταλείπουν το στομάχι. 
Βέβαια οι πατάτες έχουν στην πραγματικότητα ιδιότητες που κόβουν την πείνα. Περιέχουν έναν ειδικό τύπο άμυλου που ανθίσταται στα πεπτικά ένζυμα. Έτσι, επειδή οι πατάτες παίρνουν χρόνο για να διασπαστούν, παραμένουν στο έντερο περισσότερο, καθυστερώντας τις κρίσεις πείνας. Προτιμήστε τις ψητές πατάτες – και πάντα με μέτρο – από τις τηγανητές.
Ένα γεύμα που περιλαμβάνει μόνο υδατάνθρακες χωνεύεται γρήγορα, με αποτέλεσμα να πεινάσετε νωρίτερα από ό, τι αν είχατε φάει μαζί τροφές με άλλα διατροφικά συστατικά (δηλ καλά λιπαρά και πρωτεΐνες). Επιπλέον οι απλοί υδατάνθρακες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυτό είναι καταστροφικό σε περιόδους δίαιτας.
Πολλαπλά και μικρά υγιεινά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της πείνας. Κάθε φορά που τρώμε - ακόμη και ένα πολύ μικρό γεύμα - το κέντρο της όρεξης στον εγκέφαλο ηρεμεί και αποφεύγουμε τα τεράστια γεύματα που οδηγούν στην αποθήκευση 

Και αν θέλετε γλυκό προτιμήστε

Μαύρη σοκολάτα
Από όλα τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν, είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα σας αρέσει περισσότερο. Να θυμάστε όμως, ότι συνιστώνται μόνο πολύ μικρές ποσότητες μαύρης σοκολάτας. Η γλυκόπικρη γεύση της πραγματικής μαύρης σοκολάτας, βοηθά στην καταστολή της όρεξης. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, μπορούν να ενεργήσουν για να καταστείλουν την όρεξη, βοηθώντας στην απώλεια κιλών και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Τέλος συνδυάστε όλα τα παραπάνω με άσκηση. Η άσκηση αλλά και απλές καθημερινές συνήθειες, είναι κατάλληλα να κρατήσουν την φόρμα μας. Το περπάτημα, το κολύμπι βοηθούν πάρα πολύ στον έλεγχο του βάρους μας αλλά και της καλής μας υγείας.
Τρώτε αργά για να δώσετε χρόνο στον εγκέφαλο να λάβει το σήμα του κορεσμού. Μην συνδυάζετε το φαγητό με άλλες δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, γιατί θα μπερδέψετε χειρότερα τον εγκέφαλό σας για το πότε να σταματήσει να τρώει.

Αμύγδαλα για χοληστερίνη, οστεοπόρωση, κρυολόγημα, μνήμη, δίαιτα, καρδιακών παθήσεων. Αμυγδαλέλαιο, Αμυγδαλόγαλο

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Η αμυγδαλιά, Prunus amygdalus

Καρποφόρο δένδρο φυλλοβόλο της οικογένειας ροδιδών (Rosaceae) που περιλαμβάνει επίσης το μήλο, το αχλάδι, το ροδάκινο, το κεράσι, το δαμάσκηνο, το νεκταρίνι, το βερίκοκο, και τη φράουλα.

Εμεινε άδικα 48 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν έκανε. Είχε γλιτώσει την θανατική ποινή. Θα πάρει αποζημίωση

 medlabnews.gr iatrikanea 

Έμεινε φυλακή για σχεδόν μισό αιώνα (48 χρόνια) για ένα φόνο κατά τη διάρκεια ληστείας που δε διέπραξε ποτέ και τελικά αθωώθηκε

Άνδρας 70 ετών από την αθωώθηκε χθες Τρίτη από δικαστήριο της Οκλαχόμα των ΗΠΑ, αφού μετά την καταδίκη του παρέμεινε σχεδόν μισό αιώνα στη φυλακή για ένα φόνο που όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν διέπραξε ποτέ.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, τα 48 χρόνια που ο αφροαμερικανός Γκλεν Σίμονς έμεινε στη φυλακή, είναι ο μεγαλύτερος χρόνος που εξέτισε άδικα καταδικασμένος κρατούμενος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Αθωώσεων, το οποίο παρακολουθεί τη διάρκεια των ποινών για άδικες καταδίκες.

Από τη θανατική ποινή στα ισόβια

Μαζί με άλλον έναν άνδρα, τον Ντον Ρόμπερτς, είχαν καταδικαστεί για ληστεία μετά φόνου που διαπράχθηκε το 1974 στην πόλη Έντμοντ, στην Οκλαχόμα και συγκεκριμένα για τη δολοφονία της υπαλλήλου της κάβας, 30 ετών.

Οι ποινές τους άλλαξαν αφού το Εφετείο Ποινικών Υποθέσεων της Οκλαχόμα αποφάσισε να επανεξετάσει τις υποθέσεις τους στη βάση μιας απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1972 που έκρινε ότι η θανατική ποινή ήταν αντισυνταγματική επειδή εφαρμοζόταν άνισα.

Το χρονικό της καταδίκης

Η καταδίκη των δύο ανδρών βασίστηκε στην κατάθεση έφηβης πελάτισσας του καταστήματος, η οποία κατά τη διάρκεια της ληστείας τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα , αλλά επέζησε.

Η έφηβη τους αναγνώρισε ανάμεσα σε άλλους υπόπτους που της παρουσίασαν αστυνομικοί, όμως μεταγενέστερη έρευνα έθεσε υπό αμφισβήτηση της αξιοπιστία της αναγνώρισης.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής δίκης, οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως δεν βρίσκονταν καν στην Οκλαχόμα την ημέρα που διαπράχθηκε η δολοφονία.

Από τα ισόβια στην αθώωση

Ο Γκλεν Σίμονς αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο, έπειτα από 48 χρόνια, έναν μήνα και 18 ημέρες στη φυλακή.

Κρίθηκε αθώος χθες Τρίτη από δικαστήριο στην Οκλαχόμα, που ακύρωσε την καταδίκη του.

«Είναι ένα μάθημα ανθεκτικότητας και επιμονής», δήλωσε ο Σίμονς για την υπόθεσή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την απόφαση. «Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι δεν μπορεί να συμβεί, γιατί πραγματικά μπορεί». «Αυτή είναι μια μέρα που περιμέναμε πολύ, πάρα πολύ καιρό», συνόψισε. «Μπορούμε να πούμε πως αποδόθηκε δικαιοσύνη σήμερα – επιτέλους».

Η διαβίωση από δωρεές και ο καρκίνος

Ο Τζο Νόργουντ, δικηγόρος του κ. Σίμονς, δήλωσε ότι η απόφαση της Τρίτης άνοιξε τον δρόμο για να λάβει ο κ. Σίμονς αποζημίωση έως και 175.000 δολάρια και του έδωσε την ευκαιρία να καταθέσει ομοσπονδιακή αγωγή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο κ. Simmons, ο οποίος διαγνώστηκε πρόσφατα με καρκίνο, ζούσε σε μεγάλο βαθμό από δωρεές που έγιναν μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας crowdfunding.

«Στερήθηκε την εργασιακή εμπειρία και τη δυνατότητα να έχει μια καριέρα όπου θα μπορούσε να εξασφαλίσει οικονομικά τον εαυτό του και την οικογένειά του», Όλα αυτά του τα πήραν».

Για ιατρικές παραλήψεις μιλά ο Σάββας Φλωρινιώτης, αδελφός του Νίκου. Θα κινηθεί νομικά

 medlabnews.gr iatrikanea 

Για τον θάνατο του αδελφού του, Νίκου Φλωρινιώτη και τις ιατρικές παραλήψεις που όπως φαίνεται επιδείνωσαν την κατάσταση της υγείας του, μίλησε ο Σάββας Φλωρινιώτης

«Είχε μια ελιά στον ώμο του που τον ενοχλούσε γιατί έβαζε την τσάντα και μάτωνε, και αποφάσισε να πάει να την αφαιρέσει. Πήγε και την αφαίρεσε και θεωρήσαμε ότι όλα είναι καλά. Δεν ήξερα ότι είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε ήταν καλά, του έλεγα να μη δουλεύει αλλά ο Νίκος δε μπορούσε.

Σίγουρα ήταν ιατρικό λάθος. Δε μας πήραν τηλέφωνο ποτέ για τη βιοψία. Όταν πλέον άρχιζε και αδυνάτιζε, και δε ξέραμε τι είχε, γυρίσαμε όλους τους γιατρούς και όταν κάναμε κάποιες εξετάσεις και είδαμε τι είναι, ζητήσαμε τη βιοψία και την είχαν χάσει. Χάσαμε σχεδόν έναν χρόνο με αυτή την ιστορία» ανέφερε αρχικά ο Σάββας Φλωρινιώτης, στην εκπομπή «Super Κατερίνα».

«Θα κινηθώ νομικά»

«Θα τα είχαμε προλάβει όλα. Σίγουρα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα τώρα αν είχαν γίνει κάποια πράγματα διαφορετικά. Μπορεί να μη αφαιρούσε καν την ελιά και να μη γινόταν τίποτα ποτέ. Ο Νίκος έκανε ανοσοθεραπείες. Το μελάνωμα δε πιάνει χημειοθεραπεία. Εγώ σαν αδελφός του θα κινηθώ νομικά. Έχω θυμώσει. Πώς θα κοιμάμαι αν δε δικαιωθεί; Δε μπορώ να κοιμηθώ.

Εννοείται ότι με βασανίζει όλο αυτό, και το ότι δεν ήμουν εδώ και έλειπα, πολλά με βασανίζουν. Κάποιος πρέπει να ψάξει κάτι. Δε γίνεται να φεύγει ένα παιδί 39 χρονών. Αλλού πατάω και αλλού βρίσκομαι, δεν έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που πέθανε ο μπαμπάς μου. Δε ξέρω πώς να το αντέξω» κατέληξε ο Σάββας Φλωρινιώτης.


Μια φωτογραφία με την ίδια και τον αδερφό της Νίκο, ανάρτησε η Άννα Φλωρινιώτη, η οποία δεν μπορεί να δεχτεί το θάνατό του, σε ηλικία μόλις 39 ετών.


Η Άννα Φλωρινιώτη πόσταρε φωτό αγκαλιά με τον αδελφό της λίγες ώρες πριν πεθάνει

Μια φωτογραφία με την ίδια και τον αδερφό της Νίκο, ανάρτησε η Άννα Φλωρινιώτη, η οποία δεν μπορεί να δεχτεί το θάνατό του, σε ηλικία μόλις 39 ετών.

Η Άννα Φλωρινιώτη βρισκόταν στο πλευρό του Νίκου όλες αυτές τις ημέρες (από του Αγίου Νικολάου και μετά) που νοσηλευόταν στο «Λαϊκό Νοσοκομείο» μέχρι το θάνατό του. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η ίδια χθες, η γιατρός του Νίκου Φλωρινιώτης, τους είχε πει την τελευταία φορά που μπήκαν στο νοσοκομείο, ότι δεν θα τα κατάφερνε.

Όπως και έγινε προχθές, όπου ο Νίκος Φλωρινιώτης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία μόλις 39 ετών, 7 μήνες από το θάνατο του πατέρα του, Γιάννη Φλωρινιώτη.

Η Άννα Φλωρινιώτη, η οποία δεν μπορεί να δεχτεί το θάνατο του μικρού της αδερφού, ανάρτησε χθες μια φωτογραφία από το νοσοκομείο. Σε αυτήν βλέπει κανείς, τα δύο αδέρφια, να είναι ξαπλωμένα αγκαλιά στο κρεβάτι με τα μάτια τους κλειστά. Στη λεζάντα, έγραψε: «Μέχρι εχθές μωρό μου στο νοσοκομείο κοιμόμασταν αγκαλίτσα».

Η περιπέτεια υγείας του Νίκου Φλωρινιώτη

Μιλώντας χθες στην εκπομπή «Πρωινό», η Άννα Φλωρινιώτη περιέγραψε την περιπέτεια υγείας του αδερφού της, αποκαλύπτοντας: «Είχαν γίνει πολλά λάθη στην αρχή. Του είχαν βγάλει μια ελιά από τον ώμο και δεν την έστειλαν για βιοψία. Αυτό είναι τραγικό. Δεν μπορώ να το καταλάβω πώς δεν έγινε. Εγώ δεν είχα ιδέα για την ελιά στον ώμο. Μετά έγινε σαν κύστη, σαν λίπωμα. Πάλι δεν με είχε ενημερώσει ο αδερφός μου. Πήγε να το βγάλει και έκαναν βιοψία. Του είπαν “έλα σε δύο εβδομάδες να πάρεις τη βιοψία”. Ο Νίκος φοβόταν να πάει. Πήγε μετά από έναν μήνα και του είπαν ότι δεν υπάρχει καμία βιοψία και ότι την είχε πάρει και δεν υπάρχει εκεί κάτι. Χάθηκε. Θεώρησε λοιπόν ο αδερφός μου ότι, από τη στιγμή που δεν τον ειδοποίησε κανείς, δεν θα ήταν κάτι σοβαρό για να τον ειδοποιήσει. Αυτό άρχισε και μεγάλωνε. Η μάνα μου τον έστελνε στους γιατρούς για να το βγάλει… Ένας άλλος γιατρός μάς είπε "λίπωμα". Ξαφνικά πήγα στο Λαϊκό σε έναν φίλο μου και μου είπε "αυτό θέλει ειδικό γιατρό". Στη μαγνητική το ίδιο βράδυ πήραν τηλέφωνο και μας είπαν "τρέξτε, δεν είναι λίπωμα αυτό, δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω". Αυτό μεγάλωνε, μεγάλωνε. Όλη αυτή η διαδικασία πήρε δύο χρόνια. Αν το είχαμε δει έγκαιρα, δεν θα ήταν τίποτα».

Όπως αποκάλυψε η αδερφή του Νίκου Φλωρινιώτη, το πρώτο πράγμα που είπε όταν άκουσε τι συμβαίνει με την υγεία του ήταν «μαμά, θα πεθάνω;». Σύμφωνα με την ίδια, η γιατρός του (ογκολόγος στο Λαικό) είπε πως έδινε ένα 60% να βγει νικητής.

Διαβάστε επίσης

Τι είχε πει ο Νίκος Φλωρινιώτης για το μελάνωμα; Πώς μια ελιά στο δέρμα μπορεί να σκοτώσει; Διάσημοι με μελάνωμα

Λίγα λόγια για τον καρκίνο του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνθρωπο. Αντίθετα από άλλους κακοήθεις όγκους, οι κακοήθεις όγκοι του δέρματος μπορεί να διαγνωστούν σχετικά εύκολα από το ιστορικό τους και από μία καλή κλινική εξέταση.

Η αιτιολογία του καρκίνου του δέρματος είναι πολυπαραγοντική, αλλά σημαίνοντα ρόλο παίζει η ηλιακή ακτινοβολία.  


O καρκίνος του δέρματος είναι πιο συχνός σε ανοιχτόχρωμα άτομα που έχουν εκτεθεί πολύ στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά είναι συχνότερος στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, τα κάτω χείλη και τα χέρια.
Tα χαρακτηριστικά που έχουν οι σπίλοι (ελιές) του δέρματος που μας προειδοποιούν για τον πιθανό κίνδυνο είναι:


· μεγάλος αριθμός τους σε όλο το σώμα.
· Oι “ελιές” στον κορμό έχουν ανώμαλη περιφέρεια
· Tο χρώμα στην επιφάνεια μιας ελιάς δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο 

· Αλλαγή στο μέγεθος μιας υπάρχουσας “ελιάς” ή ολοφάνερη διόγκωση μιας πρωτοεμφανιζόμενης ελιάς.
· Ασυμμετρία στη βλάβη και ανώμαλη περιφέρεια μιας πρωτοεμφανιζόμενης ελιάς ή εμφάνιση του χαρακτηριστικού αυτού σε μια παλιά.


· Όχι ομοιομορφία στο χρώμα της ελιάς. 


· Ύπαρξη σκιών καφέ και μαύρου χρώματος σε μια παλιά ή σε μια πρωτοεμφανιζόμενη “ελιά”.


· Μεγάλη διάμετρος, μιας ελιάς πάνω από 7 χιλιοστά .


· Φλεγμονή μιας ελιάς (πόνος, πρήξιμο).
· Εκροή ορού από την ελιά ή αιμορραγία.


· Αλλαγή στην αίσθηση μιας ελιάς (φαγούρα, πόνος, τσιμπήματα).


Πηγές: Medlab Ιατρικο Ινστιτουτο
The Skin Cancer Foundation


Διαβάστε επίσης

Σήμερα θα είναι η μεγαλύτερη νύκτα του έτους. Γιατί το χειμερινό ηλιοστάσιο ΔΕΝ είναι στις 25 Δεκεμβρίου που ήταν την εποχή του Χριστού;

 

επιμέλεια medlabnews.gr 

Η αποψινή νύχτα θα είναι η μεγαλύτερη του έτους, διάρκειας περίπου 14,5 ωρών.

Όπως αναφέρει το «Time and Date», την Παρασκευή η διάρκεια της ημέρας στην Ελλάδα θα είναι μόλις 9 ώρες, 31 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα, κάτι που σημαίνει πως η διάρκεια της νύχτας θα ξεπερνά τις 14 ώρες. Ειδικότερα, η ανατολή του ηλίου θα σημειωθεί στις 7:37 το πρωί και η δύση στις 17:09 το απόγευμα. 

Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», έως ότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.

Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του διάφορες γιορτές, από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας. Σχεδόν παντού, οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους. Προϊστορικά μνημεία όπως το Στόουνχεντζ στη Βρετανία πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό

Κεντρική σημασία για τους Ρωμαίους είχε η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν εορταζόταν ότι ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και έτσι να μεγαλώνουν οι ημέρες. Οι πρώτοι Χριστιανοί στη Ρώμη, οι οποίοι κατέφευγαν κρυφά στις κατακόμβες τους, αποφάσισαν να γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού την ίδια ημερομηνία, στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ασχολούνταν με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων